Aktív témák
-
morzsol
aktív tag
Csak ismételni tudom magam.
Pl.: egy marantz CD játszóban a trafóba érkező vezetéket a panelen külön jelölik cold/warm párossal, vagy vmi hasonlóval...
Ha nem hallasssz semmit, akkor valószínűleg túl jó cuccosod lehet!...
A HI-FI és a számítógép között nincs semmilyen kapcsolat..
Amikor összekötöd őket, csak egy kábel lesz közös, a negatív pólus (GND)...
...ha LP lemezjátszót kötsz össze az erősítővel, ott sem mindegy, pedig az ebben az értelemben ''passzív'' elem. Talán csak a GND-t közösítik. Vagy azt sem. (?)
[Szerkesztve] -
morzsol
aktív tag
(Kicsúsztam az időből...)
Szal... Nehéz úgy fogalmazni, hogy az ''rájuk'' nézve ne legyen sértő, vagy degradáló... Pedig nincs ilyen szándék.
( - Először azt akartam írni, hogy: ''Persze, mert fül kell hozzá, vagy inkább agy...'' Csak ez nyílván rossz mondat, kirekesztő, épp az ellenkező hatást éri el.)
De tény, hogy aki képes befogadni, az világokkal lesz gazdagabb.
Ezt a folyamatot tanulni is lehet. Egy jó (egyre nehezedő) menüt kellene csak összeállítani és minden meg lenne oldva! :) -
morzsol
aktív tag
Rahmanyinov teljesen fogyasztható sztem, egy modern romantikus - újromantikus.
Prokofjevnek először az V. zongoraversenyét hallottam...
Ismeretlen időtartamra egy másik univerzumba kerültem...
(Az (is) a jó ezekben, hogy visszafordíthatatlan agyi állapotváltozást képesek okozni. Már nem ugyanaz leszel, aki voltál.)
- Lehet, hogy még ott vagyok? :) -
morzsol
aktív tag
Hi Biker!
Ha jól értem, amit javasolsz, az egy (speciális) olvadóbetét. (?)
És így kell keresni, hogy: ''lomha 10.3x38-as betét'' + a ház. (?)
Az ár nem annyira gáz, két darabbal (1 + 1 bizonsági) kihúzom vagy 20 évig - gondolom.
De mondjuk nekem a ''lomha'', meg a ''nagy megszakítóképesség'' nem jön össze! Önmagában ez a ''lomha'' sem hangzik túl jól! Mit jelent?! Mire megszakít, leégett a ház?! :F
Bocs, csak műkedvelő vagyok! :B
(Az MT tényleg nem túl nyerő... - pont az ellenkezőjéről szól a történet.)
[Szerkesztve] -
morzsol
aktív tag
Hi Bike!
Az MT még nem esett le, hogy mi -gondolom túlfeszültségvédelem, v. ilyesmi lehet. A cikk írója ezektől óv -mármint a hangminőség érdekében- sokat próbált saját bevallása szerint, negatív eredménnyel. (Pedig már majdnem vettem egy ''áramsimítót''! :D )
A 200A-s bizti tényleg nem hiszti, de... valamivel védeni is kellene azért a készülékeket. A kismegszakítók, ha a mágneses megszakítók azok (MCB?), akkor azokra külön is kitér a cikk, van egy francia gyármányú jelöltje! - Mert ezek sem ''szólnak'' egyformán! :DDD
Gondoltam, egy olvadó mégiscsak a legegyszerűbb megoldás! (?) -
morzsol
aktív tag
Hi Ijk!
Jóval lentebb már agyaltuk, hogy -noha elvben igazad is lehetne- mégsem mindegy, hogy dugod be!...
Hi Degu!
Persze, ez egy eltévedt topic (lett, - bár idevalónak indult), régen én kértem, hogy ne tegyék át, mert ''itt laktam'' a monitoroknál... Mostanában már csak passzívkodom (azt aktívan), nem fárasztlak benneteket írásaimmal, de annak idején nagyon élveztem! (Élveztük? Remélem.)
Hi Dani-Amp!
Visszafelé:
A kébelezésről azért én (már) árnyaltabban gondolkodom, csupán csekélyke tapasztalat okán, nem csak úgy a levegőbe beszélek.
Parasztvakítás... Valójában ez a szó önmagában sem tetszik, na de mindegy. Egy reklám célja nyilván jellemezhető hasonló jelentésű szóval, de én nem egy ''cég'' vagyok, aki el akar sózni vmi gyenge dolgot jó pénzért... nem veszlek palira Benneteket semmi érdekem nem fűződik ehhez, (nincs gégecsőgyáram pl.,) csupán leírtam a tapasztalataimat.
A Paksos már egy izgalmas kérdés! Szaklapban olvastam már éppen ezen siránkozni szakírót. De én nem gondolom így! Mikor a próbánál, a 2m sodrott vezetéket tömörre cseréltem... majd minden hatást megkaptam már, mint amit a teljes ág kiépítése után - talán a mértékében van különbség! Amúgy direkt semmi elméleti megfontolást nem biggyesztettem a jelenség ''alátámasztására''. Rengeteg elmélet kering, engem ezek fárasztanak. Régebben gondolkodtam azon, hogy (autó)akkumulátorról hajtanám a rendszert (''váltakozóáramúsítás'' után). A Technics előfok ezt meg is valósítja kicsiben: a hatásról már nyilatkoztam...
Hi Biker!
Vazz, persze, hogy mm^2! Amikor írtam, kínosan ki is tettem mindenhavá... aztán leszedtem. A szabványokhoz nem értek, bár logikus, hogy keresztmetszet szerepel... (R=ró*l/A)
De a 2,5-ös tömör réz... Olyan Vastag volt! :D Másrészről lelki szemeim előtt láttam már régóta a (félreértelmezetten) 1 centi átmérőjű vezetéket. Az már lenne valami! És olyan szépen szólt! :DDD És persze, hogy nem mindegy! B.O.C.S. mindenkinek/től!
A biztosítékot azért... gondolom egyetértéseddel, mégsem cserélném 200A-esre! Pedig akkor hogy szólhatna! Affrancba!
Ha a Te hálózatod helyből régről ilyen, akkor...
Hogy élvezel-e, azt nem tudom.
Talán, ha a partnered segít?! :)
(Amúgy léteznek szellemi élvezetek is, mint tudjuk, és ezek... talán még...
Kicsit el van cseszve a világ. Szocializáltan kell viselkedni, meg összeférhetően... stb. Fárasztó! Néha ki kell engedni. Így tudunk működni hosszú távon is. De ha valaki erre szellemi katarzist keres, ami ugyan olyan jó, csak még a fejed sem fáj másnap, az ''megvetendő'', ''kinevetendő''... Míg ha elmegy egy diszkóba, beiszik, bedrogozik stb. stb. az teljesen elfogadott. Én már nem járok diszkóba, mert még megkérdeznék: ''Mit keresel itt, nagypapa?'' :DDD De, őszintén?!... régen sem élveztem!) -
morzsol
aktív tag
Hi Evribádi!
Nagyon röviden a lényeg:
Készíts egy hosszabbítót tömör (réz) vezetékből és csatlakoztasd közvetlenül a villanyórára. Leginkább egy olvadóbiztosíték után persze. 1 cm átmérőjű vezetéket ajánlanak vagy min. 6 mm-est! :) Ja - és NE Te csináld, hanem a villanyszerelő!
Ne dugj bele mást, csak audio komponenst - és így hallgasd! Ha igazán ''igényes'' (=őrült) vagy, akkor készíts külön ágat a forráskomponenseknek, az erősítőnek, ... még további bontás (digitális/analóg, stb.) lehetséges. Szal ehhez ad a cikk gyakorlati segítséget/tanácsot/útmutatást a szóbajöhető csatlakozók típusával (1 cm-es vezeték befogatása!), egyebekkel kapcsolatban. Azt mondják, kell némi idő, míg ''beég'' és hogy a 6-os nagyon jó, de a 10-es... az egy másik univerzum.
Én csináltam egyet, persze csak 2,5 mm-esből. Olyan ágra kötöttem, ahol csak Ohmos fogyasztók vannak (sütő)... és most így hallgatom. És sokkal jobb nekem. Ezért már vadászom a 10-es vezetéket... :)
Na jó, ennyire sültbolond én sem vagyok, előtte kipróbáltam egy sima, ''falba dugható'' hosszabbítóval. Egy régi hosszabbító sodrott vezetékét kicseréltem egy -azóta már hangfalvezetékként nem használt- 2m-es 2,5-es tömör réz vezetékre.
Életveszélyes volt, rá sem bítam rakni a fedelét, de a hatástól simán a földre ültem!
Másnap a Prakti...-be el, 10 m gégecső < 500 Ft, 10 m fekete és kék 2,5-ös tömör réz vezeték < 1000 Ft, új 3-as elosztó... az egy kicsit több volt. Két napig nézegettem létráról a ''dobozainkat'' fázis cerkával meg műszerrel. Lassan (kényelmetlen a létra!) megtaláltam a legjobb ágat... egy kis fúrás, töffködés a gégecsőbe, és kész.
Persze lelki füleimmel már hallom a kibicelőket, kétkedőket... - de sebaj! Próbáljátok ki inkább!
A hatás mértékéről vmit azért.
Régebben 2 dobozos Technics erősítőt hajtottam, az előfoka akkura átkapcsolható volt. Valóban, akkuval mintha(!) levegősebb, könnyedebb lett volna a hangja, de szinte mindegy. A különbség akár felejthető is. ENNEK a hatása kb. 10x-ese az akkus megoldásénak. (És még lehet, hogy alulértékelem.) A hang sokkal ''intelligensebb''. Cseréltem már összekötő kábelt (''interkonnekt''), hangfalvezetéket... ''Jó anyag'' esetén (pl. VdH) mindíg ez a summázat: ''a Hang sokkal intelligensebb, nemesebb lett'' - de most a nemesedés mértéke ... félek még nagyobb is, mint az előző esetekben.
(Az ár meg a töredéke. Milyen kár... Ez már csak így szokott lenni.)
Előre ''borítékoltam'' a kívánt hatást, hogy mit is várok az új ''rendszertől'': dinamikusabb hang, határozottabb felütések és jobb térbeli szeparáció. Szinte bizos voltam, hogy ezt kapom - és ezzel elégedett leszek. Nem ez történt, ill. nem így. Nem ilyen ''egyszerűen''.
A hang sokkal ''gyorsabb'' és dinamikusabb lett, de nem minden hangszeré! Vannak, amelyek puhábbak, lágyabbak lettek, ''analógosabbak'', így jobban eltalálják a saját karakterüket. Valódibbak lettek a hangszerek. És sokkal több hangszer ''lett''. 2-3x annyi hallható, mint eddig. Ez részben úgy, hogy az eddig hallottakról kiderült, hogy több különböző hangszer szólaltatja meg a dallamot egyszerre (vagy vokálozik magával az énekes); részben pedig úgy, hogy eddig nem hallható effektek, hangszerek jönnek elő a semmiből! Egy hangzó hang pedig sokkal több időbeli változatosságot, tremolót mutat, mint eddig. A szetereó nem élesebb jobb/bal elkülönítést ad, hanem valami sokkal dúsabb, nagyvonalúbb mélységbeli tagozódást. A jobb felvételek sokkal jobbak, a gyengébbek pedig jobban hallhatóan gyengék lettek, de mégis élvezhetőbbek. Pongyolaságuk nyilvánvalóbbá vált, s ez mégis emeli a hallgathatóság mértékét.
Ha valóban azt kapom, amit vártam (borítékoltam), nagyon rosszul jártam volna. Így gazdag, puha de élő, térbeli lett a zene. Intelligens - olyan, amit előre nem lehetett volna jósolni...
És ami még fontos lehet: Ugyanazokkal a készülékekkel éri el azt hatást az ember, mintha (jóval) feljebb cserélt volna - de elmaradnak az átszokás kínlódásos elvonási tünetei, amik szinte mindíg jelentkeznek ilyen esetekben!
És persze a rosszul fordított villásdugók irányát még könnyebben meg lehet állapítani! -
morzsol
aktív tag
Néha teszek (igen) gyenge próbálkozást a téma felelevenítésére, de... nem veszik fel a kesztyűt. Mit tegyünk. Sokminden lehetne még, de egy kicsit kifulladt mindenkiben.
Én alapvetően azt nem értettem, hogy miért ne lehetne ajánlani a ''dugóforgatást'', ha egyszer a (szar) készülékek másképp szólnak a különböző állásoknál - miközben a legtöbbünknek csak ilyenek (szarok) jutnak (= szarból várat).
A VÉLETLEN mennyivel és mitől legitimebb dolog egy TUDATOS választásnál. De lehet, hogy félreértettem az ellenérzéseket/ellenvéleményeket.
Viszont a most futó HiFi-Piacban van egy jó (hosszú) cikk (a volt HiFi magazin főszerkesztőjétől) egy (olcsó) otthoni ''áramellátó hálózat'' kiépítéséről (egészen a villanyórától a kiindulva) - kifejezetten a zenereprodukáló berendezések számára. Már a stílusát is jó olvasni! :)
[Szerkesztve] -
morzsol
aktív tag
A sötétben jobban szól... tényleg van.
A barátnőmnél is megfigyeltem anno, hogy sötétben sokkal színesebb a hangja, pedig ő nem is villanyról működik! Szal... :) - de van valakinek kifogása az ellen, ha ezt ajánlják, alkalmazzák, bármi is legyen a oka/magyarázata?!
(Éppen van kézenfekvő...) -
morzsol
aktív tag
Óh, hát még éltek?! Már kezdtem azt hinni, hogy... :O (Ezek örömkönnyek!)
buék!!! -
morzsol
aktív tag
(Látom lebukok, én most a skótot játszom. Keveset akarok adni (az időmből) és sokat akarok kapni (a máséból). De, ha vkinek csak egy jó kérdése lenne esetleg... - az nem sok idő! - De felszabadíthat vele erőforrásokat másoknál (agyi adrenalin-tolulás), akik most csak fuldoklanak benne...)
Na jó, erőszakosabb leszek és még kipréseltem magamból, hogy #344 szerint torzítja a jelalakot, és így az egyre magasabb frekvenciák felé haladva teljesen lehetetlenné válik az alkalmazása...
(Egyáltalán ez jó értelmezés?! ...és milyen rideg ezt a gyönyörű esszét így lecsupaszítani! ...Emberi fogyasztásra alkalmatlanná válik.)
De mennyire magas frekvenciákon?! És mennyire torzítja?!
Még! Sok ilyen gyöngyszemet akajok!! És hol a folytatás? Még akajok! :O -
morzsol
aktív tag
Egy kis szellemi élvezet hiányzik az életemből... Akár már koldulnék is érte. Nem szánna meg vki?! (Annyi elvarratlan szál van, nem akarok most egyet se erőszakosan előráncigálni. Ha valaki szívesen megnyilatkozna. A negatív visszacsatolásról birtokomban lévő kevéske információval nem merek a nagyközönség elé állni. Kb. annyi lenne, hogy alkalmazása ''kisimítja'' a frekvenciamenetet, és csökkenti az alkatrészek szórásából eredő következményeket. Talán ennyi az összes pozitívum. (?))
-
morzsol
aktív tag
Édes Sárkánykám, nem haragszik senki, élvezettel olvassuk beszámolóidat! - De ha mindenkit elküldesssz, akkor ki lesz az olvasóközönség? Ha végül senki nem mer kérdezni, (hátha nem elég magasröptű...) - akkor mire születnek válaszok, amin élvezkedhetnénk... Mindannyian veszítenénk ekkor. - Csak ezért bátorkodtam... :)
(Sajnos én szoktam meg nem engedhető hangon nyilatkozni. Olyankor * * * és nem tudok másképp. De utólag mindíg örülnék egy módosítási lehetőségnek. Gondoltam, hátha Te is... - Bocs, ha nem. :U )
A #341-et ismét beszúrhatnám! Gondolatban meg is tettem, csak nem akarom (tovább) hígítani... -
morzsol
aktív tag
Na, de drága Szalma! Édes kis sárkánykám! Hazajövök... ejnye-ejnye - mit látok!? Hát nem ismerek Rád! Mintha nem is Te lennél az, akinek a minap csontig nyaltam, hogy mecsoda úriember, meg ilyenek... aki mindíg szépen elköszön, hogy ''szeretettel''... Ezt máshogyan értelmezni sem tudom, csak úgy, hogy feltételezem: feltörték a jelszavad és most valaki visszaél a Neveddel hitelrontás céljából... mert ugye Te sem akarhatod komolyan, hogy aki ide belép (és találkozik Veled), az érezze rosszul magát azért, mert csupán egy villásdugót tud megfordítani maximum és hát... máshoz nem ért!
Most akarja megtanulni!!! De hát szerintem ezt Te tudod! (Csak egy kicsit elfelejtetted??)
Szeretettel:
-morzsol-
( :D ) -
morzsol
aktív tag
Esetleg itt találhattok érdekes dolgokat... (ha még nem ismernétek) ...meg visszább is.
[L]http://www.cdrinfo.com/Sections/Articles/Specific.asp?ArticleHeadline=Writing%20Quality&Series=0[/L] -
morzsol
aktív tag
Én még gondolatban válaszolgatok, meg kérdzgetek, de a technikai megvalósítás már nem olyan OK, a családi életem rendesen szétzilálta az az 1-2 hét, míg ''OFF-ban'' volt. :DDD
Kis történet zakatol a fejemben a rézorrúról, Kepler (átmeneti) munkaadójáról, és adatszolgáltatójáról...de nem bír eszembe jutni a neve, a tdíj meg ketyeg.! : (((
Aztán szépen összejött(et)ek hifi hardver szakértők... Valamit írhatnátok az (alapvető) erősítő kapcsolásokról, meg előnyeikről, hátrányaikról, negatív visszacsatolásról, mert... az alapabb könyvekben (bevezetés a ...) porhintés van csak róluk. A negatív viszacsatolást pl. istenítik... ilyenekre gondolok. Mitől jó a komplementer kapcsolás? (Jó?) stb.
Vagy, mit tehet egy műszaki ember egy eszköz fejlesztéséért, ha értelmezhető mérési eredmények kevesen akadnak a kezébe róla, de ő mégis szeretne fejleszteni, nem elégszik meg az elegáns ''semmit sem tehetsz''-el...
Vagy bármit írhattok, az mind jó... monitornak(?)! -
-
morzsol
aktív tag
Hát... ez elég érzékletes volt... A Floyd említése varázsigeként hatott...
Mondjuk nekem a legnagyobb hiányérzetem korábban a komolyzene lehallgatása terén jelentkezett, ezt pilllanatnyilag úgy tűnik, sikerült felszámolnom. Itt továbbra sem érzem a háttérhangok hiányát, a klasszikus elrendezés miatt. (Koncerten is előröl jön a zene)
A 4 csatornának viszont ilyen esetben gondolom illik teljesen egyformának lennie hardverileg, márpedig ezt megduplázni biztosan nem tudom. (Anyagi okok miatt sem.) - De időnként izgat azért egy kicsit, aztán elhal.
Az SACD-ről nagyon jókat olvastam én is, sokak szerint az LP sírját megásta végleg... A sajtó minden (általam ismert) alkalommal (kicsiny) előnyéről nyilatkozik a DVD-A-val szemben... Persze kell a jó felvétel, mert ha nincs, akkor ez is csak kb. annyi mint egy CD. (Sajna ez csak olvasmányélmény.) Viszont akkor drága új korongok... mikor már ''annyi'' CD van... épp ezért tettem le róla pillanatnyilag. Sokáig flörtöltem egy filipsz dvd963sa-val, rengeteg tesztet elolvastam, (borzalmasan szórtak!,) de végül is a nem túl egyértelmű CD eredményei meghátrálásra késztettek. A CD játszót akkor el kellene adni, viszont így a ''sok'' meglévő lemeznél visszalépést érnék el esetleg csak, az 5-6 új korong bravúrja ellenében... Most várakozok, és 963-at sem látok már. (Ha esetleg ez is csak olyan, mint a 963MB... :) egy-egy izgalmas ill. ''meleg'' terület itt a bőröm alatt valahol. Beférkőznek a tudatodba, beépülnek a lényedbe. Ha Sosztakovics bejön, akkor tudom ajánlani Prokofjevet, (...na, nem a Péter és a Farkast,) hegedű/zongoraversenyei ''univerzumisztikus'' élmények... Sosztakovics talán inkább egy őrült nagy ''gegg'', de Prokofjev... (És nincs mit tenni, ez itten kérem szocreál...)
Ööööö, azt hiszem, ezt abba kellene hagyni, mert a többiek lázas hanyógörcsökben törnek ki... ennyi szubjektiv megnyilatkozás és... ilyen téma láttán... - BŐőőöööö! ... De... atomjó volt... csak ennyi, ilyen jellegű mondaton (meg a tárgyán) törni a fejem-&! Kínos, mi?! (Nincs ilyen topic??)
Na most ennnyi... (Nem tudok visszakapcsolni...)
Jaaa, azt mondják, a SACD játszók CD/SACD lejátszó képessége nagyon különböző is lehet... Van erről vmi tapasztalatod esetleg? -
morzsol
aktív tag
A zene a lényeg, a többi csak jó, ha van - de soxor nem is hiányzik!
- Bár nem értem, hogy miért... Nekem is vannak walkman-nel, vagy sztereo rádiós-magnóval (de MP3-al is) szerzett örök zenei élményeim.... (Ahh!) És nem volt hiányérzet... Valaki elmagyarázhatja, hogy milyen pszichofizikai-biofiziológaiaiaiai magyarázata van ennek...
Egy ''nagy'' (a fentiektől nagyságrendekkel drágább) rendszer viszont soxor borzalmasan, űröketvéső hiányérzettel tud szólni... Mondjuk, az elé direkte odaülsz, ''figyelsz'' - és kiderül, hogy nincs mire. A könnyebb műfajok persze ilyenkor is hatalmas előnyben vannak egy kevés mikrofonnal felvett, nem kevert, sok (közismert hangszínű!) hangszeres zeneművel szemben. Ezeket egy gyenge lánc nem tudja eladni. Végtelenszer nehezebb feladat, mint egy soksávos, panorámázott, szintetizátor egyveleg, ahol olyannak fogadod el, amit hallassssz, mint amilyennek éppen hallod, mert nincs belső mintád róla - és mesterséges a tér is, amiben ''születik''. -
morzsol
aktív tag
Jaaaaaaaj!... Fanatikus tag lettem... pffffffűűű..... ez már ílllyesztően hangzik!
.... Elgondolkodom, hogy kivizsgáltassam-e magam!!! :F -
morzsol
aktív tag
Szívesen reagálnék más hozzászólásaira is, de ... csak Toeri mondatait értem úgy-ahogy. (Szerinte sehogy. - Félre. :) ) A többiek problémáját... hát... nem.
(Valamit olvastam, hogy Szalmának ... velem, de nem értem, hogy mi. :U ) -
morzsol
aktív tag
Hali Toeri!
#269 első sorai: :):)
Nem akarom lefordítani, csak értelmezem, - lefordítom magamnak, hangosan, hogy látható legyen, hogy értem (félre).
Az előző levelet úgy is kezdhettem volna, hogy ha ilyen ütemben számoljuk fel a félreértéseket, akkor a jövő héttől nem lesz miről beszélni... - de az csak jobban hangzott, hogy olvasod-e a saját leveleidet?
Na, ez most is egyre közeledett - ill. világosabbá vált, hogy mi is a különbség(?).
Szigorúan véve igazad van, csak az értékelhető objektíven, ami mérhető, számszerűen kifejezhető. Minden más pedig szubjektív. (''Tudom, tanultam, csak a zene már szétmosta az agyam!'') De ez nagyon nagy szigor. Egy gyorsítóberendezés építésekor ne is térjenek el ettől. Azt sem szertném, ha a processzoromat ennél megengedőbb szemlélet szerint tervezték volna, stb., stb.
És azt sem tudom valójában, hogy egyáltalán a méréstechnika hol tart ezen a területen. Csak azt rémlik, hogy miféléket szoktak mérni, és azt, hogy ezek, egy meghallgatásos teszten mennyire jönnek vissza. A mért értékek többnyire hallhatók is, de nem ezek szoktak a szubjektív ítéletben a legdominánsabbak lenni. Hanem valami ezek feletti maghaság. A mért és a még nem mérhető együttese. A ''lelke'' - ne kapj frászt! Nem akarok ködösíteni, semmi célom vele, és atomra örülnék már, ha az adatlap alapján vásárolni lehetne... De jelenleg nem ez a valóság. Sokáig nem is lesz az. És mintha nem is törekednének rá.(?)
Te azt veted a szememre, hogy objektivizálom a szubjektív dolgokat.
Én meg azt gondolom, hogy Te relativizálod el az objektívek egy fontos, jelentős részhalmazát.
Szerintem, a belügyéres példa nem jó. :( Én épp azt állítom, hogy noha nem számszerűsíthetők (még) a dolgok, de ennek ellenére, ettől az 1 ténytől még nem másznak szét ennyire a viszonylatok! Én azt gondolom, hogy igenis megítélhetők (kellően!!) objektíven a dolgok - (nem pozitron emissziós tomográfról van szó) és úgy gondolom, hogy valójában csak 1 fajta JÓ készülék létezhet. Ha ez lenne, a hallgatói megegyeznének abban, hogy ez a hang tökéletes... és nem is akarnának mást, nem lenne hiányérzetük. Ez jó lenne Jazz-re, szóló zongorára, és az ezrek szimfóniájára is, és hevi koncertre megalkuvás nélkül. Pont az a baj, hogy ilyen nincs. Van az egész, és minden készülék csak ennek egy valamely részhalmazát képes nyújtani. És itt jön be a szubjektivitás, itt jön be az izlés, hogy kinek mely szeletke a fontosabb, (és persze mennyiért,) és így már lehet vitatkozni, meg szubjektive veszekedni. De azt gondolom, hogy a hangról, mint objektíve létezőről azért még lehet kellően objektív megnyilatkozásokat tenni. Meg lehet egyezni abban, hogy az milyen. És ehhez az objektíve létező, de nem számszerűsíthető dologhoz amellett még lehet szubjektíve viszonyulni. De megállapodhatnak róla, hogy az valójában (kb.) milyen.
Nincs etalonom: ők különbözőt választanak, mert eltér az ízlésük.
Van etalonom, de nem tudnak róla - számukra nincs: ők különbözőt... ld előbb.
Van etalonom, meg is mutatom -ez az egyetlen üdvözítő hang!- ... ők ettől másképp fognak viselkedni? - Akkor ott már baj van.
Ha valakinek olyan az ízlése, és egy vmilyen készülék hangja tetszik neki, nem tudom mit változtat rajta, ha adok neki mellé egy listát arról, hogy ez miben is tér el egy (valóban objektív) etalontól... A másik tetszett neki, mert még nem látta a számokat? - De gyorsan visszakozik?
Szegény Pierre (én is ''tudtam, csak nem sejtettem'' - a billenyűk az utolsókat már nem mindíg veszik be! :B )
''A világnak elég sok idejébe telt míg feltalálta magát a tudományos módszer-t. De ha már megvan, nem kéne elvetni csak azért, mert néha nem tetszik ami kijön belőle.'' - nem tudom én mikor tettem ilyet. De a ''t.m.'' csak nem tehet arról, hogy vannak ''pénzügyi szempontok'' is a döntések meghozatalakor. Ezt már csak nem kellene számonkérni rajta: (#244) Vagyis, úgy gondolom, mégiscsak eredményes.
''Megfigyeléseik helyességét ez befolyásolta, de nem ez döntötte el, hogy mennyire hitelesek vagy tudományosak azok.'' - minden mérés üdvözölve van! De hát most épp hiányoznak, nem ez a probléma? Vannak, de nem elég pontosak, nem elég kifinomultak... stb. És engem hidegen hagy, hogy most a ''mérések módszertanának'' mely elemében rejlik a pontosság hiánya. Mérjük, csak nem tudjuk kellően kiértékelni... Sosem állítottam a mérésekről semmi negatívat, ha csak azt nem, hogy még hiányosak... De ez nagyon nem Galilei/Bruno esete. Ott épp fordítva volt.
Re Ui2 Nemtom mi az a bestof... A HE repertoire... arra reagálok, amiket mondassz, a szarkupac Gesuztól jön... De vannak klisék, én is hallottam. Viszont pont fordítva gondolom...
Re Ui3 ???
Re Ui4 még emésztem : )
#xxx sz@r/vár... Én (mindíg) CSAK a magam rendelkezésére álló ... régióról nyilatkozom. Nem valami abszolúte értendő kinyilatkozás. Nem a rendelkezésre álló összes erőforrás ledegradálása. - Bocs! -
morzsol
aktív tag
Az én fülem szerint:
- A Hi-fi az egy szabvány (DIN 455xx(?) - régen feszt ezt szajkózták) és nem túl komoly elvárásokat támaszt.
- A High-End nálam egy ÁRBELI értékkategória. Mind a kettő elég pejoratívan cseng már.
Én max. zenekedvelő vagyok (szeretnék lenni), nem hifista, meg high-endes. Ezért...
- Az audiofil/audifil számomra a legelfogadhatóbb.
Vannak gyártók, akik ilyen igényű készülékeket (is) készítenek még. Sokan közülük teljesen ismeretlenek. -
morzsol
aktív tag
Hi Toeri!
Te olvasod is, amiket írsz?! :) )
(De hát ennek is mérhető a hatása? Mert VAN.)
A placebót majd máskor.
Ui.: ...és nem is mondtad, hogy a kürí-m tetszett-e! Mondjuk, a végére még bekellene szúrni, hogy ...kot-kot-kot ... és a lovak alá ugrott. (Bár lehet, hogy mégsem hiányzik. : ( Viszont kínrím jellege még csiszoltabban ékeskedne! :) ) -
morzsol
aktív tag
Bazz... ez a pofa élvezi, ha beszólhat!... :DD
Nekem ez egy kicsit visszafelé kezd hangzani...
Amit nem tudunk (még!) mérni, azt ne is halljátok! Ha valamit hallotok, akkor bennetek van a hiba, az szubjektív, esetleges és említésre sem érdemes ''törpe minoritás''. Széplelkű szenvelgés. Ja, meg placebó, önámítás az öncsalóknak, akik eleve csak az önáltatás sovánka kenyerére alapozhatják öntudatlan életük ömtudatlanul - hisz másuk úgysem lehet.
Ez sztem szakmai sovinizmus. Én meg azt mondom: - Tanuljatok meg mérni rendesen! Amit nem tudok mérni, az nem létezik? Amit nem tudok mérni, arról ne vegyek tudomást? Nem érdemes róla vitatkozni?... Hát mitől jutna előbbre a világ. Hamarjába kellene vmi fizikakultúrtörténeti ellenpélda!... Pier Curie - mivel nem ismerte még a radioaktivitás valódi okát, hiába hordozta mellényzsebében egy üvegszelencében kicsiny kikinlasztott rádiumát (hogy mutogassa az ámuló-világnak világító-mivoltát) - szóval, mert itt e Földön tudatlan lakott, ezért hát őtőle rákot sem kapott... pláne nem ebédre, helyette csupán csak ennyit mondott, hogy: kot-kot kot!
Ami nem mérhető, az a szubjektivitás világába száműzendő és ott is üldözendő dolog.
Avagy definíció:A szubjektív az, ami nem mérhető.
Sztem ez hibás. Ez ennél sokkal tágabb dolog. Az objektív jelenségek világa nem ér véget a mérhetőséggel. Vannak mérhető és még nem mérhető objektíve létező dolgok. Egy objektíve létező dologról alkotott egyéni vélemény lehet szubjektív. A dolog van, csak mindenki másképp gondolkodik róla. Mákostészta. Van, aki szereti, van aki nem. Ez vélemény, ez szubjektív. Egyszerű. Vannak bonyolultabb objektíve létező dolgok is. Pl. egy Film. Az ítéletemtől függetlenül létezik. Nem szubjetív. Amit gondolok róla, az szubjektív. Meg amit más. (De esetleg értékes! És jó róla vitatkozni, persze nem itt a PH!-n a monitorok között.) Ha valaminek az objektivitása (létezése) szubjektív - valaki szerint van, más szerint nincs, na az a placebo.
Tehát sztem vannak nem mérhető(?), de objektíve létező, és még bőven nem szubjektív jelenségek, amikkel igenis kell, érdemes foglalkozni.
''Ezért szigorúan műszaki oldalról szemlélve a változtatásnak ott/akkor van értelme, ahol/amikor a különbség(ek) konzekvensen mérhető(ek) (objektív és számszerűsíthető valamilyen módszerrel) ÉS belül van a lehetőségeinken a változtatás módja. ''
- Itt a hifiben sztem megfordul a rangsor. Rengeteg változtatás áll módunkban, aminek műszeresen a hangban(!) nem mérhető esetleg a hozadéka, de mert érzékszervvvel hallható, ezért mégis akceptálható. Végülis, ha így lenne, ahogy mondod, akkor egy készülékről az adatlapja alapján meg lehetne mondani, hogy milyen, érdemes-e megvenni, meg sem kellene hallgatni. Persze! De akkor valószínűleg a műszereimet kötném csak rá és azokat élveztetném rajta.
Egy emberről is sok paramétert lehet mérni. Vérnyomás, EKG, EEG... mégsem gondolja senki, hogy ezen paraméterek alapján bárki is házasságot szertne kötni egy másik emberrel.
Két veszély van ezek szerint:
1. Hogy objektíve létező dolgokat elrelativizálva a szubjektívbe préselünk és ott mint feleslegeset ''megsemmisítünk'' - Műszakiak előnyben... ill. a fordítottja:
2. Hogy a csupán a szubjektumban létező apró, zörgő kis belső zajokat felnagyítva, abszolutizálva az objektív világba vetítenek bele - művészek, széplelkek, elmebetegek előnyben...
Én bízom abban, hogy azért létezik középút... -
morzsol
aktív tag
Jé, de jó kis topic! - Mintha már láttam volna...
1. Atomra érdekelne vmi magyarázat a 2 kábellel felvett hang különbözőségéről!
2. Én azt tanultam itt - de lehet, hogy csak a felületes, és félsűrűségű olvasás áldozata vagyok - hogy ugye, ha egy erősítő másképp szól, ha megfordítjuk a dugóját, akkor az szar. Ha egy meghajtó másképp olvassa uazt az információt (eredeti & írott lemezről), akkor az szar. - És innentől a mérnöki szemléletet a probléma nem érdekli tovább; azaz meg kell építeni rendesen. (Senkinek sem akarok a szájába adni semmit! :) Jól értem?)
Én azért örülök ennek, mert tisztult a kép. Nekem egy erősítő egyben (technikai értelemben) ''egy fekete doboz'' (*): bemenet, kimenet, meg szabályzási lehetőség. És nem foglalkoztam azzal, hogy mely része szar, ha így, vagy úgy viselkedik külső hatásra... számomra EZ volt a lényegtelen információ, hogy egyáltalán van belseje - annál inkább érdekelt az, hogy tökéletlenségénél fogva mégis jó irányba befolyásolhatom a működését, amit ha módomban áll, (bizonyos korlátok között) meg is teszek. A szigorú műszaki szemlélet értelmében viszont EZ lényegtelen információ és a kuruzslások kategóriájába tartozik. Taszító lehet. ((*) Nem szőkenő effektus: egyszerűen egy készülék sem lépheti át saját árnyékát. Tuningolhatod, de csak egy küszöbig, aztán jobban megépítettet kell venned. Ha viszont jól széttúrtad belül, akkor nem fognak kapkodni érte. Mondhatod, hogy ennyivel-annyival jobban szól pedig. Így aztán elfelejtjük azt, hogy a dobozoknak belseje is van.) Van még itt valaki??
Ugyanezt értem a CD esetében... ''Ha valaki másképp olvassa, a lemezt, akkor szar'' (aki olvassa). De úgy gondolom, a jelenség ettől még létezhet, szólhat másképp, csak az a mérnökök szemében a szemétben való turkálással egyenértékű, szarral vacakolás. (Ugye jól értem?!) Pontosabban: bármely író kiírja az adatokat, akár 52x-esen (van ilyen őrült?), akkor AZ adat értelemben kint lesz a lemezen, egy erre felkészített olvasó (pl. saját maga) vissza is olvassa (esetleg többedjére...,) de azt nem állította senki sem, hogy a pit struktúra vizuálisan nagyon hasonlatos lenne az eredeti öntött?/ galvanizált?/ nyomott? lemezhez. A CD pléjernek mindíg kell valamit mondania. Egy gyatrára írt lemezt is folyamatosan kell lejátszania, ha csak annyira felületesen is tudja olvasni, (mint én a topicokat szoktam :) ) akkor is - pláne, ha az írot lemezek olvasására fel sincs készítve - ilyen értelemben bizony lehet különbség az általa szolgáltatott produkciók között. Van? -> Akkor szar! - OK, de attól még létezik.
Van egy gyári CD-m. Nem tudom grabberelni, hibaüzenettel leáll az egyik track - a CD gond nélkül lejátsza. Nem tudtam, hogy baj van vele, míg másolni nem próbáltam. -
morzsol
aktív tag
Szóval Ti is zárójelbe vagytok téve...
Pedig anno...
Hát... mindent a pénz irányít, idejét múlta figurák vagyunk, hogy ezt nem látjuk be, nem 1000-el értünk vele egyet. Annak is megvannak a maga törvényszerűségei, követni kell, különben másfelé folyik. Ennek a világnak nem kellenek a tökéletes dolgok, csak a már éppen elég jók. Alulról jók. ... És sok tekintetben, amik léteznek, már-már elérték ezt a szintet. Persze, lehet új igényeket gerjeszteni, de ezekkel nagyon mellé is lehet fogni. Egy potenciális műigény felállítása pedig nagyon nagy anyagi, szellemi, konspiratív koncentrációt igényel, ezért iszonyat nagyot lehet vele bukni. Borzasztó nyomás alatt kell tartani közvéleményt, folyamatos médiabombázás, állandó mintaadás/súlykolás, az elbitanglók üldözése... Csak kellően összeterelt, urbanizált közösség tartható annyira kontroll alatt, hogy a hatásfok elegendő lehessen...
És iszonyatos koncentrálódások alakulnak ki... A Föld egy-egy pont
ján (oszlopdiagrammmon szemléltetve) az információ-/a technológiai-/az agy-/a pénz-koncentráció már kib@ssza a plafont, mindenütt máshol meg csak Holdkőzet. Ott legfeljebb arra kell a szakember, hogy bedugjon a konnekt-orba egy villlásdugót! (Hát kapcsolódik ez! Ennek ne lenne köze a címhez?! :) ) Magyarítson egy szoftvert... Ha valaki + ''túlképzett'' és beépített eszközrendszerét nem tudja működtetni/lekötni, akkor magaellen fordul. Tuggyák ezt az OM-ben, azért butítják az iskolarendszert, nehogy (ön)elégedetlen értelmiségieket gyártsanak futószalllagon. :DD
A hang jobban érdekel... De most az sem. Én (kicsit) most (lehet, hogy) hagyom sűlyedni... (A benne rejlő információt persze még nem sikerült feldolgoznom. - De más (számomra) izgi topicjaim is mennek lefelé, mint a balta, mert képtelen vagyok (agyban) utánnuk mászni. 0. verzióban betöltötték a szerepüket... és mindíg(?) jön vmi érdekes.) -
morzsol
aktív tag
Bocs, nem bírom tovább az új bőrömben, bármit ígértem is, mégiscsak visszaváltozom! Isszonyatos volt.
Amúgy végre a fórum kezd magához térni... monitoros témák vannak ismét fölül! -
morzsol
aktív tag
A téma, meg a szemlélet... Semmit sem a konkrét személyek kapnak, senki nem is nekik szánja, de aki azonosúl vele, az magára veheti. Én eddig min. 2x estem bele... Nagyobb távolságtartás, meg kívülről szemlélés... tudom. (Csak én vagyok ilyen hüly-e?!) Amúgy ez a kábelhang... A ''szakirodalom'' -külföldi is- feszt ezt használja. Mikor először olvassa az ember, hülyén hangzik, de érti - +tecccik!, aztán átveszi. (Én.) Viszont csak tiszta fogalmakkal lehet előre jutni. A pongyola fogalmazás az egész gondolkodást köddel borítja, ahol előbb-utóbb már fény sem jelenik meg. Ez tutti. Kérdés már csak az, ki milyen messzire akar jutni. Én ebből leckét(?) kaptam -azzal, hogy pofonvágtam magam vele... (de a kéz a Tied!), és jó tisztábban látni. Egy kapaszkodó a ''fény'' felé. A köddel még vitatkozni sem lehet. Feloszlatni csak.
-
morzsol
aktív tag
(A képernyők vegyi- és hányásmentesítése után... - lehet folytatni! :DDD
Szerettem volna árnyalni a ''verbális'' -itt írott- tartalmat ''metakommunikációs'' jelekkel -itt ezek a pattogó, vinnyogó kis pofák-, de nem találtam a megfelelőt. Mivel azért komolyan gondoltam, egy :DD ) -
morzsol
aktív tag
''Ui. A legjobb szó rám a kíméletlenség. (És néha még cinikus is tudok lenni.)''
Ez 1000-el átjön. Én is kaptam belőle, asszem. És mert nem értettem, miért, ezért bosszantott.
De!
Itt most történt valami!
(Felcsendült egy harmónia... meghasadt valami evidencia... (ahh!))
Komolyan.
És nem jutok szóhoz... ilyesmit tudok csak rebegni: ''köszönöm!'' :) -
morzsol
aktív tag
De baj?! Már értem. Érted, hogy értem.
Ez egy módszer. Eredményes. Nem tecccik. Nem teccik, mer eredményes :) Nem teccik, mert fájdalmas. Rideg, nem belőlem való.
Amúgy megtaláltam a fraktál-túlmintavételezést. Ilyen a hang! Ha már egyszer nincs fületek, legalább meg tuggyátok nézni! Nézzétek! Zene süketeknek! Teccik? Ez kell nektek?
[L]http://www.dpreview.com/learn/Glossary/Digital_Imaging/Interpolation_01.htm[/L]
(Nehogy elkezdjetek vitatkozni ezzel a sok ökörséggel! Gondolom, ilyesmit vártok egy ''széplelkű baromtól''! Csak próbálok megfelelni az elvárásaitoknak!
- Hűha, ez túl jól sikerült, csak nem hasonlít hozzám?! :DDD)
De magáról a képekről nyilatkozhattok. (Mert mintha egy kicsit leült volna. Nálam. Elfáradtam. - Pláne, ha az éjszakát elmesélném... :(( ) -
morzsol
aktív tag
Sosem lehet elég körültekintően szövegelni!
(Jó lenne, ha ezt én is tudatosítanám magamban ''bosszankodós'' esetekre.)
...Meg kell azonban védenem a #111-es kijelentést, mert csupán egy rendszeres, következetes gondolkodásmód kinyilatkoztatása. Egy hatékony módszer (vég)terméke. E nélkül valószínűleg, még a tábortűz körül üldögélnénk, kapargatva a hamut dideregve, és nem itt a monitor mögött napoztatnánk arcunkat.
De metsző élessége szinte fáj. (Kényszeres érzéstől indíttatva le is kellett pattintanom.) -
morzsol
aktív tag
Szigorúan kérdőjellel kérem! A mondat eredeti tartalma valóban egy ilyen értelmű kijelentés sorozat - ld. #111 - amit én éppen megkérdőjelezek a későbbiekben. Ne nekem tulajdonítsák ezt a kijelentést! Én csak zanzásítva idéztem! Minek terméke lett eme szörnyike. Ha tetszik, Neked adom, de nem az enyém! :)
-
morzsol
aktív tag
''...ha 1altalan vannak azok nem mernokok :) ''
Hú, nagyon sajnálnám, ha az jönne le, hogy bármi bajom van velük önmagában!
Semmi ilyen nincs! Ha ezt nem, mint szerszámot használják másnak a ledöfésére, ütlegelésére. Mert sztem erre a címek/rangok nem alkalmasak. Mérnöközök és közben szögletes dolgokat, féligazságokat, demagógiákat(?) mondok... Ezzel inkább csökkentem presztizsét. Én úgy gondolom, hogy mi itt rózsaszín amőbák, oroszlánok, és papagájok vagyunk... nem gondolom, hogy itt arra van szükség, hogy diplomáink számával legyezgessük saját hiúságunk. Amit mondunk, önmagát minősíti. Ha hülyeség, az sem menti, hogy mérnökként mondtam.
Ez itt tényleg színtiszta demokrácia. Itt nincs ranglétra, amolyan hivatalos. Nem így lenne jó?? De én is mondok demagóg dolgokat, egymást figyelmeztetve viszont értéket is ki tudunk préselni magunkból. És ez valódi szellemi élvezet! Ti nem ezért csináljátok?? -
morzsol
aktív tag
Sajnálom az urat, hogy nem tudja eldönteni, melyik a jobb. De lehet, hogy az én rendszerem válogatósabb ebben a tekintetben. Nálam a különbség ég és föld.
Jó állás: TÉR -> jelenlét érzet = itt vannak a szobában. A rossz állás: SIK, csak a hangfalak síkjában megszólaló hangszerek. Tökéletesen kívül maradsz az egészen, mintha egy KÉP-et néznél. Ja, hangképet. Lehet hallgatni, de nem muszáj. A másikat viszont alig tudod otthagyni/kikapcsolni.
Ha még mindíg nagy az ellenérzés... Megértem. Én már túladtam az első kétdobozos (Rotel elő-végfok) erősítőmön, amikor vettem a fáradtságot, és az újjjal kipróbáltam. Nem volt elég térbeli a hang. Már új kábelt is vettem 10-ért, és mégse. Muszáj volt lépnem vmit! Odaléptem a konnektorhoz... -
morzsol
aktív tag
Na! Mit látok, mit látok?!
Ha figyelmesen olvassa a topicot a kollega, akkor láthatja, hogy ez toeri #111-es hozzászólásának általam kivitelezett zanzásított összefoglalása, noha talán nem jeleztem elég feltűnően függőbeszéd jellegű idézet mivoltát.
Mindazonáltal reagálásának mikéntje számomra önigazolás, mert a fentebb hivatkozott kijelentéseket én a magam részéről rossz néven vettem. S később ellenérvként Heisenberg öklét ráztam meg, persze eltúlzott mértékben úgy, hogy az kishíjján agyonütött!
Felhívnám még a szíves figyelmét a váltakozó áram irányának vizsálatára vonatkozó erőfeszítései hiábavalóságára.
Ennek ellenére a szerzői jogdíjat... , az ügyvédem majd felveszi Önnel a kapcsolatot!
Tisztelettel: morzsol -
morzsol
aktív tag
De akkor miért kell jobb erősítő, mikor az előzőt a tesztek 1000-el ajánlották, el is hitted, meg is vetted, hallgattad is, jó is volt, de egyre kevésbé...
Én értem a placebót egyébként... :) - mármint a sorolt jelenségeket. De azt állítom, hogy azok, amikről én beszélek... - így nem értjük egymást!
...Szal, hogy van akkor az, hogy én szeretném azt hinni a rendszeremről, hogy jól szól, az irodalom biztosít is erről, semmi érdekem nem fűződik hozzá, hogy rossznak gondoljam, de mégsem bírok kihallani belőle annyi információt, ami már elég az agyamnak?! -> csere.
Fontos?! Sosem költöttem pénzet feleslegesen. Nem kell jobb rendszer addig, a míg a meglévőt elég jónak hallom. Nem sznobizmusról van szó, úgy gondolom. Van még pár hobbim, mind költségesek : ( , ezért már csak ezért is szeretném, hogy a meglévő jó legyen! Elemi érdekem. De eddig még cserélni kellett. (Most épp jó.) Akkor itt nem működik a placebó?! (Itt nem értem.)
Ti hallgattok zenét?! Hallottok változásokat, ha pl. némileg elfordítjátok a hangfalat? Egyáltalán van vita közöttünk? (Így nem lenne szabad vitatkoznom(?), hogy nem is tudom, valójában miket mondtatok eddig. De idő! Most se érek rá, csak ez a langyosdrót... túl nagy kísértés...! :) ) -
morzsol
aktív tag
''Csak az a nyüves szemlélet, azt nem tudom elhagyni.'' - akinek van, az istenért, el ne hagyja! Hátha ragad a többire is. És persze teljesen korrekt. De azért próbálja meg érteni a másik felet, ha valóban kommunikálni akarnak. Először, a ''kábel így-úgy szólnál'' utólag már majdnem azért voltam hálás, hogy nem magyaráztad el, hogy nem a kábelből jön ki a hang! :) (Az ilyen vált ki ellenérzéseket, amitől ''mérnöközni'' kell.)
A High-end világhoz semmi közöm. Max. mid-endem van, kis jóindulattal. (Ellentétben Veled, meg sem engedhetném magamnak.) De hallottam már olyan műszaki érvelést, miszerint valaki azért nem költ hangfalra egy (valójában szükséges) nagyobb összeget, mert az agyával tudja, hogy ez a létező legtökéletlenebb láncszem, meg sem lehet kellően jól csinálni, és ő nem hajigálja ki az ablakon a pénzét, inkább más berendezésekre költi... Sztem az ilyennek inkább árt, hogy valójában ért(?) hozzá. (Bár a logikát értem.)
A placebót... asszem nem értem. Ez ugye az, hogy valójában semmi javulás nincs, de én behiszem. (Szinte) hallom. De ezekkel a szinte effektusokkal nem foglalkozom. Azzal nem traktállak benneteket. A dugóforgatás sem ide tartozik. A valóságban ennél nagyságrendekkel nagyobbak a különbségek, bizonsággal megállapíthatók, azokkal is éppelég foglalkozni.
Az lehet, hogy másnak ''túl'' jó cuccosa van, és ő ezért nem hallja, mert ott nem számít. Nekem még csak ilyenekhez volt szerencsém. :)
Sosem akartam senkinek semmit bemagyarázni. Mindenki a maga örömére csinálja. Ha neki nem kell... az az ő baja. - Neki sem baja, mert nem is tudja.
(Én sem sértődök meg, ha kifejezetten nem sértegetnek - de lehet, hogy ezt csak így képzelem.(?) De küldjetek el!... :) )
(Itt a vége már darabos lett. Mozaikok.) -
morzsol
aktív tag
Üdv!
Csak az első sort olvastam, aztán offlájnba megyek...
A filozófiák először mindíg markánsan, agresszíven mutatják meg magukat: ''bekezdenek'', felütés: Ime ez vagyok én! - Utánna kezdenek finomodni, hogy vmi közük is lehessen a valósághoz.
A kiakadós levelemben én a Te/Ti ''felütésetekre'' reagáltam felütéssel... aztán ebből muszáj visszavenni, mert különben demagógia, közelíteni kell az ''élethez''.
Asszem, különböző sarkokból indulunk, (úgy belülről ez jön elsőre) de csak egyfelé haladhatunk. A végén még összeér?!
(Én is műszaki vagyok, de eléggé elb...ott, belülről inkább a másik oldalhoz tartozom. ''Transszexuális''? Transzintellektuális? - De ez túl hízelgő...)
De még mindíg csak az első néhány zenehardver leveleiteknél tartok...
(És mégegyszer, bocs a mérnöközésért... Ki építene nekem CD játszót különben??) :) -
morzsol
aktív tag
2. Ehhez nem értek, tőletek próbálom megérteni, de még nem jutottam fel ideáig...
Annyit láttam már, hogy úgy működik(?), oda, ahol nincsenek is adatok, matematikai formulával interpolál párat... De hát ki birtokol erre egy ''mindenható'' függvényt? Valami lesz, biztos, hogy szól, de... hogy? Képeknél láttam ''fraktál-interpolációt''... hát, ''érdekes'' látvány volt.
3. ''para'': idézőjelben gondoltam, de a sok idézőjel nagyon zavaró, az író pongyolaságáról ordít, (hiszen valami helyett írta azt, ami nem odavaló - és ő is tudja,) ezért leszokóban vagyok róla. De így meg ez zavaró. : (
- Ide, és valójában ez nagyon fontos! Éppen gondolkodtam azon, hogy hogy is 1keveredtem én ebbe a vitába bele? Felléptem, mint valami védelmező lovag... mert olyan indulattal ontották a hülyeséget, de én... filctollak...? ... céltábla lettem. Vagy a célzott lövéseket is magamra vettem.(?) Úgy éreztem rámnyomják. Persze, egy kalap alá vették a kábeleket a filctollakkal. De én ezt le akarom rázni magamról. Semmi közöm ehhez... Annyit hiszek el az előterjesztett jelenségekből, amennyit magam is megtapasztaltam. A többit meg... esetleg figyelem, de nem viszonyulok. Még kipróbálni is lusta vagyok. Kábelek, meg dugó. Nálam ez eddig terjed. Ja meg parafa, tényleg... De tegyétek a CD-t hűtőbe, istenítik! (Hogy nem lesz párás utána?!) Kvarcoljátok meg! Szintén!
4. Placebó... Azt kell hogy gondoljam sokadjára, hogy akik ezeket írják, valójában nem is hallgatnak direkte zenét. Mert aki próbálkozik vele, az tudja, hogy milyen változásokat lehet okozni egy rendszerben. Ha van egy valamirevaló hangfalad, és eddig ''csengőzsinórral'' hallgattad, cseréld ki tömör 1-2 mm-es réz vezetékre. Vagy csinálj interkonnektet koax kábelből... Persze lehet ezeket relativizálni, de én azokról beszélek, amik ordítanak, minden alkalommal hallod őket, és ha bejön a feleséged, nem is figyeli, de 5 s múlva azt kérdezi: Te, ez most nem ..... (ígyebbül) szól? (A feleség a tutti kritikus. Ha ő magától is azt mondja, akkor van!)
Vannak dolgok, amiket ajánlanak, hogy úgy csináld, mert hűdeha mennyivel jobb lesz. Ezért úgy csinálom, ha nem kerül semmibe (minimálisba), mert megnyugtatják a lelkivilágom. Szal, ha esetleg nem is hallasz változást, akkor is jobban érzed tőle magad. Így teszel, ha nem keseríti meg nagyon az életed. (Alig tudnék ilyen vmit mondani.) És gondolhatod, ha sok ilyen semmi összegződik, a végén csak nyersz vele vmit! ... De ez nem a moddolás nem a nüanszokról szól, az érzékelés határát súroló izékről!... (Ezért mondom, hogy nem lép be, vagy kiesik.) Soxor inkább azt nem tudod eldönteni, hogy a változás összességében pozitív-e. Pontosabban úgy fogalmaznék, hogy egy rendszer hangját megváltoztatni baromi egyszerű! És baromi sokféleképpen változik a hang. Szal messze nem egy egyenes mentén: jobb-rosszabb. Sokkal több dimenzióban. Ezért inkább azt nehéz eldönteni, hogy kell-e neked a változás, ekkora változás kell-e, ilyen változás kell-e. És... kompromisszum hegyek. Placebó?... előfeszítettség van! Írnak vmiről vmit, és azt várod, esetleg belehallod... De Te is tudod, hogy ez nem biztos. Szeretnéd hallani. Egy kicsit, mintha hallanád is. De hosszú távon lebukik minden ilyen. És elhagyod. Írott CD... Sztem egy TDK írott néha még ''szebben'' is szól! ''Dúsabb. '' De nem biztos, hogy jobb.
Placebó: Ha csak ezen múlik!... Én el akarom hinni, hogy ez itt a Földi paradicsom! El akarom, el akarom!!! Bárcsak úgy működne, ahogy mondjátok! -
morzsol
aktív tag
Elvégeztem a témaindítóban felvetett kísérletet - nevezzük úgy, hogy 0. közelítésben. Csak a monitor dugóját fordítottam el több alkalommal. Erőssen figyeltem, de nem láttam semmit. Lennének még variációs lehetőségek, de elég kiábrándító volt ez ahhoz, hogy a további vizsgálatokat valószínüleg elévelem! : (
-
morzsol
aktív tag
1. Így van, tudom, ezért írtam, hogy a fele min. hülyeség, de olyan jólesett...
Köszönöm, hogy Ti tudtok higgadtak maradni... Nekem ezt még gyakorolnom kellene, de csak egyre rosszabb. És senkit nem szerettem volna bántani, pláne, hogy ennyit tesztek a ''témáért''. Csak valami szemlélet itt zörög bennem. -
morzsol
aktív tag
Ezt úgy a közepe tájára szánom... ídejét múlta, de olyan jól hangzik. :)
Na kezd már leesni... ez a mérnöki pontosság, meg gondolkodás...
Olyan vonalzóval húzott egyenesek, meg deréxögek katonás rendjére emlékeztet... Itt kérem rendnek kell lennie a fejekben is! Egy kis káosz sem megengedhető, hová lesz akkor a tudományokból táplálkozó - és életünk szilárd vázát képező - biztonságérzetünk?!
Ez kérem a XIX. századi ''a világ egy kerek egész - és mi mindjárt befejezzük (értsd lezárjuk!) a fizikát csak még egy kis ... puty-puty itt a hőtanban'' világkép hurráoptimizmusa, amit még a technikai forradalomtól átörökölt, mint világérzést...
Biztos ekkor erősödött meg a mérnökök egója - mi mindenhatók vagyunk, hisz mozgatjuk a világot: halhatatlanokká válunk! ...És még a gazdaság is prosperált... (Egész jó lehetett akkor élni.)
De van egy kis baj. - Hú, ba...ott régen volt!...
Ugye minden mérésnél az adott fizikai mennyiség ... * ... sajátfüggvényének egy(etlen) sajátétékét mérjük. * = '', mint hermitikus operátor'' (Bevallom, a *-ot puskáznom kellett. 10+ éve volt.) Ez annyit tesz a gyakorlatban, hogy ''sosem'' mérsz két egyforma értéket. Kérem, el kell azt felejteni, hogy több mérés esetén MINDÍG UGYAN OLYAN értékeket kapunk! Akár szar ez, akár nem. Ez a kvantummechanika egyik üzenete. Ez az elvi oka annak a közszájon forgó mondásnak, miszerint ''1 mérés nem mérés'' - ki ne hallotta volna. (És statisztikai okok miatt célszerű mindíg páratlan vizsgálatot végezni.) El kell felejteni az a hőn áhított ''bizonságos'' világot. Véges, belátható tartományokat, meg ilyeneket. (Ez csak, mert jól hangzik! - amúgy biztos ökörség.) Ez már a XX. századi fizika. És Heisenbergnek is volt ''némi'' célzott üzenete határozatlansági relációjával az agyak végérvényes átprogramozásához. Láthatóan kevesekhez jutott el. Nincsenek ''derékszögek''. Nincsenek tökéletes berendezések. Csak jók vannak, meg jobbak. De nincsenek deréxögek! Maga a világ nem tökéletes. Folytonosan van benne egy kis zaj, káosz, BIZONYTALANSÁG, nevezd, aminek akarod. Ez Törvény!
Hiába fogadom meg, hogy rendesen fogok viselkedni, csak eldurrantjátok az ember agyát időnként. - Még csak az topic közepén járok, láttam a végére már finomodott kicsit, de előtörtek belőlem az indulatok.
Én a magam részéről NEM érdeklődöm a részletek iránt. (Egyszerű ok: túl rövid az élet ehhez, és sokkal f@szább dolgok vannak! Egyszerűen belátom létezésem korlátos voltát. Időbeli, anyagi, szellemi, erőnléti és másegyéb vonatkozásokban...) Vannak komoly megalapozott elméletek, és csupán műhelytitokként leledző ''ismétlődő kvázi törvényszerűségek'', amiket ismernie kell azoknak, akik jó berendezést akarnak építeni. (Ezeket nem fogják az orrunkra kötni. Nektek se! - De rájöhetsz, ha 20-50+ évet rászánsz (egy team-mel). Mert nem miszticizmus.) Különben csak vaktában vagdalkóznának. Véletlenül nem lehet jó cuccosokat összeütni... Ill. még ilyen is benne van, de az átmegy előbb a kvázi törvénybe, majd felismert elméletbe idővel, ha kitartóan vizsgálják, különben sz@rt sem ér. Amiről mi itt beszélni tudunk (tudtok), azok csupán a felszín kapargatásai - biztos lehetsz benne, ha már egyszer Hozzád is eljutott! Pláne, ha bennünket(!) akarsz meggyőzni az ellenkezőjéről. Elszórakoztathatjuk vele magunkat, ha nagyon unatkozunk, de lehet, hogy jobban járok, ha inkább a gyerekkel játszom.
Én a hifi parajelenségeiből mindíg csak annyit fogadok el, amennyit magam is megtapasztalok -> alkalmazok, a többit... esetleg figyelem és nem viszonyulok hozzá. De nem dühöngök rajta pl.
Placebó... igen, ismerős, tapasztalja az ember magán, de ki az a hülye, aki át akarja B-ni sajátmagát. A valódi jelenségek mindíg! mutatják magukat. Sőt. Olyanok szokták megmutatni magukat, amit nem is vársz. Mikor már 4.x vakargatja az ingerküszöböd alulról, akkor tudatosodik. Szóval a placebó idővel kiesik a rendszerből, elhagyod.
A hifi (- vagy a forgalmazása?), a komolyabb, ez eléggé ''műhelyszerű''. Megjelenik egy új kábel. Bemégy a forgalmazóhoz... tipikusan egy budai magánlakásnak tűnő alkalmatosságba. Otthagyod a pénzt, és elviszed kipróbálni(!). Ha jót akarsz, elkéred 1 hétre, kis +zsetonért. Hazaviszed, hallgatod, hallgatod. 3 napig tökölsz, addigra kezd körvonalazódni. 1. hallásra senki nem hisz magának. Letelt 1 hét, már tudod/sejted, hogy kell, vagy nem. A millás cuccokkal ugyanez. Ilyet senki nem a teszkóban vesz kilóra.
Kétségtelen jó cuccot hallgatva köszörülődik a füled. Egyre kényesebb lesz. A valóság!-ra is. (Be vagyok szarva, van-e ''felső határ''.) De a dugóforgatást a 3+ éves lányom meghallja! Ha majd kinövitek az mp3-at walkman-t, stb., megtapasztalhatjátok. Persze pénz kérdés. De a legtöbb mp3-as, ha kiöregszik, szart se fog már hallgatni. És senkit nem bántani akartam. NE így legyen! De ez van a régi CC-s haverjaimmal.
Mit bánom én, hogy mit hisztek el az egészből!
Ennél több embernek már nehezen lehet beinteni egyszerre, asszem. -
morzsol
aktív tag
Ha még sokáig csináljátok, esküszöm, hogy végigolvasom! :)
-
morzsol
aktív tag
Akkor már 2 digitális összekötőkábel sem szól különbözőképpen?! :F
-
morzsol
aktív tag
(Hát ez itt most 2 nap alatt nagyot futott - nézem a lekérdezéseket...)
-
morzsol
aktív tag
Hát ez csak úgy...
Ugye a CD gyártás, meg az égetés az két külön technológia.
Elméletben minden olyan szép, de a gyakorlat... ugye...ugye...
A CD író, még, ha 1x-esen is ír, akkor sem éget michelangellói mintákat a lemezbe. Pláne, ha még gyorsabban szalad- bőőőöööö. (Az öntés jobb.)
...Ami nem úgy működik, mint ami elméletben várható, az szar!
Mondhatjuk, de ettől még nem lesz jobb. Még akkor sem, ha NEM LÁTJUK BE a különbséget. És mi sokan (egyre) jobbat szeretnénk!
- A fülünk bekaphatja! Mit képzel! Mi ő, egy kvarckristály elvi szépségéhez és pontosságához képest?!
Mégis, az egyre nagyobb modellek egy cég palettáján belül (pl. CD játszók) abban különböznek(tek) egymástól, hogy jobb alkatrészekből, egyre pontosabbra tervezett áramkörökből állnak. Pl. órajelgenerátor.
- Minek?!
- Pontosabb.
- Pontosabb?! Brúhaha... Minek az?! Magyarázd meg!
- Jó! Hókusz-pókusz. Bla-bla-bla.
- Hát ez ökörség!
- Ja, de HALLOM!
- Nem hallhatod, mert ökörség, hát nem érted?!
- Mindegy, hallom.
- Nem hallhatod, nem érted? A füleddel??? Ezzel a ... - hát egy LED-em többet ér (-pláne, ha kék)!
- Nem érdekel, menj a P-be a sík agyaddal, és add vissza a drága játszómat!
- De nem adom, ez itt 10 ezerért ugyan olyan!
- Olyan a te anyád..., add vissza, mert megöllek!
- Nem adom, seggfej, mert NEM hallhatod! Hát nem tanultál FIZIKÁÁ...ÁÁÁááááaaaaaaooooö... .
Sztem ennyi. -
morzsol
aktív tag
Az idézett 2. olvasói levél előbbi részlete: (Bocs!)
...A mostani cikket olvasva, magam is megmértem a feszültségeket.
Mivel lakótelepi lakásban kevés a védőérintkezős konnektor, az aljzat
föld pólusához képest mértem (fáziskeresővel könnyen azonosítható), és
kihagytam a 100 kiloohmos ellenállást is. Igaz, így 200 V-os
méréshatárban kellett mérnem...
:) -
morzsol
aktív tag
Most kezd leesni, hogy sokan esetleg azt gondolják, hogy azt a bizonyos a high-end hívő kompániát valami naftalinszagú, molyette ótvardebil vénszar-csorgónyálú elbitangolt ökrökből álló egyedek alkotják?! Egy Piccsát! Csupán szeretik a jó zenét - jól! Egy igazán(!) jó rendszer minden szempontból tönkrever egy bármilyen rockra kiagyalt kommersz láncot! Megnyalnátok utánna az összes ujjatok! Más kérdés, hogy az árak miatt általában kompromisszumot kell kötni, és akkor már a ''döngölésről'' mond le az ember legkönnyebben más egyéb ''finomságok'' (információgazdagság) érdekében - amik nélkül nem lenne élet, az élet :) .
-
morzsol
aktív tag
Én azt tudom, hogy Nekem semmi több hangszóró nem hiányzik. Nálam tér van, oldalt a fülem mellett is megszólal hangszer, ha jó a felvétel. Vizszintes és mélységi tagozódás van, ''körülölel'' a hang. Mindent hallgatok (ami szerintem :) ) jó. Komoly, rock, blues, nyúédzs, meg (általam) meghatározhatatlanok. Ezek persze többnyire valós fizikai térhez kötődnek - színpadszerű elrendezés... Én nem is kívánok egy zenekar kellős közepén ülni, mert életszerűtlen... és az sem hiányzik, hogy egy oroszlán a hátamba ordítson. Filmekből pedig leginkább olyanokat néznék, amik mono + feliratosak, nem hogy 7+1. (Később változhat nyílván a véleményem.) De egy 3D-s játék esetleg... tényleg jó lehet így.
Azt mondják, hogy az a 2 csatornás rendszer, ami már nem térbeli, ha nem pont a középpontban ülsz, az hibás (gagyi). : ( -
morzsol
aktív tag
Tudtam én, hogy csak akadt a hálóba némi kapaszkodó! De telefonosan ezt a műfajt mégsem lehet rendesen csinálni. :(
A kábelekről... A legjobb ebben az, hogy azok, akik helyből elutasítják az egészet - éppen mindíg a fülükre hivatkoznak, miközben előitéleteik miatt soha, még csak esélyt sem adnak önmaguk (fülük általi) meggyőzésére.
Na, ez lassan már tényleg hifi topic lesz - de azért még bizakodom! -
morzsol
aktív tag
Nah, nagy vihar egy kis biliben...
Nem gondoltam, hogy maga az alapjelenség ennyire ismeretlen, és hogy ekkora ellenállást vált ki. De talán már mindenki kitombolta magát, (én igen :) ) jöhetnek a nyugodtabb percek. Kezdek rájönni, hogy a topicok önálló életet élnek, az indítójuk akaratától teljesen függetlenül... Mégsem gondolom, hogy értéktelen lenne, habár a kérdésemre még kevés választ kaptam... vagy talán... mennem kell...! :O -
morzsol
aktív tag
Talán belefér...
A konkrét cikk a volt hifi mozaik 5-ös számában jelent meg.
Erre az alábbi reagálások vmelyik későbbiben. Bemásolnám azzal a naív reménnyel, hogy nem nagyon sért szerzői jogot, mivel olvasói leveket tartalmaz, ami inkább az írója szellemi tulajdonát képezik. Pláne, hogy az első egy hasonló módon történő koppintás egy másik lapból. (Anno(?) így éltünk.) Ismerve a (volt) magazin szellemiségét, úgy gondolom jobban örülnek az info terjedésének annál,
semhogy bármiféle jogorvoslaton törnénk a fejüket.
(Reklámnak sem rossz, na! CD-n is lehet(ett) kapni!)
-De kimoderálhatjátok.
Bánlaki Ákos
Mosonmagyaróvár, Úttörő u. 19, 9200
Egy német lapban nemrég megjelent egy cikk arról, hogyan lehet
egzakt módon, műszerrel kimérni, hogy a villásdugó melyik állásban van
''jól'' bedugva a konnektorba. A módszer roppant egyszerű. A készülék
dugóját bedugjuk egy elosztóba (melyet előzőleg természetesen
összejelöltünk a fali dugalj és az elosztó dugójával, a későbbi
keveredések elkerülése végett). Az elosztó másik, üres aljzatának
földelése és a készülék kimeneti csatlakozójának (RCA) árnyékolása
(földje) között feszültséget mérünk (kb. 20V-os méréshatárral), úgy,
hogy a két mérőcsúcs közé 100 kohmos ellenállást csatlakoztatunk. Ha a
készülék villásdugóját ezután megfordítva is bedugjuk, nem ugyanazt a
feszültség-értéket fogjuk mérni. Az a dugóállás a ''jó'', amelyikben
kisebb feszültséget mértünk. Ezekután az elosztó már nem kell, és az
összejelölt konnektorba visszadughatjuk a készüléket (melynek így nem
szükséges földeltnek lennie).
Göllei Attila
Veszprém, Haszkovó u. 27/D, 8200
...Most jön azonban az érdekes dolog. Az erősítőnél, ahol jól
hallottam a különbséget, több mint 20V-os (kb. 16-37V) eltérést mértem
a két dugóállásban. A magnónál és rádiónál csak 2-3V-ot. A
lemezjátszónál (Dual CS-435, a hálózati transzformátora egybe van
építve a hálózati csatlakozóval) semmilyen eltérést nem tapasztaltam.
A mért eredmény és a szubjektív meghallgatás viszont egybevágott. Az
erősítőm a kisebb mért feszültségnél szólt jobban. Eszerint e
módszerrel nemcsak a helyes irányt lehet meghatározni, de azt is, hogy
a készülékek mennyire érzékenyek a dugóforgatásra...
:F -
morzsol
aktív tag
Na, ez minden lett, csak az nem, amit akartam...
Közben megsértettem néhány embert...
Mérleg: no info + sok elllenség.
Király Vasárnap! :DD -
morzsol
aktív tag
Akkor jó, néha elszáll az agyam, esetleg régebbről már ismerős lehet... Bocs.
Én is csak a fülemre hallgatok. Semmi mással nem fárasztanálak benneteket. De kábelből is kell jó. Te is belátnád... Persze lehet, hogy kellően jó hangfal is kell, a meghallásához. És semmi rossz fül... Mindenki hallja, és 1000 a különbség.
Aktív témák
Hirdetés
- BONTATLAN! HP E24m G4 (40Z32AA) / 23,8 hüvelykes Full HD (1920x1080) IPS panellel rendelkező monitor
- Eladó monitor állványok, asztalra fogatható.
- FÓLIÁS! LG UltraWide UltraGear 49GR85DC-B VA Monitor! 5120x1440 / 240Hz / 1ms / FreeSync
- SAMSUNG (LS34C500GAUXEN) 34 " GAMER WIDE MONITOR ! AKCIÓ
- Eladó GARANCIÁLIS Samsung Odyssey G3(Elkelt)/ LG 24GM79G
- Nincs még weboldala, vagy szeretne újabbat? 50.000-ért teljes oldalt kap
- GENIUS vezetéknélküli, rózsaszín csajos egér
- AKCIÓ! MSI B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Rampage SHIVA FSP 500W
- AlzaPower CAT6 UTP 40m, szürke kábel
- LG 27GN800P - 27" IPS - 2560x1440 - 144 hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 10
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest