- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Hobby elektronika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
- HDMI topic
- OLED monitor topik
-
PROHARDVER!
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
soma314
tag
válasz
stfreddy #15262 üzenetére
abszolút át tudom érezni amit mondasz
én is hasonlóképen éreztem az elmúlt hetekben, de csak az előre menekülés maradt
ha évekig küzdesz és rengeteget beletoltál, akkor szerintem érdemes megpróbálni mindentérdekes módon a reread-re azok biztattak, akik engem ismernek , nem a Cisco-t és a CCIE utat. A döntő érv az volt, hogy józanul végiggondoltam: ha nem tudom most megcsinálni, akkor megint egy év vagy évek telnek el mire ilyen közel kerülök a sikerhez. Közben pedig folyton azon fogok agyalni, hogy miért nem mertem megkockáztatni azt az ezer dollárt.
Az IOU/IOL remek dolog. Minimális hardverrel lehet nagyon összetett hálózatokat emulálni vele, aki használta az tudja. A legtöbbet használt funkciók kiforrottak vele, de a CCIE laborban eléggé "csúcsra vannak járatva" funkciót tekintve. Én többektől hallottam, hogy bizony a vizsga alatt újra kellett indtani.
Azt meg sem merem említeni, hogy gyakorlás közben mi lehet a tapasztalat, mert hivatalosan csak a Cisco használhatja. Ezért is dolgozik az INE a CSR1000v-kel, ami hivatalosan is hozzáférhető.
Nem tudom februártól mi lesz a labor környezet, szerintem lehet lecserélik az IOL-t.Tudom nem lehet mindent a Software Defined Everithing szemléletre fogni, de én is úgy látom, hogy a klasszikus hálózati eszköz szemlélet:
- a monolitikus atom stabil oprendszer,
- a nem indítunk újra eszközt, mert akkor ott már nagy baj van,
- ott az eszközön a soros konzol port, mert az mindig működik és mindent látsz rajta
szemlélet leszálló ágban van. Cserében vannak/lesznek jobb(?) API-k, gyorsabb szoftverfrissítések, olcsóbb (?) eszközök.Én azt látom, hogy a Cisco "kapkod". Megjelentek az olcsó (kínai) konkurensek, akinek az eszközei papíron legalábbis tudják a standard funkciókat, amiket leginkább használnak.
A Cisco IOS hagyományosan emberi interfészre épült, mert múltja van. Megjelentek új gyártók (pl Juniper) akik tiszta laprol kezdtek ezért lehetett strukturáltabb a szintaxis. Ráadásul minden eszközön alapban ugyanaz az oprendszer van. Ezek együtt SDN szempontból marha nagy előnynek számítanak.
Abban biztosan lehet üzleti megfontolás, hogy ha csinálsz egy hardvert, amit egyszer jól beüzemelnek és az működik 10-15 évig és nem akarják lecserélni, mert minek? az csak egyszer hoz pénzt. A subscription szemlélet, hogy éves díjat fizetsz és ezért adnak felhő szolgáltatásokat, frissülő szoftvert lehet üzletileg sokkal kifizetődőbb.
A Cisco legnagyobb előnye szerintem három dologban rejlik/rejlett:
1 - a szabványos megoldásokon túlmutató protokolok (eigrp, glbp, DMVPN...) újak kifejlesztése, amiből később lesz szabvány.
Például szeritnem emgkésett a Cisco az EIGRP szabaddá tételével. A világ nagy része elvan az OSPFv2-vel (pedig sokszor az EIGRP, OSPFv3 nem kicsit jobb). Azt ismeri minden eszköz, minden hálózati szakember, ha azzal meg tudják oldani, akkor minek küzdjenek egy új megtanulásával? Az EIGRP már hosszú évek óta szabad lenne, de én csak Nokia eszközökben láttam Cisco-n kívül. Ott sem használták.
Sok esetben pedig SDN-es workaround-al helyettesítik ezeket a protokollokat. Pl SD-WAN performance routing helyett.
Szerintem a Cisco csúcs terméke Enterprise RS világban a DMVPN. Ahogy az amerikaiak mondják, a legjobb dolog a szeletet kenyér óta. Sokáig abban a hitben éltem, hogy hasonló sincs más gyártónál, de azóta megtaláltam a Fortinet ADVPN-t (Auto Discovery VPN) ami gyakorlatilag ugyanaz. Ráadásul mindez tűzfallal, ami ma már sokkal gyakoribb perem eszköz, mint egy router. A Cisco-nak szerintem gyorsan reagálni kell erre és kihozni valami olcsó tűzfalas megoldást, ami legalább a spoke-ok esetében. Nem értek hozzá, de úgy tudom ASA nem alkalmas ilyenre, félek, hogy a firepower-ek sem.2 - A jól dokumentáltság, ismertség. Szerintem sokan azért kezdtünk Cisco-val foglalkozni, mert a legkönnyebb volt hozzá valóban jó oktátási anyagokhoz jutni. Azóta annyi gyártó koppintotta le az IOS-t, hogy gyakorlatilag a Huawei-től, az Arista-n keresztül a HP-ig szinte nem tudod a CLI-ből eldönteni miben vagy. Ez hálózati emberek szempontjából jó, de a Cisco szempontjából nem.
Annak idején otthon emulálni a GNS3-ban csak az IOS image-eket lehetett hatékonyan. És azt sem jogtisztán. A Packertracer szimulátor sem volt ingyenes. A többi eszközt virtuális gépként lehet futtatni, ami a pár évvel ezelőtti hardvereken kihívás volt (nem volt annyi memória egy otthon használt gépben, hogy 3 JunOS-t futtass).
A Cisco ahelyett, hogy ingyenes IOL változatokat dobott volna ki kijött a VIRL-el, ami nem olcsó. Igaz van dcloud, ami ingyenesen használható, de kevesen ismerik és még kevesebben használják. Ezt propagálni kéne. Én a Cisco helyébe külön team-et tartanék fel, akik a dcould-on mutatnának be egyszerűbb dolgokat a nagyközönségnek a YouTube-on.
Ehhez képest a múltkor töltöttem le az Arista EOS-ét egy ingyenes regisztráció után, amit GNS3-ban simán lehet használni.
Ennek az lesz a következménye, hogy a arányaiban kevesebb Cisco kötődésű új szakember lesz. Ehhez jön az SDN "eröltetése". Egy szint felett jó ha megtanulsz programozni....Ha programozni szerettem volna programozónak mentem volna. Oké lenyelem a békát és megtanulom. Mi van ha tetszik? Mi van ha jó leszek benne? És mi van, ha nem hálózati eszközöket akarok majd programozni? Most minden területre keresnek kódfejlesztőket ezért visszanyalhat ez a fagylalt.3 - Talán a legfontosabb a Cisco hírneve. Ez persze az előző kettőből is jön. A hírnév pedig sokat számít azon a jól fizető piacon, ahol a minőség és a megbízhatóság megelőzi az árkérdéseket.Viszont pont ez a piac, ahol nagyon bizalmatlanok is. Nem szeretik a felhő megoldásokat (érthető okokból). Azt szeretik, ha a teljes költség legnagyobb költsége a beruházási költség, amire mondjuk lehet pályázni. Nehéz lesz itt felhő alapú szoftver subsciption-t eladni.
Na most nézzük, hogy mi "elkötelezett" Cisco fan-ok is fanyalgunk. A hírnév mulandó dolog.Persze a kutya ugat, a karaván halad. A Microsoft-ot is szidták amióta ismerem, de mégis elég jól megvan. Igaz ma már több a MAC-es felhasználó és a több a Linux-os is. A változás lassan indul be.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Horgász topik
- Nintendo Switch 2
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Okos Otthon / Smart Home
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- HP Zbook 14 laptop (14FHD/I7-G5/8GB/128SSD/MagyarVilágítós)
- Jó áron ÁRON ELADÓ! Üzleti HP Elitebook 1040 G9 Laptop! / i5-1245U 16GB 256GB
- Szuper áron DELL XPS 13 7390 /i7-10510U/16 GB Ram/512 GB SSD/IPS/
- ÁRESŐ! Dell Inspiron 3493 /10.gen i5-1035G1/8GB/512 GB SSD FHD
- Akciós áron eladó HP Elitebook 845 G7 / AMD Ryzen 5 pro-4650U/16 GB/256 SSD/14"/FHD/IPS/Gari/touch
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest