- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Petykemano #32565 üzenetére
4 modul mindig nagyon necces
na, viszont MSI X570S Tomahawk MAX WIFIben megy az 1800X.
ami jo, mert meg akartam uszni, hogy swappelni kelljen a lapot az itthoni rigben. szoval egyelore marad az MSI X370 Titanium a 3900X alatt.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
eldiablo #32219 üzenetére
elvileg csak az tudja a legfrisebb AMD mikrokodot.
kozben ujraraktam, ugy nez ki az lehetett a baj, hogy a memvezerlo korabbi instabilitasa miatt a winben lett rossz valami. koszi a tippet. lekopogom, de fel ora alatt nem szallt el, szoval itt mar jonak kene lennie.
hokuszpk: koszi, cruncher is stabil volt.
ugy nez ki negy modullal 1.05V ami stabil.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
eldiablo #32216 üzenetére
köszi
azt neztem az utolso beta bios turja csak a "AMD ComboPI1.0.0.4 Patch B (SMU v46.54)", es emelett meg mem es eszkozkezelesen javit.
negy dimmhez mennyit szokas SoCnak adni? epitett vizen vagyok, ram (meg mas) tuning nem lesz, szoval ha csak 2400at bir 2666 helyett mar azzal is teljesen oke vagyok, csak legyen stabil.
-
proci985
MODERÁTOR
win10 x64 alapon, VMware alatt keptelen vagyok feltolni egy Ubuntut, folyamatosan "cd / dvd olvasasi" hibat dob mind a 18.04 es a 20.04 is. importalt virtualis gep szinten meghal.
R7 x1800 alapon, default beallitasokkal
MSI x370 xpower gaming titanium (utolso beta biossal)
4x8GB Corsair Dominator Platinum cmd32gx4m4a2666c16namost, a lap tamogatasi listajan pontosan ez a dominator nincs fent, de a cmd16gx4m4a2666c16 es a cmd32gx4m4a2400c16 igen.
alapbol a SOC 0.9V korul van, ezt fixaltam 1.200Vra a negy modul miatt.
ram orajelek 2133cl17-36, ramok 1.35Vt kapnak. a CPU VIDje 1.41V, a lap LLC miatt 1.45Vt ad neki, szoval -0,050es offsettel hasznalom miota ez feltunt.a lapnak van az a hulyesege, hogy DRAM V_REFre 0,685Vt ad CH_A es CH_Bre is, ezt manualisan vissza szoktam loni 0,6000ra.
ingyenes bootolhato memtest negy modullal ketszer is lement 4 passt a heten, ez olyan 7 ora.
2 modullal (ugyanezen beallitasok mellett) a virtualis gep szinten meghal. a masik ket modullal szinten. kozben cmos reset megvolt.
0.9Vs SOCval egyebkent hajlamos volt eldobalni magat a rendszer, 1.2V mellett stabil.
a memoriak melegednek, de egy extra venti rajuk van rakva. a CPUn epitett viz van es 57 fok fole nem igazan tud menni.
ti merre indulnatok el?
harom napja debugolok es kezd elegem lenni.
-
proci985
MODERÁTOR
1800xnel realis, hogy ha a pcie_x16_1 slotban nincs kartya akkor a masodikrol nem akar kepet adni a videokartyam?user error, a 8pin nem volt rendesen bekotve egy maratoni atepites utan.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Pro!Petya #27786 üzenetére
mivel nezed a hofokokat? en hwinfozom, de ott masok az elnevezesek.
VRM meleg de kezmeleg. elvileg egy 200as venti valami legmozgast csinal. mondjuk ideiglenesen raktam egy 120as ventit keresztben a VGA tetejere huteni a RAM + VRM parost debugolni. a VRM egyebkent igy tenyleg meleg, de alapvetoen itt hat fazisnak kene megfognia egy bazinagy bordaval 120Wot, azt meg lazan birnia kene.
-
proci985
MODERÁTOR
A Far Cry 5 (es kizarolag a Far Cry 5) sokszori ujratoltes kozben (es kizarolag akkor) fagy. Amire gyanakodtam, az a memoria volt, de feleeszkabaltam a meleg (fogasra kb 40-45 fokos) dominator platiniumok fole egy 120as ventit ami kezre segitett, de fagyason nem.
Eddig is neha csinalta, de nem jellemzoen, tehat lehet, hogy koze van hozza, hogy egyszeruen melegebb van a lakasban.
Ami gyanus, hogy Far Cry 5 alatt megy mind es kemenyen dolgozik mind a ket GPU amik ugyan le vannak vizezve de csak a GPU alrendszer kb 650Wot huz be. Ugyan annyira nem melegek (blokkok uzemben kb 40-50 fok korul lehetnek), viszont a deli hid ami az IOert felel bizony ott van a ketto kozott elegge jol beszoritva. HWinfo alapjan az MB ujrainditas utan 56-58 fokos, tehat tippre 60 fok korul dobja el magat az X370es chipset. Uresben 35 fok korul szokott mozogni es most 15 perc pihentetes utan szepen lement 42re.
A lap egy MSI X370 Titanium amin a chipset heatspreader kb a ket kartya koze van bezsufolva. A CPUn / GPUn viz van, GPU max ugy 55 fok igy a kanikulaban, GPU max 60-70 fok kozott, viz 40-45 fok alatt. Negy SSD szolgalja ki a rendszert amik jellemzoen a lap hatoldalan vannak, ilyen 40 fok koruli hofokokon. A CPU szinten kezmeleg a bordan.
Tuning semmin nincs, illetve gyarilag a GPUkon. A vizkor hofokai epitett vizhez kepest magasak, a 800Wos hoterheleshez kepest teljesen jok. Dolog kisertetiesen hasonlit arra, amikor a p55-up4 dobalta el magat a 6950 2GB + Thermalright IFX14 miatt megakado meleg miatt.
Esetleg van valami mas otletetek? A lapomnak (se ugy az MSI x370eseknek) nincs topikja.
-
proci985
MODERÁTOR
msinel a motherboard sensor mit takar?
jellemzoen meddig szabad felengedni? jol gondolom, hogy ha terheles alatt 70 fokig megy akkor a hazszellozesen reszelni kene?
-
proci985
MODERÁTOR
tuningrol beszelunk ahol ha eppen stabilra van belove a proci fesze akkor ha ledob a tap mar nem biztos, hogy stabil lesz a gep. a minimalis stabil feszen az az 1-2% mar pont annyit jelent, hogy megboruljon. 110V es 240V nem relevans, mert azt eleve nem tudod egy helyen osszehozni, a stabil feszt meg eleve befolyasolja hol lakik az embert (mi jon a konnektorbol)
lehet a meleg, csak felvetettem, hogy lehet mas is.
kb ugyanez, mint amikor birja a rendszer oraking a smallFFTt, de BF4 / Dirt / GTA5 alatt eldobalja magat a keresztterheles maitt.
(#23891) Cucuska2 : nekem megvolt az, hogy adott fesszel stabil volt a smallFFT orakig, de a fur + prime 5sec alatt eldobta magat. elotte honapokig random instabilitasaim voltak.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Cucuska2 #23886 üzenetére
nem az a baj, hogy a tap is a gephazba tolja a meleget.
az ujraindulas valszeg azert volt, mert a tapnak is terhelestol fuggoen van egy dropja. tehat uresben a 12.000V lesz mondjuk 200W terhelessel 11.988 es 400al 11.976 (ex has). Ebbol lesz atalakitva a CPU feszultsege, tehat ha beallitasz X feszt es az 200Won meg eleg, akkor lehet az az X beallitott fesz kevesebb lesz 400W mellett mert a tap 12Vos aga is droppol.
a tap itt tippre max 10-20W extrat jelent csak, jellemzoen a GPU + CPU egyutt szokta befuteni a hazat elegtelen szellozesnel, de a tap jellemzoen majdnem elhanyagolhato. ami problemasabb, hogy ha melegebb a tap jellemzoen tobbet droppol (ez a top platformokra is igaz).
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
--Disztroj-- #23615 üzenetére
az realis, ha a CPU VIDje 1.45?
gondolkodtam autorol fixalom VIDre de ez azert nekem nagyon soknak tunik.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
--Disztroj-- #23601 üzenetére
cpu boost ki van kapcsolva (illetve nullan van, nekem van ilyen szep tekerom hozza).
Atmil: ja, paprion 95W en is meglepodtem, hogy hajszal pontosan ugyanannyit eszik, mint anno a 140Wos 3820.
-
proci985
MODERÁTOR
pontosan
kivancsi leszek, foleg, hogy 7700krol valtottal.
mondjuk alacsony terhelesen elegge ingadozik, magassal en epitett vizzel 55 fokot lattam eddig vele. ez vegulis ugy, hogy 120W korul fogyaszt mint az elozo 3820am csak kisebb feluleten realisnak tunik.
mondjuk elvileg az 1800Xnel van valami 20 fokos offset valos cpu temphez kepest, viszont uresben 35-40 fok kozott ugral, ami a szenzor pontatlansagat is figyelembe veve meg mindig azt jelentene, hogy a proci huti a vizet nem pedig forditva.
-
proci985
MODERÁTOR
1800Xnek mennyi a normal uzemi hofoka?
55 fokos prime95 alatt es ugy 32-40 kozott mozog uresben.
az megint mennyire normalis, hogy 3.7en teker terhelve, de a hwmonitor 120Wot mond fogyasztasra.
-
proci985
MODERÁTOR
folyamatban, jo lesz ez
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
MaxxDamage #22399 üzenetére
nekem az volt a lenyeg, hogy menjen egyutt 6 sata es 2x pciE m2, legyen rendesen USB3 port, legyen ket pciEx16 port ami nincs osszekapuzva mas funkcionalitassal es nezzem ki a VRMbol, hogy ertelmes.
annyira ez nem tunik soknak, de a gyakorlatban kb ez a lap es a ket crosshair tudta ezt mind ahogy neztem, aztan ez volt akcioban.
tibcsi0407: multifunkcios munkagepnek epul, tehat osszerakom aztan utana nem nyulok hozza evekig es szepen teszi a dolgat a cel.
tuningot valszeg azert nezek, hamar sikerult megvenni a platform alapbol masodik legdragabb tuninglapjat a CVIE utan es a CPU sajat epitett vizhutokort kap. 1800Xek ahogy neztem eleve hataron jarnak, szoval tul nagy remenyeim amugy sincsenek.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
tibcsi0407 #22396 üzenetére
koszi, remelhetoleg annyira jol is fog menni mint amennyire kinez.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
MaxxDamage #22382 üzenetére
talan a hetvegere lesz idom osszerakni par dologtol fuggoen.
a pcbje eszmeletlenul massziv egyebkent, szoval kb latszik, hogy a relative magas arabol mire ment a szeretet.
-
proci985
MODERÁTOR
megjott, az x370 titanium eloben nagyon jol nez ki a dominatorokkal.
-
proci985
MODERÁTOR
4x8GB ddr4-2666 (corsair dominator) memoriaval van valakinek tapasztalata? kifutott a 2x16 es ilyen lesz helyerre. a lap listajan a 2400as variansa fent van negy dimmel.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Dr.FantastiK #21782 üzenetére
ugy nez ki boot nem megy, minden mas igen de ez egy hypervisornal nem lehet problema. egy probat meger, vedd onnan, ahol van elallas.
egyebkent en nezni fogok hasonlo felhasznalast de egyreszt a memoria epp utkozetben eltunt, masreszt kb ket het realisan utana mire vegzek az atepitessel.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Dr.FantastiK #21776 üzenetére
3820rol valtok amint megjon a memoriam, de az meg lehet egy-ket het.
nvmet egyebkent be tudod dugni pciEx4 savon keresztul az alaplapba is.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Chaser #21719 üzenetére
hat akkor ha az ember nem meri bevallalni, akkor lap johet magyar boltbol. a honapokig elhuzodik az magyar bolttal is megeshet.
fules
:))
: ja egyebkent valtozo, ha a novemberi arak lettek volna en is innen rendeltem volna. a lap egyebkent itt is akcioban volt, dehat meg ugy is 40 euroval volt dragabb.a lenyege ennek inkabb arrol szolt, hogy korbe kell nezni, egyebkent meg a magyar boltokban is 65-70 korul mar van, raktarrol is.
-
proci985
MODERÁTOR
attol fugg.
amazon.co.ukn es a tobbi angol boltban epp szorjak ki a cuccot, 1600X 175font epp (ez kosarban picit dragabb lesz az eu bajnok afa miatt, de marad 200 font alatt). ugyanugy szorjak ki a lapokat, az x370 carbon pro 115 font, az x370 titanium 130, a gaming plus 100. primeos ar, de egy honap prime ingyen van (aztan lemondod
), es kapni mashol is.
az 1800X is 300 font alatt megy. ha korbenezel nem az amazon az egyetlen bolt ahol epp sulyos akciozas megy, csak nekem veluk volt korabbrol tapasztalatom.
nagy raktarsopros akcio skandinavoknal (hasonlo arakkal) meg novemberben volt. az 1600x msrpje 250EUR volt amit ugy fel evig tartott (ugyanugy az 1800X a 450-500at), szoval igazabol ket verzio van:
- vagy most beszerzed UKbol mert a procik nem szoktak tonkremenni es annyiba kerul amennyit szansz ra kb
- vagy kivarsz fel evet az uj generaciora es ha a magyar boltok kevesbe akcioznak akkor ugyanugy kulfoldrol kell behoznodnekem igy lett 1800X + x370 titaniumom, mert a ketto egyutt is olcsobb volt, mint az 1800X nyitoara. ugy, hogy a titanium a platform masodik legdragabb lapja a crosshair vi extreme utan.
-
proci985
MODERÁTOR
na megjott az 1800x + msi x370 titanium kombom.
memoria meg uton, szoval lehet kell 1-2 het mire ossze tudom rakni. epitett vizet fog kapni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Automata kávégépek
- Autós topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- 3D nyomtatás
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- EA Sports WRC '23
- EAFC 25
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W11 I CAM I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest