Hirdetés
- Azonnali fotós kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Intel találgatós topik
- Milyen videókártyát?
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Fujifilm X
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ati3x
Topikgazda
Szóval..:
Álványok, Eq1, eq2, AZ "félkarú rablók" felejtősek asztrofotózásra.
EQ3(goto) főleg alulábon, inkább ne. Az új EQ35, nem hallotam túl sokat róla, de inkább ne kockáztasson az ember.
EQ5, NEQ5(goto) nagyon határeset. Nekem volt(van) EQ5, ezzel kezdtem, meg voltam róla győződve, hogy elég lesz. Első körben óragéppel használtam, majd GOTO-sítottam egy ukrán vezérlővel, szíjhajtással, és léptető motorokkal. Többször szédtszedtem, átzsíroztam, felpoliroztam, csapágyat cseréltem, de már nem birta el a 8-9 kg-os Makszutov-newtonomat. A 80/600-as SW ED-et egész jól vitte, de kb itt kifujt. Mechanikailag sok helyen kritikán aluli minőségű, és megoldású... Szóval totál vakvágány volt..
HEQ5, használtan vettem, kb 8 éves mechanika volt, a gazdája elmondása alapján ritkán használta. Ami gyanúm szerint igaz volt, mert amikor szédtszedtük, hogy beférjen a kocsimba, egy csomó molytetem hullot ki belőle. Ennek ellenére amikor először kitettem, egyből pengén működött.. Azért ajánlott pl egy alapos tisztítás, és minőségi kenőanyag(zsír) használata (én teflontartalmú Super-lube-t használtam). Többen átcserélik a gyári csapágyakat ferde hatásvonalúra, ami szintén növelheti a stabilitást. De ezek nélkül A beavatkozások nélkül is használható. (természetese holtjáték beállítás, után, és a pólustávcső jusztír után).. Amint említettem, kapható hozzá bordásszíj mod, ami szintén javít a holtjátékon, és az állvány működése is halkabb lesz.. Asztrofotó célra ideális, viszonylag mobil, kb 10 kg terhelést még elvisz. Változatok. 3 féle van: egy nagyon régi verzió, sima egyenáramú motorokkal, Egy Syntrek változat, ami léptető motoros mindkét tengelyen, de goto nélkül. És a Synscan (PRO) Goto-s
EQ6, a HEQ5 "nagytestvére" 14-15kg terhelés asztrófotóra. (hallotam néhány véleményt hogy a HEQ5 egy lehelletnyit pontosabb mechanikailag, de szerintem egál) Az álványfej jóval nehezebb, ha jó infót találtam akkor 10 vs 16 kg. Szóval ez már nem "kitelepűlős" mechanika. Azt hiszem réges régen ebből is volt GOTO nélküli.
EQ6-R, új változat, asszem már enkóderek is vannak a tengelyeken, És van egy fogantyú is, ami ugye az ergonómián, azaz a cipelésen dob sokat.
Szóval ezek a "kínai" cuccok, amik azért megfizethetőbbek. Amcsiban ezek még "Atlas" fantázia neveken futnak, amik szinte teljesen megegyeznek az SW mechanikákkal. A celestronnak is van egy állvány szérijája, hasonló változatokkal, kb hasonló minőségben, és hasonló árban.
Mi van a kínaiakon túl? Pl Losmandy állványok. A legkisebb GM8 Gemini, A fej kb HEQ5 súlyban van és közel EQ6 terhelhetőséggel. Árban, pd 2-3x több mint az SW. Persze minőségben is más kategória.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gitáros topic
- Suzuki topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Tesla topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest