- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Everest / AIDA64 topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hővezető paszták
- Fujifilm X
Aktív témák
-
törölt tag
válasz
butcher eu #41420 üzenetére
Elvileg még fullHD-ben is bírni fog 2-4xAA-t Crysis-szel. Főleg hogyha már megvetted az 1GB-os karit, az 512-eshez képest meglévő előnyét, teljesítménytöbbletét csak 1920-as felbontásban fogod tudni előhozni (még abban sem mindig, minden játéknál)!
-
törölt tag
Pontosan milyen VGA-d van most? Nem rontottál el valamit a beszerelésnél (bár akkor valszeg gép sem bootolna...), pl tápcsatlakozó? Próbálj ki különböző drivereket, 8.10-től 12-ig és mindig ügyelj a régi módszeres eltávolítására. Megpróbálhatod a videokari másik csatlakozójára kötni a monitort, illetve másképp is variálhatsz kábellal ha tudsz (pl másik dvi-dsub átalakítóval). Illetve van egy opció valahol a windows monitor beállításai mellet amit ha be/kipipálsz megengedi hogy olyan felbontást/frekvenciát is beállíts, amiről a gép úgy gondolja, hogy a monitor nem bírná el. Azt is kipróbálhatod.
-
törölt tag
Milyen monitorod van? Biztosan bírja a 100Hz-et abban a felbontásban amiben te használod? Lehet hogy hiába állítottad eddig is 100Hz-re, mert mivel érzékelte hogy monitor nem képes megjeleníteni, lejjebb vette a frekvenciát olyanra, amit meg tudod jeleníteni. Ilyenkor ugyanis sehol nem szól, csak ha megnézed a monitor menüjében az aktuális képbeállításokat, akkor lepődsz meg.
-
törölt tag
Vehetsz külön ramhűtőket is, de azok sem olcsóbbak mint egy chipsethűtő és kisebb a hűtőteljesítményük. nem tudom hogy milyen vrm-hűtőt adnak ahhoz amit te rendeltél, vagy adnak-e egyáltalán, ha adnak valószínűleg többé-kevésbé elég lesz az is. várd meg amíg megjön és ha nincs amit rárakj a VRM-ekre, akkor ráérsz hűtőt keresni rájuk.
-
törölt tag
-
törölt tag
Itt láthatsz a kártya végében 8 darab kicsi fekete chipet és mellettük 4 darab nagyobb szürkét. Na ezeket mind-mind hűteni kell. Talán a ramok kevésbé igénylik a hűtést mint ezek chipek, úgyhogy ha nem tudsz több hűtőbordát szerezni, akkor a ramsüniket inkább ezekre tedd fel. Amúgy a stock cooler inkább fűti a ramokat, ahelyett hogy hűtené őket, lehet hogy még a szabad levegő is jobb nekik mint a gyári borda, amit a GPU felforrósít.
-
törölt tag
válasz
Tibi98 #21834 üzenetére
Én sokkal drágábban vettem HR03GT-t a 4850-emre, de szerintem így is megérte. Rengeteg VGA-cooler tesztet megnéztem és a végén egyértelmű volt számomra hogy ez a legerősebb VGA hűtő amit -még értelmes áron- kapni lehet. Most 300-as fordulatú 12cm-es venti mellett 45-50C idle és 70-75C szőrös fánk, gyorsabb ventivel nyilván még alacsonyabb lenne. Viszont bármilyen hűtőt is veszel a VRM-hűtését magadnak kell megoldanod 4870-nél. Az én ajánlatom egy chipsethűtő beszerzése és felragasztása.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
tibz03 #16593 üzenetére
Nehezen tudom elképzelni, de ha mégis így van, akkor elég szemetek
De a másik három márka (Sapp, Asus, Gigabyte) gondolom adja hozzá ezeket, és én kaptam a HIS-sel is. Sőt, még egy vízmértékes, elemlámpás, négyfejes, HIS-feliratos, duplamarkolatos, filctoll-kinézetű csavarhúzót is
A turmixgépet kifelejtették belőle
-
törölt tag
Kicsit sok itt a hűtéstéma
Nem unjátok még?
Hogy egy kicsit másról is legyen szó: 3dmark06-ban 2,8Ghz-es X2-es mennyi pontot kell kb kapjon default-on? Csak azért lennék kíváncsi hogy tudjam vajon nincs-e még mindig valami driver-problémám ami esetleg visszafogja a gépet, vagy nem kellene-e neki egy teljes reinstall.
MOD Fecos15: szvsz nyugodtan veheted a legolcsóbb 3 év garanciást, a hűtés úgyis ugyanaz mindegyiken és az alapvető tartozékokban sem különböznek (Cf híd, HDMI átalakító stb.)
-
törölt tag
PH! fórumozó külön állatfajta. Ebbe tartozol Te is, Én is, bár nagyon különbözőek vagyunk. Ha te megengedheted magadnak a 40" monitort/TV-t, akkor elhiszem, hogy megér neked +10k-et már a tudat is, hogy elvileg jobb a karid mint a másiké... De könyörgöm, ne erőszakold már rá a Te véleményed arra is, aki most jár először itt! Ha visszaolvasol láthatod, hogy egy újonc hozta fel a 1 GB-ot. Ebből te egyből arra következtetsz, hogy tudja, hogy a több vram csak nagy felbontás és szűrők mellett jön ki? Mert én nem. Én arra következtetek, hogy szimpla marketing áldozata lett, azt a hiszi, hogy a több jobb... Te meg arról győzködöd őt, hogy megéri, pedig csak igen specifikus igények esetén éri meg, ami lehet, hogy a te eseteben megvan, de mivel a Tiéd kirívó eset (sajnos), ezért nem tudom honnan veszed, hogy ő is automatikusan ugyanolyan igénnyel lép fel mint Te.
Erre szokták azt mondani, mindenki magából indul ki...
Ugyanez vonatkozik a monitorok méretére is. Lehet, hogy Te megteheted, hogy minden gépújításkor monitort is vegyél, méghozzá a luxus-kategóriából, de egy átlag ember 2-3 szgépet elhasznál miközben csak 1 monitort, ez tény. Úgyhogy Te ne általánosíts a saját példádból se dicsekvési vágyból se érvelési céllal, amíg én a tömegekről beszélek, mert egész egyszerűen nincs igazad! -
törölt tag
válasz
Integra #8376 üzenetére
Én általánosságban beszélek. Az a 0,5-1% akinek van ma 1920*1200 monitorja (még így is biztos vagyok benne, hogy sokat mondtam) és megér neki ~10k-et az, hogy max felbontásban crysis ne 30 hanem 33FPS-sel menjen az vegye meg. De ne azért vegye meg, mert esetleg azt hiszi, hogy 30 helyett (ami helyenként tuti szaggat) 40-el fog menni! Azt, hogy 10-15-20% teljesítménykülönbség nem fog előjönni garantálni merem. Illetve előjöhet, amikor crysis-ban maxra teszed a szűrőket és 10 helyett 12FPS-sel fog menni. Máskor biztosan nem lesz ekkora százalékos különbség sem! A "szerintem" tehát csak arra vonatkozik, hogy "szerintem" nem éri meg. Ez tényleg vélemény kérdése, mert előfordulhat, hogy valaki úgy érzi, neki megéri a +20% pénzt a +0-5-10% teljesítmény. "Szerintem" meg nem
A monitorok elterjedtségéről meg pontosan azt tudom mondani Neked ami Te mondasz nekem: az, hogy Neked mid van, egy dolog. De ku**ára kisebbségben vagy, én meg arról beszéltem, hogy mi az általános, mije van a többségnek. Épp Te vagy az tehát, aki abból indul ki, hogy Neki mije van, és Te vágod az én fejemhez, hogy elfogult vagyok és a saját véleményem erőszakolom másra? Te, aki a sajátját hozza fel példának és nem néz szét a tágabb környezetében? Nem érzel ebben egy kis iróniát???Ja és hol írtam én, hogy 1280-ban játszom?
Hogy mi számít csúcskártyának az más kérdés, nem ide tartozik. A lényeg, hogy ATI nem annak szánta a 4870-et és ez az árán is látszik. És ez utóbbi a legfontosabb. -
törölt tag
1. 4870 nem csúcskari. Szimpla középkategória (de annak átkozottul jó
)
2. igen, hoz gyorsulást, és ha tovább olvasod a mondatot amit írtam, akkor láthatod, hogy mennyit 3-5FPS-t...na jó, egy-két kirívó esetben hozhat többet is, de ahol hoz, ott már úgyis felesleges (értsd: nem ezen fog múlni, hogy játszható lesz-e egy adott játék a kártyán vagy sem, mert amelyik játék 20FPS-sel ment, ott hiába gyorsul 22-re, attól neked még nem lesz jó; ahol meg eddig 70FPS volt, ott minek még 10? és most nem nejünk bele PLZ hogy multis játékoknál ez számít-e vagy sem
)
3. Szerintem sok csúcsgép mellett van 19"-es LCD, mivel 1-2-3 éve megvették amikor lejött az áruk és még nem cserélték le, mivel monitort hosszabb távra vesz az ember, nem úgy mint gépet/gépalkatrészt. Nem tudok statisztikáról, ami ezzel foglalkozna, de szvsz az emberek nagy része még mindig 1280ban játszik (17-19" LCD, 17"CRT). csak a következő 1-2 évben fognak igazán elterjedni a széles, 22-24"-es LCD-k, hiszen most esett/esik az áruk. A 20"-es 1600*1200-asok meg ritkák, a 19"-es 1600*100-as CRT-k is, ezeket profi munkára használták. Úgyhogy szerintem lehet feltételezni, hogy a legtöbb ember jelenleg 1280-as monitort néz. Talán PH!-n kicsit többeknek van nagy felbontásúja, de nem sokkal. Persze lehet én vagyok lemaradva, de ahogy a környezetemben, ismerősök közt körülnézek, én azt látom, amit leírtam... -
törölt tag
válasz
Integra #8331 üzenetére
Könnyen meglehet, hogy kell a g92 mellé az 1GB vram, mivel a Geforce-ok memóriagazdálkodása kb. 2x rosszabb mint az ATI-ké. Vagyis azonos feladathoz, kb. azonos teljesítményű GPU-k esetén 2x annyi vram kell egy geforce-nak mint az ATI-nak. Így pl egy 3870-es 512MB-al annyira kerülhet memóriahiányba (mondjuk nagy felbontás és szűrők mellett), mint az 1GB-os 88GT.
1GB vram a 4870-re szvsz nem hoz sok gyorsulást, esetleg 1900-as felbontásban szűrőkkel, de ott is csak 3-5 FPS-t és csak pár játékban, hiszen ott már amúgy is a GPU teljesítőképessége határán lesz. Nem tudom mennyi lesz az árkülönbözet, de a GDDR5-ös memók biztos nem lesznek olcsóak kezdetben.
Persze ha te jobban érzed magad az 1GB-tól, akkor vegyél olyat. Számodra eszmei értéke lehet, ami nem lebecsülendő!
-
törölt tag
Ez jól hangzik. Vagyis 4870 és GTX260 kb egyformák, 4850 meg 20%-al lassabb náluk. Az OC-s meg csak gyorsabb és hűsebb lesz nála.
[OFF]Asszem a következő kártyám HIS 4850 OC lesz IceQ-valMOD: elment volna kb 3 órám, hogy ezt megtudjam, így megtudtam 5 perc alatt. Azért volt szükséges hogy megspóroljon nekem 2óra 55percet...
MOD2: #6563: elég baj az![/OFF]
-
törölt tag
Hali, rég nem voltam itt, nincs kedvem visszaolvasni párszáz hsz-t, inkább mondja meg valaki, hogy valami fontos történt-e PLZ!
Ja és nem arról volt szó hogy tegnap vagy ma lesz már végre PH teszt ha nem is ATI-król, de legalább GT200-ról?
-
törölt tag
QDR tényleg logikus, akartam is az előbb kérdezni, de mindenhol ddr5-t írnak (a parasztot így könnyebb elvakítani, DDR5 jobban hangzik mint QDR, amiről senkinek nincs fogalma).
De én nem emlékszem, hogy DDR anno jelentősen nagyobb késleltetésű lett volna, mint SDR, legalábbis akkor nem emlegették ezt. -
-
törölt tag
válasz
Laraxior #4976 üzenetére
1. Nem csak a buszszélesség határozza meg a memósávszélt, hanem ugyanúgy a frekvencia is. 4870-nek közel akkora memósávszélessége lesz mint 260-nak.
2. nV-nek rossz a memóriavezérlője és a memóriagazdálkodása, nagyjából kétszer annyi memóriát használ ugyanakkora teljesítmény eléréséhez, vagyis 2x akkora memóriasávszélesség is kell neki ugyanahhoz a teljesítményhez mint ATI-nak.
3.Azonos architektúrán belül persze hogy jobb a nagyobb sávszélesség, de 2 különböző architektúra összevetésénél ez nem igaz.Ha 1-t és 2-t figyelembe veszed láthatod hogy valójában ATI áll nyerésre a memória tekintetében, ha ez alapján veszel 260-ast, akkor nagyon rosszul döntesz, becsapnak a számok...persze engem nem zavar, ha 260ast veszel, semmi közöm hozzá, csak figyelmeztettelek...
-
törölt tag
Anandtech szerint korántsem csak egy OC:
"The 9800 GTX+ is a die-shrunk G92 based on TSMC's 55nm process, the same one used by AMD for the Radeon HD 4850. The GTX+ runs at 738MHz/1836MHz (core/SP) up from the stock clock speeds of 675MHz/1690MHz (core/SP)"Ami ebből az érdekes: 55nm process
-
törölt tag
válasz
luw2win #4879 üzenetére
4850 tényleg mainstream, könnyen elképzelhető hogy valaki htpc-ben akarja majd használni (HDMI kimenet, meg az előbb tárgyalt hang-kimenet, meg hardveres videogyorsítás stb. miatt), ezért nem tehettek rá dual slotos hűtést, hiszen sok házban el sem fért volna. A tény hogy meg merték kockáztatni az 1 slotost azt jelenti, hogy az rv770 könnyen el tudja viselni az ilyen magas hőmérsékleteket is (ha megfigyelitek ez eléggé egyértelmű tendencia, a chipek évről évre nagyobb és nagyobb hőmérsékletet bírnak). 4870-nél viszont már megengedhették maguknak a dual-slotot (tuti hogy olyan lesz a hűtője), mert akinek kell a jó teljesítmény de nincs helye az 1xerűen veheti a 4850-et.
A dual-slot meg szvsz sokat fog jelenteni a hűtésben, 70-80 fölé biztos nem fog menni terhelve sem, a magasabb órajelek ellenére sem. -
törölt tag
válasz
Szatesz #4706 üzenetére
Ez lehet akár igaz is a középső grafikont leszámítva, sőt, csak figyelembe kell venni, hogy ezek a számok nem a játékokban elért FPS-eket mutatják, hanem azt, hogy mennyivel gyorsabban számol a GPU fizikát, mint a CPU. Ami nem is csoda hiszen már régóta erősebbek a GPU-k nyers számítási teljesítményben mint a CPU-k. Cakhogy szerintem ez játékban csak akkor hoz gyorsulást, ha előtte proci-limites volt a játék, vagyis a CPU nem tudott megbirkózni a fizika kiszámolásával. És még ilyenkor is el fog venni a VGA teljesítményéből az, hogy neki grafikán kívül fizikát is számolnia kell, tehát amit nyerünk a vámon elvesztjük réven (vagy fordítva
).
-
törölt tag
válasz
VinoRosso #4503 üzenetére
Kicsit olvasgattam én is a GT200 topikban és megtaláltam a választ: Beteg XP-t használ, továbbá azt sem tudja hogy milyen felbontásban futott a cucc, ezt éppen Te kérdezted tőle.
Így elég sanszos, hogy inkább az Ő eredményei nem stimmelnek és nem a többi 10 teszt hazudik... -
törölt tag
válasz
VinoRosso #4509 üzenetére
Valószínűleg ott már memórisávszéllel van baja a GX2-nek. Valaki nagyon szidta itt a GX2-t nagyobb felbontás/szűrők mellett, talán neki volt igaza.
Egyébként tényleg kevés a hiteles teszt, de mit tehet az ember? Valamelyiknek csak hinni kell, különben felesleges nézegetni őket... -
törölt tag
válasz
Jon Mathias #4361 üzenetére
Minek az ide, tök felesleges lenne...
-
törölt tag
Tulajdonképpen végül is mikor jár le az NDA? Tényleg ma?
Fél perc?? Annyit nem bírok ki!!!
-
törölt tag
Olvasd el ezt.
Ez alapján az általam korábban említett technológiák mind csak a dx10.1-ben jelentek meg.
A Cube Map valóban nem passzol az NV architektúrájához és valószínűleg ez az oka, hogy az egyidejű írás-olvasást sem támogatják (mert még úgy sem tudnák felvenni a versenyt az ATI-val).
-
törölt tag
Tévedsz. A jó MSAA-hoz a deferred rendering mellett az kell hogy a shader programok egyszerre több render targethez is írhassanak és az, hogy a fejlesztők saját algoritmust írhatnak az AA kiszámolására és nem szabványt kell használjanak.
A párhuzamos írás-olvasás trükk a Cube Map tömbökre vonatkozik és a jó GS teljesítmény mellett azért kell, hogy megfelelő sebességgel fusson a Global Illumination. -
törölt tag
válasz
Raymond #4024 üzenetére
Ha ez a teszt igaz, akkor überbrutál a kártya!! Milyen lesz a 70-es??!!
Az még nem is olyan meglepő, hogy a 98GTX/88Ultra szintjén teljesít szűrők nélkül nagy felbontásban, hiszen már napokkal ezelőtt erre számítottunk. De nézzétek mi történik ha bekapcsolják a 4xAA-t!!! SEMMI!!! Szinte nem is csökkennek az FPS-ei....elképesztő!!! -
törölt tag
Szerintem félreérted amit mondok. Olvasd el ezt, innen másoltam ki:
"Az R600-nál a futtatásra kerülő shader kódokban lévő függőségek kezelését a driver fordítója végzi. A meghajtó az egymás után következő utasításokból, optimalizált végrehajtási sorrend felállítása után, hosszú és komplex, főleg 5 matematikai és 1 vezérlő utasításból álló VLIW mintákat hoz létre. Ezen utasításszavakkal történik szuperskalár shader processzor táplálása. Azonnal észrevehető, hogy a hardver már eleve nagymértékben párhuzamos munkavégzésre optimalizált kódot dolgoz fel, így a chip működésének hatékonysága főleg a driver fordítómodulját író rendszerprogramozóktól függ. Az ütemezés tulajdonképpen a VLIW minták generálásával statikusan van megoldva. A hardver pusztán a minták végrehajtásának sorrendjéről dönt."
Vagyis, ahogy én értem, az utasítások végrehajtása sorrendjének eldöntése a driverre hárul, vagyis a szoftverre, amit a CPU futtat. Máshol pedig leírja, hogy NV-nek erre nincs szüksége.
-
törölt tag
Na itt aztán tényleg sok okosságot ír!
Sok egyéb nyilvánvaló dolog közt, én azt is kihámozni vélem belőle, hogy sajnos az ATI kártyákon hamarabb CPU limitesek lesznek a játékok, vagyis alacsony felbontásokban és szűrők nélkül veszíthetnek az FPS-ből NV-hez képest. Ezt abból gondolom, hogy sok mindent a drivernek kell elvégeznie egy ATI kártyánál ahhoz hogy le tudja futtatni az adott programot. Ha jól értem tehát a CPU is sokmindent ki kell számoljon pluszban.
Ez egyébként nekem úgy tűnik megfigyelhető a teszteredményekben, pl a 3Dmark06 1280as tesztjeiben. Talán erre majd érdemes lesz figyelni a későbbi játékteszteknél is, és a nagyobb felbontásokban elért eredményekből kell levonni a tanulságot a teljesítményről. Kisebb felbontásokban úgyis mindegy hogy 70 vagy 100FPS-sel mennek a játékok, tehát ott hiába kap ki mondjuk egy 4870-es a 98GTX-től. Ja és ez igaz lehet 3870 és 88GT esetén is!
Megerősítés/cáfolat jöhet!
-
törölt tag
válasz
Raymond #3654 üzenetére
Sóval azt mondod:
4870: 800SP+40TMU
4850: 640SP+32TMU.Ezzel csak az a gond, hogy mindenhol a 4850-re írják a 800SP-t és olyat is hallottam hogy 4870-ben több mint 800SP van. Olyat meg sehol nem hallottam, hogy 4850 csak 640 lenne.
És miért hülyeség az 1000SP? SP:TMU arány csak 20:1-hez lehet? Ez nem változhatott? -
törölt tag
válasz
Raymond #3643 üzenetére
Nekem 640 sehogy sem jön ki. És annyiról még sehol sem hallottam. Nem értem pontosan a chip felépítésében a számolóegységek arányát, de egy gyors számolás:
Ha rv770XT 1000SP és 40TMU, akkor 1000/40=25SP jut 1 TMU-ra.
Ha rv770PRO 800SP és 32TMU akkor szintén 800/32=25 az arány.
Értlemszerűen 640SP-vel nem ennyi jön ki.
Tehát szvsz ha az 1000SP-s rv770XT feltevés helyes, 4850-ben akkor is 800SP kell legyen.leviske: hát innen:3643
-
törölt tag
Na, most már csak az ára kérdéses:
-
törölt tag
válasz
Bluegene #3479 üzenetére
ironikusan mondtam...
Egyébként jelenlegi tippem az erősorrendet illetően:
88GTX/ 88GTS512 / 98GTX=100%
4850= 90-110%
3870X2 / 4870=130-140%
GTX260=140%
98GX2=140-150%
GTX280=150-160%
Ezeket a tesztek(amik lehetnek-sőt részben biztosan-fakek) és a specifikációk alapján saccolom. Lehet velük vitatkozni.
Azért nem valószínű hogy fordulna az erősorrend, mert egyik oldalon sincs valódi arhitekturális váltás, mindkét oldal csak az előző generációs karikat bővíti több számolóegységgel.
No meg az biztos hogy NV és ATI már rég tudja hogy az ellenfél kártyája nagyjából mire lesz képes, így annak megfelelően lövik be az árakat. Ha ATi úgy érezné az övé lesz az erősebb kártya, akkor nem adna sokkal alacsonyabb árakat mint NV, hiszen nagyot akarna kaszálni! Anno x1950xtx is drágább volt ha jól emlékszem mint a konkurens NV. -
törölt tag
válasz
tzsolesz #3408 üzenetére
Én anno több játékkal is megjártam a radeon 9550-emmel. pl NFSU2-nél felraktam egy patchet és utána az út olyan lett mint wolf3d-ben és le is lassult. Ugyanez a patch a haverom fx5200-asán is elcsúfította az utat, de az ő kártyáján ettől gyorsult a játék...
Most Assassins Creed-del vagyok hasonló helyzetben, nem merek patchet rakni rá...
Aktív témák
Hirdetés
- Motoros topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One mobilszolgáltatások
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autós topik
- Hammer Construction 2 Thermal 5G - építő jellegű kritika
- További aktív témák...
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged