Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• HSM

félisten

válasz Petykemano #5966 üzenetére

A látottak alapján nem hinném. Inkább a selejtek elszórására lehet reális, esetleg valami speciális piaci szegmens lefedésére.
    Tömegterméknek viszont a Monet lenne pl. ideális, egyértelműen. :K Vagy egy pici 7nm-es "Monet"-szerűség, és a lényeg itt a lapkaméret, ezáltal a lefoglalt gyártási kapacitás és költség.
    Amúgy fellapoztam mit árulnak a hatmagos Renoir árazása alatt (4500U/5500U alatt) itthon és Intel oldalon valami Celeron-Atom dolgokat találtam, az elvileg ~60mm2 + a PCH. [link]
    Nyilván teljesítményben sem említhető egy hatmagos Renoir közelében sem... :DDD
    Illetve AMD oldalon valami Athlon 3050U-t, erről kevés az infó, ami biztos, két Zen mag régebbi gyártástechnológián, ez sem fog Cinebench rekordokat döntögetni. Elvileg Dali néven fut.
    Ilyen szempontból egyébként a Renoir is sokkal jobb, mint a Cezanne/Barcelo, hiszen az is 30mm2-el kisebb lapkával hozza a 8 magot és jó teljesítményt, abból is gazdaságosabban lehetne valami olcsó(bb) négymagost faragni.

#5967 S_x96x_S : "a zsíros EPYC eladásokhoz képest"
    Valószínűleg igazad van. Ugyanakkor stratégiailag komoly jelentősége lehet más piacok meghódításának is. És szerintem akár az asztali 3000-es és 5000-es, akár a mobil 4000-es és 5000-es széria hozta amit kell, gyakorlatilag új standardot és komoly árversenyt hoztak két piacon is, miközben a teljesítményükhöz képest egyáltalán nem nagyok, vagy drágán gyárthatóak. Szerintem a prémium és a mainstream szegmens közép-felső részét ezekkel azért jelentős profit termelése mellett nagyon szépen le lehetett fedni. Persze, amióta léteznek hiány van az ezekkel szerelt pl. laptopokból, de azért nem beszerezhetetlenek, én is most egy hatmagos Renoir-ról írok (4650U), ismerősi körben is van egy elégedett 4500U tulaj. :) Viszont az is egyértelmű, hogy egy natív nyolcmagos lapka komoly GPU-val és gyorsítótárakkal nem feltétlen optimális megoldás jól megvágva belerakni kevésbé teljesítmény és extrém módon költség érzékeny termékekbe. Valamint presztízst és profitot sem hoz úgy sokat.

Új hozzászólás Aktív témák