-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
426os
őstag
-
weres78
senior tag
Ha egyérteműen más a szín, akkor nem fog segíteni a polír sajnos.
Elképzelhető, hogy a műanyag lökhárítókon más anyag van, de az szinte biztos, hogy más adalék van az anyagban amivel a műanyagot fényezik, hogy mást ne mondjak a rugalmasság növelése érdekében. Emiatt simán lehet hosszabb távon színeltérés, mert kevésbé fakul, vagy éppen jobban mint a többi elem.
Mondjuk azt is hozzá tenném, hogy a lökhárító eléggé sérülékeny helyen van ugye, ráadásu mérni sem lehet a bevonat vastagságát, így az esetleges újrafényezést ha valóban profin készítették nehéz bizonyítani. Elsősorban azért a színeltérés oka az újrafényezés szokott lenni.Ui: Lökhárítokon nincs esetleg fólia? Az is okoz ilyet.
Közebn jött válasz, nagyjából ugyanaz...
-
Formaster
addikt
Erre nehéz bármit mondani, jó lett volna lefotózni. Mindenképp alkudj úgy, mintha fényezni és polírozni kellene, mert egyáltalán nem biztos, hogy nem kell. A műanyag elemek fényezéséhez szoktak adni a gyártók adalék anyagokat, hogy a festék együtt mozogjon az elemmel. Emiatt elképzelhető az is, hogy teljesen máshogy fakul, mint a fémre fújt anyag. Bizonyos mértékig biztosan helyre hozható, mert az oxidáció lejön a polírral, de az UV-tól anyagában károsul pigmentekkel nem lehet mit kezdeni. Ez a rosszabb verzió, a jobb ha teljesen rendbe jön a polírtól.
-
426os
őstag
Sziasztok!
Feltehetően korból adódó lökhárító - karosszéria színeltérést lehet gazdaságosan orvosolni? Bordó szín, a karosszéria világosabb kicsit, bizonyos szögekből, főleg napsütésben elég feltűnő. Elvileg nem volt újrafényezve, 10 éves olasz autó, valószínűleg sokat állt nyílt terepen. A karosszériára amúgy is ráférne egy polír már, mert picit karcos. Ez segítene a problémán vagy fényezni kellene?
Kép nincs, mert még nem biztos, hogy megveszem, de számomra ez alkualap mindenképpen. -
jozsi252
veterán
válasz
MPowerPH #33093 üzenetére
Örülök neki hogy beváltak a szerek, megérik a pénzüket nagyon! Vettem én is jobb minőségű applikátort, de a sajátjával is meg voltam elégedve, szóval azt használtam. Vannak olyanok amik szövetből vannak, azokkal nem tudom mennyivel lehet könnyebben felvinni.
Illetve van még ez a szer -> Carpro Iron X Snow Soap még nincs személes tapasztalatom vele, esetleg valaki használta már? -
MPowerPH
félisten
válasz
jozsi252 #33088 üzenetére
Igen, szepen lehozta, bar ket korben fujtam le az autot. Rengeteg volt, elso alkalomnal konkretan mintha egy lila snowfoam maradeka csordogalna le.
Fusso -t szarazon csinaltam, es nem a sajat aplikatoraval.
Formaster: Azota azert karcosodott, mosokarcokat nehez elkerulni. De irtam mar azt is, hogy a polirozassal sem voltam 100% -ig elegedett. Niagaraban anno 6 ora alatt 4 -en szebb munkat vegeztek az akkori fekete auton.
-
weres78
senior tag
-
MPowerPH
félisten
Sokat meloztam a geppel, vegul keszen lett. Bar egy tenyleg szakszeru polirt elbirna mar. Nem igazan ezen az auton akarom megtanulni, hogyan is kell polirozni.
Fusso -n talan valtoztattak valamit? Csak mert eleg konnyu volt rendesen felvinni, majd visszatorolni.
-
FeRRaR1
őstag
válasz
BigBlackDog #33082 üzenetére
Meg kell hogy mondjam elég "kezdő" vagyok gépi polírban. Ez az 5. teljes autó amit csináltam. Viszont lélekben már a 100. Nagyon régóta foglalkoztatott a téma, voltam az F1wax-nál, rengeteg videót néztem, leírást olvastam, tanultam láttam hol hibáznak, én hogy csinálnám stb... Aztán egyszer csak úgy döntöttem nem fogok fizetni valakinek, ha nem abból az összegből veszek egy szettet és belevágok.
Úgy gondolom van hozzá érzékem. De ez is egy olyan dolog, hogy valakinek jó a memóriája, valakinek nem, megint csak valaki jól tud rajzolni / festeni, ha én csinálnék valami ilyet, rémisztgetni lehetne vele az embereket. De a porlírra valahogy rááll az agyam kezem, szeretem a tökéletességet stb... Igaz ez tanulható, de akkor is lehet az emberben egy érzék hozzá, valami plusz.
----------------------------------------
Mostani történet:
Mint látható, összesen 4 alkalommal estek neki, ebből kettő volt a tulaj, 2 egy "bodyshop". Először a tulaj vett kézi pasztát, nyilván nem sok eredménye lett. Utána elvitte egy sarki polír helyre, fizetett, hogy ledúrvázák, maszkolás nélkül természetesen, se előtte se utána nem mosták... Nyilván egy lépésben, semmi finomkodás, úszott a kocsi a pasztában, jutött minden résbe, de legalább olyan "szép" lett a végeredmény, hogy bár szégyellte, de sajnos vissza vitte hogy javítsák ki. Na akkor még egyszer ledúrvázták. Ekkor kétségbeesésében még egyszer megpróbálta kézzel, ekkor rejtegette egy darabik, aztán szólt nekem hogy olyan fekete csillogást szeretne, mint az én XC90-em. Ezek után készültek az előtte képek, majd 20+ óra belement mire készen lett.
Nem mondanám tökéletes munkának, de ennyi pénzért ennyit vállaltam. Elért egy olyan határt, hogy már csak sok munkával lehetett volna kicsit javítani. Persze szép lett, de ha sajátom lenne, még 2 napot rászántam volna hogy tökéletesítsem.
Miután szépen besorakoztattam az eszközöket vegyszereket, sorban ahogy használni fogom:
1. Kapott egy alapos komoly mindent leoldó habfürdőt. 20% Citrus prewash + 15% IPA + 15% Jar + 50% forró víz.
2. Alaposan leverettem, szemre vételeztem a sérüléseket, kátrány foltokat.
3. TRIX az alsó egyharmadán + felniken. Hagyod dolgozni, alaposan levereted.
4. Egy puha ecsettel és egy műanyag pohárba kevert 50-50 sampon víz keverékkel az összes karosszéria illesztésen, résen átmentem hogy megszabaduljak a korábbi pasztáktól. Utána ismét leverettem.
5. Alapos két vödrös mosás, aprólékos leveretés, szárazolás, 1-2 nagyobb ott maradt kátrányfolt eltávolítása. (Itt jöhetett volna egy gyurma ha szükséges)
6. Maszkolás, utolsó felmérés.
7. Polír kevés 2200, majd az összes elemen alapos 3500.
8. Maszk le, zsíroldó habosítás, veretés, alapos két vödrös adalék mentes samponos mosás, minden húzás utáni öblítéssel, szárazolás.
9. Ecetes tisztítóval az ablakokat teljesen tisztára törlöm.
10. CarPro Eraser (Ez lehet IPA is) aprólékos áttörölgetés. Gyakori rongy forgatás, cserélés.
11. Fusso dark
Ez volt egy 12 órás nap.
12. Másnap reggel garázsból ki, egy 800gsm extra plüss mikroszálassal és CG V7 segítségével finoman áttöröltem az egészet átadás előtt + gumik ápolása, felni waxolása, enyhe motortér pucolás, stb...
Igen a D2 1.6 PSA. Hát. Mondjam vagy kitalálod milyen volt?
Petyyyyy
Nekem két dolog fáj nagyon, mikor a koszos autón rajta a vödör meg a többi cucc, illetve a seprűs kefélős mosás, de a felnit a betonon mosó rész is remek érzésekkel tölt el. Remek hogy másokat ilyenek oktatnak, sokan meg be is dőlnek neki gondolom. "Takarítsd le az autód úgy, mint egy profi" mint egy profi idióta.
-
Petyyyyy
addikt
Van olyan hiba, amit nem követtek el...?
#YTalert -
MPowerPH
félisten
IronX, TarX, alapos mosas-oblites, szarazolas megvan. Most jonne a kis gyurma, es isopropyl, majd a waxolas. Most mar latszik, hol van keramia, hol nincs, mert a Reload szerintem lejott.
Na de mind1....
Az a helyzet, hogy el kell ugranom kb. 15km -re, mert felesegem elfelejtett szolni, hogy atrakta a megbeszelest delutanrol reggel 9 -re.Szarazsag van, de nem poros a levego. Ha most visszaerek, siman elkezdhetem a gyurmazast Zaino Z6 -al lubrikalva?
Nagyon nem akarom megint leobliteni, szarazolni, leven nincs is tobb arra valo mikroszalasom, mind vizes mar...Csak ezert 5 -kor keltem.... Szomszedok tuti gondoltak, ez a pali nem normalis. Igy is mindig azt latjak, az autoval vacakolok.
-
FeRRaR1
őstag
válasz
focvis #33049 üzenetére
Annyival kiegészíteném hogy van egy nagy gumikesztyű illetve vettem most egy 100-as latex kesztyűt is. Viszonylag olcsó és elegem lett hogy folyton repedezik, száraz a bőröm a kezemen egy komolyabb mosás után, és napokig krémezem. Alapos felni pucolás után a körmöm alatt és mellett állt a kosz akár 1-2 napig, hiába keféltem.
Pár darab kuka mosásonként, de ezentúl csak így fogom csinálni.
Verda meg szép lett
-
weres78
senior tag
válasz
focvis #33058 üzenetére
Szép tiszta!
Ha Napon fényképezed mondhatnád, hogy le is van polírozva...Dandango
Bármi, apró szálló por a levegőből például.
Nagyon nehéz úgy lemosni az autót, hogy semmi ne maradjon rajta, szinte lehetetlen.
Ha mikroszálassal törlöd van esély, hogy a rongy elnyeli a szemcsét. Ezzel a cuccal ez esélytelen.
Én használom vizes becsiszolásnál, másra nem. -
-
MPowerPH
félisten
Ma en is nekialltam, de csak az IronX fert bele. Sajnos elsore nem voltam alapos, atmentem vele ketszer az auton. Masodikra okes. Brutalis, mit leszedett....
TarX mehet az egesz autora? -
Fandango
veterán
Szoktatok ilyen szilikonos lehúzó gumit használni mosás után a víz nagyrészétől megszabadulni?
-
jozsi252
veterán
Múltkor a LIDL-be vettem W5 2 tekercses papírtörlőt ami kocsihoz van. A szélvédőt szépen meg lehet vele takarítani, valaki szokta használni erre a célra? Jobb először ezzel áttörölni hogy a kosz nagy része lejöjjön, ne a mikroszálast koszoljam össze.
-
válasz
weres78 #33024 üzenetére
Köszönöm szépen és az élő támogatást is! Végül az ecetet kihagytam, majd a következő waxolás előtt, októberben, vagy jövőre.
Reggel 9-től este 9-ig nyomtam, bruttó 12, nettó 11 óra meló :/ az ebédet is kihagytam. Egész jó lett, 1 dl IPA éppen elég volt, a sebbenzinem elfogyott, óvatosan nitrohígítoval csináltam, végül az IPA, majd a Collonite (Collinite?) 476s. Zárásul külső műanyag- és gumiápolás. Egy nyamvadt fehér Golf... Amúgy szép lett
A waxszal valami történt télen, végig a pincében volt, lazán fagypont felett, a közepe ilyen trutyis: [kép]
Ferrari fórumtárs írta nemrég, hogy gumikesztyűt visel, jó ötlet, a mosást leszámítva rajtam is volt. Nem zavaró különösebben, és a kezem se ment szét.
-
Fandango
veterán
-
Kereplő
csendes újonc
válasz
ReFleXx #33039 üzenetére
Elnézést, helyes a bőgés, a festék valóban nem Trinát, hanem Prismatech. Lefényképeztem az alapozót is és a festéket is, a Praktikerben vettem, remélem, segít.
-
Formaster
addikt
válasz
szabi325 #33044 üzenetére
Csatlakozási lehetőség rendeléshez
Sajnos későn láttam, már nem vették fel. Hétfőn felhívom őket, szedjetek össze egy tételt, gondolom 5 db alatt biztos nem küldenek nemzetközileg, illetve nem is érné meg. Aki kérne belőle, az írja be a hétvége folyamán, hogy csatlakozom és jelentkezzen valaki aki vállalja az otthoni lebonyolítást, mert én nem otthon élek.
-
Formaster
addikt
válasz
Fandango #33041 üzenetére
A lenyeges h zsírtalaníts, majd lehetőleg szintbe hozd a gyári festékkel. Ezzel a tollal szépen lehet dolgozni, szebben, mint a 0-ás ecsettel. Utána én már csak össze polírozom, max ha nagyon nagy és púposabbra kellett, akkor be lehet csiszolni 2/3000 bélyeggel. Az ilyen sérüléseket rengeteg idő lenne láthatatlanra csinálni és amikor egy pályás autón +500 felverődés van, akkor csak annyi a lényeg, hogy kb eltüntessük, zárjuk a fémet.
-
szabi325
tag
Úgy már járt más is hogy a gyári touch up festék és lakk is kb 1 év alatt lekopott?
-
Fandango
veterán
válasz
Formaster #33034 üzenetére
Én is fogok rendelni.
A javítófesték+lakk megvan már, csak néztem, hogy ami a festékhez van ecset, azzal túl szép munkát nem tudnék végezni. Erre az eszközre meg véletlenül találtam egy youtube videóban.Az a kérdés, hogy ha megvan a festés, lakkozás, akkor mivel lenne érdemes csiszolni, hogy szép egyenletes legyen, ne nagyon látszódjon, hogy ott javítva van. Kézi erővel megoldható lenne ez?
-
KisBundi
őstag
Valaki tudja mi az az anyag amit a VW konszer járműveinél használnak a küszöb védelmére. Valami nagyon erős gumis alvázvédő. Az itthon kapható rücsi meg sem közelíti azt a minőséget.
-
Reaper
őstag
válasz
BigBlackDog #33016 üzenetére
Itt is köszi szépen a segítséget, ilyen jó leírással már neki tudok állni a dolognak. Beszerzem a hozzávalókat és amint lesz lehetőségem nekiállok
-
weres78
senior tag
válasz
focvis #33015 üzenetére
Soha nem mostam ecettel, de nyilván nem hülyeség, vízkő lejön vele... Nem hiszem, hogy kellene utána mosni. Mondjuk az ecet zsírt is old, az sem biztos, hogy kell utána IPA.
Vízkő probléma ha van nálam, azt egy ablakmosóval orvosolom, abban is van ecet - sajnos ipari cucc az is, de biztosan van jó kiskereskedelmi forgalomban kapható szer, csak én nem ismerek.
IPA után már nem szabad összekenni semmivel, szárazra és wax.
-
válasz
Speeedfire #33017 üzenetére
Hiába a lágyított vizes öblítés, ha nem törlöd szárazra (nem szabad, ha nem szivacsoztál), képződik némi vízkőfolt itt-ott.
-
BigBlackDog
veterán
válasz
Reaper #32971 üzenetére
Ebben az esetben az alábbit tenném; elvinném (Erhle) mosóban, először habbal (ha van), majd "mikroszemcsés" mosószeres programmal, végül pedig kezelt vizes öblítéssel mosnám át alaposan. Ha esetleg ezután még láthatóan marad maradék a felületen, akkor egy mikroszálas mosókesztyűvel nekimennék még egyszer egy habosítás, vagy mosószeres mosás után.
Ezt követően egy árnyékos helyre beállnék, szárazra törölném (a linkelt autótörülközőből szerintem kellhet 3-4 db a Kia´-ra). Ha kemény waxot is akarnék rátenni, akkor mondjuk 1:4 arányú IPA (izopropil-alkohol) - víz keverékkel és a vastagabb mirkoszálas ronggyal áttörölném a felületeket.Ha ezzel meglennék, akkor bevonatként az egyszerűség kedvéért az első körben csak a folyékony SONAX Xtreme Brilliant Shine Detailert javasolnám. Ezt a fényezett felületekre szoktam fújni és a vastagabb ronggyal oszlatom el. Relatív egyszerű vele dolgozni, de egész jó víztasztító képességet ad a kezelt felületnek (igaz nem olyan hosszú ideig). Ha többet akarsz, akkor mehet valami kemény wax is. Lényeg, hogy ne napon csináld és ne legyen túl forró és hideg sem a felület!
Opcionálisan történhet még üvegfelület, műanyag és gumiápolás is, ha van rá igény.
Persze a fenti menetrend csak a saját szokásom, lehetséges, hogy van jobb megoldás is.
-
weres78
senior tag
-
válasz
Acheron #33010 üzenetére
Izopronpanolt egy laboratóriumból kaptam 2x50 ml-t, vélhetően ugyanaz mint az IPA (izopropil-alkohol), amit sokan ajánlanak itt, esetleg tisztább, de ez autó esetében tök mindegy.
Kátránypöttyökre jó a sebbenzin (3-400 Ft, gyógyszertár); még könnyebb kátrányoldó sprével leszedni, bár utóbbi olajat is tartalmaz, ami nem optimális wax alá.ToAll:
1. Ugye akkor az 50%-os hígítású IPA tutira nem bántja a fényezést (sima fehér)?
2. Utána vagy előtte jöjjön a 20%-os ecet, vagy kávégép vízkőoldó?
3. Ezek előtt, között és után IS JAR-os mosás?Köszönöm!
-
Acheron
őstag
válasz
focvis #32994 üzenetére
A háztartási gépek (pl kávégép) vízkőoldója többnyire citromsav (pl Dr.Becmann).
Nézz rá az összetevőkre, remélhetőleg feltüntetik.
Izopronpanolt hol sikerült szerezned? A kátrány még nem tűnt fel korábban (sötét autóim voltak), de most, hogy fehér lett, az első mosásnál megismerkedtünk. Szerencsére nincs sok, de az biztos, hogy a normál mosószeres mosás nem hozta le -
Fandango
veterán
Itthon valahol beszerezhető ilyen?
Motion_Blur: köszi, majd beszámolok
-
Fandango
veterán
Én is belecsaptam, kezdésnek ezeket rendeltem meg:
Carpro TriX
Soft99 Glaco Roll On Large szélvédő impregnáló szer + Glaco Glass Compound AKCIÓS SZETT!
AltaFoam és SG Fruit Snow szett
SHINY GARAGE MORNING DEW QD & WAX ápolószer és QuickdetailerEzt is akartam venni: Koch Chemie Plast Star, de hibát dobott a rendelésnél, pedig azt írja van raktáron, de akkor úgy látszik mégsincs.
-
válasz
nandow #33004 üzenetére
Szo-szo bírja, ha kíméletesen mosod, akkor akár fél évig.
Tavasztól őszig otthon mosom, ill. érmés mosóban lágy vízzel. Télen rákényszerül az ember, hogy időnként samponos programmal mossa az érmés mosóban - ez előbb-utóbb leszedi a waxot, már eltűnt róla, szeptember végén viaszoltam.
-
Peti78
őstag
válasz
jozsi252 #33002 üzenetére
Istenem "bántsa" ezt hogy hoztam össze?
(#33002) jozsi252 Nos, a bogároldó gyanús volt, mintha említette volna már valaki, de biztos ami ziher.
A felnik tisztításánál viszont tényleg nem lenne jó, ha a w5 leszedné a waxot, mert két órámba került felvinni. Se a bilberry, se a wolfos felnitisztító nem szedte le rendesen a fusso-val kezelt felniről a fékport. MIndig rá kellett segíteni szivaccsal. Úgy láttam, ezek nem bántják, de most w5 van itthon csak,. Ugyanis 1 liter bilberry ott maradt a mosóban és valaki zsebrevágta.
Ezért fontos tudni, hogy a w5 vajon lekapja-e a fusso-t a felniről.Srácok, nektek milyen színű a light fusso? Most néztem egy videon, hogy a dark zöld.
-
MPowerPH
félisten
válasz
weres78 #32995 üzenetére
Itt pl. Azt irjak, hogy okes lenne. DW -n is, csak veszit az idotallosagabol, ahogy Te is irtad. 12 vagy 8 honap helyett lesz 6-4, az meg elmegy, egyebkent is evente ketszer waxoltam az autot. Reload is megy ra a vegen fedonek.
jozsi252: Van belole PH neutralis, az waxbarat. Persze hatasfokra nem olyan jo, de megteszi, ha van a keznel magasnyomasu.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- OLED TV topic
- Honda topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Politika
- Építő/felújító topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy A35 5G - fordulópont
- TCL LCD és LED TV-k
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest