Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Új hozzászólás Aktív témák
-
python1
veterán
Kis segítség kellene nekem.
Ha esetleg valaki tudna Veszprém vagy Pest környékén olyan szakit,aki tud szép,jó minőségben MDF felületet festeni,az megoszthatná velem.thyeby: Kicsit feljebb tettem most a lécet olyan 80-110-ezerig a felsőmarót a csiszoló az megvan.
Igazából mindenféle anyagot marnék vele,lehetőleg hosszú élettartamú legyen,és lehessen vele precíz munkákat végezni,profilmarás,élmarás,sablonnal is marnék,tehát mindenre kellene.A gyalura is igaz lenne mint a maróra.
Egyelőre akkor marad a felsőmaró és excenters csiszoló vásárlás(1-héten belül),majd következőleg lenne a gyalu(1-hónap múlva).[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz python1 #32288 üzenetére
Minél pontosabban tudod, hogy mire fogod majd a felsőmarót használni, annál pontosabb tanácsot tudunk adni a gépválasztáshoz.
Tehát:
- Miket és milyen késekkel akarsz majd marni?
- Mennyit akarsz marni?
- Milyen elvárásaid vannak Neked a géptől?
- Mennyit vagy hajlandó áldozni rá?Ez igaz mindenféle gépválasztáshoz, így a kézi gyaluhoz is.
Több fa van, mint asztalos!
-
yooccoo
aktív tag
válasz Winner_hun #32295 üzenetére
persze hogy rövid, hiszen ácsipari gép, nem kell ott olyan széles anyagokat vágni
-
Winner_hun
titán
válasz yooccoo #32292 üzenetére
Beállítani egyszer kell, igaz utána nem nagyon kéne levenni - ez még megoldható a sín végén. Igaz ennyi erővel valami házi barkács is megoldás lehet. Kíváncsi vagyok hogy van-e rá megoldás mert lehet érdekelni fog.
Az ezzel a rendszerrel árult sínek rövidek.► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
bim
veterán
Ár/érték arányban valóban nem.
Van egy olyan opció a Hiltinél hogy beviszed a gépet nagyjavításra és ami 3 hónapon belül tönkre menne azt mindent kicserélnek, de maximalizálva van 42+fa-ra az összeg. Ha kevesebb lenne akkor annyi. Lehet télen beviszem a nagyobbat burkolatcserére + ami még hozzá adódik.
Mondjuk szerviz után 3 hó gar jár is majd rá. -
yooccoo
aktív tag
válasz Winner_hun #32282 üzenetére
az egyik oldalon fix a pont, a másikat lehet az oldalán található szögekre beállítani
nem tudom, ha lehet is kapni külön, mennyire tudnád beállítani pontosra és az az időráfordítás megérné-e neked
azért ha gondolod, holnap megnézem neked -
thomgrande
tag
válasz thyeby #32267 üzenetére
Én inkább az adott géphez a coll méretű patron beszerzését látom nehézkesnek. A coll szárú szerszámokkal el van árasztva az internet. 10-es patron is létezik. Nekem 6 6,35 8 10 12 12,7-es sorozatom van.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
python1
veterán
Más gyártótól esetleg felsőmaró,pl Bosch ...? Ha már vegyítem a gépparkot.
[ Szerkesztve ]
-
pali923
aktív tag
válasz thyeby #32278 üzenetére
Éppen ezt akartam írni: mindenki az igényei szerint válasszon. Nekem is volt egy Makita 6271 akkus csavarozóm. Ilyen szerintem mindenkinek volt a kezében, aki ilyen hobbival foglalkozik, vagy akár profi mester. Ez egy igazi igásló, könnyű, jól használható, nagyon jó gép. Aztán megláttam a boltban egy ilyen Boscht, és azonnal beleszerettem. Bő fél kilóval könnyebb a Makitánál, de tudja ugyanazt. Ezért lecseréltem, és ezzel a kicsi csavarozóval dolgozom, imádom. Eddig soha nem volt hiányérzetem, hogy nagyobb és erősebb gépre vágynék.
Igaz, én nem dolgozom magasban félnapokat, vagy ha igen, lemegyek akksit cserélni, mert nem kell sietnem, és nem csavarozok 6-osnál nagyobb csavarokat, csak elvétve.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
thyeby
őstag
válasz python1 #32281 üzenetére
Van ilyenem. Szeretem. És nem adnám oda egy drágább Makitáért, pedig lehet, hogy az mégjobb. (Hatezerbe kerül rá egy új tárcsa, egy ezresnél is olcsóbb volt talán a fékgumi (a jó fék nagyon fontos a hatékony munkához, nélküle csak rezgőcsiszoló). És megvigyázva sokáig bírja. Ezeket otthon is könnyen lehet cserélni. Ha vesz az ember ilyeneket hozzá tartalékba, akkor gyakorlatilag nincs olyan, hogy megállt a gép.)
-
python1
veterán
válasz Winner_hun #32284 üzenetére
Az lesz a következő beruházásom.
-
Winner_hun
titán
válasz Winner_hun #32282 üzenetére
Oldalt vannak az ütközőnek kialakítások, azt hiszem ehhez ilyen sín kell. Francba
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
Winner_hun
titán
-
Winner_hun
titán
Ilyen ütközőt lehet venni festool sínhez külön? A lényeg hogy a sín derékszögben álljon az anyagra. Csak odateszem és használom.
-
python1
veterán
válasz thyeby #32280 üzenetére
Ezt láttam jobbnak mint a Makitát:
Bosch GEX 150AC excentercsiszoló -
thyeby
őstag
"Milyen rossz tapasztalataid vannak Makita excentercsiszolók terén?"
Nekem semmilyen tapasztalatom nincs vele. Épp azért, mert valaki beszámolt régebben a fórumon arról, hogy kért a kölcsönzőből egy Makita excentert, és kevés munka után levált a talpa. Visszament ezt jelezni. Szó nélkül és ingyen kapott rá vadi újat. Hazavitte, és az is levált.
Lehet, hogy nem a Makita a hunyó, de ez számomra rossz óment jelentett mégis, és inkább más márka felé fordultam.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
"A múltkor majdnem elcsábultam egy ilyen 6db-s cseresznyés készletre a Bauhausban,mert ott csak 20 rongyért adják."
Igen, emlékszem pontosan erre. Akkor be is linkelted, és én is majdnem elcsábultam. És történt már azóta többször is, hogy szidtam magam, amiért akkor nem éltem a lehetőséggel. (Sajnos most még akkor sem vehetném meg olyan olcsón, ha adnák annyiért, mert az idei évem Kermi-s, ami nagyon ki szokta apasztani a kasszát.)
-
thyeby
őstag
Te teljesen más eset vagy, mint általában egy asztalos, pláne egy hobbista.
Számodra a legolcsóbb valóban a Hilti, és esetedben az ár/érték arány is kifogástalanul jó. Egy asztalos másra használja. Neki a Hilti ár/érték arány rossz lesz. Mert sem olyan sűrűn, sem olyan hosszan alkalmanként, sem pedig nem olyan erős csavarokkal kell folyamatosan dolgoznia.
Nekem van egy 15,6V-os Hilti akkus fúróm. Abszolút masina, a professzionális kategória prémiumjainak magasan a csúcsa. De nem tudom használni már vagy ötödik éve, mert elhaltak az akkuk, és egyetlen (de nekem kettő kellene) új ára cca 70 ezer forint. Nincs 140 ezrem két új akkura 6-8 évenként. Nincs annyi olyan feladatom, amivel ki tudom termelni. Műhelyben vagyok, jobban járok egy vezetékessel, ha nagyon erős gép kell. És nem én vagyok ezzel egyedül így akkor se, ha a hobbistákat szóba se hozom.
Te pl komoly felárat fizettél azért, hogy a géped kibírjon magasból földre ejtést. Méltán fizetted ki, mert gyakran kell magasban használnod. Egy asztalosnak erre a bónuszra ennyi pénzért pláne semmi szüksége. Van, hogy létrát se lát évekig. És a feladataid szépen kitermelik a gép fenntartását. Be is bizonyosodott, hogy számodra a legeslegerősebb Makita tiszta ráfizetés.Ahogy nekem egy tecsógazdaságos lenne az.Több fa van, mint asztalos!
-
python1
veterán
Én most vettem egy olyan Makitát igaz,hogy még nem dolgoztam vele, még ki sem bontottam ,de remélem,hogy nem lesz vele gondom.
Érdekes dolognak tartom azt,hogy amiket tegnap linkeltem gépeket,az mára majdnem a duplájára emelkedett árban.
Viszont amit Zerdal kolléga linkelt boltot,ott jelenleg még jobbak az árak.[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz pali923 #32205 üzenetére
Ezen a hsz.-en kicsit átsiklottam, de hozzászólnék hátha hasznos lesz.
Epmd kollégának a hozzászólása igaz, de nem akkor probléma úgy gondolom, mint ahogy az az írásából lejön egy laikusnak.
A porzsákhoz nem tudok hozzászólni, mert nem ilyet használok, de a cégnél ahol dolgozom ebből a lamellózóból 6db van ipari körülmények között és nem szóltak a fiúk, hogy problémás lenne a zsákja, de megkérdezem neked most már.
A gumi ütköző valóban igaz abból a szempontból, hogy a régieken hosszú volt és az újakon meg két pötty. Viszont....nekem egy Lamello C2-es van, azon is ilyen pötty van mint az új makita-n és soha nem volt vele gondom. Mint írtam nem használtam az új makita-t, de nem hiszem, hogy olyan óriási gond lenne, legfeljebb annak aki előtte nem ilyet használt.
A lamellózó gép megfogásáról pedig annyit, hogy én soha, de soha nem fogtam két kézzel a gépet, nem is tudom, hogyan lehet. A fogóját csak akkor fogom, ha arrébb kell rakni a gépet, de akkor sem mindig. A gépházat fogom, mint mindenki más.
Szóval nem rossz az a makita úgy gondolom, legfeljebb igazodtak a piachoz és kicsit vissza vettek a minőségből ugyan úgy mint mindenki más.
Meg kell fogdosni a makita-t, dewalt-ot, körbe kell nézni és mérlegelni. Hobbi szinten élete végéig kiszolgálja az illetőt bármelyik, úgy gondolom. -
yooccoo
aktív tag
válasz Speciali #32263 üzenetére
a színezett gépek speciális kiadásúak
teljesítményben nem térnek el ugyanazon név alatt futó testvéreiktől
általában vagy külön piacra készülnek, figyelemfelhívás célzattal vagy pedig akciók, vásárok idején jönnek ki
ilyen volt a rózsaszín behajtó, ami egy mellrák elleni akcióra való felhívást szolgált -
bim
veterán
válasz thyeby #32268 üzenetére
Ha akkus fúró, akkor Makita, vagy kék Bosch.
Ha akkus csavarozó vagy fúró akkor inkább Hilti....
Beszereztem egy siw22T-A-t és egy siw22-A-t. Ha nem az árát nézem akkor bizony magasan veri az összes gyártót. Nemcsak a teljesítményleadásról beszélek hanem az akkukezelése is sokkal jobb.
Példa: Maki 18V li-ion gép folyamatos használat közben géptest és akku melegszik mint állat. (nem 3,5x50-es csavarról beszélünk hanem folyamatos 8x80-as-ról vagy nagyobbról.) Akku lemerül és töltő 10 percen keresztül hűti hogy tölteni tudja.
Hilti SIW22T-A 35db 8x220-as csavar betekerése folyamatos üzemben (10%-ig engedi merülni,lejjebb nem) akku lemerül-levesz-kézmeleg-azonnal tölt. 31perc. 3,3Ah. Makita 45perc 3Ah.Ezt csak úgy tapasztalatból írtam nem kötekedni szerettem volna.
Enyémke -
python1
veterán
válasz thyeby #32268 üzenetére
Köszönöm a tanácsodat!
Akkor maróban maradok a Makitánál,viszont vennem kell még,kézi gyalugépet,excenteres csiszoló gépet(a marok változata kellene)
Ha erre tudnál-tudnátok javaslatokat,szívesen fogadnám.
Egyébként nekem is ezek a fontosak mint neked,tartós,pontos..... legyen.Csiszolóban akkor Bosch GEX 125-öt néztem,árban pont megfelelne.Na ezért kérdeztem a nálam járatosabbakat ebben a témában.
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz python1 #32262 üzenetére
"Szeretnék minden gépet egy gyártótól ami megbízható,szerencsére a Makita gépek árban megfizethetőek."
Régebben már többször volt szó itt a fórumon a flotta kialakításról egy márkától. Amikor kezdő voltam, ebbe magam is beleszaladtam, és nagyonnagyon megbántam. Nem jó semelyik márkából flottát kialakítani, nem jó márka fanná válni. Minden komolyabb márkának vannak sikerültebb, kevésbé sikerült, és legendásan jó fejlesztései. És legbölcsebb ezeket összeválogatva kialakítani a gépparkot. Mondok példákat a legendás gépek, márkák párosításáról: Ha gérvágás, akkor DeWalt, ha excentercsiszolás, akkor Festool 150/3, vagy Rotex, vagy Bosch GEX, de nem Makita. Ha akkus fúró, akkor Makita, vagy kék Bosch. Ha szalagcsiszoló, akkor Makita, ha szalagfűrész, akkor Makita, ha marógép, akkor szintén Makita, ha ugyanez asztal alá, akkor pedig Triton. Hosszú a sor. A bevált legendákat érdemes tehát keresni. Nem könnyű dolog, mert sokan vannak különböző véleményen. De van sok gép, amit még soha senkitől nem hallottam szidni.
Hallottam szidni pl a Makita 300-as szalagfűrészét, hogy remeg az asztal, elborul rajta a tesztként élére állított gomb százforintos. Az enyém nem remeg. Aztán vett az öcsém is egy ugyanilyet. Neki is remegett. Kérdeztem, hogy stabilan áll mind a négy lábán? Kiderült, hogy nem. Pedig installáláskor kalibrálható két láb hossza is. Szóval van olyan szidás, amit nem szabad szidás számba venni. Mert az öcskös belőtte, és rögtön jó lett.
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz yooccoo #32261 üzenetére
Igen, ezt tudtam, csak elírtam. Köszönöm, hogy kijavítottad. (Vannak még a coll-ban mérhető patronok is, ami nehézkessé teszi a belevaló bitek beszerzését, viszont nagyobb a választék belőle olcsóbban, ha külföldről is hajlandók vagyunk beszerezni.)
-
thyeby
őstag
válasz yooccoo #32260 üzenetére
Tulajdonképpen mi egyetértünk mindabban, amit írtál. Azért fogalmaztam mégis óvatosan, mert úgy tíz éve aktívan rajta a szemem a kínálat ár/érték arányon. És stabilan tapasztaltam, hogy nagyon mozog a szőnyeg. Egyazon márkának is sűrűen változik még egyazon gép esetében is a minősége. És a nem ipari kategóriára ez hatványozottan igaz. A piros Makita pedig nem ipari gép, ezért fenntartással kezelem. (Ahogy a B&D, zöld Bosch is elég jól kezdett, aztán elkurvult, el tudom képzelni a Makitáról is ugyanezt. Olyan érzésem van néha, hogy beetetik a halakat, aztán amikor már elég sokan tülekednek a horog körül, akkor gagyi csalival is nyugodtan kiránthatják a horgot.) Magam részéről inkább kifizetem hát a Makitánál is az ipari felárat. Igaz, én más kategória vagyok, nem csak barkácsolgatásra használom a szerszámokat, és fontos számomra a tartós pontosság és megbízhatóság. Ettől még lehet, hogy ezt hozza a Maktec is, csak tartok egyféle láthatatlan kockázattól.
-
izisz
senior tag
válasz thyeby #32256 üzenetére
Köszi a választ.
Az abroboroval szemeztem már itteni keresgélés alapján és jókat írtatok róla.
Véső: nos igen, komoly az árkülönbség de az első "bohóckodásaimhoz" itthon meg fog felelni az olcsó készlet is.
Még egy: mint ahogy az unimaxot linkelted. Vannak még webshopok, amit érdemes felkeresni (mert jó áraik vannak és/vagy nagy választék) és olyanok, ami mindenképp kerülendő? Gépeket természetesen típus alapján könnyebb keresni, hogy kinél van jó áron. De ilyen mint a véső pl. ezt macerásabb találni, főleg nem ismerve, hogy mit érdemes figyelni. Szóval bevált webshop címetek van még? -
Zerdal
tag
válasz python1 #32262 üzenetére
Szia.
Nekem van ilyen Maktec 362- es maróm.
Amit már írtak. Dög nehéz. Viszont nekem bejött. Erős, masszív. Könnyen kezelhető. De csak vízszintes felületen vagy asztalban. Függőleges felületre én is gondolkodok egy kis élmarón ami 8-as befogású. Szóval ajánlom a Maktec-et de nem ennyiért amennyiért linkelted. Én tőlük szoktam vásárolni. Olcsóbb. Igaz a boltban.Üdv.
"Bízz Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" Oliver Cromwell || PSN ID: Zer0DMG83
-
Speciali
tag
Makita kapcsán jutott eszembe, a héten kaptam egy Makita akkus csavarbehajtot. (az elözöt ellopták egy szerelésen).
Ez a gép nem a megszokott kék, nem is piros, hanem fehér. Nem tudom ez milyen kategoria a Makitáéknál. Ahogy láttam, árban kb ugyan ott van, mint a kék.(Közben találtam fekete akkus csavarozot is a Makitátol.)
A másik, thyeby által linkelt cseresznyés vésökészlet. Nem gondoltam hogy ez ilyen brutál drága. A cégnél ilyenek vannak, igaz, nagyon régi mind. Ezután jobban megbecsülöm őket.
[ Szerkesztve ]
-
python1
veterán
Köszönöm a válaszokat!
Most kicsit nehéz helyzetbe hoztatok a vásárlást illetően.
Nem probléma a magasabb ár,nekem az lenne a fontos,hogy megbízható legyen és hosszútávon használható legyen.thyeby endben,mindenképp veszek maszkot,és köszönöm a tanácsot!
yooccooeked is köszönöm!
Amúgy tényleg jó a fórum,sokat olvasgatom és fogok is jelentkezni.Egyébként általánosságban a Makita gépekről elmondható,hogy megbízhatóságban a jó gépek közé tartoznak?Szeretnék minden gépet egy gyártótól ami megbízható,szerencsére a Makita gépek árban megfizethetőek.
[ Szerkesztve ]
-
yooccoo
aktív tag
válasz thyeby #32259 üzenetére
ezzel nem értek egyet, legfőképpen a zöld és kék bosch párhuzammal
maktec MT361 és makita RP0900 ugyanaz
teljesítmény, fordulat, stb
ára és a hírverés alapján a piros gépnek gagyibbnak kellene lenni, de tapasztalat pont az ellentétét mutatja, a makita sokkal kotyogósabb, mint kellene
úgyhogy csak papíron írjuk le hobbi gépnek, de kezeljük fenntartással a dolgot és inkább fogjuk kézbe a két készüléket vásárlás előtt -
thyeby
őstag
válasz python1 #32255 üzenetére
Jó véleményeket olvashatsz a Maktecről itt a fórumban, de ezek még csak előzetes vélemények, mert a Makita nemrég dobta piacra a piros gépeket. Tehát nem is lehet tapasztalat arról, hogy mit bír ki? Ahhoz hasonlíthatod, mint a Bosch kék (ipari) és zöld (barkács) gépjeit. Árban is tükröződik. Az ipari gépek pontosabbak, a specifikációban leírt paramétereket tudják is, és nagyon megbízhatóak, sokáig bírják a harcot. A barkácsgépek már eleve kevesebb üzemórára tervezettek, kevesebb kényelmi szolgáltatásuk van, és pontatlanabbak. A Maktec esetében pontatlanságról nem hallottam, tartósságát nem ismerem. Ha nekem kellene MDF-et marnom, akkor megelégednék egy kisebb teljesítményű géppel. Kevesebb a villanyszámla igénye, és kevesebb a zsíroskenyér igénye is. Az MDF-et könnyű marni. De nagyon porol. Vegyél jóféle pormaszkot, inkább félálarcot a 3M-től.
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz python1 #32253 üzenetére
Szerintem az olcsóbb Makitát vedd meg. A Maktec egy komolyabb kategória, kevésbé preferált kivitelben. Neked jó lenne mindkettő a paraméterei alapján. Utóbbi többet tud, előbbi tovább tud. A Maktec dögnehéz, ha kézből akarod használni. Azt csak akkor érdemes megvenned, ha 10-es befogású nagy vágáskapacitású késekkel akarsz dolgozni - különben felesleges.
-
thyeby
őstag
Kezdésnek vegyél Abraboro Forstner fúrót. Úgy 1000 Ft nagyságrendileg darabja. Már nem tecsógazdaságos, de még nem profi. Egész jól tudtam használni. (A profi nagyon drága, >10 E Ft/db) Vésőt vegyél az Unimax-tól. Bari beszámolt róla, hogy teljesen jól tudja használni, persze meg kellene kérdezned Tőle, hogy ugyanezt vette-e onnan, amit linkeltem. Többet költött ennél élező kövekre, jófélékre, és fenegeti. Egy profi cseresznyés vésőkészlet tízszer ennyiből sem telne ki.
-
python1
veterán
Sziasztok Szakik!
Kézi felsőmarót szeretnék vásárólni MDF,forgácslap megmunkáláshoz.
A kérdésem az lenne hozzátok,hogy ti mit javasolnátok,milyen paramétereknek kellene megfelelnie?
Én elsősorban Makitára gondoltam,amit kinéztem az 900 w-os,de van ez a Maktec a Makiták mellett,ezek mennyire lehetnek jók?Válaszokat előre is köszönöm!
-
izisz
senior tag
Sziasztok, még csak pár napja olvasgatom az itteni hozzászólásokat, nagyon tetszik a társaság stílusa.
Én nem vagyok asztalos, műhelyem sincs. Sőt lévén nem kertesházban lakom mind hely mind zaj szempontjából korlátozottak a lehetőségeim.
Amit most keresek az tanács pár számomra alapdolog beszerzése kapcsán.
Pár vésőt és forstner bitet szeretnék venni. Alapból csak rétegelt lemezzel "játszom", nincs ipari oszlopos fúró.
Tudnátok ajánlani márkát,típust ami ennyire kezdő játékosnak otthoni apró projectek kivitelezésére már pont alkalmas? Előre is köszi a válaszokat! -
thyeby
őstag
válasz yooccoo #32247 üzenetére
Köszönöm! Nagy Tominak is!
Ennyivel is okosabb lettem.
Sajnálom néha, hogy nem előztök ki a válasszal, pedig jobban képben vagytok nálam. De itt várakozott jó ideje már a kérdése Márton Gabinak, és gondolom, haladna, azért kérdezett.
[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz Arpee78 #32240 üzenetére
Nekem is kb. azok az észrevételeim mint amit írtak a többiek a blogod alatt.
A kihúzható bill.tartó ha nem elég nagy az hosszú távon kényelmetlen a kezednek. Akkor jó ha nagy, és kényelmesen elfér rajta minden. Ha ez mellett döntesz a vasalatból egy erőset válassz pl. egy 45kg-os golyósat ami bírja a kezed és mindennek a súlyát.
A másik észrevételem a monitor magassága. Az irodába is egy emelvényen van rajta és így csináltam meg otthon is magamnak ami kb. 15cm-re megemeli a monitort és máris nem lefele kell nézned hanem előre. A nyaki csigolyákat kíméli ha nem lefele kell nézni, ezen túl ebbe a kis emelvénybe lehet tárolni dolgokat.
Ha kihúzható lesz a bill./laptop tartó akkor alá kell merevíti a két oldalsó szekrény közti tető részt(mivel írtam, hogy érdemes kényelmeset csinálni ami 70cm-nél kezdődik), hogy X év alatt ne hajoljon meg a tető. Ide érdemes zártszelvényt beépíteni esetleg a tetőlap belsejébe, de ezt ki kell találni a használandó bútorlaphoz.
Hirtelen ennyi jutott eszembe.Ui.: Jó székre se sajnáld a pénzt, ha az ágyéki csigolyáddal sem akarsz gondot.
-
mdk01
addikt
válasz AndrewBlase #32231 üzenetére
Szélességben alapból van~3-3mm állítási lehetőséged úgy vannak kitalálva ezek a gépek, ez az egyik előnye.
-
válasz martong #32242 üzenetére
Ez képeken csak az első felvonás látható, folyamatban van atervezés. A praktikusságbeli dolgok még csak most jönnek, ha a nagyobb részletek kialakultak.
"a modern elméletek szerint jó ha az ember egy ideig állva dolgozik, ezért emelhető asztallapú asztalokat terveznek mostanában." Azt tudom, hogy túl sokat ülni egészségtelen, de ez mégis csak egy számítógépasztal, fura lenne odaállnom.
Egyedileg lesz gyártva, de állíthatóra gondolnám. A szövegben erről megfeledkeztem, meg a tervezőnek se szóltam erről. A blog topikjában is felemlítették.
Az anyaga valami természetes, tehát fa vagy fautánzat, a fém/üveg kizárva. Nem vagyok asztalos, csak sejtéseim vannak a bútorlap és a fa közötti különbségről. Azt se tudom milyen árkülönbségeket jelentenek.
A további észrevételeket a blog topikjába írjátok, nem szemetelünk itt és áttekinthetőbb. Bár ez csak akkor számít ha írnak is.
-
martong
tag
válasz Arpee78 #32240 üzenetére
Szia, szép az asztal, de praktikusságbeli dolgok szerintem hiányoznak.
- A nyomtató elhelyezése nem egyszerű, ahány nyomtató annyi féle, és a helyigénye is elég változatos, a papírtartó szokta a legtöbb gondot okozni. Ha a polcra teszed, akkor a kábeleket valahogy meg kell oldani.- nem látok az asztalon semmi tárolót (fiók). Hová teszed a cuccokat? (pendrive, diskek, szerszámok, tartalék alkatrészek, nyomtató papír, stb.)
- ha egyedileg gyártod, akkor a méreteket igazítsd a te testméretedhez (ez lehet így van, nem írtál róla)
- a modern elméletek szerint jó ha az ember egy ideig állva dolgozik, ezért emelhető asztallapú asztalokat terveznek mostanában.
- színről és anyagról sem szóltál, az is egy fontos kérdés. Bútorlap, natúr fa, festett/pácolt fa, fém, üveg, stb.?
Okos embernek a nagyapja ültet diófát.
-
thomgrande
tag
válasz martong #32239 üzenetére
Milyen néven fut ez magyarul? Fogalmam sincs.
Az Arden márka hol áll a sorban a CMT DIMAR hoz képest? Ezt sem tudom. Dimar késem még nem volt. Egy CMT volt egy másoló de nem voltam tőle behalva.
Kimondottan fúrásra ez is jó. Ezt használom ötös méretben a polctartók fúrásához. Szép a furat széle."Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
Üdv, mindenkinek! Nem tudom szabad e, de kérhetem észrevételetek e bútortervezési projekt kapcsán?
-
martong
tag
válasz thomgrande #32238 üzenetére
Felsőmaróba fúráshoz ez a tökéletes szerszám az alsó vágóél miatt.
Köszi
Milyen néven fut ez magyarul? Ez az ebay-os ár jól hangzik amúgy. Az Arden márka hol áll a sorban a CMT DIMAR hoz képest?Okos embernek a nagyapja ültet diófát.
-
thomgrande
tag
válasz thyeby #32236 üzenetére
Sajnos nem jól tudod. A párostipliző fúrófeje nem menetes befogatású. Ugyan van a fúróban menetes furat de nem ez a befogatás. A fúrót a lelapolt paláston kell rögzíteni. Ilyen a sorozatfúrók kialakítása is csak azok tízes szárral készülnek.
A másik ötleteddel sem értek egyet. A hosszlyuk fúró alapvetően nem fúrásra készül. Az alsó élszalag nem teljes. Fúrás közbeni oldalazásra jó leginkább.
Felsőmaróba fúráshoz ez a tökéletes szerszám az alsó vágóél miatt."Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
exlepra
tag
Ez is ütős körfűrész lett:
-
thyeby
őstag
válasz martong #32234 üzenetére
"A párostipliző fúrófeje jó a maróba, ha 8-as befogású a fej?"
Úgy tudom, hogy az menetes felfogatású. Ám egy esztergályos könnyen elkészíti azt a menetes "pucát", ami a marógépbe befogva már korrektül tudja fogadni a párostipliző fúrószárát.
Másik, egyszerűbb alternatíva, hogy vásárolsz pl Boronkaynál tipli méretű (gondolom, Neked nyolcas kellene) hosszlyuk fúrószárat. Ennek két egyenes éle van az oldalán, és a lyukat gyakorlatilag nem kifúrja, hanem kimarja. Ideális fordulata ötezer körül lehet. A marógépet tehát be kell lassítanos, hogy ne égesd a fát/bútorlapot.
-
thyeby
őstag
Elviszed egy asztaloshoz, aki áttolja az egyengető gyalu felett. Ha beteszi a vastagolóba is, akkor nyílegyenes, és tökéletesen méretpontos lesz. Ezeket a műveleteket már feldolgozás/beszerelés/beépítés előtt érdemes megtenni, mert ami kijön a gyaluból, az már nyílegyenes ugyan, de mivel továbbra is mozog (a méretek szabályos megtartása mellett) ismét meghajolhat. Pláne, ha szakszerűtlenül és sokáig van tárolva.
Olyanról ne is álmodj, hogy pl készítesz egy négy méter hosszú nyílegyenes stellert fából. Ez még fémből, pl eloxált alu profilból is nagyon drága és költséges feladat. Attól (is) drágulnak a nagyobb ipari gépek, minél nagyobb tökéletes síkot kell tartania. És itt már milliókról beszélünk.
Fából alkalmas fa, és alkalmas méretválasztás esetén max egy-másfél méterig tudsz viszonylag jó egyenest stabilan (de ez relatív) tartani. És az ilyenhez tényleg válogatott faanyagot szoktunk használni.
A nyílászárókat pl úgy oldják meg, hogy kiejtik a göcsöket, s csak a homogén szerkezetű részeket használják fel ún hossztoldással, plusz rétegragasztással. És a jobb (pl Schumacher féle) fa ablakok még így is vas merevítő köré épülnek. És ez sem abszolút, hanem csak viszonylagos pontosságot eredményez.Több fa van, mint asztalos!
-
martong
tag
Tegnap kipróbáltam, hogy hogyan lehetne tiplihelyet "fúrni" felsőmaróval, vezetővel.
Tökéletesen működött, főleg mert szorítóval lerögzítettem a marót az anyaghoz.
Ez esetben milyen fejet javasoltok a maróba? A párostipliző fúrófeje jó a maróba, ha 8-as befogású a fej?
Egyelőre ez tűnik a legolcsóbb megoldásnak.Okos embernek a nagyapja ültet diófát.
-
Bari
Modder
válasz thyeby #32225 üzenetére
Szia!
Sanos ami nekem vannak flakonok, már egyiknek sem zár igazán jól a teteje, pedig van jópár darab. Hosszabb idő alatt beszárad benne a ragasztó hiába teszek még vékony fóliát is a csőr végére. Egyedül az volt jó, aminek most sikerült letörni a csőrét . Ha megkérdezed Öcsédet a flakon kilétét illetően köszönöm. Az igazi a korábban linkelt videón látható ragasztós flakon lenne a legjobb, ha sikerülne beszerezni értelmes áron.
Üdv: Bari
-
Bari
Modder
válasz ahenobarbus #32217 üzenetére
Szia!
Köszönöm a tippet, teszek velük egy próbát. A linken található név alapján rákerestem ebay-en is. Sajnos csak usa eladót találtam, aki vagy nem postáz hozzánk, vagy majd dupla annyiért mint a flakont árulja.
Remélem a würtnél meg lehet vásárolni, és nem horror áron. Majd beszámolok a fejleményekről.Üdv: Bari
-
AndrewBlase
senior tag
A "szélességi kotyogás" viszont állítható egy mélységhatárolóval... Már ha nem attól van, hogy már a vezetősínen is kotyog a gép. Bár ekkor már a függőleges síkban is tág lenne a nút.
Ettől eltekintve szerintem a szélességi kotyogásban egy (-két) mm elfér, legalább korrigálható az illesztés, ha netalán marás közben félrecsúszik a gép.
Miért mindig én???
-
mdk01
addikt
válasz martong #32228 üzenetére
Bedagad a lamello a helyére nagyon durván, így is van kitalálva. Azért sem szabad úgy bútort összerakni, hogy beragasztja az ember élbe a lamellot, majd pár órával később rakja össze, mert abból a kevés ragasztó menyiségből is ami kijön víz annyira megdagasztja, hogy nem lehet beledugni a nútba.
Ezt csak arra írtam ,hogy azt írtad a ragasztó nem tud helyet kitölteni ami igaz is csak lehet számolni a lamello dagadásával is...persze mértékkel. -
mdk01
addikt
válasz thyeby #32224 üzenetére
Én is az olcsó utángyártott kekszet használom, de soha nem volt vele gondom.
Ami a szorulást okozhatja az, hogy a tárcsa már el van köszörülve és vékonyabbat nútot mar, a másik lehetőség, hogy párás helyen tárolják a kekszet és megszívta magát.
A lötyögéssel nincs tapasztalatom, mert normális gépet használok, de láttam olyan 20e Ft-os akármit amibe kotyogott a tárcsa. Ebből fakadóan simán tud szélesebbet marni. -
martong
tag
válasz thyeby #32224 üzenetére
Ugyan nem volt még dolgom lamellózóval, de azt gondolom, hogy egy jó lamellózó, és hozzá méretpontos keksz nem enged semmilyen irányban semennyi "szabadságot".
Arra gondolok, hogy hossz irányban (élével párhuzamosan) pár mm mozgást eltűr, akkor még beszorul.
vastagságban nem lehet kotyogása, mert a ragasztó nem tud kitölteni semekkora teret.Okos embernek a nagyapja ültet diófát.
-
thyeby
őstag
Nekem mezei csőrös van, ami ellen tiltakozol, de nem szok beszáradni. Ha sokáig van nyitva, mert fél napon át ragasztok, akkor egy bicikliküllővel - ami direkte erre az esetre van az ablak alatt - kipiszkálom a kásásat a csőrből, és jó megint. Ha fél percen át nem nyúlok a flakonhoz, akkor rápattintom a kupakját.
És annyi flakont gyűjtöttem, hogy egy vödröt szét tudjak azon frissibe' porciózni. Mert a vödör alján bebőrözik a felette levő sok levegő miatt, ha hosszabb ideig áll. A flakonokban sosem.De Robi öcsém hozott nekem jópár lidis (valami mosószeres) flakont, hogy az faxa lesz ragasztónak. Annak rövid csőre volt. Nem kértem belőle, mert én már ezt a 750 ml-est szoktam meg, ahhoz ragaszkodok. Megkérdezzem Tőle, hogy minek a flakonja is volt? (Amikor a felesége kipocskolta belőle a vegyszert, ő kimosta magának, és gyűjtögette.) Nekem elsősorban az nem tetszett benne, hogy keskeny, magos, mint a Pálma faragasztók csőrös flakonja. Mikor kevés van benne, már lassan csordul ki belőle.
-
thyeby
őstag
válasz martong #32219 üzenetére
"A lamellózó is csak egyik irányban ad szabadságot, ha jól sejtem."
Ugyan nem volt még dolgom lamellózóval, de azt gondolom, hogy egy jó lamellózó, és hozzá méretpontos keksz nem enged semmilyen irányban semennyi "szabadságot".
Sokaktól hallottam már a keksz mizériát, hogy kotyog. Hogy aztán a gép tárcsája nem jó méret, vagy üt, és ezmiatt vastagabb hornyot vág, vagy a keksz van vékonyabb anyagból, esetleg még kisebb íven is vágva, mindegy. Szerintem ha kotyog bármennyit bármilyen irányba, akkor nem jó. Ha vagy a tányér görbe, vagy a leves ferde, akkor lőttek a pontosságnak. Picit szorulva kell a helyére menni egy jó idegencsapnak. Biztos van különbség a 2 Ft/db, és a 8 Ft/db keksz minősége közt."Milyen anyagból célszerű csináltatni a betétcsövet?"
Attól függ, mi a cél. Ha puhább anyagból készíted (réz, bronz), akkor a fúrószárat kíméled, de hamarabb kopik, mert puha. Ha kemény anyagból (szabvány vas, esetleg szerszámacél), akkor meg a persely tart sokáig, a fúrószár megy tönkre hamarabb.
Szerintem mezei köracélból kiesztergáltatod, és az egy arany középút. Ha meg veszel Festool fúrószárat, akkor inkább puha persely legyen (réz, a rézangyalát), mert az az olcsóbb.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
Nehéz erre kimerítő választ adni.
Megpróbálom dióhéjban összefoglalni.A fa mozog. Ritka az annyira homogén szálszerkezet, ami nem vetemedik el száradás közben, már csak azért is, mert természetszerűen egy deszka felső oldala a rakatban gyorsabban veszíti el a nedvességtartalmát, mint az alsó. És vannak fafajok, amik jellemzően nehezen tarthatók egyenesben. Pl nyárak. Van pl a vasér. Ez nagy erővel húzza a fát a mellette levő rostokhoz képest. Van, hogy egy száraz, kigyalult, egyenes, szép szál deszkába fúr a mester egy lyukat, bevési pl a zárat, közben átvágja a vaseret. Ettől az egyenes fa pattan egyet, és olyan kajla lesz, hogy kezdheti a munkát előről másik alapanyaggal.
Szóval fűrészáru közt nyílegyenest találni ritka, mint a fehér holló.Másik dolog, hogy a helytelen szárítás/rakatolás garantálja, hogy nagymértékű lesz száradás után a vetemedés. Vannak olyan fa kupecok, akiknek gőzük sincs a fáról. Adják, veszik, és azt sem tudják, hogy mit. Ők rendszerint ordítóan helytelenül is tárolják. Zatikról ezt nem feltételezem. Régi iparos, aki képben van.
Van ún. OF (osztályon felüli) faanyag. Ebben nagyobb a valószínűsége a szép egyenes darabnak, de ez sem lesz nyílegyenes. Valamekkora tűrés itt is megengedett a szabvány szerint is. Ezt is egyengetni kell feldolgozás előtt.
Amikor a rönköt vágják, akkor nyílegyenes. De mégy csurom víz. Ha valaki ezt veszi meg azért, mert nagyon szép, rajtaveszt. Mert csurom víz. Még ki kell szárítani. És aki emiatt vesz vizes fát, azt sem tudja, hogy a szárítás mi fán terem. Valószínűleg sokkal görbébb lesz, mire kiszárad, mint ha válogatott volna a száraz anyag közül a fakereskedésben. Az igazán lúzer azonnal fel is dolgozza a vizes fát. Semmi se lesz belőle. Egy év után minden méret tíz százalékot fog veszíteni. A hosszából nem, csak a szélességéből. Valamennyit persze hosszirányban is zsugorodik a fa, de nem olyan ordító arányban. Hogy értsd: Összecsap egy kutyaházat, és ujjnyi rések lesznek egy év után a deszkák között, amiket eredetileg szorosan egymás mellé szegelt.
-
pali923
aktív tag
Biztosan függ attól is, hogy melyik bolt, és éppen mikor hoztak új árut. Győrben eddig tölgy, bükk és kőris faanyagot mindig tudtam venni kifogástalan minőségben, sokszor különböző méretekben is van, léc és deszka is. Igaz, hogy nem olcsó, és az sem mindegy, mennyire kell hosszú darab.
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
mahoo
csendes tag
Ma elmentem a zatikba, ott voltam tobb mint egy orat, kemanyfa lecet kerestem. Vagy deszkat, amibol lecet szabhatok . De nagyon csalodott voltam, mert mind egy szalig, rovidebb-hosszabb, meg voltak vetemedve. Valamelyik kevesbe, valamelyik jobba. Fajtatol fuggetlenul.
De gondolom, hogy ez "normalis", csak nem volt uj. Vagy megsem? -
martong
tag
válasz thomgrande #32218 üzenetére
A párostiplizőnél felejtsd el a jelölöm és fúrom dolgot. Nem véletlen csináltam hozzá vezetőt ami tized pontos vezetést ad. Ez nem lamellózó hogy majd az összerakáskor beállítom. Kis pontatlanságnál is ronda lesz és nehéz összerakni.
A lamellózó is csak egyik irányban ad szabadságot, ha jól sejtem.
Vezetősablonnal, és lefogatással valszeg a klasszikus tiplizőm is jó eredményt ad. Nyilván a betétet cserélni kell, ha elkopott. A hétvégén kipróbálom.
Milyen anyagból célszerű csináltatni a betétcsövet?Okos embernek a nagyapja ültet diófát.
-
thomgrande
tag
válasz martong #32215 üzenetére
A merőlegességet az biztosítja hogy azt a cső darabot bedugod a sablon furatba. Ha nem merőleges nem tudod bedugni.
A párostiplizőnél felejtsd el a jelölöm és fúrom dolgot. Nem véletlen csináltam hozzá vezetőt ami tized pontos vezetést ad. Ez nem lamellózó hogy majd az összerakáskor beállítom. Kis pontatlanságnál is ronda lesz és nehéz összerakni."Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
ahenobarbus
tag
Üdv,
[link www.wurthwoodgroup.com]
A Würth magyar oldalán nem találom, de egy telefont talán megér...uff, ocs.
-
Bari
Modder
Sziasztok!
Segítsetek légyszi. A napokban sikerült a ragasztós flakonom leejteni és letört a csőr a tetejéről. Ez egy ősrégi ragasztós flakon, anno még a szalagparketta ragasztásához használtam. A rövid csőre miatt nagyon jó volt használni, nem száradt bele a ragasztó, mint a többi hosszú csőrű flakonba. Mostanság meg már nem is kis kiszerelést használok, hanem legutoljára egy 5l-es vödörrel vettem ragasztót, amit át porciózok az említett flakonba. Mivel újabb ilyen ragasztót nem szándékozok venni, a vödörben még jó 2 liter van, eszembe jutott hogy a youtube-on láttam ilyen csőrös ragasztós flakont használatban, de sehogy sem sikerült nyomára akadni. Gugli a csőrös ragasztós flakon kifejezésre mindent ad, csak nem azt amit keresek.
Az említett flakon ebben a videóban a lejátszási időponttól kezdve látható. Milyen néven keressem? Ebay link is jöhet, de ha idehaza is beszerezhető az jó lenne, nem kellene heteket várni a megérkezésére.Előre is köszi a segítséget!
Üdv: Bari
-
martong
tag
válasz thomgrande #32212 üzenetére
Én ezt a rendszert ajánlanám a figyelmedbe. Ezt azért tartom jónak mert itt a fúró nem a megvezető furatot koptatja, deformálja.
Kétszer is megnéztem, de nem értem a jóságát. A csőbe épített betétek jó ötlet.
A fő problémáim:
Semmi nem garantálja a függőleges fúrást. Egy lukacsos lemez a pontos osztást biztosítja, ez könnyen koppintható.
A merőlegességet a dolgozó biztosítja?Nem világos, hogy a 2. filmben miért nem a bútorlap közepébe fúrta a lukakat, hanem egyik oldalra láthatóan eltolva.
A lentebb linkelt (általam használt) tipliző előnye ugyanaz lenne, mint a párostipliző vagy lamellózóé:
Ceruzával kijelölöd a tipli helyét, odateszed a szerszámot és már tolod is. Egy fúrás/marás 10 sec.
A két újabban linkelt eszközökön egy sablont kell megfelelően beállítani, odatenni, szorítani, majd azután jöhet a fúrás. Újabb lukhoz újabb pontos illesztés (ütköztetéssel azért gyorsabb, de az az enyémen is van), újabb szorítás, és fúrás.Az enyémmel az a bajom, hogy akárhogy ügyeskedtem, a fúráskor elmászkált a sablon kicsit. Utólag belegondolva, kemény műanyagból van, ami jól csúszik a bútorlapon. A lamellózó meg gumizva van.
Tehát kérdés újfent a lamellózó/páostipli használókhoz?
Amikor kézzel odafogod a gépet az anyaghoz, nem mozog el?Felmerült bennem, hogy ezzel az erővel a marógépre is lehetne szerelni egy feltétet, ami biztosítja az elmozdulásmentességet (Én eddig csak 18-as bútorlapot csapoltam). A marógép tudja a pontos párhuzamos vezetést, mélységállítást. Akár egy kis teljesítményű maró befogható erre véglegesen is.
Lehet valami orosz már meg is csinálta, csak még nem találtam meg a videót.Okos embernek a nagyapja ültet diófát.
-
thyeby
őstag
-
thyeby
őstag
válasz martong #32211 üzenetére
Eléggé el vagyok havazva, így csak keveset tudok most belekotyogni.
De sokat eszembe jutottál. Én már érzem, hogy Neked pontosan mire és mennyire kell, mégsem priviben írok, mert sok másnak is hasznára lehet talán.Szóval:
A Domino-ról tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. És most itt nem az következik, hogy akkor tehát az, hogy be köll szerezni egy Domino-t.
A Domino-val is lehet elrontani, nekem is sikerült már néhányszor. És mindennel lehet elrontani. Mindennel külön-külön meg kell tanulni pontosan dolgozni. Nyilván a drágább dolgokkal könnyebb, az olcsóbbakkal lassabb, és nehezebb. De ezer módszerrel lehet pontosan tiplizni.
Neked őszinte szívemből még a lamellózót, párostiplizőt is soknak tartom beszerezni. Mert befejezed a lakást, és ott fog porosodni, meg helyt foglalni a garázsban. Persze komoly alternatíva mégis, mert miután megtette Nálad a dolgát, el is lehet adni.Az ahhoz hasonló tiplizők, mint amivel magad is dolgozol, egy idő után kikotyogósodnak. Az jött le az írásodból, hogy már szétrágtad a fúróval a perselyeket. Ha csak ennyi a baj, hát nosza, cseréld ki a perselyeket, és ismét pontos. Esztergányossal dreháltatsz egy marikkal, meg mégtöbbet, hogy legyen bőven tartalékba. Esztergáltatsz egy pontos kiütő tüskét is, meg csinálsz/veszel egy fakalapácsot, amivel az új perselyeket a helyére ütöd kíméletesen. Oszt' jónapot.
És mégvalamit!
Van egy igazán pontos oszlopos fúród. Ezzel készíthetsz magadnak ilyen tiplizősablont testreszabottat. Kell néhány keményfa, kell egy nagyon pontos fafúró (Legyen Festool jó drágán, és vigyázol rá, mint a szemed fényére.), kell egy csipet elszántság, és elkészíted a saját sablonodat, ami veri akár a Wolfkraftokat is. Minél hosszabb perselyeket építesz (nyilván minél vastagabb fába), annál pontosabb lesz a furat szöge is, és annál tovább tartanak a perselyek. És ehhez is veszel Festool fafúrót, tipli méretűt. Az ráadásul hatszög befogású, úgyhogy egy bittoldóval gyorsan cserélgetheted a kevés fúrógépedben a fúró és a csavarozó biteket. Nagyon nehéz jó fafúrót találni a piacon. Van, de sokat kell menni utána. (A Festool egyszerű beszerezni, de igen drága.) Ha egy olyan fafúrót dugsz a bármilyen jó tiplizősablonba, ami picikét is üt (márpedig nekem ütött a metebó is, a Bosch is), garantáltan ki fogja rágni ismét a perselyt a kajlasága, meg mondjuk egy már nem OBI-s szintű Abraboro élkiképzése is. Tehát fontos a fúróhegy geometriája is, szimmetriája is. És a jó fúrószárral is kímélni kell a perselyt. Amíg bele nem harapott a fába, addig csak lábujjhegyen, utána már lehet kicsit lejjebb ereszkedve, de még mindig lábujjhegyen befejezni a fúrást. Ez csak megszokás és figyelem kérdése.Amikor az ember észreveszi, hogy már nem pontos a sablon, akkor azonnal perselyt cserél, és ismét és azonnal pontos. Ha nem cseréled időben, rest kétszer jár.
Tévedés ne essék, nem azért "sajnálom" le a lamellózókat, mert Domino-m van. Egyszerűen nem látom, hogy hol bír egy lamellókeksz annyit, mint helyette két becsületes köldökcsap. Szóval ha választanom kellene lamellózó és párostipli fúró közt, gondolkodás nélkül párostiplizőt vennék. Úgy emlékszem, hogy Nagy Tomi vett párostipli fúrót az Unimax-ból, és tud vele pontosan dolgozni. De rá kell azért kérdezni onkább, nehogy csaljanak az emlékeim. A hozzá adott fúróhegyeket nem tartotta használatra se érdemesnek, viszont linkelt jó minőségű fúróbiteket, ami jó az Unimaxos gépbe. Nézz utána, lehet ez is alternatíva. Ha veszel egy minőségi gépet használtan, és nem leszel rest túladni rajta addig, amíg nem válik kifutott termékké, akkor viszont (nem kockázat nélkül persze, de jó valószínűséggel) teljesen ingyen használhatod a gépet addig, amíg be nem bútoroztad az egész lakást.
Nemrég linkelt azt hiszem epmd kolléga egy gyakorlatilag vadiúj Domino-t (még nem T-lock dobozokban, de már négyes tiplikkel is) félár felett kicsivel - úgy emlékszem 185-ért. Hamar elkelt. Igaz, nagy beruházás, de akár még kereshettél volna is rajta, miután kihasználtad. Biztos vagyok abban, hogy kétszázért két év múlva is gyorsan el lehet adni. És akkor építhetted volna szuperlatívuszokkal a szekrényeidet. Ingyen.Na, jó keveset kotyogtam bele! Mi van, ha el se vagyok havazva?
[ Szerkesztve ]
-
thomgrande
tag
válasz martong #32211 üzenetére
Én ezt a rendszert ajánlanám a figyelmedbe. Ezt azért tartom jónak mert itt a fúró nem a megvezető furatot koptatja, deformálja. Még 1 2 bemutató. Vagy beszerezni vagy koppintani a rendszert.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
martong
tag
válasz Attis1971 #32210 üzenetére
én évekig ezt használtam, és nagyon szépen és pontosan lehet vele dolgozni.
A videón azt látom, hogy minden lukhoz egyedi beállítás, lerögzítés szükséges. Így lehet pontos, de állati lassú a munka.
A másik problémám, hogy annyira kikopott a persely, hogy amiatt van 1mm lötyögés, ez itt is felmerülhet. nem tapasztaltad?
-
martong
tag
válasz pali923 #32205 üzenetére
Ezen a gépen pl. nem a motoron van a fogantyú.
Valóban, de a használatnál itt sem a fogantyút fogja a pasi.
Néztem külföldön (ebay alapvetően, a külföldi webáruházak nem nagyon szállítanak Mo-ra, pedig jó áraik vannak), ott kb egy húszassal olcsóbbnak látszik. A merülőmet is Angliából vettem, nem volt eddig vele baj.
Használtat is bevállalnék, ha lenne kínálat.Okos embernek a nagyapja ültet diófát.
-
pali923
aktív tag
válasz martong #32204 üzenetére
Ha találsz jó gépet abban az ársávban, szólj nekem is lécci. Én azt a DeWaltot is csak 80-ért találtam, bár külföldi oldalakon nem kerestem. Te biztosan ügyesebb vagy.
Eddig a legolcsóbb lapostipli marót Makitában találtam a jobbak közül. Viszont erről sincs mindenkinek jó véleménye.
Nekem sajnos csak gagyik jutottak (most éppen aldis), ezért úgy használom, hogy az asztalra teszem a munkadarabot és a gépet is, felhajtott szögvezetővel (vagy mi) használom. Így lehet viszonylag pontosan dolgozni vele.
Ezen a gépen pl. nem a motoron van a fogantyú, de az eredeti Lamellon is azon van, és mégis elég jól lehet használni. Állítólag.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
martong
tag
Sziasztok,
Akarok venni egy lapostiplimarót. Nézegettem a kínálatot, egy kérdés merült felé bennem.
Sok gépnél kifogásolják a tesztelők, hogy a felső fogantyú a motoros (csúszó) részen van, nem pedig a fix elemen.
A youtube-s videókon is azt látom, hogy úgy használják, hogy a (többnyire bal) kezükkel a fix részt hozzáfogják a munkadarabhoz, a jobbal meg tolják a mozgó részt a motor házánál fogva. A fogantyú így üres.
Soha nem használtam még ilyet tömegesen.
Kérdések:
Ti is így fogjátok a marót?
Akad-e olyan márka, ahol a a fogantyú nem a motoron van?
50-70 eFt-os ársávban mit ajánlotok megvételr?
A DeWalt (DW682K) befér ide, jó lehet az?Ps.: Továbbra is Nálam van Madmax noname lamellózója, ami ugyan majdnem semmire sem jó, de ha valaki kéri szívesen odaadom.
-
Findzs
addikt
válasz Winner_hun #32202 üzenetére
szép munka
én mikor próbáltam ilyen sok lyukat furkálni nem lett szép
valamennyire elmászott a fúró hiába tartottam, egyszerűen a fa rostja is odébb tolta, lehet én vagyok a gyenge"Az embereket nem az igazság érdekli, hanem a saját igazuk."
-
Winner_hun
titán
válasz Findzs #32189 üzenetére
Kézzel furkáltam, semmi macera nem volt vele. 1:1 méretarányban megrajoltam / konyomtattam, rátettem a papírt a fára aztán hajrá.
Felülről ilyen.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest