Új hozzászólás Aktív témák
-
MolGabi
aktív tag
Elhunyt James McCaffrey.
Max Payne, Thomas Zane (AW1), Alex Casey (AW1, AW2) és Zachariah Trench (Control) szinkronhangja.
-
LLKobe
veterán
Skacok segítséget kérnék.
Bebugolt a jákom, és nem tudom továbbvinni.Nincs valakinek egy mentése a "RETURN 4: NO CHANCE" kezdetétől? Mikor megkapod a "Find Casey" küldetést.
Köszi előre is
-
Dilikutya
félisten
RTX4060 mire való, ha nem 1080p-re? Jó, 2K, sőt akár 4K is mehet, de már kisebb beállításokkal vagy lassabban.
Az igényem meg nem is akarják teljesíteni, ezért van a DLSS és társai. Elfogadhatatlan, hogy minden generáció papíron jelentős ugrás, aztán a vele egykorú címekkel mindig szar. Nincs így elhúzva a játékipar, nem kell védeni, rohannak a kiadók a szarjaikkal, hogy minél előbb piacon legyen, persze, hogy tonnányi patch kell hozzá utána, befejezni a fejlesztést. Ennyi a gond, nem több. -
shotika
őstag
válasz
Dilikutya #153 üzenetére
A konzol témát azért hoztam fel, mert azt a hamis képet tükrözik, hogy igen, itt van a 4k gaming kora.
"PC-n ugyebár ilyen korlátok elvileg nincsenek, ott mehetne a 4K, és szerintem ez igenis jogos igény a felső kategóriában, hogy legalább a megjelenés évében, meg mondjuk a következőben, ne kelljen kompromisszumot kötni, a DLSS használatát is beleértve. A 2K felbontásnak is megvan a helye, arra ott vannak a 4K-ra nem, vagy csak alig elég középkategóriás kártyák, az RX7800, RTX4070(Ti), bár elég ganaj dolog ez is, mivel ezek pár éve nem középkategóriásak lettek volna még, arra ott a 4060 és az RX7600, ezeknek van az 1080p felbontás"
Az igényed/igényetek nem tudják teljesíteni, mert az új játékok nem bírják 4k/RTX/ max beállításokon - egyszerűen ez van."A Steam adatai erősen tájékoztató jellegűek"
De zsebből előrántva, jelenleg ez egy olyan statisztika, ami elég jól lefedi a felhasználók hardvereit. Függetlenül attól hogy mennyi laptop van benne - bár én nem hiszem, hogy számottevő lenne az ilyen userek száma.Még egyszer mondom, az hogy vannak elérhető áron, sőt, nagyon olcsón 4k kijelzők, abból nem következik az, hogy a videojáték piac is felzárkózott ehhez. Látványos javulás történt persze az elmúlt pár évben, de még mindig nem vagyunk ott, hogy új címek esetén, akár high end kategóriában ezeknek meg tudjanak felelni a gépek. Legalábbis natívan, DLSS nélkül...
"arra ott a 4060 és az RX7600, ezeknek van az 1080p felbontás"
Nem ezeknek van, ezt csak te állítod.#155fiATHaLON:
"Nekem igenis hiányoznak a valódi ötletek a játékokból,
amik nem feltétlenül látványban jelentkeznek."Erre nem tudok mást mondani, mint, hogy játszd végig a topic címét is adó játékot. Olyan ötletek vannak benne, hogy fogtam a fejem, és folyamatosan, fejezetről fejezetre képes lenyűgözni.
-
fiATHaLON
őstag
Csak úgy nagy általánosságban még erre válaszként.
Nekem igenis hiányoznak a valódi ötletek a játékokból,
amik nem feltétlenül látványban jelentkeznek.
Amúgy az sem ördögtől való, ha 2023-ban eldobva
egy gránátot egy erdőben nem csak volumetric smoke-ban gyönyörködhetnénk,
hanem megtörne a betonpillér fák/cserjék hatalma.
Nyilván nem teljes bonthatóságról beszélek, hiszen nem gond az sem,
hogy a főhőssel nem kell néhány óránként vizelni menni...
Valamit lehetne kezdeni a pont olyan bugyuta kísérőkkel/ellenfelekkel is,
mint akik 20 évvel ezelőtt mellénk álltak/ellenünk jöttek.
Szóval rengeteg lehetőség lenne a most favorizáltak mellett (helyett?). -
fiATHaLON
őstag
válasz
Dilikutya #153 üzenetére
Ilyenkor kéne a vásárlónak is azt mondani, hogy jó, én meg majd megveszem, ha az a hardver itt van. Vagy megveszem a mostani hardveremre akciósan, ha a teljesítmény is akciós.
Megfogtad a lényeget, ebbe az irányba indulok el. A "most kell nyomni,
most új" hozzáállás már amúgy sem nekem való...
@shotika
A realitás az, hogy a high-end gépek sem bírják az új játékok egy részét kompromisszum mentesen, maximális beállítások mellett, 4k felbontáson - de ilyet senki se mondott, hogy bírni fogják. Ezt lekövetni, évente kellene zsebbe nyúlni és fejleszteni a vasat, de ebben sincs semmi új. Ugyanez volt 15 évvel ezelőtt is - anno a PCdome fórumán is voltak olyanok, akik évente cserélték le az aktuális gépüket.Ez azért ha újraolvasod, tartalmaz egy paradoxont, legalábbis az Alan Wake esetében, hogy hűek maradjunk a témához...
-
Dilikutya
félisten
Engem pl. nem érdekel, hogy konzolon mit alkotnak, az egy egészen más világ. Az egy erősen kompromisszumos gép, 2-3 videókártya generáción át alig változó hardverrel, és ugye a nappali szoba élmény miatt a fizikai mérete is be van határolva, ez pedig eleve korlátozza többek közt a hűtés, meg a beépíthető nyákok méretét, ezzel a teljesítménynek is van egy gátja. Nincs ezzel semmi baj, a konzol így volt kitalálva, hogy évekig egy kiszámítható, fix élményt nyújtson. A gond az, hogy már itt is úgy szar az egész, ahogy van, pedig kevés hardverre kell dolgozni, és a 4K-t sem erőltetik, mert nem bírta a vas már megjelenéskor sem.
PC-n ugyebár ilyen korlátok elvileg nincsenek, ott mehetne a 4K, és szerintem ez igenis jogos igény a felső kategóriában, hogy legalább a megjelenés évében, meg mondjuk a következőben, ne kelljen kompromisszumot kötni, a DLSS használatát is beleértve. A 2K felbontásnak is megvan a helye, arra ott vannak a 4K-ra nem, vagy csak alig elég középkategóriás kártyák, az RX7800, RTX4070(Ti), bár elég ganaj dolog ez is, mivel ezek pár éve nem középkategóriásak lettek volna még, arra ott a 4060 és az RX7600, ezeknek van az 1080p felbontás. Ez alatt nem igazán van dVGA, de mondjuk monitort se nagyon kapni már 1080p-nél kisebb felbontással, nincs is értelme.
A Steam adatai erősen tájékoztató jellegűek, tele vannak laptoppal, ott meg már a legalja is 1080p lassan, de azokon nem is AAA játékokat futtatnak, de mivel Steam felhasználók, így a statisztikában megjelennek.A highres textúracsomag egy extra, annál nincs is gondom azzal, ha erősebb gép kell neki, de alapvetően a textúrabeállítás a sebességre nem igazán van hatással már régóta. Ez mondjuk egy jó dolog, mert régebbi hardvereken több kompromisszumot tudsz kötni anélkül, hogy a játék közben irgalmatlan rusnya legyen. Emlékszem, régen a low beállítás igen ocsmány volt, redők, recék, koszfoltnak tűnő textúrák mindenfelé.
A rombolhatóságnál is lehet azért ésszel dolgozni. Ha már Call of Duty vs. Battlefield: a legtöbb épületbe a CoD-ban sem mész be, a Battlefield-ben se. Ahova bemész, azt berendezik többnyire. Többit szét lehetne lőni üresen, ahogy az pl. a Battlefield 1-ben meg is történik. Grafikailag nekem az a játék sok szempontból etalon, teljesen élhető gépigény mellett van benne sár, mocsok, eső, átrendezhető táj, köd, homokvihar, a Mark IV lánctalpa kotorja a sarat az erdőben, a pályák tele csupa odaillő elemmel. Nem kell mindennek rombolhatónak lennie, a pálya sem feltétlen mindig nagy és nyílt. Nem igazán látom, hogy a modern játékok annyival szebbek lennének, mint egy maxra húzott Battlefield 1 vagy Call of Duty, mint amennyivel nagyobb a gépigény. És a ray tracing csak egy dolog. Alapvetően elment abba az irányba a fejlesztés, hogy csinálunk valamit, aztán ha nem most, akkor 1-2-3 év múlva úgyis lesz hozzá hardver. És lassan a konzolos fejlesztések is ebbe az irányba mennek. Ilyenkor kéne a vásárlónak is azt mondani, hogy jó, én meg majd megveszem, ha az a hardver itt van. Vagy megveszem a mostani hardveremre akciósan, ha a teljesítmény is akciós.
-
shotika
őstag
válasz
fiATHaLON #148 üzenetére
"Nem idén jelent meg ez a felbontás, mint valós alternatíva.
A 8K-t is lökik már, teljesen elfogadható áron lehet kapni 4K kijelzőket,
(már a Tescoban is ilyen felbontással rugdossák a zsömle mellett
a monitorokat, TV-ket), de nem egy nem két cím döglődik
ezen a felbontáson, még a legerősebb kártyákkal is."A 8k-t már nem lökik, próbálkoztak, de egyelőre elengedte a legtöbb gyártó (vagy legalábbis nem ezen van a hangsúly).
A konzolgyártók azért próbálták meg 4k-val nyomni a pár éve megjelent konzolokat, mert ez egy jól kommunikálható plusz és a legtöbb tv is ma már 4k felbontásra képes, de aztán ugye kiderült, hogy az a 4k, az nem olyan 4k. Még csak most kezdünk el elérni arra a pontra, hogy a videojátékos piac szép lassan már kacsintgat a 1080p feletti felbontásokra. (Ott van azért a 2k felbontás is - az inkább reálisabb, mint a 4k. Egyelőre)
És itt ismét csak a Steam által közölt adatokat tudom felhozni: 60% 1080p, és 23% a 2k kijelzőt használók aránya.
A realitás az, hogy a high-end gépek sem bírják az új játékok egy részét kompromisszum mentesen, maximális beállítások mellett, 4k felbontáson - de ilyet senki se mondott, hogy bírni fogják. Ezt lekövetni, évente kellene zsebbe nyúlni és fejleszteni a vasat, de ebben sincs semmi új. Ugyanez volt 15 évvel ezelőtt is - anno a PCdome fórumán is voltak olyanok, akik évente cserélték le az aktuális gépüket.Az, hogy milyen áron futnak a pc-és hardverek, azt a piac dönti el. Lehet hozzájuk kreálni igényeket, azt ti, vásárlók döntitek el, hogy megéri-e a pénzt vagy nem.
Senki se tartott pisztolyt a fejetekhez, hogy ha már olcsók a 4k kijelzők, akkor vegyetek egyet."A szebb, részletesebb, nagyobb felbontású textúra nem fejlődés, csak természetes evolúció, ráadásul a beállításokban pont a textúra van legkisebb hatással a sebességre, azon vesztesz a legkevesebb fps-t."
Normál esetben azt mondanám, hogy nagyjából így van, viszont egy ideje több játékhoz is megjelentek a high resolution pakkok, amik viszont szintén megdolgoztatják a gépet."Jönnek ezzel a csili-vili ray tracing-gel, ami jó meg szép, de irreálisan sokba kerül, ráadásul megkockáztatom, hogy a kikapcsolt ray tracing gyengébb effekteket eredményez, mint ami egy olyan játékban van, ahol nincs is ray tracing - ez persze a fejlesztők trükkje."
Ebben megint van igazság, én is találkoztam olyannal, hogy az RTX-re épülő játékok esetén, kikapcsolt állapotban gyengébbek lehetnek a nem RTX-es effektek. Fejlesztők nyilatkoztak arról (sry de nem tudom most linkelni a videót), hogy az RTX sok éve nagyon nagy előny lett volna a fejlesztés során, és látványban is óriási lépés, de az akkori hw-ek nem bírták (még annyira se mint most). És hát közben a különböző screen space, ambient occluison és hasonló megoldások olyan szintre értek, hogy fix helyeken, ahol például nem változik dinamikusan a fény-árnyék (pl nincs fizika, és adott tárgyhoz hozzáírnak egy fix fényforrást), ott közel hasonló eredményt tudnak elérni.A Starfield egy mérnöki csoda, hogy képes egyáltalán elindulni azzal a 100 éves engine-nel ami fut alatta - én még meg is barátkoztam volna a borzalmas optimalizációval, ha nem lennie ennyire fapados a gameplay, az inventory, vagy az item-managment...
Ezeket nemrégen egy másik topicban veséztük ki. Szerintem teljesen felesleges minden elérhető dolgot, ami eddig megjelent, belepréselni egy készülő játékba. Ha képesek arra, hogy egy elem megfelelően beleilleszkedjen, és az adott cím narratívájához is hozzátesz, akkor tegyék, de ha nem passzol hozzá, akkor meg a többi feature elől veszi el az időt és a pénzt a fejlesztés során.
Én is imádtam a Bad Company 2-ben darabokra lőni a házakat, vagy épp lyukat lőni a falon - de cserébe a legtöbb épület egykaptafa volt, és tök üresen álltak. Míg az aktuális konkurens CoD-ban meg teleszórták a pályát mindenféle cuccal, hogy minél jobban tudják növelni az immerziót. Akkoriban, és egy jó ideje is inkább erre van nagyobb igény. Elég furcsa lenne, ha a Cyberpunkban szét lehetne lőni az egész várost, és minden épületet a földdel tenni egyelővé - meg hát akkor kb sose készülne el." Meg a felgyújtható
szavanna (Far Cry 2)" - ezt most is meg lehet csinálni, csak nem ég le a fél pálya"Meg volt egy játék (nem jut eszebe a neve, amúgy nem volt nagy szám,valami sc-fi gerillás akármis, tán valami Red is volt a nevében),
ahol kitartással mindent le lehetett rombolni."
Red Faction. De abból a játékból a pályaromboláson kívül emlékszik bárki bármilyen más elemre?Annak idején egyébként én azzal szórakoztam jókat, hogy a Serious Sam SE-ben (2005) az első pályán kivágtam az összes fát a láncfűrésszel
. De nem mondanám, hogy azóta túlzottan nagy igényem lenne a fa kivágásra.
A Call of Dutyk kampánya meg pl arra épít, hogy minél inkább filmszerűbb legyen az élmény - egy FEAR szintű AI-al ezt nem igazán lehet összepárosítani, mert akkor oda az immerzió.Summa-summárum, és hogy az eredeti témára is visszatérjek, én a közeljövőben inkább a 2k felbontás felé lépést tartom észszerűnek.
-
Micsurin
nagyúr
válasz
fiATHaLON #150 üzenetére
Az az FC2 tűz ha standard lenne egy szavunk sem lehetne... ahogy a patrolok vagy a térképen okozott kár és az idő telésének a kezelése. A fegyverek használódása stb stb.. Erre mit kaptunk a 3-ban? Skrillexre égettük a kokót.
Szó se róla egyik legemlékezetesebb küldetés amit játszhatott az ember csak na...
-
fiATHaLON
őstag
válasz
Dilikutya #149 üzenetére
No igen, ezek valahogy teljesen megálltak, illetve ugyanannak a néhány
dolognak örül időszakonként minden szaksajtó, és mezei felhasználó,
ami már egy Crysis-ban, Far Cry 2-ben is megvolt. Pl. már akkor megvolt
a vékonyabb fák szétlőhetősége (tán a Crysis-ban volt). Meg a felgyújtható
szavanna (Far Cry 2). Meg volt egy játék (nem jut eszebe a neve, amúgy nem volt nagy szám,valami sc-fi gerillás akármis, tán valami Red is volt a nevében),
ahol kitartással mindent le lehetett rombolni.
Ma ott kellene tartani, hogy valóban téglánként szétlőhető egy ház
a megfelelő fegyverekkel, egy autó nem áll meg szögként
a szalmabálában. Ehhez képest jó ha egy-két lövésnyom ott marad a textúrán,
vagy vakításnak betörhető az üveg. 20 éve is törhető volt.
Szarnak bele a széleskörű élményfejlesztésbe. Ha már mindenhol a káprázat
diktál, miért lenne itt másként. Majd örül a sok hülye a fényhatásoknak...
Ha kitalálja milyen hardverrel oldja meg. -
Dilikutya
félisten
válasz
fiATHaLON #148 üzenetére
A legnagyobb baj, hogy a vásárlók beszopják ezt. Elhiszik, hogy jó az úgy, hogy félmilliós videókártyával megengedhető a kompromisszum, meg hogy akkora ugrás van a játékok minőségében. Nem, nincsen. Brutális számítási teljesítmények vannak egy modern PC-ben, és igazából nincs érdemi fejlődés. A szebb, részletesebb, nagyobb felbontású textúra nem fejlődés, csak természetes evolúció, ráadásul a beállításokban pont a textúra van legkisebb hatással a sebességre, azon vesztesz a legkevesebb fps-t. Jönnek ezzel a csili-vili ray tracing-gel, ami jó meg szép, de irreálisan sokba kerül, ráadásul megkockáztatom, hogy a kikapcsolt ray tracing gyengébb effekteket eredményez, mint ami egy olyan játékban van, ahol nincs is ray tracing - ez persze a fejlesztők trükkje.
Másik topikban szintén szóba került a GTA IV, bedobtam egy fizikai összehasonlítást a Starfield-del, utóbbi finoman szólva elvérzik. Erre védelmébe vették, hogy ma ennek a fizikának micsoda gépigénye lenne. Ez úgy hülyeség, ahogy van, az a fizika egy 4 magos Core 2 Duo-n is ment az akkori videókártyákkal, a hardver bőségesen megvan hozzá, de a fizikához mégsem nyúl senki. Hülye parasztvakító fényeffektek, de nem lehet a környezetet rombolni (még olyan előre legyártott módon se, amivel a Battlefield 1-ben szarrá lőhettél egy kisvárost), nincs még normális sérülés sem a legtöbb játékban.
Pedig azt mondják, fejlődnek a hardverek, a tesztek szerint egy aktuális Core-i5 gyorsabb mint a 2-3 generációval korábbi i7, a 4070Ti hozza a 3080Ti szintjét, és teljesen elpazarolódnak ezek az erőforrások. -
fiATHaLON
őstag
válasz
Dilikutya #147 üzenetére
Teljesen egyetértek. Ez így ronda fejése az arra vállalkozóknak,
hogy ellépdeljenek a következő generációk kifejlesztéséig."A számok mást mondanak továbbra is. Mondom én, jól éreztem, hogy vannak páran olyanok, akik csak azért, mert 4k kijelzőjük van, azt általánosnak veszik."
Nem idén jelent meg ez a felbontás, mint valós alternatíva.
Szerintem 15 év után nem olyan egetverő elvárás, hogy legyen
kompromisszummentes megoldás is. Számítástechnikáról beszélünk,
ahol évente horribilis összegekkel avulnak az alkatrészek.
Azok az alkatrészek, amik jelenleg sem tudják kiszolgálni az aktuális
legmagasabb elvárásokat.Ez meg akárki akármit mond, elég gyenge és kétes értékű fejlődés.
A 8K-t is lökik már, teljesen elfogadható áron lehet kapni 4K kijelzőket,
(már a Tescoban is ilyen felbontással rugdossák a zsömle mellett
a monitorokat, TV-ket), de nem egy nem két cím döglődik
ezen a felbontáson, még a legerősebb kártyákkal is.Úgyhogy ez szerintem olyan, mint a "minek hőbörögni, hát istenem, nem
gyorsul 2s alatt 100-ra az a Porsche, ez van." De hát azért ad ki az ember
annyi pénzt... Különben Lodgy-t venne.
Úgy látom, hogy csekélyke összehangoltság van fejlesztők és hardvergyártók közt.
Természetesen a haszon érdekében elkövetett szándékos félrevezetést,
trükközést nem feltételezek részükről. -
shotika
őstag
válasz
Dilikutya #145 üzenetére
"Amúgy tetszik, nem tetszik, a 2160p lett az új 1080p"
A számok mást mondanak továbbra is. Mondom én, jól éreztem, hogy vannak páran olyanok, akik csak azért, mert 4k kijelzőjük van, azt általánosnak veszik.
"Alan Wake 2 nem ad annyival többet, mint amennyivel többe kerül a hozzá szükséges hardver." Végül is csak a jelen generáció egyik legszebb játéka
De egyébként normál felbontás mellett nem kell neki drága hw - persze ettől még a Raytracing és főleg a Path RTX meg tudja izzasztani.
-
Dilikutya
félisten
válasz
fiATHaLON #133 üzenetére
A Far Cry-al pont semmi baj nem volt, meglepően jól ment. Persze a gépigény alá nem volt érdemes menni (láttam olyat még nagyon régen, hogy a minimum körüli gépen gond nélkül ment kompromisszumok nélkül, de gépigény alatti gépen is játszottam már valamit teljesen korrektül), de nem kellett neki a következő generáció csúcshardvere, a DirectX verzióra viszont a látvány tekintetében kényes volt. Viszont az 2004-ben valóban egy olyan grafika volt, ami már egy új korszakot jelzett. Ilyen lett volna a Doom 3 is, de azt teljes pompájában valóban nem sokan játszották a megjelenés évében, viszont a minimum nem volt vészes. 2004 másik nagy durranását, a Half-Life 2-t nem is említeném, maga a játék nem a szívem csücske, engem nem varázsolt el a sztori és a játékmenet annyira, ellenben hangulatos és jó grafikailag, részletes, látványos, van benne fizika, a gépigénye pedig jócskán alatta marad a Doom 3-nak és a Far Cry-nak.
Az eredeti Crysis pedig a következő szint volt, az a gépigényért cserébe valóban olyan látványt mutatott, ami évekkel később is megállta a helyét. A Crysis 2 volt, ahol kicsit átestek a ló túloldalára a nem látható részletek kiszámoltatásával, és a grafikai beállítások kihagyásával.
A GTA sorozat, főleg a 4-5. része gépigényességéhez felemásan állok, mert azt sem szabad elfelejteni, hogy óriási bejárható terület, rengeteg önállóan mozgó NPC és autó van a városokban, és a városok meg a táj is tele van. Inkább az az érdekes, hogy a GTA IV így 15 év után sem száguld. A kellő sebesség megvan, de a hardverek fejlődésével nem arányosan skálázódik az fps, és szerintem nincs ember, akinek akár 100 fölé menne.
Amúgy tetszik, nem tetszik, a 2160p lett az új 1080p, lehet, hogy kisebbségben vannak, akik már ezt használják, de a félmilliós videókártyák tulajdonosai is kisebbségben vannak. És 4K-ra még olykor egy 8GB-os RX7600 vagy RTX4060 is elég friss címeknél, és az Alan Wake 2 nem ad annyival többet, mint amennyivel többe kerül a hozzá szükséges hardver. Ezen a szinten szerintem a kompromisszum elfogadhatatlan.
-
Barell
senior tag
Sziasztok. A magyar nyelv hogyan lehetséges? [link] Találtam egy végigjátszást magyarul de én nem jöttem rá.
-
shotika
őstag
válasz
DeathAdder #136 üzenetére
Ez a fajta kevert gameplay eléggé le tudja fárasztani az embert. Én általában a fejezetek között szoktam szünetet tartani, változó, hogy mennyit. Volt hogy egy napot is. Ezt szerintem nem is nagyon lehet egy lökésre végig vinni, mert rengeteg az info, sokat is kell mászkálni, majd hol surviror horror, hol pedig átmegy logikai game-be.
#133fiATHaLON: "Basszák meg, majd két év múlva megveszem"
Ahogy érzed -
pRoject22
őstag
válasz
DeathAdder #136 üzenetére
Egy bizonyos idő után már a maxed out látvány sem viszi el a hátán, főleg amikor akár 30 percet is sétálok egyedül a semmiben mire végül egy vagy maximum kettő ellenfelet látok.
-
Én még csak most telepítettem fel, de el vagyok szörnyülködve a gépigényen.
-
pRoject22
őstag
válasz
BoneDragon #134 üzenetére
Amúgy én is abba hagytam és azon agyalok ,hogy nem is folytatom, nagyon unalmas így a közepe-vége felé.
-
BoneDragon
veterán
Első részt imádtam, de szerintem ez borzasztó gyenge lett..baromi gagyi a gameplay, még sztori se bir rávenni, hogy vigyem tovább.
-
fiATHaLON
őstag
Attól, hogy páran megszoktátok a 4k-t, attól egyrészt ez a felbontás még mindig nem általános, másrészt mindig lesznek olyan játékok, amikhez a legdrágább vasak sem lesznek elegek.
Értelek én, csak valóban nehéz elfogadni, hogy itt a játékiparban valahogy mindig
épp nincs meg a megfelelő hardver bizonyos játékok kompromisszum mentes élvezetéhez.
Legyen az Nocturne (ha mond ez még valakinek valamit), Morrowind, Mafia (eredeti),
Farcry, Crysis, GTA sorozat, stb....
Nem rugózom én a youtube videón, nem is azzal a céllal készült az a review, hogy
fikázzon. Egy egekig magasztaló videó volt, amiben kiszúrtam ezeket.
És igen, van akinek jó a fossá tömörített mp3 is a YouTube-on keresztül,
van aki több millióért vesz hangrendszert, hogy losslesst hallgasson.
Nekem szimplán ez a lehetőség hiányzik a videojátékok területén,
tulajdonképpen az elmúlt bő 20 évben folyamatosan.
Szóval... Ez a helyzet, amit mondasz? Igen.
Normális, máshol is megszokott dolog? Egyáltalán nem.
Vannak olyan játékok, amiket szeretek teljes pompájukban élvezni,
hiszen maguk a készítők is ezt éljenzik benne nem kis mértékben,
mint élményfaktort...
Basszák meg, majd két év múlva megveszem. -
shotika
őstag
válasz
fiATHaLON #128 üzenetére
"A 4K meg nem olyan nagy őrület már szerintem."
De még mindig extrém módon tudja terhelni a gépet. Az általad írt géppel a Warzone 2.0 4k natívban 110-130 FPS-t tud, de egy olyan setup is több mint 1 millió ft. Ahhoz képest az Alan Wake 2 sokkal újabb és fejlettebb megoldásokat használ, de mondok mást. Hasonló setuppal a Red Dead Redemption 2 is nagyon max 90-100 fps-t tud produkálni 4k ultrán, pedig az már 4 éves játék - és még RTX sincs benne. Azzal garantálom, hogy a 40-et is alig tudná kinyögni.
Attól, hogy páran megszoktátok a 4k-t, attól egyrészt ez a felbontás még mindig nem általános, másrészt mindig lesznek olyan játékok, amikhez a legdrágább vasak sem lesznek elegek.
Nem véletlenül kezdtek elterjedni a DLSS és hasonló felskálázási megoldások, mert nem csak a felbontás miatt nő a gépigény, hanem egyéb területeken is fejlődik a grafika.Ha ezt nem tudjátok elfogadni, nem probléma, de attól még ez van.
"Ahogy nézem a teszteket, még mindig nem megoldott az sem,
hogy olykor ne úgy pattanjon ki előtted egy-egy tárgy a semmiből,
vagy a textúra ne a lábad előtt húzódjon rá a tárgyra. Vicc..."Én most értem a játék végére, nagyjából masszív 22 óra volt a kampány. A hang-felirat elcsúszásoktól eltekintve, meg a térkép lassú betöltésén kívül, egyetlen egy alkalommal akadtam bele egy lebegő textúrába.
Felőlem rugózhattok még a gépigényen, meg a netes videókon (mondjatok egy olyan nevesebb játékot, amiből nincs fenn valami hiba válogatás a youtube-on), csak közben meg lemaradtok az utóbbi évek egyik legjobb és legszebb játékáról. -
pRoject22
őstag
Most felpakoltam a controlt is, megvan eredetiben, hátha a Quantum Break a DX 11 miatt futott szarul, control 4K natív DX12 maxed out 13700K+4080 van ahol 40 fps-re esik be, de közben meg furcsán nincs input lag, olyan smooth az egész mintha 130 fps-em lenne.
Nem tudom, nem hiszek az össze esküvés elméletekben de olyan érzésem van mintha valami szándékosan alacsonyan tartaná az fps-t.
Az 5800X3D+3080Ti-on is pont így futott
-
fiATHaLON
őstag
Igazából hiába nyúlsz zsebbe...
Egy 4090-en, meghúzott 13900K-val sem fogod azt érezni, ennél
a játéknál, hogy évekre rendben vagy.
Hogy minek ezen görcsölni (max grafikán)?
Hát, ha már a csúcsot (vagy megközelítőleg azt)
veszi az ember, csak felmerül benne az igény, hogy ne kelljen
komoly kompromisszumokat kötni.
A 4K meg nem olyan nagy őrület már szerintem.
Főleg nem egy 45 és 75"-os kijelzőn, amin más már eléggé ramatyul néz ki.Na mindegy, amúgy is most épp elment a kedvem ettől a max.
grafika dologtól...
Ahogy nézem a teszteket, még mindig nem megoldott az sem,
hogy olykor ne úgy pattanjon ki előtted egy-egy tárgy a semmiből,
vagy a textúra ne a lábad előtt húzódjon rá a tárgyra. Vicc...
A Medal of Honor első része (az 1999-es!) pont itt tartott.Komolyan, most abban a hangulatban vagyok,
hogy a franc megeszi az egészet. Az mmx processzor óta amiket
összeígérgettek, hogy fotorealisztikus grafika, meg olyan ai, hogy
tanul tőled játék közben, és a szemed-szád eláll, ahogy kihasználják
ellened a saját berögződéseidet, hangoknak elképesztő jelentősége lesz, stb...
Aztán még mindig ugyanannál a fosnál tartunk... Csak RT-vel!
Sőt, most már PT-vel!!! -
Dilikutya
félisten
RDR2 SSD-ről sem kapkod, az biztos.
Vicces, de annál nem is érzek különbséget a NVMe SSD és egy HDD között, úgy, hogy előbbi egy i5 gen11 gépben van 16GB DDR4-el, utóbbi még AMD A10-6800 alatt szolgált 8 GB RAM-mal, az SSD-re már rá se fért az RDR2. Nem kapkod betöltéskor, az biztos.
-
ham_
tag
válasz
Heroes fan #125 üzenetére
csak kb. negyed annyi ido alatt indul el mint az rdr2
-
BoneDragon
veterán
Jó az új patch, még kevesebb fps-em lett
-
pRoject22
őstag
Most felraktam kíváncsiságból a Quantum Break-et, natív 4K ultra 60-70 fps
Na ezt ki magyarázza meg? Oké DX11 de akkor sem így kellene lennie
-
ham_
tag
Megy 8 gb rammal is
-
AsakuraDave
őstag
Azért annyire nem brutál vészes a gépigénye. Az erdős rész az elején az megtudja enni a gépet, de nekem "csak" egy 3080 Ti van a gépbe és 2K Quality DLSS mellett minden RT opciót betudok kapcsolni és itt 30-45fps -em volt. Szóval akinek jó a PS5 Quality mód 30fps-e az PC-n egy 100x szebb játékot kaphat. RT nélkül meg vígan elfut a játék, de ez részben egy tech demó. RT nélkül viszont meg nem nagy durranás a grafika, azért láttam már szebb textúrákat de az tény, hogy nagyon sok a geometria, nagyon szép az erdő, jó zsúfolt, tele növényzettel. RT-vel az igazi bár elég fura, nem tudom, hogy bug vagy sem de az RT opció ami a reflection lenne az a Deer-es étterem ablakaira csudaszép reflekciókat csinál főleg RayRecon-nal, de van sok más üveg/ablak/pocsolya felület amire meg nem hat, arra csak a path tracing varázsól tükröződést.
Első chapter végén az a zene, te jó ég, végigültem annyira jó, passzol a hangulathoz, a történethez, zseniális -
Heroes fan
őstag
Majd az 5090, mi maradunk a full hd nál amíg kinem vonják a forgalomból.
-
Dilikutya
félisten
A Crysis idejében az 1080p erősen felsőkategóriás felbontás volt, sőt a 16:9-es monitorok eleve nem voltak túl elterjedtek, így a kisebb felbontásúak se. Most visszakerestem, a korabeli Radeon HD3800 tesztjében még 1280x1024 volt. Innen mondjuk gyors volt az 1080p terjedése, szinte pontosan 7 évvel a teszt után vettem az 1080p monitorom, és akkor már egy AMD APU képes volt pl. a Battlefield 3-at futtatni is normálisan. Azóta eltelt jó pár év, évek óta van 4K, monitor is megfizethető, pláne ha nem ragaszkodsz a 240Hz-hez, ami valóban úri huncutság. De itt már illene egy félmilliós kártyának mindenféle csalás nélkül, natív 4K-ban működnie. Sőt igazából lassan a középkategóriának is. Azért is alacsony a 4K elterjedtsége, mert nem bírják a kommersz, legelterjedtebb hardverek. Ha a friss címekre mennék rá mindig, én se 4K monitort veszek, de mivel nem vagyok bétatesztelő úgy, hogy még én fizetek érte, elvagyok az akciós játékokkal, a 4K monitor meg a hétköznapokban is jól jön.
-
shotika
őstag
válasz
Dilikutya #116 üzenetére
Az, hogy mit illene, az erősen szubjektív.
Bárki vehet 4k monitort, mert az áruk már nagyon kellemes (azt most hagyjuk, hogy ott milyen kategóriák vannak) , viszont cserébe jelentősen megnöveli a videojátékok gépigényét. A 4k tévék, olcsó 4k monitorok elterjedtsége és a ps5/Xbox SX 4k képessége azt a hamis képet tükrözi, hogy a natív 4k gaming kora már itt van, de a valóság az, hogy ettől azért még távol vagyunk. Pontosabban, ez egy folyamat.
Mi reagál mire? A hardware piac reagál a videojáték piacra, vagy fordítva?
"Ehelyett ott tartunk, hogy mostanra nem extra feature a DLSS/FSR, hanem ettől nem döglik bele a videókártya..." - ebben mondjuk maximálisan egyet értek veled.
Én egyelőre azért nem váltottam 4k kijelzőre, mert nem bírnám anyagilag azt, hogy frissen tartsam a gépet a legerősebb cuccokkal, mert tudom, hogy nekem nem lenne elég a 60 FPS még egy single player játék esetén sem. A 2k-ra váltás már érdekesebb és reálisabb lenne, de ebben az esetben már kevéske lenne a xx60 (TI) széria, és a xx70 jönne képbe, ami alá nem szabadna adnom, az pedig szintén irgalmatlan összeg.
Még valami: "Azért a 4K monitor ma már nem úri huncutság."
Ahogy írtam, nem az szerintem se, de alább ugye feltüntettem, hogy a Steam statisztikái szerint 3.3%, aki ilyen kijelzőt használ. Úgy gondolom, nem véletlenül.16 évvel ezelőtt a Crysist se volt képes normális sebességgel elfuttatni kb még a legerősebb gépek se. Az akkoriban még épp elterjedő 1080p felbontás is sokak számára még csak álom volt (pedig akkoriban is lehetett már kapni viszonylag olcsóbban ilyen kijelzőt), szóval ilyen téren nincs új a nap alatt.
De visszatérve a játékra, jelenleg 17(!!!) óránál tartok benne, és érzésre még közel sincs a vége. Medium preseten az erdős részeken 60-75 fps, máshol 100-130 fps. (de highra húzva is csak -10 fps vesztek, cserébe egyre kevésbé nő a különbség a látványban)
Fantasztikusan jól eltalálták a látványt (ennyire durván jó fény-árnyék megoldásokat kevés játékban látni), a hangulatot, a hangokat, a zenéket, a sztorit. Maximálisan megért eddig minden egyes ráfordított forintot, mert ez olyan magas minőség, amit kb a Rockstartól, vagy a Naughty Dogtól láttam eddig. -
Dilikutya
félisten
Azért a 4K monitor ma már nem úri huncutság. Az 1080p meg kb. a belépő szint, azt lefedik, vagyis le kéne fednie a mindenkori RTX x060/RX x600 kártyáknak. 1440p-re x070/x700, 4K-t meg illene a nagyoknak. Ehelyett ott tartunk, hogy mostanra nem extra feature a DLSS/FSR, hanem ettől nem döglik bele a videókártya...
-
shotika
őstag
válasz
fiATHaLON #106 üzenetére
"Valóban nem lehet jelenleg olyan konfigurációt kapni, amin
nem kell variálni a beállításokkal, kompromisszumokat kötni, ha 4K-ban
szeretnéd élvezni???"Hát ehhez a játékhoz zsebbe kéne nyúlni
Ha rám hallgatsz, minél előbb elengeded a gépigény témát, mert ez a cucc masszívan az idei év egyik legerősebb címe
Jelenleg a 4k + Raytracing egy ilyen jellegű tripla A címnél az nagyon nem általános. Még. Egy gyors statisztika: a szeptemberi steam infok alapján a felhasználók 61%-a 1080p felbontás használ, ezzel szemben a 4k kijelzővel rendelkező userek száma mindössze 3.3%.
Persze megértem, hogy aki már 4k monitort használ, annak standard lenne ez a dolog, ahogy azt is, hogy mennyire szar érzés, amikor egy 600 ezer ft-os 4080-at mellérakva csak köhög az Alan Wake 2 full beállítások mellett, de az a helyzet, hogy ezeket az új játékokat már nem bírják ezek a hardverek. Már csak maga a 4k felbontás extrém terhelés alá rakja a vasat, és még erre ráerőltetitek a raytracinget, ami még mindig az egyik legerőforrás zabálóbb feature kb minden játékban... -
Dilikutya
félisten
válasz
pRoject22 #110 üzenetére
Ezért nem veszek se friss játékot, se új VGA-t. Régen azért legalább az aktuális csúcshardver kommersz felbontáson értelmesen dolgozott. Most ez a felbontás a 4K, és egy félmilliós, vagy drágább VGA-val nem megengedhető a kompromisszum. Ez nem korát megelőző grafika, ez szakbarbár munka, összecsapják, kiadják, majd 2 generáció múlva erőből megoldja az akkori csúcshardver, a mostani meg lassan DLSS-el is szenved.
Tudod milyen a korát megelőző grafika? A Quake 3 1999 végén. De még az is elketyegett az akkori csúcsgépeken. Ez nem mutat akkora fejlődést a kortársakhoz képest, márha van egyáltalán bármi értelmezhető különbség.
A Crysis 2 is szar volt, nincs a PC verzióban rendes beállítási lehetőség a grafikára, és lerenderel egy rakás nem látható dolgot is. Arra egy megoldás volt, a hardverek erőből megoldották. A Crysis volt még kiemelkedő 2007-ben, az alá is erőmű kellett, de az valóban szintet is lépett. Nem akkorát, mint a Quake 3, de azért évekre releváns tudott maradni. -
Alan Wake 2 Xbox Tech Review - Excellent On Series X, But What About Series S?
Nem rossz teljesítmény egy belépő VGA áráért. -
pRoject22
őstag
válasz
Hunpriest #107 üzenetére
Path Tracing megfogja a gépet CB alatt is, ez ilyen technológia, hogy erős vga kell neki minél több RT maggal, mindig amikor megjelenik egy új technológia akkor az nem fut a legjobban az épp aktuális hardveren, majd 2 gen múlva meg 100+ fps-el fogja futni a közép+ hardver, ez így működik, régen is így volt nem értem sokan min vannak meglepődve, ezek az rtx-es fények és lekövetett árnyékok path tracingel a jövő, lehet ,hogy 10 év múlva már a multiplayer címekben is bent lesz
-
fiATHaLON
őstag
válasz
Hunpriest #107 üzenetére
Való igaz, csak mire a Crysis jól futott az adott legjobb hardware-eken,
addigra más játékok is hozták azt a megjelenést...Lehet, hogy nincs itt másról szó, csak amolyan első fecskéről, ami
gyakran megelőzi a korát. Talán pont azért, hogy mérföldkőként
tartsák számon.
Köszönöm, erre eddig nem gondoltam, csak a kibaszást láttam benne. -
Hunpriest
senior tag
válasz
Dilikutya #101 üzenetére
Vagy csak nagyon gépigényes? Nem kötelezö mindent maxra tolni, és még kikapcsolt path tracing-el is eléggé jól néz ki, úgy meg azért elég jól fut sok mindenen.
Kicsit olyan ez mint a Crysis anno, az se azért futtot lassan sok gépen mert szarul volt megírva, épp ellenkezöleg, azért futott egyáltalán valahogy mert egész jól volt optimalizálva, csak épp olyan dolgokat csináltak benne, amiknek egyszerüen nagy volt a gépigénye. Nagyon nem ugyanaz a két a dolog. Hogy látványban adott-e ez annyi pluszt ami miatt megérte-e beáldozni a teljesítményt, az egy másik kérdés.
Szerintem kellenek ilyen game-k is, amik feszegetik a hardverek határait.
-
fiATHaLON
őstag
válasz
Dilikutya #101 üzenetére
Maximálisan egyetértek...
Az első részt az első híresztelések óta vártam.
(Más kérdés, hogy szerintem messze nem olyan lett,
mint amit ígértek elsőre, de mindegy. Akkor is elenvék!)
Erre a második részre is nagyon kíváncsi voltam, de kissé kezd
lelohadni a lelkesedés, amióta ezt a gépigény cirkuszt figyelem.
Valóban nem lehet jelenleg olyan konfigurációt kapni, amin
nem kell variálni a beállításokkal, kompromisszumokat kötni, ha 4K-ban
szeretnéd élvezni???
Egy Asus 4080 ROG a legerősebb kártya itthon, 13600K-val (delidelt, egy
itteni profi kolléga által), és ha jól értelmezem, valamit biztos beszopok 4K-ban.
Vagy a teljes látványt, vagy a 60+ fps-t. Ejha... -
pRoject22
őstag
Én még pár napja is tudtam egy kicsit gyorsítani, pl ahogy megjött a Contact Frame.
Nagyjából 10 fokkal lett hűvösebb a cpu, ezt arra használtam fel ,hogy 5600-ról 5700-ra toljam fel a p magokat némileg nagyobb feszültséggel plusz a memóriát 7200-ról 7333-ra, nem sok de pl a cpuz egy szálas eredmény 915-ről 935-re ugrott fel.Nyitott gépházam lett jobb szellőzéssel és így a 4080 is 2850-retettem ( 2835 ) és plusz 1000 a memóriának, így a hőfok maradt ugyanaz mint memória oc nélkül, ezekre rájön még némi windows mókolás és össze is adódik némi plusz teljesítmény
-
Dilikutya
félisten
válasz
pRoject22 #99 üzenetére
Ha a frissen vásárolt 1-2 milliós gépnél a játékban, vagy bárhol még akár csak egy csúszkát is arrébb kell tolni, hogy jobban fusson egy játék, akkor az a játék technikailag egy rakás szar.
Egyébként automatán első indításkor elég jól be tudják magukat állítani, nem szükséges bűvölni semmit. Persze bármit kikapcsolsz, lejjebb veszel, az növeli az fps-t, ez nyilvánvaló.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Synology NAS
- Tőzsde és gazdaság
- TCL LCD és LED TV-k
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Projektor topic
- Elektromos autók - motorok
- Nagyrobogósok baráti topikja
- További aktív témák...
- Cosmic-Audio XXL 3 Ag
- iPhone 14 128GB midnight blue kártyafüggetlen 94% akkumulátor
- Garanciás,MSI gamer laptop 15,6 Full HD,144Hz,Core i5 12450H/RTX 2050/8GB DDR4/512GB SSD beszámolok
- Lenovo Thinkpad T14s, 14" FHD IPS Érintőkijelző , I7-10610U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, W11, 27% áfás
- HP Probook 430 G7, 13,3" FHD , I5-10210U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, W11, 27% áfás számla, 1 év garan
- IBM/Lenovo Thinkpad T60
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025)- 3 Ciklus-3 év gari - MAGYAR
- Vásárold meg most a Zalman T7-et, és élvezd a minőséget!
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest