Hirdetés
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- 6K-s fémmonitor a Dough-tól, Apple vasakhoz
- Pénztárcabarát mikrofonos fejhallgató a Sharkoontól
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen monitort vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Videószerkesztés
- Acer notebook topic
- Több stúdió sem ajánlja a legújabb GeForce drivereket
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
mexel
veterán
Nvidiában mi az ami egy 270x fölött van vagy inkább egy 280X kategória? Nem követtem az utóbbi időben a zöld oldalt, csak kíváncsi lennék.
bobalazs: visszaolvastam, láttam nem volt szerencséd. Pedig baromi jó kis kártya a 270 Gaming ha működik, jó és nagyon halk hűtés és nagyon tuningolható. Sokaknak talán a túlzott tuning miatt szállt el, perszeez nem biztos. Én csináltam egy kicsit erősebb venti profilt így is szinte hang nélkül megy 1150-1190-en fesz emelés nélkül. 1100-on mindegyik ment talán alapfeszen, a Sapphire-os és a többi nem mindig, ez tapasztalat, sokat teszteltem.
-
mexel
veterán
válasz
turkishzoli #56660 üzenetére
Közben úgy tűnik az asus nem is melegszik túl, most kíváncsiságból vettem egy MSI 270 Gaming-et is ( van ilyenem csak nincs itt éppen) és ezt is elkezdtem tesztelni. Na ez semmivel sem hűvösebb mint az asus 270x ugyanazon az órajelen. Sőt egy-két fokkal még melegebb is akár, igaz jóval halkabb, nem olyan agresszív a ventivezérlése. Lehet hogy a másik MSI kártyámnál rosszul emlékeztem a hőfokokra?
Úgy látszik a full terhelésnél ez a 80 fok elfogadott lesz -
mexel
veterán
válasz
turkishzoli #56658 üzenetére
Végül is most hogy utánaolvastam elég általános ezeknél a kártyáknál a 80 fok, csak elsőre volt fura, meg asima 270 után. Mivel stabil és a venti jól szabályoz, marad így. Utána akartam járni mielőtt tönkremenne valami, de most pl szépen elvan 70-72 fok körül.
-
mexel
veterán
válasz
turkishzoli #56651 üzenetére
Ha 70 lenen a plafon semmi gond nem volna. Ahogy írtam, a plafon az 80 fok körüli, és játék alatt van amikor felmegy oda van amikor nem.
-
mexel
veterán
válasz
djculture #56648 üzenetére
Ugyanabban a gépben van amiben a többi kártyát is tesztelem, ugyanazokkal a progikkal, nem ilyen gond van. Igazán nincs is gond, csak én sokallom a hőfokot, talán mert eddig hűvösebb kártyáim voltak-vannak.
Mondjuk olvasgattam és valamiért a 270X-ek jobban melegednek általában, mindenhol azt írják hogya 80 fok sem gond egyáltalán. Az a fura, hogy a sima 270 biosok mindig kevesebb TDP-re vannak beállítva, a 270X-ek sokkal magasabbra. Ez csak azért fura mert szinte mindegyik 270-es tudja a 270X teljesítményét. Nekem pl az MSI-m sokkal tovább húzható mint a gyári tuningos asus 270X. Ez az Asus 1120Mhz-en megy, az MSI alapfeszen simán megy1150-ezt ( többet is) és alacsonyabb hőfokon, kisebb TDP-vel. Ráadásul az csak egy 6 tűs tápcsatit kapott míg a 270X kettőt. Nincsenek esetleg kicsit túllőve ( túlbiztosítva) ezek a gyári tuningos 270X kártyák? Már csak azért is nehogy valakinél legyen kis instabilitási gond, inkább kap több feszt a kelleténél?
Nem tudom avatkozzak-e be egy bios-ba és felrakjam, vagy hagyjam így gyárin és ne foglalkozzak a játék alatti 70-80 fokkal? ( a 80 ritka, de előfordul, inkább a 70-75 a jellemzőbb, de pl Valley benchmarknál is közel van a 80-hoz)
Ha a Catalyst Overdrive-ban leveszem -20%-ra a power limitet az befolyásol valamit? Monitorozom a viselkedést játék alatt, de mindig 1.206V-ot kap így is úgyis, még visszavett teljesítménnyel is. Kivéve ha az Asus GPUTweak-al állítgatom, ott le tudom venni a feszt is, igaz csak 1.163V-ig akkor 2-3 fokot nyerek, viszont akkor már nem megy 1120Mhz-en.
Sajnos szétszedni, pasztázni nem merem mert úgy tudom van még 1,5 év gari rá és gondolom ha garis gond lenne látszódna hogy nem gyári pasztás, így ugrana a garancia. -
mexel
veterán
Szeretnék egy kicsit visszavenni az asus kártya teljesítményéből bioson belül. Régen csináltam már és nem emlékszem teljesen: A TDP az pontosan mit takar? (Thermal Design Power)
Az Asusnál 141W van megadva, míg az MSI-mnél 125W Az Msis is ugyanazon, vagy magasabb teljesítményen is tud menni mint az asus. ( Mindkettő R9 270 , az egyik 270X) A magasabb TDP-től nem tud melegebb lenni a kártya? -
mexel
veterán
válasz
turkishzoli #56645 üzenetére
Utánaolvasok majd , mert fura hogy így "beakadhat". A ventivel semmi gond nem volt, az pörgött ahogy kell, csak mintha valamiért feltekerte volna magát a gpu. Meg kellene nézni van-e újabb bios hozzá. Most órák óta simán 67-70 fok között van, monitorozom aidával. Előtte valamiért 85-ig is felment ugyanott. Fura.
-
mexel
veterán
Hmm. Valami nemstimmelhet, mert egyszerű újraindítás után ugyanaz a játék már csak 67-70 fokon megy mint tegnap egész nap. Nincs valami ilyen ismert hibája ezeknek a kártyáknak? Pl bios hiba stb?
-
mexel
veterán
Asus r9 270X OC-nál (gyárilag 1120-on megya GPU) mennyi a normál hőfok terhelve? Valley és Heaven Benchmarkoknál max 72 -ig megy, rövid furmark alatt is 70 vagy afölé kicsit. A ventik 55-58%-on mennek max. Ez jónak mondható feltételezem, igaz most nincs kánikula a lakásban sem és a ház is nyitott. 80 fokig még jó lehet, vagy az már sok?
-
mexel
veterán
Egy r9 280 gyorsabb valamivel mint egy r9 270x? Érdemes cserélni?
-
mexel
veterán
Nem tudja valaki véletlenül hogyan működik a Dual-x ventilátorok szabályozása? Van 4 vezeték, egy fekete, sárga kék és zöld. Úgy tapasztalom, hogy a fekete a negatív a sárga a pozitív. A másik kettő micsoda, és hogyan szabályoz a kártya?
Ugyanis kiderült mi okozza a 7850 kilépegetését: ha a ventik a kártyára vannak dugva akkor lefagyasztja a gépet, illetve a ventik leállnak a kép eltűnik ( csak játék vagy 3D alatt). Ha lehúzom a csatit a kártyáról és a ventik közvetlenül a tápról kapnak 5V-ot akkor fixen forognak és a kártya atomstabil lesz. Még a hangjuk is más a ventiknek, igaz így kicsit hangosabbak mint alapon.
Mi lehet a baj? Az egyik ventinek van egy kis fémes súrlódó hangja már, takarítás óta. -
mexel
veterán
válasz
CirrMee #56613 üzenetére
Az előző hsz után dos alatt tettem fel egy új biost és azóta megy a gta V. Megigazgattam a tápcsatit is, most 1 órát bírt. Olyan mintha valami táp probláma lenne ( nem táp hiba, hanem valami tápellátási, vagy érintkezési) Az egyik ventinek van egy kis hangja, kicsit karcos. Amikor az kezd nagyon felpörögni, akkor kapcsolt le. Lehet ott van valami hiba. A kártya alapból nem lehet rossz mert eddig gond nélkül ment, most hogy kivettük a gépből másikba átraktuk, mozgattuk, azóta van ez. Jó lenne ha rájönnék mert így nem nagyon lehet eladni
Pedig jó kis zsuga ez még mindig, szépen megy a gta5 is
-
mexel
veterán
válasz
CirrMee #56611 üzenetére
Ha a kapcsoló egyik állásban van akkor nem engedi írni a biost, csak a másik állásban. Az írhatónál az a bios megy amit írtam, a másik állásban mindig az eredeti. Legalábbis így láttam.
Más:
Van viszont valami gond a kártyával, ez fura mert a másik gép ahonnan kivettük ott gond nélkül ment bármennyi játékkal. Nálam azt csinálja ( Sapphire 7850 OC 2GB Dual-x) hogy random időnként ami vagy 10 perc vagy akár fél óra, leáll a kártya. De csak és kizárólag 3D játékban vagy tesztproginál. Nem melegszik, max 60 fok, de úgy lép ki, hogya ventiket lekapcsolja és fekete lesz a kép. Mintha lehúznám kb róla a tápcsatit. 2 táppal és 2 lappal is próbáltam, egyébként mindkét rendszer atomstabil más kártyával és több drivert is teszteltem. A hiba mindig ugyanaz. Mindent kipróbáltam amit lehet.
A kártya most került ide, előtte havernál volt aki sosem húzta, csak játszott vele. Még előző nap is egész nap gta5-öt nyomta.
Mi lehet a hiba? Ha valakinek volt ilyen gond és sikerült rájönni akkor írjon legyen szíves. -
mexel
veterán
válasz
DroiDMester #5348 üzenetére
Egy gyors kérdés: szó volt róla hogy 7xxx kártya biosát csak dos alól lehet frissíteni. Ez akkor is igaz a az AtiWinflash végigfut és azt írja hogy oké? Mi a különbség? Miért kell dos alól? Előre is köszönöm a választ.
( egy Sapphire 7850 OC-ról lenne szó amin van kapcsoló is. ) -
mexel
veterán
Tehát megoldódott. Ott volt a kapcsoló, de vagy letörve vagy lekopva, de csak kis csavarhúzóval lehetett áttolni a másik állásba. Így sikerült írni. Ha visszakapcsolom akkor az eredeti bios töltődik be ha jól tudom. (?)
-
mexel
veterán
Hopp, most látom a kapcsolót, pedig eddig nem találtam.
Na meglátom hamarosan.
-
mexel
veterán
A VBE07b amikor betölti a biost a feszültségszabályzó típusához unknown-t ír.
-
mexel
veterán
Sziasztok! ide került egy 7850 Sapphire 2gb kártya. A biosát akarom módosítani, a ventilátor beállítást kicsit. Letöltöttem a biosát a kártyáról ( több féleképpen, dos alól, atiwinflash-el stb)
Az RBE128 nem ismeri vel, de a VBE 07b igen, tudom is módosítani a venti beállítást és elmentem a bios.rom-ot. A baj a következő: sem dos alól sem win alól nem lehet visszaírni. Dos alatt ez az üzenet:
"ERROR 0FL01"
Itt más is leírta, látszik képen is.
Mi lehet a megoldás? Gyorsan fontos lenneja, ha az érintetlen eredeti biost akarom visszatenni az simán felmegy. csak az nem megy fel amit módosítottam.
-
mexel
veterán
válasz
Trailblazer #54704 üzenetére
De csak valószínű
Próbálta már valaki Win8-on a 8.1 drivert?
-
mexel
veterán
Szeretném feltenni az amd 15.4 beta drivert a 270-es kártyámhoz, viszont csak Win8.1 és win 7 drivert találok, nekem viszont Win 8 van. 8-ashoz már nem csinálnak drivert? Feltételezem a win 8.1 nem jó hozzá.
-
mexel
veterán
válasz
Steve198310 #53811 üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
-
mexel
veterán
Köszönöm! akkor most nem cserélek.
-
mexel
veterán
Nekifutok mégegyszer:
Érdemes egy270(x)-et lecserélni egy sima 280-asra? Van a játékokban akkora észlelhető különbség? -
mexel
veterán
Kb 1 éve vettem egy MSI 270-et ami vígan megy 270X órajeleken. ( azért vettem akkor hogy menjen majd a GTA5 de ez még nem derült ki
)
Lehet hogy most nem túl nagy ráfordítással tudnék váltani 280-ra, nemX-esre hanem simára. Nem nagyon nézegettem a teszteket időhiány miatt, ezért ha valaki tud csípőből választ, és tapasztalatból akkor megköszönöm.
Kérdés: érdemes lecserélni a jól működő 270-et egy 280-ra? Kb 8-10 ezer ft-omba kerülne a csere. Amennyit olvastam, azt szűrtem le hogy kb 10% lehet a 280 javára tesztek szerint, kérdés ez kijön-e a valóságban, főleg egy i3 3220-as procival, full HD monitornál? -
mexel
veterán
válasz
miresz #44146 üzenetére
3-ért már megérheti az x-es de ő azt írta 10e a különbség. Én annyit (10e) nem adnék érte, de ez is egyénfüggő.
A sapphire is 7850 pcb-re tette az új "rövid nyákos" 7870-ét és szerintem a 270(x)-ét is, és bebizonyosodott hogy semmi hátrány nem származott a dologból. Ennek ellenére a gpu nincs lebutítva mint a 7850 a 7870-el szemben, csak és kizárólag az órajel van visszavéve. Amivel kevesebbek általában ezek a kártyák, azok még a tápellátásban keresendők, de a sok leírt tapasztalat alapján úgy tűnik az is elég egy ilyen gpu 1150-1200Mhz-re való húzásához, nem instabil ettől a kártya. Nyilván nagyobb biztonságot ad az erősebb felépítés, kérdés mikor és meddig van rá szükség.
Mondjuk 3e különbségért én is a 270x-et venném. -
mexel
veterán
válasz
miresz #44144 üzenetére
Mennyivel lesz gyorsabb? (alapon egyértelműen igen)
A két kártya főbb részeiben (amik számítanak) megegyezik. A 270x jó eséllyel tovább húzható jópár Mhz-el, de ez nem biztos. ha pusztán azt nézzük hogy egy játékban melyikkel milyen eredményt lehet elérni akkor kis szerencsével semmi különbség nem lesz a kettő között, ha azonos órajelre teszik őket (pl mindkettőt 1150-re).Ha 10e a különbség az nem kevés, egy kb50000-es kártyánál az 20% körüli.
Mondjuk az biztos, hogy a 270x mindenféle húzás nélkül hozza egy módosított órajelű 270 tempóját, alapból egy gyors kártyát kap az ember. Stabilabb érzésnek tűnhet. -
mexel
veterán
Szerintem lehet köze az energiagazdálkodáshoz, érdemes megpróbálni a kicsit régebben említett PCIe energiagazdálkodás kikapcsolását. ( vagy valami ilyesmi) Én megcsináltam, azóta nincs gond, de ez persze véletlen is lehet mert van amikor hetekig nem jön elő. Azt viszont észrevettem ha a catalyst motyóit letiltottam az eszközkezelőben akkor sajnos előjött, de ez még 7770-es kártyánál volt. Szerintem azért nem kártyahiba mert nekem több kártyával is volt és nem csak egyfélével.
-
mexel
veterán
válasz
Djuree #44066 üzenetére
Szerintem várj pár napot, most fent vannak az árfolyamok is. Lehet hogy 1 hét múlva lejjebb mennek az árak 2-3e ft-ot. A pcx és ipon is naponta többször változtat az áron. ha számít az ár vegyél 7870-et ha éppen olcsó, múltkor 44600 volt a Sapphire 7870. Annyiért megéri az is, bár most nincs.
Ha minden igaz ehhez van BF4 kupon is. Gondolom azt el lehet adni 3k-ért, akkor éppen jó áron vagy a kártyával. -
mexel
veterán
Így felmentek az árak? nemrégen 47800-ért vettem az MSI-t. Azt hittem még 48 körül van.
-
mexel
veterán
válasz
Djuree #44053 üzenetére
Egyetértek az előttem szólóval. Ha nagyon számít az összeg akkor vegyél nyugodtan egy MSI 270 Gaming-ot, mert nagy az esélye hogy menni fog egy 270x sebességével. Egyébként kb pár hsz-el ezelőtt írtam is egy igen hosszúra sikerült bejegyzést amit érthetően senkinek sincs kedve elolvasni, de pont olyanok miatt írtam akik nem nagyon értenek hozzá és tanácstalanok vásárlásban is. Mondjuk azt tudom hogy a tanácsot kérők nagy része nem olvas sokat vissza...
Ha mindenképpen 270x-et vennél akkor nyugodtan megvehető a Sapphire is, nem rosszabb semelyiknél szerintem, a ráírt órajelet hozni fogja idle módban halkan, terhelve hangosabban a gyári ventiprofillal. De így sem hangos, jó kártya. Ugyanúgy ahogy a többi is, ízlés dolga. Ha nem érdekel hogy "csak" 2 év garis akkor megveheted. -
mexel
veterán
válasz
miresz #43994 üzenetére
Az msi-n is sípol a vrm pedig valami katonai minőséggel ijesztgetik a vásárlókat
Végül is nem rossz duma
Én alapból nem hiszek el semmilyen marketing dumát (foglalkoztam marketinggel is), de mégis jól esett olvasni a dobozon miután megvettem
( egy sapphire is sípolt egyébként) -
mexel
veterán
Szerintem az alapfeszen lévő órajel emelést ne nevezzük igazi tuningnak. A fesz emeléssel lehet csökkenteni egy hardver élettartamát (cpu-gpu-ram) de ez is hosszú távú folyamat, már kimegy a divatból mire baja lesz. (persze csak ha ésszerű emelésről beszélünk)
Egy olyan VGA "tuning" amiről itt beszélünk az nem is tuning, hanem az ember kihasználja a gyártási lehetőségeket és a marketing erősségét.Ezeknél a kártyáknál jelen esetben arról van szó, hogy a gyártók nem adtak ki 2 féle kártyát azért hogy a palettán nagyobb választék legyen, mert így olcsóbb a gyártás hogy nem kell külön (gyengébb) gpu-t gyártani egy külön gyártósoron, másféle nyákra. UGYANAZ a gpu van a 270 és 270X kártyákban is, de a piacra kell egy olcsóbb és egy drágább is mert az emberek költeni akarnak és meg akarják venni a "jobbat". Ha valaki ki akarja használni ezt a marketing fogást és nem akar többet adni ugyanazért a kártyáért akkor vesz egy 270-es-et és beállítja az órajeleit a 270X szintjére. Ez még nem tuning, hiszen ezek a gpu-k ezt tudják mert ugyanezek vannak a 270x-ben is, csak a gyártó lejjebb vette hogy a kisebb pénzű vásárlók is vehessenek ilyen zsugát. Ezzel semmi gond mert az átlag emberek igen-igen nagy százaléka véletlenül sem nyúlna bioshoz vagy tuninghoz. (nem véletlenül pl az msi-nek csak 1050-ig engedi gyárilag a biosa az órajel emelést hogy ne tudjon átlaguser többet kihozni az olcsóbb kártyából mint a drágább 270x)
Egy 7850-7870-nél már nem teljesen ugyanez a helyzet, mert nem ugyanaz a kártya, de az órajel emelés alapfeszen az még nem igazi tuning, de nem is kapjuk ugyanazt a kártyát mint ha 7870-et vettünk volna mert mondjuk a gpu majdnem ugyanaz, csak számoló és textúrázók számában tér el. ( lebutították)
Minden gyártó szinte ad ki mostanában OC-s kártyát, nevetséges órajelemelésekkel, +20-30Mhz-ekkel. Sokan ezt veszik, kicsit drágábban mert úgy hiszik válogatott, jobb példányt kapnak. SZVSZ ez nem igaz.
Nekem például mindegyik 270-es ami itt vot simán alapfeszen ment 270X szintjén. (az msi pl 1190-en megy, de lehet ha 270X OC-t veszek az sem megy feljebb.)
A tuning ott kezdődik, ha feszt emelünk akkor kitehetjük a kártyát esetleges károsodásnak, élettartam csökkenésnek, vagy ha elszúrunk valamit kicsit megsüthetjükIlyen tuningot mostanában nem csinálnék, mert az most valóban nem hoz annyi különbséget hogy megérje.
Régebben a lassabb és nagyon csíkszélességgel készült kártyáknál ez jobban kijött, a gyártástechnológiából is adódott hogy a fesz emelés sokal több pluszt adott mint ezeknél az újaknál, de sokkal jobban melegedtek is, legalábbis én akkoriban úgy vettem észre. Persze ebben lehet hogy tévedek, de úgy tűnt.
Ha viszont ezeken az új kártyákon alapfeszen órajelet emelünk nem lesz sokkal melegebb a kártya, nem károsodik csak beállítjuk a gpu-nak gyárilag megálmodott órajelét. (pl 1050-1100-ra feltesszük akkor még bőven a gyári értékeken van, hiszen ennyit általában tudnak ezek a gpu-k. )
Akkor miért ne használjuk ki? Ezzel elrontani és tönkretenni nem lehet. Letesztelni érdemes hogy ne hibázzon főleg ha a sebesség végét meg akarjuk keresni. (sokan kérdezgetik hogy kilép a játékból, a tuning miatt van? Ilyenkor nagyon egyszerű: akapra kell tenni és úgy is játszani: ha akkor is kilép akkor nem a tuning a hibás. Másrészt ha egy részegységet, pl vga-t tuningolok akkor pl a procit alapra szoktam tenni, hogy kizárjam hogy melyik is hibázik, és ha végeztem a vga tesztelésével és tudom hol stabil utána teszem vissza a többi tuningot. Amit nem húzok ezeken a vga-kon az a memória, nincs jelentős sebességnövekedés viszont a memória sokkal inkább hajlamos a hibázásra ami kellemetlen lehet.Ami fontos: nem az a lényeg hogy ezzel az emeléssel olyan is futni fog ami nem ment, hanem az hogy olcsóbban is hozzá lehet jutni ugyanahhoz a teljesítményhez ha valaki tudja mit csinál. És számít a kb 10-20% bizonyos játékoknál, főleg ha azok a játékok feszegetik a kártyák határait. Feljebb írtam hogy van játék ami alap órajelen 100%-on hajtja a vga-t ha figyelem a teljesítményét, de ha felhúzom az órajelet már 90-95%-nál megáll. Ez éppen arra jó hogy ultrán ne akadjon meg a játék, és ne kelljen visszavenni a felbontásból. Ha ez nem számítana akkor nem kellene ilyen kártyákra 50e ft körüli összegeket kiadni és nem kellene FHD monitorokat használni, elég lenne egy 7750-es és egy 15"-os 1024x768-as monitor is ha ez nem számít egy játékban
Én ritkán játszom, de csak azért vettem ilyen kártyát hogy kiélvezhessem azt hogy már mit tudnak a játékok ilyen grafikákon, és tátsam a szám az ultra felbontásokon. Sokszor nem is a játék tetszik hanem a vizuális élmény, tizenix éve amikor (vagy huszon-harmincx éve inkább) amikor az első ZX81-en és Spectrumon játszottunk nem hitem hogy ez lehetséges lesz majd.
-
mexel
veterán
Én is IPS-est kersnék, de csak 1680x1050-est, de azt már nem kapni sajnos.
-
mexel
veterán
válasz
Sajjaj #43756 üzenetére
Szerintem egy 270-es nem fogyaszt többet egy 7850-nél, kb egy szinten lehetnek, nem néztem most pontosan utána.
Rossz táppal másrészt nagy bátorság lehet bármit csinálni egy komolyabb gépnél, mert a most pár ezret spórolunk dolog igen drága is lehet egy rossz minőségű táp eldurranása után. Akárkinek rakok össze gépet a tápon soha nem vagyok hajlandó spórolni, inkább más részegységet vagyok hajlamos kisebbre venni és ezt elmagyarázom a tulajnak is. ha nem egyezik bele nem rakom össze a gépetSok rossz tapasztalatom volt már és én főleg a saját tapasztalataimnak hiszek. Egy minőségibb megbízható táp sem annyival drágább, pár ezer ft a különbség.
-
mexel
veterán
válasz
kaszas19 #43469 üzenetére
A bioshoz vagy a ventiprofilhoz nyúltál? csak látom hogy már alapon 20%-on megy a venti, és 50 foknál is 30%-on. Nekem a gyári beállításnál ha jól emlékszem 60 fokig vagy még feljebb sem megy 18% fölé. ha ez gyári akkor lementenéd gpuz-vel abiost és feltennéd valahová hogy megnézhessem? Kíváncsi vagyok rá.
Ha pedig sebességben szerinted nem stimmel lehet a rendszertől is függő (nagyon) és ami erdményeket én írtam az win8 64 alatt vannak, ha jól látom neked win7 van. Nem tudom a kettő között mi a különbség így hirtelen. -
mexel
veterán
Cseréld le a drivert a legújabbra és jó lesz. feltételezem 13.06 van fent most, az új az 13.12-es, keresd meg a gépedhez valót. ( közben látom már linkeltek is egyet, ha az jó akkor azt)
z0l1ka: kb nekem is annyi azon az órajelen.
-
mexel
veterán
válasz
BogyóBP #43431 üzenetére
Nem vga függő. Nekem már több sapphire is volt de most msi is csinálja. Azt hittem a 7770-esekkel kihalt ez a dolog, mert amikor 7770-eket tesztelgettem azok közül a Gigabyte és sapphire is csinálta. De olvastam ilyet minden típusról. Akkor a driverre fogták, kijött egy új és azóta nem emlékeztem erre a dologra. Most amikor az első 7870-emet beraktam a gépbe előjött a hiba. Azt hittem a kártya rossz, de szinte mindegyik kártya csinálja azóta, pedig új driver is van.
-
mexel
veterán
Nekem torrent szokott menni olyankor, de nem hiszem hogy az zavar be.
BogyóBP: Ezt nem hibárnáláskor vagy alvó állapotban csinálja nálam. Olyankor amikor megy a gép, nincs alvóben, de a monitort lekapcsolta. ( nekem egyébként nincs is alvó állapot és hibernálás bekapcsolva)
-
-
mexel
veterán
válasz
DokiBaxxi #43422 üzenetére
Én is kipróbáltam a napokban amit feljebb ajánlott valaki, hogy az energiagazdálkodási módoknál nem engedélyezem hogy a pci -t a rendszer lekapcsolja hogy energiát takarítson meg. Erre valaki írta hogy ez sem ér semmit, e azért megpróbáltam. Azóta nem volt gond, de ez nem jelent semmit mert van amikor egy hétig sem jön elő, van amikor meg egy nap alatt 2x.
Nem értem hogy enek miért nincs nagyobb viszhangja ha ennyien szenvednek vele. Mindenesetre a pci kikapcsolás tiltása logikusnak tűnik számomra egy próbát megér. Nem néztem meg a linket tüzetesebben, de gondolom ez van ott is. -
mexel
veterán
Nekem egy i3 3225 van a 270-es kártyával, ami 270X szintjén megy, és 1680x1050-ben minden játékot amivel játszottam fel tudok tenni fullra és nincs akadás. (BF3 BF4 TR) Metro-t-crysis-t nem próbáltam de nem hiszem hogy nagy gond lehetne. A procim nem szokott 100%-on menni pl bf4 alatt a VGA 100% megy, a proci minden magja+szálja kb 70-80%-on. (single modban)
-
mexel
veterán
válasz
Steve198310 #43368 üzenetére
Nekem a Heaven nagyon érzékeny volt. Volt hogy a játékok (BF4 BF3 TR) mentek, de a heaven az már kilépett ha nem minden volt stabil.
kaszas19: akkor kezdhetsz megnyugodni
Az MSI is tudja hogy a kaszással nem jó cviccelni
-
mexel
veterán
A jó kártyám már megvan, csak valami jó game kellene
Jó lenne ha már itt lenne a gta5
-
mexel
veterán
válasz
CoolBoy323 #43296 üzenetére
"azt se tudom mi az a kalóz"
Tessék:
-
mexel
veterán
Mik a legjobb tuning órajelek ezeknél a 7870-207 kártyáknál? ( nem a jéggé fagyasztot 1,5V-os eredményekre gondolok, hanem úgy az alapórajel környékikre, kb 1,25V-ig. 1400-at már nem visznek gondolom igazán. Az átlag jó eredmények valahol 1200 és 1300 között lehetnek szerintem.
Közben azt nézem mintha elindultak volna lefelé az árak a 270-eknél, már 47 alatt is van giga. Egyre jobb vételek.
-
mexel
veterán
válasz
hellboy0415 #43263 üzenetére
Jónak tűnik
Milyen kártya?
-
mexel
veterán
válasz
kaszas19 #43223 üzenetére
Semmi különöst nem értettem. De biztos hallottál már olyanról hogy valaki vesz egy új terméket, legyen az tv-autó vagy videókártya és éppen nem működik, azaz hibás. Nem jellemző, csak úgy írtam. Vedd úgy hogy nem írtam semmit
Én ajánlottam ezt a kártyát, nekem jók a tapasztalataimNyugi.
Annyiért az a kártya szerintem most best buy
-
mexel
veterán
Azt hittem eddig hogy a ZeroCore csak a Sapphire-nál és Gigabyte-nál van, mert azoknál olvastam régebben egy bolt hozzászólásainál. De most MSI-m van és ott is volt. Az a gyanúm hogy nem a kártya a hibás, hanem oprendszeren belül kell valamit beállítani.
Más:
Utóbbi időben nem volt ilyen gondom, csak Giga kártyával: bizonyos képeknél sípol, cicereg a kártya. Pl Heaven Bench 4.0 kilépő képernyőjénél, vagy legjobban a GTA4 kezdő képeinél (logo, feliratok és betöltés alatti képek)
Elvileg erre javaslat a Vsync, de ezeknél aképeknél nem lehet
Azt írták már sokszor erre és így is lehet, hogy bizonyos alkatrészek csinálják, főleg ha nem a legjobb minőségűek. Ez egy MSI kártya, még jó hogy úgy reklámozzák hogy katonai minőségű alkatrészek
Hát persze.Másnál is van ilyen jelenség még a 270/270X kártyáknál? Nekem utoljára 7770-es giga volt ilyen, a 7870-es és 270-es Sapphire-ok nem.
-
mexel
veterán
válasz
CoolBoy323 #43169 üzenetére
Próbáld meg msaa nélkül, akkor fog
-
-
mexel
veterán
A True audio-nak utána kell nézni, mert most 3 oldalon 3 különböző infót találok
Jó ez így.
Lehte hogy a 260-ason sincs?Szerk: Közben látom már van info erről feljebb. Egyébként én is végig abban a hitben voltam hogy a 270-es sorozatban lesz, de egy PH-s cikket linkelt itt valaki ahol azt írták nincs. De megnyugtattak hogy teljesen mindegy is
-
mexel
veterán
válasz
kaszas19 #43133 üzenetére
Kicsit visszább olvasnál akkor látnád hogy írtam egy hosszabb szösszenetet éppen az ajánlott kártyáról
Abban leírtam hogy viszonyul egy 7870-hez is.
Olyat meg ne írjunk hogy a 270 többet fogyaszt stb. Ugyanaz a GPU mindben (270, 270X, 7870, 7870OC) csak és kizárólag órajelben és feszültségben térnek el egymástól. Talán a 270-270X-en más memória van, vagy csak jobban fel van húzva, ezt nem tudom. ( a sima 270-eken a giga kivételével 1 6-os tápcsati van és max 150w az áramfelvétele, de ahogy látszik ez elég a tuninghoz is)
Szerintem a 270-ek (nem x-ek) mind tudják a 7870 vagy 270x órajeleit, mert nem hiszem hogy válogatnák a gpu-kat hogy ez ennyit megy ezt erre tegyük, az annyit megy azt arra tegyük stb. Vagy ha válogatják akkor ügyesek(ezt tényleg nem tudom, de szerintem más sem nagyon)
Ha mindnek ugyanolyan frekit és feszt adunk, pontosan ugyanannyi lesz az eredményük is teljesítményben. Attól függ a gyári eredményük hogy mennyire térnek el a ref órajeltől. Ha jól tudom 1150Mhz fölé nem megy nagyon gyárilag egyik gyártó sem, persze lehet hogy tévedek, ennek nem néztem utána. Kis szerencsével ennyi kijöhet sok kártyából, de 1050-1100 is elég bőven.
Kérdés mi a cél: olcsón megúszni egy jó kártyát, vagy drágábban venni egy olyat amin szebbek a feliratok és a külső
Ha olcsón jót, akkor vagy egy 270-es, vagy egy sima 7870 de a 7870 csak akkor ha 45 alatt kapható ismét, mint a múltkor a Sapphire.
Ha drágábbat akar valaki mert azt hiszi hogy jobb alkatrészek lesznek rajta, vagy hogy jobb lesz a hűtése, akkor bármelyik jó lehet 55e felettÍzlés dolga.
Én most leteszteltem vagy 5-6db 7870 és 270-es kártyát, és az MSI 270 Gamingnál maradtam, mert igen jó áron igen jó teljesítményt kaptam. Persze nem biztos hogy mind jól húzható. Amellett a Sapphire 270 is tetszett, de ugyanúgy jó volt még a Sapphire 7870OC is. Asus nem volt nálam, gigát csak éppen kipróbáltam ( nekem hangosabb volt a többinél, de én speciel régen eléggé Giga párti voltam - főleg passzív vonalon, amíg meg volt Abit addig az)
Lord Vader: A 270-esen nincs true audió csak a 260 és 290 ( vagy 280 azt nem tudom) kártyákon. Feljebb volt már róla szó, hogy a 270-eseken nincsen sajnos.
LamaCube: persze, azt mindenkinek magának kell tudni hogy mi zavarja, de éppen viszonyítani lehet jól az eredmények alapján, hogy melyik kártya mennyit pörög adott hőmérsékleten. Ehhez viszont kell annyi tapasztalat hogy tudja az illető mit jelent egy ( vagy 2) 10-es venti hangja 1500-ön és pl 2db 8-as venti hangja 2000-en
Mert ez sem mindegy.
-
mexel
veterán
válasz
Grave_444 #43119 üzenetére
Én is írtam hogy kevés a 960. De azért nem kell mindenhez negatívan hozzáállni. Nem a menőzés a lényeg, hanem az hogy ez a topik ezekről a kártyákról szól. Ha vannak ilyen eredmények és adatok akkor az jó infó lehet a leendő vásárlóknak. (már aki visszaolvas)
Én pl vásárlás előtt minél több infót begyűjtök egy adott hardverről hogy tudjam mire számíthatok. Ezért például nem rossza ha látom hogy ugyanolyan terhelésen melyik kártya hogy melegszik, és milyen halk, stb.
Akkor lenne menőzés ha 11 éves szinten mindenki dicsekedne hogy az enyém jobb, stb.Szerintem aki tesz be ilyen képet, az csinálja nagyobb felbontáson a tesztet ne 960-on és írja be a kártya típusát a hsz-be is, mert a képről nem találja meg a kereső. Én hasznosnak tartom. Ha valakinek hiba van a kártyával, akkor azt is jól ki lehet szűrni ha pl 3-4 ugyanolyan kártya elmegy 70 fokon, de az illetőé csak 9ö0-en akkor valószínűleg valami hiba van.
Szerintem inkább nem kellene minden építő vagy hasznos dolgot azonnal leszólni-lehúzni, ahogy az mostanában divat szinte minden magyar fórumban és topikban.Akit pedig nem érdekel a hang az legfeljebb továbblép, de annak is hasznos lehet pl a hőmérséklet. Engem érdekel a hang is, de van haverom akinek olyan hangja van a gépének mint a porszívó és nem zavarja, méga ventiszabályzást sem kapcsolja be. ( pedig a zaj alapból stresszforrás ha érdekel valakit ha nem és aventik élettartamának sem rossz ha nem fullon mennek mindig - ellentétben a többi alkatrésszel amiknek meg nem árt a hűtés
)
Közben ahogy látom, senki sem olvas vissza semmit, csak nyomja mindenki 960-as felbontásban, teljesen feleslegesen
-
mexel
veterán
válasz
kaszas19 #43117 üzenetére
Vegyél egy ilyet. Ennyiért nem nyúlsz mellé. Nagyon nagy eséllyel hozza a 7870OC teljesítményét, gyorsabb memó és halk is.
7870-es msi-knél voltak a helikopteresek, nem tudom azt mennyire javították. -
mexel
veterán
Szerintem ne ilyen felbontáson nézzétek, mert így nem sok értelme van
Legalább 1680-as felbontást állítson be mindenki, mert a 960-on még csak langyosodni sincs lehetősége a kártyának
Ja, és MSAA nélkül. -
mexel
veterán
válasz
marquuard #43097 üzenetére
Ezt írtam feljebb. Fura, bár biztos van magyarázat csak utána kellene nézni, de nincs kedvem hozzá
-
mexel
veterán
válasz
Picturemaker #43090 üzenetére
Ez valóban így van, én már régóta nem tuningoltam vga-t, de most úgy érzem megérte. Régebben is volt ilyen széria, ami csak és kizárólag órajelben tért el a nagyobb tesótól, csodálkozom is hogy ezt megint meglépték. Én sem a pontokért húztam fel, hanem kíváncsiságból, és szeretek tesztelni
Nem fogom maxon használni hanem kb a 270X szintjén.
-
mexel
veterán
válasz
Picturemaker #43084 üzenetére
Egy 270-nél speciel nem felesleges, mert egy 270x kártyát adnak általában olcsóbban 270 néven (most még). Ha nem akar tuningolni valaki 270x-et és azt venne egyébként, akkor érdemesebb egy 270-et és felhúzni 270x szintre, így lehet spórolni pár ezer ft-ot. Ha az ember nem emel feszt akkor semmiféle hátránya nincs a dolognak.
-
mexel
veterán
válasz
Picturemaker #43079 üzenetére
Próbáltad a gyári 1100 fölé is húzni a kártyát?
-
mexel
veterán
válasz
ALONSO11 #43068 üzenetére
Azt kellene megnézni, hogy mennyi feszt kapnak a gpu-k. Valószínűleg itt a különbség oka
Sapphire-nál a sima 270 max 1,188V-ot kap, a 207X pedig 1,235-öt. ez sokat számít melegedésben, ez kipróbált dolog. ( asus gyári biosom most nincs kéznél azt nem tudom mennyi. Van itt 2 bios de szerintem az nem gyári)
Mivel a 2 kártya ugyanaz így próbálnak valamit tenni hogy lehetőleg a 270-es ne menjen annyira mint a drágább 270 xA hűtések szerintem is ugyanazok, az eltérő % / fordulatszám abból adódhat hogy nem egyforma ventiket használnak. Ez lehet simán beszállítói kérdés is, nem csak szándékos. Azzal pedig egyetértek hogy egy komolyabbnak tűnő hűtő nem mindig jobb. Amikor az első hőcsöves hűtők bejöttek akkor sokat tesztelgettem, de úgy vettem észre hogy nem mindig van arányban az ár a teljesítménnyel, és egy szint után már hiába egyre nagyobb a borda és a cső, stb, nem arányosan jobban hűt. Én az i3-as procin még mindig régi ac freezer pro-t használok, mert ez is bőven lehűti, pedig 2000ft-os hűtő kb. A tízezer felettiekkel is max pár fokot nyernék, de ide nem kell.
Ezek a vga-k meg messze nem olyan forrófejűek mint a régebbi pl 4870-ek és nagyobb darabok, ráadásul simán bírniuk kell szerintem 80 fokot is. Én már írtam hogy elvből nem adok sok ezerrel többet egy kártyáért ugyanazért a teljesítményért. Bármelyiket vesszük, a teljesítmény kb ugyanaz, csak az órajelkülönbségek jönnek ki.
Én régen vettem pár gigát is mert olcsó volt, OC-s, 3 év garis, csak nekem az 7-es széria ventijei hangosak voltak. Szidják itt a Sapphire-t is, pedig ha pár ezerrel olcsóbb a többinél akkor nyugodtan meg lehet venni. ( most éppen nem olcsóbb, most az msi van jó árban) -
mexel
veterán
Hopp, lehet hogy módosítanom kell: érdekes dolgot vettem észre. Ha bekapcsolom a Furmark alatt a 8XMSAA-t akkor sokkal kevésbé melegszik a kártya. Élsimítással megáll 64 fokon, anélkül elég hamar 70 fok fölé megy. Miért?
A másik: eddig a Furmark 1.11-et használtam, valós monitor felbontáson és élsimítás nélkül. Bőven 70 fok fölé tudott menni. Feltettem az új 1.12-t, mert a fentebbi képen láttam hogy újabb mint amit használok. Ez mintha szintén nem fűtené úgy a kártyát mint az 1.11. Ezt még kipróbálom.
Tehát az msaa-t érdemes kikapcsolni és úgy megnézni. Ha akkor sem megy 75 fok fölé akkor jó. Legalábbis ezt vettem észre. -
mexel
veterán
válasz
marquuard #43061 üzenetére
Kipróbáltam ilyen felbontáson én is a furmarkot, így tényleg nem nagyon megy fel nálam 65 fok fölé sem.
Miért nem próbálod a monitorod valós felbontásán? Én 1680x1050-ben használom, mert akkora a monitorom felbontása, de akkor igencsak jobban melegszik. Ha nem ez a valós képernyő felbontásod akkor becsapod magad az eredménnyel
Mondjuk eddig én a 8xMSAA-t nem tettem rá de rá fogom. Nálam a valós és az általad linkelt felbontás között van kb10-15 fok.Azt próbálgatom egy ideje, hogy a Heaven Benchmark 4.0-t futtamom simán benchmark nélkül pár kört, full beállításokkal, a valós képernyőfelbontásomon és minden a maxon (kivéve hang) Ha az alatt nem megy 65 fok fölé pár komplett kör alatt akkor jó eséllyel az erősen vga igényes játékok alatt is annyi lesz kb. Legalábbis ezt tapasztaltam idáig. Szerintem az áll közelebb egy játékos vga terheléshez.
Ahogy Grave444 is írta, Furmark alatt a 70-75 fok szerintem jó érték lehet, de szerintem nem ezen a felbontáson ahogy használtad.
-
mexel
veterán
válasz
GegeWarrior #43057 üzenetére
Az a helyzet hogy én már égóta nem találkozom olyan hibákkal amiket írnak. Már egyszer ki lett taglalva olyasmi is hogy "user error".
Saját véleményem szerint sokszor a hibákat a rosszul ekecselt win-ek okozzák, a sok összevissza feltákolt program és beavatkozás. Ha valaki tudja mit és miért csinál a gépen, akkor sok hiba kikerülhető
Röviden a válaszom: szerintem nincsenek olyan hibák ami miatt ne vehetnél ATI kártyát. -
mexel
veterán
Közben előkerestem a log-ot: 40%-on 2390-et pörgött annál a lognál. Van olyan is hogy 40%-ra 2350-etr ír és találtam olyat is ami 40%-on 2410-at. Igaz hogy a 2500-hoz kb 42-43% kell. A többi érték jó, ehhez azért is írtam kb-t mert tegnap nem kerestem meg ezt a logot, ez máshol volt. Gyakorlatilag semmit nem változtat.
Egyébként az MSI-t sikerült úgy belőni, hogy kb 65 foknál megállnak a hőmérsékletek és olyankor kb 30%-on pörög a venti. Ez még éppen nem nagyon hangos
-
mexel
veterán
válasz
#77081088 #43045 üzenetére
Megnéztem mégegyszer: Itt vannak a logfájlok is és abból elég jól kiolvasható. Ez biztos hogy annyit pörög, +- 200rpm az eltérés de talán még annyi sincs. Lehet hogy nem pont 2500 mindig csak 2400 de az nem nagy különbség. Oda is írtam hogy KB és hogy környéke. Az is lehet hogy 2300, mert éppen 40%-os logom nincs, de van 34-35- 36, stb és ezekből következtettem ki, mert pl 36%-on 2120-2250-en pörög.
Ne megcáfold amit mondok, hanem írd le hogy a tiéd annyit forog. Nálam annyit forgott. Egyébként 100-200rpm-es eltérések vannak a nagyobb százalékoknál is mindig, ezért nem írtam pontos fordulatot. Ahányszor mérem, mindig mást ír ugyanarra a %-ra. Persze nem 1000-es eltéréssel
Lehet hogy 40%-on éppen csak 2300rpm, de a hangon nem sokat változtat. Nem teljesen afordulatok értéke volt a mérvadó hiszen a két kártyán 2 különböző féle venti van, engem főként a hang érdekelt.Itt egy teszt éppen egy MSI és egy Sapphire kártyáról, GPUz értékekkel: Itt is látszik hogy idle módban 20% ami 1120rpm. Ebből következik is hogy 40% az kb a duplája. Lentebb látszik is.
Ami még fontos lehet hogy a Sapphire biosában a Temperature Hysteresis értéke 6 fok, az MSI-ében 1 fok. Tehát 6 fokonként változik a fordulat, ez miatt is van sokszor késésben. ( persze ez a fordulat % és rpm arányát nem befolyásolja)mr bauer: ebben a hozzászólásodban azt írod hogy 270X kártyád van. Ha figyelmesebben olvasnál akkor látnád hoy én sima 270-esről írtam. Nem ugyanaz a két kártya. Be is linkeltem hogy lehessen látni melyikről beszélek.
-
mexel
veterán
válasz
Monya78 #43035 üzenetére
Ennyit számít a jobb hűtő
Az X-en azt hiszem 4 cső van már a hűtőn és jóval vastagabb is. Mindenesetre elég a 270-é is főleg ha alapon használja valaki. Neked mennyi az alapfesz? 1,188V?
Tegnap még teszteltem játékkal a kártyát és nem volt gond még 1190-en. A TombRaidernél észrevehető a kb plusz 10% különbség, mert amikor 1000Mhz-en teszteltem a másik kártyával, akkor a log-ban látszik hogy a vga majdnem végig 100%-on teker. Most 1190-en viszont elég kevésszer kap bele a 100%-ba, inkább 90-95% az általános. Azért számít a tuning, néhány játéknál határeset. Majd megnézem a BF4-et is, ott is éppen a100-at karcolta a másik kártya. Még FPS-t kell majd monitoroznom, mert a TR-ben nem volt mindig 60 fps, sokszor 50-60 között volt. kíváncsi vagyok hogy az attól volt -e hogy a kártya kevés volt, vagy egyszerűen ilyen.
Remélem ez a vga most elég lesz egy, max 2 évig (az utóbbit nem hiszem). Mondjuk a procim "csak" egy i3 3225, de offline játékoknál még idáig mindenre elég volt 1680x1050-ben. Igazándiból a GTA5-öt várom, arra jó lenne ha elég lenne.Ja, ha valaki ír hőmérsékleteket a kártyájáról érdemes odaírni a felbontást, mert kipróbáltam 1280-ban is és bizony jó pár fok eltérés lehet. (sokan írják hogy max 50-60-65 fok a kártyájuk, de ha magasabb felbontáson néznék lehet hogy több lenne, tehát ez is gépfüggő)
-
mexel
veterán
Még valami: azt elfelejtettem leírni, hogy ezek a hőmérséklet és hang eredmények mind tuning alatt értendők, az MSI-nél 1150-1190Mhz-en, a Sapphire-nál pedig 1050-en. Alapon az MSI kevésbé melegszik, akkor 63-64 fokos kb a Heaven Bench alatt és akkor semmi hangja nincs. Ilyen szempontból sokal halkabb ilyenkor mint a Sapphire.
A másik ami kimaradt, a TDP. A Sapphire biosában úgy van állítva, hogy alapon 108W, mínusz 20%-on 87W és +20%-os csúszka állásnál 130W-ot enged a bios.
Az MSI kihasználja a lehető legnagyobb 150W-ot. Ott alapon 125W, alul 100W és +20%-on 150W-ra van állítva. Én a Sapphire biosában ezt is átírtam a maxra, és a mérések alatt a TDP fullra fel volt nyomva. A két véglet között van mérhető fps különbség és valószínűleg hőmérséklet is, ezt nem néztem. -
mexel
veterán
Na megérkezett az MSI R9 270 Gaming 2G. Gyorsan leteszteltem, pár összehasonlító adat a Sapphire R9 270 OC Boost-al.
Mivel sokan kérdezik melyiket vegyék, melyik milyen hangos, stb ezért leírom a tapasztalatokat és az összehasonlítást, mert így van konkrét összehasonlítási alapom.
Hang: Idle módban nem hallani igazi különbséget, nekem talán a Sapphire halkabb, illetve ha nem is halkabb, valahogy más a hangja. Az MSI egy kicsit "morgósabb" valószínűleg a nagyobb ventik miatt. Azt hogy alapon halk legyen úgy érték el, hogy 18%-on pörög a venti (egészen 65 fokig!).
A Sapphire-nál 20% pörög idle módban. Igazából egyiknek sincs hangja, de ha dönteni kellene talán a Sapphire "finomabb" hangú. (nehéz ezt így leírni mit hallok-érzek de a gépem majdnem paszív így hallom a különbséget, de mint írtam ez szubjektív és egyéni)
Maradjunk annyiban hogy mindkettő szinte hangtalan, idle módban, nem lehetne dönteni, ha van egy kis környezeti zaj, vagy a tápnak is van minimális hangja akkor egyik kártya sem hallható, és ez a fontos.
(annyi különbség van, hogy nekem az MSI bekapcsoláskor nem alapon pörög, hanem kicsit erősebben amíg a win el nem indul, de ez sem hangos. A Sapphire nem pörög föl kicsit sem indításkor)Teljesítmény: Ha a Mhz-eket ugyanoda állítjuk akkor nincs különbség, szinte pontra ugyanannyi bármelyik kártya bármelyik tesztben. Ami viszont az MSI mellett szól az a tuning. (ez megint nem teljesen mérvadó, mert nincs 2 egyforma kártya. Az hogy nálam éppen kettő ilyen volt az nem jelent semmit)
A Sapphire-t alapórajelen, (ez mindkét kártyánál ugyanaz, max 1,188V) max 1050Mhz-ig tudtam húzni atomstabilra, 1100-on már hibázott a 3Dmark, Heaven Benchmark és a játékok is.
Tehát a Sapphire 1050Mhz volt stabilan.
Az MSI már más eset: alapórajelen 1190Mhz-en stabilnak tűnik, de ez pár nap múlva derül ki. Sok teszt lefutott, játék jól megy, de ha itt nem is lesz atomstabil akkor 1150 vagy afölött kicsivel biztosan az lesz. Akárhogy nézem ez kb 10%-al jobb mint a Sapphire-nál. Ugyanúgy 1 tápcsatis mindkét kártya, ugyanaz a GPU, talán az MSI alkatrészi válogatottabbak- vagy jobb a tápellátása, de lehet hogy csak véletlen és a sapphire-ból is ki lehet fogni olyat ami megy ennyin. Ebből nem lehet leszűrni konkrét dolgokat, legfeljebb azt hogy 1 tápcsatival is lehet jól tuningolni,hozza a 270x teljesítményét. (ehhez persze rögtön biost kellett cserélni mert a gyári csak 1050-ig engedi a tuningot az MSI-n a Sapphire 1100-ig)
Ez a jó tuningpotenciál most nagyon tetszik az MSI-ben.Melegedés, hűtés: mindenki isteníti az MSI-t és itt sokan szidják a Sapphire-t a hang és hűtés miatt. Kicsit meg kell védjem a Sapphire-t a rövid hűtőjével és nyákjával: Az MSI ugyanúgy melegszik mint a Sapphire de ha a ventiprofilokat jól beállítjuk mindkettő kb egyformán hűt, a Sapphire talán (illetve biztosan) kicsit hangosabban de ugyanolyan hatékonyan, és tekjesen elviselhető hangon.
Ha a gyári ventiprofilt hagyom az msi-nél akkor 65 fokig nincs hangja, hiszen 18%-on (kb 960rpm) megy a venti, de így könnyen bele is szalad a 70 fokba játékok és tesztek alatt, a furmark pedig akár 80-ig is.
A Sapphire gyári ventiprofillal nem melegszik talán ennyire, de jóval hangosabb hiszen az már 40 foktól tolja felfelé a ventiket és 60 foknál már 40%-on megy ami már kb 2500-as fordulat vagy a környéke. Ez nekem hangos.Gyári profillal az MSI a Heaven Benchmark 4.0 alatt (minden fullon, 1680-as felbontáson) 70 fokig is felmegy, de még ott sem hangos. Sajnos így az MSI melegebb is mint a Sapphire, kb 5-6 fokkal.
Mindkettő kártyához csináltam ventiprofilt a biosban. A Sapphire így a Heaven Benchmark, és a játékok alatt soha nem ment 63-65 fok fölé, és nem volt hangos ilyenkor a venti, mert kb 35%-on ment. ez olyan 2000-2100rpm, ez még nem vészes.
Az MSI-t úgy állítottam hogy 60foknál 28%-ot forogjon, de ez még kevés mert így a Heaven Benchmark alatt 67 fokig felmegy, játék alatt is kb eddig. Ez kb 1400rpm, ami még halkabb mint a Sapphire 200-2100-as fordulata, de nem kell elfelejteni hogy az MSI-n nagyobbak a ventik ( talán 10-esek, a Sapphire-on kisebbek, talán 7-8cm-esek és így teljesen más a hangkarakterük is. Engem személy szeint jobban bánt a nagyobb ventik magasabb forulata, mert sokkal morgósabb, szélzajosabb. Mégegyszer írom, ez egyéni megítélés)
Konklúzió a hűtésre: hatékonyság kb ugyanaz ha beállítgatjuk, de ha ugyanazt a hőmérsékletet akarjuk elérni, akkor talán az MSI kicsit halkabb, de a Sapphire sem zavaró, teljesen elviselhető. Gyári értékekkel az MSI játék alatt is halkabb (sokkal), viszont 5-6 fokkal jobban is melegszik. Mindezt nyitott házban mértem, más ventik nem mentek. Zárt házban magasabbak lennének az értékek, azt majd holnap mérem.Árban most kb ugyanaz a két kártya, bár sokszor a Sapphire sokkal olcsóbb szokott lenni. Ha a tuningot nézzük akkor jelen esetben az MSI-t érdemes megvenni, ha a hangot talán akkor is, de ha valaki nem mániákus a hangokra annyira mint én, akkor a Sapphire is bőven halk, nekem talán annak jobban is tetszik a hangja a kisebb ventik miatt. ( egyébként úgy akarom a kártyákat beállítani hogy lehetőleg ne menjenek 100%-os terhelésű játékok alatt 65 fok fölé lehetőleg, ezért az MSI-n még emelnem kell a fordulaton kicsit kb 30-32%-ig)
Ha ajánlanom kellene akkor most valószínűleg az MSI-t ajánlanám, valamiért úgy érzem általánosságban jobban tuningolható lehet mint a Sapphire. A tesztekben szinte minden MSI jól teljesített tuning terén, a Sapphire-ról nem volt sok infó. Ami az MSI mellet szól még, hogy nem 2 hanem 3 év garival adják általában, ez is sokat jelent.
Bocs ha hosszú volt, de talán sokaknak segít a választásban. Ennyiért az MSI megéri, ha a tuning is megy simán hozza egy 270X teljesítményét. ( 3d mark alapján jobban teljesített mint az ugyanolyan órajelű 7870 - talána memória sebessége miatt, memóriát egyébként nem húztam egyiken sem, nem láttam értelmét még)
Nagyjából ezeket tapasztaltam- ugyanabban a gépben, ugyanazokkal a programokkal és driverekkel, és teljes csendben hallgattam a ventiket -
mexel
veterán
válasz
lowzor #42859 üzenetére
Én nem tapasztaltam 8-10-et, de pár fok eltérés van egyértelműen, mondjuk nincs 2 egyforma darab. Mondjuk nem értem a sapphire-t hogy miért változtatták meg így a kártyát, a bs hiba ezt nem indokolta volna. Árban a gyártás nem igen kerülhet többe egy kis plusz műanyag és egy plusz hőcső miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Eredeti játékok OFF topik
- 6K-s fémmonitor a Dough-tól, Apple vasakhoz
- Windows 11
- Pénztárcabarát mikrofonos fejhallgató a Sharkoontól
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- További aktív témák...
- GPU Videokártya Hűtés Szerviz NVIDIA Pasztázás & Thermal Padozás 4060 4070 4080 4090 Ti Super
- Zotac RTX 3070 amp holo 8GB
- MSI RTX 4070 Ti SUPER 16GB GDDR6X SHADOW 3X OC - Új, 2 év garancia - Eladó!
- ASUS RTX 4070 Ti SUPER 16GB GDDR6X TUF BTF White OC Edition - Új, 2 év garancia - Eladó!
- GIGABYTE 4070 Ti SUPER 16GB GDDR6X WINDFORCE MAX OC - Új, 2 év garancia - Eladó!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Apple iPhone 11 Pro 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest