- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
D@ni88
addikt
leesett persze, csak nekem úgy mondták h azzal lehet tömböt létrehozni. furcsélottam h racionális, és tömb is, de hát azthittem h ez csak ilyen egyedi hülyeség
de amit írtál erről az átalakításról, hát izé, nem nagyon értem
amúgy meg 5x5ös 5ödölő lesz belőle. ezt csináltam meg 2 éve középsuli 3.ba prog évvégi ként pascalban, és önszorgalomból megcsináltam snake-et is csak úgy önszórakoztatás képpen jólvan elhiszem kicsit furcsa volt :p de kivehető[ Szerkesztve ]
-
odonye
csendes tag
AMúgy a Pasclanak van értelme? Én nem sokat látok.
-
amargo
addikt
-
Vico87
tag
Kezdõknek könnyebb, mint C-t tanulni egybõl. Én legelõször Pascalban programoztam, aztán tanultam csak meg C-ül. Manapság az a hátránya, hogy nem igazán használják, míg a C-t igen. Szerintem egyszerűbb kezdõknek azt leírni és megérteni, hogy "szoveg : string;", majd csak használni, mint "char* szoveg stb..." vagy "char szoveg[x]" és mindig &szoveg-ként használni a függvényekben.
[ Szerkesztve ]
-
doc
nagyúr
válasz kicsitomi88 #310 üzenetére
én annak idején szerettem a Pascalt, de mikor sikerült "összejönnöm" a C-vel, onnantól rá sem néztem
az előnye hogy könnyen tanulható, de ez egy idő után már erős hátrány lesz. pl. a C konzekvens felépítéséhez képest a Pascal egy össze-vissza hányt szutyok.
az a baj, hogy az oktatás irtózatosan lassan idomul az aktualitásokhoz, a számítástechnika gyors fejlődésével meg képtelen lépést tartani. a felsőoktatásban még csak-csak, de pl. egy középiskola reménytelen. az a tanár, aki anno 30 éve megtanulta a pascalt, még 10-20 évig tanítani is fogja. ahelyett hogy a modernebb szemléletű nyelveket tanítanák (akár delphit, ha már könnyen tanulható nyelv kell)
ok hogy alapozni is kell, de nem mindegy hogyan -
odonye
csendes tag
Mikor véletlenszerű számot szeretnék kapni, miért kapom mindig gyanazt a programot akárhányszor lefutatom? Ha meghívom a randmize() függványt akkor hibaüzenetet kapok. Ilyet ovlastam:
#include <stdlib.h>
randomize();
x=rnd() % nDe ez csak randomize(); nélkül működik. Miért lehet ez?
-
odonye
csendes tag
c.c.text+0x4f): undefined reference to `randomize'
Azt nem tudtam, hogy az elejen kell. -
odonye
csendes tag
ÜDv, ha a randomize(); helyére ezt írom: srand(time(NULL));, akkor működik. Ez most pontossan mi is? Egy fórumon találtam, hgoy ezzel működik, csak miért, és mi ez?
-
odonye
csendes tag
Próbáltam randommal is, de teljessen felesleges volt, mivel a randomize();-val volt gondja.
-
rOwLeY
őstag
Hali!
A segítségeteket kérném!Az alábbi programról lenne szó:Írjon és deklaráljon C föggvényt, amely egy nulla végú stringben, amely 1-es és 0 karaktereket tartalmaz, minden egymást követő ötödik egyes után beír egy 0-ár!Az eredmény számára a függvény foglal helyet.
pl: 11110111011111110011 --> 111101110111110110011 -
D@ni88
addikt
Na a "project" egy 5x5ös ötödölő játék lenne...
addig eljutottam hogy kiírassam meg hasonlók.
De valaki tudna egy megoldást arra, hogy ha 'X'-et és 'O'-t akarok beírni azt miként hogy csináljam?#include <stdio.h>
void main()
{
int a[25];
int i, j, x;
x=1;
for (i=0; i<25; i++)
{
a[i]=x++;
}
for (i=0; i<25; i++)
{
if ((i==5) || (i==10) || (i==15) || (i==20) || (i==25)) printf("\n\n");
if (a[i]<10) printf(" %d", a[i]);
else printf("%d", a[i]);
printf(" ");
}
}[ Szerkesztve ]
-
D@ni88
addikt
válasz kicsitomi88 #324 üzenetére
a bekérést meg az iyleneket értem. megcsináltam már turbóba
hát jólvan de ez int típusú... most át kell h írjam a tömböt char-ra? és kézi feltöltéssel kell megoldani, azt meg nem szeretném.
képernyő törlést egyépként mivel lehetmegoldani?[ Szerkesztve ]
-
D@ni88
addikt
vagy egyáltalán hogy lehet létrehozni olyan char tömböt? amiben 25db 2hosszúságű "szöveg" tárolható?
char a[2][25]? -
szilu84
tag
char *feladat(char *str){
char *uj=(char*)malloc(sizeof(char)*500);
char tmp[2];
tmp[1]='\0';
int i;
uj[0]='\0';
for (i=0;i<strlen(str);){
if (str[i]=='1' && str[i+1]=='1' && str[i+2]=='1' &&
str[i+3]=='1' && str[i+4]=='1'){
strcat(uj,"111110");
i+=5;
}
else{
tmp[0]=str[i++];
strcat(uj,tmp);
}
}
return uj;
} -
odonye
csendes tag
D@ni88, igen. Et hívják több dimenziós tömbnek. De ha úgy gondolod, hogy 25db 2 karaktert tároló ,,szöveget" akarsz létrehozni, akkor azt fordítva kell megtenni (ha jól tudom, javítsatok ki ha tévedek): char a[25][2].
-
maszat
senior tag
Felhasználva a forrásodat elkészítettem egy másik verziót:
char *feladat(char *str){
char *uj=(char*)malloc(sizeof(char)*(strlen(str)*1.2));
int i=0;
int ujszohossz=0;
int egyesek=0;
for(i=0; i<strlen(str); i++){
uj[i+ujszohossz]=str[i];
if(str[i]=='1'){
egyesek++;
if(egyesek == 5){
egyesek = 0;
ujszohossz++;
uj[i+ujszohossz]='0';
}
} else {
egyesek=0;
}
}
return uj;
}Működése:
Létrehozza a célszónak megfelelő karaktertömböt. Külön megvizsgálva lehetett volna pontosan akkorát létrehozni, mint amekkora kell, de hirtelen ez is jó, elvégre max 20%-al lesz hoszabb a szó.
Betűnként olvassa a szót, és számolja az egymásutáni 1-eseket. Ha megvan az 5, akkor hozzácsapja a 0-t, ha nincs, akkor nullázza a számlálót.
uj[i+ujszohossz]=str[i]; az ujszohossz változó az eltolás kezelésére szolgál, mikor a 0-t beszúrjuk.
Így hirtelen kipróbálva működött, de a hibátlan működésért nem vállalok garanciát.[ Szerkesztve ]
-
rOwLeY
őstag
Köszönet mindenkinek a segédkezésért!
-
odonye
csendes tag
Üdv! Egyenletet meg lehet oldatni progival? Pl egy olyan, hogy 24=262.2-x/500-x*100?
-
Vico87
tag
Igen, meg lehet oldani. Nyilván vannak könnyebben és nehezebben kivitelezhetõ megoldások.
Könnyű megoldások pl :
- megoldóképlet alkalmazása (negyedfokú polinomig alkalmazható, de a negyedfokú megoldóképletét tutira rosszul írod majd le, mert embertelen hosszú)
- iteratív módszer alkalmazása (lásd : Newton módszer, Lagrange módszer)
Az egyenletmegoldáshoz ajánlott "numerikus módszerek" témakörbõl ismeretek.Igazából minél többet tudsz matekból annál jobb megoldást tudsz erre írni.
-
Noobi
tag
Sziasztok! Tudna nekem segíteni valaki abban a problémában, hogy a devCpp-omban a sima c project nem fordul le? Csak a c++-os fut le hiba nélkül....
A kiírt hiba: "C:\Prog\Dev-Cpp\Project\Makefile.win [Build Error] [main.o] Error 1 "
Vistám van, bár nem gondolom hogy az lenne a baja, mert a legelején simán lefordult... azóta hiába telepítettem újra mindent, nem segít.....
Előre is köszönöm! -
dany27
őstag
sziasztok!
Én most szeretném elkezdeni a C-t tanulgatni de nem tudom melyiket lenne érdemes elkezdeni. Mivel nem tudom hogy mi a különbség a sima C a C++ és C# között!
Előre is köszönöm a válaszaitokat! -
Wizardmon
csendes tag
Heló!
Most kezdtem C-ben programozni. Pontosabban ma délután.
Van nekem egy borland c++ 2.05 fordítóm. Elmondaná valaki, hogyan kell azt használni? agy valami linket adjon please ahol leírják.
Olyasmi programmal kezdtem, hogy:
#include<stdio.h>
main()
{
printf("Elsö C programom \n");
}
Ilyenkor elvileg meg kell hogy jelenjen a: Első C programom - szöveg.
De már az sem biztos hogy sikerült normálisan lefordítanom. Rámegyek hogy save. Akkor csinál nekem egy jegyzettömb formájú fájlt, aztán mondom neki hogy RUN. Akkor kiír 3-4 sor szöveget, és rak a jegyzetemhez egy .exe fájlt meg egy csomó mást is. Ha rákattintok az exe-re, kijön egy dosos ablak, de mire észreenném, hogy van-e rajt valami, be is záródik. Enek kell történnie? Ezt kell csinálnom fordításkor?
Légyszi valaki segítsen. -
Lortech
addikt
válasz Wizardmon #349 üzenetére
Nyiss egy cmd ablakot (parancssor), és ott futtasd le a kapott exe fájlt, és látni fogod a programod kimenetét, ha volt neki.
Ennek kell történnie, amit leírtál, mivel a program befejeződik felhasználói interakció nélkül, és a parancssor bezáródik, ezért nem látod az eredményt.Thank you to god for making me an atheist
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
● ha kódot szúrsz be, használd a PROGRAMKÓD formázási funkciót!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest