- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Apple asztali gépek
- ZIDOO médialejátszók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jester01
veterán
válasz
Rickazoid #3085 üzenetére
Az i nem feltélten lesz 0. Egyszerűen csak nem változik az értéke. Mivel te semmivel sem inicializáltad, véletlen érték lesz, ami éppen a memóriában volt. Feladattól függően egyébként sem biztos, hogy a 0 hibás bevitel lenne.
Azért végtelen a ciklus mert ha a scanf elakad, akkor nem olvassa ki a pufferből a maradékot. A következő scanf hívás tehát pont ugyanúgy elakad. Neked kell takarítani, a következő sorvég jelig, például getchar használatával. EOF-ot is illik lekezelni.
A scanf amúgy visszaadja mennyi mezőt sikerült beolvasnia, de ettől még lehet szemét a pufferben. Nem véletlenül mondják, hogy nem ajánlott scanf-et használni. Bármennyire is nem szeretnéd, a korrekt megoldás általában teljes sor olvasása (fgets) után kézi feldolgozás (strtol, strtod).
-
-
Jester01
veterán
válasz
Rickazoid #2895 üzenetére
Igen, pár változó maradt ki. Ami jelen esetben (is) nagyon fontos volt mivel a típusuk, a méretük és a sorrendjük nagyban befolyásolhatja a program működését. Igen, kitaláltam nagyjából mik lehettek.
"Ezen felül, a buffer2 és buffer3 tömbök induláskor nincsenek inicializálva"
Ez nem is tudom mit jelent.Azt jelenti, hogy C-ben a lokális változók tartalma induláskor nem definiált. Tehát bármi lehet benne. Ezért rossz, ha te valamit keresel benne.
Az általam tanultak szerint a while(Name[I][l]=buffer3[l++]); kifejezés megfelelő.
Nem az, mivel a szabvány szerint nem szerepelhetne benne l és l++ is. A működése ugyanis attól függ, melyik értékelődik ki hamarabb és ezt a szabvány nem definiálja. Ha a jobb oldal számítódik ki először, akkor oda az l eredeti értéke helyettesítődik, de a bal oldalra már a növelt érték kerül. Fordított sorrendben mindkét helyre az eredeti érték kerül.
kellett valami, ami kinullázza a tömb tartalmát
Tehát a tömböt akarod kinullázni. Van neki mérete, tessék szépen végigmenni rajta és kinullázni. for(l = 0; l <= size; ++l) buffer2[l] = 0; (mivel ugye a tömböd mérete size + 1 volt.
Aki nem a debugger használatát tanítja először fejbe kellene kólintani.
-
Jester01
veterán
válasz
Rickazoid #2893 üzenetére
Tényleg olyan nagy dolog fordítható, futtatható kóddal megtisztelni a segítőkész embereket?
Valahogy kipótoltam, de hogy így most az-e amit te használsz azt honnan tudjam?
Általános jótanács, hogy kapcsold be a fordító figyelmeztetéseit:
warning: suggest parentheses around assignment used as truth value
warning: operation on 'l' may be undefinedEzek a while(Name[I][l]=buffer3[l++]); sorra vonatkoznak.
Következő jótanács, hogy használd a valgrind (vagy más hasonló) programot. Ez például megmutatja, hogy itt-ott a már bezárt f fájlból akarsz olvasni az ff helyett.
Ezen felül, a buffer2 és buffer3 tömbök induláskor nincsenek inicializálva, tehát legalább az első iterációban baj van. A későbbiekben sem látom hogy kerül bele EOF ami különben is int konstans, tehát char változóba nem szabad beletenni.
Ezeket javítva már valamit csinál a program, de hogy az jó-e azt nem tudtam a leírásodból kibogozni.
-
Rickazoid
addikt
válasz
Rickazoid #2889 üzenetére
Na jó, arra rájöttem, hogy a szöveg eltárolása getchar() függvénnyel szemantikai hiba miatt nem volt jó, kimaradt egy zárójel: while((name[i][j++]=getchar())!='\n');
És a kiíratás is egyszerűbben megoldható: while(putchar(name[j][k++]));
De mi van a while(getc(stdin)!='\n'){} szükségességével? Ha ezt benne hagyom, félek könnyen veszíthetek egy jegyet (c<='a' helyett c<=97 alakért is kaptam már rosszabbat). -
kingabo
őstag
válasz
Rickazoid #2745 üzenetére
Ahogy Jester01 ajánlotta sort olvass be, amit az atoi-val (ascci to int) alakíts át számmá és ennek az eredményét vizsgáld a switch-ben. Elötte persze ellenőrizni kell, hogy mit adott vissza az atoi: pl 11a esetén 11-t, a esetén 0-t (de 0 esetén is 0-t ad vissza, ami jó!), ilyenkor nyilván újra be kell kérni.
-
Jester01
veterán
válasz
Rickazoid #2743 üzenetére
De, a te C kódodat futtattam. Egy debuggert mihamarabb meg kellene tanulnod, mert azzal tudod a saját programhibáidat felderíteni. gdb-ben nagyjából 8 paranccsal kiválóan el lehet boldogulni (break, run, step, next, continue, print, x, exit) vagy használhatsz valamilyen grafikus felületet.
Jelen esetben abba futottál bele, hogy a standard input az soronként pufferelt továbbá a getchar szorgalmasan visszaadja a sorvég jelet is. Én például azt írtam be, 5<enter>. Ezt a gép úgy dolgozza fel, hogy az első getchar hívásnál látja, hogy nincs semmi a bemeneti pufferben, tehát beolvas egy egész sort, majd visszaadja az első karaktert (az 5-öt). Erre lefut a switch-ed majd visszamegy a ciklus miatt a getchar-hoz. Ezúttal viszont van még a pufferben valami, mégpedig a sorvég jel, tehát a getchar nem vár és azt adja vissza. Ez ismétcsak a default ágra jut. Hasonló történik akkor is ha másik ágra futsz, a pufferben még mindig benne lesz a sorvég illetve bármi amit a felhasználó még elé írt. Ezt a következő beolvasás vissza is fogja adni.
Ezért tehát mindig célszerű a teljes sort beolvasni majd igény szerint feldolgozni. Például mi legyen, ha a felhasználó 11-et ír be.
-
Jester01
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
● ha kódot szúrsz be, használd a PROGRAMKÓD formázási funkciót!
- Medence topik
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Formula-1
- PlayStation 3
- Milyen notebookot vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- További aktív témák...
- ThinkPad T14 Gen1 14" FHD IPS Ryzen 5 PRO 4650U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Gamer pc 1080p
- ThinkPad T490 14" FHD IPS i5-8365U 16GB 256GB NVMe magyar vbill IR kam gar
- Nintendo Switch oled sok extrával, játékkal
- Xbox Series X, újrapasztázva, tisztítva, dobozában, 6 hó teljeskörű gar., Bp-i üzletből eladó!
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest