- Csendben leállította a Deep Link fejlesztését az Intel
- Már Vulkan API-val is működik a Smooth Motion képgenerálás
- Driftelős és lövöldözős hangulatú lett az új Arc meghajtó
- Ollós klaviatúrával és az eddigi legkisebb Basilisk egérrel jelentkezett a Razer
- Viszonylag kompakt léghűtésekkel gyarapította kínálatát az Arctic
Aktív témák
-
morzsol
aktív tag
Csak ismételni tudom magam.
Pl.: egy marantz CD játszóban a trafóba érkező vezetéket a panelen külön jelölik cold/warm párossal, vagy vmi hasonlóval...
Ha nem hallasssz semmit, akkor valószínűleg túl jó cuccosod lehet!...
A HI-FI és a számítógép között nincs semmilyen kapcsolat..
Amikor összekötöd őket, csak egy kábel lesz közös, a negatív pólus (GND)...
...ha LP lemezjátszót kötsz össze az erősítővel, ott sem mindegy, pedig az ebben az értelemben ''passzív'' elem. Talán csak a GND-t közösítik. Vagy azt sem. (?)
[Szerkesztve] -
electro
csendes tag
Röviden:
Van a hálózat...
230V váltóáram van benne...
a földelést( sárga-zöld vezeték) kell a legkevésbé figyelembe venni...
marad a fázis (fekete vagy barna) és a nullás (kék)...
ha a HI-FI - d fém dobozból van, akkor arra rá van kötve a földelés, nem lényeges...
a fázis és a nullás rögtön egy trafóba lép be, esetleg kapcsoló is lehet ott...
a trafóból kilépő áram és feszültség azonnal 1 egyenirányítóba lép be...
ezálltal már kétszeresen is el van választva a hálózat a HI-FI - től, 1-trafó, 2-egyenirányító...
A számítógépben nincs trafó, csak elektronikus elemeken keresztül van biztosítva a kívánt fesz. érték, biztosításokkal egyben..
a HI-FI és a számítógép között nincs semmilyen kapcsolat..
Amikor összekötöd őket, csak egy kábel lesz közös, a negatív pólus (GND)...
A jel értéke ehhez a szinthez lesz viszonyítva...
A kérdésre a válasz:
Mindegy hogy hogyan dugod be a dugót az aljzatba, én is már próbáltam, de semmi változás. Szerintem vagy valami elállítódott, vagy valami hiba van a rendszerben... -
morzsol
aktív tag
(Kicsúsztam az időből...)
Szal... Nehéz úgy fogalmazni, hogy az ''rájuk'' nézve ne legyen sértő, vagy degradáló... Pedig nincs ilyen szándék.
( - Először azt akartam írni, hogy: ''Persze, mert fül kell hozzá, vagy inkább agy...'' Csak ez nyílván rossz mondat, kirekesztő, épp az ellenkező hatást éri el.)
De tény, hogy aki képes befogadni, az világokkal lesz gazdagabb.
Ezt a folyamatot tanulni is lehet. Egy jó (egyre nehezedő) menüt kellene csak összeállítani és minden meg lenne oldva! :) -
morzsol
aktív tag
Rahmanyinov teljesen fogyasztható sztem, egy modern romantikus - újromantikus.
Prokofjevnek először az V. zongoraversenyét hallottam...
Ismeretlen időtartamra egy másik univerzumba kerültem...
(Az (is) a jó ezekben, hogy visszafordíthatatlan agyi állapotváltozást képesek okozni. Már nem ugyanaz leszel, aki voltál.)
- Lehet, hogy még ott vagyok? :) -
shtml
őstag
Kicsit régebbi hozzászólás, de csak most olvastam bele a topicba. Nem végig, mert az rengeteg idő lenne. Csak éppen megfogott, hogy vannak, akik szeretik Prokofjevet, Rahmanyinovot stb.
''akkor tudom ajánlani Prokofjevet, [...] hegedű/zongoraversenyei ''univerzumisztikus'' élmények... Sosztakovics talán inkább egy őrült nagy ''gegg'', de Prokofjev... (És nincs mit tenni, ez itten kérem szocreál...)
Ööööö, azt hiszem, ezt abba kellene hagyni, mert a többiek lázas hanyógörcsökben törnek ki.''
Én is melegen ajánlottam néhány ismerősnek Prokofjevet. Olyanoknak, akik már túlléptek a tuctucon - bár szerintem azon nem lehet túllépni. De valahogy az általad említett lázas hányógörcs kezdte környékezni őket. Vajon miért? -
replika
tag
Hát megfordítottam a dugeszt ami a monitoromba megy: most nem ráz a csatlakozó kábel ÉS a gépem sem :)
Amikor elhoztam a boltból másnap visszavittem azzal ,hogy ráz --- hülyének néztek :) -
biker
nagyúr
amiről luxurka beszél, az a diazed betét, én meg nem arról beszélek.
a diazed régi, porcelánfoglalatú vastag szar, ami csak 2 verzióban létezik, és kb. 6-12kA a zárlati megszakítóképessége
a 10.3x38-as , igen, így kell kérni, másképp nem tudják, az müanyag, biztonsági fedeles házban van, mérete mint a kismegszakítóé.
létezik lomha (t~2sec ha Iz>=2xIn)
gyors, szupergyors (t<0.2sec ha Iz>=1.5xIn) kivitelben
a lomha azért jobb, mert ott nincs annyi szennyező, meg keresztmetszet csökkentő elem a szálban.
zárlati megszakítóképessége pedig 50kA körül mozog.
ezek az egyik legmodernebb mai betétek, a legtöbb ipari gépben ezeket alkalmazzák kismegszakítók helyett.
azok zárlati megszakítóképessége 1.5-6kA gyártófüggő.
ami még a kismegszkító ellen szól, hogy abban az áram egy kvázi kapcsolóérintkezőn folyik át, aminek idővel megnő az ellenállása, ahogy gyengül a rugóerő :( -
replika
tag
a. No és mi van, ha minden hosszabítóról megy?
b. Mi van ha földelés sincs is? (ne mond hogy nem láttál még ilyet)
uuupsz ez már ilyen hosszú topic lett bakker akkor olvasok
sry
[Szerkesztve] -
Luxurka
tag
az hogy lomhán olvad benne szét a szál :), ami kvarchomokban van és kívűl porcelán. (10 éve nem láttam ilyet, szerencsére)
Nem túl elönyős, mostanában nem sok helyen használják, főleg, ha védeni akarod a cuccaid. -
morzsol
aktív tag
Hi Biker!
Ha jól értem, amit javasolsz, az egy (speciális) olvadóbetét. (?)
És így kell keresni, hogy: ''lomha 10.3x38-as betét'' + a ház. (?)
Az ár nem annyira gáz, két darabbal (1 + 1 bizonsági) kihúzom vagy 20 évig - gondolom.
De mondjuk nekem a ''lomha'', meg a ''nagy megszakítóképesség'' nem jön össze! Önmagában ez a ''lomha'' sem hangzik túl jól! Mit jelent?! Mire megszakít, leégett a ház?! :F
Bocs, csak műkedvelő vagyok! :B
(Az MT tényleg nem túl nyerő... - pont az ellenkezőjéről szól a történet.)
[Szerkesztve] -
biker
nagyúr
MT (szabványos kábeljelölések)
M - müanyag
T - tömlőszerű
ez a kisfehér hosszabbítótyúkbél, így tutti tudod.
kismegszakítók hibái?
mivel kettős kioldásúak, egy termikus bimetallos, és egy dinamikus tekercses, ezért a tekercsen (8-10menet) átfolyik a teljes terhelő áram, azpedig felharmonikusokat okozhat.
olvadóbetétnél nem, de ott meg jelentős keresztmetszetcsökkenés van a szálban
javaslom a lomha betétek használatát.
és ott sem a diazed rendszerűt, hanem a 10.3x38-as betéteket
poz.: sínre pattintható háza kompatibilis a kismegszakítóval, és az elosztódban elfér
poz.: jó a belsö keresztmetszete, nagy megszakítóképesség
neg.: ára betétenként elérheti az 1.000.- forintot is :(
gyártók: kawetra, siemens, stb -
morzsol
aktív tag
Hi Bike!
Az MT még nem esett le, hogy mi -gondolom túlfeszültségvédelem, v. ilyesmi lehet. A cikk írója ezektől óv -mármint a hangminőség érdekében- sokat próbált saját bevallása szerint, negatív eredménnyel. (Pedig már majdnem vettem egy ''áramsimítót''! :D )
A 200A-s bizti tényleg nem hiszti, de... valamivel védeni is kellene azért a készülékeket. A kismegszakítók, ha a mágneses megszakítók azok (MCB?), akkor azokra külön is kitér a cikk, van egy francia gyármányú jelöltje! - Mert ezek sem ''szólnak'' egyformán! :DDD
Gondoltam, egy olvadó mégiscsak a legegyszerűbb megoldás! (?) -
biker
nagyúr
naszóval, 50Hz-re mindegy, de jobb a tömör, valóban.
és tényleg örülök, hogy lyan kábelem van, mint atom.
de ha meghalódok, se venném észre szerintem a különbséget, mert MT van a fal és az erölködő közt :D
no mindegy, a 200A meg csak passzolna, mert nem esik kerezstmetszetcsökkenés a kábel útjába :)
de viccen kívül, ezért kell kismegszuakító, ott nincs keresztmetszetcsökkenés
no jo8 -
morzsol
aktív tag
Hi Ijk!
Jóval lentebb már agyaltuk, hogy -noha elvben igazad is lehetne- mégsem mindegy, hogy dugod be!...
Hi Degu!
Persze, ez egy eltévedt topic (lett, - bár idevalónak indult), régen én kértem, hogy ne tegyék át, mert ''itt laktam'' a monitoroknál... Mostanában már csak passzívkodom (azt aktívan), nem fárasztlak benneteket írásaimmal, de annak idején nagyon élveztem! (Élveztük? Remélem.)
Hi Dani-Amp!
Visszafelé:
A kébelezésről azért én (már) árnyaltabban gondolkodom, csupán csekélyke tapasztalat okán, nem csak úgy a levegőbe beszélek.
Parasztvakítás... Valójában ez a szó önmagában sem tetszik, na de mindegy. Egy reklám célja nyilván jellemezhető hasonló jelentésű szóval, de én nem egy ''cég'' vagyok, aki el akar sózni vmi gyenge dolgot jó pénzért... nem veszlek palira Benneteket semmi érdekem nem fűződik ehhez, (nincs gégecsőgyáram pl.,) csupán leírtam a tapasztalataimat.
A Paksos már egy izgalmas kérdés! Szaklapban olvastam már éppen ezen siránkozni szakírót. De én nem gondolom így! Mikor a próbánál, a 2m sodrott vezetéket tömörre cseréltem... majd minden hatást megkaptam már, mint amit a teljes ág kiépítése után - talán a mértékében van különbség! Amúgy direkt semmi elméleti megfontolást nem biggyesztettem a jelenség ''alátámasztására''. Rengeteg elmélet kering, engem ezek fárasztanak. Régebben gondolkodtam azon, hogy (autó)akkumulátorról hajtanám a rendszert (''váltakozóáramúsítás'' után). A Technics előfok ezt meg is valósítja kicsiben: a hatásról már nyilatkoztam...
Hi Biker!
Vazz, persze, hogy mm^2! Amikor írtam, kínosan ki is tettem mindenhavá... aztán leszedtem. A szabványokhoz nem értek, bár logikus, hogy keresztmetszet szerepel... (R=ró*l/A)
De a 2,5-ös tömör réz... Olyan Vastag volt! :D Másrészről lelki szemeim előtt láttam már régóta a (félreértelmezetten) 1 centi átmérőjű vezetéket. Az már lenne valami! És olyan szépen szólt! :DDD És persze, hogy nem mindegy! B.O.C.S. mindenkinek/től!
A biztosítékot azért... gondolom egyetértéseddel, mégsem cserélném 200A-esre! Pedig akkor hogy szólhatna! Affrancba!
Ha a Te hálózatod helyből régről ilyen, akkor...
Hogy élvezel-e, azt nem tudom.
Talán, ha a partnered segít?! :)
(Amúgy léteznek szellemi élvezetek is, mint tudjuk, és ezek... talán még...
Kicsit el van cseszve a világ. Szocializáltan kell viselkedni, meg összeférhetően... stb. Fárasztó! Néha ki kell engedni. Így tudunk működni hosszú távon is. De ha valaki erre szellemi katarzist keres, ami ugyan olyan jó, csak még a fejed sem fáj másnap, az ''megvetendő'', ''kinevetendő''... Míg ha elmegy egy diszkóba, beiszik, bedrogozik stb. stb. az teljesen elfogadott. Én már nem járok diszkóba, mert még megkérdeznék: ''Mit keresel itt, nagypapa?'' :DDD De, őszintén?!... régen sem élveztem!) -
biker
nagyúr
ahha, egy 100W-os erölködő a maga 0.5A-jével primer oldalon a 2.5mm2 vezetéken is megél bőven. ami kb 30A-ig jó, de ha beteszel 10mm-es vezetéket, ami kerezstmetszetre: ~75mm2 mert erre árulják, keresztemtszetre, akkro a betápon mi lesz a 10mm2-es vezetékkel?
vagy 10mm2 nem 10mm? mert nem mindegy ám...
és a biztosíték? abban van vagy 0.5mm-es szál, vagy cseréljük 200A késes betétre?
amugy nekem itthon minden vezeték 2.5mm2 réz, tömör, akkro én is elélvezek zene közben, alapból :) -
Luxurka
tag
szia
szerintem, ha normálisan van kiépítve a hálózatod és normális dolgokat használsz benne (szabványos), akkor csak a fóldhurka zavarhat be.
Nekünk a telefonba szól bele a kossuth rádió, ha olyan az idő, mert a lökött matávosok és upc-k azonos oszlopon hozzák a cuccot :O de csak esső után :) -
Dani [Amp]
csendes tag
Ennyi erővel akár Pakstól is elkezdhetnéd átalakítani a hálózatot ezüst kábelezésre. Tudom geciség amit mondok de azért gondolj bele...
Parasztvakítás.
Ami egy audiocucc kábelezésétől elvárható, szerintem annyi, hogy ne legyen
hajszálvékony, ne legyen darabokból összetoldott, és (ahol kell) legyen árnyékolva
ill. polaritáshelyesen bekötve. :P
[Szerkesztve] -
degu
senior tag
Az,hogy az audiofilek hogy forgatjak a villasdugojukat-maganugy!
De itt elsosorban szgep megszallottak dzsemboriznak...
Hazamegyek,megforditom a villasdugomat,es megtudjuk,hogy megszunik -e
a monitorom villogasa!?
Van ez olyan jo,mint a vudu-varazslat! :C -
morzsol
aktív tag
Hi Evribádi!
Nagyon röviden a lényeg:
Készíts egy hosszabbítót tömör (réz) vezetékből és csatlakoztasd közvetlenül a villanyórára. Leginkább egy olvadóbiztosíték után persze. 1 cm átmérőjű vezetéket ajánlanak vagy min. 6 mm-est! :) Ja - és NE Te csináld, hanem a villanyszerelő!
Ne dugj bele mást, csak audio komponenst - és így hallgasd! Ha igazán ''igényes'' (=őrült) vagy, akkor készíts külön ágat a forráskomponenseknek, az erősítőnek, ... még további bontás (digitális/analóg, stb.) lehetséges. Szal ehhez ad a cikk gyakorlati segítséget/tanácsot/útmutatást a szóbajöhető csatlakozók típusával (1 cm-es vezeték befogatása!), egyebekkel kapcsolatban. Azt mondják, kell némi idő, míg ''beég'' és hogy a 6-os nagyon jó, de a 10-es... az egy másik univerzum.
Én csináltam egyet, persze csak 2,5 mm-esből. Olyan ágra kötöttem, ahol csak Ohmos fogyasztók vannak (sütő)... és most így hallgatom. És sokkal jobb nekem. Ezért már vadászom a 10-es vezetéket... :)
Na jó, ennyire sültbolond én sem vagyok, előtte kipróbáltam egy sima, ''falba dugható'' hosszabbítóval. Egy régi hosszabbító sodrott vezetékét kicseréltem egy -azóta már hangfalvezetékként nem használt- 2m-es 2,5-es tömör réz vezetékre.
Életveszélyes volt, rá sem bítam rakni a fedelét, de a hatástól simán a földre ültem!
Másnap a Prakti...-be el, 10 m gégecső < 500 Ft, 10 m fekete és kék 2,5-ös tömör réz vezeték < 1000 Ft, új 3-as elosztó... az egy kicsit több volt. Két napig nézegettem létráról a ''dobozainkat'' fázis cerkával meg műszerrel. Lassan (kényelmetlen a létra!) megtaláltam a legjobb ágat... egy kis fúrás, töffködés a gégecsőbe, és kész.
Persze lelki füleimmel már hallom a kibicelőket, kétkedőket... - de sebaj! Próbáljátok ki inkább!
A hatás mértékéről vmit azért.
Régebben 2 dobozos Technics erősítőt hajtottam, az előfoka akkura átkapcsolható volt. Valóban, akkuval mintha(!) levegősebb, könnyedebb lett volna a hangja, de szinte mindegy. A különbség akár felejthető is. ENNEK a hatása kb. 10x-ese az akkus megoldásénak. (És még lehet, hogy alulértékelem.) A hang sokkal ''intelligensebb''. Cseréltem már összekötő kábelt (''interkonnekt''), hangfalvezetéket... ''Jó anyag'' esetén (pl. VdH) mindíg ez a summázat: ''a Hang sokkal intelligensebb, nemesebb lett'' - de most a nemesedés mértéke ... félek még nagyobb is, mint az előző esetekben.
(Az ár meg a töredéke. Milyen kár... Ez már csak így szokott lenni.)
Előre ''borítékoltam'' a kívánt hatást, hogy mit is várok az új ''rendszertől'': dinamikusabb hang, határozottabb felütések és jobb térbeli szeparáció. Szinte bizos voltam, hogy ezt kapom - és ezzel elégedett leszek. Nem ez történt, ill. nem így. Nem ilyen ''egyszerűen''.
A hang sokkal ''gyorsabb'' és dinamikusabb lett, de nem minden hangszeré! Vannak, amelyek puhábbak, lágyabbak lettek, ''analógosabbak'', így jobban eltalálják a saját karakterüket. Valódibbak lettek a hangszerek. És sokkal több hangszer ''lett''. 2-3x annyi hallható, mint eddig. Ez részben úgy, hogy az eddig hallottakról kiderült, hogy több különböző hangszer szólaltatja meg a dallamot egyszerre (vagy vokálozik magával az énekes); részben pedig úgy, hogy eddig nem hallható effektek, hangszerek jönnek elő a semmiből! Egy hangzó hang pedig sokkal több időbeli változatosságot, tremolót mutat, mint eddig. A szetereó nem élesebb jobb/bal elkülönítést ad, hanem valami sokkal dúsabb, nagyvonalúbb mélységbeli tagozódást. A jobb felvételek sokkal jobbak, a gyengébbek pedig jobban hallhatóan gyengék lettek, de mégis élvezhetőbbek. Pongyolaságuk nyilvánvalóbbá vált, s ez mégis emeli a hallgathatóság mértékét.
Ha valóban azt kapom, amit vártam (borítékoltam), nagyon rosszul jártam volna. Így gazdag, puha de élő, térbeli lett a zene. Intelligens - olyan, amit előre nem lehetett volna jósolni...
És ami még fontos lehet: Ugyanazokkal a készülékekkel éri el azt hatást az ember, mintha (jóval) feljebb cserélt volna - de elmaradnak az átszokás kínlódásos elvonási tünetei, amik szinte mindíg jelentkeznek ilyen esetekben!
És persze a rosszul fordított villásdugók irányát még könnyebben meg lehet állapítani! -
toeri
aktív tag
OFF Én bizonyára nem így értettem. Felőlem fordítsd meg és ha szerinted / neked jobb lett, hallgasd úgy! Nekem semmi bajom ezzel. Az ilyenek köré rittyentett miszticizmusoktól viszont néha elkap a hányinger -ennyi. :P
Sajnos ugyanúgy forogni bír a gyomrom, amikor azt látom: neves gyártók miken (piti dolgokon) képesek spórolni, és ezzel a hangzásnak hatalmas károkat okozni. Mert -hasonlatodnál maradva- az sem lenne mindegy ha a sz@r helyett vályogtéglád lehetne. Az sem tökéletes, mégis mekkora előrelépés volna! :t ON -
morzsol
aktív tag
Néha teszek (igen) gyenge próbálkozást a téma felelevenítésére, de... nem veszik fel a kesztyűt. Mit tegyünk. Sokminden lehetne még, de egy kicsit kifulladt mindenkiben.
Én alapvetően azt nem értettem, hogy miért ne lehetne ajánlani a ''dugóforgatást'', ha egyszer a (szar) készülékek másképp szólnak a különböző állásoknál - miközben a legtöbbünknek csak ilyenek (szarok) jutnak (= szarból várat).
A VÉLETLEN mennyivel és mitől legitimebb dolog egy TUDATOS választásnál. De lehet, hogy félreértettem az ellenérzéseket/ellenvéleményeket.
Viszont a most futó HiFi-Piacban van egy jó (hosszú) cikk (a volt HiFi magazin főszerkesztőjétől) egy (olcsó) otthoni ''áramellátó hálózat'' kiépítéséről (egészen a villanyórától a kiindulva) - kifejezetten a zenereprodukáló berendezések számára. Már a stílusát is jó olvasni! :)
[Szerkesztve] -
_Gudella
senior tag
Na, semmi új fejlemény villásdugó ügyben? :)
-
morzsol
aktív tag
A sötétben jobban szól... tényleg van.
A barátnőmnél is megfigyeltem anno, hogy sötétben sokkal színesebb a hangja, pedig ő nem is villanyról működik! Szal... :) - de van valakinek kifogása az ellen, ha ezt ajánlják, alkalmazzák, bármi is legyen a oka/magyarázata?!
(Éppen van kézenfekvő...) -
kjohnny
csendes tag
Sziasztok!
Valami van ebben a villásdugó dologban....Ha rossz kombinácioban van a gép + monitor,akkor a monitor nem vált a felbontások között,csak ki-bekapcsolva.
Engem a kiindulási témával kapcsolatban az érdekelne,hogy mi a helyzet akkor,ha a monitor a számítógép tápjára van rákötve.
Írjatok már lécci! -
zaba
tag
Konklúzió? De véglegest!
-
morzsol
aktív tag
Óh, hát még éltek?! Már kezdtem azt hinni, hogy... :O (Ezek örömkönnyek!)
buék!!! -
Szalma
őstag
(Valóban. De ha lenne rá fölösleges pénzünk, akkor befizetnénk egy retúrjegyre a Nemzetközi Űrállomásra, nem? :) Kinek-kinek más a hóbortja. Nem szabad emiatt bárkit is bántani... Sok jó pezsgőt holnapra! :P )
Szeretettel:
Szalma
ui.: Ne offoljuk morzsol topikját filozófiai/szociológiai irányba. -
Szalma
őstag
(Hmmm... Ha bármi is ''összeszólalkozás''-nak tűnt, elnézést. Jellemzően konfliktuskerülő magatartásunk van. :) Csak a szemellenzősséggel lehet kihozni a sodrunkból...
A pénzbeli megállapítással egyetértünk, de ha van erre pénze a delikvensnek, akkor miért ne? Vitorlázásra mégse költheti, ha a víztől is iszonyodik...! :) És számítógépnél vagy egy monitornál szerintünk is mindegy, hol jön-megy a fázis...)
Szeretettel:
Szalma -
Lacza
senior tag
Hát igen igen,Szalma úrral már volt sok embernek összeszólalkozása azt hiszem nekem is,nem egy egyszerű eset.
Amúgy egy darabig én is HiFi-ztem és én mondom neketek, hogy sok mindent lehetett halllani de akkora pénzbeli különbségeket,amiket ezek az emberek képzelnek az túlzás.
Irreális!!!
Mellékesen biztos van abban valami ,hogy a fázis és a nulla mely pontokon lép be egy elektromos készülékbe,de nem hiszem, hogy munka közben vagy egy game gyűrése közben mennyire látszik az az esetleg 0,2%-os eltérés.:C -
morzsol
aktív tag
(Látom lebukok, én most a skótot játszom. Keveset akarok adni (az időmből) és sokat akarok kapni (a máséból). De, ha vkinek csak egy jó kérdése lenne esetleg... - az nem sok idő! - De felszabadíthat vele erőforrásokat másoknál (agyi adrenalin-tolulás), akik most csak fuldoklanak benne...)
Na jó, erőszakosabb leszek és még kipréseltem magamból, hogy #344 szerint torzítja a jelalakot, és így az egyre magasabb frekvenciák felé haladva teljesen lehetetlenné válik az alkalmazása...
(Egyáltalán ez jó értelmezés?! ...és milyen rideg ezt a gyönyörű esszét így lecsupaszítani! ...Emberi fogyasztásra alkalmatlanná válik.)
De mennyire magas frekvenciákon?! És mennyire torzítja?!
Még! Sok ilyen gyöngyszemet akajok!! És hol a folytatás? Még akajok! :O -
morzsol
aktív tag
Egy kis szellemi élvezet hiányzik az életemből... Akár már koldulnék is érte. Nem szánna meg vki?! (Annyi elvarratlan szál van, nem akarok most egyet se erőszakosan előráncigálni. Ha valaki szívesen megnyilatkozna. A negatív visszacsatolásról birtokomban lévő kevéske információval nem merek a nagyközönség elé állni. Kb. annyi lenne, hogy alkalmazása ''kisimítja'' a frekvenciamenetet, és csökkenti az alkatrészek szórásából eredő következményeket. Talán ennyi az összes pozitívum. (?))
-
morzsol
aktív tag
Édes Sárkánykám, nem haragszik senki, élvezettel olvassuk beszámolóidat! - De ha mindenkit elküldesssz, akkor ki lesz az olvasóközönség? Ha végül senki nem mer kérdezni, (hátha nem elég magasröptű...) - akkor mire születnek válaszok, amin élvezkedhetnénk... Mindannyian veszítenénk ekkor. - Csak ezért bátorkodtam... :)
(Sajnos én szoktam meg nem engedhető hangon nyilatkozni. Olyankor * * * és nem tudok másképp. De utólag mindíg örülnék egy módosítási lehetőségnek. Gondoltam, hátha Te is... - Bocs, ha nem. :U )
A #341-et ismét beszúrhatnám! Gondolatban meg is tettem, csak nem akarom (tovább) hígítani... -
Szalma
őstag
(A visszacsatolások egyike sem küszöbölhető ki teljesen egy aktív elemnél a gyártás során (átmeneti ellenállások, rácshibák képében egy egyszerű 3 lábú tranzisztor is bőven tartalmaz visszacsatolást), pozitív és negatív visszacsatolás is van bőven bennük, ezért külső elemekkel egy sokkal nagyobb mértékű vcs-t hoznak létre, hogy kontrollálható legyen a gyártási szórás.
Ha viszont egy több ezres példányszámból válogatunk alkatrészeket (max. 10 darabot), akkor nagyobb eséllyel találunk olyan példányokat, melyek egy minimális külső visszacsatolással rendelkező áramkörben stabilan viselkednek.
A negatív vcs-k nagy problémája a jelterjedési sebesség: az erősítést kompenzáló jel később jelentkezik, mint az output jel. Ha pedig több aktív fokozatot hidalnak át egy negytív vcs-vel, az konstrukciós hiba, mert a fokozatok nem stabilak külső segítség nélkül. Mára ennyit, de folytatjuk!)
Szeretettel:
Szalma -
Szalma
őstag
(Hmmm... A válaszra méltatott hozzászóló úgy tűnt képben van, mert pont jó dolgokat emlegetett, ezért az elektromos jellemzők könnyen mérhető részeit nem ecseteltem. Biztosan arra gondoltam, hogy töprengett már a problémán, nem csak úgy kérdez. És tényleg. :) Ne haragudjon, ha megbántottam volna. Az ünnepek közelsége cérnavékonyságúra koptatja a türelmem...)
Szeretettel:
Szalma -
morzsol
aktív tag
Na, de drága Szalma! Édes kis sárkánykám! Hazajövök... ejnye-ejnye - mit látok!? Hát nem ismerek Rád! Mintha nem is Te lennél az, akinek a minap csontig nyaltam, hogy mecsoda úriember, meg ilyenek... aki mindíg szépen elköszön, hogy ''szeretettel''... Ezt máshogyan értelmezni sem tudom, csak úgy, hogy feltételezem: feltörték a jelszavad és most valaki visszaél a Neveddel hitelrontás céljából... mert ugye Te sem akarhatod komolyan, hogy aki ide belép (és találkozik Veled), az érezze rosszul magát azért, mert csupán egy villásdugót tud megfordítani maximum és hát... máshoz nem ért!
Most akarja megtanulni!!! De hát szerintem ezt Te tudod! (Csak egy kicsit elfelejtetted??)
Szeretettel:
-morzsol-
( :D ) -
morzsol
aktív tag
Esetleg itt találhattok érdekes dolgokat... (ha még nem ismernétek) ...meg visszább is.
[L]http://www.cdrinfo.com/Sections/Articles/Specific.asp?ArticleHeadline=Writing%20Quality&Series=0[/L] -
Szalma
őstag
(Jól látod a problémát. Egy egyszerű sordott vezetékben sok nagyságrenddel több rácshiba van. Egy tömör vezetékben pedig kevesebb. Természetesen megfelelő gyártástechnológiával (pl. réz egykristály húzásával) elérhető sordott vezetékben is a kvázi rácshibátlanság. De azok a vezetékek már igencsak borsos árúak. Tehát ha kevés egységnyi pénze van a júzernek (<10eFt/m) nem érdemes sodrott vezetéket beszerezni. Annál még jobb az egyszerű tömör rézkábel. És a rácshibák miatt nem szabad összesodorni a tömör vezetékpárt sem...
Skin hatás: egyenáram felett már jelentkezik. A tranziensek harmonikusai fontosak a zenei élményben, ezek akár 100kHz-es nagyságrendben is mozoghatnak. Ezért fontos mondjuk a felületi oxidáció. (Oxid-Free Cable -> OFC kábelek)
A tudásod elég. :) )
Szeretettel:
Szalma -
j.bravo
addikt
Srácok, tudom hogy off meg minden, tényleg nem kötözködni akarok, de magyarázzátok már meg, vagy mondjatok legalább egy jelenség-nevet, ami miatt jobb a tömör réz a sodrottnál. (azaz valamit, ami az egyiknél fellép/megvan a másiknál pedig nem).
Nekem hirtelen csak a skinhatás ugrik be, ami viszont lehet hogy csak jóval nagyobb frekin lép fel érzékelhető mértékben, és ha a tizen-huszonegynéhány kHz annyival máshogy viselkedik is, mint a pár avagy pár száz, akkor is a sodrott kábelt juttatná előnyhöz (merthogy kevésbé csillapítaná a magasátvitelt a nagyobb hatásos felület miatt).
Illetve - anyagismeretes dolgokra visszaemlékezvén - ha egy tömör vezetéket meghajlítok, elég komoly hidegalakításnak teszem ki és jól telepakolom (a meglévők mellé további) rácshibákkal, amik gondolom nem nagyon tesznek jót...
Vagy valamiről megfeledkeztem? (pl. az iménti jelenség jobban, nagyobb mélységig lejátszódik minden egyes elemi szálban a sodrottban?) Vagy mi...? :F
Szóval miért jobb...? -
morzsol
aktív tag
Én még gondolatban válaszolgatok, meg kérdzgetek, de a technikai megvalósítás már nem olyan OK, a családi életem rendesen szétzilálta az az 1-2 hét, míg ''OFF-ban'' volt. :DDD
Kis történet zakatol a fejemben a rézorrúról, Kepler (átmeneti) munkaadójáról, és adatszolgáltatójáról...de nem bír eszembe jutni a neve, a tdíj meg ketyeg.! : (((
Aztán szépen összejött(et)ek hifi hardver szakértők... Valamit írhatnátok az (alapvető) erősítő kapcsolásokról, meg előnyeikről, hátrányaikról, negatív visszacsatolásról, mert... az alapabb könyvekben (bevezetés a ...) porhintés van csak róluk. A negatív viszacsatolást pl. istenítik... ilyenekre gondolok. Mitől jó a komplementer kapcsolás? (Jó?) stb.
Vagy, mit tehet egy műszaki ember egy eszköz fejlesztéséért, ha értelmezhető mérési eredmények kevesen akadnak a kezébe róla, de ő mégis szeretne fejleszteni, nem elégszik meg az elegáns ''semmit sem tehetsz''-el...
Vagy bármit írhattok, az mind jó... monitornak(?)! -
toeri
aktív tag
OFF Mi van ezzel a villásdugóval??? Megállt, nem forog??? :DD ON
-
-
Szalma
őstag
(Előről jön a zene, de határozottabb az irányultság. Sztereó esetén is megvan a tér, de ha oldalra fordítod a fejed, akkor a hátsó traktusból a lehallgatási hely reflexiói miatt visszajövő furcsa hangok hallatszanak, jobbára ingerküszöb alatt, de összezavarva a térérzetet. 4.0-nál egy ingerküszöb feletti teremhang jön hátulról, ami félelmetes lokalizációt tesz lehetővé, akár séta közben is. Mintha a zenekar előtt korzóznál. Nagyon komoly érzés. Jó sztereó x1.5 élmény.
Nálunk csak félig egyforma a holmi: az erősítő azonos előre és hátulra. Elől egy kupac KEF, hátul a régi Celestion-jaink zenélnek... Nem fájó a differencia, szerencsére, de érezhető. De talán 2-3 év múlva homogenizálunk...
Valóban drága volt a kombó lejátszó (CD/SACD), de ez legalább jó. Egy darabig használtuk mellette a megszokott CD játszót, de kikopott szegény az idők során. Típusokat nem írok, utálok készülékekről elfogultan nyilatkozni. Heterogén ugyan a holmi, csak annyit, hogy Onkyo Integra a lényeg.)
Szeretettel:
Szalma
ui.: Prokofjev sajnos nincs még SACD-n tulajdonolva. Rahmanyinov zongoráját körbe lehet járni egy demó tracken. :) Hogy hogy keverték, nem tudom, de félelmetes. -
Szalma
őstag
(Ez is egy hozzáálás. :) Nézzük hülyének a felhasználót. Ha nem tudsz vezetni, miért veszel autót a gyűjtőszenvedély kielégítésén kívül...? :) Nem kötekedésképp írtam, csak iszonyúan tud zavarni az általad vázolt séma, amit az emberek használnak vásárlás esetén: minőség másodlagos, csak mutasson valamit 10 perc alatt. Brrr... :( )
Szeretettel:
Szalma
ui. Tudom, piacgazdaság. Minden az Aranyháromszögben romlott el pár évezrede... -
morzsol
aktív tag
Hát... ez elég érzékletes volt... A Floyd említése varázsigeként hatott...
Mondjuk nekem a legnagyobb hiányérzetem korábban a komolyzene lehallgatása terén jelentkezett, ezt pilllanatnyilag úgy tűnik, sikerült felszámolnom. Itt továbbra sem érzem a háttérhangok hiányát, a klasszikus elrendezés miatt. (Koncerten is előröl jön a zene)
A 4 csatornának viszont ilyen esetben gondolom illik teljesen egyformának lennie hardverileg, márpedig ezt megduplázni biztosan nem tudom. (Anyagi okok miatt sem.) - De időnként izgat azért egy kicsit, aztán elhal.
Az SACD-ről nagyon jókat olvastam én is, sokak szerint az LP sírját megásta végleg... A sajtó minden (általam ismert) alkalommal (kicsiny) előnyéről nyilatkozik a DVD-A-val szemben... Persze kell a jó felvétel, mert ha nincs, akkor ez is csak kb. annyi mint egy CD. (Sajna ez csak olvasmányélmény.) Viszont akkor drága új korongok... mikor már ''annyi'' CD van... épp ezért tettem le róla pillanatnyilag. Sokáig flörtöltem egy filipsz dvd963sa-val, rengeteg tesztet elolvastam, (borzalmasan szórtak!,) de végül is a nem túl egyértelmű CD eredményei meghátrálásra késztettek. A CD játszót akkor el kellene adni, viszont így a ''sok'' meglévő lemeznél visszalépést érnék el esetleg csak, az 5-6 új korong bravúrja ellenében... Most várakozok, és 963-at sem látok már. (Ha esetleg ez is csak olyan, mint a 963MB... :) egy-egy izgalmas ill. ''meleg'' terület itt a bőröm alatt valahol. Beférkőznek a tudatodba, beépülnek a lényedbe. Ha Sosztakovics bejön, akkor tudom ajánlani Prokofjevet, (...na, nem a Péter és a Farkast,) hegedű/zongoraversenyei ''univerzumisztikus'' élmények... Sosztakovics talán inkább egy őrült nagy ''gegg'', de Prokofjev... (És nincs mit tenni, ez itten kérem szocreál...)
Ööööö, azt hiszem, ezt abba kellene hagyni, mert a többiek lázas hanyógörcsökben törnek ki... ennyi szubjektiv megnyilatkozás és... ilyen téma láttán... - BŐőőöööö! ... De... atomjó volt... csak ennyi, ilyen jellegű mondaton (meg a tárgyán) törni a fejem-&! Kínos, mi?! (Nincs ilyen topic??)
Na most ennnyi... (Nem tudok visszakapcsolni...)
Jaaa, azt mondják, a SACD játszók CD/SACD lejátszó képessége nagyon különböző is lehet... Van erről vmi tapasztalatod esetleg? -
-
Szalma
őstag
(Házimozis beszólás... Ejnye. :) Egy jó dekóder bármilyen hangsávot lekever bárhova, beállítható arányban... Ha akarnám a center szólhatna csak jobbról, vagy hátulról is... Nem tesco gazdaságos dekóderben kell gondolkodni, mester! :) Ilyen magas labdát! Center, sub csak a gyenge rendszerek hibáit tudja elfedni, nem ad plusszt a 4.0 vagy 2.0 hangképhez. És a foley ill. szinkronizálás miatt könnyű meghagyni a beszédet külön csatornán...)
Szeretettel:
Szalma -
Szalma
őstag
(Pl. DSOTM Pink Floyd, SACD. Az elég jól szól. Gyakorlatilag sztereó az érzés, hagyon diszkréten itt-ott bevillan egy egy echo és hangosabb tömeg oldalról, hátulról. De az SACD is akkora lépés egy CD-hez képest, hogy azzal is teljesen elvan az ember hónapokig: minőségi ugrás.
Van még pár klasszikus (Shostakovich 7. szimfónia, Rahmanyinov, néhány Beethoven), némelyik nagyon jól van keverve: első soros érzés a hangversenyteremben, suhogó ruhákkal a kórus felől. Sztereóban is van hasonló, de ha itt mozog az ember, több hang jön más irányból (oda lehet fülelni egy irányba, forgathatja az ember a fejét). :)
Szóval zenehallgatásnál egy kissé kiterjesztett sztereó.
Filmnézésnél meg pont elég a 4 hangdoboz. Jönnek-mennek az effektek, de egy laikus is észreveszi a filmek ''gagyi'' keverését egy SACD-hez képest...)
Szeretettel:
Szalma -
morzsol
aktív tag
A zene a lényeg, a többi csak jó, ha van - de soxor nem is hiányzik!
- Bár nem értem, hogy miért... Nekem is vannak walkman-nel, vagy sztereo rádiós-magnóval (de MP3-al is) szerzett örök zenei élményeim.... (Ahh!) És nem volt hiányérzet... Valaki elmagyarázhatja, hogy milyen pszichofizikai-biofiziológaiaiaiai magyarázata van ennek...
Egy ''nagy'' (a fentiektől nagyságrendekkel drágább) rendszer viszont soxor borzalmasan, űröketvéső hiányérzettel tud szólni... Mondjuk, az elé direkte odaülsz, ''figyelsz'' - és kiderül, hogy nincs mire. A könnyebb műfajok persze ilyenkor is hatalmas előnyben vannak egy kevés mikrofonnal felvett, nem kevert, sok (közismert hangszínű!) hangszeres zeneművel szemben. Ezeket egy gyenge lánc nem tudja eladni. Végtelenszer nehezebb feladat, mint egy soksávos, panorámázott, szintetizátor egyveleg, ahol olyannak fogadod el, amit hallassssz, mint amilyennek éppen hallod, mert nincs belső mintád róla - és mesterséges a tér is, amiben ''születik''. -
Szalma
őstag
([L]http://www.vandenhul.nl/[/L]-en van pár érdekes article a kábelekről is. Fizika, anyagtechnológia, stb. Keresni kell, de van. Linkből többet nem tudok, így hirtelen. Anyagtechnológiai felismerések hasznosítása a kábelek gyártástechnológiájában a legfontosabb eredmény...)
Szeretettel:
Szalma -
morzsol
aktív tag
Jaaaaaaaj!... Fanatikus tag lettem... pffffffűűű..... ez már ílllyesztően hangzik!
.... Elgondolkodom, hogy kivizsgáltassam-e magam!!! :F
Aktív témák
Hirdetés
- Motoros topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen autót vegyek?
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- gerner1
- Építő/felújító topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- NBA és kosárlabda topic
- Fujifilm X
- További aktív témák...
- Eladó GARANCIÁLIS Samsung Odyssey G3(Elkelt)/ LG 24GM79G
- SAMSUNG (LS32CG552EUXEN) 32" 165HZ GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- SAMSUNG (LS34C500GAUXEN) 34 " GAMER WIDE MONITOR ! AKCIÓ
- LG UltraGear 32GQ85X-B GAMING IPS Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync
- SAMSUNG (LS34C650TAUXEN) WQHD 100HZ GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Keresünk dokkolókat
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest