- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- iPad topik
- Őrületes specifikációkkal rendelkezik a Tachyum csodaprocesszora
- rx 9070 xt
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- E-book olvasók
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Drox
csendes tag
Hali!
Nos, én szemüveges vagyok, mióta az eszemet tudom, folyamatosan javult 18 éves koromig, majd utána ''beállt'' a mostanira, és azóta nem romlott (5 éve), pedig napi 8+ órát ülök gép előtt. Amennyire tudom btw a könnycsatornáid gyulladhatnak be, de csak ha érzékeny vagy rá, amúgy kb annyira terhelő a szemnek, mintha folyamatosan olvasnál. (Aki olvasott már 8+ órát egyfolytában ugyanazokat tapasztalhatta, mint mikor monitortól fárad el a szeme).
A szemem a TFT től jobban fárad, leginkább a következő szerint tudnám rangsorolni:
Fárasztó ------------------------------------------------------------------------------Kevésbé Fárasztó
60 Hz CRT TFT Analóg CRT<84 Hz TFT DVI CRT>85 Hz.
A CRT vs TFT téma elég érdekes, én még mindíg a CRTre szavazok, az okaim:
Ha játszom, 1024 vagy 1280, 100 Hz, szép is, jó is. De tegyük fel, Photosopolni kell, akkor földöböm 1600 ta, vagy nagyobra a képet, és elférek. Egy TFT-n ezt nem tehetem meg, sőt, némely tipusoknál, ha a gyári (jellemzően 1280*1024) felbontás alá rakod a képet, kövér pixeleket nyomat, ez zavaró. Alá kell írni, a TFT kis helyigénye sokat nyom a lattba, de ennek ellenére én egyelőre maradok a CRTnél, pláne hogy a TFTknek hála potom pénzért lehet hozzájutni.
Bye! -
LoneWolf
csendes tag
''Bár tévedtem mert nem lő, hanem lebegtet. De a hatás ugyanaz.''
Na azért nem egészen...
''Szóval nem ettől fáj a szemem ha nézem. Ha viszont a szabadban vagyok és ott nézelődöm miért nem fáj??''
De. Nem azt írták, hogy nem fájhat a szemed, hanem nem szenvedhet maradandó károsodást. Ha az optikás linket elolvasod, ott írják is, hogy csökken a pislogási szám, ami a szem kiszáradásához, irritációjához vezet, ettől fáj a szemed. A szabadban többet pislogsz. -
Tibisz
aktív tag
A CRT monitornál valóban fontos a képfissítés gyakorisága. TFT monitornál viszont teljesen lényegtelen. A TFT adatfrisítése 60-75 Hz-ig van, de ez csak az adatok frissítésére szolgál, mivel nem katódsugárcsöves az eljárás így nincs vibrálás sem. A TFT monitorban mérettől függően van 3 vagy 4 esetleg 5 db 20kHz-en működő speciális neon cső, ami a világítást adja. Ezek azok amik vibrálhatnának, de mint írtam itt 20000 Hz-ről van sző nem 100 Hz-ről!
Tehát a TFT-nek tökéletesen mindegy, hogy 60 vagy 75 Hz-en megy a képe egyáltalán nem vibrál!
Így már világos remélem! -
LoneWolf
csendes tag
Még ha van is ilyen lövöldözés - bár én kétlem, mert akkor nem nekem kellene törölgetni a port a monitoromról
- a levegő molekuláival való ütközés miatt nem valószínű, hogy a por eljut a szemedig, vagy ha el is jut lelassul, így pedig már nem sok különbség lesz közte és a ''normál'' lebegő por között, ami amúgy is a szemedbe megy. Másképp hogyan magyarázod, hogy kontaktlencsés userek is léteznek? Egy lágy lencse semmi perc alatt tönkremenne ilyen ''bombázástól''.
A vizes zsebkendős tesztet monitor nélkül próbáltad már?
Ahol olyan nagy a porkoncentráció a levegőben, hogy van elég ''muníció'' a monitornak, ott a zsebkendő amúgy is poros lesz... -
LoneWolf
csendes tag
-
DrSoul
őstag
Egyetértek a leírtakkal!
Amúgy jó lenne, ha egy szemész is hozzászolna, hogy tisztázzuk a dolgokat...
Amúgy a gyerekorvosokkal egyetértek, azért egy gyereknek (főleg 1 évesnek) én se engedném a sok (és közeli) TV nézést... Az idegrendszer még nagyon fejlődésben van.
Én kontaktlencsét viselek, de tavaj nyáron csináltattam új szemüveget, mert a régi nem használtam, zavart és rosszul láttam vele (-6 a dioptriám kontaktban).
A régi szemüveg -5-ös volt, géphez jó volt, de utcára nem.
Ami most van -6,25, más az érték, mert nem u.ott van a fokuszpont egy kontaktnál meg egy szemüvegnél...
De az orvos rákérdezet, hogy számítógéppel dolgozok-e, mert akkor nem javasolja a -6,25-ös dioptriát, hogy túl erős...
Hát nem is a munkám, de a hobbim
Néha előfordul, hogy sokat ülök a gép előtt. és sokszor ezzel a szemüveggel. Tehát nem tudom, hogy most ez mennyire károsít, baj-e...
Kéne a fórumba egy szemész
-
rii
nagyúr
1. szóval nem az kárositja az ember szemét a CRT-nél, hogy folyamatosan rajzolja ki a képet, hanem az, hogy ''....gyorsan változó kontrasztos képeket figyeljen és kövessen hosszú távon....'' szoval uyganez megvan a TFT-nél is, akkor a TFT is tuggya rongálni a szemet...?
2. ''.....de az drága......'' én csináltattam egyteljesen snassz szemüveget, diotria nélkül 15,000 HUF .... nem olcsó, de erre gondoltál, hogy ''drága'' ....
3. ''..... és nem is ez ma már a fő baj a monitorokkal. (Crt-nél vibráció, tft-nél pedig a fönt leírtak (vagyis a természetellenes képábrázolás és hosszú használat, of korz ezek igazak crt-re is))......''
szóval a TFT-vel is vannak gondok...? de a CRT-nél a vibráció.... szóval azt mondják, hogy minimum 70Hz, ajánlott a 75Hz, de a 85 Hz tökéletes, és affölött meg már értelmetlen is .... tehát 85Hz-nél már nem is veszi észre a szem a kép-frissitést.... akkor mitöl károsítnaá....? -
DrSoul
őstag
1: a por nem károsítja a szemet: a könnyzés azt eltávolítja. Ahhoz már nagyon sok por kéne! Amúgy sok ember szemüveges, és így még annyi se megy a szemére.
2: Nem jó a példád az 1 m-es tvéről: sokkal nagyobbak a Tv pixelei, az arányok a példádnak nem felenek meg, gondolom ez egyértelmű
A felbontásról nem is beszélve. Arról van szó, amit valóban látsz: ha számítógépezel, és nem zavarja a szemed (nem fáj a fejed, nem szédülsz stb.), ill. ha TV-zel, és az sem zavarja, az nem hinném, hogy káros lenne. Ha 1 méterről nézem a TV-t, az rögtön zavarna.
Talán így érthetőbb...
3. Nem oktatni akartam, hanem kérdeztem, ti mit gondoltok. Szüleim mindig azzal jöttek, ha közelről nézem a TV-t (gyerek voltam, és néztem azért 2-3 óráig is folyamatosan, ha nem tovább), elromlik a szemem. Több szemész is mondta, hogy ennek semmi köze. Tehát szerintem ha valami zavarja a szemünket (pl. gyertyafénynél könyvet írni
), az ártalmas, ha észre se veszem, akkor nem hinném...
Egyébként is nekem előbb a nyakam fárad el
U.I.: az ember ha évente 2-3, esetleg 5-6x lanpartizik...
LEgalábbis remélem
Új hozzászólás Aktív témák
- 10" Hirdető monitor - LED - Philips Color10BDL4551T Multitouch - Kamerás - Hangszórós - érzékelős
- LG UltraGear 27GR95QL-B OLED Monitor! LOL Editions - 2560 x 1440 / 240 Hz / 0.03ms / G-SYNC
- 8" Fém Ipari monitor Érintőképernyős- Beetronics BEE8VG7M - Full HD IPS
- 12" Monitor akár Microsoft Teams / Zoom beszélgetésekhez - HP Center of Room Control TPC-I032-CRC -
- LG UltraWide 34WQ75X-B Ívelt Monitor! 34" 3440x1440 / 4K / 99% sRGB!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3402, 100% Akksi
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA CHIEFTEC 700W
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
- Eladó egy Gigabyte komlet gép
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

- a levegő molekuláival való ütközés miatt nem valószínű, hogy a por eljut a szemedig, vagy ha el is jut lelassul, így pedig már nem sok különbség lesz közte és a ''normál'' lebegő por között, ami amúgy is a szemedbe megy. Másképp hogyan magyarázod, hogy kontaktlencsés userek is léteznek? Egy lágy lencse semmi perc alatt tönkremenne ilyen ''bombázástól''.