Új hozzászólás Aktív témák
-
Csaba_20_
őstag
Az említett búgás probléma tipikusan földhurok probléma. Ha lehúzod például a TV antennát, akkor valószínüleg meg fog szűnni a búgás. Javasolt ilyen esetben leválasztót alkalmazni. Egy másik topicban leírtam, de aztán zárolták. A TV antenna kábelét kell szétvágni és a hideg-hideg, valamint a meleg-meleg pont közé beforrasztani egy-egy 10 nF-os 650V-os kondenzátort. Vagy venni földhurok-leválasztót.
-
biker
nagyúr
válasz
Sir Riccio #241 üzenetére
egy pár dolog biztos amugy szerintem...
- minden PC ház ráz egy kicsit
- egy 4n7 kondi nem ér annyit, hogy méregessem, ha gyanus, kuka
mellesleg nálam igencsak minden le van földelve, mégis előfordul néha error.
a mac korrektül le van, az onnan TV-hez átmenő kábel A/V ágai egyenként jól földeltek, az erősítő is, a TV koax kábele is, és minden kábel mindkét végén EPH-ra hozva, földelve, mégis tud búgni, ha a TV-be be van dugva a koax, és a PC-ről nézek filmet az erősítőn hallgatva.
Valahol mégis össze tudja szedni a jelet, szerintem itt más a belső szálon jön a zaj.
csak a kihúzás segít
ja,nem annyira off, még régi időkben, műhelybe behoznak egy kávéfőzőt, hogy egyszercsak leverte a biztit.
bedugom a ''lámpás-sorbakötött'' dugaljba, jó, bedugom rendesen, lefőzök egy kávét, jó.
visszaadom, másnap hozzák, bedugta, bekapcs, durr.
mondom nemááááá
bedugom, jó.
nem baj, szétszed, kimér erenként testre, és 10/90%-nál volt testzárlatos a fűtőszál, egyik esetben 20V ment testre, másik esetben 200
csak én szerencsésebben dugtam be -
Csaba_20_
őstag
válasz
Sir Riccio #245 üzenetére
A leválasztó trafó kapocsfeszültségének egyenlőnek kell lennie a hálózati feszültséggel, mivel az egy 1:1-es trafó. Ha a kondenzátoron eső feszültség és a rajta folyó áram effektív értékének hányadosát veszed, akkor a kondenzátor reaktanciáját (Xc) tudod kiszámolni. Azt mondod pár ohmos eredmény jött ki. Akkor tegyük fel Xc=10 Ohm, ekkor C=1/(2*pi*50*10)=318 uF, vagyis 318 uF-os kondenzátort kellett, hogy mérjél. A pár nF-os kondenzátorból a dielektrikum
gyengülésének segítségével se tudom elképzelni, hogy pár uF-os kodenzátor lesz, sőt, az negatív hatással kell legyen rá. Tehát valószínüleg egy átütött kondenzátort mértél, aminek már csak ellenállása volt, vagy valamit elmértél.
(Restelem, de nem tudom biztosra megmondani, hogy helyes-e a mérési elrendezés. Mert ugyebár kondenzátor esetében arról van szó, hogy a feszültség és az áram nincs fázisban. De valószínüleg a mérési elrendezés helyes.) -
biker
nagyúr
válasz
Sir Riccio #232 üzenetére
háát, megnéztem, de nincs benne.
mondjuk meg is lepett volna egy érintésvédelmi szabályzatban írják elő a fázis és nulla bekötési sorrendjét.
ezt esetleg 1600/1-ben lehetne találni... ha lenne ilyen rész.
ha megtalálod a szabványt, idézd be(vagy scanneld)
-
Csaba_20_
őstag
válasz
Sir Riccio #244 üzenetére
Sir Riccio írta:
a korábbi hsz-ek valamelyikében felmerült az a tény hogy a védőföldelést a dugaszoló aljazatban kötötték a nullára. Ezeseben viszont a gép hibás táp mellett is müködik mindaddig amig egy valódi jó földeléssel ellátott dugaljba nem dugják, ott viszont rögtön leold a biztositó. Más logikus magyarázat nem igen lehet a vázolt problémára
Ha a C2 vagy a C3 kondenzátor valamelyike hibás, ahogy azt leírtad, akkor mindkét esetben - közösített nulla-védőföld a fali csatlakozóban, valamint a valódi védőföldes csatlakozó esetében is - ugyan úgy le fog oldani a biztosító. Ha a hibás kondenzátoron megindul az a túláram, ami túllépi a biztosító megszólalási küszöbét, a biztosító le fog oldani. Mindkét esetben ugyanúgy megindul, ha a fázis ''megfelelő'' helyen van. -
Csaba_20_
őstag
válasz
Mivel mérted? Ha minimultival, akkor DC szempontból mérted, a hálózati feszültség meg 50 Hz-es AC.
-
Csaba_20_
őstag
válasz
Sir Riccio írta:
csupán azt nem olvastad a korábbi hsz-ek valamelyikében felmerült az a tény hogy a védőföldelést a dugaszoló aljazatban kötötték a nullára.
Hol kellett volna ilyet olvasnom? Mit jelent a megfogalmazásodban a ''dugaszoló aljzat''? -
Sir Riccio
addikt
válasz
Csaba_20_ #240 üzenetére
Ugyanezt irtam én is, csak a kondi ellenállását pár ohm-nak mértem és az nem rövidzár, de közel azonos, amit leirtál az mind igaz, csupán azt nem olvastad a korábbi hsz-ek valamelyikében felmerült az a tény hogy a védőföldelést a dugaszoló aljazatban kötötték a nullára. Ezeseben viszont a gép hibás táp mellett is müködik mindaddig amig egy valódi jó földeléssel ellátott dugaljba nem dugják, ott viszont rögtön leold a biztositó. Más logikus magyarázat nem igen lehet a vázolt problémára.
-
Csaba_20_
őstag
válasz
Sir Riccio #238 üzenetére
Az általam belinkelt kapcsolásnál nem tudod megmondani, hogy melyik ágra kerül majd a fázis, egyedül a védőföld helyzetét tudod megmondani. A leírt meghibásodás esetén a kondenzátornak rövidzárnak kell ahhoz lennie, hogy a burkolaton megjelenjen a fázis. Ha pedig rövidzár, akkor leold a fázisba beépített automata biztoíték, sőt az már 20 Ohm impedancia környékén életbe lép. Ha a kondenzátor dielektrikuma meggyengül, az általában átütést szokott eredményezni. A C2, C3 kondenzátorok nagyfeszültségű kondenzátorok.
Az említett meghibásodás a megfelelően létesített védőföldeléssel ellátott hálózati csatlakozó esetén beleszól a készülék működésébe. Nevezetesen akkor is leold az automata biztosíték.
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
Nem írtam kábelt, nem arra gondolok. Az EMI egy rövidítés, Electro-Magnetic Interference. Vagyis az elektromágneses interferencia szűrésére szoltál az EMI szűrő. A táp hátulján található hálózati csatlakozó, az a 3 tűs, az szokta tartalmazni az EMI szűrőt, de azt a táp szétszedése nélkül nem tudod meg, hogy tartalmazza-e, hacsak nem átlátszó a táp.
-
Sir Riccio
addikt
válasz
Csaba_20_ #235 üzenetére
Nem szándékoztam ennyire a részletekbe belefolyni, de hogy érthető legyen mindenki számára, megpróbálom megmagyarázni mire gondoltam. Gondolom találkoztál már olyan kondenzátorokkal melyeknek a dielectrikuma gyengült, ennek következtében a kondi belső ellenállása erősen lecsökkent. Ha megnézed az általad belinkelt kapcsolási rajz C2-C3 -al jelölt kapacitások helyzetét, elvileg ha fentleirt ''gyengülés a C3 4n7 kondinál bekövetkezik, akkor az egy pár ohm-os ellenállás- ként viselkedik, és a fentebb irt ''forditott'' csatlakozó bedugás esetén (nulla helyére fázis) a védőföldelésen is megjelenik a fázis. Mindez a gép müködését nem zavarja mindaddig amig nem csatlakoztatod egy ''JÓ'' dugaszoló aljazatba, illetve nem kerül kapcsolatba jólföldelt felülettel. /pl: vizcsap/
-
lapa
veterán
válasz
Csaba_20_ #220 üzenetére
ez alatt mit értesz? jól értem, hogy a 220v kábelre gondolsz, amit a géphez adnak? ha igen honnan lehet tudni, hogy van-e rajta emi szűrés? van vmi egyezményes jel? érdekel engem az emi szűrés?
mod: ez elég bénán hangzott. gondolom inkább a színes téglalap+gyűrű dróttal kombóra gondolsz, ami közvetlen a táp ac foglalata mögött van, ugye?
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
válasz
Sir Riccio #227 üzenetére
Sir Riccio írta:
Szabvány szerint szemben állva a dugaljal bal oldali ( R ) fázis jobb oldali ( 0 ) valamint értelem szerüen a két ''kilógó'' érintkező a védő föld. Mi is történik akkor ha a már korábban is elhangzott módszer alapján /szabálytalanul/ az adott dugaljban közösitik a nullát a védőföldel,?? szerencsés eseben semmi, ha ''jól csatlakoztatod a villás dugót tehát fázist a fázishoz, nullát a nullához, a gép müködik a fázisceruza nem világit. De és ez a lényeg, a villásdugó forditva is bedugható, és ezeseben a védőföld érintkezőn is megjelenik a fázis, ebből következően a fázisceruza minden földelt fém alkatrészen világit./ természetesen a gép igy is müködik hiba nélkül kivéve ha leföldeljük, pl: vizcsaphoz ezeseben elszáll a biztositék.
Ha a fali hálózati csatlakozóról beszélsz, akkor nem áll fenn az adott probléma. Mert a készüléken belül nincs közösítve a nulla és a védőföld. A fali csatlakozót pedig nem tudod forgatni, amit meg beledugsz, annak nem számít.
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
Helytelen Al-Cu csatlakozás esetén valóban kialakulhat jelentős ellenállás, de ez megint egy olyan eset, ami ellentmond annak az állításnak, hogy védőfölddel ellátott csatlakozóról volt szó. Egyébként ha jól tudom Al-Cu csatlakozás esetén sorkapocs alkalmazása van előírva.
-
biker
nagyúr
válasz
Sir Riccio #232 üzenetére
otthon megnézem a jelzett lapot, mert nem rémlik, hogy valaha előírás lett volna a fázis és az oldal, ahova kötöd.
addig nem nyilatkozom...
(kivételt képeznek azok az esetek, ahol az eszközön szín vagy betűjelzéssel utalnak a helyes sorrendre, iit ugyanis a megtévesztés miatt javasolt volt a jelzés szerinti bekötés, más esetben nem tudok róla) -
biker
nagyúr
válasz
Sir Riccio #227 üzenetére
még jó, hogy nincs ilyen szabvány, hogy hova kell kötni a nullát és a fázist
a többi része tök igaz, éltveszélyes és tilos a dugaljban közösíteni a nullát és védőföldet. -
biker
nagyúr
válasz
Sir Riccio #222 üzenetére
meséld el pls, hol írtam azt, hogy jelen van ha közösítik???
írásommal arra a nem jelentéktelen tényre hívtam fel a figyelmet, hogy NEFH rendszer esetén a nulla elég közel áll a nulla potenciálhoz, míg más esetben ez nem feltétlen igaz.
egyedül NEFH esetén lehetsz biztos pl abban, hogy a valós N vezető nem fog megrázni. -
Sir Riccio
addikt
válasz
Csaba_20_ #219 üzenetére
Van logikus magyarázat: olvasd csak végig mit is irt Konflikt fórum társunk /hsz198/
''Ez kb. 2 hónapja történt velem, az akkori számitogépházammal.
Egy kari csavarját tettem vissza /közben már ment a gép/ és ugy meg rázott a ház maga, h ugrottam v 2 m-t az biztos. Bazz csak lestem, mert elötte sose volt ilyen, és a gép is földelt konnektorban van. Majd megyek vissza a géphez fázisceruzával, a 220v os fáziscerka ég, de mindenhol feszültséget jelzett: a ház teljes fém részén, vinyón, burkok, stb. Aztán talán kihuztam a gépet, és mire bekapcvsoltam nemvolt semmi baj. Azóta többet nemrázott meg,''
Szabvány szerint szemben állva a dugaljal bal oldali ( R ) fázis jobb oldali ( 0 ) valamint értelem szerüen a két ''kilógó'' érintkező a védő föld. Mi is történik akkor ha a már korábban is elhangzott módszer alapján /szabálytalanul/ az adott dugaljban közösitik a nullát a védőföldel,?? szerencsés eseben semmi, ha ''jól csatlakoztatod a villás dugót tehát fázist a fázishoz, nullát a nullához, a gép müködik a fázisceruza nem világit. De és ez a lényeg, a villásdugó forditva is bedugható, és ezeseben a védőföld érintkezőn is megjelenik a fázis, ebből következően a fázisceruza minden földelt fém alkatrészen világit./ természetesen a gép igy is müködik hiba nélkül kivéve ha leföldeljük, pl: vizcsaphoz ezeseben elszáll a biztositék. -
Csaba_20_
őstag
válasz
Sir Riccio #222 üzenetére
Az élvetvédelmi relé a kollégium számára egy felesleges költséget jelent, legalább is így gondolják szerintem. Tökéletesen meg vannak elégedve az automatabiztosíték árával. Pedig nagyon nincs igazuk, dehát a pénz nagy úr...
-
Sir Riccio
addikt
Az hogy a védő földelést a fogyasztásmérőnél közösitik a nulla vezetékkel, nem jelenti azt automatikusan hogy a dugaszoló aljazat védőföld érintkezőjén is jelen van. És olvasatomban egy kollégiumról van szó, elképzelhetetlennek tartom, de méginkább nagyfoku felelőtlenségnek ezt a megoldást. Véleményem szerint főbb áramkörökre leosztva ÉV relé(k) van(nak) telepitve.
-
Csaba_20_
őstag
Persze azt is örömmel veszem, ha valaki meg tudja magyarázni, hogy egy védőföldön milyen formában tud olyan feszültséget produkálni, ami megrázhat egy embert. Főleg, ha úgymond felújították az elektromos rendszert. Biztosan kell lennie valahol egy automatabiztosítéknak, ami kb. 16-25 A-es lehet. Ha csak azt vesszük, hogy 115V volt a házon, akkor is 4,6-7 Ohm környéki ellenállást kellet jelentsen a védőföld a tényleges földhöz képest, ami pedig azt jelenti, hogy nem megfelelő a védőföld kialakítása.
-
Csaba_20_
őstag
-
Csaba_20_
őstag
Az említett 115 V abban az esetben szokott kikerülni a számítógépházra, ha ún. EMI szűrő van a számítógéptápba és nem védőföldel ellátott hálózatra van kapcsolva a számítógép.
Egy szemléltető ábra:
Bővebben: link
A C2-es és a C3-as kondenzátor váltakozó feszültség esetén feszültségosztóként működik. Mivel azonos értékűek, ezért pont fél tápfeszültség(230V/2=115V) található a kettő közös pontján, ami a védőföldre van kötve. A védőföld a számítógéptápon belül annak a burkolatára van rögzítve. Kiszámolható, hogy 50 Hz-en - a hálózati feszültség frekvenciája - Xc=1/(2*pi*f*C)=677kOhm-ot jelent egy kondenzátor, így kellően nagy impedanciát jelent ahhoz, hogy ne okozzon túl nagy áramütést, ha valaki hozzáér. De ahhoz pedig pont elég, hogy megérezze. -
Csaba_20_
őstag
-
biker
nagyúr
azért kerül 115V, mert...
- a bejövő 230V váltó igazából asszimetrikus, mivel legtöbbször a nulla és a védőföld közösítve van
- ahhoz hogy ebből szimmetrikus tápot készíts, vagy trafó kell, vagy kapcsolóüzemű táp szimmetrizálással.
trafó ugye nem lehet, mert egy 350W-os trafó ugy 20kiló
marad a szimmetrizálás, ehhez a 230V-ot egyenirányítják, előtte és utána szűrik, majd nagyfrekin szaggatva küldik kis impulzus trafóra, ami előállít + - 150V egyenfeszt, ebből készül a +5V, -5V, stb
namost a szűrésnél fázis és nulla ágon is van egy egy R L C kör, ami középponton testre van kötve. meg egynirányítás után is.
Innentől már gondolom érthető, hogy ha ez a test nincs összekötve (EPH) a földdel, akkor itt egy kondi (C) fel tud töltődni 115-130V-ra, és ki tud sülni föld felé
ugyanúgy, ahogy a TV hátulján a koax csati meg tud rázni.
ennyi volna, byez -
ngabor2
nagyúr
válasz
velizare #207 üzenetére
Egy levlistán kérdeztem rá, a 2 bevezetőkondival és környékével magyarázta egy hozzáértő, hogy miért kerül a hálózati fesz fele a földeletlen házra.
Full plexi ház esetén pedig asszem a tápot kell földelni. Hogy az egyéb fém részeket kell-e/szabad-e földelni (vinyó, dvd-olvasó, kártyák hátlapja, amik rendes esetben a fémházhoz vannak csavarozva), azt nem tudom. De tippem az, hogy kell. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Konflikt #202 üzenetére
Olvastam, hogy ha nincs földelve, akkor 115V kerül a gépházra. Leírták, hogy miért pont a hálózati fesz fele, de én annyira nem értek hozzá sajnos, hogy nem tudom elmondani
De a lényeg, ahogy Sir Riccio is mondta, védőföldelés az KELL. Igen erősen ajánlom én is, hogy egy valódi védőföldet építtess ki a gépig, hidd el, megéri. -
Sir Riccio
addikt
válasz
Sidaries #199 üzenetére
Nos olvasva a topic-ot mekisérelem a kétségek feloldását. /természetesen a teljesség igénye nélkül/ Előre is elnézést kérek a ''hozzá értőktöl'' de igyekszem ezt konyha nyelven megtenni, hogy azok is értsék, akik nem szakma beliek. Tehát, - mint az a nevében is szerepel a VÉDŐ FÖLDELÉS védelmi célokat hivatott szolgálni, feladata hogy alkatrész meghibásodás esetén, /szigetelés sérülés, nyák átégés, stb esetén/ a sz. gép fémrészeire kerülő feszültséget,- ami az emberi életre is veszélyes lehet,- levezesse. Ebből következően mondhatjátok: ''hát akkor nekem nincs is szükségem védőföldre, mert márkás cuccamim vannak, ugysem hibásodnak meg''
Ezt viszont rögtön cáfolom, biztosan mindenki ismeri a mondást: ami elromolhat az el is romlik!!!! Tehát fontos, KELL a védőföldelés!!!!
Mégpedig a fent leirtakon kivül, /a meghibásodás bármikor bekövetkezhet/ azértis mert a sz. gép tartalmaz mozgó, forgó alkatrészeket, pl: ventillátorok, -amiknek lapátjai valamilyen müanyagból készültek,- és ezek a levegőn kivül köztudottan port is szállitanak. Mindannyian láttátok már a gép belsejét, még a legtisztább lakásban is poros. Ezek a porszemcsék elektrosztatikusan feltöltődnek, és töltést generálnak a gép alkatrészeiben. / bizonyára mindenki tapasztalt már olyat, hogy müszálas ruhát viselve, áramütés szerü kisülés jött létre közte és a környezete között/ Amig az ember számára egy ilyen kisülés csak kellemetlen érzést okoz, addig esetleg az adott alkatrész számára ez végzetes lehet. Ez magyarázat lehet a barátod sok meghibásodására. Tehát mégegyszer megfogalmazva, életvédelmi célból, és a gép védelme szempontjából is KELL A VÉDŐ FÖLDELÉS !!! Természetesen, mielőtt bárki vitatkozni kezd, nélküle müködik a gép, csupán az a kérdés meddig és mi a következménye? Az emberi élet nem játék??? Higyjétek el, nem ijesztegetés volt a célom, ngabor2 HSZ-ét megerősitve, -mondhatjátok: minek áramtalanitani, mikor a gépben a legmagassabb feszültség 12V ! és ez igaz is addig amig a fent vázolt hiba be nem következik, és az bármikor megtörténhet!! Elnézést azoktól akiknek ez túl eggyügyünek tünik, de a célom az volt hogy mindenki megértse.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" M3 2024 24GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest