- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Fujifilm X
- Gaming notebook topik
- NVIDIA® driverek topikja
- Először kombinálja a Full HD-t az 1000 Hz-cel egy monitor
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- A DirectX 11 natív támogatását bizonygatja az Imagination
- Milyen videókártyát?
- Napokon belül váratlan versenyzővel bővül a VGA-piac
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
RedAnt
aktív tag
lassan a debian jobban tetszik mint az ubuntu, meg egyébként is kicsi lenne ez a gép egy ubuntura. ( + ki szeretném tanulni a debian-t is )
Én jó ideje ubuntut használok egy kb ugyanilyen gépen, bőven elég neki. Bár kevés memória mellett lehet hogy gondban lennék. De létezik szerver-verzió is, amit vígan használok egy p1mmx 200mhz-es gépen, 64 mega memóriával
Semmivel sincs nagyobb rendszerigénye az ubuntunak a debiannál szerintem.
Ezt a ki szeretném tanulni a debian dolgot sem nagyon értem, ubuntuban ugyanúgy megtalálsz mindent mint debianban, attól hogy könnyebb beállítani, még ugyanúgy elbíbelődhetsz a konfig fájlokkal és egyebekkel ha erre vágysz. Viszont frissebb csomagokat tartalmaz általában. Lehet hogy csak én vagyok így vele, de debiannal jóval többet szívtam értelmetlen dolgok miatt. Azért ubuntuval is voltak gondok
pl. az említett régi gépre cd-ről csak az 5.10-est lehet feltenni és azt dist-upgrade-elni hogy menjen az aktuális verzió, az újabb telepítőkkel mindig lehal. -
RedAnt
aktív tag
2.4.27-3-386 : (
Akkor most kell kernelt forgatnom?
Kernellel és modulokkal még nem volt dolgom, szóval ez nekem most teljesen új... nem tudom, hogy ezeket a modulokat hogyan kell hozzáadni a kernelhez ( már ha hozzá kell adni v. betölteni v, nemtom
)
Szóval akkor mit kell csinálnom?Tegyél fel egy ubuntut

Azért lehet hogy ezen is menni fog. Modulokat modprobe segítségével lehet ki/betölteni a kernelbe. Ill. van erre egy modconf nevű segédprogram is. -
RedAnt
aktív tag
lsmod | grep snd
Nem mondott rá semit : )
Hangerőket akarok módosítani, mert egyenlőre nagyon nem tudok. Persze ha fut vmi, pl xmms, akkor azon tudom állítani a hangerőt, de az nekem most nagyon kevés. Hogy miért? Mert az egérmozgás belehallatszik a fülhalgatóba, ezt másik op rendszernél ugy tudtam megszüntetni, hogy elhalkítottam a cd-rom-ot, remélem ez itt is bejön....
( upgrade-elt etch-em van, ez hányas kernelt jelenthet? )
RedAnt:
Nemrég vettem ( 10e HUF ), Fujit$u desktop gép. Debiannak megfelel...
mod: lsmod -ra ilyen sorokat dob ki:
...
cs46xx 51796 0
ac97_codec 11252 0 [cs46xx]
soundcore 3268 3 [cs46xx]
...
[Szerkesztve]lsmod | grep snd
Nem mondott rá semit : )
nálam, ugyanilyen kártyánál ezt mondja, talán segít, milyen modulok kellhetnek:
snd_cs46xx 87400 2
gameport 15368 2 snd_cs46xx
snd_rawmidi 25600 1 snd_cs46xx
snd_seq_device 8972 1 snd_rawmidi
snd_ac97_codec 96672 1 snd_cs46xx
snd_ac97_bus 2432 1 snd_ac97_codec
snd_pcm_oss 46080 0
snd_mixer_oss 18560 2 snd_pcm_oss
snd_pcm 80520 3 snd_cs46xx,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
snd_timer 23172 1 snd_pcm
snd 55428 10 snd_cs46xx,snd_rawmidi,snd_seq_device,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_timer
soundcore 9952 2 snd
snd_page_alloc 10504 2 snd_cs46xx,snd_pcm
upgrade-elt etch-em van, ez hányas kernelt jelenthez?
uname -r
Nekem HP Vectra VLi8, egy bő éve vettem 20-ért, azóta ezt használom asztali gépnek, eddig teljesen megfelelt az igényeimnek
Jók ezek a gépek. -
RedAnt
aktív tag
Hi!
(Hang van a gépen)
Vki meg tudja mondani, hogy hogyan telepítsek alsa-t a gépre?
Már sokmindent feltelepítettem, ami alsa -val kezdődik, de a program nem akar elindúlni, álltalában azt írja ki, hogy nem találja a hangkártyát.
Gnome Alsa mixer
Alsamixergui
alsa-base
alsa-utils
Az alsaconf nem találja a hangkártyát. : (
Már kezdek kifogyni a lehetőségekből...
lspci -ra:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX Host bridge (rev 03)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX AGP bridge (rev 03)
00:07.0 ISA bridge: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 ISA (rev 02)
00:07.1 IDE interface: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 IDE (rev 01)
00:07.2 USB Controller: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 USB (rev 01)
00:07.3 Bridge: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 ACPI (rev 02)
00:08.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82557/8/9 [Ethernet Pro 100] (rev 08)
00:09.0 Multimedia audio controller: Cirrus Logic CS 4614/22/24 [CrystalClear SoundFusion Audio Accelerator] (rev 01)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Rage XL AGP 2X (rev 65)
debian:/var/www/site#
Vki tudna segíteni?
Előre is köszi!
Forestszinte egy az egyben ilyen gépem van

snd_cs46xx modullal megy nekem a hang. De régebbi kernelekkel voltak problémáim, alsát nem tudtam belőni rájuk, csak 2.6.15-től kezdődően ha jól emlékszem. -
RedAnt
aktív tag
Hi!
1568: Xfce 4 -et futatok debian alatt és xfce4 alatt indítottam egy terminált, átjelentkeztem root-ba és akkor probáltam elindítani a gvim -et, de nem sikerült - a hibaüzenetet már irtam...
Szóval ez a problémám, grafikus felületről miért nem tudok elindítani egy grafikus programot terminálból ha rootként vagyok bejelentkezve???
Hangsúlyozom, sima userként terminálból el tudom idítani a gvim-et.
1569:
Nem állítottam be a documentumroot -ot.... igazából nem sok mindent állítottam be... Többé kevésbé csak a jelszavakat és a mysql felhasználókat...
pontos verzió:
''Apache/2.2.3 (Debian) PHP/4.4.4-8 Server at localhost Port 80''
google-n nem néztem ,de most utánna járok a dolognak...
Mégvmi:
Hogy lehet kilőni az exim -et v. valami ilyesmi a neve? Induláskor jelenik meg MTA indítása: exim asszem, ez nekem nem kell, szeretném leállítani de nem tudom hogyan kell.
( Ráadásul mióta kiszedtem a mysql serverből a felesleges felhasználókat már induláskor azt is kiírja, hogy nem tud belépni a serverbe - kell a ráknak ez a mailes szemét )
Előre is köszi!
ForestSzóval ez a problémám, grafikus felületről miért nem tudok elindítani egy grafikus programot terminálból ha rootként vagyok bejelentkezve???
Próbáld meg a felhasználói home könyvtáradból átmásolni a .Xauthority fájlt a root könyvtárába. -
RedAnt
aktív tag
HI!
Telepítettem az othoni gépemre is apach2 severt, mysql és php támogatással.
Probléma, hogy amikor beírom a böngészőbe, hogy: http://localhost/ ,akkor innen rögtön elugrik ide: http://localhost/apache2-default/ és ezt írja ki: It works!
így nem látom a gyökérben a mappákat
Hogy lehet ezt kicselezni v. kijavítani?
Előre is köszi!
Forestdocumentrootot beállítottad? apache, php pontos verzója? Guglin nézted? [link] -> itt egyből két weblaboros topikot is kidob amik ezzel foglalkoznak...
-
RedAnt
aktív tag
Hi!
Ujabb kérdés!
Miért van az, hogy a gvim-et nem tudom elindítani terminálból redszergazda joggal?
hibaüzi:
Xlib: connection to '':0.0'' refused by server
Xlib: No protocol specified
E233: cannot open displayXlib: connection to '':0.0'' refused by server
Press ENTER or type command to continue
mod: enter után a vi indul le.
Előre is köszi a válaszokat!
Forest
ui.: UP! #1563
[Szerkesztve]virtuális terminálból akarsz X-et használó programot futtatni? Az nehéz lesz, próbálj meg bejelentkezni grafikus felületen, és onnan, pl. xterm-ből indítsd.
-
RedAnt
aktív tag
apt-get remove ddclient
de ha csak elrontottad a beállítást, megpróbálhatod ezt: dpkg-reconfigure ddclient -
RedAnt
aktív tag
2 kérdés!
fluxbox-on hogyan lehet háttérképet változtatni és milyen filekezelőt lehet használni?
az mc nem igazán jó v. csak nem tudom rendesen használni, de vmi olyasmi kellene mint a nautilus, hogy ki tudjam választani, hogy melyik program induljon le adott file-nál... ( két különöző avi-t lehet hogy különböző lejátszóval akarok elindítani.... )háttérkép-váltás: fbsetbg
-
RedAnt
aktív tag
Hello.
Lehet nagyon láma kérdés lesz, mert nagyon kezdő vagyok linux téren, de sürgősen kéne egy kis help (már egy órája szívok és vészesen fogy az időm :S)
szal: az lenne a kérdésem,h ha be ssh-zok valahova, akkor onnan hogy tudok lemásolni valamit a saját gépemre? (az az igazi baj, h úgy megy a dolog, h be kell ssh-zni egy gépre, onnan egy másikra, és arról kéne lemásolni vagy 250mbyte-nyi file-t a saját gépemre)
mc alatt ha egyik gépre be ssh-zok, akkor nem enged tovább(nem tudok a következőre bemenni), ha meg konzolból lépek be, akkor megáll a tudomány
(belépek, böngészi, stb tudok a gépen, de nem tudom h tudnék onnan magamhoz másolni) 
az mc-ben ugye mind2 oldalon az a gép van ahova beléptem, stb.
bocs ha nagyon hülye kérdés, de még csak vagy 2 napja van fent linux a gépen
thx előre is
a második gép, amire nem tudsz közvetlenül ssh-zni, mert gondolom belső hálón van, arról a saját gépedet nem látod? mert akkor fordítva esetleg működhetne a dolog, ha neked van ssh szervered, akkor feltöltheted rá a távoli gépről.
Vagy marad a két lépcsős dolog, ha már egy órája szívsz, lehet jobban jártál volna ha először áttolod arra a gépre amit látsz, és onnan a sajátodra
-
RedAnt
aktív tag
THX, még annyit, hogy mi van ezzel a méretkorláttal?
Mert nekem a dvd verzió kell, elkezdtem leszedni, de csak pár 100 mega jön be, ha újra kezdem folytatja.
Nálam csak az ftp az esélyes, jidgo, torrent passzolva.
Van olyan ftp kliens a mi nem szakítja meg vagy ez tényleges a debianosok szerver hibája?nem tudom, én torrentről húztam le - lehet hogy a szerver szakítgat

esetleg próbáld meg valamelyik másik tükörről: [link] -
RedAnt
aktív tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésemnek, hogy a Debiannak is van külön otthoni és szerver verziója, mint a windowsoknak vagy ebből csak egy?
Amennyire kivettem eddig ha otthon akarja az ember használni a nem stabil(sarge?) verziót érdemes, ha szervernek a stabil-t(woody?)Igaz?
A másik kérdésem az, hogy honnan tudom melyik verziót szedem le?
Mert ha jól láttam az ftp.hu.debian.org-on csak a cd-rom images mappában lehet letölteni, de ott csak egy verzió van.
Vagy honnan érdemes szedni ezeket(lehetőleg ftp-ről)?Nincs.
A sarge a stabil tavaly június óta. Szerverre azt érdemes, én is azt használom, asztalira sem rossz, de arra talán érdemesebb ubuntut.
[link] - itt vannak a CD-k, mondjuk elég az első ha van neted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Autós topik
- Feltalálta a Google a keresőmotort
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Fujifilm X
- Építő/felújító topik
- Rap, Hip-hop 90'
- Marathon: PVE-mód jön, a Bungie vázolta a következő szezont
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tőzsde és gazdaság
- Intel Dual Core 2000 felhasználók barátságos offolós topikja
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 1TB Silver -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5253, 97% AKKSI
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro 128GB Blue Titanium -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5096
- 27% - AMD GAMING PC! Ryzen 9 7900 / RX 7900 XTX / 32GB DDR5 / 2TB SSD / X670 / 100w Gold! BeszámítOK
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Semmivel sincs nagyobb rendszerigénye az ubuntunak a debiannál szerintem.
)
Szóval akkor mit kell csinálnom?