Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mexel

    veterán

    Na megérkezett az MSI R9 270 Gaming 2G. Gyorsan leteszteltem, pár összehasonlító adat a Sapphire R9 270 OC Boost-al.
    Mivel sokan kérdezik melyiket vegyék, melyik milyen hangos, stb ezért leírom a tapasztalatokat és az összehasonlítást, mert így van konkrét összehasonlítási alapom.
    Hang: Idle módban nem hallani igazi különbséget, nekem talán a Sapphire halkabb, illetve ha nem is halkabb, valahogy más a hangja. Az MSI egy kicsit "morgósabb" valószínűleg a nagyobb ventik miatt. Azt hogy alapon halk legyen úgy érték el, hogy 18%-on pörög a venti (egészen 65 fokig!).
    A Sapphire-nál 20% pörög idle módban. Igazából egyiknek sincs hangja, de ha dönteni kellene talán a Sapphire "finomabb" hangú. (nehéz ezt így leírni mit hallok-érzek de a gépem majdnem paszív így hallom a különbséget, de mint írtam ez szubjektív és egyéni)
    Maradjunk annyiban hogy mindkettő szinte hangtalan, idle módban, nem lehetne dönteni, ha van egy kis környezeti zaj, vagy a tápnak is van minimális hangja akkor egyik kártya sem hallható, és ez a fontos.
    (annyi különbség van, hogy nekem az MSI bekapcsoláskor nem alapon pörög, hanem kicsit erősebben amíg a win el nem indul, de ez sem hangos. A Sapphire nem pörög föl kicsit sem indításkor)

    Teljesítmény: Ha a Mhz-eket ugyanoda állítjuk akkor nincs különbség, szinte pontra ugyanannyi bármelyik kártya bármelyik tesztben. Ami viszont az MSI mellett szól az a tuning. (ez megint nem teljesen mérvadó, mert nincs 2 egyforma kártya. Az hogy nálam éppen kettő ilyen volt az nem jelent semmit)
    A Sapphire-t alapórajelen, (ez mindkét kártyánál ugyanaz, max 1,188V) max 1050Mhz-ig tudtam húzni atomstabilra, 1100-on már hibázott a 3Dmark, Heaven Benchmark és a játékok is.
    Tehát a Sapphire 1050Mhz volt stabilan.
    Az MSI már más eset: alapórajelen 1190Mhz-en stabilnak tűnik, de ez pár nap múlva derül ki. Sok teszt lefutott, játék jól megy, de ha itt nem is lesz atomstabil akkor 1150 vagy afölött kicsivel biztosan az lesz. Akárhogy nézem ez kb 10%-al jobb mint a Sapphire-nál. Ugyanúgy 1 tápcsatis mindkét kártya, ugyanaz a GPU, talán az MSI alkatrészi válogatottabbak- vagy jobb a tápellátása, de lehet hogy csak véletlen és a sapphire-ból is ki lehet fogni olyat ami megy ennyin. Ebből nem lehet leszűrni konkrét dolgokat, legfeljebb azt hogy 1 tápcsatival is lehet jól tuningolni,hozza a 270x teljesítményét. (ehhez persze rögtön biost kellett cserélni mert a gyári csak 1050-ig engedi a tuningot az MSI-n a Sapphire 1100-ig)
    Ez a jó tuningpotenciál most nagyon tetszik az MSI-ben.

    Melegedés, hűtés: mindenki isteníti az MSI-t és itt sokan szidják a Sapphire-t a hang és hűtés miatt. Kicsit meg kell védjem a Sapphire-t a rövid hűtőjével és nyákjával: Az MSI ugyanúgy melegszik mint a Sapphire de ha a ventiprofilokat jól beállítjuk mindkettő kb egyformán hűt, a Sapphire talán (illetve biztosan) kicsit hangosabban de ugyanolyan hatékonyan, és tekjesen elviselhető hangon.
    Ha a gyári ventiprofilt hagyom az msi-nél akkor 65 fokig nincs hangja, hiszen 18%-on (kb 960rpm) megy a venti, de így könnyen bele is szalad a 70 fokba játékok és tesztek alatt, a furmark pedig akár 80-ig is.
    A Sapphire gyári ventiprofillal nem melegszik talán ennyire, de jóval hangosabb hiszen az már 40 foktól tolja felfelé a ventiket és 60 foknál már 40%-on megy ami már kb 2500-as fordulat vagy a környéke. Ez nekem hangos.

    Gyári profillal az MSI a Heaven Benchmark 4.0 alatt (minden fullon, 1680-as felbontáson) 70 fokig is felmegy, de még ott sem hangos. Sajnos így az MSI melegebb is mint a Sapphire, kb 5-6 fokkal.

    Mindkettő kártyához csináltam ventiprofilt a biosban. A Sapphire így a Heaven Benchmark, és a játékok alatt soha nem ment 63-65 fok fölé, és nem volt hangos ilyenkor a venti, mert kb 35%-on ment. ez olyan 2000-2100rpm, ez még nem vészes.
    Az MSI-t úgy állítottam hogy 60foknál 28%-ot forogjon, de ez még kevés mert így a Heaven Benchmark alatt 67 fokig felmegy, játék alatt is kb eddig. Ez kb 1400rpm, ami még halkabb mint a Sapphire 200-2100-as fordulata, de nem kell elfelejteni hogy az MSI-n nagyobbak a ventik ( talán 10-esek, a Sapphire-on kisebbek, talán 7-8cm-esek és így teljesen más a hangkarakterük is. Engem személy szeint jobban bánt a nagyobb ventik magasabb forulata, mert sokkal morgósabb, szélzajosabb. Mégegyszer írom, ez egyéni megítélés)
    Konklúzió a hűtésre: hatékonyság kb ugyanaz ha beállítgatjuk, de ha ugyanazt a hőmérsékletet akarjuk elérni, akkor talán az MSI kicsit halkabb, de a Sapphire sem zavaró, teljesen elviselhető. Gyári értékekkel az MSI játék alatt is halkabb (sokkal), viszont 5-6 fokkal jobban is melegszik. Mindezt nyitott házban mértem, más ventik nem mentek. Zárt házban magasabbak lennének az értékek, azt majd holnap mérem.

    Árban most kb ugyanaz a két kártya, bár sokszor a Sapphire sokkal olcsóbb szokott lenni. Ha a tuningot nézzük akkor jelen esetben az MSI-t érdemes megvenni, ha a hangot talán akkor is, de ha valaki nem mániákus a hangokra annyira mint én, akkor a Sapphire is bőven halk, nekem talán annak jobban is tetszik a hangja a kisebb ventik miatt. ( egyébként úgy akarom a kártyákat beállítani hogy lehetőleg ne menjenek 100%-os terhelésű játékok alatt 65 fok fölé lehetőleg, ezért az MSI-n még emelnem kell a fordulaton kicsit kb 30-32%-ig)
    Ha ajánlanom kellene akkor most valószínűleg az MSI-t ajánlanám, valamiért úgy érzem általánosságban jobban tuningolható lehet mint a Sapphire. A tesztekben szinte minden MSI jól teljesített tuning terén, a Sapphire-ról nem volt sok infó. Ami az MSI mellet szól még, hogy nem 2 hanem 3 év garival adják általában, ez is sokat jelent.
    Bocs ha hosszú volt, de talán sokaknak segít a választásban. Ennyiért az MSI megéri, ha a tuning is megy simán hozza egy 270X teljesítményét. ( 3d mark alapján jobban teljesített mint az ugyanolyan órajelű 7870 - talána memória sebessége miatt, memóriát egyébként nem húztam egyiken sem, nem láttam értelmét még)
    Nagyjából ezeket tapasztaltam- ugyanabban a gépben, ugyanazokkal a programokkal és driverekkel, és teljes csendben hallgattam a ventiket :D

Új hozzászólás Aktív témák