- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Projektor topic
-
PROHARDVER!
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
daninet
veterán
válasz
4580693 #5146 üzenetére
Ezt az ekvatoriális mechanikát kifejtenéd légyszíves? Miért gond a látómező elfordulása ha stacking esetén egyébként is összeforgatásra kerülnek a képek?
a termékleírás szerint 6 kg a teherbírása amiből a teleszkóp mindössze 3.5kg. Az 1kg-os vázammal is a 3/4-nél lenne ahogy említetted. -
4580693
senior tag
válasz
4580693 #5146 üzenetére
Illetve most nyelvtannáci leszek. Ezért akit ez bosszant, ugorja át. A nebula helyett a magyar köd kifejezés teljesen jó és elfogadott.
Tehát: nebula = köd, open cluster = nyílthalmaz, globular cluster = gömbhalmaz.
Értem én, hogy a nebula stb. is teljesen jó, de hát ha vanegfelelő magyar kifejezés, használjuk azt.Bocs, ha valakit ezzel bosszantottam.
-
4580693
senior tag
válasz
daninet #5145 üzenetére
Még mindig azt a könyvet vedd meg elsőnek, ami linkeltem, hogy ne világtalanul ugorj bele. Olvasd át, majd benned is kialakul egy kép, hogy mit is érdemes venni.
Az a star discoveryteg felejtsd el. A mechanikája nem ekvatoriális, ergo, a látómező elfordul.
Minimum eq5-től fölfelé gondolkodj, ha komolyan asztrofotózmi szeretnél, ugyanis a mechanikának nem csak a távcső súlyát kell elbírnia, hanem a kamera, vezetőtávcső, esetleg autoguidert is. A mechanika max. terhelhetőségét meg ne érje el a felszerelés. Ott is érdemes maximum a 3/4-énél megállni. Mondjuk, amikor fotóztam, a mechanikát csupán a teherbírásának feléig terheltem. Vagy még addig sem a Fornax51 esetében. -
daninet
veterán
válasz
radi8tor #5144 üzenetére
Van egy 10x42 skyhawk távcsövem,de arra nem tudok később fényképezőt szerelni egyébként sem. Holdat nézegetni jó a távcső, Jupiter holdjai is haloványan látszanak vele még szennyezett égbolton is. Szeretném a felesleges pénzköltős köröket elkerülni és felépíteni a szettet. Nem akarok nagyon drágát de egy erős belépő jó lenne.
Illetve a fenti válaszra, hogy állványt vegyek csak, pont az optikát akarom fentebb léptetni. Van távcsövem, vannak jó minőségű L objektívjeim, full frame gép, masszív tripod, de ami pont nincs az nagy zoom. Nem érzem az óramű hiányát akkora bajnak ha van időd összeilleszteni nagyon sok fotót. A legnagyobb telém is 300mm. Az orion nebulát fotóztam vele teljes sötétben és egy óra anyag stackingelve is csak egy apró köd volt.Most elég sokat keresgéltem milyen kezdő teleszkóp lehetne jó, egyelőre amit budgetben látok az a skywatcher 150/750 newton ami stardiscovery mechanikán van. Láttam, hogy ezt használják szabadszemes kukkolásra és asztrofotósok is meggyőző képeket lőttek vele viszonylag olcsó kamerákkal.
Teljesen értelek titeket, hogy első körben lebeszélni akartok. Én is ezt tenném
Drága hobbi, sokaknak nem jön be, de szerintem én már átléptem azt a határt mikor bizonyítottam magamnak, ez igenis érdekel. Most van egy kis pénzem erre, úgyogy ha tudtok adjatok iránymutatást.
Köszi
-
daninet
veterán
válasz
4580693 #5141 üzenetére
Ok. Értem. Legutóbb a kávégépes topikban jártam így, ahol azt monták 100e alatt nem jön ki kávé semmiből
Tehát legyen apránként akkor. Első körben akkor egy távcsövet vennék szabadszemes nézelődéshez amire rá tudom majd szerelni később a fényképezőm a szükséges korrektorokkal és filterekkel.
A célpont mondjuk nem a világűr legsötétebb sarka, de nem is a hold. Világosabb nebulák, távoli bolygók.
jó lenne ha goto lenne benne.Teljesen laikusan ráböktem egyre. Erről mit gondolsz? [link]
-
4580693
senior tag
válasz
daninet #5140 üzenetére
Hát, ez elég nehéz feladat. Távcsövet és mechanikág is szeretnél, ami legalább az rekta tengelyen hajtás is van. Nézelődni is szeretnél vele.
Szóval, áttól függ, hogy mit szeretnél megörökíteni. Nem mindegy, hogy csak a Holdat vagy esetleg mélyeget. Utóbbihoz fövid fókusztávolság, legalább goto-s mechanika, hogy tudd autoguidongolni. Vagy ha goto nélkülit akarsz, de mindkét tengely motorokkal ellátott kell legyen, hogy vezetőtávcsővel meg tudd vezetni.
Szerintem, abba a 200 kiloba nem nagyon fog beleférni az, amit szeretnél. Talán használtan. De ha tükrös távcsövet veszel, ahhoz kellene egy kómakorrektor, ha lencsés, akkor meg flattener kellene. Szóval nem egyszerű. -
daninet
veterán
Sziasztok!
Teleszkópot akarok venni amit használhatok asztrofotózáshoz és szabad szemmel nézelődéshez is. Alapverően canon kamerát raknék rá és szeretném ha lenne saját szervó/léptető motorja ami mozgatja.
Tudom, hogy a "normál" fényképezők nem a legjobbak, de szerintem érthető, hogy nem akarok azonnal sok pénzt elkölteni a dologra.
Eddig főként tejút képeket lőttem egy canon L obival, szeretném ezt fentebb léptetni kicsit és mélyűr objektumokat is lefotózni.
6d mark ii gépem van
Kb 200e forintom lenne rá kezdésnek. Tudnátok irányt adni nekem? -
tvamos
nagyúr
Nem keseredek el. A Jupiter mar megvan a mostani keszlettel is, termeszetesen szeretnem, ha lennenek szinek is, mert az most nincs. De ha olyan szar az, akkor nem koltok. Talan egy 80-as ED beleferhet jovore, vagy valami. Persze ahoz talalni kene a kornyeken egy pofas hasznaltat.
Igazabol attol lettem lelkes, mert egy Skywatcher ED80-ban nezegettuk a szaturnuszt, es azt mondta egy fotos, hogy szep kepeket ki lehet hozni belole, ami tobb reszletet mutat, mint szabadszemmel, es azt is, hogy a 72-es Lacerta sem nagyon roszabb, ha nekem az fer bele.(Nem fer bele az sem ujonnan, de most ezt hagyjuk.)
-
ati3x
Topikgazda
Nem akarlak elkeseríteni. De ezekkel az obikkal max a holdat érdemes. Bolygó "fotózás" külön állatfaj. A marsot kb oppozicióban érdemes durrantani, ami 2 évente van kb 3-4 hónap időtartammal. És még "nagy" oppozícióban (tán 20 évenként) is kisebb a látszó átmérője mint a jupiteré. Szóval... A jupiter... ezekkel a cuccokkal, de még a 90-es maķkel sem leszel nagyon előrébb. Kb 3-4 felhősáv fog jönni oszt ennyi. Kicsit bővebben majd írok az asztaliról, hogy miért. ( nem hiába nem találsz sok fotót ezzel a makszutovval)
-
tvamos
nagyúr
Ejjel, nappal. Sot, ha osszejonne egy kis + penz, akkor a Nap is, (es ha ezt a 800 SEK-es csovet veszem, akkor marad,) meg kozeli objektumok, mint a Hold, Mars, meg a Jupiter, valami ilyesmi. (Melyeg nem.)
Az nagyon tetszett, amikor atvonult a Merkur a nap elott. CD lemezen at fotoztam. Vannak a neten sokkal jobb felvetelek, de en igy is jot szorakoztam. Akkor rajottem, nekem tetszik a nap. Kicsit fenyes... Tetszik a hold is, mert az is jol latszik. Sajnos a mostani szet kepe tul lagy, (azt nem tudom, hogy az obi kepe nem eles, vagy difrakcio,) ezert szeretnek egy jobbat. Vettem is egy akromatot, de tul nagy volt, es nem tudtam magammal vinni sehova, mert nem fert a hatizsakomba, meg nhez is volt. Szoval igy.Amugy ezek az optikak (Samyang 500/6.3 (8?) Dörr danubia 900/8) jobbak mint ez a kistavcso? Mert ez eleg jo lenne egy speedboosterrel, meg egy 2x extenderrel. Sot, van egy 5x-esem is, csillagaszati tavcsohoz, azzal bele lehetne nezni a holdkraterek melyere is.
-
tvamos
nagyúr
Arra gondoltam, jobb lenne, mint a 400-as Tokinam 2 db 2x telekonverterrel. Nem tudom... (Mondjuk, igy is jol elszorakozok vele, csak f22-n eleg nehez fokuszalni.) Ugy gondoltam, ez a 90-es meg beleferne a hatizsakomba. (Persze, a 72-es Lacerta is beleferne, de azzal nem vagyok elobbre, nagyon rovid a fokusza, ugyam ugy kene vennem egy jo 5x konvertert.)
-
tvamos
nagyúr
Meger ez a Celestron D90/FL1250 SCT OTA 800 SEK-et? (Nem is tudom... 25 ezer Ft.) Sajnos nem tudok elmenni erte, csak postan megrendelni.
Nehez egy ilyet kolliminalni?
Tudtok olyan helyet, ahol talalok ezzel a csovel keszitett kepeket? Akkor nezegetnem azt, hatha addig elkel... -
Silentfrog
veterán
Nagyon érdekel a téma , elmentettem a fórumot , és jövök olvasni az elejétől.
-
ati3x
Topikgazda
válasz
robi212 #5127 üzenetére
Van egy gyanum, kevered egy kicsit a fogalmakat. A több expo nem az élesség miat kell a mélyég fotózásnál, hanem a jel/zaj karkterisztika emelésére.
Az élességre a következő dolgok/paraméterek vannak befolyással, súlyozva, azaz fontossági sorrendben:
Légkör állapota (itt is a nyugodság, azaz minél kevésbé pislákolnak a csillagok annál jobb a légkör, FIGYELEM, ez nem az átlátszóság! Elég gyakran van magyarországon, hogy elég párás az idő, de a nyugodság jó. Ez a paraméter elsősorban bolygó és holdfotózásnál fontos. Mélyégnél kevésbé. ott inkább az átlátszóság fontosabb..
Kollimáció, főleg tükrösöknél, Newton rendszernél. Azaz az optikai elemek mennyire vannak belőve. Pl, hiába jó, vagy kiemelkedő az optikai elemek pontossága, minősége, ha a kollimáció nem jó akkor.. A kollimáció ráadásul hatványozottan fontosabb fényerős tükrösöknél: F4, és az alatt. (ebbe beletartozik a szenzor merőlegessége az optikai tengelyre)
Optikai elemek minősége. (minimum diffrakció határolt optika).
Állvány stabilitása
A követés pontossága elsősorban mélyég fotózásnál: Ez több részből áll: állvány minősége (holtjáték, kotyogás, stabilitás) Holtjáték megfelelő beállítása, pólusra állási pontosság, Vezetési paraméteresk megfelelő beállítása. (erre akár a légköri nyugodság is hatással lehet!).
Végül, minél nagyobb a távcső átmérője, annál érzékenyebb pl a légköri nyugodságra, ez elsősorban bolygófotózásra igaz.. Pl egy 200-250-e newton távcső felbontásának kihasználásához már igencsak jó nyugodság kell. Ráadásul ez a paraméter, akár rövid időtartamon (10-20 perc) alatt is sokat változhat. Pl egy kiemelkedő vagy jó nyugodságú estén, jobb élesség érhető el kevesebb frameból, mint egy közepes vagy roszabb légkör esetén több ezer frameból...
Szóval ez azért nem olyan egyszerű!
. Aztrófotózásnál bizony Murphy felettébb ritkán alszik.. Sőt az a gyanús, ha minden rendben lévőnek tűnik..
-
ati3x
Topikgazda
válasz
robi212 #5127 üzenetére
Nem, nem kell két külön távcső. A 150/750 bőven megfelel kezdésnek. Csak annyi, hogyha bolygót akarsz fotózni, akkor beteszel egy minőséggibb barlow lencsét, magyarul fókusznyujtót. Ebből van olyan, ami 2x vagy 3x hosszabb fókuszra nyújt azaz 1500 vagy2250mm fókuszod lesz. ( van 5x változat is, de az már sok lehet ehhez a csőhöz). Ha pl guide kamerát veszel mélyéghez, pl egy asi120 monot, vagy színest, akkor azt bolygó és hold (részlet) fotózásra nagyon jól tudod használni. Mivel bolygó fotózáshoz nem kell vezetés. Állvány. Ha el akarod kerülni a felesleges szívást, heq5 alá nem mész. Igazából erre az állványra bármit tehetsz, a nagylátószögű kamerátol a 20cm es átmérőig.
-
robi212
tag
Köszi szépen ismét a hasznos infókat.
A cél a fotózásban természetesen a minden lefotózása
Elsősorban talán mélyég, másodsorban bolygó, harmadsorban nagylátós Tejút fotózás / objektíves fotózás.Utóbbira DSLR + obi van.
Mindegyik "vonalhoz" a már említett HEQ-5 biztosan kiváló.
Igazából az első kettőhöz talán egy tükrös felelne meg, leginkább ár-érték alapján. Viszont a bolygózás hosszú fókusza és a mélyég nagy fényereje nincs pariban, ha jól értem. Erre legjobb lenne 2 külön távcső, ugye?
Kezdésnek mélyégre a már szintén említett 150/750 talán egész jó, bolygózásra meg akár egy katadioptrikus?
Utóbbihoz illik egy jó kamera is még.
A DSLR kameraként nem használható?Akár egy hosszabb fókuszú távcső is jó mélyegezni, csak a kisebb fényerő miatt több / hosszabb expo kell? A kisebb fényerő / nagyobb f érték miatt nem lesz élesebb a kép?
Vagy amennyivel több expot bele kell ölni, annyival nem lesz nagyobb az élesség?Köszi
-
ati3x
Topikgazda
válasz
robi212 #5124 üzenetére
Igen, elsősorban mi a cél? Azért megpróbálom összefoglalni röviden. + fő irány van az asztrófotózásban:
1. Asztrótájkép, vagy nagylátószögü mélyég fotózás. Nagy látószögü objektivekkel, vagy teleobjektívvel (mondjuk max 300mm gyujtótávig). A legkevésbé "eszközigényes" Nagylátószögnél elég egy fotóálvány Ilyenkor a 600/fókusztáv (FF ekvivalens gyutáv) a max használható. Kb, olyan max 30 sec lehet. E felett már kell egy óragép. Vagy pl egy SW star tracker fej. 200-300mm teleobjektív esetén, egyszerű követéssel 2 perc körül lehet a határ.(ez sokmindentől függ, legjobban a polusraállás pontosságától, és a mechanika minőségétől.) Efelett vezetés (guiding javasolt).
2. Mélyég fotózás, távcsővel: Mondhatjuk azt, hogy 300mm fókusz felett. És mondjuk 50mm objektív átmérő felett. Vannak 50-55-60mm-es "kis APO" távcsövek, amiknek a fókusza kb a teleobjektívekkel mérhető össze, de nagyságrendekkel jobb képalkotással.. És akkor itt ragadnám meg az egyik fő kérdésedet: Lencsés vagy tükrös? Ez elsősorban "izlés" vagy "preferencia kérdése Mindegyiknek van előny és hátránya:
-Lencsés távcső:
Előnyök: Viszonylag kompakt méretűek, tömegüek a kisebb átmérőnél, pl 80-90mm átmérőig. Azaz kisebb terhelhetőségű állvány elég alájuk. Nem kell kollimálni, könnyen szállíthatók. Általában nagyobb látómezejűek mint a tükrösek. Leképezésnél kiemelkedő kontraszt. (nincs kitakarás.Hátrányok: A minőségnek ára van! Tehát egy jó leképezésű APO nem olcsó. Vannak elég jó minőségű ED "fél APO"-k is, De itt már elkelhet infra cut szűrő pl Baader L2-L3. Nagyobb szenzorokhoz pedig mindenképp kell korrektor is (persze ez igaz a tükrösökre is). A tükrösökkel összemérhető átmérőben már (130mm felett) brutálisan drágábbak.
-Tükrös távcső:
Előnyök: Viszonylag olcsó, még egy 200mm is megfizethető kategória. Nagy fénygyűjtő/felbontó képesség. Fenyerősek: F4 de Extrém esetben ez alatt is (van a celestronnak F2.8-as is). Itt is igaz, hogy az extra minőségért "extrán" kell fizetni. Nem "színeznek".Hátrány: Méret/fókusz miatt komolyabb állvány kell alájuk. Koolimálni kell, akár szállítás közben is "elmászhat" a koolimáció. (mondjuk rázósabb föld úton). A kollimáció gyakorlatot igényel. (minnél fényerősebb a cucc annál inkább)
Az F10-F11-es Makszutov rendszereket kerüljük legalábbis mélyég fotózáshoz!
Bolygó fotózás:
Teljesen más műfaj: Általában kisebb szenzorú kamerákkal történik, mégpedig RAW video rögzitéssel több ezer képkockából átlagolva. Hosszú fókuszt (néha több méter) igényel ezt általában fokusznyújtokkal érhetjük el. Emiatt a kamera érzékenysége kulcsfontosságú! Jó, vagy nagyon jó optikát igénzel! Ez igaz a nyújtó tagra is! Viszont nagyon jó azaz nyugodt légkört igényel. (mélyég fotózásnál ez annyira nem lényeges") Eből kifolyólag minnél nagyobb a távcső átmérője, azaz a felbontóképessége, annál érzékenyebb a jó nyugodságra. Viszont nem szükséges pontos követés, legalábbis "sima" óragép is elég lehet..
Szóval "dióhéjban" ennyi!
-
4580693
senior tag
válasz
robi212 #5124 üzenetére
Fotózásnál mi a cél? Nagylátószögű vagy Hold- és bolygófotózás?
Mind a tükrös, mind a lencsés, sőt a katadioptrikus rendszerek is megfelelnek erre a célra. És itt ismét a cél a kérdés? Bolygófotóhoz nagy átmérő és hosszú fókusz, mélyégnél PL fotózáshoz szintén. Nagylátószögűhöz meg nem feltétlen fontos a nagy átmérő, viszont a rövid fókusz annál inkább. -
robi212
tag
Sziasztok,
Egy távcső felbontóképessége mennyire fontos tényező asztrofotózás szempontjából?
Illetve melyik típust ajánljátok, lencsés vagy tükrös távcsövet?Köszi.
-
ati3x
Topikgazda
Akkor csapjunk a lecsóba!
Hozok egy képet:
46x300s, Iso 800 átalakított EOS 500D Bresser Makszutov-Newton 152/740. HEQ5 bordásszíj hajtással. DSS + PS CS2Egy kicsit sztorizgatok a képről:
Ez az egyik kedvenc objektumom. Rég óta szerettem volna megörökíteni, De sokáig nem volt megfeleő felszerelésem hozzá. Másrész már régóta olyan helyen élünk, ahol ez az objektum nem "elérhető", nincs sötét ráadásul nem is emelkene nagyon a horizont fölé. Tavaly tél óta tervezem, hogy idén nyáron "levadászom". Közben Beléptem a Magyar Asztrófotósok egyesületébe, akiknem az egyik első célja, megfelelő helyszínt találni, ahol minimális a fényszennyezés, kellően jó az "asztróklíma" és viszonylag egyszerűen megközelíthető. A tavasz folyamán találtak is egy megfelelő helyszínt: Belecskát. Egyből elkezdtem a szabadság idejét erre az objektumra hangolni. És idén szerencsére, a június vége július eleje, amikor ez az objektum a legkedvezőbb helyzetben van, ráadásul újholf közelébe esett. Ennek ellenére, voltak félelmeim, mert még Magyarországon sem emelkedik igazán nagyon a horizont fölé, és ugye az év ebben az időszakában a legrövidebb az éjszaka, 3 óra az "astrodarkness".. Szóval minden jónak tűnt, A felszerelés legalább a felét elfoglalta a csomagtérnek.. (asszony nem volt boldog). Azért nem ment zökkenőmentesen, mert Belecskán teszteltem élesben, "mobil" változatban a kitelepülést. Mivel, a helyszínen semmiféle infrastruktúra nincs még. Szemre minden ok volt, de az állványom "megmakacsolta" magát, és nagyon rosz volt a vezetés. Mint kiderült, szállításkor nem árt feloldani a csigakerekeket, pláne hosszab távon. (ugye majd 2000 km-t utaztattam. Szóval vicces volt holtjátékot állítani tök sötétben, piros fénynél.
De megoldottam! Sikerült is két éjszaka olyan 4.5 óra nyerset gyűjtenem. ÉS igen a hely és az időjárás kegyes volt, Mert igaz, hogy az első éjszaka elég szeles volt, de a 15cm-es tubusba annyir nem tudott belekapaszkodni.. Akik nagyobb tubussal nyomták, azoknak bizony akadt bemozdult kép. A második éjszaka pedig tényleg tökéletes volt, szélcsneddel, és jobb nyugodsággal. És most kicsit vissza az eleéjére, a tervezéshez: Egy cimborámmal terveztünk lemenni Belecskára, aki szintén asztrófotózik. Már 2 hónappal előtte lefikszáltuk az időpontot, június utolsó hétvégéjét, péntek-szombat éjszakát. Erre pár nappal felbolydult az egyesület facebook oldala, és sorban írták "én is jövök".. Szóval lett egy spontán Astrowoodstock belecskán. Ami tényleg fantasztikus volt! Amíg ketyegtek az expók,addig sokat beszélgettünk, csodáltuk a fantasztikus nyári, valóban sötét éjszakát, a "vakító" tejúttal. Szerencsére bepakoltam e binókulért is, és azzal is fantasztikusan jókat lehetett "barangolni..
-
Szia ati3x!
Privátot nézd meg kérlek! -
ati3x
Topikgazda
Még annyit, hogy ezzel az EQ3-as goto cuccal, be tudnád gyakorolni az "valódi" asztrófotózást. Vezetés, plate solving, és egyebeket. De mégegyszer, erre semmi képp ne rakj 70-80mm-nél nagyobb távcsövet, és max 400-450 körüli fókusznál hosszabbat. (tehát a fotózásra alkalmas newtonok alapból kiesnek)
-
ati3x
Topikgazda
Ez így roppant nehéz kérdés. Elvileg 5kg terhelhetőséget írnak, és 400mm körüli fókusszal 2 perc expót. A fullos adventurer szet 126 ezer. Ehhez még kell egy stabilabb 3 láb. Szóval már majd 150 ezernél tartasz. Ha már ilyen kisebb cuccokkal kezdenél lehet megérné lecsapni erre Szerintem ezzel előrébb lennél mint a star adventurerrel. Ennek az aluláb lehet a gyenge pontja, de még akkor is olcsóbban kijössz, ha cseréled acél lábra. de tényleg ne rakj a 72-es csőnél nagyobbat rá! Telével, vagy sima obival szerintem mindenképp jól működik. Ha kinőtted, akkor pár ezer bukóval ki tudsz belőle szállni.
-
Gercsa
senior tag
Ok akkor elvi síkon szerinted jó-e az a terv, hogy veszek egy ilyen Star adventurer szettet, és kezdésnek megtanulom egyáltalán az induláshoz szükséges alapokat vele, eljátszok a fuji 56 f/1.2 és a fuji 50-230 objektívekkel, esetleg bővítem valami alkalmas manuállal a sort?
Ezután továbblépni tudnék-e olyan irányba, hogy az általad említett 3-3.5kg max súlyt nem átlépve maradva a star adventurernél beszerzek egy könnyebb súlyú távcsövet, mint Lacerta 72/432 vagy William optics 61/360?
Vagy ezeknél már nem a súly hanem a méret+súly együtt lenne sok az állványrendszernek?
(Egyáltalán ezek ugye alkalmasak fotózásra?) -
gilfoyle
őstag
Nekem egy AZ-EQ6 van, lehet vele "csak" nézegetni, dobson módban, ami nem egy rossz találmány.
Masszívabb, ugyanakkor jóval könnyebb mint az NEQ-6.
Az átfordítás is egyszerűbb az enkóderek miatt. Igaz nekem egy 72/432-es apó van rajta, kicsit ágyúval verébre kategória, de úgy voltam vele, hogy a mechanikát egyszer kell megvenni. -
ati3x
Topikgazda
válasz
gilfoyle #5113 üzenetére
Szia. Lehetséges. Én annyira nem nézegettem az új AZ sorozatot. Személyes véleményem szerint az AZ változatok, amiket ugye lehet sima "eq" módban is használni,tehát lehet velük asztrófotózni, felesleges felár az AZ mód. Arról nem is beszélve, hogy ez a feature csak bonyolít a mechanikán...
-
ati3x
Topikgazda
Szóval..:
Álványok, Eq1, eq2, AZ "félkarú rablók" felejtősek asztrofotózásra.
EQ3(goto) főleg alulábon, inkább ne. Az új EQ35, nem hallotam túl sokat róla, de inkább ne kockáztasson az ember.
EQ5, NEQ5(goto) nagyon határeset. Nekem volt(van) EQ5, ezzel kezdtem, meg voltam róla győződve, hogy elég lesz. Első körben óragéppel használtam, majd GOTO-sítottam egy ukrán vezérlővel, szíjhajtással, és léptető motorokkal. Többször szédtszedtem, átzsíroztam, felpoliroztam, csapágyat cseréltem, de már nem birta el a 8-9 kg-os Makszutov-newtonomat. A 80/600-as SW ED-et egész jól vitte, de kb itt kifujt. Mechanikailag sok helyen kritikán aluli minőségű, és megoldású... Szóval totál vakvágány volt..
HEQ5, használtan vettem, kb 8 éves mechanika volt, a gazdája elmondása alapján ritkán használta. Ami gyanúm szerint igaz volt, mert amikor szédtszedtük, hogy beférjen a kocsimba, egy csomó molytetem hullot ki belőle. Ennek ellenére amikor először kitettem, egyből pengén működött.. Azért ajánlott pl egy alapos tisztítás, és minőségi kenőanyag(zsír) használata (én teflontartalmú Super-lube-t használtam). Többen átcserélik a gyári csapágyakat ferde hatásvonalúra, ami szintén növelheti a stabilitást. De ezek nélkül A beavatkozások nélkül is használható. (természetese holtjáték beállítás, után, és a pólustávcső jusztír után).. Amint említettem, kapható hozzá bordásszíj mod, ami szintén javít a holtjátékon, és az állvány működése is halkabb lesz.. Asztrofotó célra ideális, viszonylag mobil, kb 10 kg terhelést még elvisz. Változatok. 3 féle van: egy nagyon régi verzió, sima egyenáramú motorokkal, Egy Syntrek változat, ami léptető motoros mindkét tengelyen, de goto nélkül. És a Synscan (PRO) Goto-s
EQ6, a HEQ5 "nagytestvére" 14-15kg terhelés asztrófotóra. (hallotam néhány véleményt hogy a HEQ5 egy lehelletnyit pontosabb mechanikailag, de szerintem egál) Az álványfej jóval nehezebb, ha jó infót találtam akkor 10 vs 16 kg. Szóval ez már nem "kitelepűlős" mechanika. Azt hiszem réges régen ebből is volt GOTO nélküli.
EQ6-R, új változat, asszem már enkóderek is vannak a tengelyeken, És van egy fogantyú is, ami ugye az ergonómián, azaz a cipelésen dob sokat.
Szóval ezek a "kínai" cuccok, amik azért megfizethetőbbek. Amcsiban ezek még "Atlas" fantázia neveken futnak, amik szinte teljesen megegyeznek az SW mechanikákkal. A celestronnak is van egy állvány szérijája, hasonló változatokkal, kb hasonló minőségben, és hasonló árban.
Mi van a kínaiakon túl? Pl Losmandy állványok. A legkisebb GM8 Gemini, A fej kb HEQ5 súlyban van és közel EQ6 terhelhetőséggel. Árban, pd 2-3x több mint az SW. Persze minőségben is más kategória.
-
Gercsa
senior tag
Köszönöm a segítőkészséged!
Fuji x-e3 amit használok, objektívem ami van az túl gyenge lenne erre a célra (12mm samyang, xf27mm, xf18-55,xf56mm, xc15-45,xc50-230), esetleg a 230-al el lehet kezdeni bohóckodni addig is tapasztalatot gyűjtök.
M42 adapterem van, szerintem ezen a vonalon tudnék elindulni.
Ha esetleg van még időd-energiád, egy pár mondatban tudnál bővebben írni az állványokról?
Nekem ez teljesen sötét, mi a különbség EQ5 NEQ5 és HEQ5 között, melyik név miben más, mit jelent a PRO, miben más az AZEQ, lehet erről valahol olvasni összefoglalót?
Magyarok hol hirdetik a használt cuccaikat leginkább, hol érdemes keresni?
-
robi212
tag
Srácok, nagy királyak vagytok, de tényleg
Hálás köszönet az infokért -
ati3x
Topikgazda
Ja.. Még annyit, hogy az általad említett 127-es MC távcső pont bolygó fotózáshoz ideális, a hosszú fókusza miatt. A bolygófotózáshoz pedig nem létszükséglet a vezetés. Ráadásul 1500mm-es fókuszt vezetni, már hatványozottan nehezebb, azaz nagyon penge majdhogynem obszervatóriumi állvány kellene. De nem is ez a legnagyobb probléma vele, hanem az F10 feletti fényerő. Szóval felejtsd el.
Annyit még, ha később távcsövet választasz, akkor szintén 2 lehetőség van: Tükrös, newton távcső. Ennek előnye olcsó, nagy(obb) átmérő. A 150/750 jó kezdés pl. Hátrány: Kollimációt elég gyakran kell ellenőrizni, és ez pl egy F4-es asztrográfnál néha már nem egyszerű. Meg lehet tanulni (de még én is küzdök vele..). Másrészt ahogy haladsz előre, gyakran kell tuningolni a gyári tubusokat. (jobb kihuzat, utángyártott segédtükör tartó, tuningolt belső árnyékolás stb.) Szóval mindig találhatsz valamit, ami nyelheti a pénzt. (persze ez attól is függ, hogy mi a tolerancia szinted
). Szóval itt árban elég hamar elérhetsz oda, mintha vettél volna egy minőségi triplet APO távcsövet..
opció b. egy 80-es SW ED vagy valamilyen APO távcső. Kisebb méret, fénygyűjtő képesség, de itt nem szükséges a kollimáció. Csak feldobod az állványra aztán hajrá..
-
ati3x
Topikgazda
Szia!
Nos az én véleményem szerint két lehetséges megoldás van. Az első talán egyszerűbb. Ugye megvan a géped, egy Fuji APSC gép. (pontos típusát meg tudnád nevezni, és milyen objektívjeid vannak hozzá?) A fuji gépek általában nagyon jó kis gépek, az objektívek pedig kimagasló minőségűek.. Szóval ezt a gépet fel tudod tenni pl egy SW star adventurer állványra. A komplett szet olyan most 127 ezer forint körül van. (3 láb nélkül). Erre 5kg max tömegig bármit rakhatsz. (mondjuk legyen max 3-3.5 kg). Szóval a Fuji géped telével passzolni fog rá! Ha nincs teléd akkor gombokért tudsz vadászni 135-200mm-es régi manuálokat rá. Nekem pl van vagy 6-7 135-ös f2.8-as vagy f3.5-ös objektív. Itt nem feltétlen szükséges az átalakítás, azaz a szűrő eltávolítás, főleg androméda, triangulum galaxishoz, és orion ködhöz. De nagylátószögü objektívvel, követéssel hatványozottan jobb tejútfotókat is készíthetsz.
Az előző ponthoz hozzátartozóan. Ha van egy kis bátorságod, akkor vehetsz egy canon 450-500-550d-t használtan, és saját kezűleg atalakítod. leírás canon mod Erre is feladepterezhetsz régi objektíveket, egszerű adapterekkel, és akkor kiterjedtebb Ha ködök és régiók is bekerülhetnek a repertoárba. Szerintem még ezzel is beleférsz a 200 ezres keretbe.
Második opció:
Veszel egy használt HEQ5 állványt, nálunk ki lehet fogni olyan 150-200 ezer forintért. (valószínűleg sokan cserélik az újabb változatokra AZEQ, és társaira.) sőt nemegyszer átszámolva kb 200 ezerért EQ6-ra is le lehetett csapni. (gondolom ez is az új AZEQ, vagy az új EQ6-R hatása). Magyarországon aprón még nem nagyon láttam ezeket ilyen árban. Talán Ebay-on tehetsz egy próbát. Ennek az előnye az, hogy ugyanúgy használhatod mint egy star adventurert vagy egy Fornax lightracket, azaz simán az állványra adapterezed a fényképezőgéped. Ez a szet nem olyan mobil mint az előző, viszont sokkal rugalmasabban bővíthető a későbbiek során. Szóval én ezt ajánlanám.
-
Gercsa
senior tag
Sziasztok!
Segítséget, tanácsot várok, tejútot már sikerült több kevesebb sikerrel fotóznom, és nagyon kipróbálnék lefényképezni egy két objektumot a mélyűrben is, androméda galaxis stb.
Mit lenne érdemesebb venni a már meglévő APSC fuji kamerám mellé?
Olyan 200e amit max rászánnék egyelőre és ami fontos hogy elsődlegesen nem a bolygók érdekelnek hold-jupiter ilyesmi, hanem a galaxisok, csillagködök, illetve ami még számíthat, hogy szinte minden esetben kiutazós kipakolós szeánszokban gondolkozok, 5-10km kocsikázással mivel nagyon jó helyek vannak a közelemben.
Mi a legjobb kiindulási alap ebből az indulótőkéből?
Gondolom egy motorizált állvány ami fixen kell, viszont nem tudom mit lenne érdemesebb próbálni, venni teleszkópot és állványt akár kitben vagy külön, esetleg venni csak állványt és a fényképezőt valami fényerősebb szuper tele zoom objektívvel használni.
Vagy egyszerűen csak meg kell venni/várni amíg használtan jóáron adnak valamit?Néztem például Celestron Makszutov rendszerű teleszkópot (127SLT), de arról azt olvastam hogy a túl kis látószög miatt már nem is férne például a képbe az androméda, próbáltam stellarium programmal valahogy lemodellezni de nem sikerült, sem az okkulárok sem az apsc szenzor nem tudom hogyan módosít pontosan. Aztán olvastam róla olyat is hogy az állványa eléggé határeset és dolgozni kell a stabilitásán.
Szóval itt nagyjából rájöttem, hogy jobban járok ha segítséget kérek.
Konkrétan ti mit ajánlanátok ebből a keretből ilyen felhasználásra? -
ati3x
Topikgazda
válasz
gilfoyle #5100 üzenetére
Szia Monguz,
A 200-as newtonról. Azért többen fotóznak sikerrel 200-as cső és HEQ5 kombóval. És igen, itt jön, hogy melyik 200-as... No a 200/1000-es már igencsak a limiten van. Ellenben, egy 200/800 carbon cső 8kg. (az acél 9 kg). Szerintem a HEQ5-el olyan max 10-11kg terhelésig lehet menni, mármint asztrófotós használatra, de kinem mi a tűráshatára. Pl az én 150/740-es makszutov-newton csövem is 8kg mint pl egy 200-as SW carbon. Az igaz, hogy első nap belecskán elég szeles volt, ennek ellenére nekem egész jó képek lettek 3 méterre tőlem ciborám 200-as karbon csövét be-be rázta.. Tehát so-so.. Szóval maradjunk annyiban, hogy a HEQ5 max 10kg terhelésre, és max 800mm-es fókuszig ajánljuk.
.
Upsz. A APT az lehet hogy ingyenes. Én kevertem a sequence generator pro-al.Szeptembertől majd ki szeretném próbálni. Amin még erősen gondolkodom, stellarmate nevezetű rasphberry pi alapú vezérlés. De nemrég vettem egy asus laptopot, ami lazán kibir 5 órát akksiról, ráadásul elég könnyü cucc.(sőt vettem hozzá egy 12v-os adaptert) Az igaz hogy nem egy erőgép (pentium N4200) de erre bőven jó. Ráadásul nekem elég jól be van lőve a phd2/nebulosity/backyard eos szoftver csomag... Egyedül a plate solvingal vannak problémáim (astrototilla) ami régen működött, most nem akar..
Ami még megoldásra vár, az a CCD-m tápellátása. Ugye autos akksit használok a "mobil" szethez, ami fullra töltve egy kicsit 12v fölötti feszkót ad. A srác elmondása szerint inkabb max 12v-ot adjak neki, de kicsit alatta sem probléma.. Szóval kell vennem még egy DC-DC "konvertert"...
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Mesterséges intelligencia topik
- Filmvilág
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Hobby elektronika
- Peugeot, Citroën topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest