- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Gyakori kérdések és alkalmazás ajánló
Új hozzászólás Aktív témák
-
djstavross
tag
Sziasztok!
A véleményetekre lennék kíváncsi. Adott egy Macbook Air 2014 Intel Core i5 1,4 Ghz, Intel HD 6000 1,5 GB,4 GB 1600 Mhz DDR3, 128 GB Apple SSD. Jelenleg Asus notit használok, Intel Core i5-5200U 8GB DDR3, Geforce 920M, 1TB HDD.Megéri lecserélni egy ilyen MacBook-ra, vagy mi az az évjárat ahonnan érdemes nézelődni?
Köszönöm a válaszokat. -
djstavross
tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Mennyire éri meg 2022-ben 2017-es MacBook Air-t vásárolni? I5 1,8Ghz 8Gb ram, 128Gb SSD. Köszönöm a válaszokat! -
djstavross
tag
Sziasztok!
Közel 30 év Windows használat után tervezem, hogy beruházok egy M1 vagy M2 MacBook Air-be (belépő szint 256GB/8Gb). Átlag felhasználó vagyok, munka, levelezés, tanulás, net, film, zene és néha kipróbálok 1-1 játékot, de utóbbi csak ideig-óráig tart. Viszont van néhány dolog ami kérdéses számomra:
1. Bármilyen külső SSD-t vehetek hozzá, amin adatot, esetleg telepített alkalmazásokat tárolhatok?
2. A jövőben lehetséges, hogy használnom kell Windows programokat (RLB, ÁNYK ahogy olvastam ezek működhetnek Parallels alatt). Ezt az egészet hogy kell elképzelni? Olvastam, hogy megveszem a Parallelst (az egyszeri kifizetést szeretném, de tudom, hogy ez jár némi kompromisszummal) viszont nem értem a működését. Megveszem, feltelepítem+a Win11-et és utána a Parallelsből indítom a Win-t, de abban ugyanúgy tudok telepítgetni alkalmazásokat és játékokat a külső SSD-re? Illetve ezzel a megoldással mennyire tudom teljes értékűen úgy használni mint a jelenlegi Windows-os notebookom?
Köszönöm a válaszokat!
-
djstavross
tag
válasz djstavross #119896 üzenetére
Köszönöm szépen az eddigi válaszokat.
-
djstavross
tag
Sziasztok!
Megszületett a döntés, ma vettem egy MacBook Air M2-es notebookot. Még most ismerkedek vele, van, ami szokatlan és van amire egyből ráéreztem (pl. billentyűzet kombinációk és a Trackpad). Ami első körben szokatlan az a fájl kezelés, de az App Store-ból már a Commander One-t beszereztem. Ott hozzáférést adtam a Macintosh HD-nek.
Miután Windows-ról váltottam így próbálom feltenni azokat az alkalmazásokat, amit alapból ott is használtam. Az Office így már pipa.
Viszont lenne néhány kérdésem:
1. PDF kezeléshez kell valami app (mint ott az Adobe)?
2. Zip, rar fájlokat hogyan kezeli, ahhoz kell valami?
3. Úgy olvastam Torrent nincs, de helyette több helyen olvastam a qBittorrent-et, de ha a webről letöltöm nem engedi telepíteni, mert nem megbízható.
4. Win-en KMPlayert használok, Mac-re kell valamilyen film lejátszó? Ha igen akkor mi jöhet szóba?
5. Ugyanazzal a fiókkal jelentkeztem be mint az iPhone-on, így a Safariban megjelentek az iPhone kedvencei, de ha egyiken törlök vagy hozzáadok egy oldalt azt a másik készülékkel is szinkronizálja. Ezt valahogy ki lehet kapcsolni? Nem feltétlenül kell mindkét eszközre minden kedvenc.Előre is köszönöm a válaszokat.
[ Szerkesztve ]
-
djstavross
tag
válasz blakey #119940 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget! Nagyon jók vagytok!
A pdf-re maradt a Preview, a ziphez rendszer szinten most volt szerencsém és valami baromi jó, hogy nem kell "elmagyaráznom" neki, hogy mit akarok vele, mint a win-nél. Torrentre egyelőre a Transmission lett a nyerő és valahogy sikerült egy oldalba is belefutnom, ahol magyarítás volt hozzá így bemásoltam a mappájába és azóta magyar. Gondolom ez nem atomfizika, de alig 24 óra után örültem, hogy sikerült megoldani. Filmre egyelőre az IINA lett a befutó, illetve a Safari kérdés is megoldódott. Egyelőre a Mac-en kapcsoltam ki szinkront.
Ami furcsa még az a menü sáv, mindig az ablak tetején keresem a menüpontokat, aztán rájövök, hogy kicsit feljebb kell. A másik szokatlan dolog a netről letöltött alkalmazások telepítése (mert kattintás után bejön egy új ablak, amiben az alkalmazás ikonja van és egy App mappa nyíllal így kb csak tippeltem, hogy mit csináljak).
Egyébként az íróasztalra szoktatok ikonokat kitenni? Illetve mikor semmi nincs megnyitva és az asztalra kattintok miért jelenik meg körben egy sötétebb sáv?
-
djstavross
tag
-
djstavross
tag
válasz Sidorovich #119953 üzenetére
Hm...az utolsó mondatod most egy kicsit elbizonytalanított. A cél az lenne, hogy pendrive esetében minden is olvassa/írja. Viszont egy külső HDD-t vagy SSD-t rendszerszinten szeretném használni a Mac-cel miután a Windows-os notiról lementettem az adatokat rá. Így az SSD/HDD legtöbb esetben folyamatosan csatlakozna a Mac-hez (mert azon tárolnám a fontos adatokat, fotókat, zenéket, filmeket, illetve bizonyos appokat is arra telepítenék, hogy ne a beépített 256Gb-t használja).
Egyébként tegnap egy pendrive-ot megformáztam exFAT-ra olavasta/írta mindkét notebook, egy másikat FAT-on hagytam, de arra is tudtam másolni Mac-ről.
-
djstavross
tag
válasz djstavross #119955 üzenetére
Office Home and Business 2019-et meg lehet/szabad venni M2-re. Problémamentesen fut és támogatott? Mindenképpen office mellett maradnék, a 365 és havonta fizetős megoldás nem játszik csak a költöztethető 1 felhasználós.
Illetve akkor a fájlrendszer HDD/SSD/Pendrive esetében exFAT legyen?
Köszönöm! -
djstavross
tag
válasz blakey #119964 üzenetére
Köszönöm, vettem végül egy Office 2019-et.
Igazából a fájlrendszerre vonatkozóan, (külső HDD/SSD) leginkább tárolásra akarom használni. Fotók, dokumentumok, zenék, filmek, stb.... Filmeket ide akarom letölteni, ha úgy van innen akarok zenét hallgatni, illetve esetenként 1-1 nagyobb játékot is ide telepítenék, hogy ne a beépített 256Gb-ből vegye el a helyet. Tegnap így egy 500Gb-s HDD-t leformáztam exFAT-ra, illetve egy pendrive-ot is. Ma már kicsit jobban képbe kerültem a támogatott és kevésbé támogatott fájlrendszerekkel kapcsolatban. Viszont az általad írt megoldás miért jó?
Most egyelőre még azt nem értem, hogy milyen rendszerszintű fájlformátumokkal dolgozik a MacOS? Win-nél ugye ha bármit is telepít az ember akkor .exe jobb esetben. De itt már találkoztam .pkg kiterjesztéssel (és még lehet másmilyennel is, csak nem ugrik be).
Illetve milyen natívan futtatható játékok érhetőek el Mac-re? Gondolom hosszú a lista, de pl. NFS, GTA, Unreal Tournament, Flatout, Max Payne, stb... Ma találtam egy videót, hogy pl. "mókolt" megoldással játszható a Doom2 (ZDoom a megoldás ha jól tudom).
Elnézést mindenkitől a sok kérdésért, de teljesen kezdő vagyok ezen a téren. Viszont az biztos, hogy eddig nagyon bejön és néhány nap alatt eljutottam arra a szintre, hogy soha többet win.
-
djstavross
tag
válasz blakey #119982 üzenetére
Szia!
Köszönöm a választ, egy kicsit pontosítok.
Jelenleg azon agyalok, hogy szerintem a külső HDD nem a legstabilabb megoldás adattárolásra+mindennapi megoldásra az SSD-vel szemben (főleg ha már a Mac-ben is SSD van). Így vennék egy 500Gb-os külső SSD-t és azt megformázom Mac fájlrendszerre és minden eddigi adatomat azon tárolom és napi szinten használom csatlakoztatva. Illetve mivel van 2db 500Gb-os külső HDD-m az egyiket exFAT fájlrendszerre formázom és csinálok rá egy biztonsági mentést az eddigi adataimról és megy a fiókba.
A Windows-os notimban van egy 1TB-s HDD, ami 3 részre van particionálva (200, 300 és 500GB). Az elsőn a Win van+a nem állandó asztali fájlok (zene, doksik, amik ha nem kellenek mennek a 300 vagy 500-as partícióra). A 300-asra telepítettem a játékokat, plusz ott vannak fotók, dokumentumok és egyéb telepítőfájlok. Az 500-as partíción pedig a letöltött filmek és zenék.
Szóval kiválogatom majd azokat a dolgokat, amik nem kellenek (pl. a win-es telepítőfájlok, driverek) azokat nem húzom át, de minden mást igen a külső SSD-re egy közbeiktatott 500Gb hordó HDD segítségével a fájlrendszerek miatt. Még annyi, hogy lehet az SSD-t is megosztom 200/300-as arányban, mivel terveim szerint a jövőbeni játékokat a 200-as partícióra telepíteném.Viszont tegnap belefutottam egy hibába. Ahogy összeszámoltam kb 300Gb-nyi olyan adatról van szó, amit át akarok majd költöztetni. Megformáztam egy külső (korábban notiban lévő) 500Gb-s HDD-t exFAT-ra (előtte töröltem a partíciókat róla) és gondoltam a Win C meghajtóról azt a kb 10Gb-nyi zenét áthúzom a Mac-re ezen a HDD-n. Másolás winről rendesen végigment, megvártam, míg a HDD már nem dolgozik, aztán leválasztottam, rá a Mac-re, másolás és 36-os hibakóddal megszakította. Ahogy utána olvastam "A -36-os hiba általában akkor fordul elő, ha egy fájlban egy '. ' és '_' a nevében megsérül, vagy más probléma van vele. Ha ez megtörténik, a Finder nem tud dolgozni a másolni, áthelyezni vagy törölni kívánt fájlokkal, mert nem találja a szükséges információkat."
Nekifutottam újra, egy darabig másolt mac-en, majd megint 36-os hiba. Viszont érdekes módon az exFAT-ra formázott 16Gb-s pendrive-on probléma nélkül át tudtam húzni azt a 10Gb adatot. Így most kicsit tanácstalan vagyok, hogy az adatmentést hogy oldom majd meg ha veszek egy külső SSD-t.Lehet én bonyolítom túl.
-
djstavross
tag
válasz blakey #119992 üzenetére
Nekem a történtek alapján az a gyanúm, hogy vagy döglődik a HDD, vagy nem fejeződött be rendesen a másolás, mivel a pendrive-ról hibamentesen átment ugyanaz az adatmennyiség pedig mindkettő exFAT fájlrendszerre van formázva. Ezért is egyre valószínűbb, hogy az SSD mellett döntök.
Viszont az jutott eszembe, ha a macOS az NTFS-t olvassa akkor adatmentés előtt lehet visszaformázom a HDD-t arra és akkor hátha nem lesz ilyen gondom.
@Imno sajnos pedig rá leszek kényszerülve, mert a belső SSD csak 256GB a NAS/felhő meg egyelőre nem játszik. (csak a fótóim évekre visszamenőleg 130Gb-t foglalnak).
-
djstavross
tag
Sziasztok!
Tudnátok segíteni abban, hogy App Store-ból vásárolt játékok esetén hogyan lehet beállítani a telepítés helyét? Illetve letöltött dmg és pkg fájlok esetében? Külső SSD-re szeretnék telepíteni mert a Mac-ben csak 256Gb van.Előre is köszönöm!
-
djstavross
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Mac-en keresztül szeretném frissíteni az iPhone-om iOS 18.1-re. Mac-en a legújabb macOS, iPhone-on iOS 17.7.1. Valamiért nem tudom frissíteni mert azt írja, hogy az iPhone szoftvere naprakész. Mi ilyenkor a teendő? Köszönöm!
(Air M2/15Pro)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Üzletből, garanciával, újszerű dobozos Macbook Air Retina M1 13" Space Gray 8 RAM 256SSD magyar bil
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 13"2020 Touch Bar i7/32GB RAM/512GB SSD/magyar billetyűzet
- Új Aksi, ajándék USB átalakító kártyaolvasó MacBook Pro 2017
- MacBook Pro 2019 13" Újszerű 8GB/128ssd/1-3 hónap gar./Akku 94%/p3811
- 15 hüvelykes MacBook Air M3 chip 8 magos CPU-val, 10 magos GPU-val, 256 GB Midnight
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest