- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen videókártyát?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- LCD, plazma és projektoros TV-k hibái
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Melyik tápegységet vegyem?
Új hozzászólás Aktív témák
-
shotika
őstag
válasz
Dilikutya #153 üzenetére
A konzol témát azért hoztam fel, mert azt a hamis képet tükrözik, hogy igen, itt van a 4k gaming kora.
"PC-n ugyebár ilyen korlátok elvileg nincsenek, ott mehetne a 4K, és szerintem ez igenis jogos igény a felső kategóriában, hogy legalább a megjelenés évében, meg mondjuk a következőben, ne kelljen kompromisszumot kötni, a DLSS használatát is beleértve. A 2K felbontásnak is megvan a helye, arra ott vannak a 4K-ra nem, vagy csak alig elég középkategóriás kártyák, az RX7800, RTX4070(Ti), bár elég ganaj dolog ez is, mivel ezek pár éve nem középkategóriásak lettek volna még, arra ott a 4060 és az RX7600, ezeknek van az 1080p felbontás"
Az igényed/igényetek nem tudják teljesíteni, mert az új játékok nem bírják 4k/RTX/ max beállításokon - egyszerűen ez van."A Steam adatai erősen tájékoztató jellegűek"
De zsebből előrántva, jelenleg ez egy olyan statisztika, ami elég jól lefedi a felhasználók hardvereit. Függetlenül attól hogy mennyi laptop van benne - bár én nem hiszem, hogy számottevő lenne az ilyen userek száma.Még egyszer mondom, az hogy vannak elérhető áron, sőt, nagyon olcsón 4k kijelzők, abból nem következik az, hogy a videojáték piac is felzárkózott ehhez. Látványos javulás történt persze az elmúlt pár évben, de még mindig nem vagyunk ott, hogy új címek esetén, akár high end kategóriában ezeknek meg tudjanak felelni a gépek. Legalábbis natívan, DLSS nélkül...
"arra ott a 4060 és az RX7600, ezeknek van az 1080p felbontás"
Nem ezeknek van, ezt csak te állítod.#155fiATHaLON:
"Nekem igenis hiányoznak a valódi ötletek a játékokból,
amik nem feltétlenül látványban jelentkeznek."Erre nem tudok mást mondani, mint, hogy játszd végig a topic címét is adó játékot. Olyan ötletek vannak benne, hogy fogtam a fejem, és folyamatosan, fejezetről fejezetre képes lenyűgözni.
-
shotika
őstag
válasz
fiATHaLON #148 üzenetére
"Nem idén jelent meg ez a felbontás, mint valós alternatíva.
A 8K-t is lökik már, teljesen elfogadható áron lehet kapni 4K kijelzőket,
(már a Tescoban is ilyen felbontással rugdossák a zsömle mellett
a monitorokat, TV-ket), de nem egy nem két cím döglődik
ezen a felbontáson, még a legerősebb kártyákkal is."A 8k-t már nem lökik, próbálkoztak, de egyelőre elengedte a legtöbb gyártó (vagy legalábbis nem ezen van a hangsúly).
A konzolgyártók azért próbálták meg 4k-val nyomni a pár éve megjelent konzolokat, mert ez egy jól kommunikálható plusz és a legtöbb tv is ma már 4k felbontásra képes, de aztán ugye kiderült, hogy az a 4k, az nem olyan 4k. Még csak most kezdünk el elérni arra a pontra, hogy a videojátékos piac szép lassan már kacsintgat a 1080p feletti felbontásokra. (Ott van azért a 2k felbontás is - az inkább reálisabb, mint a 4k. Egyelőre)
És itt ismét csak a Steam által közölt adatokat tudom felhozni: 60% 1080p, és 23% a 2k kijelzőt használók aránya.
A realitás az, hogy a high-end gépek sem bírják az új játékok egy részét kompromisszum mentesen, maximális beállítások mellett, 4k felbontáson - de ilyet senki se mondott, hogy bírni fogják. Ezt lekövetni, évente kellene zsebbe nyúlni és fejleszteni a vasat, de ebben sincs semmi új. Ugyanez volt 15 évvel ezelőtt is - anno a PCdome fórumán is voltak olyanok, akik évente cserélték le az aktuális gépüket.Az, hogy milyen áron futnak a pc-és hardverek, azt a piac dönti el. Lehet hozzájuk kreálni igényeket, azt ti, vásárlók döntitek el, hogy megéri-e a pénzt vagy nem.
Senki se tartott pisztolyt a fejetekhez, hogy ha már olcsók a 4k kijelzők, akkor vegyetek egyet."A szebb, részletesebb, nagyobb felbontású textúra nem fejlődés, csak természetes evolúció, ráadásul a beállításokban pont a textúra van legkisebb hatással a sebességre, azon vesztesz a legkevesebb fps-t."
Normál esetben azt mondanám, hogy nagyjából így van, viszont egy ideje több játékhoz is megjelentek a high resolution pakkok, amik viszont szintén megdolgoztatják a gépet."Jönnek ezzel a csili-vili ray tracing-gel, ami jó meg szép, de irreálisan sokba kerül, ráadásul megkockáztatom, hogy a kikapcsolt ray tracing gyengébb effekteket eredményez, mint ami egy olyan játékban van, ahol nincs is ray tracing - ez persze a fejlesztők trükkje."
Ebben megint van igazság, én is találkoztam olyannal, hogy az RTX-re épülő játékok esetén, kikapcsolt állapotban gyengébbek lehetnek a nem RTX-es effektek. Fejlesztők nyilatkoztak arról (sry de nem tudom most linkelni a videót), hogy az RTX sok éve nagyon nagy előny lett volna a fejlesztés során, és látványban is óriási lépés, de az akkori hw-ek nem bírták (még annyira se mint most). És hát közben a különböző screen space, ambient occluison és hasonló megoldások olyan szintre értek, hogy fix helyeken, ahol például nem változik dinamikusan a fény-árnyék (pl nincs fizika, és adott tárgyhoz hozzáírnak egy fix fényforrást), ott közel hasonló eredményt tudnak elérni.A Starfield egy mérnöki csoda, hogy képes egyáltalán elindulni azzal a 100 éves engine-nel ami fut alatta - én még meg is barátkoztam volna a borzalmas optimalizációval, ha nem lennie ennyire fapados a gameplay, az inventory, vagy az item-managment...
Ezeket nemrégen egy másik topicban veséztük ki. Szerintem teljesen felesleges minden elérhető dolgot, ami eddig megjelent, belepréselni egy készülő játékba. Ha képesek arra, hogy egy elem megfelelően beleilleszkedjen, és az adott cím narratívájához is hozzátesz, akkor tegyék, de ha nem passzol hozzá, akkor meg a többi feature elől veszi el az időt és a pénzt a fejlesztés során.
Én is imádtam a Bad Company 2-ben darabokra lőni a házakat, vagy épp lyukat lőni a falon - de cserébe a legtöbb épület egykaptafa volt, és tök üresen álltak. Míg az aktuális konkurens CoD-ban meg teleszórták a pályát mindenféle cuccal, hogy minél jobban tudják növelni az immerziót. Akkoriban, és egy jó ideje is inkább erre van nagyobb igény. Elég furcsa lenne, ha a Cyberpunkban szét lehetne lőni az egész várost, és minden épületet a földdel tenni egyelővé - meg hát akkor kb sose készülne el." Meg a felgyújtható
szavanna (Far Cry 2)" - ezt most is meg lehet csinálni, csak nem ég le a fél pálya"Meg volt egy játék (nem jut eszebe a neve, amúgy nem volt nagy szám,valami sc-fi gerillás akármis, tán valami Red is volt a nevében),
ahol kitartással mindent le lehetett rombolni."
Red Faction. De abból a játékból a pályaromboláson kívül emlékszik bárki bármilyen más elemre?Annak idején egyébként én azzal szórakoztam jókat, hogy a Serious Sam SE-ben (2005) az első pályán kivágtam az összes fát a láncfűrésszel
. De nem mondanám, hogy azóta túlzottan nagy igényem lenne a fa kivágásra.
A Call of Dutyk kampánya meg pl arra épít, hogy minél inkább filmszerűbb legyen az élmény - egy FEAR szintű AI-al ezt nem igazán lehet összepárosítani, mert akkor oda az immerzió.Summa-summárum, és hogy az eredeti témára is visszatérjek, én a közeljövőben inkább a 2k felbontás felé lépést tartom észszerűnek.
-
shotika
őstag
válasz
Dilikutya #145 üzenetére
"Amúgy tetszik, nem tetszik, a 2160p lett az új 1080p"
A számok mást mondanak továbbra is. Mondom én, jól éreztem, hogy vannak páran olyanok, akik csak azért, mert 4k kijelzőjük van, azt általánosnak veszik.
"Alan Wake 2 nem ad annyival többet, mint amennyivel többe kerül a hozzá szükséges hardver." Végül is csak a jelen generáció egyik legszebb játéka
De egyébként normál felbontás mellett nem kell neki drága hw - persze ettől még a Raytracing és főleg a Path RTX meg tudja izzasztani.
-
shotika
őstag
válasz
DeathAdder #136 üzenetére
Ez a fajta kevert gameplay eléggé le tudja fárasztani az embert. Én általában a fejezetek között szoktam szünetet tartani, változó, hogy mennyit. Volt hogy egy napot is. Ezt szerintem nem is nagyon lehet egy lökésre végig vinni, mert rengeteg az info, sokat is kell mászkálni, majd hol surviror horror, hol pedig átmegy logikai game-be.
#133fiATHaLON: "Basszák meg, majd két év múlva megveszem"
Ahogy érzed -
shotika
őstag
válasz
fiATHaLON #128 üzenetére
"A 4K meg nem olyan nagy őrület már szerintem."
De még mindig extrém módon tudja terhelni a gépet. Az általad írt géppel a Warzone 2.0 4k natívban 110-130 FPS-t tud, de egy olyan setup is több mint 1 millió ft. Ahhoz képest az Alan Wake 2 sokkal újabb és fejlettebb megoldásokat használ, de mondok mást. Hasonló setuppal a Red Dead Redemption 2 is nagyon max 90-100 fps-t tud produkálni 4k ultrán, pedig az már 4 éves játék - és még RTX sincs benne. Azzal garantálom, hogy a 40-et is alig tudná kinyögni.
Attól, hogy páran megszoktátok a 4k-t, attól egyrészt ez a felbontás még mindig nem általános, másrészt mindig lesznek olyan játékok, amikhez a legdrágább vasak sem lesznek elegek.
Nem véletlenül kezdtek elterjedni a DLSS és hasonló felskálázási megoldások, mert nem csak a felbontás miatt nő a gépigény, hanem egyéb területeken is fejlődik a grafika.Ha ezt nem tudjátok elfogadni, nem probléma, de attól még ez van.
"Ahogy nézem a teszteket, még mindig nem megoldott az sem,
hogy olykor ne úgy pattanjon ki előtted egy-egy tárgy a semmiből,
vagy a textúra ne a lábad előtt húzódjon rá a tárgyra. Vicc..."Én most értem a játék végére, nagyjából masszív 22 óra volt a kampány. A hang-felirat elcsúszásoktól eltekintve, meg a térkép lassú betöltésén kívül, egyetlen egy alkalommal akadtam bele egy lebegő textúrába.
Felőlem rugózhattok még a gépigényen, meg a netes videókon (mondjatok egy olyan nevesebb játékot, amiből nincs fenn valami hiba válogatás a youtube-on), csak közben meg lemaradtok az utóbbi évek egyik legjobb és legszebb játékáról. -
shotika
őstag
válasz
Dilikutya #116 üzenetére
Az, hogy mit illene, az erősen szubjektív.
Bárki vehet 4k monitort, mert az áruk már nagyon kellemes (azt most hagyjuk, hogy ott milyen kategóriák vannak) , viszont cserébe jelentősen megnöveli a videojátékok gépigényét. A 4k tévék, olcsó 4k monitorok elterjedtsége és a ps5/Xbox SX 4k képessége azt a hamis képet tükrözi, hogy a natív 4k gaming kora már itt van, de a valóság az, hogy ettől azért még távol vagyunk. Pontosabban, ez egy folyamat.
Mi reagál mire? A hardware piac reagál a videojáték piacra, vagy fordítva?
"Ehelyett ott tartunk, hogy mostanra nem extra feature a DLSS/FSR, hanem ettől nem döglik bele a videókártya..." - ebben mondjuk maximálisan egyet értek veled.
Én egyelőre azért nem váltottam 4k kijelzőre, mert nem bírnám anyagilag azt, hogy frissen tartsam a gépet a legerősebb cuccokkal, mert tudom, hogy nekem nem lenne elég a 60 FPS még egy single player játék esetén sem. A 2k-ra váltás már érdekesebb és reálisabb lenne, de ebben az esetben már kevéske lenne a xx60 (TI) széria, és a xx70 jönne képbe, ami alá nem szabadna adnom, az pedig szintén irgalmatlan összeg.
Még valami: "Azért a 4K monitor ma már nem úri huncutság."
Ahogy írtam, nem az szerintem se, de alább ugye feltüntettem, hogy a Steam statisztikái szerint 3.3%, aki ilyen kijelzőt használ. Úgy gondolom, nem véletlenül.16 évvel ezelőtt a Crysist se volt képes normális sebességgel elfuttatni kb még a legerősebb gépek se. Az akkoriban még épp elterjedő 1080p felbontás is sokak számára még csak álom volt (pedig akkoriban is lehetett már kapni viszonylag olcsóbban ilyen kijelzőt), szóval ilyen téren nincs új a nap alatt.
De visszatérve a játékra, jelenleg 17(!!!) óránál tartok benne, és érzésre még közel sincs a vége. Medium preseten az erdős részeken 60-75 fps, máshol 100-130 fps. (de highra húzva is csak -10 fps vesztek, cserébe egyre kevésbé nő a különbség a látványban)
Fantasztikusan jól eltalálták a látványt (ennyire durván jó fény-árnyék megoldásokat kevés játékban látni), a hangulatot, a hangokat, a zenéket, a sztorit. Maximálisan megért eddig minden egyes ráfordított forintot, mert ez olyan magas minőség, amit kb a Rockstartól, vagy a Naughty Dogtól láttam eddig. -
shotika
őstag
válasz
fiATHaLON #106 üzenetére
"Valóban nem lehet jelenleg olyan konfigurációt kapni, amin
nem kell variálni a beállításokkal, kompromisszumokat kötni, ha 4K-ban
szeretnéd élvezni???"Hát ehhez a játékhoz zsebbe kéne nyúlni
Ha rám hallgatsz, minél előbb elengeded a gépigény témát, mert ez a cucc masszívan az idei év egyik legerősebb címe
Jelenleg a 4k + Raytracing egy ilyen jellegű tripla A címnél az nagyon nem általános. Még. Egy gyors statisztika: a szeptemberi steam infok alapján a felhasználók 61%-a 1080p felbontás használ, ezzel szemben a 4k kijelzővel rendelkező userek száma mindössze 3.3%.
Persze megértem, hogy aki már 4k monitort használ, annak standard lenne ez a dolog, ahogy azt is, hogy mennyire szar érzés, amikor egy 600 ezer ft-os 4080-at mellérakva csak köhög az Alan Wake 2 full beállítások mellett, de az a helyzet, hogy ezeket az új játékokat már nem bírják ezek a hardverek. Már csak maga a 4k felbontás extrém terhelés alá rakja a vasat, és még erre ráerőltetitek a raytracinget, ami még mindig az egyik legerőforrás zabálóbb feature kb minden játékban...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Könyvajánló
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Linux kezdőknek
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Házimozi belépő szinten
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Kerékpársportok
- További aktív témák...
- Dell WD19S + 180W adapter
- Dell P2720D - 27" 2K -több db- 2560x1440 IPS monitor
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
- LENOVO ThinkBook 13s - 13.3" FullHD IPS - i5-10210U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Xiaomi 12T Pro 8/128GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garanciával!
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Plus - Yellow - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest