Új hozzászólás Aktív témák
-
d.bali
csendes tag
Kedves Tagok!
megoldandó probléma: AutoCadben több dwg állományba ugyanaz az Xref meghívás van. A legtöbb esetben 1:200 léptékbe, de pár esetben kisebb léptékű rajzba van integrálva, így az xref rajzban lévő vonaltípus (pl.: - - 20 kV - - ) léptéke a gazdarajzban nem megfelelő léptékű. Minden pdf nyomtatás előtt az xref rajzot nem szeretném átállítani, valamint az sem jó ha a globális vonalléptéket állítom, mert akkor az általam szerkesztett vonaltípus lépték borul. Azaz van-e arra mód, hogy csak egy adott xref beillesztési vonaltípus léptékét módosítsuk? -
rgqjx
aktív tag
Az UK-ban néhány helyen PDS-t használnak alternatívaként. 2-3 évig én is terveztem vele, a fejlesztő által biztosított 3 napos gyorstalpaló után. Mivel eredetileg Civil 3D-n szocializálódtam, így nem sikerült barátságot kötnünk, szerintem így is túl sok időt töltöttem vele. Jópáran szeretik, nálam a papíron tervezés és a Civil 3d között helyezkedik el valahol félúton.
Egy másik, jónak tűnő alternatíva a Site3D lehet. Néztem pár videót, ami alapján út/csatorna tervezésre talán jó lehet, de élesben sosem próbáltam.
Végül pedig egy majdnem alternatíva, mivel tavaly az Autodesk felvásárolta őket. A változatosság kedvéért ezt XPSite3D-nek hívják. Olyan 5 évvel ezelőtt egy előadáson jártam, ahol többek közt ezt is bemutatták. Nyilván próbálták fényezni, de tudott pár hasznos újdonságot felmutatni, amivel lenyűgözte a nézőket. A kedvencem az volt, hogy a megtervezett közúthálózatra, a csatorna lefolyókat automatikusan el tudta helyezni, a megadott paraméterek alapján. Például megadod, hogy max. 150m2 területről folyhat bele a víz, majd utána újat rak.
-
kriszpontaz
veterán
válasz
angelus8925 #5146 üzenetére
BricsCAD ami közel Civil3D tudású.
-
lumpy92
aktív tag
válasz
angelus8925 #5146 üzenetére
Szia!
Civil3D alternatívát (konkurenciát) én is kerestem korábban, de nem jártam sikerrel. Persze pár évente érdemes újra szétnézni, de nem tudok ilyenről.
Ha esetleg Te találsz valamit, kérlek írd majd meg ide! -
angelus8925
tag
Sziasztok,
AutoCAD alternatívát keresek, igazából az ára miatt. Először AutoCAD LT-re gondoltam, de Civil 3D-t is szoktam használni (lejár a liszensz), mert előfordul, hogy EOV koordináta rendszert is használok, meg szoktam kapni mérőállomással felmért homlokzatot is, szóval jó lenne, ha ezt is össze tudnám kötni benne, meg térfogatszámítást is tudhatna (bányamérés). Sok alaprajzot szoktam rajzolni vagy kiegészíteni, javítani, elektromos megvalósulásit is, ezért lehet, hogy valami Revit jellegű kiegészítő is kellene vagy valami, amivel ez a folyamat gyorsítható, de ez már nagyon futurisztikusan hangzik, de nagyon jó lenne valami olcsó és jól működő alternatíva, ami nagyon hasonló és kompatibilis az AutoCAD-el, lisp, 2018-as dwg-vel (oda-vissza), lehetőség szerint dxf import és ami a legfontosabb lenne pdf to dwg funkció.
Emellett még SketchUP-al dolgozom (modellezés, látványterv, pontfelhő), ha ebben is be tudna segíteni, pláne jó lenne.Szerintetek a ZWCAD Professional GEODÉTA kieggel jó lenne erre?
Ráadásul most akciós is.
Válaszotokat előre is köszönöm szépen!
-
Gyufaaa
veterán
Sziasztok,
Térképen szeretném a házszámok méretét növelni. skálázással sajnos nem jó. Szeretném, ha ugyan abban a pozicióban tudnám a méretüket duplázni vagy szabad méretben változtatni úgy, hogy ne mozduljanak el. Erre van LISP vagy megoldás szerintettek?
-
Sziasztok, ide irányítottak ( nem is tudtam hogy van ilyen topic is) .
Kiindulási pont [link]
Kérdésem arra irányulna , hogy milyen notebook lenne ajánlott AutoCad – SolidEdge – EdgeCAM – programok futtatásához?
Jelenleg egy ZenBook Pro lenne a kiszemelt . De ez nem kőbe vesét dolog . Köszönőm előre is a segítséget . -
kriszpontaz
veterán
Nem tudom. Nem ismerek olyan szoftvert ami MAC-en akár beépülő modulként működne. Nekem is volt egy kósza ötletem annak idején hogy milyen jó lenne...de kb. 2 perc múlva vettem egy normális asztali gépet és azóta is dolgozom rajta. MAC alap AutoCAD-hez, a hozzá kapcsolódó marketplace alkalmazásokon túl szerintem semmit nem nyel be. Azért az árért már egy erőművet kapsz. Ha Linuxon lenne hamarabb mennék át arra mint MAC-re. Ki is fogom próbálni Proton alatt működik -e.
-
sharp4
őstag
válasz
kriszpontaz #5137 üzenetére
Milyen megoldás van MAC-en közműtervezőknek Autocad mellé?
-
sharp4
őstag
válasz
kriszpontaz #5137 üzenetére
ezt szomorúan hallom, akkor kizárt a MAC gép erre a munkára..
-
sharp4
őstag
Sziasztok!
Kozmutervezessel foglalkozom. Autocad Map 3D-t használok C+I kiegészítővel. Át szeretnek térni MacBook-ra, melyik az a típus, ami megfelelne erre? 3D modellezést nem használok, annyi lenne a lényeg, hogy monitort esetleg 2 darabot tudja csatlakoztatni hozza.
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
I'm Superman #5131 üzenetére
Feltöltöttem ide.
-
I'm Superman
csendes tag
válasz
agyrágóbogár #4476 üzenetére
Sziasztok!
Ez a lisp esetleg megvan még valakinek? Próbáltam letölteni a fenti linken, de már nem lehet.
-
Nem ír hibát a parancssorban?
Előfordul, hogy speciális blokk, ami proxy objektumokat tartalmaz, vagy az adott blokk neve már létezik a másik rajzban. Esetleg blokkon belüli blokknak azonos a neve.
Ha nincs hibaüzenet és nem valami extra dinamikus blokk, akkor robbantsd fel (EXPLODE) addig, amíg elemeire robban, aztán ne simán Ctrl+V-vel, hanem Ctrl+Shift+V-vel illeszd be az új rajzba (vagy egy üres rajzba).Utolsó lehetőségként WBLOCK-kal lehet még próbálkozni.
Én ezeken szoktam végigmenni, ha ilyenbe belefutok.
-
Az egyik módszer, hogy Design Centerrel átmásolod (Ctrl+2). Ehhez mindkét rajtnál nyitva kell lennie és annak a rajtnál kell aktívnak lennie, amibe átvinnéd a blokkot. [link]
Az egyszerűbb megoldás a bázispontos másolás. Jelöld ki a blokkot, Ctrl+Shift+C, adj meg egy tetszőleges 0 pontot (lehet 0,0,0 vagy simán csak lekattinthatod bárhol), ki fogja írni, hogy "X darab objektum másolva". Menj át a másik rajzba, Ctrl+V és itt is meg kell adni a 0 pontot, ahová beilleszted.
-
Imy
veterán
Blokkot hogyan tudok az egyik rajzból a másikba átmásolni? Autocad 2021.
Az egyik rajzban elérhető, a másikban nem. Igazából az egyik rajz tele van blokkokkal, amiből jó pár kellene a másik rajzban. -
zsoltip
őstag
Üdv Fórumtársak!
CADian felhasználóként jelentkezem.
Mind a 2021, mind a 2022 főverziók számos buildjét használtam.Azonos bug a következő bennük, amit már jeleztem a supportnak is, de ebben (sok minden egyébbel ellentétben) nem jutottunk előre.
Oprendszer: Windows 10 Pro, szintén már számos update-en átesve, számos buildet használva.Jelenség: Windows Update, Választható frissítések, Illesztőprogram frissítések közt folyton folyvást megjelenik: AMYUNI Technologies - Printer - 12/21/2017 12:00:00 AM - 5.5.2.5
Miért?
A CADian az AMYUNI-tól licenszeli a printer technológiát. OK.
De miért jelenik meg vajon időről időre pontosan ugyanez az update jelölés??? -
Nisida
aktív tag
Hello!
Autoad-es szerkesztő rajzolót keresek. Ha valakinek van szabad kapacitása autocades rajzok szerkesztő rajzolására, átdolgozására, hiba javítására minta alapján. Akkor várom szeretettel.
Nem tervezőt keresek de ha van műszaki affinitása - ha már autocadet használ - akkor azt külön értékelem. Szerkezet, vízes rajzolásban szerzett tapasztalat előny. De nem feltétel.
Elvárás: autocad rajzolás képesség - lehetőleg gyakorlott 2D rajzoló - húztam már vonalat , láttam már embert aki látta , hogy működik akkor köszönöm de ne keressen. Egyéb elvárás : pontos, precíz munka, tőlem hat kezed , négy lábad , kék bőröd is lehet nem érdekel ..... vagy érdekel de nem kizáró ok , én rajzolót keresek nem standardizált EU-s minta polgárokat. Időzóna eltérés nem kizárt , támogatom. Ázsiai időzóna - Szingapúr - Japán - preferált.
Kommunikáció: nagy valószínűséggel nem fogunk találkozni , már 10 éve home office rendszerben dolgozok és "dolgoztatok". Zoom, skype, Line, Viber, Teams kommunikációra nyitott vagyok és támogatom.Feladat: anyagok - Madop, topo, drón felvétel, vektoros állományok összedolgozása, bedolgozók rajzainak igazítása, javítása, kézi skiccek felszerkesztése minta rajzok alapján.
Fizetés: megállapodás szerint, te mondod az árat nem én. Órabér mehet de folyamatos munka kapcsolat esetén : projekt / feladat ár megállapodásban szeretnék megállapodni.
Ide írjatok - érsd. privátban - , mivel nagyon be vagyok táblázva napon belül válaszolok. Ha túl jutunk az első lépéseken telefonszám, email címet adok, amíg "ismerkedünk" azonnal fizetek utána később heti, majd havi bontásban.
Hosszú távú Mostantól a sírig tartó munka kapcsolatra gondolok amennyiben egymás hülyeségeit el tudjuk viselni. A munka projekt jellegű, de kötetlen, vagyis te döntesz oké mehet vagy most nem köszönöm, nincs időm....
Előre is köszönöm.
-
Ha szerencséd van, akkor a Getpat nevű lisppel kimentheted a rajzból a hatcheket (.pat fájlformátumban), azt utána be lehet másolni az Autocad megfelelő Support mappájába.
Viszont nem garantált, hogy ezek másnál jól jelennek meg.dracox: Több profilt is használsz Autocaden belül? Ha nem, akkor a Toolbarok beállítása után mentsd el a kezelőfelületet.
-
dracox
addikt
Sziasztok!
Valakinek van ötlete, hogy a gyorselérési eszköztár mitől törlődik? (AutoCAD 2017)
Szépen berakosgatom a legtöbbet használt funkciókat, de 2-3 nap múlva kitörlődik az egész.... -
Ödike
tag
Sziasztok!
Találtam egy mintarajzot nagyon sokféle sraff mintával.
Ebből a rajzból hogyan lehet a sraff mintákat kiszedni, vagy másolni?
Ha a rajzban sraffozok valamit, akkor a sraff szerkesztőben sem látom a rajzban szereplő mintákat.Előre is köszönöm!
-
kopogo
tag
Remélem nem sértő a kérdés!
Adott 1 egy felhasználós licensz. windows 10 pc 1 fizikális gépre van telepítve a program a regisztrált felhasználó van belépve. Ezt távoli asztallal több felhasználó is használhatja DE nem 1 időbe? -
válasz
Ferenc198 #5110 üzenetére
Nem lehet, a vonaltípusok csak egysoros szöveget támogat.
Multiline-nal (MLINE) is csak félig-meddig lehet megoldani.
Szerintem egyesével pakold fel a vonalak felezőpontjához a szövegeket (ami lehet akár kétsoros MTEXT is), aztán ha esetleg szögben áll az adott szakasz, akkor ezzel a LISP-pel hozzá tudod igazítani a szöveget.
-
Ferenc198
csendes tag
Sziasztok!
Köszönöm a múltkori segítséget sikerült megoldani
Most is egy kérdéssel jönnék:
Lehet olyan vonaltípust csinálni, ahol ha húzok az adott vonaltípussal egy vonalat, akkor az alatt és fölött is legyen szöveg? Pl.: DN32 legyen fölötte és KPE alatta.Köszönöm.
-
HugóBoss
tag
Noob kérdés laikusként
Amikor körbe rajzolok pl egy már meglévő betűt, akkor ki lehet kapcsolni valahogy, hogy az illesztési pont ne a körberajzolandó vonalat találja meg, hanem az én folytatni kívánt vonalamat? Mert macerás átbogarászni, hogy van e valahol szakadás a körvonalban
Nem tudom a pontos megnevezését, mert CADian-t használok jelenleg, ott tárgyraszterként van jelölve a gombja
-
Ödike
tag
Sziasztok!
Ha van egy atribútumos blokk, akkor az hogyan tudom a rajzban más néven is elmenteni?
(rajzpecsét van blokkban, de most szakáganként kellene külön-külön megcsinálni, de az atribútuimok maradjanak)Felrobbantom, új blokk, atrib újra csatolással megy, de az nagyon macerás.
Előre is köszönöm!
-
tom956ster
aktív tag
válasz
kriszpontaz #5093 üzenetére
+1
Egyébként ha az idő engedné lehet hogy érdemes lenne kidolgozni, sajnos temérdek az input és az UME más eljárárást vagyis megközelítést használ pl a csomóponti szigetek szerkesztésénél, megjegyzem itt az UME az egyszerűbb. -
Ha nincs a szakági rajzokban 3D, akkor nem feltétlenül kell külön GPU. Regenelésre (pl. papírtér váltáskor és zoomoláskor) és renderelésre használja a GPU-t. 2D-ben nincs érezhető vagy mérhető különbség diszkrét vagy integrált GPU között.
Autocadnek a processzor egyszálas teljesítménye és a minél magasabb órajel számít.
Nem teljesen mérvadó, de én ezeket a pontszámokat szoktam nézni (Single Thread Rating)Eddig i5, i7, i9 processzorokkal dolgoztunk (régebbi generációk, minden féle), integrált videókártyával, soha nem volt semmi gond, mindegyiket támogatta a program.
Jelenleg nálam egy i9-10900KF+GTX1650 kombó van, ami a korábbi i9-9900K (integrált GPU-val)-nál kb. 5-10% gyorsabb, és ez az előny is csak papírtér váltáskor mutatkozik meg.Szerintem az R7 5700G egy elég jó alap lehet egy hosszú távra tervezett konfighoz.
Amúgy egyetleg egy tesztet találtam Autocadhez, amivel össze lehet hasonlítani a gépeket, de elég körülményes működésre bírni. Sajnos a régi gépen nem futtattam, de van egy-két teszteredményem lementve.
lumpy92: Még nem találkoztam ilyennel. Ha az a cél, hogy több template-et használtok és szeretnétek tudni, melyikből indultatok ki, akkor a templatebe el lehet menteni egy változót egyéni értékkel (pl. USERR5 = 5, vagy USERS5 = "template neve"), vagy a DWGPROPS - Custom fülén hozzá lehet adni egyedi tulajdonságokat, amik aztán szintén a rajzban tárolódnak.
-
lumpy92
aktív tag
DWG rajz tulajdonságai között valahol fellelhető, hogy milyen dwt fájlból lett elkezdve?
-
tkesy
őstag
Sziasztok,
Ki milyen gpu-t ajánlana csak 2D-s munkához AutoCad 202x verzióesetében? Szakági rajzokhoz kellene gépet összeraknom ismerősnek, hosszú távra (a mostani amit cserélve lesz egy FM1-es A8-as APU-s gép)
Szóval amit számításba jött eddig:
- Ryzen 5 5600G vagy R7 5700G)
- 11. gen i5 11500 vagy 11600
esetleg
- 11. gen i5 11500 + GT730Van tapasztalat, mennyire jó a szoftveres támogatása az Autocad-nek az integrált gpu-k esetében?
Én picit a Ryzen felé hajlok az erősebb gpu és a magasabb cpu órajel okán, de nincs semmi infóm hogy fut az AutoCad AMD-s rendszeren. (OS valószínűleg Windows 11 lesz)Előre is köszi a segítséget.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Milyen egeret válasszak?
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Nők, nőügyek (18+)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Hegesztés topic
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- HP szerverek áron alul
- LG 32GP850-B - 32" NANO IPS / 2560x1440 / 180Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 400
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U727 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest