Új hozzászólás Aktív témák
-
Alan
aktív tag
Na jó, igazad van, az 1 ms kissé túlzás volt annak érzékeltetésére, hogy mekkora a különbség ezen a téren a CRT és a TFT között
DcsabaS esszéje egyébként jól összefoglalja a lényeget. A mai katódsugárcsöves monitoroknál a mozgókép olyan, mintha egy papírlapra felírnál valamit és azt húzogatnád a képernyő előtt, majdnem tetszőleges sebességgel - tökéletes, semmi szellemkép, semmi csíkhúzás, utánvilágítás stb. Ilyen TFT-t nem találsz, és szerintem egy jó darabig nem is lesz még. -
Alan
aktív tag
Oké, köszi a tippet, ha lesz alkalmam, megnézem.
A helyzet egyébként az, hogy ez egyéni tűrőképesség kérdése is. Sokan pl. nem látják a különbséget CRT-n a 30 meg a 60 fps között (60Hz frissítésnél) vagy a 42,5 és a 85 fps között (85 Hz frissítésnél), pedig szerintem ég és föld. Öt méterről is látom és zavar, ha nem ugyanannyival megy egy animáció vagy játék, mint a CRT frissítési frekvenciája. Hasonló módon a TFT-nél is észreveszi az ember a pici ''csíkhúzást'' is, na meg a látószögtől függő elszíneződést - de a többi előny ismeretében elfogadja, mint ésszerű kompromisszumot. -
Alan
aktív tag
Régen a CRT monitoron ha valami animációt készítettem, akkor a képváltásokat a függőleges visszafutáshoz időzítettem, így kaptam villogásmentes képet. TFT-nél viszont értelemszerűen nincs függőleges visszafutás. De akkor mihez lehet időzíteni?
Bizony, nagyon jó a problémafelvetés. Sajnos semmihez, mivel TFT-nél nincs képvisszafutás, sem sorvisszafutás. Ebből következően villogásmentes animáció sincs. Pontosabban, elvileg meg lehetne próbálkozni pl. olyasmivel, hogy a kép második részének frissítésekor rajzolod újra az első felét, de tudtommal a TFT-k nem tájékoztatják a gépet arról, hogy mikor hányadik pixel frissítésénél tartanak.
Gondolkozzunk csak... a videokártyákra tett TMDS-ek 165 MHz-et szoktak tudni. Ez azt jelenti, hogy 1600x1200 pixelt 85,9 Hz frekvenciával tudnak legfeljebb frissíteni... tehát akkor gyakorlatilag nulla a tartalék, és muszáj egyenletesen frissíteniük - ahoyg a végére értek, nincs szuszogás, visszafutás és ilyenek, rögtön jön az első pixel megint.
Ergo: minden animáció ''villogni'' fog TFT-n (ez egyébként megegyezik a tapasztalatommal is). További hátránya a TFT-nek, hogy súlyos utánhúzás van, ha nagy a kontrasztkülönbség a mozgó képrészlet és a háttér között. Ha pl. a www.hardocp.com oldalait böngészem, és görgetem az oldalt, a mozgó szöveg teljesen elszíneződik, amíg meg nem áll. Meg lehet szokni, de azért csodálkozom, milyen sokan mondják itt, hogy ''nincs utánhúzás'' és effélék. A CRT-k válaszideje szerintem 1 ms alatt lehet, majd ha ezt legalább megközelíti a TFT, akkor nem lesz utánhúzás.
Mielőtt valaki megvádolna, hogy tapasztalatlanul kritizálok, itt csücsül előttem 2 db Acer AL922-es, 25ms-os válaszidővel. Igen, a képgeometria tökéletes, és ezt nagyon szeretjük is, de olyat azért nem kell állítani, ami nem igaz.
Ja, és a 16 ms biztos jobb, de egyáltalán nem nagyságrenddel.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG UltraGear 27GR95QE-B Gamer Oled Monitor!27"/2k/240hz/0,03ms/HDMI 2.1/Konzolhoz is
- SAMSUNG (LS28BG700EUXEN) 4K GAMER MONITOR ! AKCIÓ
- SAMSUNG ( LH43QHREBGCXEN ) 108C Q-LED 4K UHD GAMER MONITOR ! AKCIÓ
- HP E24m G4 (A+ kategória): 23.8" FHD,USB-C töltés 65W,5MP kam.,2x5W hangszróró,HP garancia 2025.12.1
- LG FLATRON L1942s 19"-os 1280x1024-es monitor eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest