Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen széket vegyek?
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Mini-ITX
- Gaming notebook topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- TCL LCD és LED TV-k
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Aktív témák
-
cocka
veterán
válasz
Zsolt,72 #597 üzenetére
a régin nincs CAN azonosító szám
Ezért gondoltam, hogy azt hiszed 2016 előtt kiállított személyim van. Ezen ugyanis van CAN.
És volt bármi hír arról, hogy miért volt indokolt 2021-ben újabb igazolványt terjeszteni? Vagy jó magyar szokás szerint ez is fű alatt történt?
Egyébként ha jól számolok, a régi kártyás személyik is idén járnak majd le, szóval jövőre elvileg már mindenkinek csak chipes személyije lehet.
-
cocka
veterán
válasz
Viktor0610 #596 üzenetére
Gyakorlatilag ugyanúgy néz ki az enyém is, mint a felső, csak nincs EU-s zászló.
Illetve felül a Hungary felirat és a borítékjel (vagy mi az) között egy halovány HUN felirat szerepel.
Tippre az alsó meg a chip nélküli, tán 65 év felett kiadható, az illető haláláig érvényes személyi.
-
Zsolt,72
senior tag
Az melyik részén van?
Középtájt. Színes, ha forgatod a fényben. Korábbinál nem szerepel, ne keresd hiába.
A 2016-2021 közt kiadott személyik másképp néznek ki, mint a 2021-2024 közt kiadottak?
Igen, másképp. Előző posztomban hosszan kifejtettem, a teljesség igénye nélkül. A pacikról is írtam, mások. Hazánk körvonala is eltérő elem, több rétegű, ezt is írtam.Nyilván a te helyzeted nehezebb, mindezt átlátni úgy, hogy nincs nálad belőlük.
Nekem mindkettő a kezemben van, így látványos az eltérés. Leírva más, mint élőben látni. -
-
cocka
veterán
válasz
Zsolt,72 #589 üzenetére
Az enyémet 2019-ben adták ki, nálam is van gravírozott ló. Összesen 7, ebből 4 Magyarország délkeleti, keleti és északkeleti részén. A maradék három kb. a bal felső sarokban, abból az egyik valamilyen sötét ló. Az apokalipszis lovasai.
Négy Magyarország is van az előlapon: Egy nagy, ahol az adatok vannak és amin a 4 ló van. Egy hologram a nagy arckép jobb felső sarkában, egy másik láthatóbb hologram a jobb alsó sarokban, amelyben 3 különböző színű kisebb Magyarország van (ezt egynek veszem, mert gyakorlatilag egymásban vannak).
ujjnyomat szimbólum gravír,
Az melyik részén van?
Szerintem ti azt hiszitek, még 2016 előtt kiállított személyim van, legalábbis a leírásból ítélve:
A fő kérdésem pedig ez volt:
A 2016-2021 közt kiadott személyik másképp néznek ki, mint a 2021-2024 közt kiadottak?Erre nem kaptam egyértelmű választ. 2016-tól minden igazolvány chipes. A kérdés tehát arra vonatkozott, hogy a chipesek kinézetében történt-e változás 2021-től kezdve?
-
Zsolt,72
senior tag
Ha van rá alkalmad, hogy egyszerre vegyél kézbe egy régebbi és egy újabb igazolványt, látható lesz a nem kevés eltérés. Pont most vettem át az új igazolványt és itt van egy másik is, a fényben mozgatván számos szimbólum (gravírozott ló, Mo. eltér, nincs egy kisebb határ vonal a nagyobbon belül, a régin nincs CAN azonosító szám, nincs ujjnyomat szimbólum gravír, nincs a baloldalon EU jelkép HU felirattal stb).
-
Zsolt,72
senior tag
válasz
Schafranek #583 üzenetére
A részleteket nem írta az eredeti hozzászólás szerzője
, de úgy gondolom, a hivatali regisztráció után teljes körűen használható mindkét eszköz.
-
-
Zsolt,72
senior tag
Az otthon hagyott iPhone egyben másodlagos eszköz is, mint írtam: helyettesíteni tudja “vész esetén” az elsődleges telefont. Ehhez pedig kifejezetten hasznos, ha a DÁP-hoz is regisztrálom.
Szerintem így kerek a történet, persze el tudom fogadni, ha te másképp gondolod kezelni ugyanezt a helyzetet. -
cocka
veterán
válasz
Gabonetta #569 üzenetére
Úgy érted, a 2016-2021 közt kiadott személyik másképp néznek ki, mint a 2021-2024 közt kiadottak?
És mik ezek a különböző vizuális elemek? Mert ugye ha lejárat vagy kényszer miatt újat kell csináltatnom, a régit automatikusan elveszik, tehát összehasonlítási alapom se lehet. (max. ha beszkennelem a régit)
Mellesleg nem tudom a régit miért kell feszt elvenni, mintha nálam nem lenne biztonságban, meg mintha nem lenne rágravírozva egy lejárati dátum vagy mintha nem lehetne a kinézetéből arra következtetni, hogy mikori.
A 2001-2016 közt kiadottak még normálisan néztek ki. Kisebb képpel, összességében szebb designnal. Ezek a mostani babakék fakó szarok, óriási képpel, mini adatokkal szerintem senkinek nem tetszenek, még tán a tervező(k)nek se. -
totron
addikt
[link] Híres utolsó mondatok: "Én soha nem leszek digitális állampolgár."
-
Schafranek
tag
-
rednifegnar
senior tag
-
Zsolt,72
senior tag
Nálam pl mindig van otthon egy másodlagos Apple-telefon (jellemzően egy korábbi gyártmány), célja: Lokátor keresés, iCloud elérés biztosítása meghibásodás/elvesztés esetén, plusz most már ide tartozik a DÁP elérés lehetővé tétele is (más egyéb esetek mellett ennyi példa szerintem mutatja, hogy van létjogosultsága, életszerű a kérdés felvetése).
-
Doky586
félisten
válasz
rednifegnar #576 üzenetére
Minek kell két telefonra?
Egyikre DÁP másikra Google Authenticator. . egyszerűbb. -
Zsolt,72
senior tag
válasz
rednifegnar #576 üzenetére
Ha jól emlékszem, valaki korábban írta, hogy a Kormányablakos regisztrációhoz lehet vinni több telefont is, tehát nem a DÁP appot mozgatod, hanem mindkét telefont egyszerre tudod regisztrálni. Mármint egy alkalommal elég bevinni őket.
-
rednifegnar
senior tag
hi, tud ket (v tobb) telefon egy dáp-hoz kapcsolodni?
nagyon soxor rakosgatom at a sim-et tobb telefon kozott. lehet a dáp-ot igy hasznalni?
(nincs e szemelyim ha ez szamit) -
User_2
tag
ok, köszi, nem tudtam, nem számítottam rá,
de akkor ez egy egész könnyű feladat lett volna nekem:
https://www.szekesfehervar.hu/_upload/editor/2023/ADO/_asice_kiterjesztes___fajlok_megnyitasa.pdfhttps://www.bekesvaros.hu/asic
ilyedtségem az okozta, hogy van olyan bank, aki elfogad AVDH-val hitelesített dokumentumot, de .asice kiterjesztést nem enged feltölteni.
-
User_2
tag
gondolom más is észrevette már:
epapir.gov.hu már nem a régebben megszokott AVDH hitelesítést adja vissza letölthetőként, hanem .asice kiterjesztéssel ellátott file-t.milyen más lehetőség maradt még AVDH -val azonos értékű hitelesítésre, ha ezt nem fogadja el a dokumentumom címzettje, aki nem állami szerv, de adminisztrációja szintén erre épült.
? -
-
Schafranek
tag
Köszönöm az információt a fórumtársaknak.
-
Doky586
félisten
válasz
Schafranek #561 üzenetére
Újra telepíted az appot, lefotózod a személyit és beírod a 6 jegyű eszemélyi pint. Megvárod amíg 1-2 nap alatt aktiválják.
A feledékeny hanyag emberek persze megszívják. A 2021 előtti személyik előbb utóbb lejárnak. -
Zsolt,72
senior tag
válasz
A SzIG kiállítási dátuma határozza meg, hogy szükséges-e bemenni a Kormányablakba: [link]
-
válasz
Ha van megfelelő személyid, aminek tudod is a PIN-kódját, akkor elvégezheted az új regisztrációt azzal.
Ha nem, akkor kormányablakba kell ellátogass. -
ledgeri
nagyúr
válasz
Tippre a DÁP passkey szerű, de appba égetett kódos.
De lényegében, ha a személyid elvész, sérül akkor is kell egy új... így nem igazán értem, hogy miért probléma (úgy hogy majd több dologra lesz képes egyszeri munkamenet után...), meg ott a másik oldal: ha csak "név jelszó" kellene hozzá, akkor azzal vissza lehet élni, és eléggé sokmindent lehet csinálni ilyen hozzáféréssel! -
Schafranek
tag
Ha másik telefon lesz, akkor mi a helyzet a DÁP regisztrációval? Megmarad?
Nem akarom elhinni, hogy új készülék esetén, másik reg kell. -
Schafranek
tag
Ez nagyon nem igy működik, mindenesetre köszönöm a vidám percet.
Kevesebb filmet, sorozatot kellene nézned.Ha valaki nem tudja igazolni a személyazonosságát, amiatt nem fogják azonnal deportálni. Magyar állampolgár, aki életvitelszerűen itt él és adózik könnyen azonosítható, bármiféle irat nélkül.
-
Zsolt,72
senior tag
"Mi a biztosíték"
A biztosíték az, hogy a jogalkotó gondolt arra az esetre, ha valaki nem tudja magát igazolni. Érdemes megtekintened a vonatkozó jogszabályt. Irányadó törvényi hely: Rtv. 33. § (2) bekezdés a) pontja
Ugye nem gondolod komolyan, hogy az általad vázolt élethelyzet következtében órákon belül a déli határ túloldalán találja magát egy vétlen állampolgár? A Rendőrség ui. nem így működik, ahogyan azt elképzelted... "nincs nála igazolvány, dobjuk át Szerbiába..."
Remélem, hogy ezt csak nem gondoltad át kellőképpen posztolás előtt.
-
Doky586
félisten
A DÁP egy online program. Net nélkül semmit se mutat. Ma sem müködtek mindig a szerverei..
Egyébként mi van ha épp rendszeres reggeli kocogáson vagy Szegeden, nagy csattanással fának rohan közeledben egy kisfurgon, kiugrik belőle tucatnyi migráns és két külföldi de magyar nemzetiségű embercsempész. A telefonod épp lemerült. A kiérkező rendőrök mindenkit elkapnak, téged is. Hogy bizonyítod hogy nem vagy embercsempész? Senkinél sincs igazolvány, ők rég eldobálták a sajátjaikat, de betanulták egy egy magyar ember nevét igazolványszámát (valami szerződésről, eldobott számláról).
Mi a biztosíték hogy nem találod magad órákon belül a déli határ túloldalán? -
cocka
veterán
válasz
Mr. Elliot #530 üzenetére
Kizárólag akkor elég, ha magadnak váltasz ki gyógyszert. Ha más gyógyszerét váltod ki, kötelező a saját személyid és az illető TAJ száma. (ez meg tapasztalat)
-
cocka
veterán
válasz
Mr. Elliot #526 üzenetére
csak leugrottam a többiekhez.
És hogy élted túl?
-
válasz
Gabonetta #549 üzenetére
Próbálok összefoglalóan reagálni.
Alapvetően egyetértek Veled, és jó lenne, ha ez a fajta gondolatmenet érvényesülne.
De mi itt sajnos (szerencsére) nem azok közé a százezrek közé tartozunk, akik a probléma lényegét képezik. (Legalábbis részben.)
A vezérkönyvelő két szempontból is előnyben van velünk szemben: ismeri a százezres léptékű problémát és annak alanyait, valamint tájékozott az informatikai és jogi fejlesztések terén. (És reményeim szerint nem ostoba.)
Nem tudom, hogy mit hiányol az Ügyfélkapu+-ban, de egyrészt tételezzük fel, hogy ő tudja, másrészt most nem ez a legfontosabb.
A lényeg az, hogy így vagy úgy, de kialakult egy olyan helyzet, amelyben a tömeges informatikai (és egyéb) tájékozatlanság és inkompetencia miatt rohadtul helytelen gyakorlat uralkodik, amelyik ráadásul zsákutcát jelent.
Ehhez képest jön (bekövetkezett) egy, a fennálló helyzetet és az emberi realitásokat figyelmen kívül hagyó, ráadásul áldozatokat követelő és nem túl jól kivitelezett változás, amelyik ugyan jó irányba mutat, , csak éppen a jelzett sebekből vérzik.
Én úgy látom, hogy éppen ez a helyzet és a probléma.
A rendelkezésre álló idő azért rövid, mert évtizedes, szemléletbeli lemaradást kellene valahogy ledolgozni. Ráadásul az egyik, éppen lassan elfogadott, elvben ugyan hibás, de a gyakorlatban működő, ugródeszkaként is felfogható megoldást húzzák ki a bizonytalanok lába alól is (AVDH). Ez pedig nem csak napi működési problémákat és veszteséget okoz, hanem a megszerzett szemléletet és bizalmat is komolyan erodálja.
Szerintem a váltás koncepciója eleve hibás, a realitásokat figyelmen kívül hagyó volt. Rövid idő, és főleg érdemi tájékoztatást, oktatást nélkülöző átmeneti időszakot biztosított, nem mutatva meg az elvárt eljárási rendszert és annak használatát -- azoknak, akiknek haloványan sem voltak meg az alapjaik ennek a befogadására. De sajnos a tervezett menetrend is a MÁV szintjén lett teljesítve. Szerintem legalább fél, de inkább egy év kellett volna a DÁP-os aláírás és az AVDH együttes használatára. Ehhez képest hézag van köztük.
A DÁP ráadásul nem váltja ki az AVDH-t. Sőt, a bizalmi szolgáltatók megoldásai sem, hiszen nem csak drágák, hanem máshogy és bonyolultabban is működnek -- ami tömegesen teszi őket elérhetetlenné. Már közepes szintű mikrovállalkozásoknak is gondot okoz, és akkor még százezres létszám van lejjebb.
A DÁP egy funkcióhiányos béta, tehát el sem készült, plusz időt sem hagytak rá, tehát jelenleg semmire sem jó, mégis váltania kéne a beszántott, szélesebb felhasználású AVDH-t.
Az Ügyfélkapu bezárása ugyan szükségszerű, de nem veszi figyelembe azt, hogy funkcionálisan nincs előkészítve, és nem kezeli azt a problémát, ami eleve a helytelen használatához vezetett.
A forradalmi új ingatlanügyi rendszer kb. harmadik halasztásra sem tud beindulni, mivel nincs, és még jó ideig nem lesz meg hozzá a szükséges elektronikus aláírási rendszer.
A hivatalos bírósági és földhivatali tájékoztatás viszont még mindig egy korábbi, AVDH-s állapotot tükröz, ráadásul nagyon úgy néz ki, hogy a bírósági és ingatlan-nyilvántartási állomány jelentős része sem kapott megfelelő tájékoztatást (nehogy oktatást), illetve amit kapott, az már elavult. Ügyvédség dettó, vagy még rosszabb...
Szóval szerintem ez a jelenlegi helyzet. A könyvelői alvezér ebből a saját területét látja, és nincs okom kételkedni a helyes helyzetértékelésében.
De legalább az Idomsoft vezére elégedett. A NetLock és a Microsec sem lehet szomorú...
MaCS
-
Gabonetta
aktív tag
Egyetértek. Sajnos a kormányablakos ügyintézők egy része nem kellően motivált/lusta/tájékozatlan ahhoz, hogy maximális tájékoztatást adjon az elektronikus közszolgáltatásokról. Másrészt a védelmükben el kell mondani, hogy a 10-ből 9 ember meg sem hallgatja a "mondókájukat", akár mennyire is szeretnék elmondani.
-
Gabonetta
aktív tag
1. „...se az Ügyfélkapu+, se a DÁP nincs kész, ezért ezeket nem lehet kötelezően rányomni a társadalomra”. Az Ügyfélkapu+-ban mi nincs kész? Évek óta működik.
2. "...hiszen a kötelező QR-kódos autentikátor mellé már az e-mailt is bevezették mint lehetséges kétfaktoros bejelentkezési opciót". Nem vezették be. Hivatalos forrásban nem is olvastam, hogy lesz ilyen.
3. "Ugye itt kellene a módszerek terén egy hosszú és hasznosan eltöltött átmeneti időszak." Volt, több mint fél év. Mennyi kellene még?
4. "...legalább 2025 augusztusáig ki kellene tolni a drasztikus lépést". Addig mi változik? Aki elhanyagolta nyár óta, ezután sem sietne.
5. "...a regisztráción is változtatni kellene, mert a jelenlegi módszer túl bonyolult, ezt akik „újságot olvasnak és televíziókészüléket néznek”, nem tudják megcsinálni." Nekik nem való az elektronikus ügyintézés. A hagyományos "analóg" ügyintézés minden természetes személy számára biztosított és hozzáférhető minden területen.
6. "Az egyesület számításai szerint nagyjából másfél millió elektronikus ügyintézésre kötelezett van jelenleg, de ezek egyharmada „nem képes vagy nem alkalmas” ennek a feladatnak eleget tenni, míg van további negyedmillió polgár, aki nem is akar digitális állampolgár lenni." Aki egyéni vállalkozói tevékenységet folytat/szeretne folytatni (ugye leginkább róluk van szó), elektronikus ügyintézésre köteles évek óta. Ha "nem képes vagy nem alkalmas" az elektronikus ügyintézésre, ne legyen egyéni vállalkozó. Demagógiának tűnhet, de meg kell érteni azt is, hogy a technológia fejlődés nem állhat meg.
7. "Tehát komoly probléma van, mert az érintettek felének vagy képességbeli vagy akaratbeli problémái vannak az egész átállással kapcsolatban, és azért van ez így, mert az állam rájuk nyomta ahelyett, hogy együttműködött volna velük." Akaratbeli probléma? Érdekes kifejezés arra, hogy valaki nem szeretne, nem hajlnadó semmit azért tenni, hogy teljesítse a kötelezettségeit.
8. Véleménye szerint január 16-tól kitör majd a káosz, mert „jelenleg nincs olyan elektronikus aláírás, amit az állam kínálna, és ilyen 2015-ben volt utoljára. Nyolc évvel lőtték vissza az elektronikus ügyintézést. Ezek a rendszerek félkészek, nem szabadna őket kötelezővé tenni. Szerintem ezt nem is kommentálom.
+1. Ezt nem ő mondta, de a cikk elején: "viszont nem mindenki boldog a digitális reformtól, hiszen a könyvelők például, akik a nevünkben járnának el hivatalos ügyekben, nem biztos, hogy be tudnak majd lépni nélkülünk." Ne járjanak el hivatalos ügyben helyettük. Arra van más - jogszerű - megoldás.Pro: "Emellett a Digitális Állampolgárság Program (DÁP) mobilalkalmazása is hiányos, hiszen a beígért digitális aláírás nem működik rajta." Ebben igaza van.
Szerk.: A gond az, hogy hagyták kialakulni azt a gyakorlatot, hogy a könyvelő megkapja a jelszót, aztán az ügyfél nevében lép be. Ezt sosem értettem, nekem természetes is volt, hogy a könyvelőnek meghatalmazást adok, de valamiért nem csak félidióták körében terjedt a jelszóátadásos megoldás.Egyetértek veled.
-
válasz
Gabonetta #541 üzenetére
Milyen hülyeségekre gondolsz? Ők azért elég jól látják a helyzetet a szuperprofi nagyvállalati felhasználótól a létminimum szélén egyensúlyozó kényszervállalkozóig lemenően.
A gond az, hogy hagyták kialakulni azt a gyakorlatot, hogy a könyvelő megkapja a jelszót, aztán az ügyfél nevében lép be. Ezt sosem értettem, nekem természetes is volt, hogy a könyvelőnek meghatalmazást adok, de valamiért nem csak félidióták körében terjedt a jelszóátadásos megoldás.
De a helyzet adott, az érintettek köre adott, ezzel kezdene kezdeni valamit.
Én nem látom a sok hülyeséget a cikkben -- illetve a hülyeség maga a helyzet, nem annak a leírása.
MaCS
-
válasz
Gabonetta #540 üzenetére
Igen, ez igaz. Az a bizonyos 1-1,5%-os penetráció elég gyalázatos...
De ennek messze nem csak a felhasználók közönyössége az oka. Némi tájékoztatás sem ártott volna. (Vö.: A kutya sem tudott róla.)
Olyannyira nem volt ez támogatott, hogy amikor a feleségemmel személyit csináltattunk, az ügyintéző szó szerint próbált minket lebeszélni az e-aláírásos e-személyiről! Végül mindkettőnkét el is rontották. Az enyém hibája azonnal látható volt, úgyhogy azt némi duzzogás kíséretében orvosolták, a feleségemé viszont egyszerűen csak nem működött. Szerveroldali hiba miatt, amit a tanúsítvány két éve alatt nem is sikerült nekik orvosolniuk!
Én személy szerint a bevezetésétől kezdve próbáltam népszerűsíteni a személyis aláírást, és gyakorlatilag mindenki, akinek mondtam, tőlem hallott róla először. Aztán az AVDH valóban elvitte a show-t, aminek meg is voltak az itt általunk ismert jó okai. Én is azt használtam, amikor a célnak megfelelt.
De normális esetben szerintem lenne létjogosultsága egy e-személyis rendszernek. A DÁP mellett is.
MaCS
-
válasz
Gabonetta #539 üzenetére
Ezt tegnap pont ilyenkor én is megírtam. Meglátjuk, hogy ez a gyakorlatban hogyan fog érvényesülni, például, hogy egy bírósági iratbeadás során a rendszer elvisz-e AVDH-zni.
De az biztos, hogy az a nagyon is napi használatú funkció, hogy hivatalos ügybe új AVHD-s iratot vigyünk be, megszűnik, aminek viszont simán lehetnek fájdalmas következményei.
MaCS
-
Gabonetta
aktív tag
Ennyi hülyeséget is régen olvastam. Annyiban igaza van, hogy az aláírásnak működnie kellene, de a többi...
-
Gabonetta
aktív tag
Csak most látom a Dáptv. január 1. napjától hatályos változását az AVDH kivezetésével kapcsolatban: "A 2024. augusztus 31-én hatályos E-ügyintézési törvény szerinti azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés-szolgáltatás használatát a személyre szabott ügyintézési felületen 2024. december 31-ig kell biztosítani. Az azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés-szolgáltatás 2025. január 1-től csak a digitális szolgáltatást biztosító szervezet részére, a nevében eljáró személy nyilatkozatának hitelesítésére, valamint 2025. október 31-ig a támogató szolgáltatással integráltan nyújtható.
-
válasz
Schafranek #537 üzenetére
Az nagyon durva lenne. Még akkor is, ha csak feltételekhez kötötten lenne kötelező.
Ennek egyébként van egy érdekes története, amelyet én kb. húsz éve követek figyelemmel a partvonalról. Vicces, hogy mennyire máshogy alakult minden, mint ahogy azt minden fázisban elképzelték. Volt, ami sokkal jobb lett a várnál, és triviálisnak tűnő dolgok buktak el.
MaCS
-
Nem mindegy, hogy miért igazoltatnak. Ha csak gyalogos rutinellenőrzés, akkor a rendőr elbíráslására van bízva, hogy milyen módon győződik meg a személyazonosságodról. Tehát ha rendezett a megjelenésed, nem kifogásolható vagy gyanús a viselkedésed és meggyőző nyugalommal és határozottsággal adod meg az adataidat, amelyet ő ellenőrizni tud, akkor mindent elfogadhat. Legfeljebb figyelmeztet, hogy tarts magadnál igazolványt -- de mostanában már nem utaznak erre sem.
Engem nyáron arra figyelmeztetett hajnali háromkor két falu között, hogy vaddisznót láttak a határban.
MaCS
-
fil
őstag
válasz
Schafranek #532 üzenetére
Állítólag igen.
-
-
Doky586
félisten
válasz
aujjobba #518 üzenetére
Meg ne feledjétek hogy csak magyar rendőrnél. Ha átugrasz Szlovákiába, Bécsbe vagy Romániába ott semmit se érsz a dáp-al. Itthon se csak a rendőrnek kellett a személyi bemutatása: gyógyszertárban recept kiváltáshoz, rendelőben (sztk) bejelentkezéshez, autó/gép kölcsönzéshez, bkv ellenőrnek jegy nélküli utazáskor stb nélkülözhetetlen ma is a kis kártya.
-
Mr. Elliot
senior tag
Nem tudom mi a szabály ilyenkor, "órámon" volt pénz és csak leugrottam a többiekhez. Mondtam, hogy fizikailag nem tudok bemutatni semmilyen igazolványt de fejből elmondom a számokat. Amúgy talán engem is ha háromszor igazoltattak egész életemben, kivétel amikor autóval voltam.
-
Oldman2
nagyúr
válasz
Mr. Elliot #524 üzenetére
Nem hiszem, hogy ez "csak a szerencsén" múlott...
Ha "legközelebb" igazoltatnak, majd erre rákérdezek külön (ami lehet hogy soha nem következik be, életemben tán 2x volt ilyen esemény eddig). -
user01
aktív tag
nem értem, hogy hová tűnt a személyi-igazolványos belépés
Továbbra is elérhető a többi azonosítással együtt, de csak olyan oldalon, ahol van is hová belépni (pl. tarhely.gov.hu).
Az ugyfelkapu.gov.hu tulajdonképpen csak beállítási (settings) oldal.aujjobba:
Jogsi helyett is eleg az app?
[link] -
aujjobba
addikt
Hasznalhatom mar a DAP appot az irataim helyett?
Marmint ha nem kellene szemelyit/jogsit/stb magammal vinnem, csak a telefont.
Lattam van rendori igazoltatas menupont, mintha azt lattam volna ez identol mukodik, de nem vagyok biztos benne kivaltja-e az app a fizikai irataimat. -
"https://ugyfelkapu.gov.hu/ (direkt nem linkesítem, hogy lássa mindenki!)"
Attól, hogy linkesíted, még mindenki láthatja. Legfeljebb színe lesz...
Egyébként egyetértek Veled, és nem értem, hogy hová tűnt a személyi-igazolványos belépés. Káoszt és/vagy érdekellentéteket vélek látni a háttérben. Ésszerűséget kevésbé, de legalábbis a háttérbe szorítva.
MaCS
-
cocka
veterán
válasz
Gabonetta #507 üzenetére
Boldogabb új évet!
Aztán 16-a után legalább ezen az oldalon:
https://ugyfelkapu.gov.hu/ (direkt nem linkesítem, hogy lássa mindenki!)
be lehet majd lépni sima ügyfélkapuval ügyfélkapu+ regelése miatt vagy esetleg méltóztatnak meghagyni az e-személyis bejelentkezést, aminek a megszüntetését SEMMI nem indokolja?!
-
Nagyon sok tennivalónk ezért nem volt -- igaz, nagyon magyarázni sem kellett.
De nem is ez a lényeg, hanem maga az idevezető út, a társadalmi szintű tájékozatlanság, digitális analfabetizmus. Nem csak az Ügyfélkapu kapcsán, hanem úgy általában.
Továbbá ennek a kezelési hiányosságai. Mert azt tudomásul kell venni, hogy bizony messze nem mindenit lehet már erre a pályára állítani. De az ő helyzetükkel éppúgy foglalkozni kell mint azzal, hogy szoruljon vissza ez a tájékozatlanság.Ehhez képest viszont az iskolákban is folyamatosan termeljük ki az informatika napi alkalmazására fel nem készített gyerekeket -- már amennyiben a Tik-Tok nézést nem soroljuk ide...
MaCS
-
ledgeri
nagyúr
Azért az a 3 perc az a Te, Ti hozzáértőbbek, felkészültek 3perce volt.
A 10 meg magyarázós, van telefonja, anélkül nem megy, de abban hogyan is működik?-féle dolgokat tartalmazza.Engem is felhívott egyszer egy közvélemény kutatós, és én megértettem a kérdést, modtam a választ, túl voltunk rajta hallhatóan hamar, és éreztem, hogy meglepődött...
Vagy a másik: Én tudom, hogy mennyire egyszerűen kell válaszolni a telekomos vandának, de van ismerősöm, aki szépen elkezdte neki darálni a problémát. Gondolhatod, hogy az AI melyiket érti meg!!! -
válasz
Gabonetta #511 üzenetére
Szerintem meg a következő mellett ne menjünk el:
Amint írtam, ügyvédeknél több hivatalos tájékoztatás, egyebek mellett kifejezetten szakmai vizsga is tartalmazta az AVDH-t, mint a jövőben használandó aláírási eljárást.
Amint írtam, én még tegnapelőtt is úgy vizsgáztam a kamara ingatlaneljárási vizsgáján, amelynek kérdéseit a Miniszterelnökség szakterületért felelős vezetője állította össze, hogy az új ingatlaneljárásokban is AVDH-val kell aláírni.
Több, szintén hivatalos tájékoztató és tananyag tartalmazza azt, hogy az AVDH-val egyidejűleg lesz bevezetve vele egyenértékű, ingyenes, egyszerűen használható aláírási lehetőség, ami ugyanazt fogja tudni, csak annyi lesz a különbség, hogy mivel megfelel az eIDAS-nak, nem fog Magyarországra korlátozódni.
Továbbá tekintettel arra, hogy maga az új ingatlan-nyilvántartási rendszer is már többször is halasztva lett, és jelenleg is határozatlan függőben van a kötelező használatának a bevezetése, szerintem az egyszeri, számítógépes dolgokhoz nem értő ügyvéd baromira joggal feltételezte, hogy mindezzel összhangban az AVDH-t sem fogják minden folytatás nélkül lekapcsolni.
Én speciel tudtam, de én ezen a területen különleges helyzetben vagyok. Amúgy pedig, bevallom, én is meg voltam győződve arról, hogy jó magyar szokás szerint az utolsó pillanatban ebben a történetben is lesz még egy csavar, mert egyszerűen lehetetlennek tartottam, hogy kb. 5 millió embertől ilyen idióta megoldással elvegyenek ilyen rohadtul hasznos, bevált, sőt, éppen az állami oldal által (joggal) szorgalmazott megoldást.
Számtalan olyan eset volt, amikor valamit már előre tudtunk, sőt, komoly döntéseket hoztunk ez alapján, aztán nem lett belőle semmi (utolsó napon hozott jogszabály-módosítással) -- pedig a teljesülés volt az ésszerű út. Most a teljesülés az agyrém, minden ellene szólt.
Senki sem hitte el, hogy gyakorlatilag egy országot határozatlan időre elektronikus aláírás nélkül fognak hagyni 2025-ben, negyed századdal az elektronikus aláírási törvény meghozatala után. Hivatalosan cáfolták, hogy ez megtörténhetne.
Megtörtént.MaCS
UI: Egyébként kíváncsi vagyok, hogy hogyan alakulnak majd az elektronikus-aláírási díjak a jelen helyzet tiszteletére. Két éve kb. 50e Ft, tavaly már közel 60e Ft volt az ügyvédi aláírás, és a céges aláírások sem voltak sokkal olcsóbbak. Az a kényszervállalkozó, akinek eddig a befizetett adója ellenében ingyen megvolt az AVDH, ez most egy szemmel nagyon is látható, fájdalmas összeg lesz. Mivel a DÁP ugye (számos ígérettel ellentétben) ilyen szempontból nem fogja váltani az AVDH-t, azaz kizárólag magánszemélyként történő aláírást fog biztosítani. Tehát várhatóan százezrek fognak hirtelen kopogni a bizalmi szolgáltatóknál egy olyan szolgáltatásért, amire ilyen feltételekkel nem is szabadna, hogy szükségük legyen.
-
Gabonetta
aktív tag
Azért ne menjünk el amellett, hogy több mint fél éve ismert, hogy az AVDH meg fog szűnni. Szerintem ez több mint elég idő volt arra, hogy felkészüljön mindenki. Az állampolgárok oldala még esetleg védhető, de szerintem egy ügyvédnél nem lehet kifogás arra, hogy miért nem készült fel. A DÁP elektronikus aláírás hiánya viszont valóban bosszantó és vérlázító.
Egy mondta még az Ügyfélkapu+ "ügyintézéshez". Persze, hogy annyi idő volt. Az ügyfél mobiltelefonját használva, az ő ügyfékapus felhasználónevét, jelszavát használva kell vagy az ő eszközén, vagy egy kormányablakos számítógépen bepötyögni úgy, hogy ad 1. nincs hitelesítő alkalmazás letöltve, ad 2. nem tudja a felhasználónevét, jelszavát, emiatt az e-mail fiókjába is be kell lépni etc.
-
Ezek szerint maga az AVDH ugyan önmagában nem elérhető, de integrált szolgáltatás részeként még jó ideig igen. Ez tehát jelentheti az ePapír és az iForm aláírási lehetőségét is.
MaCS
-
Egy újabb kis adalék ahhoz, hogy az AVDH "kihúzása" mennyire érte felkészületlenül még az AVDH-hoz kapcsolódó szolgáltatókat is.
Ez egy epapíros iratbenyújtás során feljött ablak ma délutánról:
A dolog pikantériája, hogy ma határidős a benyújtás.MaCS
-
válasz
Gabonetta #507 üzenetére
"Az AVDH-hoz: miért nem "vásárolnak" piaci szolgáltatótól elektronikus aláírást?"
Talán azért, mert eddig ingyen volt, és most nem kevés pénzt kéne adni érte, személyes, elzarándokolós ügyintézéssel.
Ráadásul, a hivatalos tájékoztatás szerint működnie kellene az AVDH-nak.Meg aztán, akinek most jár le egy iratbeadási határideje, az mégis honnan akasszon le hirtelenjében egy piaci aláírást?
A népek piaci tájékozatlanságával tökéletesen egyetértek. Csak azt nem értem, hogy erről miért nem kapnak eleve a kormányablakban tájékoztatást. Az is érdekes, hogy amíg a DÁP-regisztrációval nulláról indulva írd és mondd 3 perc alatt végeztünk, az ügyfélkapu+-osok 10-12 percig ültek az ügyintézőnél.
Az meg már csak hab a tortán, hogy a DÁP első indulásánál az a hír fogadja az újdonsült felhasználót, hogy az ősz második felétől elektronikus aláírásra is használhatja a DÁP-ot!
MaCS
-
Gabonetta
aktív tag
Annak vajon mi lehet az oka, hogy az okmányirodában ma érdemi tömeg jött össze, és mindenki Ügyfélkapu+-t akart intézni?
Az emberek tájékozatlansága azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell Ügyfékapu+-t regisztrálni. Másrészről az, hogy sokan képtelen rá, ezért segítséget kérnek a kormányablakokban. Ez óriási terhet jelent nekik.
Egyébként nagyszerű élmény volt. Kisvárosi kormányablak, 10-ből 3 ablaknál van ügyintézés. Jó másfél óra sorban állás alatt magunkon kívül összesen egyetlen egy DÁP-regisztráció volt, akadt pár hagyományos iratintézés, és mindenki más Ügyfélkapu+-t akart.
Ebből is látszik, amit az előbb írtam. Az állampolgárok ezzel feleslegesen terhelik a rendszert. Ügyfélkapu+-t nem kormányablakban kell intézni, simán el is küldhetné ezeket az ügyfeleket az ügyintéző.
Ja, és az ügyintézőnek fogalma sem volt arról, hogy a DÁP-pal mikortól lehet majd aláírni, illetve, hogy egyáltalán mi pótolja az AVDH-t, mert a DÁP szerinte nem -- legalábbis nekik ezt mondták.
Ezt még senki sem tudja, nemhogy az ügyintézők.
Az AVDH-hoz: miért nem "vásárolnak" piaci szolgáltatótól elektronikus aláírást?
Szerk.: Telexnek válaszolt az IdomSoft: „A digitális aláírás valóban élesedett a Digitális Állampolgár alkalmazás legutóbbi verziójával, a felhasználók azonban a más hasonló jelentőségű szolgáltatások gyakorlatának megfelelően, fokozatosan kapnak hozzáférést a funkcióhoz.”
-
További okoskodás AVHD-ügyben:
Tegnaptól ugye nincs AVDH külsősöknek. Csak az állami belső ügyintézés számára tartják üzemben.
De mi van az eddig AVDH-val intézett, kötelezően elektronikus ügyintézésű ügyekkel? Ügyvéd kollégáim vannak pánikban azért, mert hétfőn iratokat kell beadniuk, ami eddig AVDH-val ment i-Formon. Engem nem érint a probléma, mert van ügyvédi aláírásom, de nagyon sok ügyvédnek nincs, mert eddig semmi szükségük nem volt rá.A hivatalos bírósági tájékoztató jelen pillanatban is AVDH-aláírási lehetőséget jelez:
MaCS
-
Annak vajon mi lehet az oka, hogy az okmányirodában ma érdemi tömeg jött össze, és mindenki Ügyfélkapu+-t akart intézni?
Egyébként nagyszerű élmény volt. Kisvárosi kormányablak, 10-ből 3 ablaknál van ügyintézés. Jó másfél óra sorban állás alatt magunkon kívül összesen egyetlen egy DÁP-regisztráció volt, akadt pár hagyományos iratintézés, és mindenki más Ügyfélkapu+-t akart.
További érdekesség, hogy másfél órával az ügyintézési idő vége előtt DÁP-ra már nem adtak ki sorszámot -- tessék holnap korábban visszajönni... Maga az ügyintézés egyébként kevesebb mint három percig tartott.
Ja, és az ügyintézőnek fogalma sem volt arról, hogy a DÁP-pal mikortól lehet majd aláírni, illetve, hogy egyáltalán mi pótolja az AVDH-t, mert a DÁP szerinte nem -- legalábbis nekik ezt mondták.
MaCS
-
Érdekesség:
Az imént teljesítettem az új ingatlan-nyilvántartásra vonatkozó ügyvédi vizsga on-line részét.
Számtalan helyen tartalmazza a helyes válasz az AVDH-t mint aláírási lehetőséget.
MaCS
Aktív témák
- LG 27GR83Q-B - 27" IPS / QHD 2K / 240Hz & 1ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DisplayHDR 400
- LG 55C2 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Dell 14 Latitude 7420 FHD IPS i7-1185G7 4.8Ghz 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Gamer Notebook! Acer Nitro 5! Csere-Beszámítás! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 500GB SSD!
- LG K61 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest