Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
euclio
tag
A link arra jó, hogy megtudjuk, hogyan működik. A lényeg talán az, hogy a TFT frissítése sorról sorra történik, kijelölönk egy sort, és frissítjük annak a pixeleit, aztán kijelöljük a köv. sort (..szinte pont, mint a crt-nél..), nem pedig ''nulla idő alatt egyszerre az összes pixelt''. Pl. ha a videokártya 75 Hz-es frissítéssel dolgozik, az azt jelenti, hogy kb. 13 ms alatt küldi el a monitornak a teljes képtartalmat. Ezért a képfrissítés a TFT-n is pont ennyi időt vesz igénybe. Ennél gyakrabban nem változhat a kijelzett kép. Más kérdés, hogy a crt-knél ez azt is jelenti, hogy a kép másodpercenként 75-ször felvillan-kialszik, ami a tft-nél hiányzik.
A DVI-nél ugyanígy a teljes képtartalom átjuttatására (=a tft egy-egy képfrissítésére) véges idő alatt kerül sor, természetesen ott sem lehet milliós nagyságrendű pixelre vonatkozó adatot ''egyszerre'' átvinni. -
-
euclio
tag
Atus, ne felejtsd el, hogy a TFT-k is csak videojelet esznek, az alapján jelenítik meg a képet; természetesen nem lehet pl. 1024x768 pixelt egyszerre frissíteni, hanem csak szépen egymás után kiválasztani a mátrix sorait abban az ütemben, ahogy a DSUB csatlakozón jön az R meg a G meg a B videojelkomponens (pl. 75 kép/másodperc), és azoknak megfelelően beállítani az adott sorban lévő pixeleket (subpixeleket).
Nézd meg itt:
http://www.samsung.com/Products/Semiconductor/TFTLCD/Technology/ElectronicsAspects01.htm -
csabicsepp
aktív tag
Nekem egy Exair 15''-os iM1501E TFT-m van. Bruttó 70000,- vidéken.
10TR és 20TS. Nagyon meg vagyok vele elégedve. Előtte egy régebbi típusom volt, annak a képe kicsit zavaró volt játékokban, de csak kicsit.
Volt még egy exair 17''-os TFT is nálam 1 hónapig, 25 Tr, 400:1 kontraszt.
A legfájóbb dolog, ami miatt megváltam tőle, az a 1280x1024-es felbontás: kicsik a betűk, valamint a legtöbb játék ezt a felbontást nem támogatja (csak az 1280x960-at). Játékra az is jó volt, de a mostani kiváló!
Az biztos hogy a tft-t szokni kell, sokaknak fáj eleinte a szemük tőle (2D-ben!), nekem előtte notebook volt, talán azért is könyebb az átállás. Talán tényleg túl éles a képe. Viszont amikor nemrég leültem valami sony moncsi elé, nekem meg attól vacakolt a szemem. Szóval már tényleg nehéz gagyit venni, de vannak még raktáron maradt készletek :-) -
rii
nagyúr
figyelmeztetem önket, hogy túlságosan elszakadtak a valóságtól .... vagy mi
ez valakinek az aláirása....
de akkor is.... hiresek lettetek, cikk készült munkátok gyümölcseként, azt bevirágozandó.... számotokra, kik ide irtatok, kötelező olvasmány...
1/3. lap:
http://prohardver.hu/rios2_cikk.php?id=221
HAJRÁÁÁ -
Alan
aktív tag
Na jó, igazad van, az 1 ms kissé túlzás volt annak érzékeltetésére, hogy mekkora a különbség ezen a téren a CRT és a TFT között
DcsabaS esszéje egyébként jól összefoglalja a lényeget. A mai katódsugárcsöves monitoroknál a mozgókép olyan, mintha egy papírlapra felírnál valamit és azt húzogatnád a képernyő előtt, majdnem tetszőleges sebességgel - tökéletes, semmi szellemkép, semmi csíkhúzás, utánvilágítás stb. Ilyen TFT-t nem találsz, és szerintem egy jó darabig nem is lesz még. -
Santses
aktív tag
én iss..csak 11kor..
de képfrissítést...mivel ha az nagy akkor már szar nemlehet a monitor..
Bár ez személyes dolog de nekem 75 hz alatt ha gépezek 1 órát anyira fáj a szemem hogy meghalok...e fölött semmi gond..a lényeg hogy 85 vagy a fölött legyen..
csak ez személyes dolog.. -
rii
nagyúr
ha nem olvastad végig a topicot, akkor fuss neki, mert holnap regg.. EHH izé.. ma reggel morcosak lesznek a többiek....
remélem nem nem a képfrissítést peddzegeted, mert az már lerágott csont ...
bocs, ha én veszek le rosszul valamit, de már fáradt vagyok.... és már 10kor le akartam feküdni .. -
Santses
aktív tag
hehh...egy jó tft (lásd philips
) kb 250e nél kezdődik és ara mondom azt hogy jó minőség..márnemazé de mondtad hogy 80e ért már kapok..háátt..kiadok 80 at egy noname (majdnem) max felbontás 1024*768 @ 75 hz????
Hát tudodmikor...80ből kira crt t lehet venni...ebből is vannak 75 ért már olyan philips (ilyet szeretnék csak no lovééé....tudjátok LightFrame III) 1600x1200 @110hz és mindez 75e....nah inkább mint egy tft..abből 200e alatt nemkapsz olyat ami jó...(ahhoz már hozá se mere érni...még ránézni se nehogy baja legyen)
(beszarok elküldte az üres lapot..nah mind1..) -
Santses
aktív tag
-
rii
nagyúr
3 dolog
1. mi van a BIOS ban ami ide vág...? a SHADOW?
2. 1280×1024-et csak az 1280×1024-et valami nem jo
3. ha van egy topic és én sirok a házigazdának, akkor ö meg is hallgat...? elromtottam egy TEG-et a http://prohardver.hu/rios2_uzenetek.php?from=16882&start=1000000#msg59 -ben.... a MSG #54-ben
köszönet.... -
atus
senior tag
Erről már volt szó. Hol van neked szükséged a fizikai felbontásától eltérő beállításra? Max két esetben, BIOS-ban vagy olyan játékban ami nem támogatja mondjuk az 1280×1024-et csak az 1280×960-at(egyre ritkább). A BIOS-ban ne a képminőséggel törődj, állítsd be amit akarsz, és hagyd úgy. Játékban meg egyáltalán nem zavaró, ha más felbontást használsz, sőt fel lehet fogni erőforrást nem igénylő antialiasingnak is. Mondjuk ez ízlés kérdése...
-
pedrohsi
tag
Jééé.
Nálam tökély 320*240, 640*480, 800*600, 102*768. Néha egyéb is sikerül, persze nem szándékosan. Ott sincs gond - pl 1100 felett, csak kicsit eltolódik -
ocrulez
csendes tag
A felbontasfugges senkit sem zavar a crt-knel??? Az enyemek pl, csak 1024-ben adnak szep kepet. 800*600-ban mar zsirkretas a kepe (biosban is de ott nem sokat tartozkodom.) Szoval meg 1/2 evenkenti videokartya+proci csere koltseget is adjuk hozza az arhoz ha jatszani akarunk.
-
neduddki
nagyúr
HI!
Az a baj azzal a gyari adatval hogy aszt adnak meg azmit akarnak! Az nalad leledzo lg-nal is az a baj hogy aahny adat annyifele szam , marmint 16ms es 25ms! Asszem akor enyit a gyari adatokrol informcios tartalmarol! Sajnos seho nem talalom hitelt erdemlo hejjen /lasd ahol kimertek/ hogy az lg-nak vajjon mennyi is a valos rt-ja! De nam adom fel keresem!!!!
udv
neduddki -
DcsabaS
senior tag
Kedves (#1) rii!
Úgy látom előttem már nagyon sok okosságot (és nem annyira okosságot is) leírtak már, úgyhogy nem reagálok külön, hanem leírom én is a pontokba szedett véleményemet:
[b]TFT előny:[/b]
1.) kis helyigény és súly
2.) könnyebb megcsinálni szélesvásznú alakban
3.) kisebb fogyasztás és hőtermelés (nyáron fontos (:-)!)
4.) vibrálásmentes
5.) amíg nincs a kábellel gond, addig az ajánlott felbontásokban pengeéles a kép
6.) geometriai szempontból torzítatlan kép
[b]TFT hátrány:[/b]
-1.) drága
-2.) oldalról nem ad élvezhető képet (megváltosnak a szín és kontraszt viszonyok)
-3.) a színmélysége igazából csak nagyjából high color (64 k) körüli
-4.) a kontraszt tartománya kisebb, mint a legjobb CRT-s monitoroké
-5.) a maximális felbontása is kisebb, mint a legjobb CRT-s monitoroké
-6.) az utánvilágítása viszonylag nagy, ezért gyorsan mozgó kontrasztos objektumoknál szellemkép(ek)re számíthatunk
-7.) ha túl hosszú, vagy rossz minőségű a kábel, drámai gondok a képpel
-8.) ha nem az ajánlott felbontásban használjuk, akkor gyorsabban romlik a kép minősége, mint a CRT-nél
-9.) sztereo LCD-s (igazi 3D) megjelenítésre nem jó, mert túl kicsi a képtartalom frissítési frekvenciája (60-70 Hz körüli)
[b]CRT hátrány:[/b]
-1.) nagy súly és méret
-2.) a szélesvásznú verziók iszonyú drágák
-3.) viszonylag nagy fogyasztás és hőtermelés (bár télen azért jól jöhet (:-)...)
-4.) az olcsóbb verziók vibrálnak és esetleg port is gyűjtenek és lövöldöznek (megjegyzés a vibráláshoz: az alapvetően a képváltások közötti szünet miatt van, de 70 Hz fölött már nagyon keveseket zavar)
-5.) ha a kábel nem jó minőségű, vagy túl hosszú, akkor a kép élessége elmosódik
-6.) gyenge, vagy rossz beállítású monitornál képtorzulások lehetségesek, főleg a széleknél
-7.) a CRT monitor érzékeny a külső mágneses terek zavaró hatására is
[b]CRT előny:[/b]
1.) olcsó
2.) mindenhonnan nézve jó képet ad
3.) színmélysége true color (24 bit) fölötti (!) is lehet
4.) a kontraszt tartománya nagyobb lehet, mint a TFT-é
5.) a maximális felbontása is nagyobb lehet
6.) az utánvilágítása pici, így a leggyorsabban mozgó kontrasztos objektumok is szellemképmentesen láthatók
7.) túl hosszú és gyenge monitor kábellel sem kapunk teljesen hasznavehetetlen képet
8.) ha nem az ajánlott felbontásban használjuk, a kép minősége akkor sem romlik le hirtelen
9.) sztereo LCD-s (igazi 3D) megjelenítésre is jó, mert a képtartalom frissítési frekvenciája akár 150-200 Hz is lehet
Ezek után egy kis általános szövegelés. Tartós befektetésre szerintem egyik sem jó (mindkét kategóriában vadul esnek az árak).
A TFT tényleg inkább irodába való, a CRT meg inkább játékra, meg igényesebb grafikára, videóra, ugyanis a TFT sebességi és színnel, kontraszttal kapcsolatos problémái irodai alkalmazásnál semmisek, viszont a villogásmentes megjelenítése és a kis helyigénye döntő. Grafikánál meg nem engedhetünk a tökéletes CRT képminőségből.
Ha én TFT-t vennék, akkor leginkább a kis mérete miatt vennék.
De azért nem veszek, mert egyelőre még a több milliós TFT-k színvisszaadását sem tartom elég jónak (sokat grafikázom és videózom). Ebből a szempontból javaslom megtekinteni pl. a Westend MediaMarkt-ban kiállított készülékeket. (Az egyik legjobban reklámozott pl. egy 2,4 millió körüli Samsung.) Ha véletlenül valami égbolt félét, vagy más finom árnyalatot kellene mutatni, akkor mindig megjelennek az amúgy a térképekre jellemző szintvonalak... -
atus
senior tag
Ezt a 1ms-ot hogyan képzeled pontosan?
Egy Hz az ugye 1/s. 1000 Hz az 1000/s, ami pont 1ms. Nem tudom melyik CRT-re gondoltál konkrétan, de kíváncsi lennék, hogy milyen felbontásban tud 1000Hz-es képfrissítést? Talán ha folyékony nitrogénnel hűtöd, és jól óverklokkolod...
16ms az pedig 1000/16, azaz 62,5Hz információfrissítés, mert a kép frissítése konkréten 20000Hz. Vegyétek már észre, hogyha egy TFT reakcióideje hárommilliárd év, akkor sem fog villogni, csak az információ nem frissül rajta, tehát álló képet látsz. Aztán hárommilliárd évenként lehet változtani.
A problémafelvetés pedig szerintem ezzel el is veszti az értelmét, a TFT-nél nincs semmiféle visszafutás, az összes pixel egy időben frissül. Az animációk ráadásul 99%-ban nem feketéről fehérre, vagy kékről pirosra váltást jelentenek, hanem jóval kisebb, legtöbbször árnyalatnyi különbséget. Márpedig a 16ms az teljes kigyulladás-elalvás ciklusra vonatkozik. Azaz feketéről fehérre, majd újra feketére váltást jelent.
[javítsatok ki, ha nem így van, nem doksiból másoltam, hanem JPÉ forrásból] -
rii
nagyúr
esz teccik ... a tesznyóba láttam .... 17''-os.. 119.000 huf...
de 19''ba jobb vóna....
http://cache.evendi.de/pics/large/28463.jpg
http://www.evendi.de/jsp/searchFrame.jsp?s=Cornea%20CT1701%20TFT-%20Flachbildschirme%2017%22 -
Alan
aktív tag
Oké, köszi a tippet, ha lesz alkalmam, megnézem.
A helyzet egyébként az, hogy ez egyéni tűrőképesség kérdése is. Sokan pl. nem látják a különbséget CRT-n a 30 meg a 60 fps között (60Hz frissítésnél) vagy a 42,5 és a 85 fps között (85 Hz frissítésnél), pedig szerintem ég és föld. Öt méterről is látom és zavar, ha nem ugyanannyival megy egy animáció vagy játék, mint a CRT frissítési frekvenciája. Hasonló módon a TFT-nél is észreveszi az ember a pici ''csíkhúzást'' is, na meg a látószögtől függő elszíneződést - de a többi előny ismeretében elfogadja, mint ésszerű kompromisszumot. -
Alan
aktív tag
Régen a CRT monitoron ha valami animációt készítettem, akkor a képváltásokat a függőleges visszafutáshoz időzítettem, így kaptam villogásmentes képet. TFT-nél viszont értelemszerűen nincs függőleges visszafutás. De akkor mihez lehet időzíteni?
Bizony, nagyon jó a problémafelvetés. Sajnos semmihez, mivel TFT-nél nincs képvisszafutás, sem sorvisszafutás. Ebből következően villogásmentes animáció sincs. Pontosabban, elvileg meg lehetne próbálkozni pl. olyasmivel, hogy a kép második részének frissítésekor rajzolod újra az első felét, de tudtommal a TFT-k nem tájékoztatják a gépet arról, hogy mikor hányadik pixel frissítésénél tartanak.
Gondolkozzunk csak... a videokártyákra tett TMDS-ek 165 MHz-et szoktak tudni. Ez azt jelenti, hogy 1600x1200 pixelt 85,9 Hz frekvenciával tudnak legfeljebb frissíteni... tehát akkor gyakorlatilag nulla a tartalék, és muszáj egyenletesen frissíteniük - ahoyg a végére értek, nincs szuszogás, visszafutás és ilyenek, rögtön jön az első pixel megint.
Ergo: minden animáció ''villogni'' fog TFT-n (ez egyébként megegyezik a tapasztalatommal is). További hátránya a TFT-nek, hogy súlyos utánhúzás van, ha nagy a kontrasztkülönbség a mozgó képrészlet és a háttér között. Ha pl. a www.hardocp.com oldalait böngészem, és görgetem az oldalt, a mozgó szöveg teljesen elszíneződik, amíg meg nem áll. Meg lehet szokni, de azért csodálkozom, milyen sokan mondják itt, hogy ''nincs utánhúzás'' és effélék. A CRT-k válaszideje szerintem 1 ms alatt lehet, majd ha ezt legalább megközelíti a TFT, akkor nem lesz utánhúzás.
Mielőtt valaki megvádolna, hogy tapasztalatlanul kritizálok, itt csücsül előttem 2 db Acer AL922-es, 25ms-os válaszidővel. Igen, a képgeometria tökéletes, és ezt nagyon szeretjük is, de olyat azért nem kell állítani, ami nem igaz.
Ja, és a 16 ms biztos jobb, de egyáltalán nem nagyságrenddel. -
Phantom
tag
Hello
Kérdésem pusztán elméleti jellegű (nincs most pénzem TFT-re), meg nem is kötődik (túl) szorosan a topichoz, de nem akartam újat nyitni.
Régen a CRT monitoron ha valami animációt készítettem, akkor a képváltásokat a függőleges visszafutáshoz időzítettem, így kaptam villogásmentes képet. TFT-nél viszont értelemszerűen nincs függőleges visszafutás. De akkor mihez lehet időzíteni? Vagy a VGA kártya emulálja nekem? És ugyanúgy működik, mint anno? Esetleg át kell állni egy más szemléletre? De akkor mi lesz a régi programokkal?
Örömmel venném, ha valaki fel tudna homályosítani... -
ISZOLE
senior tag
1. A levegőben lebegő porszemcsék nem igazán azonos anyagúak mint a papírzsebkendő. Nyilvánvalóan csak bizonyos porszemcsék viselkednek a leírt módon, a többi ugyanúgy ottmarad mint a papírzsepi. Amennyiben emlékeim nem csalnak a régi monitorok állandóan mocskosak voltak.
2. Szerinted minek volt a monitorszűrőkön a földelő csatlakozó? -
L3zl13
nagyúr
Van egy pár érdekes hozzászólás, de egy valamit legtöbben figyelmen kívül hagytak.
Valóban órákat a monitor előtt ülni rontja a szemet, de ez legalább annyira (ha nem teljesen) annak a következménye, hogy folyamatosan egy viszonylag kis és állandó távolságra lévő helyre fókuszálunk a szemünkkel.
Természetesen közelre fókuszálni sokkal fárasztóbb a szemlencsét összehúzó izmoknak, mint távolra. (Ugye ha nem nézel semmit akkor a végtelenre fókuszálsz.)
Egy 6 órás LAN party sokkal kevésbé fárasztja a szemet, mint egy 1-2 óra szöveg szerkesztés, vagy fórumozás. Mert játék közben nem csak egy pontra koncentrálsz, azaz legalább valamelyet változik a fókuszpont.
Ráadásul játék közben, vagy film nézésekor nem szükséges tű élesre fókuszálni a képet, mert az objektumok nagyságrendekkel nagyobbak mint pl a betűk. Ráadásul általában elegendő a mozgás érzékelése, nem szükséges pontosan befogni az ojjektumot.
A fent leírt dolog viszont egyformán igaz mind a CRT mind a TFT monitorokra.
Csak példaképp: 6 óra folyamatos könyv olvasás után is megfájdulhat az ember szeme, pedig az még annyira sem vibrál, mint a TFT neoncsöve. -
steveetm
őstag
Hali!
Nagyon eccerüen bizonyitható hogy ez a porszemlövöldözés egy butaság.
Zsebkendőt odarakod odaragad. de ha hozzáért, ahogy írtad változik a töltése. Vagy mégsem? a zsepit mért nem lövi ki, hiszen elvileg ellentétes töltés jön létre és a tömegkülönbség is elég jelentős.
Másik, ha van egy régi monitor(nekem van egy '92 es, azon nagyon jól láccik), aminek a üvegéhez fújni kell kis füstöt(cigifüst akármi(én nem doháányzom, meg kell kérni vkit)). Na ez a füst nekem ott lebeg a monitor elött. hozzá is ér. elvileg ki kéne lövödnie...gyakorlatilag semmi sem történik.
Egyébkén a fő különbség a tft,crt között, hogy a crt villog a tft világít!! a 120 de még a 160Hz is villogás.
Üdv.: Steveetm -
neduddki
nagyúr
HI!
Na igy legyen 5-osom a lotton!!!! A 1980sx az pva /samsung altal tovabb fejlesztett mva, ezek utan lehet hogy megsema teljesen a samdung fejlesztette, hanem a nec keze is benne volt....................../
A 2080ux pedig s-ips, tehat hitachi technologia! Szo se rola! es raadasul 25 ms, tehat akkor visszavonva elozo hozzaszolasomban tett megallaitas a s-ips lassusagarol! A kepminoseg meg magaert beszel, utalnek itt az eyik hazigazda fojjamtos allitasaira, hogy szerinte szebb mint a k-19-es! Csak mongyuk majs 4* annyiba kerul!!!:-(((((((((((((((
udv
neduddki -
neduddki
nagyúr
HI!
Szoval fojjt kov.!
Tehat hard kore jatekosok maragyanak csak meg egyenlore a crt-nel, ha igenyesek a kepminosegre is!
Ami kepminosegben igazan utos, az a nec fele dualdomain ips es a hitachi fele super ips, minthogy ez szeritnem mar mondenkinek a konyoken jon ki! Haturul kezdve a sips-nek a gyari rt-je az eizo peldajaval elve 40ms, szerintem, ez ismerve a eizo korrekcseget fullos, eszt kevesbe nevesek/korrektek siman megadnak 30 kozelinek 80%-val.
Amit varok megnezesre az a nec1980sx, annak 25ms-se van, aszt sajnos nerm tom, hogy mejjik /full/80%/ habar ismerve a nec eddigi megadott adatait /a kimert ertekkisebb mint a megadott:-)))/ remelem teljes! MOst ma csak az kell, hoy kideruljon a 1980sx megsem ips hanem mva gyanu oka a 700-as kontraszt ertek! ellenvelemeny a latoszog es a tipusjelzes! Szoval a fene se tugya! A msik kedvenc amire ellenben faj a fogam a 2080ux, az sem egy kutja darab!
Tudom itt az arakkal a fellegekben jarok, de a kepminoseg is vhol itt kezdodik!
udv
neduddki -
ISZOLE
senior tag
A porlövöldözésről én a következőket tudom.
A régi (nem alacsony sugárzású) monitorok képcsövének felülete elektrosztatikusan feltöltődik. Ezt igen egyszerűen lehet ellenőrizni egy papírlappal, a régi monitorokra azonnal ráragad (a TV-k is ilyenek). Ez a feltöltött üvegfelület magához vonzza a levegőben repkedő porszemeket, majd amikor a porszem hozzáért az üveghez akkor azonnal feltöltödik. Ekkor a két azonos töltés taszítani kezdi egymást és mivel a monitor egy kicsit nagyobb tömegű meg a súrlódás is a helyén tartja ezért a porszem ''lövődik'' el a képcsőtől.
Ez ellen a ''sugárzás'' ellen védett például a monitorszűrő ami a feltöltődött porszemeket nem hagyta az ember szemébe röpködni és még ki is sütötte őket (mindegyiken volt ugyebár egy földelő csatlakozó). -
neduddki
nagyúr
HI!
Aszem egyertemu hogy en tft parti vagyok, de csak esszeru keretek kozott.
A nevezetes 60Hz temahoz nem kivanok hozzaszolni aszem ezt ma eszt olegszer megtettem.
A kepminoseg viszonyairol meg epp eleget beszeltunk a lg cikk alatt!
A monitor meg a szem romlasanak kozerol most beszeltema korabban emlegetett ergonomi tanszek jeles kepviselojevel /MG/. O aszt allitja, hogy a munkahejj kialakitasatol es a hasznalat hasszatol fugg a szemre gyakorolt hatas! Ha a napi hasznalat nagyobb mint a szemejjre szabott kuszob, akkor bizony szemromlassal kell szamolni!
En nem boltokba jarok tft-t tesztelni /vga osztok, szar videokartyak/, hanem inkabb hazaviszem a megszerezheto cuccokat es a bejaratott hejjen, bajaratott cuccal nezem meg oket! Es sajnos meg mindig nem talaltam ojjat amit teljes szivembol tudnek ajanlani hardkor jatekosoknak ! A nevezett 16ms-esek is hagynak maguk mogott kivetnevalot, foleg kepminosegban!/na mingya lesz felhordules/. JA! Beszeltem az egyik nemeto-ban mukodo haverommal aki vizualtechnikaval foglalkozik es O is megerositette hogy a 16ms-esk tobbnyire 80%-os adatokra vonatkoznak! LAsd a kerdest a lg-hez: hogy most 16 vagy 25!
Elneset nem soka fojjtatom, abrakoas gyun!
udv
neduddki -
rii
nagyúr
páran fel voltak háborodva, a TFT gyalázása miatt..... jogosan
az nekem is fájó volt, hogy a TFT-k 60Hz-t támadták, ... én errol csak anniyt tudtam, hogy mivel teljesen más technológia, ezért itt lényegtelen a képfrissítési frekvencia....
.. de szomoru vagyok, hogy a TFT a szemet nem nagyon tudja jobban védeni, vagy pedig erröl nem irtatok... vagy pedig én nem olvastam el olyan figylemsesen.... de annak örülök, hogy a CRT sem károsítja maradandóan a szemet
ugyhogy nem is tom, mit vegyek, ha majd egyszer választásra kerül a sor, mert a TFT minden szempontból jobb mint egy CRT, de sajna böszme drága egy 22''os, viszont a 22''bol 22''-t is lát az ember, nem pedig 20.5''-t, mint a CRT, mert nincs káva vagy mi.... -
MaUser
addikt
De semmi esetre sem tesz jót a por a szemnek. Rosszul emlékeztem sajnos így tíz év távlatából, de mégegyszer mea culpa!
A pislogást említettem is mint okot a fájdalomra, de ha az embernek valamie fáj az általában jel arra, hogy pihenni kell. Legtöbbször amit terhelsz idejekorán tönkremegy. Nincs ez másként a szemmel sem sajnos. A futók közül hánynak nem ment szét a térde öregkorára? Szóval a szem kiszáradását a monitor okozza. Én sem a sugárzásról beszéltem. -
LoneWolf
csendes tag
''Bár tévedtem mert nem lő, hanem lebegtet. De a hatás ugyanaz.''
Na azért nem egészen...
''Szóval nem ettől fáj a szemem ha nézem. Ha viszont a szabadban vagyok és ott nézelődöm miért nem fáj??''
De. Nem azt írták, hogy nem fájhat a szemed, hanem nem szenvedhet maradandó károsodást. Ha az optikás linket elolvasod, ott írják is, hogy csökken a pislogási szám, ami a szem kiszáradásához, irritációjához vezet, ettől fáj a szemed. A szabadban többet pislogsz. -
pedrohsi
tag
Azt hiszem ebben a topicban azok húzták/húzzák le a TFTket akiknek nincs. Akik rendelkeznek 1el, azok szinte kivétel nélkül jókat írnak róla. És ez talán nem azért van mert fel akarnak vágni vele, hanem mert naponta használják, és nem ''láttam egy nemtommilyen márkájút eccer''.
Már 1 évvel ezelőtt is kevés volt a szar TFT játékra filmre, most meg pláne.
CRTnek adok még 3-5 évet. Akkor talán már TFT helyett is más lesz terjedőben. -
mixyboy
tag
Huh!!! KB. a 40-ik hozzászolasig jutottam el, de elegem van!
Nem olvastok ti (akinek nem inge, ne vegye magara)? Csak beirtok a forumba? Legalabb 5 cikket olvastam az utobbi idoben, ahol 17-es TFT-ket teszteltek, ES NEM VOLT SEMMI UTANHUZAS!!!!
Na jo, a desktopon nemelyiknel volt, de az mer baj? Jatszani, filmet nezni jo!
ugyan kicsit dragabb, es meg a technologia sincs teljesen kiforrva, de tényleg a TFT-é a jövő! Jósolni nem karok, hisz azt ebben a vilagbamn elvetemültségnek tartom, de evek kérdése, és rendkívül jó panelekkel találkozhatunk majd a piacon, és a CRT-k azok meg olcsok lesznek! Es aki olyat akar venni olyat fog venni! Az en monitor 5 eves, ideje lenne valtanom, es TFT-re készülök! Koleszba is megyek a fősulin, könnyebb lesz elhelyezni a dolgokat a szobaban, mint egy 17'' Flatron moncsit :-) -
MaUser
addikt
A porról:
http://www.optika.hu/manager.asp?page=http://www.optika.hu/magazin/monitor.htm Bár tévedtem mert nem lő, hanem lebegtet.De a hatás ugyanaz.
A bme:
''A monitort gyakran hozzák összefüggésbe a szem megerõltetésével. Számos tünetet észlelhet monitorhasználat közben. Ilyenek a szem irritációja (véres, könnyes vagy éppen száraz szem), fájdalom (fáradt, kellemetlen érzés a szemhéjak, vagy a homlok tájékán), problémák adódhatnak a fókuszálással is. A fejfájás, derékfájás, izomfájdalom szintén felmerülhet. Ezek a tünetek azonban könnyen elmulaszthatóak a munkahely átrendezésével, vagy esetleg a monitorhasználóknak a megfelelõ szemüveg viselésével.
Bár a szem megerõltetése kellemetlen és zavaró érzés, egyáltalán nem jelenti azt, hogy a monitorhasználat bármilyen károsodást okozna a szemben. Ahhoz, hogy megszabaduljon ettõl a kellemetlen érzéstõl alapos és körültekintõ keresést kell folytatnia a probléma gyökerére vonatkozóan. Érdemes a szemészhez fordulnia, hogy kiszûrje az esetleges szembetegségeket, és ha szükséges akkor felírja a megfelelõ szemüveget. A monitorok és számítástechnikai eszközök értékesítõi, a munkahelyi ergonómusok és az olyan intézmények, mint a Munkaegészségügyi intézet szintén hasznos tanácsokkal szolgálhatnak a megfelelõ munkakörnyezet kialakítására, ezzel pedig a tünetek megszüntetésére.''
Szóval nem ettől fáj a szemem ha nézem. Ha viszont a szabadban vagyok és ott nézelődöm miért nem fáj??
Forrás:http://www.erg.bme.hu/emania/2001/szalokii/71.htm -
Tibisz
aktív tag
A CRT monitornál valóban fontos a képfissítés gyakorisága. TFT monitornál viszont teljesen lényegtelen. A TFT adatfrisítése 60-75 Hz-ig van, de ez csak az adatok frissítésére szolgál, mivel nem katódsugárcsöves az eljárás így nincs vibrálás sem. A TFT monitorban mérettől függően van 3 vagy 4 esetleg 5 db 20kHz-en működő speciális neon cső, ami a világítást adja. Ezek azok amik vibrálhatnának, de mint írtam itt 20000 Hz-ről van sző nem 100 Hz-ről!
Tehát a TFT-nek tökéletesen mindegy, hogy 60 vagy 75 Hz-en megy a képe egyáltalán nem vibrál!
Így már világos remélem! -
MaUser
addikt
Hát nem tudom ezt mi még így tanultuk általános iskolában.
Persze valószínű az új monitoroknál ez nincs így. De 6.-ban ez engem meggyőzött.
Amit meg mostanában lehet olvasni mindenütt (még bme-n is!) azt nem merem elhinni. A végén kisül hogy a monitor bámulása csak jó nekünk.
-
Krix
őstag
Én egy éve cseréltem le a 17''-os sony trinitront egy 17'' iiyama tft-re. A tft láthatóan világosabb és sokkal élesebb képet ad, és akkor vettem észre, hogy ami eddig fekete volt a crt-n az csak szürke a tft feketéjéhez képest. Gyönyörűek rajta a filmek, játékok, minden. Persze nem volt occsó (270e Ft br)
de szerintem megérte.
-
Tibisz
aktív tag
-
MasOyama
őstag
Szerintem a crt a legjobb.
Most is 100Hz-n van a monitorom, és nem basztatja a szemem. De ha kedvem van 1600*1200ban játszani akkor azt is megtehetem 85hz-n, ami nagyon jó Míg a tft monitornak a képfrissítése is szar, és a másodpercenkénti frame is.
-
LoneWolf
csendes tag
Még ha van is ilyen lövöldözés - bár én kétlem, mert akkor nem nekem kellene törölgetni a port a monitoromról
- a levegő molekuláival való ütközés miatt nem valószínű, hogy a por eljut a szemedig, vagy ha el is jut lelassul, így pedig már nem sok különbség lesz közte és a ''normál'' lebegő por között, ami amúgy is a szemedbe megy. Másképp hogyan magyarázod, hogy kontaktlencsés userek is léteznek? Egy lágy lencse semmi perc alatt tönkremenne ilyen ''bombázástól''.
A vizes zsebkendős tesztet monitor nélkül próbáltad már?Ahol olyan nagy a porkoncentráció a levegőben, hogy van elég ''muníció'' a monitornak, ott a zsebkendő amúgy is poros lesz...
-
Tibisz
aktív tag
Miért lenne tartós befektetés egy CRT könyörgöm???
Észre kéne már venni, hogy a TFT-é a jővő nem a CRT-é!
Elolvastam eme formumot és aki ellenezte az volt a legnagyobb érve, hogy van utánhúzása. Könyörgöm már majdnem egy éve lehet olyan TFT-ket kapni amiknek egyéltalén nincs utánhúzása. Mostanság pedig keresve is alig találsz olyat aminek van. El kéne már feledni azokat a fantasztikus információkat, amelyiket az ismerősötök ismerőse mondott a kollégája TFT-jéről. Nem fikázni kell valamit, mert nincs rá pénzetek hanem el kell fogadni, hogy jobb technológia mint a CRT!
Aki ilyen hülyeségeket ír, hogy jobb a CRT játékra a TFT pedig irodába, az fusson már egy kört a boltok között és nézzen már meg egy-két TFT-t aztán mondjon itt véleményt!
A legjobban a tudatlanság terjesztése dűhít fel! -
gesuz
senior tag
A TFT egyenlőre nem olyan tartós befektetés mint a CRT.
-
MaUser
addikt
Oké a millió egy kicsit túlzás. A rárakódott porszemet a katódsugárcső felületéről a folyamatosan gerjedő/változó elektromos mező v. a sugár energiája (erre már nem emlékszem pontosan) sűrűn ''kilövi'' feléd (vagy valami ilyesmi). Anno mi még ezt így tanultuk. Tesztet úgy csináltatak velünk, hogy egy monitor elé (emit nem most töröltél ugye le) vizes zsebkendőt tartottak vagy öt percig működés közben. Megvártad míg a zsebkendő megszáradt és lehetett látni a port rajta.
rii: Igen, de ezek az emberek munkájuknál fogva napi 8-10 órát ültek gép előtt ahol, a képernyőn nem igen volt változás (csak ugye a könyvelőprogi ment, az meg nem túl mozgalmas (mi persze mindíg minigolfoztunkés a váltás nem azt hozta, amit vártak. Ezen én is alaposan meglepődtem, de ez van.
-
LoneWolf
csendes tag
-
DrSoul
őstag
Egyetértek a leírtakkal!
Amúgy jó lenne, ha egy szemész is hozzászolna, hogy tisztázzuk a dolgokat...
Amúgy a gyerekorvosokkal egyetértek, azért egy gyereknek (főleg 1 évesnek) én se engedném a sok (és közeli) TV nézést... Az idegrendszer még nagyon fejlődésben van.
Én kontaktlencsét viselek, de tavaj nyáron csináltattam új szemüveget, mert a régi nem használtam, zavart és rosszul láttam vele (-6 a dioptriám kontaktban).
A régi szemüveg -5-ös volt, géphez jó volt, de utcára nem.
Ami most van -6,25, más az érték, mert nem u.ott van a fokuszpont egy kontaktnál meg egy szemüvegnél...
De az orvos rákérdezet, hogy számítógéppel dolgozok-e, mert akkor nem javasolja a -6,25-ös dioptriát, hogy túl erős...
Hát nem is a munkám, de a hobbim
Néha előfordul, hogy sokat ülök a gép előtt. és sokszor ezzel a szemüveggel. Tehát nem tudom, hogy most ez mennyire károsít, baj-e...
Kéne a fórumba egy szemész -
MaUser
addikt
A tft ha megszokja a szemed sokkal pihentetőbb. De az átállásról biztos tudna mesélni olyan ismerősöd, akinek munkahelyén nemrég cseréltek monitort.
Sok könyvelő ismerősöm igen sokáig vizes zsebkendővel járt dolgozni. Persze ez még két évvel ezelőtt volt szóval azóta ez biztos jobb. Ezt a sugárzást nem tudom, milyen átlátszó anyaggal lehet 100%-ban szűrni, de ma már nem ez a fő gond szerencsére. Igazából soha nem is láttam ilyet szóval ez egy ötlet volt, de biztos kivitelezhető valahogy.
A tft sokkal jobb, mint a crt nem vibrál, nem lökdösi a port a szemedbe, de az alavető gond azzal van, hogy a szemet próbáljuk átverni és ez soha nem sikerülhet talán tökéletesen. Például nagyon gyakran néz az ember sötétben tv-t/monitort. Ezt a fénykülönbséget a szem nem tolerálja, lehet a forrás akár tft, akár crt. Ezért ajánlott a hátsó fényforrás kiegyenlíten a különbséget.
85Hz erősen ajánlott. De itt is igen szépen látni fogsz egyenletes felületeken vibrációt. Ezt a szem akaratlanul is leköveti -> fárad. (Ilyen az is amikor sétálsz a mezőn és azt veszed észre, hogy a szemed gyorsan becsukod és érzed, hogy egy bogár kenődött szét a szemhélyadon, de nem láttad. Ez szerencsére igen hasznos tulajdonságunk, de itt most nem szerencsés.) -
rii
nagyúr
1. szóval nem az kárositja az ember szemét a CRT-nél, hogy folyamatosan rajzolja ki a képet, hanem az, hogy ''....gyorsan változó kontrasztos képeket figyeljen és kövessen hosszú távon....'' szoval uyganez megvan a TFT-nél is, akkor a TFT is tuggya rongálni a szemet...?
2. ''.....de az drága......'' én csináltattam egyteljesen snassz szemüveget, diotria nélkül 15,000 HUF .... nem olcsó, de erre gondoltál, hogy ''drága'' ....
3. ''..... és nem is ez ma már a fő baj a monitorokkal. (Crt-nél vibráció, tft-nél pedig a fönt leírtak (vagyis a természetellenes képábrázolás és hosszú használat, of korz ezek igazak crt-re is))......''
szóval a TFT-vel is vannak gondok...? de a CRT-nél a vibráció.... szóval azt mondják, hogy minimum 70Hz, ajánlott a 75Hz, de a 85 Hz tökéletes, és affölött meg már értelmetlen is .... tehát 85Hz-nél már nem is veszi észre a szem a kép-frissitést.... akkor mitöl károsítnaá....? -
MaUser
addikt
Lan-party helyett jó egy kis játék is amibe belemelegedsz. A szemed folyamatosan fókuszál, ez terhelés és mindenképpen megterhelő. A játék alatt hiába könnyezel a figyelem miatt sokkal kevesebbet pislogsz, így a könny nem kenődik szét folyamatosan a szemeden. A sima por nem is károsít, itt viszont apró kis porszemcsék lövelenek a szemedbe, amik az idő múlásával egyre kevésbé viselik jó néven a könnyréteg vékonysága miatt.
TV: azt írtad ''szemészek azt mondják, hogy nem megy tönkre a szem a túl közeli tévénézéstől '' én erre ''Hát én azért nézetném a szemésszel egy 72-es tv-t 1 méterről egy hónapon át és ha úgy látja, hogy a szemének semmi baja, akkor oké.'' Ebben mi a gond? Keresztlányom például egyéves koráig nem nézhetett tévét, mert a szeme nem bírta el, de már szinte minden gyerekorvos ezt erősen ajánlja.
De ha valamiben tévednék szívesen veszem a javítást.
Érdekes módon, amíg 1024*768-ban használtam a régi monitorom 60Hz-en egyáltalán nem fájt a szemem, mostmeg 100Hz-en egy idő után érzem, hogy fárad.De biztosan te is tapasztaltad már, hogy ''szúr'' a szemed, amin legtöbbször azonnal segít az ha lehúnyod a szemed egy pillanatra.
Oktatni pedig nyugodtan, úgy tanulok! -
DrSoul
őstag
1: a por nem károsítja a szemet: a könnyzés azt eltávolítja. Ahhoz már nagyon sok por kéne! Amúgy sok ember szemüveges, és így még annyi se megy a szemére.
2: Nem jó a példád az 1 m-es tvéről: sokkal nagyobbak a Tv pixelei, az arányok a példádnak nem felenek meg, gondolom ez egyértelműA felbontásról nem is beszélve. Arról van szó, amit valóban látsz: ha számítógépezel, és nem zavarja a szemed (nem fáj a fejed, nem szédülsz stb.), ill. ha TV-zel, és az sem zavarja, az nem hinném, hogy káros lenne. Ha 1 méterről nézem a TV-t, az rögtön zavarna.
Talán így érthetőbb...
3. Nem oktatni akartam, hanem kérdeztem, ti mit gondoltok. Szüleim mindig azzal jöttek, ha közelről nézem a TV-t (gyerek voltam, és néztem azért 2-3 óráig is folyamatosan, ha nem tovább), elromlik a szemem. Több szemész is mondta, hogy ennek semmi köze. Tehát szerintem ha valami zavarja a szemünket (pl. gyertyafénynél könyvet írni), az ártalmas, ha észre se veszem, akkor nem hinném...
Egyébként is nekem előbb a nyakam fárad el
U.I.: az ember ha évente 2-3, esetleg 5-6x lanpartizik...
LEgalábbis remélem -
anulu
félisten
Nekem az a nagy bajom a TFT-vel, hogy túl éles. Lehet, hogy ez furcsán hangzik, de kicsi korom óta elég erős szemüvegem van, és sacc 1,5-2 perc alatt úgy fájdul meg a fejem a TFT-től, hogy szó szerint az ájulás kerülget. Úgyhogy én a CRT-re szavazok. Most is egy 19'' Siemens CRT-t bámulok 1280*1024/85Hz-en
-
MaUser
addikt
A tv-t messziről nézed. Nem folyamatosan és nem csak arra figyelsz akár napi 5-6 órán át. (LAN-party ugye
). Hát én azért nézetném a szemésszel egy 72-es tv-t 1 méterről egy hónapon át és ha úgy látja, hogy a szemének semmi baja, akkor oké.
A tv-nél pedig nem bombázzák porszemek milliói a szemed és ami nagyon fontos a szem nem szárad ki annyira, mint monitor nézésénél.
-
MaUser
addikt
Igen rongálódik.
A szem nem arra való, hogy gyorsan változó kontrasztos képeket figyeljen és kövessen hosszú távon. De ugyanúgy nem tesz jót neki a folyamatos mozgásnálküliség sem. A szemüveg maximum a kicsapódó porszemek ellen véd és a színezésével nyugtatja a szemet. Esetleg védhet a sugérzás ellen is megfelelő bevonattal, de az drága és nem is ez ma már a fő baj a monitorokkal. (Crt-nél vibráció, tft-nél pedig a fönt leírtak (vagyis a természetellenes képábrázolás és hosszú használat, of korz ezek igazak crt-re is)) -
rii
nagyúr
.... kiegészités tölem .... maganak .... meg mindenkinek
''''.....elösször is szeretnek bocsánatot kérni a követklezö fórumozóktól, amiért már kibeszélték a lelküket a velem való vitában .... ''''
szóval a ''érvelés'' ebben a fórumban volt:
http://prohardver.hu/rios2_uzenetek.php?from=16387 -
DrSoul
őstag
Engem is érdekelne, mi van ezzel a szemrongálással: a TV képfrissítése alacsonyabb egy monitorénál, és szemészek azt mondják, hogy nem megy tönkre a szem a túl közeli tévénézéstől (pl., amit a szülők mindig mondanak),ez tévhit.
Akkor most mi van? -
rii
nagyúr
HUHH ....
legis legelösször szeretném megköszönni a házigazdának, amiért renbbe tette az nyitó-hozzászólásomat ....köszönet
OFF
most értem ide .... rencer biz-bazolás volt .... majdnem elküttem az 50g-s particiót, mert belefagyot a pqmagic, a drágalátos.... meg a többiek ...
ON
most már jobban képbe vagyok...
az én monitoromon is van kiegyenlítő csik... vagy mi.... 2 darab ....
akkor ez trinitron képcső? de a monitor egy nagyon régi 17'' SIGMA DESIGN, ami MAG utánzat, egy kis LCDvel az alján... 1024*768~85Hz
1. ha van ilyen számítógpes szemüveg, ami a szemet hivatott védeni, akkor is rongálódik az ember látása?
erre még ha tudan valaki válaszolni, ... méghozzá nem-mel, akkor nagyon boldog lennék -
AND1
őstag
Detto...nekem is egyenlőre jó még a 17''-es Fujitsu crt. Karira azért jó lenne egy ilyen aoc
Meg most már egy Tbred is kéne palomino helyett meg ram...szal van mire költeni sajna
FPS? ''First Person Shooter''...erre gondolsz?
Szal ''teszteltem''..mármint játszottam ezzel a moncsival és nem vettem éstre semmi furát...élveztem nagyon -
AND1
őstag
80-90 között van asszem
http://www.depo.hu/?page_number=6&id=12232&lid=1&csid=193
...nekem 1 ilyen tungi elég lenne otthonra, csak hát nincs rá pénzem most -
tsello
aktív tag
És ha FPS game-ra kellene egy TFT akkor mire kellene odafigyelni?
-
AND1
őstag
Lan partyra volt szerencsém kölcsönkapni egy AOC 15'' TFT ...ment game 1000rel.Q3/TO/JK2 és semmi szellemkép. Pedig nem egy csúcsmodell. Szvsz már nehéz olyan ''gagyit'' kifogni (kis utánajárással elötte) amivel gond lenne, gondolok itt a ''szellemképre'' is. Tökéletes,tü éles szin Ati Radeonnal
-
DrSoul
őstag
Úgy hallottam, hogy egy TFT válaszideje legyen 25 ms vagy alatt, és akkor már jó játékra, nincs szellemkép...
Én itt a hírek között láttam ilyen jellegű monitort, nem tudom már, melyik, de 90 nettó volt, vagy 100... Az már nem olyan sok, nem?Tehát már elérhetők... -
Nedudgi
aktív tag
válasz
sekigahara #11 üzenetére
Nem hiszem hogy olyan drága volna már 80 90 pézért lehet ilyesmit kapni. Pl MAG-ot de majd utánanézek mert nem akarok hülyeséget beszélni. Nagyon jó ha sokat ülsz előtte, viszint még mindíg nem az igazi főleg mert 70fokos szög alatt már nem igazán látszik: Filmnézés. Viszont szerintem irodai munkára a legjobb. Otthoni PC-nek (ott fel lehet állni előle mert nincs főnök
)) vegyél inkább abból a pénzbő Flatront...
-
sekigahara
csendes tag
A tft ár-érték aránya még nagyon retyi. Egy rendes cucc (amin már lehet dolgozni is) irdatlan drága, mellesleg megsasoltam ezeket a 100 ropi körül kínált mikrobizbaszokat, hát nem dőltem meg. Mellesleg roppant nehezen képzelem el, hogy valaki egy vacak kis 15-ös akármin komolyabb grafikai alkalmazásokkal foglalkozik, és úgy általában is. Egy rendes cucc pedig, ami már munkára is jó, alapból nettó két kiló. Na most nekem ilyenből kellenne kettő, mert duálban küldöm - hát lehet számolni, mennyibe kerülne, mire tft-ből összerakok egy ekkora munkafelületet (21'+19'). Szóval crt. Ha nem nekem kellene kifizetni, talán....
-
Márton
nagyúr
válasz
Warlock_42 #7 üzenetére
''a gyártáskor keletkező rengeteg selejtet is a vásárlónak kell megfizetni ''
Ugyan ki masnak kene? Az amerikai nagybacsinak? -
Ploszi
senior tag
én most végigvizslattam az összes TFT-t (Mediam**, helyi bótok) de a SONY multiscan 420GS moncsim képminőségét egyik sem érte el (lehet hogy szarul voltak beállítva, de ez van)
-
mura81
senior tag
TFT irodai munkára a legjobb, de gamezni még elég kevésen lehet élvezettel.
CRT nagyon drágát kell megvenni belőle ld. Sony GDM500 (21'') Iiyama HA212 (21'')1960×...@120 Hz, és azok már nagyon tutik, mind gamera mind iroda alkalmazásra, de az optikájuk leginkább egy jó nagy kockára emlékeztet.
Tehát azt kell eldönteni mire akarja használni az ember HA IRODA AKKOR TFT, HA GAME/OTTHON AKKOR CRT (de csak a jobbak minimum Sony Trinitron, azokból is csak az amelyiken látható a Trinitron csíkok) -
Warlock_42
senior tag
Talán a megszokás....
Nekem a számítógép mindig is a méteres toronyházat, 25 kilós monitort.... két asztalt elfoglaló tartozékokat jelenti. Nem pedig valami szuperlapos összecsukható-kinyitható ''agyondizájnolt'' valamit. Ettől függetlenül szívesen kipróbálnék egy
Tft-t.... majd egyszer még forrjon ki egy kicsit...
Egyébként úgy tudom a gyártáskor keletkező rengeteg selejtet is a vásárlónak kell megfizetni és ezért ennyire drágák ezek a cuccok (meg a plazmás őrületek is).
Igaz ez ? -
pedrohsi
tag
nah akkor:
1 éve van TFTm, szinte csak jatékra használom - elvétve filmezek.
Semmiylen gondom nincs vele, pedig ócska Acorp, anno még 120 volt.
Most ha körülnézel bruttó 80ért kapsz TFTt, ami nem qrva drága. Ha vársz még fél évet, akkor 50ért vehetsz boltban, újonnan, ami nagyjából egyenlő a menő 17es CRTkel. -
Atom
aktív tag
Mellesleg valóban ***va drága.
-
Atom
aktív tag
Izé meg pl tft gamelésre nem vmi frankó. Akinek meg csak irodai alkalmazásokhoz, meg hasonlókhoz kell, annak a legjobb. Átlag gamernek nem jó.
-
rii
nagyúr
elösször is szeretnek bocsánatot kérni a követklezö fórumozóktól, amiért már kibeszélték a lelküket a velem való vitában ....
Tibisz, atus, neduddki, tomcs és peceli
csak szeretnem, ha masok is hozzászólnának ....
a kérdés nagy... miben jobb egy TFT mint egy CRT?
kezdem....
TFT
elöny :
1. nagyon kiméli a szemet....
2. designe (kine mi, nekem egy CRT ezerszer jobban bejon, sztem a TFT divat is)
3. kis hely
4. energia taakrékos .....
hatrany:
1. draga...
2. ebbol a penbol egy hasznalt jo minoségű 22''-os CRT-t lehet venni.... 1600*1200~85Hz
CRT
elöny:
1. ócsó (a TFT-het képest ....)
2. kifforott technika
3. télen kályhának isjó, vagy tejet melegiteni
hátrány:
1. a legprofibb CRT is jobban karositja a szemet, mint a leggagyibb TFT, mivel ket különbözö technológia ....
2. egy elektronágyúval nezel farkasszemet egész nap ....
na, hajh, .... ti jöttök.....
ui.: ki mondja azt hogy a CRThez amit lehet csináltatni szemuveget, az semmit nem ved...?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 32UR500-B VA Monitor! 3840X2160 / 4ms / FreeSync!
- AOC AGON PRO PD49 - 49", OLED, 5120x1440, 240Hz, 1800R, 0.03ms, HDR400 - Új, bontatlan - Eladó!
- AOC 27" 27G2U Full HD 144Hz monitor eladó!
- LG UltraWide 34WR50QC-B VA Monitor! 3440x1440 / 100Hz / FreeSync
- LG 28bk550Y 28 colos Full HD monitor eladó! Jótállással!
- Új MSI Katana 15 Gamer FHD IPS 144Hz i7-13620H 10mag 16GB 512GB Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Eladó Karcmentes állapotban levő Samsung A40 4/64GB / 12 hó jótállás
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Huawei 4G CPE Pro3 4G Router
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest