Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen monitort vegyek?
- Példátlan a 2 nm-es TSMC node iránti kereslet
Új hozzászólás Aktív témák
-
tecsu
addikt
válasz
hampidampi #949 üzenetére
Szerintem nem. Akkor már az .epub is szétesne, nem csak az abból konvertált .azw3.
-
hampidampi
őstag
válasz
lazlogogola #948 üzenetére
"Akkor vszinűleg az eredeti forrás pdf volt és én abból kaptam az epub formátumot?
Azért ilyen?"Igen.
-
lazlogogola
tag
válasz
hampidampi #947 üzenetére
Akkor vszinűleg az eredeti forrás pdf volt és én abból kaptam az epub formátumot?
Azért ilyen?Ez azért érdekes mert van benne olyan is (sok) amit hivatalosan vettem, csak az előző olvasómon az epub formátum jött be a legjobban és azt rendeltem.
Most meg a Kindlere át kell konvertálgatnom.Azt nem tudom még,hogy visszamenőleg a bolt kiadná-e nekem más formátumba.
Mert ilyet még nem kértem. -
hampidampi
őstag
válasz
lazlogogola #946 üzenetére
Sajnos ilyen, ha pdf-ből konvertált könyvünk van. Érdemes elkerülni, jobb formátumba beszerezni.
Amit esetleg érdemes megpróbálni, hogy konvertáláskor engedélyezd a Heurisztikus feldolgozást és legyen bekapcsolva a Sortörés ki opció. A Sorkiegyenlítési értékkel lehet variálgatni a jobb eredményért. -
lazlogogola
tag
Nagyon zavaró,hogy a Calibrén az átkonvertált könyvet (pl. epubból azw3-ba) ha olvasom a PC-n tökéletes.
Ha megnyítom az olvasón akkor meg 2 soronként tagolja.
Be lehet azt állítani,hogy u.a. lássam a PC-n mint az olvasón? -
tecsu
addikt
válasz
hampidampi #944 üzenetére
Azért köszi.
Az időseknek kb. átok ez a technika... -
tecsu
addikt
Van olyan lehetőség, hogy "lezárom" a Calibre Library-ját, miszerint egy végeleges állományba nem lehet törölni és szerkeszteni, csak olvasni az adatbázist és válogatni, másolni a könyveket?
Ugyanis idősebb embernek adnék így át könyveket úgymond, bolondbiztosan... ha lehet.
-
Geripapa
aktív tag
válasz
hampidampi #940 üzenetére
Tökéletes
Ez tényleg mindent tud
Köszi a segítséget!
-
hampidampi
őstag
válasz
Geripapa #938 üzenetére
Beállítások/Saját oszlop hozzáadása/zöld "+"-jel
Keresési név: egyszerű, rövid azonosító (pl. esetedben legyen mondjuk: hol_van)
Oszlop címe: Ezen a néven jelenik meg ((pl. esetedben legyen mondjuk: Hol van?)
Oszlop típusa: na, itt lehet jókat választani, pl. esetedben mondjuk: Szöveg, kötött értékekkel. Ekkor az Értékek mezőben a leírás szerint felvitt elemek közül tudsz csak választani (természetesen utólag bővíthető). Pl. esetedben: polcon,szomszédban (mert kölcsönadtam).
A Description mezőbe lehet bővebb, magyarázó leírást adni.
OK.
Ekkor bekerül az oszloplistába. Ha ki van pipálva, meg is jelenik.
Újraindítás.
Ezután vagy oszlopból tudod kitölteni a változó értékét, vagy a metaadatok szerkesztésénél fent az Egyéni metaadatok fülön, vagy akár csoportosan is.
És persze megjelenik bal oldalt a címkeböngészőben is, így tudsz rá szűrni is, ha kell. -
Geripapa
aktív tag
Arra is van lehetöség, hogy a metaadatok közé új rublikát vegyek fel?
Vagy hogy lehetne azt megadni hogy egy fizikai dokumentum hol található (pl: A polcon, vagy a szomszédban mert kölcsönadtam)?
-
Geripapa
aktív tag
válasz
hampidampi #936 üzenetére
Nagyon jó
-
hampidampi
őstag
válasz
Geripapa #935 üzenetére
- Calibre adatbázis kiválasztása ikon (könyvespolc).
- Könyvtár váltás/készítés menüpont.
- Az Új helynél válassz ki egy könyvtárat, ahová majd az új library kerül (mondjuk "munka").
- Alatta legyen a második pont kiválasztva (Üres könyvtár...).
- OK
- Így most már két könyvtárad van, amik közt a Calibre adatbázis kiválasztása ikon menüjében tudsz váltani.
- Jelöld ki a kívánt könyveket.
- Jobb egérgomb - Másolás más könyvtárba - válaszd ki a kívánt könyvtáradat. -
Geripapa
aktív tag
válasz
hampidampi #934 üzenetére
És hogy tudom az megcsinálni hogy legyen két külön adatbázisom? Közöttük könnyen tudjak válogatni hogy mikor melyiket használjam? Egyikböl a másikba mozgatás müködik?
-
hampidampi
őstag
válasz
Geripapa #933 üzenetére
A virtuális könyvtár arra jó, ha egy rendes könyvtáradból (vagy akár több könyvtárból) akarsz gyűjteményt létrehozni. Hasonló, mint a zenelejátszóknál a playlist.
Ha teljesen el akarsz különíteni két témát (mint pl. otthoni és munkahelyi dolgok), akkor érdemesebb két külön libraryt létrehozni. Ezek fizikailag is más-más folderben tárolódnak és külön adatbázisuk is van. -
Geripapa
aktív tag
válasz
hampidampi #932 üzenetére
Ezt örömmel hallom, én virtuális könyvtárakat csináltam...
-
hampidampi
őstag
válasz
Geripapa #931 üzenetére
Nyugi, egyáltalán nem hülyeség, amit csinálsz. Ha jól el van látva címkékkel, nagyon nagy segítség a Calibre dokumentumok szervezésében. Sőt, igazából ez az elsődleges funkciója, a konvertálás csak másodlagos.
Én egyébként úgy csinálom, hogy a munkahelyi dokumentumoknak külön könyvtárat (libraryt) nyitok. Így jól elkülönül az olvasmányaimtól.
A pdf szerkesztésére valóban külső programot használj. Én a PDFill PDF Tools-t, vagy a jPDFTweak-et ajánlanám erre. Az előbbit könnyű kezelni, a második kicsit bonyolultabb, viszont tud kötegelt feldolgozást is. -
Geripapa
aktív tag
Félreérted, sem szerkeszteni sem e-könyv formátummá nem akarom alakítani. Igazából nem is könyvekről van szó hanem pár oldalas pdf-ekről.
Szóval azt találtam ki hogy a papír alapú szerződéseket, számlákat beszkennelem és calibrével rendezgetem, mivel így gyorsabban megtalálom ha kell, egyszerűbb keresni benne, ne beszélve arról hogy könnyebb továbbadni másolatot készíteni róla, stb... Szóval be van állitva a szkenner hogy egy adott mappába beszkenneli a dolgokat, ezt a mappát figyeli a Calibra majd mikor megnyitom akkor szépen beteszem a helyére az adatbázisba.És itt jön képbe az amit kérdeztem hogy többször előfordul hogy több levelet kapok egy nap. Ekkor kibontom őket beteszem a szkennerbe megnyomom a gombot és akkor egy pdf lesz az egész... Na ekkor jönne jól, a Calibren belül valahogy ketté lehetne vágni a pdfet.
De ha nem hát nem... Akkor kettévágom más progival...De ezt szerettem volna megspórolni.
Egyébként ha tudsz alkalmasabb programot a fentiek rendezésére szívesen veszem.
-
BonFire
veterán
válasz
Geripapa #929 üzenetére
Jegyezzétek már meg végre, hogy a PDF direkt azért lett kitalálva, hogy ne lehessen beleszerkeszteni! Ha szerkeszteni kell, akkor kell hozzá egy OCR, ami felismeri bekezdéseket és normálisan széttagolt szöveget konvertál belőle. Ha ez nincs, akkor egy Adobe Acrobat, ami szintén nem két fillér és házi használatra nem éri meg vele pöcsölni.
A PDF-et PDF-megjelenítővel érdemes olvasni mondjuk táblagépen. Egyesek olyat is tudnak, hogy a szöveget áttördelik, ami persze még mindig nem az igazi, de egy elfogadható alternatíva.
Az e-book az HTML-fájl, a PDF meg nyomdakész fájl.
-
Geripapa
aktív tag
Ok, akkor generel nem lehet vele probléma.
Belehet az valahogy állitani hogy idöközönkén frissitse az adatbázist? Vagy elég szürni egy könyvre, stb. akkor amúgy is onnan dolgozik?+1 Ha van egy 2-3 oldalas "könyvem" pdf-ben azt szét tudja szedni 2-3 "könyvre" tehát egy oldal egy "könyv"? Vagy van hozzá esetleg kiegészitö? Vagy ne ezzel a progival akarjak pdf-et szerkeszteni
-
tecsu
addikt
válasz
Geripapa #927 üzenetére
Ha egy adatbázist használ két Calibre, akkor természetesen nem realtime íródnak át a megjelenített adatok, hanem csak ha frissül a tartalom vagyis újraolvassa a (másik program által) módosított részt.
Pl. mialatt nyitva van a Calibre, te pedig kitörlöd az összes könyvet, azok adatait továbbra is mutatja a szoftver egészen addig, amíg nem frissül valami miatt a megjelenített rész, ezután egyszerűen azt írja ki, ohgy nincs könyv az adatbázisban. ;-) -
faki_
senior tag
válasz
Geripapa #925 üzenetére
Én csak megcsináltam az utolsó hozzászólásban lévő szerkesztést:
https://bugs.launchpad.net/calibre/+bug/1104706/comments/5Megnyitottam root-ként a /usr/bin/xdg-open fájlt és az alábbi sorok mögé...
local file="$(echo "$1" | sed 's%^file://%%')"
...beillesztettem az alábbit:
local printf=/usr/bin/printf
file="$($printf "$(echo "$file" | sed -e 's@%\([a-f0-9A-F]\{2\}\)@\\x\1@g')")"LXDE-t használok, de ennek valószínűleg nincs jelentősége, Xfce-nél is ezt javasolják más oldalakon.
-
faki_
senior tag
válasz
Geripapa #923 üzenetére
Nálam ez oldotta meg a hasonló (linuxos) problémát:
https://bugs.launchpad.net/calibre/+bug/1104706 -
Geripapa
aktív tag
Arra van tippetek hogy mért van az hogy ha pdf et akarok megnyitni olvasásra akkor hibaüzenetet ad, ha a mappáját akarom megnyitni hibaüzenetet ad, ha a mobi formátumod akarom megnyitni azt megnyitja.
A pdf is létezik, mindegyiknél ezt csinálja ahol pdf van a könyvtárban. -
atyca
senior tag
Helló!
Olvasáskor valami szemkímélő hátteret rá lehet varázsolni? -
onyxo
újonc
Sziasztok! Tudnátok segíteni, mi lehet a baj a borítóval? Calibre-ben rendben van, de a Kindle így mutatja: http://prohardver.hu/dl/upc/2015-11/19/501885_t5ymev7pbccjjk5z_img_20151119_201835.jpg
A felbontás jó, újrakonvertálás is megvolt, az eredmény ugyanaz.
köszi -
hampidampi
őstag
Inkább úgy gondolom, a logikáját kell megérteni. Teljesen külön kezeli a könyvtárban lévő könyveket és a program beállításait. Tehát az előbbi esetben amikor a beállításokban átállította a rendezést, az a program tulajdonságaira, a kezelő felület megjelenésére volt ugye hatással. Ha a könyvben magában (akár a szövegben, akár a metaadatban) akarsz változtatni, azt külön kell. És ez, ha belegondolsz, logikus is.
-
BonFire
veterán
válasz
katonafull #914 üzenetére
Az open source-programok kicsit „turkálósak”. Turkálni kell a beállításokban, mire kiismered magad.
-
katonafull
csendes újonc
válasz
hampidampi #913 üzenetére
Hmm...
Sejtettem, hogy kell lennie valami egyszerű megoldásnak.
Köszönöm!
-
hampidampi
őstag
válasz
katonafull #912 üzenetére
Na, így már érthető.
* Kijelölöd az összes könyvet
* Metaadatok szerkesztése gomb
* Cím rendezési forma frissítése - pipáld ki
* OK -
katonafull
csendes újonc
válasz
hampidampi #911 üzenetére
Bocsánat, akkor pontosítok.
Szóval ugye ha azt szeretném, hogy a Calibre a név szerinti sorbarendezésnél figyelembe vegye a névelőket, akkor a finomhangolási beállításoknál át kell állítani a progit.
De ez az új beállítási mód csak az ezt követően hozzáadott könyvekkel fog működni.
A régebbi könyvekkel, amik már hozzá vannak adva a Calibre adatbázisához, azokra nem lesz érvényes.
Vagyis nem lesznek névelő szerint sorba.
És ha azt akarom, hogy az összes könyv sorrendben legyen, akkor ugye a régieknek is ugyanazon szabály szerint kellene rendeződni, mint az újan hozzáadott könyveknek.
Ezért a már korábban hozzáadott könyvek címét látszólag módosítani kell, mert úgy a Calibre újnak fogja értelmezni. Ezért azt csinálom, hogy szerkesztem a könyv címét, beleütök egy szóközt, majd kitörlöm és leokézom. Így bár nem módosítottam semmit, mert a címe ugyanaz maradt, mégis olyan lesz, mintha most frissítettem volna a metaadatait. Így aztán már erre a könyvre is érvényes lesz a névelő figyelembevételével való sorbarendezés. És így már tényleg minden könyv név szerint lesz sorban. De ezt minden könyvvel el kell játszani.De ha mondjuk egy hónap múlva ki szereném próbálni mégis azt, mikor nem veszi figyelembe a névelőket a Calibre, akkor megint módosítanom kell ezt a beállítást a finomhangolásnál és akkor megint csak az újan hozzáadott könyvekre lesz érvényes ez a beállítás.
Vagyis megint az összes könyvnek frissíteni kell a metaadatát, csak hogy a progi a régi könyveket is szépen sorba rakja már az új módszer szerint?Ez a kérdés.
Tényleg ilyen körülményes, hogy sorban legyenek az új és régi könyvek is a sorbarendezési beállítások módosítása után?
Windows újratelepítésnél is ez a helyzet?Ennél értelmesebben már nem tudom kifejteni
-
hampidampi
őstag
válasz
katonafull #910 üzenetére
Bocsáss meg, de nem kicsit zavaros amiket írsz. Milyen rendezési beállításról beszélsz konkrétan? Miért írtad át a címeket? Miért is kéne bármit egyenként csinálni?
Gondold át légy szíves még egyszer mit is szeretnél kérdezni. -
katonafull
csendes újonc
A Calibre tényleg úgy működik, hogy ha módosítok a rendezési beállításon, akkor csak az onnantól újonnan hozzáadott könyvekre alkalmazza az új beállítást?
És ha igen, akkor komoly, hogy az a megoldás, hogy az összes régebbi könyvnek szerkeszteni kell a metaadatát, pl az összes könyvnek le kell enterezni a metaadatoknál a címét?
Ez működik, már kipróbáltam, így a régebbi könyvekre is érvényes lesz az új beállítás, nem ez a kérdés, csak nem akarom elhinni, hogy ennyire körülményes az egész. Nincs erre valami egyszerű megoldás? 100-200, vagy több könyv esetében ez már elég macerás.
A másik, hogy windows, vagy Calibre újratelepítés után ezt megint el kell játszani?
Mert én újratelepítettem és hiába másoltam be a könyveket a megfelelő helyre, megint totojázni kellett a rendezéssel, de mivel az összes könyvem már korábban hozzá lett adva a listához megint sz@rakodhattam a címekbe dupla katt, majd enter módszerrel egyesével.
Nem akarom elhinni, hogy ez így működik. -
katonafull
csendes újonc
válasz
hampidampi #908 üzenetére
Ja, igen, már értem.
Hát igen valóban össze-vissza voltak, nem is értettem.
De még csak azután rendeztem a metaadatokat, és már sorban vannak. -
hampidampi
őstag
válasz
katonafull #906 üzenetére
"Hmm... miért, mivel vannak még problémák amit a képen látsz?"
Ha jól értettem, azt szeretnéd, ha abc-sorrendbe rendezné a könyveket a címük alapján. Nos, a kép szerint amit beillesztettél eleve összevissza vannak a címek. Névelők ide vagy oda. Ha leszednéd róluk a névelőket (így, képzeletben), akkor sem lennének sorrendben.
Ilyen lenne névelővel:
A kvantum nyomában
A MINDENSÉG ELMÉLETE
A relativitáselmélet és a Biblia
A téridő kulcsa: A tudat
Az idő még rövidebb története
Az idő rövid története
Belepes a Gyémánt Útra
Gnózis
Gnózis II
Lángoló szív
Lelki eredetű betegségek lexikona
Meditádós technikák
Nimród gyűrűje
Relativitáselmélet és szuperfolyékony vákuum
Utazások térben, időben, téridőben
Yotengrit 1
Yotengrit 2Ilyen meg névelő nélkül:
Belepes a Gyémánt Útra
Gnózis
Gnózis II
idő még rövidebb története, Az
idő rövid története, Az
kvantum nyomában, A
Lángoló szív
Lelki eredetű betegségek lexikona
Meditádós technikák
MINDENSÉG ELMÉLETE, A
Nimród gyűrűje
relativitáselmélet és a Biblia, A
Relativitáselmélet és szuperfolyékony vákuum
téridő kulcsa: A tudat, A
Utazások térben, időben, téridőben
Yotengrit 1
Yotengrit 2Amit beszúrtál képet, egyikre sem hasonlít.
"Én szeretem, ha az igazi cím alapján vannak sorban a dolgok. Nekem fontos a névelő és keresésnél szerintem nem nehezebb, mert az a után is abc sorrendben következnek a címek."
Szerencsére a Calibre-ben tudsz választani."Mármint azon kívül, hogy kismillió A-s könyvem lesz ez jelent még valamit?"
Nem, mást nem jelent. -
BonFire
veterán
válasz
katonafull #906 üzenetére
Ki kell próbálni és meglátod. Amikor betűrend szerint tallóznál, akkor látod, hogy A betűs címből van 2254, a többiből meg 2-3. Így nincs sok értelme a betűrendi mappáknak. Bár ízlések és pofonok.
-
katonafull
csendes újonc
válasz
hampidampi #901 üzenetére
Hello!
Hmm... miért, mivel vannak még problémák amit a képen látsz?
Még csak most ismerkedek a calibre-vel.Én szeretem, ha az igazi cím alapján vannak sorban a dolgok. Nekem fontos a névelő és keresésnél szerintem nem nehezebb, mert az a után is abc sorrendben következnek a címek.
Habár az a és az-esetében ez tényleg bonyolult lehet... hmmm
még a végén visszaállítom névelő kihagyásraDe az meg mit jelent, hogy fölöslegesen terhelődik az A? Mármint azon kívül, hogy kismillió A-s könyvem lesz ez jelent még valamit?
És kösz mindenkinek az eddigi válaszokat is! Végül is már úgy látom, mindkét beállításnak vannak előnyei.
-
BonFire
veterán
Nyilván a mi nyelvünk olyan (és még egy csomó más nyelv is), hogy fontos szerepe van a névelőnek benne. Viszont ez nem igaz a világ minden nyelvére, például az oroszban nincs is névelő. A programot meg úgy fejlesztik, hogy világszerte használható legyen. Ha jól tudom, a fejlesztő anyanyelve a hindi, és abban sincs névelő (ha rosszul tudom, majd valaki kijavít). Simán előfordulhat, hogy logikusabbnak tűnik a fölöslegesen túlterhelt betűt figyelmen kívül hagyni. Én például nem szeretem az összes könyvet az A betű alatt keresni. Csak ha annak szerepe van. Példák: Ahol a pajpaj jár, Alapítvány, Alice csodaországban, Ausztrál bennszülöttek stb. Ezeket látnám szívesen az A betű alatt, A Tibeti Orgonát meg inkább a T körül keresgélném.
Szóval nem véletlenül olyan a rendszer, amilyen, hogy a névelőt figyelmen kívül hagyja.
-
tecsu
addikt
Engem nem zavar az A betű fölénye. A keresést szűkítem a második, harmadik betűvel, a címeket pedig pontosabban jegyzem meg.
Nem véletlenül az a címe a regénynek, hogy "A kétéltű ember", a "Kétéltű ember" helyett.
Persze az sem zavar, ha mást zavar és máshogy rendezi. :-) -
BonFire
veterán
válasz
katonafull #900 üzenetére
Azért kell figyelmen kívül hagyni a névelőket, mert a „A kétéltű ember”-t és a „A kőszívű ember fiai”-t egyaránt logikusabb a K-nál keresni. Egyúttal nem „terhelődik túl fölöslegesen az „A”. Mert enélkül megeshet, hogy az „A” betűs mappa tartalmaz 1000+ könyvet, az összes többi betű meg csak egy-egy párat.
Filmcímek, könyvcímek nagy része birtokos szerkezet (90%). A névelő fölösleges zűrzavart okoz. Sokszor szeretném, ha a Windows fájlkezelője is figyelmen kívül tudná ezeket hagyni.
Angol nyelvű könyveknél szintén az „A”, de zömmel a „T” terhelődne túl a névelő miatt. Jobb az, ha nem figyel rá. Illetve figyel rá, és mellőzi őket.
-
hampidampi
őstag
válasz
katonafull #900 üzenetére
"a címeknél a névelőket is vegye figyelembe... de hogy ez miért nem alap?"
Mert akkor kb. minden harmadik cím A-betűvel kezdődne. Eléggé megnehezítené a keresést.Szerk.: Hát nem tudom, ahogy a képen mellékelt listát néztem, ott nem csak a névelőkkel vannak bajok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Futás, futópályák
- Tesla topik
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- E-roller topik
- Mobilinternet
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- iPhone topik
- További aktív témák...
- GOPRO Hero 12 BLACK - 5.3k akciókamera - Motoros/biciklis szett (4.)
- DJI Mavic 2 Pro drón szett - 1" Hasselblad kamerával
- Újszerű Garanciás Macbook Air M1-es (8GB/256GB) 2026.09-ig Garis)
- ÚJ BONTATLAN Apple MacBook Air 15" M2 8GB RAM 256GB Magyar billentyű garancia 1 év Deak t
- Bontatlan ÚJ IPAD PRO M1 M2 M4 11 12,9 Wi-Fi és 5g cellular 128--512GB DEÁK TÉRNÉL Azonnal Átvehető.
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Új Apple iPhone 16 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest