- AMD FX
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Házimozi haladó szinten
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Projektor topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
zoli62
addikt
Alapvetően az a véleményem, hogy a mobilos ügyintézés erőltetése, és kétfaktoros azonosítás, pont a mobilitás miatt nem sokkal biztonságosabb, mint az otthono számítógépen történő egyszerűsített belépés.
-
zoli62
addikt
válasz
DarkByte #143 üzenetére
A sajtónak is egyértelműen kellett volna fogalmaznia. Az ügyfélkapu a továbbiakban kétfaktoros azonosítással érhető el. Megjegyzem, hogy méga Google se vezette be a kizárólag kétfaktoros azonosítással történő bejelentkezést. Egyébként az az érdekes, hogya kétfaktoros azonosítás második lépcsőjét sok cég (Google, Apple, bankok, stb.) mobiltelefonnal oldja meg. Végre egy olyan megoldás, ahol nem lesz kötelező a mobiltelefon, a belépési kód fogadásához hanem ennek funkcióját az autentikátor veszi át. Igaz az átlag felhasználóknak egy egy kicsit szokatlan, szerintem nehezebben fogják tudni használni. Mondjuk a kétfaktoros azonosítás sem sokklal növeli a biztonságérzetet. Állami szoftverfejlesztés? Én állami hálózatüzemeltetésnél dolgoztam, igaz szintén nem mostanában. Az elég profi volt. (NIIF). Írtam is itt nemrég róla. A most megszűnő KIFÜ-ről ezt nem tudnám elmondani.
-
csendes
addikt
válasz
Gabonetta #146 üzenetére
Bizonyos sajtóhírek alapján a valódi jövőbeli cél akár az állampolgárok teljes megfigyelése is lehet [link]:
"a programban benne rejlik a teljes megfigyelés lehetősége és az, hogy akár egy banki ügyintézésnél is hátrányba kerülhetünk. Adatainkat majdnem lehetetlen lesz töröltetni, ráadásul hiába hangsúlyozzák, hogy a DÁP használata önkéntes lesz, a törvény szövegéből ennek épp az ellenkezője következik." -
Gabonetta
aktív tag
Valóban, ez a jövőbeli cél, a mobilon intézhető ügyek bővítése. Ugyanakkor alapvetően az eIDAS 2.0-nak megfelelve hozták létre azért, hogy az Ügyfélkapu+ mellett legyen egy másik lehetőség is az azonosításhoz. A fogalmak keveredése alatt az értem, hogy itt ketten is valamiféle plusz funkciót tulajdonítanak az Ügyfélkapunak a DÁP-pal szemben. Ilyen nincs.
-
csendes
addikt
válasz
Gabonetta #144 üzenetére
A DÁP-ot úgy hirdetik, hogy mindent a telefonról lehet majd intézni.
Az Ügyfélkapu+ TFA másik autheticator megoldásokkal is megy és ez várhatóan meg is marad [link]:
"és szükségünk van egy mobil eszközre ─ telefonra, táblagépre, vagy akár notebookra vagy PC-re ─ telepített hitelesítő alkalmazásra. E célból használható például az Android és iOS rendszeren egyaránt elérhető Microsoft Authenticator, a Google Authenticator, a NISZ Zrt. saját fejlesztésű appja, a NISZ Hitelesítő, vagy például a platform-független Authy is."
Tehát nincs szó a fogalmak keveredéséről, a DÁP nem csupán egy egyszerű authenticator lesz (majd egyszer). -
Gabonetta
aktív tag
válasz
DarkByte #143 üzenetére
"Valószínűleg a DÁP-on intézhető ügyek köre fokozatosan bővülni fog, és esetleg több év múlva már kiválthatja az Ügyfélkaput funkcionalitásban, de ez még nem most lesz."
A DÁP-on intézhető ügyek köre bővülni fog a jövőben, ezt kétségtelen. De a DÁP már most biztosítja azt, amit most az Ügyfélkapu. Ahogy írtad, az Ügyfélkapu egy KAÜ-s azonosítási mód a sok közül, ezt a DÁP már most ugyanúgy teljesíti (egy-két helyen nem láttam még a DÁP-ot mint KAÜ-t, pl. az Egészségablak alkalmazásban).
A fogalmak keveredése érdekében célszerű lenne mindenkinek úgy tekinteni a DÁP-ra, hogy ez nem egy újabb ügyintézési felület, hanem egy biztonságos azonosítási mód.
-
DarkByte
addikt
Ebben egyetértünk. Nem mostanában ugyan, de dolgoztam állami szoftver fejlesztés közeli projekten, és a Luca széke az egy startup projekt azok elkészülési sebességéhez képest.
Amúgy szerintem keverednek itt dolgok. Megint a nyomorult clickbait cikkeknek sikerült szerintem félrevinni az embereket.
Az Ügyfélkapu nem szűnik meg. Csak a bejelentkezési lehetőségek változnak, a sima név/jelszavas bejelentkezési lehetőség szűnik meg.
Helyette két opció marad:
- a két faktoros authentikátor app-os Ügyfélkapu+ (ez már régóta van, szerintem vagy 2 éve használom már, Google Authenticator-ba bementve a token-jét; de azt rebesgetik már ez sem sokáig lesz)
- illetve a DÁP-al való bejelentkezés lehetősége, ami idővel valószínűleg kizárólagos lesz.
De ez az idp.gov.hu (Központi azonosítási ügynök) részhez tagozódik be, amit sok más állami portál is használ a föderált beléptetéshez, pl. NAV, Földhivatal, stb. De azokat a rendszereket biztosan nem mostanság fogják a DÁP-ba integrálni. Valószínűleg a DÁP-on intézhető ügyek köre fokozatosan bővülni fog, és esetleg több év múlva már kiválthatja az Ügyfélkaput funkcionalitásban, de ez még nem most lesz.
-
Gabonetta
aktív tag
-
blueye
veterán
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
DÁP alkalmazáshoz / regisztráláshoz szükséges SIM kártya?
Egy olyan készüléken lenne aktiválva amit eddig nem használtak telefonálásra és ezután sem fognak.Köszi a választ.
-
desigo
senior tag
Személyazonosító igazolvány kódkártyával nem lehet regisztrálni a DÁP-ra?
Az alkalmazásban a 6 jegyű kódig jutottam. -
DarkByte
addikt
Számomra az egyik leghasznosabb funkciója az lesz, ha minden okmányomat tárolja majd, és hivatalos okmányként el is fogadják igazoltatásnál vagy ha valami ügyet kell intézni. Elvileg ezt tudni fogja egyszer csak.
Akkor végre tényleg otthon maradhatna az esetek nagy többségében a pénztárca, mert a telefon helyettesíti (fizetés telefonnál már adott jó ideje). -
zoli62
addikt
Másrészt nem tudom, hogy néztétek, de a KIFÜ, akinek a szárnyai alatt mindezek a "jó dolgok" készültek, decembertől jogutód nélkül megszűnik, minden hivatal január után a saját cégeivel oldja meg a fejlesztéseket, nem lesz itt semmi hiba, írja a KIFÜ hivatalos oldala. Én korábban a KIFÜ elődjével, az NIIF-fel dolgoztam, azt biztosan állíthatom hogy az egyetemi, és kutatói hálózatok, szuperszámítógép program összefogásában az NIIF mint szervezet jobban otthon volt, mint az utód KIFÜ, és most ez utóbbi is jogutóda nélkül megszűnik.
-
-
-
-
zoli62
addikt
Kedden voltam a helyi kormányablakban egy DÁP előregisztráció miatt. Mivel nem készültem fel előre, ott az ügyintéző előtt telepítettem fel az iphone-orma az alkalmazást, de amikor pin kódot kellett volna megadnom, 10 különböző helyesen megadott jelszót sem fogadott így dolgavégezetlenül jöttem el. Másnap itthon megpróbáltam megadtam a jelszót, amit nem tudtam megjegyezni, de úgysem fogom használni, mert beállítottam a Face ID-t. Egyelőre csak arra jó, hogy az adó számot, TAJ számot szigetek számot egy helyen lássam. Kiváncsi vagyok, hogy január 15 után átveszi-e a megszűnő ügyfélkapu összes funkcióját?
-
sherlock82
senior tag
válasz
szildavid90 #119 üzenetére
Igen, jövő évtől lépnek érvénybe az újítások. Elvileg.
-
szildavid90
aktív tag
Jelenleg alig tud valamit a DÁP. Látom a saját adataimat, tudom vele igazolni magam, illetve nagyon kevés ügyhöz időpontot foglalni. Gondolom majd még bővülni fog funkciókkal.
-
DarkByte
addikt
válasz
sherlock82 #117 üzenetére
Úgy értem a Polgár Jenő hivatalba menés nélkül nem tudok regisztrálni a kártyámmal a telefonhoz érintve, mert ahhoz túl régi. Ezt a vezetői engedély se fogja tudni.
-
DarkByte
addikt
válasz
sherlock82 #112 üzenetére
Áprilisban jár le az előző személyim, az bár már e-Személyi, de túl régi és még nem lehet a DÁP-ban regisztrálni. Van egy sejtésem mire odaérek sem nagyon fog még többet tudni. De ne legyen igazam. Szerintem jövőre a legnagyobb feature az lesz hogy már Ügyfélkapura be fogsz tudni lépni vele.
-
sherlock82
senior tag
-
válasz
sherlock82 #112 üzenetére
Most csak annyi az előnye hogy 2 perc alatt tudsz erkölcsit produkálni ha a munkahelyed kéri. Persze ez nem működik ha elitélt börtönviselt vagy. Azoknak nem előny.
Már az indulásra ígérték a hiteles digitális aláírást, de az eddig még nem került bele. Ha januárig nem kerül bele akkor szerintem kénytelenek lesznek addig meghosszabítani az AVDH-t és akár az eszemélyis aláírást.
-
sherlock82
senior tag
Én kb egy hónapja regisztráltam és a Járási Hivatalban véglegesítettem.
Eddig kb semmi hasznát nem vettem.
Szerintem jövőre beindul valami innováció is ezzel kapcsolatban.
Előbb utóbb szerintem ügyfélkapu pluszt ez fogja felváltani. -
-
Drughi
addikt
Most szeretném megcsináltatni a DÁP-ot, de pont telefon csere előtt vagyok.
Ha a régi telefonon megcsinálom akkor tudom aktiválni majd az újon is anelkül, hogy kormányablakba menjek?
-
-
szabacsik
őstag
Helló.
Az appban a "gépjárművek" menüben ott van a kocsi amit 14 éve eladtam. Ez így rendben van? Akkor lejárt a műszaki is és lehet... sőt tuti, hogy az új tulaj darabokra szedte.
Ezt látnom kell a saját fiókomban tuti? -
Az eszemélyi pin-je csak regisztráláskor kell. A DAP apphoz másikat kellett (lehetett) megadni, illetve a telefonon már meglevő ujjlenyomatokat is elfogadja ha engedélyezted. De a pin csak adott eszközön működik, máshol nem. 2021 előtti személyi esetén sajnos be kell menni, lehet érdemes új személyit csináltatnod..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, TV adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, TV adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, konzol adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Asus Vivobook M1502IA 15 notebook - R5 4600H 8GB RAM 256GB SSD AMD Radeon Vega IGP WIN
- LG 32GR93U-B - 32" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest