-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jaja, ha van elég ram én is a vm xp-t javaslom
Nálam is fent van egy darab grafikai progi miatt (coreldraw), ssd-n csöcsül az image, kb. 3 mp a boot (nem mintha újrainditgatnám), rettenet gyors. Lenne is egy idevágó OFF kérdésem: Hogyan kell azekszpít teljest szeparálni a internet-től? Belső hálózat kell, szóval a lekapcsolom a hálókártyát nem játszikNem szeretném ha összeszedne vmit ez a marhabiztonságos rendszer - igaz nem böngészek rajta - de biztos ami biztos.
-
Tim82
félisten
Ezek az Infinity Engine-os RPG-k mind '90-es évek második felében megjelent játékok, talán az Icewind Dale II 2001-es, szerintem még Win 95-ön is elfutnak. Én még egy Windows ME-s Celeron 366 MHz-es gépen játszottam velük először, ha jól emlékszem, 192 MB RAM-mal, Voodoo 2 Banshee-vel. Windows 7-en ellenben már igencsak trükközni kell a feltételükkel, XP alatt nem volt gond, Wine alatt is decensen futnak (csak épp a Kubuntus R61-emen próbáltam, amit hetek óta nem vettem elő).
Persze, lassan mindegyikből van modernizált újrakiadás, a Beamdog nevű cég megvette a jogokat és egymás után adja ki a ráncfelvarrott változatokat, de ha egyszer megvannak az eredetik, nem biztos, hogy némi ráncfelvarrásért és minimális plusz tartalomért kiadnék újra pénzt.
-
Tim82
félisten
Gyors teszt Windows-os Evernote-klienssel: települ, működik. (Egyelőre lusta vagyok előkaparni újra a külső DVD-t vagy a dokkolót optikai meghajtóval, hogy játékkal is kipróbáljam - hja, eredeti CD/DVD-ken vannak meg a játékok.)
Az itt linkelt leírást követtem, az ott belinkelt Wine rpm csomagot telepítettem.
Hátulütők:
- a openal-soft-1.16.0-2.el7.x86_64 és jack-audio-connection-kit-1.9.9.5-4.el7.x86_64 csomagokat el kellett távolítani, helyette 32 bites csomagokat telepített a Wine
- következmény: VLC vagy SMPlayert nem lehet használni, a 64 bites openal csomagot követelik meg, más hátrányt nem tapasztaltam (az alapértelmezett Videók alkalmazást nem érintette a történet).Mindenesetre elgondolkodtam, hogy nem járnék-e jobban a kissé macerás telepítésű 32 bites Wine helyett egy virtuális gépben futtatott Windows XP-vel; van beépített VM alkalmazás a CentOS 7-ben, meg feltettem a VirtualBox-ot is, amit azért kiismerek. Viszont csak azért a pár kisebb játékért...
-
Vladi
nagyúr
A többiek már leírták a lényeget, én még összefoglalom:
Amivel eddig küzdöttél, az egy egyszerű beállíási probléma, a proxyd nem engedte át az epel tároló https cuccait.
minden disztróra igaz aranyszabály, hogy programot tárolóból telepítünk! Mindig ez legyen az első, hogy megnézed a tárolót. Ha ott nincs, akkor keresel extra tárolót. Centos esetében egy ilyen extra az epel nevű.
Írtam régebben a témában egy cikket: link. Kérlek olvasd el.
Ha minden tárolót átnéztél, és nincs a megfelelő program, csak akkor lépj a következő lehetőségre. Vagy keress valahol egy nagyjából passzoló csomagot, vagy telepítőt, vagy forrásból fordítsd.
"a yum update nem akad ki hibával, csak annyit ír, hogy "No Packages marked for Update"."
Ez azt jelenti, hogy nincs mit csinálni, nincs frissítendő csomag.
"Ebben még segítenél?"
Persze.
Elő a csomagkezelőt: yum
Telepítünk: install
Kell a csomag neve: link Jó sok van, majd kiválogatod ami kell.
Egyben:
yum install nagiosA többit csinálja a yum, csak y-t kell nyomni. Ha van grafikus csomagkezelőd, pl: yumex vagy gpk-application akkor könnyebb listázni és válogatni.
"Másik kérdés, hogy installerrel miért nem megy, ha azt a hivatalos oldalról szedtem le, elvileg működni-e kéne."
Nem, nem feltétlenül kéne! Mivel amit letöltöttél az egy általános telepítő. Minden disztróra nem lehet felkészíteni. Vagy megy, vagy nem. Ez alapvetően a disztribútor feladata. Akik megcsinálják neked, hogy csak telepíteni kelljen. Gogo 1. szabály.
Egyébként ez a nagios ez mi? Ez nem valami fizetős cucc?
Mire jó? Mert csomag van, viszont a weboldalán nem találok letöltési helyet.
Mindegy. -
én így csinálnám:
yum info nagios* - ezzel kilistáz minden csomagot ami a tárolókban (és a gépeden) van nagios kezdettel. Itt megkeresed azt amelyik kell és yum install nagios-akármi.akármi paranccsal felteszed. De ha van yumex-ed (és gui-d) abban szépen grafikusan is megteheted a fentieketyum install yumex
-
Trepee
csendes tag
ÖÖöööö...
Lehet mondasz valamit.
Az epel szerintem működik. igen. Segített amit írtál. a yum update nem akad ki hibával, csak annyit ír, hogy "No Packages marked for Update". A tükröket szépen kilistázza előtte.
Arról viszont lemaradtam,(vagy csak nem figyeltem) hogy onnan is tudom a nagiost telepíteni, ezért próbálkoztam a telepítővel amit leszedtem a Nagios oldaláról.
Akkor viszont, hogy tudom epelből telepíteni a NagiosXI-t? Ebben még segítenél?
Másik kérdés, hogy installerrel miért nem megy, ha azt a hivatalos oldalról szedtem le, elvileg működni-e kéne.Köszi
-
Trepee
csendes tag
Nah.
Átírtam.
Végre működik a dolog. yum update lefutott, yum repolist is szépem lefutott, kiírta a tükröket.
A nagiosxi telepítőt elindítom /tmp/nagiosxi/ ./fullinstall..
Elég sokáig elszüttyög, és a vége: INSTALLATION ERROR!
azt írja nézzem meg az install.log filet, ami ugyan azt tartalmazza mint amit a rendszer eddig is kiírt.
Valami scripttel van most baja a változatosság kedvéért."The script that failed was: './1-prereqs' "
Igaz már előtte ír 2 ERROR-t
Kiadtam a yum check parancsot, 10 perc után lelőttem mert nem csinál semmit.
Van valami 5letetek hogy mi a ....
van, mit nem frissítettem még, vagy állítottam át, vagy dobjam a kukába az egészet, és próbáljak másik rendszert?
-
Trepee
csendes tag
Sajnos mindent megcsináltam amit leírtál. Mindenre ugyan az a szöveg!
a yum repolist néha elkezdi a dolgát, néha nem, de a végén mindenképpen jön az ERROR.
Volt restart is, proxy jó, tűzfalat nem piszkáltam megmondom őszintén. Alapbeállításon van, megbízható szolgáltatásnak csak a DNS és az SSH van megadva.
Ez jelenthet problémát?
Az epel tárolot hogy tudom levakarni, újratelepíteni?
-
whbear
senior tag
Sziasztok szakik, telefonról írok, feltettem egy kérdést a Fedora fórumban, ránéznétek? Köszi.
-
Tim82
félisten
Most ebbe (a frissebb openal csomag eltávolítása után újra megpróbálva):
Transaction check error:
file /usr/share/man/man1/jackd.1.gz from install of jack-audio-connection-kit-1.9.9.5-4.sdl7.i686 conflicts with file from package jack-audio-connection-kit-1.9.9.5-4.el7.x86_64
file /usr/share/man/man1/jackrec.1.gz from install of jack-audio-connection-kit-1.9.9.5-4.sdl7.i686 conflicts with file from package jack-audio-connection-kit-1.9.9.5-4.el7.x86_64Eltávolítottam a 64 bites jack-audio-connection-kit csomagot, megnézem újra.
-
Tim82
félisten
Az ebben a posztban lévő megoldás itt akad el:
Hiba: Csomag: openal-soft-devel-1.15.1-3.sdl7.i686 (/openal-soft-devel-1.15.1-3.sdl7.i686)
Megkövetel: libopenal.so.1
Hiba: Csomag: openal-soft-devel-1.15.1-3.sdl7.i686 (/openal-soft-devel-1.15.1-3.sdl7.i686)
Megkövetel: openal-soft = 1.15.1-3.sdl7
Telepítve: openal-soft-1.16.0-2.el7.x86_64 (@epel)
openal-soft = 1.16.0-2.el7
Hiba: Csomag: wine-openal-1.7.22-1.sdl7.i686 (/wine-openal-1.7.22-1.sdl7.i686)
Megkövetel: libopenal.so.1
Próbálja meg használni --skip kapcsolót a probléma elkerüléséhez
Próbálja meg futtatni: rpm -Va --nofiles --nodigestHa jól értelmezem, a libopenal.so.1 függőség hiányzik a sikerhez. (Lehet, hogy hülyeség, próbáltam 32 bites openal.so.1 csomagot keresni, de nem tudtam telepíteni.)
-
Tim82
félisten
A Playonlinux (legalábbis ami felmegy a CentOS tárolókból) biztosan nem működik sajnos.
Köszönöm, pont az előbb bukkantam rá én is, bepróbálkozom valamelyik ott írt megoldással. A topik elején lévő workaroundtól az összes hajszálam égnek állt, szerencsére valaki feltette az eredményt, ahogy írtad, "szamizdat" rpm-eket.
Mondjuk nem akarok nagy dolgokkal játszani - csak kedvenc Infinity Engine-os RPG-imet (Baldur's Gate, Planescape Torment stb.) akarom feltenni, azok amúgy szépen mennének Wine alatt.
-
Tim82
félisten
Wine-témára visszatérve:
Jól értelmezem, hogy leginkább az a gond vele, hogy CentOS 7-en konkrétan csak 64 bites verzió települ, ami nem futtat 32 bites Windows-os programokat, ezért kb. használhatatlan? (Nézegetem a gog.com Linuxos kínálatát, eddig még nem találtam olyat, amelyiknél ne lenne ez a figyelmeztetés: Notice: game comes with a 32-bit binary only.)
-
Tim82
félisten
Reboot után a hdparm -I /dev/sda | grep TRIM kimenete ugyanaz:
Data Set Management TRIM supported (limit unknown)
A Vladi-féle teszt alapján ugyan működik a trim, ha hihetek a végkövetkeztetésnek, ami viszont fura volt, hogy a létrehozott tesztfájl is csupa nullából állt. Mindegy, gondolom, jó lesz.
-
-
Vladi
nagyúr
Nem tudom. viszont több leírásban is azt írják a te kimenetedre, hogy akkor működik. Van más mód is a tesztelésre.
-
Vladi
nagyúr
"Ja, meg még a trim beállítását nem csináltam meg az fstab-ban, de az ráér."
[root@localhost ~]# cat /etc/fstab | grep ext
UUID=15d6f98c-38e9-47df-b961-1f5bd8185bf6 / ext4 defaults,noatime,discard 1 1
UUID=be05714b-5b59-4535-a4a8-750d59d69b60 /home ext4 defaults,noatime,discard 1 2
[root@localhost ~]# hdparm -I /dev/sda | grep TRIM
* Data Set Management TRIM supported (limit 8 blocks)
[root@localhost ~]#Na tessék csak szépen megcsinálni. Nincs azzal annyi sok dolog.
-
Tim82
félisten
Az megvan már. Gyakorlatilag minden megvan, ami az újratelepítés előtt is megvolt. (Talán nem telepítettem valami gnome shell kiterjesztést, ami most nem is hiányzik különösebben és ennyi, más nem jut eszembe.)
Cserébe megvan a kívánt ~ 70 GB home, 20 GB root és 2 GB swap felosztás, ennyit megért a dolog.
Ja, meg még a trim beállítását nem csináltam meg az fstab-ban, de az ráér.
*
Jut eszembe, ha valakinek fontos lehet, akkor pl. én ez alapján tettem fel Spotify klienset, ez alapján meg Steam-et.Utóbbinál skippeltem az rpmforge repó telepítését, mert epel van.
Mindkét tárolónál (Ulyaoth, Steam) jó alacsonyra van állítva a prioritás, de enabled-en hagytam, mert nem kavarnak be semmibe. A Spotify linuxos kliense állítólag szökőévben egyszer frissül, ha frissül.
-
Tim82
félisten
Hát pont ez az, hogy a leírás szerint csináltam, a /home-on belülre töltöttem le wget-tel a forrást, majd onnan futtattam terminálból az rpmbuild-et. Ennek ellenére NEM a /home-on belülre tette az rpmbuild eredményét, hanem a /root-ba csinált neki könyvtárat. Hozzáteszem, hogy az előző alkalommal, amikor megcsináltam a leírás alapján ugyanígy, a /home-ba tette az eredményt...
Mindegy, most már jó, kipróbáltam, működik. Root jogú felhasználóként léptem be a /root/rpmbuild/RPMS/x86_64 könyvtárba, úgy futtattam újra a localinstall-t, onnantól oké.
-
Tim82
félisten
Biztosan nem voltam korábban egyértelmű, bár írtam szerintem: mert nem oda teszi az rpmbuild parancs eredményét, hanem a /root/rpmbuild/RPMS/... útvonalra. Értelemszerűen én is azt feltételeztem volna, a leírás szerint is a /home-ba kellene tennie, ami alapján csinálom.
-
Tim82
félisten
Jogos, a csillagot én kb. joker karakterként értelmeztem a leírásban.
Viszont így meg ez az eredmény:
[tim@localhost ~]$ sudo ls /root/rpmbuild/RPMS/x86_64
gobi_loader-0.7-1.x86_64.rpm gobi_loader-debuginfo-0.7-1.x86_64.rpm
[tim@localhost ~]$ sudo yum localinstall --nogpgcheck gobi_loader-0.7-1.x86_64.rpm
Betöltött bővítmények: fastestmirror, langpacks, priorities
Nem nyitható meg a következő: gobi_loader-0.7-1.x86_64.rpm. Kihagyás.
Nincs tennivaló -
Tim82
félisten
[tim@localhost ~]$ sudo yum localinstall --nogpgcheck gobi_loader-0.7-1.*.rpm
Betöltött bővítmények: fastestmirror, langpacks, priorities
gobi_loader-0.7-1.src.rpm felülvizsgálata: gobi_loader-0.7-1.src
Nem lehet a(z) gobi_loader-0.7-1.src.rpm csomagot hozzáadni a tranzakcióhoz. Nincs kompatibilis architektúra: src
Nincs tennivalóJa és szerintem nem a /home-ba teszi, ahogy a leírás alapján, hanem a /root/rpmbuild/RPMS/x86_64 útvonalra, úgyhogy ide léptem be a yum localinstall előtt.
-
Tim82
félisten
Jelen pillanatban ott tartok, hogy nagyjából két dolog az, ami még nem működik: a Gobi 2000 modem (mert valamilyen oknál fogva most nem csinálja meg a yum localinstall --nogpgcheck gobi_loader-0.7-1.*.rpm sort rendesen), illetve a tp_smapi (egyszerűen eddig még nem jutottam el). Viszont megőrizte a korábbi beállításokat az akku, ahogy a Windows-os Lenovo Power Manager-nél is meg szokta.
-
Tim82
félisten
Nekem a t60 is valami core2 vagy mi. Intel nem erősségem. Na az se 64-es, tehát csak centos 6 ment fel rá.
Ha Core 2 Duo, akkor 64 bites CPU. Ha Core Duo, akkor 32.
Ha T2*** (T2300, T2400, T2500, T2600, T2700) a processzorod, akkor 32 bites, ha T5*** (T5500, T5600) vagy T7*** (T7200, T7400, T7600), akkor 64 bites.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest