- iPad topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bluetooth hangszórók
- Melyik tápegységet vegyem?
- Házimozi haladó szinten
- Pokoli lövölde pörgetné meg a GeForce-ok eladását
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
radi8tor
MODERÁTOR
Tegnap elgurultam a Bükki csillagda előtt. Kár, hogy nincs még ott semmi látnivaló a turisták számára.
(nyárra tervezték a nyitást, de úgy érzem csúszás van) -
ati3x
Topikgazda
Látom előjött a gépvásárlás, mint téma. Épp tegnap rendeltem a Rajaláról egy használt 2000D vázat, kb 50 ezerért, 1 hónap garival. Mondjuk az első dolgom úgyis az átalakítás lesz. Egy 500D-t fog váltani. Ugye ebben már a 24 Mpixeles szenor van, mint a 750D-ben. A DXO mark szerint ugyanannyi pontot kapot a hosszúexpora sőt egy kicsit többet low light-ra... Ugye a feldolgozó régebbi mint 750-d-ben. Meg ugye nincs kihajtható képernyő, ami nekem nem releváns. Szóval erre a szezonra ez lesz a fő gépem. Még egy szárőt kellene beujjitanom Idas NB1/optolong L-enhance, vagy L-extreme. Egyenlőre az nb1/L-enhance felé húzok, az L-extreme elég sokat vág, ami előny is lehet és hátrány is. Közben szabin vagyok, és építem a távcsövem. Most éppen a főtükör tartót csinálom. 200/760-as tükörrel amit magam csiszoltam. Igaz ebből le kell majd maszkolnom 10-12mm-ert mert a széle nem let túl jó.. azaz egy 178-180/760-as lesz belőle. Még le akarom csekkolni IF-el. Az interferometert is magam építem, már uton vannak az alkatrészek. Szóval az új csövet már mindenképp be akarom vetni a következő szezonban. (augusztus közepétől). Szóval roppant kiváncsi vagyok hogy fog muzsikálni a 2000D az 500d-el összehasonlítva. A távlati terv, pedig majd egy mono 294-lesz, talán jövőre...
-
popey37
addikt
nem moddolt a gepem, minek? hasznalom nappali fotozashoz is, a szuro bele meg horror aron van, sot ha elkurjak az atalakitast, kidobhatom. nekem ez igy pont jo. nincs benne 9k expo es ha jol emlekszem valami 55k korul vettem egy 24-80-as objektivvel.
de van mellete egy 300d is, amit nem is hasznalok.
miert kell mellette ucsorogni? az m-gen megcsinal mindent. beallitom es start, utana alvas a kocsiban -
kuyarashi
őstag
Igen, én is pont így gondolom.
Annyi, hogy ha kameravásárlás előtt állnék és az volna a kérdésem, mint yrkalla1-nek - hogy új alsó, vagy használt közép kategóriás DSRL - akkor elgondolkodnék az öreg váz variáción. Sőt valószínűleg a FF-et választanám, de nekem van már technológiai előismeretem.
A két lehetőség kombinációja pedig, egy fiatal, használt váz kifogása jó áron. Biztosan ez a legolcsóbb, az újon meg lehet "bukni" a legnagyobbat, viszont ott meg él a garancia. Stb., stb. -
szkita
tag
Egyetértek, én sem gondolom hogy FF-el kéne kezdeni. A dslr jó bár a milc-ek is elérhetőek manapság már baráti árakon. Személy szerint nem kedvelem a tükörcsapkodás hangját. Ami sokkal de sokkal lényegesebb, hogy a fényszenny elől el tudjon menekülni az ember. Azt semmilyen objektív vagy program nem tudja produkálni amit a valóban sötét helyek nyújtanak.Hogy milyen rendszert használsz az inkább érzelmi kérdés. Hobbi asztrofotósként sokkal többet számít az ég minősége és sokkal több sikerélményt okoz egy jó hely nyújtotta sansz, mint hogy diagramokat hasonlítgass hogy ebben vagy abban melyik rendszer jobb.
-
Matska
senior tag
válasz
kuyarashi #6235 üzenetére
Értem mire gondolsz, de szerintem ezek még nem annyira számítanak egy kezdőnél, aki csak ismerkedik a témával és magával a fotózással is. Hogyha ráérez az ízére, és szeretni fogja, akkor mire elér oda, hogy már csak az általad említettek korlátozzák, addigra azt is tudni fogja, hogyan és merre tovább.
Én azt gondolom, hogy egy majdnem bármilyen gép, egy fényerős ultraszéleslátóval évekig kiszolgál egy hobbistát, aki aktívan érdeklődik a téma iránt szabadidejében -
szkita
tag
válasz
bmxbandita #6211 üzenetére
Gratulálok, pazar!
-
yrkalla1
csendes tag
Konkrét kérdés:
A Canon EOS 200D vázra fel tudom rakni a Samyang 16mm f/2 ED AS UMC CS (Canon) objektívet?
[link]
Esetleg nem kompatibilis vagy valami átalakító kell hozzá?
Sajnos nem ismerem a különféle formátumokat -
Matska
senior tag
válasz
kuyarashi #6227 üzenetére
- Nem gondolom, hogy kezdésnek rögtön fullframe kellene. Meg kell venni rá az objektívet is, ami drágább mint Apsc-re és "szűkös" a keret. Kisebb szenzorra is vannak kiváló széleslátók, és a szenzorméret tapasztalataim szerint sokkal kevesebbet számít, mint a helyszín, időjárás, fényszennyezés, légkör minősége, utómunka, objektív fényereje, minősége, valamint, hogy használ-e mechanikát, stackel-e, stb.
- követő mechanikával is lehet asztro tájképelni, csak utómunkában 2 perccel többet kell maszatolni.
Pár saját példa:
Fujifilm X-T20, 12mm F2 teljesen nyitva, 30sec, ISO4000, 1db expó
[link]Fujifilm X-T20, 12mm F2, ISO4000, 4 képes panoráma, képek darabja 9-ből stackelve, 36×30sec
[link]Fujifilm X-T2, Fujifilm 35mm F1.4, F2-re rekeszelve, Iso640, 7x2 perc stackelve, előtér külön kiexponálva, kikapcsolt mechanikával.
[link] -
kuyarashi
őstag
válasz
yrkalla1 #6223 üzenetére
Szia!
DSLR-el nagyon jó eredményeket lehet elérni és egyébként is ajánlott, ha asztrotájkép a cél. Mivel nagy látószöget szeretnél, célravezetőbb lehet egy fullframe szenzoros gép. Persze ehhez meg nagyon jó objektív kellene, aminek a széleken is elfogadható a leképzése. Az én véleményem az, hogy a legtöbb kit objektív kimondottan gyenge, de természetesen vannak kivételek, viszont a kivétel sem azt jelenti, hogy könnyen készíthet vele az ember pazar képeket, csak annyit, hogy nem feltétlenül pocsék.
Régi, használt vázakat nagyon is megéri vásárolni, csak legyen rendben. Nagyon korrekt szenzorral ellátott gépek léteztek 10 évvel ezelőtt is, amelyeket ma már tök jó árban be lehet szerezni. Azt jegyezd meg, hogy a technológiát tekintve - az asztrofotózásban - a szenzoron múlik szinte minden (meg a hűtésen). (A dolog másik fele az utómunka, meg maga az ember, stb.) Mivel manuálisan állít az ember élességet, nem számít, hogy milyen a gép fókuszrendszere, vagy például az ergonómiája, stb., a szenzorra kell koncentrálni.
Itt még annyit megjegyeznék, hogy van néhány drága, dedikáltan asztro kamera, ami nem DSLR, de mondjuk ugyanazt a Sony szenzort érzékelőt használja, mint valamelyik alsó kategóriás Nikon DSLR. A trükk az, hogy az asztro kamera asztrofotózásra van kiélezve, így ezekből a szenzorokból iszonyat sokat lehet kihozni.Valahol el kell kezdeni és lassan körvonalazódni fog, hogy minek hol a határa és hogy mi min múlik, mi az, amihez jobb felszerelés kell.
Óragépre valószínűleg nem lesz szükséged, ha a földi táj is a képben lesz, hisz így a csillagokon kívül minden bemozdul.
-
Matska
senior tag
válasz
yrkalla1 #6223 üzenetére
Ha a tükörreflexes kialakítást el tudod engedni, akkor javaslom a Fujifilm X-T20 vagy X-E3-at. Használtan 100-120.000, mellé egy Samyang 12mm F2 60-70.000, egy 18-55mm 80.000 vagy 15-45mm 50.000 körül.
X-T20-al fotóztam tejutat 3 évig, idén cseréltem le egy X-T2-re ami kb ugyan azt tudja, csak időjárás álló. -
yrkalla1
csendes tag
Sziasztok,
Tanácsot szeretnék kérni kezdőként. Mobillal készítettem pár asztrotájképet pro módban, nagyjából tisztában vagyok az alap fogalmakkal (ISO, expo stb.) Szeretnék DSLR-re váltani, ehhez kérnék tanácsot. Azt tudom, hogy nagylátószögű objektív nem árt hozzá + állvány + távkioldó, esetleg óragép. Konkrétan erre gondoltam, Canon EOS 250D +Samyang 16mm f/2 ED AS UMC CS. Ezek kezdőnek jók, túl sok, túl kevés? Ezek kompatibilisek eggymással egyáltalán? Vagy egy Canon EOS 2000D is elég lenne régi Digic 4+ és 6400-as ISO-val erre a célra? Kit OBI nem igazán alkalmas erre a célra, ugye? Illetve bármilyen más konfigurációt szívesen fogadok, de nem szeretnék első körben 2-300 ezer Ft-nál többet költeni erre. Még egy kérdés, régi, használt vázakat mennyire éri meg venni fél-2/3 áron? Sokan jobbnak mondják a régi vázakat, de mégiscsak eltelt 8-10 év azóta.
-
laskr99
addikt
Samyang 12/2 tejút fotózás tippek vannak esetleg? Holnap este megyek Lelle mellé/tapolca fölé.
Meg autofókuszos obinál hogy lövitek be a fókuszt fixre? Elmászik egy ki-be kapcsolás után is, ergo lehetetlen rendesen flat miatt belőni, samyanggal egy nagyobb telefon+papírral megoldható, a fókusz úgyis nehezen fordul.
-
tvamos
nagyúr
válasz
bmxbandita #6210 üzenetére
Nagyon kiraly ez a projekt!
-
f.lorand
Topikgazda
válasz
kabalababa #6215 üzenetére
Igen, ez azt jelenti. Én 0.5-ösökkel szoktam beállítani, már az is érzékelhető. A képeden látszik, hogy van még körkörös hiba, azt kell semlegesíteni.
-
kabalababa
tag
válasz
f.lorand #6213 üzenetére
Akkor ami a korrektorhoz van írva, hogy 57,5 ±1, az nem azt jelenti, hogy ±1 eltérés még megengedett, hanem, hogy kb. annyi korrekció még szükséges lehet?
Mert én az előbbire gondoltam.Milyen méretű hézagoló/távtartó ajánlott, 1mm + 0,5mm, 3*0,5mm-es?
Lehetne 15*0,1mm-es, de az drágább lenne, mint a két fenti együtt, persze a 0,1mm-essel pontosabban be lehetne állítani. -
f.lorand
Topikgazda
válasz
Cool
-
f.lorand
Topikgazda
válasz
kabalababa #6209 üzenetére
Sokkal jobb. Még talán 1-1.5mm van benne, a széleken látszik. Ha van kedved, játsz el vele és tökéletes lesz.
-
ati3x
Topikgazda
válasz
bmxbandita #6211 üzenetére
A kép nagyon szuper! Persze egy átalakított gép erre a régióra jobb lenne, meg több expó is. Maga a projek nagyon izgalmas. Szerintem én is csinálok egyet. 3D nyomtató van, van pár stepper motorom is elfekvőben.. Szóval mentettem is a linket!
-
bmxbandita
tag
válasz
-
bmxbandita
tag
Sziasztok,
Nemrég sikerült befejeznem egy DIY projektet, konkrétan az alábbit:
https://openastrotech.com/
Nem tudom mennyire ismeritek, konkrétan 3d nyomtatott, és 3d nyomtatóhoz beszerezhető alkatrészekből összerakott GoTo-s, guideres EQ mount. Kb. 50e Ft anyagi ráfordítással nagyon kíváncsi voltam mit lehet belőle kihozni. Természetesen ebben nincs benne a 3d nyomtató, fényképező + obi amivel használni fogom, ezekkel már rendelkeztem, ezért is fogtam bele a dologba.
Mivel előtte egyáltalán nem foglalkoztam asztrofotózással (egy dobson newtonom van ezen kívül), így minden téren új kihívásokkal szembesültem. Kb 1-2 hét próbálgatás után hétvégén sikerült pólusra állnom sharpcap-el, és a PHD2 guide-ot is sikerült beüzemelni, így el is készítettem életem első "asztrofotóját" az Észak Amerika ködről.- Openastrotracker mount + Openastroguider
- Canon EOS 750d gyári szűrővel
- 55-250 is stm lens @135mm f/5
- ISO800
- 20x120 másodperces expó
- 10 dark/flat/bias frames
Deep sky stackerben stack, utómunka SiriL-ben (levels/curves, crop)Bármilyen építőjellegű kritikát szívesen fogadok. Ahogy én látom elég kevés ez a ~40 perc totál expó, így elég zajos lett a végeredmény, valamint tudom, hogy pont ehhez a célponthoz nagyon kéne a szűrőcsere a gépbe, de egyelőre abból főzök ami van
-
kabalababa
tag
-
f.lorand
Topikgazda
-
ati3x
Topikgazda
válasz
f.lorand #6179 üzenetére
Nagyon jó! Én is erősen gondolkodok egy új kamerában. Az ASI és a QHY között vaccilálok, de a QHY valamiért szimpatikusabb. Még nincs eldöntve, első gondolatom egy ASI 294mc vagy az ennek megfelelő QHY 294 pro volt. De egyre inkább hajlok a momo változatra.. Amúgy én is most fedeztem fel, hogy megújjult a QHY weboldala.
-
tvamos
nagyúr
válasz
kabalababa #6197 üzenetére
En meg is tettem, de ezek szerint rosszul. (Mondjuk nyomattam eddig mindenhova, helicoidba pl.) No, majd lemosom, es szerzek ilyen vazelint.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest