- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 3D nyomtatás
- Milyen TV-t vegyek?
- Zeneszerkesztő és DJ topic
- Milyen széket vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
ZBO
tag
Sziasztok!
Segítség re lenne szükségem. M5A 97R2.0 lapom van. Most cserélték ki, mert az előző fűstöt eresztett. Az SB 950 alól jött a bakelit szag. Most az új lap egy idő után kikapcsol. Szerintem a középső ( proci alatti) hűtőborda melegszik most nagyon, és ha elér egy szintet kikapcsol. Nem kékhalálozik. Minden hűtő max fordulaton megy , így is csinálja. Egyszerre csak keveset írhatok. AIDA-ban az alaplap szenzora 35 fok most, de ez nem ott mér ahol kellene.
Szeretnék egy tuning nélküli fix értékű BIOS beállítást. 2301-es van rajt.
Köszi -
ViZion
félisten
válasz
szivacs1987 #3694 üzenetére
mert sok házban nem is egyforma, rejtett a reset, tollal lehet benyomni.
-
hardline
senior tag
válasz
szivacs1987 #3694 üzenetére
Értem én. Szoktam én is kókányolni.
Szükségmegoldásként oké, de én azért kicserélném (általában a reset gomb kisebb, nehezebben elérhető/benyomható) a kényelmetlenségek miatt. -
Gaberking
senior tag
válasz
szivacs1987 #3692 üzenetére
+1
-
hardline
senior tag
válasz
szivacs1987 #3692 üzenetére
Elég kókler megoldás lenne
-
ViZion
félisten
válasz
hardline #3689 üzenetére
Magasabb kategória, lehet ott figyelnek. Itt volt Core 300-es logout cikk is, leszólták a srácot, h nem megy be a táp, alaplapi csavarok, etc... nah én 3-at szereltem, a sajátomat is és mind ilyen. Kicsit elcsúszott furatok, beletépett csavarok, alaplapi távtartók menete beteg, fogóval kell betekerni, etc... Ettől függetlenül a Core 1000/3000 jó házikó. Mondjuk át kellene festenem fehérre...
-
ViZion
félisten
válasz
dethroner #3683 üzenetére
Cégnél volt ilyen, persze kodegány házakat hoztak, amiben a gombot vmi műanyag nyomta be, nem is látszott, h beszorul, csak utána a gomb lazán ment be, onnan jöttünk rá. Visszavittük a céghez, szerintük semmi baja...
Végül azt is nekem kellett meghegeszteni, fain volt...Akkor ööm, bódottáááá... ez nem drága legalább.
-
dethroner
veterán
válasz
Gaberking #3681 üzenetére
Úgy néz ki egészen banális hiba van. Táp jó, teszterrel kimértük. Másik táppal sem megy. Viszont, ha lehúzom a lapról a power gomb csatit és áram alá helyezem akkor nem pörögnek fel egyből a vantik. Ezután csavarhúzóval tüskék összezárása és már megy is. Szóval valószínűleg a ház bekapcsoló gombja rossz, nyomva marad és amikor áramot kap rögtön indít és pár mp múlva ki is kapcsolja.
-
Gaberking
senior tag
válasz
dethroner #3680 üzenetére
Ha mindent lehúzol az alaplapról (hdd, ssd, stb.), kiveszed a memóriát/kat is, csak egy billentyúzetet dugsz rá, akkor mi történik? Ha utána sincs semmi, akkor az alaplapot vedd ki a házból, majd tedd vissza és csak a tápot dugd rá + proci + vga + bill és próbáld meg elindítani!
-
dethroner
veterán
Olyannyira nem bútol linuxal sem, hogy elindulni sem hajlandó, bármit csinálok vele. Ha a tápot bekapcsolom felpörögnek a ventik egy pillanatra, de utána minden megáll.
A megmozgatós, kiszedős játékot holnap végigzongorázom.(#3679) hardline Hát ha a lap a gond, az nem lenne nagy dolog, még gariban ki tudnám cseréltetni, van az iponban ilyen. Viszont picit bíznék benne hogy a proci a halott, mert akkor jönne egy FX 8320 pici ráfizetéssel
-
hardline
senior tag
válasz
dethroner #3675 üzenetére
Úgy 2 hónapja nem teljesen így, de hasonló módon döglött meg egy lap nálam.
Azon szemmel látható pörkölés volt az alaplap mindkét oldalán. Kevés fázis, nagy proci...
Lényeg, hogy szerintem neked is a lap adta meg magát, még ha nincs is rajta szemmel látható hiba.
Próbáld meg gariztatni. CPU hibát én kizárnám. Táp vagy lap, de én a lapra tippelek. -
dethroner
veterán
válasz
hardline #3674 üzenetére
Semmi sérülés nem látszik a lapon.
Az a baj, hogy nincs tartalék táp és olyan ismerősöm sem, aki szívesen kiszedné a gépéből a sajátját. Szóval a táp tesztet nem tudom (egyenlőre) megcsinálni. Az elem dologgal kapcsolatban szkeptikus vagyok, tudtommal az elem azért van benne, hogy a bios beállításokat megtartsa ha nem kap hálózatból áramot. Volt már szerencsém elem hibás géppel, ott minden bekapcsolás alkalmával be kellett állítani a dátumot, órát. Az enyém az akkor is megtartotta ezeket, amikor már kezdtek elő jönni a gondok, a bios beállítás, óra, dátum minden megvolt. Szóval lap, cpu vagy táp.Előző kettő még garis, ha mákom van abból döglött valami. Ha táp, akkor zsebbe nyúlós lesz
-
hardline
senior tag
válasz
dethroner #3673 üzenetére
Én 2 dolgra gondoltam, de amennyire értelmezem más is arra tippelt.
1: alaplapi elem csere kéne (filléres móka)
2: táp gond lehet
Ha ezeket kipróbáltad (számomra nem derült ki, hogy mire jutottál vele) akkor hirtelen nincs más ötletem.
Az alaplapon nincsen elszíneződés? Hátulról is nézd meg. -
dethroner
veterán
Sziasztok!
Lenne egy hatalmas gondom. Itt olvashatjátok összeszedve hogy mi gond. Légyszi segítsetek, mi lehet a probléma?
-
hardline
senior tag
Üdv, valaki használ m5a97 evo r2.0 lapban corsair vengeance low profile 1,35V-os fehér ramokat (1600)?
Több helyen olvastam, hogy ezekkel a low voltage ramokkal nem nagyon birkózik meg a lap, igaz ez?
A piros (1866) rammal is ugyan ez a gond. -
St0keR
tag
hellósztok nekem fx 8350 esem van rajta és bekapcsoltam rajta a turbo-t de én úgy láttom mintha nem tetszene neki ez a dolog meg azt nemértem miért villog a piros led a lapon amig benem bootol a rendszer
-
szente
addikt
Sziasztok!
M5A97 Evo R2.0-nál miért nem érzékel 2db venti fordulatszámát?
Eddig jó volt, most kicseréltem egy darab ventit egy nagyobb fordulatura, azóta csinálja. Mindegyik PWM-es, de csak a nagyobb fordulatut mutatja, meg a CPU ventit.
Egy csatlakozón egy venti van. -
-
kalman87
csendes tag
Sziasztok,
visszatérve írok egy régebbi ügyhöz, egy M5A97 EVO 2.0 alaplapom volt, és egy FX8350, a processzor nem akart működni, biost próbáltam frissíteni nem sikerült. Elvittük szervizbe ott is frissíteni próbálták ugyan ezzel a frissítéssel, de nem sikerült nekik, másodjára megint ugyan azzal, aztán működött. Azt nem tudni, hogy elsőre miért, de a lényeg,h már működik.
-
-
pipo112
őstag
válasz
MaxxDamage #3661 üzenetére
Nem érdemes cserélni főleg ha az evo gond nélkül viszi az 5ghz-t
-
vakond5
őstag
válasz
MaxxDamage #3661 üzenetére
Kizárólag újraflash-eléssel.
-
Egy érdekes kérdés az M5A97 EVO R2.0 -ról
BIOS -ba hol/hogy tudom törölni az elmentett "OC Profile" beáll. ?
/gondolom sehogy, max felűlírom azt cső ?/Sabertooth mennyire jó (mint csere) , ha az említett lap is viszi gond nélkül az 5GHz -t 8350 -el ?
/gondolom csak pénzkidobás lenne.../Remélem mondja valaki, hogy a kérdéseimre a választ már meg is kaptam / adtam
/Azért kérném a megerősítést, vagy cáfolatot/L
-
ViZion
félisten
Egy kis vasárnap délutáni csemege a topiklakóknak: [link]
-
válasz
Lacielvtárs #3652 üzenetére
Phanteks -et neki ! (ez minden szempontból jó!)
L
-
Whysperer
addikt
Szaisztok: ilyen kérdésem lenne: [link]
-
ViZion
félisten
válasz
Lacielvtárs #3654 üzenetére
Miklósasss tud mondani adatot a Silver Arrowról, meg van vmi újabb verzió is talán.
-
pipo112
őstag
válasz
Lacielvtárs #3654 üzenetére
Ja alaposan át kell rágni
-
pipo112
őstag
válasz
Lacielvtárs #3652 üzenetére
Szép iromány és hasznos
de én az új noctuat válsztanám az tuti -
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
pipo112 #3651 üzenetére
... értelek...
előre is bocsánat az OFFért, de ezt olvastam a h100i-ről:
ez miatt végképp elbizonytalanodtam...
"Látom a H100i kap rendesen hideget, meleget.Volt már vele pár kalandom 2 kollégámnál is, de ettől függetleneül én is ezt vettem, mert nagyon jó hűtés. Kicsit utána kell járni, és elolvasgatni a tapasztalatokat, külföldi és itthoni fórumokon, és persze a hivatalos support oldalon is. Pár dolgot azért leírnék vele kapcsolatban.
Problémák:
Gép indulásakor kék képernyő:
Mivel itt a ventilátorok szabályozása szoftveresen történik sajnos vannak problémák, a CorsairLink a kiadás pillanatában nem volt éppen tökéletes, azóta már kijött pár verzió.A kék képernyő tipikusan CorsairLink USB probléma. Ez akkor fordul elő mikor használnánk a CorsairLinket USB-n keresztül. Mi ilyenkor a probléma? A CorsairLink-nek USB konfliktusa van vagy egy másik US B perifériával, vagy az az USB amit használnánk az alaplapon éppen nem "aktív". Az én Asrock lapom is szórakozott ezzel a 2.20-es BIOS frissítésig. Elég sok USB csati hely van a lapon, és minden induláskor másik volt aktív. Ezért lehet, hogy az egyik induláskor semmi gondod, a másiknál meg kék képernyő, vagy a CorsairLinkbe belépve nem látsz hőfokokat, nincs meg a profilod. Itt megoldás lehet USB 3.0-ba dugni ha van szabad, de nem árt felrakni a lap legfrissebb USB drivereit. Nem árt meglesni azt sem milyen verziójú CorsairLink-et, ill.firmware-t használunk, egy frissítés megoldás lehet. Általánosan elmondható, hogy az 1.0.5 firmware verzió alatt voltak problémák az USB-vel. Itt érdemes megjegyezni, hogy az új szállítás a H100i-ből már pont emiatt alapból 1.0.5-el érkezik.Kattogó, vinnyogó ventilátorhangok, kattogó pumpa:
Hát igen. A Corsair gyári ventilátorai hang szempontjából nem a legjobbak, alapból hangosak. Az első szériás ventilátorai még 3 pin-es Corsair SP120L High Performance-ek voltak, melyek akár 2700-as fordulatra is képesek. Ebből adódott egy kis probléma, a vinnyogó, és kattogó hang. Később igyekeztek új CorsairLink update-kkel meg firmware-ekkel orvosolni a problémát ezek szabályozására, volt akinél megoldódott a kattogás/vinnyogás, volt akinél nem. Mivel emiatt sokan lecserélték a gyári ventiket, ezért megpróbálták összehozni, hogy vezérelhetőek legyenek a 3 pin-es, nem PWM-es nem gyári ventilátorok, sajnos kevés sikerrel.(Lejjebb kifejtem miért) Így később lecserélték ezeket, az új szállításban már 4 pin-es PWM-es ventikkel érkezik a H100i. A pumpa kattogását is igyekeztek javítani firmware update-el, elég sok embernek meg is oldotta. Ám ez csak abban az esetben igaz ha a hőmérsékletek rendbe vannak. Ha a hőmérséklet magas, és még kattog is a pumpa, az már némi aggodalomra adhat okot. Lásd lejjebb.Most akkor vezérlel, vagy nem vezérel más hűtőventilátorokat?
A válasz is-is. Attól függ milyet. A Corsair gyári ventijei saját fejlesztésűek, kifejezetten a H100i-hez készültek. Más ventilátorokhoz képest elég nagy fordulaton tudnak menni, és ami még fontosabb, statikus nyomással igyekeznek a leghidegebb levegővel hűteni. Sokan belekeveredtek külföldi fórumokon is a 3 pin-es nem PWM-es, ill. 4 pin-es PWM-es mizériába. Most akkor vezérli vagy nem? (Ugye a régi szállításban még 3 pin-es ventik voltak) Vezérli a 3 pin-es nem PWM-es ventiket, bár nem a leghatékonyabban. Mivel ezek DC vezérlésűek, ezért elég lassan veszik át a rájuk szabályzott fordulatot, és hajlamosak egy kattanó hanggal hallatni, hogy bizony ők nem erre vannak kitalálva. A másik probléma, és ez általánosan elmondható, hogy ezek közül csak nagyon kevés közelíti meg a 2000-es fordulatot, a Corsair ventilátorai által létrehozott statikus nyomásnak pedig a közelébe se érnek. Sokan próbálkoznak mindenféle 3 pin-es Noctua és mindenféle PWM-es ventikkel, vannak amik tényleg nagyon jók, de újfent hiányzik a statikus nyomás, itt nem egy CPU alumínium bordáját hűtjük. Sokan kérdezik, hogy jó-e a Corsair SP120 Quiet Edition-je rá. A PWM-es jó, csendes, de újfent probléma, hogy a csendesség érdekében a maximum fordulat 1450-re van leszabályozva. Bár tesztekben bebizonyosodott számtalanszor, hogy a PWM-es SP120 Quiet Edition max fordulata, és a gyári PWM-es Corsair max fordulata közt furcsa mód mindössze 1, max 2 fok eltérés van, ezért sokan erre cserélték a gyári ventiket. Ezt mindenki döntse el maga. Én a biztonság kedvéért azonban mégis a Corsair SP120-as PWM-es High Performance ventijeit ajánlanám ha már mindenképpen cserélni akar valaki, és a Corsair is ugyanezt javasolja. Ennek fordulata 2350-en van max-on, és ugyan nem "csendes" kiadás, a CorsairLink-ben át lehet állítani a profilt csendes-re.Induláskor 100%-on mennek a hűtések bizonyos ideig:
Hát igen, ez sajnos a H100i-vel jár. Próbálták már több firmware verzióval javítani, eddig sikertelenül. Induláskor a H100i egy ellenőrzést hajt végre, aminek velejárója ez sajnos. A folyamat olyan 5 max. 10 másodpercig tarthat.Szerelési problémák:
Ahogy látom lejjebb már beleszaladtak páran a hosszú csavarokba, ezért erre nem térnék ki külön, van egy másik probléma is. Néhány usernél fellépett a "magas" hőmérséklet probléma, a hűtő alulmúlta a várakozást, néhány embernél negyvenX fokon járt terhelés nélkül a processzor, húzás nélkül. Sajnos nem mindig fekszik fel normálisan a hűtő a processzorra, vagy nem szorul neki eléggé. Nem árt megnézni az alaplap hátulján a hátlapot, előfordul, hogy lazább, némely esetekben mozgatással próbálva lötyögni is tud, annak ellenére, hogy minden csavar jól meg van húzva. Ilyenkor újra kell szerelni sajnos. A hátlapon lévő átlátszó műanyag fóliát érdemes fent hagyni, illetve néhány alaplapnál plusz gumitappancsok beszerzése szükséges, hogy normálisan nekiszorítsa, és 100%-ba felfeküdjön a hűtő a processzorra. Ha valakinek 70-80 fok feletti hőrmérsékletei vannak, érdemes megfogni a csöveket. Ha az egyik langyos vagy hideg, a másik meg nagyon meleg/forró, a pumpa meg kattog, ott fenáll, hogy bibis a pumpa.LED villog, bizonyos szín(ek)ben nem világít:
Külföldi fórumokon több usernél is olvastam, hogy a LED hajlamos össze-vissza villogni, vagy nem olyan színben világít amilyenre állítva van, vagy nem őrzi meg a beállítást újraindítás után. CorsairLink update-t meg lehet próbálni ilyenkor.(a 2.4.4948-Beta-ban javították először, 2.4.5110-tól elvileg ez már nem probléma) Volt akinél meghalt a kék/piros/zöld szín, itt mindenki döntse el érdemes-e ilyenre visszaküldeni, a hűtést ez nem befolyásolja.CorsairLink problémák:
Egyik indulásnál működik, a másiknál se hőmérsékleteket, se profilt nem látni. A fent említett USB problémán kívül előfordul, hogy a CorsairLink más, általába különböző monitorozó programokkal összeveszik. Mivel az egész rendszert képes felügyelni(összes venti fordulata, CPU, GPU hőmérséklet stb.), ezért nem mindig szereti ha más program is igyekszik hozzáférni az alaplap érzékelőihez. Leggyakrabban a különböző alaplapok monitorozó/ventilátor szabályzó progjaival veszik össze, pl ASRock AXTU, vagy Asus Fan Xpert, ritkább esetekben az Open Hardware Monitor-al. Előfordulhat az is, hogy egy vírusírtó nem engedi teljes hatékonysággal működni, ritka esetekben a tűzfal blokkolja.Sehogy nem bírok a CorsairLink-el, mit csináljak:
Ritka esetekben előfordulhat, hogy 100%-on mennek a ventik, és semelyik CL verzió vagy firmware nem hoz eredményt, nem működik a szabályzás. Végső esetben ki lehet iktatni a H100-i USB-jét, rá lehet dugni a ventiket az alaplapra, így a terhelés függvényében az alaplap fogja szabályozni a ventiket. Sajnos ilyenkor értelmét veszti a corsairLink, így nem tudod állítani a világító LED színét sem, olyan színben fog világítani amilyen a H100i-nek tetszik, előfordulhat, hogy minden induláskor más színű lesz. Megoldás lehet továbbá egy külső ventilátor szabályzón keresztül vezérelni a ventiket.Én azt tanácsolom azoknak akik az utolsójukat kaparják rá össze, hogy ők ne vegyék, nekik nem éri meg. Akik nem akarnak még rá költeni pluszba (ventik, tappancsok dtb.), vagy nincs türelmük utánajárni, kísérletezni, esetleg nem tudnak külföldi fórumokon tájékozódni azoknak se jó vétel. Én tudtam mibe mászok, de azért próbáltam összeszedni pár dolgot, hátha ez segítség azoknak akik vacilálnak. Fontos továbbá, hogy a fent említett problémák nem minden H100i-vel fordulnak elő, csak egy kis százaléknál. Ezzel ellentétben ventilátorokról általánosan elmondható, hogy hangosak."
-
pipo112
őstag
válasz
Lacielvtárs #3649 üzenetére
Noctua nh d15 magas ramok is elférnek alatta bár noctua oldalán cskkold mi a limit .
ja és veri a h100 110i-t tesztben
Új hozzászólás Aktív témák
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Medence topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Lenovo Legion Slim 5 83DH002EHV Notebook AMD RYZEN 7 8845HS , 32 GB , 1TB , RTX 4060 , 16 WQXGA
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest