Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• morzsol

aktív tag

válasz Skylark #363 üzenetére

Hi Evribádi!

Nagyon röviden a lényeg:

Készíts egy hosszabbítót tömör (réz) vezetékből és csatlakoztasd közvetlenül a villanyórára. Leginkább egy olvadóbiztosíték után persze. 1 cm átmérőjű vezetéket ajánlanak vagy min. 6 mm-est! :) Ja - és NE Te csináld, hanem a villanyszerelő!
    Ne dugj bele mást, csak audio komponenst - és így hallgasd! Ha igazán ''igényes'' (=őrült) vagy, akkor készíts külön ágat a forráskomponenseknek, az erősítőnek, ... még további bontás (digitális/analóg, stb.) lehetséges. Szal ehhez ad a cikk gyakorlati segítséget/tanácsot/útmutatást a szóbajöhető csatlakozók típusával (1 cm-es vezeték befogatása!), egyebekkel kapcsolatban. Azt mondják, kell némi idő, míg ''beég'' és hogy a 6-os nagyon jó, de a 10-es... az egy másik univerzum.

Én csináltam egyet, persze csak 2,5 mm-esből. Olyan ágra kötöttem, ahol csak Ohmos fogyasztók vannak (sütő)... és most így hallgatom. És sokkal jobb nekem. Ezért már vadászom a 10-es vezetéket... :)

Na jó, ennyire sültbolond én sem vagyok, előtte kipróbáltam egy sima, ''falba dugható'' hosszabbítóval. Egy régi hosszabbító sodrott vezetékét kicseréltem egy -azóta már hangfalvezetékként nem használt- 2m-es 2,5-es tömör réz vezetékre.
    Életveszélyes volt, rá sem bítam rakni a fedelét, de a hatástól simán a földre ültem!
    Másnap a Prakti...-be el, 10 m gégecső < 500 Ft, 10 m fekete és kék 2,5-ös tömör réz vezeték < 1000 Ft, új 3-as elosztó... az egy kicsit több volt. Két napig nézegettem létráról a ''dobozainkat'' fázis cerkával meg műszerrel. Lassan (kényelmetlen a létra!) megtaláltam a legjobb ágat... egy kis fúrás, töffködés a gégecsőbe, és kész.

Persze lelki füleimmel már hallom a kibicelőket, kétkedőket... - de sebaj! Próbáljátok ki inkább!

A hatás mértékéről vmit azért.
    Régebben 2 dobozos Technics erősítőt hajtottam, az előfoka akkura átkapcsolható volt. Valóban, akkuval mintha(!) levegősebb, könnyedebb lett volna a hangja, de szinte mindegy. A különbség akár felejthető is. ENNEK a hatása kb. 10x-ese az akkus megoldásénak. (És még lehet, hogy alulértékelem.) A hang sokkal ''intelligensebb''. Cseréltem már összekötő kábelt (''interkonnekt''), hangfalvezetéket... ''Jó anyag'' esetén (pl. VdH) mindíg ez a summázat: ''a Hang sokkal intelligensebb, nemesebb lett'' - de most a nemesedés mértéke ... félek még nagyobb is, mint az előző esetekben.
    (Az ár meg a töredéke. Milyen kár... Ez már csak így szokott lenni.)

Előre ''borítékoltam'' a kívánt hatást, hogy mit is várok az új ''rendszertől'': dinamikusabb hang, határozottabb felütések és jobb térbeli szeparáció. Szinte bizos voltam, hogy ezt kapom - és ezzel elégedett leszek. Nem ez történt, ill. nem így. Nem ilyen ''egyszerűen''.

A hang sokkal ''gyorsabb'' és dinamikusabb lett, de nem minden hangszeré! Vannak, amelyek puhábbak, lágyabbak lettek, ''analógosabbak'', így jobban eltalálják a saját karakterüket. Valódibbak lettek a hangszerek. És sokkal több hangszer ''lett''. 2-3x annyi hallható, mint eddig. Ez részben úgy, hogy az eddig hallottakról kiderült, hogy több különböző hangszer szólaltatja meg a dallamot egyszerre (vagy vokálozik magával az énekes); részben pedig úgy, hogy eddig nem hallható effektek, hangszerek jönnek elő a semmiből! Egy hangzó hang pedig sokkal több időbeli változatosságot, tremolót mutat, mint eddig. A szetereó nem élesebb jobb/bal elkülönítést ad, hanem valami sokkal dúsabb, nagyvonalúbb mélységbeli tagozódást. A jobb felvételek sokkal jobbak, a gyengébbek pedig jobban hallhatóan gyengék lettek, de mégis élvezhetőbbek. Pongyolaságuk nyilvánvalóbbá vált, s ez mégis emeli a hallgathatóság mértékét.

Ha valóban azt kapom, amit vártam (borítékoltam), nagyon rosszul jártam volna. Így gazdag, puha de élő, térbeli lett a zene. Intelligens - olyan, amit előre nem lehetett volna jósolni...

És ami még fontos lehet: Ugyanazokkal a készülékekkel éri el azt hatást az ember, mintha (jóval) feljebb cserélt volna - de elmaradnak az átszokás kínlódásos elvonási tünetei, amik szinte mindíg jelentkeznek ilyen esetekben!

És persze a rosszul fordított villásdugók irányát még könnyebben meg lehet állapítani!

• morzsol

aktív tag

válasz Skylark #363 üzenetére

Venni kell... :O

De van vmi honlapjuk is, az újság címe tájékán kell keresgélni. Esetleg...?? Még nem láttam, de nem is tom megnézni. Nem vagyok gépközelben...

Aktív témák