-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ekkold
Topikgazda
-
válasz
Undoroid #15742 üzenetére
Nyitott kapukat döngetsz.
Pontosan tudom, hogy ott direkt másfél raszter távolság van, ezért írtam, hogy ha nagyon akarod se tudod fordítva rádugni egyik shieldet sem.
Lehet kapni direkt UNO-hoz való shield-alaplapot, sőt, én már csináltam hozzá shieldet meggörbített pinekkel, de kár a fáradságért, ugyanis a NANO ugyanazt a μC-t tartalmazza, minden UNO példaprogram változtatás nélkül fut rajta, viszont az összes kivezetése tökéletesen próbapanel kompatibilis.Úgy érzem, a kalapáccsal elég bensőséges a kapcsolatod.
-
válasz
Undoroid #15737 üzenetére
Szia!
Nem tudom mennyire állt szándékában a tervezőknek az utángyártott shieldek "ellehetetlenítése", de ez esetben inkább a Pokajoke áll a háttérben: az UNO elsősorban oktatásra lett kifejlesztve, ennek érdekében a komponenseket némileg "hülyeállóvá" kell tenni, vagyis, hogy ne lehessen fordítva összedugni. -
Undoroid
őstag
válasz
Undoroid #15714 üzenetére
Sziasztok Guruk!
Egy érdekes dologra lettem figyelmes...avagy kifoghattam valami ügyes húzást a gyártók részéről?!
Szóval egy Arduino UNO -ra szerettem volna összedobni egy tandempanelt, amit az előre perforált furataival (szabványos méretű tüskesor használatával) illesztettem volna össze, DE ......de a furattávolságokkal akadtak gondjaim: a ki- és bemenetek összesen 4db csatlakozáson keresztül vannak kivezetve! Az egyik oldalán (analóg IN- és a tápok) megfelelő távolságban vannak egymástól, de a másik kimeneti tüskesoron (Digitál- és Pwm) csatlakozók között (7. és 8. pin) valamivel nagyobb a távolság, mint a szabványos furattávolság! Kifogtam valami rosszul sikerült UNO-t vagy a gyártók ezzel a rafinált trükkel próbálják levédeni a saját Shiel-ek gyártásának lehetőségét?
Lehet gyártani sajátot, de vedd meg hozzá a legyártott alaplemezt, aminek nem lesz elegendő területe...
********************************************************************************doberman [link]
Szia! Ezer éve már...Jól néz ki az a masina! A kapcsolódó termékeknél találtam meg ezt: [link] Mit szólsz hozzá? Ne offoljuk ezzel ezt a topikot, menjünk át privát üzenetbe, ha éppen ráérsz!
-
stopperos
senior tag
válasz
Undoroid #15672 üzenetére
Akkor előröl is elkezdve.
4db érzékelő: legegyszerűbb az, ha 4 analóg bemenetet definiálsz, és a loop első sorait lemásolod újra és újra az adott termisztornak megfelelő kalibrációs paraméterekkel. A változókat pedig ennek megfelelően elnevezed: [a0, a1, ..., resistor0, resistor1, ..., tempC1, ... ].
Én ezt a részt kiraknám egy-egy függvénybe: float readTermistor1( int pin) { ..., return tempC; } formában.menü funkció: Erre létrehoznék egy "state" globális volatile változót, majd ezt egy switch/case struktúrában vizsgálva váltanék a 4 lcd kiíró kód közül. A vizsgálatra egy maradékos osztást használnék (state % 4). A state változó módosítására pedig létre kell hozni egy-egy függvényt amiben csak annyi van, hogy state++ vagy state--. Például void up() { state++; }
léptetés: Nano és Uno esetén két külső megszakításra van lehetőség. A 2-es és 3-as digitális pin-re kötött egy-egy gombbal tudod majd ezeket előhívni. A linkelt hivatkozásban van példa, csak a meghívott függvényt cseréld ki. -
válasz
Undoroid #15672 üzenetére
Szia!
Először is, üdv a topikban!
Hátulról kezdem:
Elegendő lenne ezekhez a feladatokhoz egy NANO vagy inkább egy UNO kellene hozzá?
A két lapon ugyanaz a μC található (atmega328p), viszont a nano boardon kettővel több analóg bemenet van kialakítva, mint az UNO-n (8db vs. 6db), tehát a nano ebből a szempontból (is) jobb. Tekintve, hogy az i²c az analóg pinek közül kettőt elvesz (az A4 és A5 lábak látják el az i²c SCL és SDA funkcióját is), a nano-n 6, az UNO-n pedig 4 analóg bemenetet tudsz i²c-vel egyidejűleg használni. És ezzel válaszoltam is a másik kérdésedre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte GA-A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Corsair 750W
- BESZÁMÍTÁS! Asus A520 R5 3600 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 8GB Rampage SHIVA CoolerMaster 700W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 7 5800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 2700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Samsung DM48E 48" LED Monitor
- AKCIÓ! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest