- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
razorbenke92 #20293 üzenetére
Az időbeli korlátozás pedig kell, mert az encodernél is felléphet pergés, ha mechanikus. Az 1000 ms helyett olyan 30-50ms közé kellene állítani.
-
válasz
lanszelot #20292 üzenetére
Ha külön-külön is szeretnéd működtetni a két LED-et, akkor a digispark pin0-ra az egyik LED rövid, a másik LED hosszú lábát kell kötni! Amelyik rövid lába van a pin0-n, annak a hosszú lábát az R1-re kösd (+5V), ez a pin0 alacsony szintjére kapcsol be, a másiknál pedig fordítva, a hosszú lábát a pin0-ra és a rövidet az R2-re (GND), ez magas szintnél fog világítani. Hogy egyik se világítson, a pin0-t INPUT-ra kell állítani.
-
-
válasz
lanszelot #20287 üzenetére
A kolléga nagyon szépen leírta helyettem a problémát és a megoldást is
A 3 és 4 lábat csak abban az esetben használhatod, ha nem tervezel semmilyen usb jellegű felhasználást (pl keyboard emuláció stb) és azok a lábak csak akkor fognak rendesen működni, ha a cucc nem adatportba van dugva, mivel a számítógép folyamatosan kommunikál azokon. Ezen kívül a 3as porton van egy 1,5k felhúzó ellenállás, amit nem tudsz kikapcsolni, ez általában nem zavar, mert amúgyis szokás felhúzni olvasáskor, de engem már tréfált meg, hogy nem vettem figyelembe:
Azért írtam, hogy használd csak az első 3 lábat (0-2):
- a 0-ra kösd a két LED-et,
- a 2 legyen a CLK, mert arra van külső interrupt,
- a DT meg legyen az 1. -
válasz
lanszelot #20282 üzenetére
Ugye nem felejtetted el, hogy a 3-as pin egyben az USB egyik data vonala is? USB portba dugva nem fog működni, powerbank-ba dugva talán.
Szerk.: csak most néztem végig a programot, ez ebben a formában semmiképp nem fog működni, mert több másodperc delay van minden egyes beolvasás közt, miközben egy rotary encoder forgatása másodpercenként több tucat impulzust is generál. Vagy interrupt kell a beolvasáshoz, vagy minden delay-t likvidálni kell.
Egy tipp: ha lábat szeretnél spórolni, egy lábra két LED-et is rá tudsz kötni, egymáshoz képest fordítva (pin-GND és pin-+5V közé), így az egyik magas, a másik alacsony állapotnál világít, kikapcsolni pedig a port input-ra állításával lehetséges.
-
-
válasz
cog777 #20250 üzenetére
Ahonnan mindent is: a sarki hobbielektronika boltból.
Nagy lapokban adják, méretre kell vágni. Van több féle, van, ahol minden forrasztási hely külön van, meg olyan is, ahol hosszú vezetősávok vannak, amit meg kell szakítani, meg olyan is, ahol hármasával vannak összekötve. Mindegyikből tartok, mikor melyik a praktikusabb, azt használom. -
válasz
lanszelot #20229 üzenetére
Az a nagyon nagy baj, hogy amíg ezt ide leírtad, addig beírhattad volna a Google-be, ahol a legelső találat elmagyarázza, még a link is ott van, ahonnan le lehet tölteni.
A hex fájlon mi bonyolult van? Írtam én olyat, hogy meg kell érteni?
Be kell tallózni, ahová a kép mutatja, megnyomni a Go-t és kész.
-
válasz
lanszelot #20221 üzenetére
Ugye arra az Attiny85-re, amit a másik topikban tárgyalt programozóba dugsz, amihez utána nem tudod telepíteni a drivert, nem az Attiny85 board-ot kiválasztva próbálsz bootloader-t feltölteni, hanem a Digistump-ot választod ki hozzá és annak a bootloader-ét töltöd rá?
-
válasz
#68216320 #20193 üzenetére
Vettük ám a poént
Én is a több Nokia kijelzőt akartam javasolni, ha már, ahogy írod, van több is. Ha nem tudod egymás mellé tenni úgy, hogy ne legyen látható az illesztés, akkor csináld direkt láthatóra! Nem tudom pontosan milyen kijelzés lesz rajta, de rendezd el őket aszimmetrikusan, mondjuk egy 3D nyomtatott keretbe. Az egyiken legyen csak időjárás, a másikon a naptár stb. Vagy ha van 6 kijelző, akkor például az óra minden száma külön kijelzőre tud kerülni.
-
-
válasz
Wolfram #20171 üzenetére
Nem lehet, hogy nincs egyetlen delay sem a loop-ban és emiatt nem tud a CPU a wifivel foglalkozni? Bár ez ha jól tudom, ESP8266-ra jellemző, te meg ESP32-t használsz, de hátha ez a gond, egy próbát megér.
ESP-n a delay máshogy működik, más funkciót tölt be, mint az AVR-eken. -
Azért mondjuk az űrhajók, atomerőművek szoftverei eléggé meg vannak írva.
Persze nyilván igazad van, egy szoftver fejlesztése sosem fejeződik be, csak abbahagyni lehet.
Egy mikrokontroller esetén van az a komplexitás szerintem, amit kis szerencsével még meg lehet írni hiba nélkül, illetve a memory leak-eket el lehet kerülni bizonyos konvenciók betartásával.
-
-
válasz
Wolfram #20104 üzenetére
Programhibából fakadó fagyás, vagy véletlenszerű, a körülmények miatti (pl. táp vagy wifi) hiba?
Kódból watchdog timerrel szokás az ilyet "kezelni". Ha pedig nem külső körülmények vagy hardverhiba okozza, vagy végtelen ciklus, akkor szinte biztos, hogy memóriaelfogyás az oka. -
válasz
its_grandpa #20101 üzenetére
Álljunk le a C programozás tanfolyammal ?
Én ilyet nem mondtam.
-
válasz
lanszelot #20097 üzenetére
Egyszerű. Ha egy kód nem működik és kérdezni szeretnél róla, ahhoz nem elég, ha csak te látod a kódot. Egyrészt mert nem biztos, hogy ott van a hiba, ahol keresed, másrészt az ember nehezebben találja meg a saját maga által elkövetett hibát.
A *.h fájl azért pár soros, mert csak a definíciókat tartalmazza. Az érdemi kód a *.c, *.cpp fájlokban van. Ha szeretnéd tudni, hogy mit tartalmaz egy library, ezeket nyisd meg, fogsz benne látni egy nagy csomó függvényt, aminek remélhetőleg beszédes neve van és elmondja, hogy mit csinál, illetve meg tudod nézni, hogy pontosan milyen paramétereket vár. Ezen túl minden library mellé szoktak tenni example fájlokat, amikből kiderül, hogy hogyan kell ezeket használni, ezekből komplett kódrészleteket lehet némi módosítással átemelni a saját kódodba, illetve én például sokszor eleve ezeket szoktam átírni.
A kollégának amúgy igaza van, ez az Arduino topik, nem a programozás alapjai, szóval érdemes lenne valamilyen tutoriallal folytatni az ismerkedést, illetve használd többet a Google keresőt, mert a legtöbb kérdésedre nagyon jó leírások vannak az interneten...
Persze itt mindenki nagyon segítőkész, és sokszor van szó általános programozással kapcsolatos dolgokról is, de na...
-
válasz
lanszelot #20092 üzenetére
Na ezért mondtam, hogy kíváncsi lennék, hogy hogy tetted ki a változó definíciót, mert a nyakamat tettem volna rá, hogy az egész sort értékadással együtt átraktad, de persze az ember látatlanban találja ki egy felületesen megfogalmazott félmondatból...
Ez a definíció, ezt ki tudod tenni a program elejére:
int sensorValue;
int isgas;Ez pedig az értékadás:
sensorValue = analogRead(A0);
isgas = digitalRead(2);ezt értelemszerűen nem tudod kívülre tenni, egyrészt mert ott le sem fut, másrészt meg mert nincs is értelme, mert a függvény szerves részét képezi.
-
válasz
its_grandpa #20078 üzenetére
Jó észrevétel. Megoldás?
-
válasz
its_grandpa #20075 üzenetére
Nem szívesen írok interruptban fv.-ben if-et
Igazad van, lehetne anélkül is, gondoltam rá, így viszont hordozható lesz a kód, később más projektben fel tudja használni. Ha ketté lenne szedve (a debounce a loop-ban lenne) akkor később nehéz szétválogatni, na meg megérteni is.
Miért kell szerintetek két változó a nyomások számolására
Nem kell, illetve nem így, de már nem akartam bántani. Azon az állásponton vagyok, hogy ami működik, azt nem szabad megjavítani.
de ahol fontos, hogy ne legyen prell ...
Biztos van rá száz megoldás, de inkább tanulja meg egyszer és ne használja, mint később szüksége legyen rá és ne tudja mi a megoldás.
Kellett már nekem pergésmentesíteni optikai encodert is, mert nagyon lassú fordulatszámon hülyeséget számolt a lassan változó jel miatt.
-
válasz
lanszelot #20064 üzenetére
Az ellenállás nélkül, de úgy raktam be
Tehát nem úgy.
Tudom, hogy sok információ, de:
1. A prellmentesítést/debouncing-ot nem hardveresen szokás megoldani, mivel szoftverből jól kezelhető a probléma.
2. Ha mégis hardverből szeretnéd, akkor az ellenállás és a kondenzátor értéke együtt fogja neked kiadni a debounce idejét. A beépített ellenállás 30kΩ-50kΩ közti random érték, amivel nem igazán lehet számolni
3. Ha szoftverből csinálod, nem kell külső felhúzó ellenállás, a beépített pont elég, hogy a lebegést megszüntesse, hiszen erre kell az ellenállás.
4. Felejtsd el a kalkulátort, csináld szoftverből, hiszen ez a bevett, kipróbált módszer.
5. A 80ms debounce és a 270ms mérési késleltetés egymástól teljesen független. Ha a fenti kódot beteszed a programba, észre fogod venni, hogy egyik nem befolyásolja a másikat. A működése egyébként az, hogy amikor prellez a gomb érintkezője, az utolsó alacsony szint után vár 80ms-ot, és csak utána reagál. Ha 80ms előtt új impulzus érkezik, akkor nem reagál rá.szerk.: Most jöttem rá, hogy rossz a kód, ez interrupt esetén nem fog működni... Ez lesz a jó:
void gombotnyom(){
if (millis() - debounce > 80){ /* eltelt 80 msec ? */
gombNyomas ++; /* növeljük 1-el a gombnyomások számát */
if (gombNyomas >3) gombNyomas = 1;
debounce = millis();
}
} -
válasz
lanszelot #20061 üzenetére
Így?
A kondi szerintem kevés lesz oda. [link]
30-80ms közt érdemes beállítani a debounce idejét.De szoftverből sokkal jobb ezt (is) csinálni.
volatile uint32_t debounce= 0;
void gombotnyom(){
if (millis() - debounce < 80){ /* eltelt 80 msec ? */
debounce = millis();
}else{
gombNyomas ++; /* növeljük 1-el a gombnyomások számát */
if (gombNyomas >3) gombNyomas = 1;
}
} -
-
válasz
its_grandpa #20048 üzenetére
🫡
-
válasz
its_grandpa #20046 üzenetére
Ha kódot illesztesz be, előtte állítsd át a szerkesztőt a "régi szerkesztő"-re, mert akkor olvasható lesz a kód!
-
válasz
lanszelot #20029 üzenetére
Hogy kell egy function-t elindítani, de nem a loop-ban? Mert csak indulásnál kell lefusson.
A setup()-ba tedd be.
ugyanez a bekötés működik digispak -al, ott a videó a #19986 -ban
Ezért gondolom, hogy a program lesz a gond.Értsd meg, hogy a Digispark lapon van egy csomó kiegészítő elektronika néhány lábon (1,3,4). Tehát nem ugyanez a bekötés.
Írták az INPUT helyett az INPUT_PULLUP beépített felhúzó ellenállás használatát, valamint a gomb állapota beolvasásánál ne a HIGH legyen a gombnyomás, hanem a LOW (a gomb a +5V helyett a GND-re zárja a pin-t), és nem kell kiegészítő ellenállás (a prell-t ez nem szünteti meg), ezt már megfogadtad?
-
válasz
lanszelot #20016 üzenetére
A programmal lesz gond, nem a kapcsolóval, ez tuti.
A gond az, hogy nemigen fogadod meg, amit az itteniek sok év tapasztalattal állítanak.
Valamint olyan dolgokra kérdezel rá, amit egyébként 2 perc guglizással egyedül is ki tudnál deríteni (pl felhúzó ellenállás, prell). (Az angol nyelvű leírások, fórumok tudtommal nem jelentenek akadályt) -
válasz
lanszelot #19993 üzenetére
Egy változó állapota alapján döntsd el, hogy mi legyen a kiírás, a gombbal a változó értékét változtasd (a.k.a. "állapotgép"). Hogy aztán a loop-ban if-et, switch-et, vagy függvénypointer-tömböt használsz, az már teljesen egyéni preferencia kérdése. Általában attól függ mit használok, hogy később szeretném-e bővíteni a funkciókat, vagy elég egy quick&dirty megoldás.
-
válasz
lanszelot #19988 üzenetére
Meg próbálom az asszonyt rávenni csináljunk új videót
Csak azt a másik PH-ra töltsd fel!
A PB4 okát már írtam, a PB3-at nem tudom megfejteni.
Ha azt írod, hogy ezzel a progival, abból én honnan a fenéből tudjam, hogy ott találom a bekötési rajzot?? Legyél már egyértelműbb.
-
válasz
lanszelot #19986 üzenetére
File -> preferences -> URL -hez lehetséges vlahogy több linket becsatolni?
A pirossal bekarikázott gombra nyomva új sorként tudsz betenni új linket, vagy a szövegmezőbe ;-vel elválasztva, de előbbi átláthatóbb.A hozzászólás második részét próbálom értelmezni, de nem nagyon megy.
A gomb felső részére egy piros vezeték van kötve, aminek nem látom, hogy hová vezet a másik vége, vagyis nem tudom, hogy a gombbal mit kötsz mire.Írtam, hogy a PB3, PB4 lábak kettős funkciót töltenek be, egyrészt tudod őket vezérelni, másrészt az USB csatlakozó D+, D- lábaival vannak összekötve. Ezért gyárilag van egy 1k felhúzó (ha jól emlékszem?) ellenállás és egy Zener dióda a GND irányába, mindkét lábon. Ez azt jelenti, hogy 3,3V feszültség van rajtuk akkor is, ha amúgy nem kéne neki. Ez okozhat nem várt viselkedést, például ha LED-et kötsz rá, az mindkét irányban világítani fog. Szerintem ebben rejlik a válasz a kérdésedre. Hogy az onboard LED miért alszik ki? Szerintem rövidzárlatot csináltál a gombbal.
-
válasz
lanszelot #19981 üzenetére
A gond a pdf-el, hogy hülyeséget ír.
COM portot nem tudsz akkor sem beállítani, ha a fejed tetejére állsz, mert a Digispark nem tartalmaz USB-soros átalakítót, mint az UNO.
A leírás valószínűleg arra gondol, hogy telepítés után az UNO van default beállítva, vagy egy olyan pdf-et alakítottak át, amit eredetileg az UNO mellé küldtek, csak elfelejtették kivenni az ide vonatkozó részt, nem tudom. -
válasz
KoVee84 #19967 üzenetére
Mondd már el, hogy a szelektívvel mi újság van? Mert szerintem nem azt csinálja a program, amit az eredeti.
4 hétig kiír egy-egy nevet, aztán 6 napig azt, hogy szelektív.
Ha bármi miatt újraindul, a te neved lesz kint, ahogy már írták, de ezen nem is tudsz változtatni. Akár elemcsere vagy egy jóindulatú szomszéd miatt állandóan ti lesztek a Soros
Miért újraindulással nullázod a számlálót, miért nem használod ki, hogy az rtc memória nem veszik el?
Én a mostani helyett naponta ébreszteném fel, kiírnám rá a dátumot, hogy látható legyen, ha valamiért lefagyott volna vagy bármi (nem változik a dátum).
Egyszer, újraindításkor wifiről frissíteném az időt. Utána csak akkor, ha nagyon elmászik (állítólag nem túl pontos, nekem nincs tapasztalatom vele, de ha következetesen pontatlan, azt lehet korrigálni programból is).
Nem az eltelt napokat venném alapul, hanem mikor lejár egy mandátum, kiszámítanám a következő változás napját és azt írnám a RTC memóriába. Ezzel azt lehet elérni, hogy soha többet nem kell piszkálni, ha újraindul, ha bármi történik (két napra kiveszed az akkut tölteni) mindig jó adatot fog mutatni.
-
válasz
lanszelot #19972 üzenetére
1. Ahogy a kolléga írta, a bootloader nem feltétele a blink programnak. Bár ha demó program feltöltésére vették a fáradságot, talán az is rendben van.
2. Az is a gyártói leírásban volt, hogy az UNO-t kell kiválasztani a listából (szerinted).Ha a leírás jobban tudja, mint én, akkor ne itt kérdezd, hanem kövesd a leírást.
-
válasz
lanszelot #19962 üzenetére
Nem lesz com port!
Feltöltés előtt ki kell húzni a lapot, és amikor végzett a fordítással, írni fogja, hogy dugd be a cuccot a gépbe, na akkor dugd be újra. Lesz rá 60 másodperced.
Nincs itt semmi hiba.szerk.: csak most láttam, hogy az előzőt még kiegészítetted. A driver telepítés probléma amiatt lehet, amit írtam korábban, tudniillik vagy nincs rajta bootloader, vagy valamiért nem szereti azt az usb portot, amire dugod. Utóbbi esetben próbáld meg egy 2.0-s USB hub-ra dugni, de semmi más ne legyen bele dugva, csak ez. Nekem ez jött be, pár évvel ha visszaolvasol, láthatod mennyit qrvaanyáztam, mire rájöttem, mi a gond
-
válasz
KoVee84 #19938 üzenetére
Ez jól hangzik.
Nem ismerem ezt a kütyüt, csak a fotó alapján látom, hogy ESP32 van rajta, és abban van RTC modul, ha nem is a legpontosabb. Arra viszont szerintem pont jó, hogy felébressze a cuccot mondjuk minden éjszaka, NTP szerverről frissítse magát és visszaaludjon. Szívesen segítenék, de ESP-ben nem vagyok különösebben jártas, és a kütyü nélkül tesztelni sem tudnám, de ha ide beteszed (ha hosszú, töltsd fel valahová) akkor biztos megoldjuk.
-
válasz
lanszelot #19933 üzenetére
Van 6 darab GPIO, ebből alap esetben a 0-4-ig használhatod, az 5 a reset, amit egy flag segítségével átbillenthetsz normál módon használható GPIO pin-re viszont ezzel megszűnik a program feltöltés lehetősége (nem végleg, egy speciális programozó segítségével ilyenkor is lehet programozni, de 12V kell hozzá, szóval vedd úgy, hogy az 5-ös GPIO nincs
).
Mind az 5 pin alkalmas digitális ki és bemenetnek.
A 2,3,4 pin emellett analóg mérésekre alkalmas (ADC).
A 0,1 PWM jelet tud kiadni, vagyis például ledek analóg meghajtására alkalmasak (a belső timer-rel vannak összeköttetésben, ezen a két lábon van hardveres PWM, a többin csak szoftveres)
A 2 pin külső megszakításokat tud kezelni (INT0), ez például arra jó, hogy felébreszd deep sleep módból. Ezt szokták serial kommunikációra használni, RX lábnak.
PinChangeInt amúgy tudtommal van minden lábon, de az máshogy/kevésbé használható.
MOSI/MISO/SCLK ha jól tévedek az ISP programozáshoz kell, egyéb funkciója nincs.Jut eszembe: ha nem ISP-n keresztül, hanem az USB portba dugva, a rajta lévő bootloader segítségével cserélsz rajta programot, akkor a reset lábat tudod saját célra használni (azt hiszem csak bemenetként használható, kimenet nincs rajta), mert az USB feltöltéshez nincs szükség a reset lábra. Persze ha véletlenül törlődik a bootloader valami okból (ami nem is annyira ritka ennél a megoldásnál), akkor kuka
-
válasz
lanszelot #19927 üzenetére
Hogy jött meg neked az AliExpress-ről két nap alatt?
Digispark telepítése
De ma délután több órányi kínlódás után arra jutottam, hogy érdemesebb lehet az attinycore-t telepíteni: [link]Amennyiben van bootloader a Digispark-on, akkor sem biztos, hogy elsőre fogod tudni csatlakoztatni a gépre usb-n keresztül. Én úgy jártam vele, hogy a laptopra csak úgy tudtam rádugni, ha kihúztam az egeret.
Kellett egy usb hub, akkor működött rendesen. (Ez azért van, mert nincs rajta hardveres usb támogatás, szoftveresen emulálja az usb kommunikációt).
Amennyiben van rajta bootloader, ugyanis én úgy kaptam Kínából az enyémet, hogy nem volt rajta, ISP-n keresztül kellett rá tenni, csak utána lehetett usb-n keresztül programozni. -
válasz
lanszelot #19923 üzenetére
Na, az derék. Azon igazából csak 3 lábat fogsz tudni használni saját célra, ha az USB-t is használni szeretnéd, mert összesen 5 GPIO van, amiből 2-t az USB foglal. Ha nem, akkor tudj róla, hogy azon a két lábon (asszen 4+5) van 1-1 zener dióda, és 1-1 felhúzó ellenállás, ami nem minden esetben, de néha tud váratlan dolgokat művelni.
-
válasz
Wolfram #19920 üzenetére
Ugye milyen meggyőző vagyok?
Nem, illetve infra ledekkel csináltam hasonlót, csak nem idő, hanem intenzitás alapú méréssel, meg sokat játszottam ultrahangos modullal.
Amúgy meg zenész vagyok és teremakusztikából írtam a szakdolgozatomat.
Nem írtad, hogy 2 vagy 3 dimenziós iránymeghatározást szeretnél? A leírt elrendezés alapján feltételezem, hogy 2 dimenzióst.
Ha én csinálnám, én XPS lapokból ragasztanék össze egy sarkai mentén, átlóban félbe vágott kockát (vagyis 3 oldalt, ami egymással 90°-os szögben találkozik), mondjuk 15cm-es oldalakkal, azt belülről beburkolnám valami puha, szálas anyaggal, például vattával, vagy vatelinnel (esetleg puhább szivaccsal vagy vastagabb filccel) mondjuk 2-5cm vastagon, és a sarokba tenném a mikrofont valami rugalmas felfüggesztéssel, például gumikra vagy kötelekre akasztva, mint a stúdió mikrofonoknál.
A mérésnél 10cm térbeli eltérés két csatorna közt ~3ms időbeli különbséget jelent. Kérdés az, hogy impulzus-szerű zaj vagy mondjuk folyamatos beszélgetés irányát szeretnéd meghatározni. Előbb esetben nyilván sokkal egyszerűbb a dolgod. Utóbbi esetben szerintem a nullátmenetek közti idő különbséget kell mérni, meg értelemszerűen a hangerőbeli különbséget is fel lehet használni.
Szerintem az 1m távolság sok, a kettő közt nagy lesz a holttér, de ez csak tipp. -
válasz
lanszelot #19918 üzenetére
Amennyiben próbálkozol vele, javaslom, hogy ha nem a Digispark USB-s kütyüt veszed, akkor is annak a library-jét töltsd le, mert tele van Attiny85 specifikus library-vel, amit pucér Attiny85-tel is tudsz majd használni (feltöltéskor figyelj majd, hogy többféle órajel is lesz a listában, és van olyan digi library, ami csak 16,5MHz órajel mellett működik, ami az USB kommunikáció miatt van megemelve, de alapból te majd nem ezt szeretnéd használni).
-
válasz
lanszelot #19916 üzenetére
Újra, persze. Rengeteg dologra használható (pl usb eszközt is lehet vele emulálni!), nekem a kedvencem.
Azért tudj róla, hogy sok mindent nem tud, amit a nagyobb testvérei, és ugyan integrálva van egy ideje az Arduino-ba, de csomó mindenhez vagy nincs library, vagy keresni kell hozzá külön erre megírt library-t.
-
válasz
lanszelot #19913 üzenetére
Jajjaj, itt valami nagy zavar van.
Vagy a szakkörön mondtak hülyeséget, vagy te értettél félre valamit.
IC: azintercityintegrated circuit-> integrált áramkör rövidítése. Minden szilíciumlapra integrált logikai vagy analóg áramkör IC, az 555-ös időzítőtől az Intel processzorig. Az is, ami a képen van, IC, de nem minden IC programozható, csak ami CPU-t valósít meg. Ebből aztán tényleg rengeteg fajta van, a processzor (asztali PC) ami önmagában nem tud működni, kell hozzá ram meg egyéb cuccok, a mikrokontroller, ami önmagában tartalmazza a működéséhez szükséges ramot és flash tárhelyet a program tárolására, egész a SoC-ig (System on Chip), ami már egy rakás perifériát is tartalmaz (wifi, LTE, GPS stb), ezekből építik a mobiltelefonokat.Aztán ugye a tokozás, ami esetleg megtévesztett téged, hogy lehet DIP, vagy QFP tokozás, de létezik TO-92 tokozású IC is, például hőmérő szenzor.
Amit te videón láthattál, az Attiny85, amit előszeretettel használnak kisebb projektekben, DIP-8 tokozású, klasszikus IC kinézetű, és semmi nem kell hozzá (pl külső órajel), csak táp kell neki és kész, igénytelen és robusztus, na meg olcsó és ahhoz képest sokat tud:
Ha megnézel egy eredeti Arduino UNO lapot, azon is DIP tokozású μC van (sokkal több lábbal):
Csak az újabb lapokra már inkább QFP chipet tesznek, mert olcsóbb és egyszerűbb a gyártása. -
válasz
lanszelot #19910 üzenetére
Ez a képen fogalmam sincs, hogy micsoda, de talán sejtem, mire gondolsz. Az Arduino előtt pár évig foglalkoztam PIC mikrokontrollerrel (PicKit2, 16F877 μC), a hozzá való szoftvert és programozót mai napig használom attiny μC-k felprogramozására, illetve debugolásra. Na most, hasonlóan az Arduino-hoz, azt is C-ben kell programozni, igaz ahhoz saját fejlesztőkörnyezet volt, és közel sem ennyi library és példakód, de a logikája némileg hasonló (regiszterek használata, portok kezelése). De azt azért túlzás lenne állítani, hogy aki az egyiket tudja, az a másikat is, kb mintha azt mondanám, hogy aki tud biciklizni, az tud repülőt is vezetni.
Más kérdés, ha egy adott μC-t integrálnak az Arduino ökoszisztémába (STM32, ESP).
-
válasz
t72killer #19894 üzenetére
mi van, ha az alany éjszakai fürdőszobába menéskor esik el? Jellemzően nem okoskütyükkel a nyakunkban alszunk
Dehát pont ezért csinálok karórát, ami mindig a kezén lesz, második eset, hogy a telefon az ágyon maradt, ő meg a földön feküdt, amíg gyanús nem lett, hogy nem hív egy teljes napja... 😶 Nyomni tudná, ha lenne mit.
Talán egy kibelezett régi óra tokját fogom használni, vagy 3D nyomtatok egy tokot hozzá.
spektrométert építek éppen
Jópofa projekt! -
válasz
Wolfram #19884 üzenetére
Nem hiszem, hogy ez túl nagy matekozást igényel. A hangsebesség ismert, a jel beérkezési ideje közti különbséget kell mérni, meg a hangerőt.
A csatornák legyenek hangszigetelő anyaggal rendesen elválasztva/körbevéve, hogy ne legyen crosstalk, és maga a helyiség is, amiben ezt a dolgot szeretnéd megvalósítani, legyen csillapított, különben a visszaverődések megnehezítik a dolgod. Érdemes mélyvágást csinálni, mert a magas hangok irányát lehet jól meghatározni.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- ÚJ PS5 Slim - FW 8.40 - Lemezolvasó - Lua Loader - Lua játék - Lapse
- új, bontatlan, iPhone 16E gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 16" 2019, Gray i9 64GB RAM 1TB SSD Radeon Pro 5500M
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 16" 2019, Gray i9 64GB RAM 2TB SSD Radeon Pro 5600M 8GB
- Samsung Galaxy A16 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Ne hagyd ki ezt a lehetőséget: Vadiúj Ryzen 7 5800X! Kamatmentes rèszletre is!!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest