- Hardver vagy nem hardver, az itt a kérdés
- Egérpad topik
- Bluetooth hangszórók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen TV-t vegyek?
- Egyedi rögzítőt kínál pár hűtőjéhez a Noctua
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen széket vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
biker
nagyúr
válasz
Sir Riccio #241 üzenetére
egy pár dolog biztos amugy szerintem...
- minden PC ház ráz egy kicsit
- egy 4n7 kondi nem ér annyit, hogy méregessem, ha gyanus, kuka
mellesleg nálam igencsak minden le van földelve, mégis előfordul néha error.
a mac korrektül le van, az onnan TV-hez átmenő kábel A/V ágai egyenként jól földeltek, az erősítő is, a TV koax kábele is, és minden kábel mindkét végén EPH-ra hozva, földelve, mégis tud búgni, ha a TV-be be van dugva a koax, és a PC-ről nézek filmet az erősítőn hallgatva.
Valahol mégis össze tudja szedni a jelet, szerintem itt más a belső szálon jön a zaj.
csak a kihúzás segít
ja,nem annyira off, még régi időkben, műhelybe behoznak egy kávéfőzőt, hogy egyszercsak leverte a biztit.
bedugom a ''lámpás-sorbakötött'' dugaljba, jó, bedugom rendesen, lefőzök egy kávét, jó.
visszaadom, másnap hozzák, bedugta, bekapcs, durr.
mondom nemááááá
bedugom, jó.
nem baj, szétszed, kimér erenként testre, és 10/90%-nál volt testzárlatos a fűtőszál, egyik esetben 20V ment testre, másik esetben 200
csak én szerencsésebben dugtam be -
Csaba_20_
őstag
válasz
Sir Riccio #245 üzenetére
A leválasztó trafó kapocsfeszültségének egyenlőnek kell lennie a hálózati feszültséggel, mivel az egy 1:1-es trafó. Ha a kondenzátoron eső feszültség és a rajta folyó áram effektív értékének hányadosát veszed, akkor a kondenzátor reaktanciáját (Xc) tudod kiszámolni. Azt mondod pár ohmos eredmény jött ki. Akkor tegyük fel Xc=10 Ohm, ekkor C=1/(2*pi*50*10)=318 uF, vagyis 318 uF-os kondenzátort kellett, hogy mérjél. A pár nF-os kondenzátorból a dielektrikum
gyengülésének segítségével se tudom elképzelni, hogy pár uF-os kodenzátor lesz, sőt, az negatív hatással kell legyen rá. Tehát valószínüleg egy átütött kondenzátort mértél, aminek már csak ellenállása volt, vagy valamit elmértél.
(Restelem, de nem tudom biztosra megmondani, hogy helyes-e a mérési elrendezés. Mert ugyebár kondenzátor esetében arról van szó, hogy a feszültség és az áram nincs fázisban. De valószínüleg a mérési elrendezés helyes.) -
biker
nagyúr
válasz
Sir Riccio #232 üzenetére
háát, megnéztem, de nincs benne.
mondjuk meg is lepett volna egy érintésvédelmi szabályzatban írják elő a fázis és nulla bekötési sorrendjét.
ezt esetleg 1600/1-ben lehetne találni... ha lenne ilyen rész.
ha megtalálod a szabványt, idézd be(vagy scanneld)
-
Csaba_20_
őstag
válasz
Sir Riccio #244 üzenetére
Sir Riccio írta:
a korábbi hsz-ek valamelyikében felmerült az a tény hogy a védőföldelést a dugaszoló aljazatban kötötték a nullára. Ezeseben viszont a gép hibás táp mellett is müködik mindaddig amig egy valódi jó földeléssel ellátott dugaljba nem dugják, ott viszont rögtön leold a biztositó. Más logikus magyarázat nem igen lehet a vázolt problémára
Ha a C2 vagy a C3 kondenzátor valamelyike hibás, ahogy azt leírtad, akkor mindkét esetben - közösített nulla-védőföld a fali csatlakozóban, valamint a valódi védőföldes csatlakozó esetében is - ugyan úgy le fog oldani a biztosító. Ha a hibás kondenzátoron megindul az a túláram, ami túllépi a biztosító megszólalási küszöbét, a biztosító le fog oldani. Mindkét esetben ugyanúgy megindul, ha a fázis ''megfelelő'' helyen van. -
Csaba_20_
őstag
válasz
Mivel mérted? Ha minimultival, akkor DC szempontból mérted, a hálózati feszültség meg 50 Hz-es AC.
-
Csaba_20_
őstag
válasz
Sir Riccio írta:
csupán azt nem olvastad a korábbi hsz-ek valamelyikében felmerült az a tény hogy a védőföldelést a dugaszoló aljazatban kötötték a nullára.
Hol kellett volna ilyet olvasnom? Mit jelent a megfogalmazásodban a ''dugaszoló aljzat''? -
Csaba_20_
őstag
válasz
Sir Riccio #238 üzenetére
Az általam belinkelt kapcsolásnál nem tudod megmondani, hogy melyik ágra kerül majd a fázis, egyedül a védőföld helyzetét tudod megmondani. A leírt meghibásodás esetén a kondenzátornak rövidzárnak kell ahhoz lennie, hogy a burkolaton megjelenjen a fázis. Ha pedig rövidzár, akkor leold a fázisba beépített automata biztoíték, sőt az már 20 Ohm impedancia környékén életbe lép. Ha a kondenzátor dielektrikuma meggyengül, az általában átütést szokott eredményezni. A C2, C3 kondenzátorok nagyfeszültségű kondenzátorok.
Az említett meghibásodás a megfelelően létesített védőföldeléssel ellátott hálózati csatlakozó esetén beleszól a készülék működésébe. Nevezetesen akkor is leold az automata biztosíték.
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
válasz
Sir Riccio #227 üzenetére
Sir Riccio írta:
Szabvány szerint szemben állva a dugaljal bal oldali ( R ) fázis jobb oldali ( 0 ) valamint értelem szerüen a két ''kilógó'' érintkező a védő föld. Mi is történik akkor ha a már korábban is elhangzott módszer alapján /szabálytalanul/ az adott dugaljban közösitik a nullát a védőföldel,?? szerencsés eseben semmi, ha ''jól csatlakoztatod a villás dugót tehát fázist a fázishoz, nullát a nullához, a gép müködik a fázisceruza nem világit. De és ez a lényeg, a villásdugó forditva is bedugható, és ezeseben a védőföld érintkezőn is megjelenik a fázis, ebből következően a fázisceruza minden földelt fém alkatrészen világit./ természetesen a gép igy is müködik hiba nélkül kivéve ha leföldeljük, pl: vizcsaphoz ezeseben elszáll a biztositék.
Ha a fali hálózati csatlakozóról beszélsz, akkor nem áll fenn az adott probléma. Mert a készüléken belül nincs közösítve a nulla és a védőföld. A fali csatlakozót pedig nem tudod forgatni, amit meg beledugsz, annak nem számít.
[Szerkesztve] -
biker
nagyúr
válasz
Sir Riccio #232 üzenetére
otthon megnézem a jelzett lapot, mert nem rémlik, hogy valaha előírás lett volna a fázis és az oldal, ahova kötöd.
addig nem nyilatkozom...
(kivételt képeznek azok az esetek, ahol az eszközön szín vagy betűjelzéssel utalnak a helyes sorrendre, iit ugyanis a megtévesztés miatt javasolt volt a jelzés szerinti bekötés, más esetben nem tudok róla) -
biker
nagyúr
válasz
Sir Riccio #227 üzenetére
még jó, hogy nincs ilyen szabvány, hogy hova kell kötni a nullát és a fázist
a többi része tök igaz, éltveszélyes és tilos a dugaljban közösíteni a nullát és védőföldet. -
biker
nagyúr
válasz
Sir Riccio #222 üzenetére
meséld el pls, hol írtam azt, hogy jelen van ha közösítik???
írásommal arra a nem jelentéktelen tényre hívtam fel a figyelmet, hogy NEFH rendszer esetén a nulla elég közel áll a nulla potenciálhoz, míg más esetben ez nem feltétlen igaz.
egyedül NEFH esetén lehetsz biztos pl abban, hogy a valós N vezető nem fog megrázni. -
Csaba_20_
őstag
válasz
Sir Riccio #222 üzenetére
Az élvetvédelmi relé a kollégium számára egy felesleges költséget jelent, legalább is így gondolják szerintem. Tökéletesen meg vannak elégedve az automatabiztosíték árával. Pedig nagyon nincs igazuk, dehát a pénz nagy úr...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hardver vagy nem hardver, az itt a kérdés
- Hardcore café
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Egérpad topik
- Mégsem lesz divat az atomerőműre kötött adatközpont?
- Formula-1
- Eredeti játékok OFF topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 7480 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest