Hirdetés
- Notebookosított mini PC-t leplezett le az AOOSTAR
- Vélemény: más cég lenne az Intel, ha korábban nevezik ki Lip-Bu Tant
- Barátságot teremtene az ARM és az Anti-Cheat rendszere között az Epic Games
- Hamarosan foghatja a kezét a Copilot a játékosoknak
- Az NVIDIA szerint a nagyobb készletek stabilizálják majd az új GeForce-ok árait
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen házat vegyek?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Házi hangfal építés
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen RAM-ot vegyek?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Tetsuo
őstag
válasz
t72killer #487 üzenetére
Nem konkrétan a koronavírus esetében, hanem egy gyilkosabb járványnál bizony a tűzparancs és a statárium hatékony lehet:
Amint egy ország tudomást szerez a veszélyről, különböző stábokat állít fel a korokozó, a járvány, a társadalmi hatásokat és a gazdasági hatásokat tanulmányozandó, majd ezek alapján meghozza a döntést, miszerint teljes határzár, légtérzár, az országon belül pedig megyénként és kisebb körzetenként is zárlat, mintegy buborékokat kiépítve.
Engedéllyel, fertőtlenítéssel, majd személyi karanténnal ezek átléphetők, de az engedély nélküli átlépés azonnali halálos ítélettel járna.
Áruk, logisztika alapos fertőtlenítésen keresztül mehetne át az adott csatornákon, azt megkerülve nem.
A hosszantartó járvány esetén a globalizált kereskedelmet, ellátást is mindinkább lokalizálttá kell tenni. -
-
MrChris
nagyúr
válasz
t72killer #483 üzenetére
Ebből a hírekből úgy látszik hogy érdemlegesen nem tesznek különösebbet, mindenki oldja meg maga, útját se próbálják állni, mindenki mehet amerre lát.
Nálunk lehetne készülni, utóbbi egy hónapban felgyűlhetett némi tapasztalat, akár a szövődmények kezelésére és az ahhoz valók raktározása esetleg a gyártás dotációval meggyorsítása. Persze utóbbi biztos EU ellenes és bünti...
A kórházakon kívül állami tulajdonú épületekben ideiglenes ellátóhelyek kialakítása... vagyis a tömeges megbetegedés ellátására felkészülni a lehetőségekhez képest. -
Soulfly842
addikt
válasz
t72killer #494 üzenetére
Azt hiszem ő a második ilyen eset. Furcsa, hogy nem szerzett immunitást ellene és hogy ilyen gyorsan...
Egy elég szélsőséges index cikk a mutálódás, újra elkapás, cikklusos visszatérés, stb kapcsán, de vannak benne érdekes elemek is a szélsőségek közötti csapongáson túl....:
Véget ér-e valaha a koronavírus-járvány? -
-
Azie
őstag
válasz
Soulfly842 #490 üzenetére
nekem sajnos nincs rá keret, amit betennék dobókockára, de én az utazási cégekre tennék a felszállóágban, esetleg légitársaságokra.
-
-
válasz
Soulfly842 #490 üzenetére
Mély levegőt :D
-
Soulfly842
addikt
Jelentem: egy nap alatt puritán módon magában betoltam egy üveg ecetes, extra erős tormát... légúti betegségek ellen kiválló. Nagyszerű baktérium és vírusölő, mindemellett gyulladáscsökkentő és segít a nétha, a torokgyulladás tüneteinek csökkentésében, ill. az emésztésben, méregtelenítésben is
Nem paranoiából, hanem mert szeretem. Nekem könnyű teáskanállal betolni - nyertem már chili evő versenyt is
Kicsit megvoltam fázva (sőt, mivel egy este lázas is voltam, inkább enyhébb lefolyású influenza lehetett), így 2-3 nap után helyretett az elefánt adag
Lehet tárazni kellene ebből is?
Reggeli híreket nézve úgy látom EU-n túl is egyre nagyobb az aggodalom... észak koreában, hogy bizony akkor is dógózni fog mindenki, ha meghal, ill. Amerikában is...
Durva egyébként, hogy már most mit csinált a tőzsdékkel, mi lesz itt később... Reméljük, hogy a forint árfolyama, hiába látszólag nő, de a nemzetközi tőzsdékhez képest erősödéssel jön ki majd ebből az egészből...
Mit vegyünk majd a mutatók mélypontján?
-
-
A 2hetes lappangás miatt a tűzparancs is későn jön, simán lehet, hogy még azelőtt jött Mo-ra a vírus, hogy az olasz góc beindult volna.
Aminek mondjuk lett volna értelme, hogy a sok értéket nem termelő - nem mellesleg környezetterhelő - hobbitevékenységet (nemzetközi focimeccsek, turistarepkedés...) azonnal lelövik.
-
-
Iráni sz.rtenger, globális ellátóvá váltak, valszleg beleértve a területükön áthaladó afgán, paki, bangladesi, stb migránsáradatot.
A címben írt "fiatal áldozatokról" elfelejtettek írni
.
-
-
válasz
Meggyi001 #480 üzenetére
Gyakorlatilag biofegyver-labor szintű higiéniát kellene tartani, ami sok extra meló lenne - amire meg nincs idő, mert nyomja a főnök, akit meg nyom a stadionista nagyfőnök, aki inkább focistákba, stadionfűtésbe és Lovasberényig tartóba invesztált. A lebetegedett/meghalt(!) nővér nem fog ápolni.
-
-
törölt tag
Összeomlás szélén az Olasz kórházak [link]
-
Vesztegzárban a "civil" vízitaxik. Egyébként kiderítette már valaki, hogy az olasz góc végülis honnan kapta a szeretetcsomagot? Iránban jó ideje működik már egy járványgóc és a Földközi-tengeri úszóiskola elég sok tanulója áthalad Iránon...
-
Egyébként a tengernyi elsumákolt iráni esetet nézve tuti, hogy Kína a kiindulási pont
?
#470: Sztem Kína is profin csinálta a karanténozást - már amennyire lehetett - Vuhan nem omlott össze, úgy néz ki nyerésre állnak és meg van oldva a körbezárt lakosság ellátása. D-Korea besz.pta, de tudtommal szép rendben zajlik a védekezés. Észak szimplán önkéntes karanténba vonult, ha jól tudom, lezárták a kínai határt - más választásuk nincs, egy olyan góccal, amit Dél kapott képtelenek lennének megküzdeni. Japánban nem tudom, hogy áll a szárazföldi védekezés, a nem kicsi népességből alig-alig van új esetük.
-
MrChris
nagyúr
Nem érdemes majrézni és spájzolni, betárazni, ha beüt itt is a krach akkor majd Michelin csillagos házhoz szállítás lesz. Csak a szokásos egy-két napi étel és nyersanyag legyen a hűtőben. Ha mégse tudok mit adni a gyerekeknek akkor tudom szidni a szerveket, miért nem gondoskodnak rólunk.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Soulfly842 #458 üzenetére
Az nem baj, mármint a statisztika szempontjából. Ugye mindenki azon pörög, hogy nem lehet halálozási meg egyéb statisztikákat levonni a kínai adatokból, mert az emberek fele nem megy kórházba annyira enyhék a tüneteik. A hajón viszont mindenkit teszteltek, aztán az alapján már egész jól meg lehet mondani, hogy mégis hányan halnak meg, hányan kerülnek kritikus állapotba, milyen életkorban, egészségi állapotban igazán veszélyes, stb.
-
Soulfly842
addikt
Értelmezd a /facepalm-ot is, csak arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyi érdekes infót hordanak össze az emberek.
Irán
388/34/73de a svéd szám is fentebb ment pl.
Ez így is van, mert a sok dohányos saját elhatározásból szívja azt a szart, de a nem dohányos meg nem választhat amikor ezzel találkozik lépten-nyomon
-
Azie
őstag
ma hallottam a buszon, hogy a dohanyosok kisebb esellyel kapjak el... /facepalm
-
Rive
veterán
válasz
Soulfly842 #461 üzenetére
OK, a kínaiak valami nagyon durván elb@szták a dolog kezdetén, amikor még csak sejteni lehetett, mi ez. A világ teljesen jogosan kérte ezt rajtuk számon.
De most az olaszoknak mi mentsége van, úgy mégis?
-
Szevam
senior tag
SZERINTEM: Mindenki azért vásárol és pánikol, mert a Média felkeltette bennük a hisztit, ugyanis nem tudatosan, lényegretörően tolták a híreket, hanem esztelenül, gondatlanul.
-
Soulfly842
addikt
Összeomlás szélén állnak a koronavírus-betegekkel teli kórházak Észak-Olaszországban
Olaszországban:
"A TÚLZOTT PÁNIKKELTÉS ELKERÜLÉSÉRE EZENTÚL NAPONTA CSAK EGYSZER HOZZÁK NYILVÁNOSSÁGRA AZ ADATOKAT,"Nem kiabálok, csak a főszövegből idézek. Ott is így szerepelt
Szép mondhatnám...
"Közben pedig elindult a gondolkodás azon, hogy vajon kiket fertőzhetett meg a férfi, aki heteken át szabadon járt-kelt mindenütt, beleértve a kórházat is. Ráadásul – mint a Repubblica cikkéből kiderül – a pozitív teszt után sem zárták le egy napig a kórházat, a szobákat nem fertőtlenítették azonnal. A férfit előzőleg kezelő stáb pedig hiába ment haza önkéntes karanténba, visszahívták őket dolgozni.
Elkezdték tehát visszafejteni a férfi mozgásait. Kiderült, hogy február másodikán részt vett egy félmaratonon, ami Santa Margherita Ligure-ben volt, 15 futóklubos ismerősével laktak együtt egy szálláson. 4-én egy casalpusterlengói bárban iszogatott a kollégáival, aztán egy másik, 9-i futóversenyre négy ismerősével utazott el egy autóban Sant'Angelo Lodigianóba. Február 15-én focizott egyet az amatőr csapatával, értelemszerűen a csapattal együtt öltözött az öltözőben.
A munkahelye sem könnyítette meg az egészségügyiek dolgát: az Unilever-gyárban 500-an dolgoznak, a telephelyen van hotel, étterem, naponta több ezer ember fordul meg a területen, kamionok jönnek-mennek, a „Benvenuti” (isten hozott) 30 nyelven van kiírva a recepción. Mattia 14-ig, péntekig járt dolgozni. És egy másik település is látókörbe került: a férfi szülei Castiglione d'Addában laknak, a férfi is innen származik, és rengeteg a kapcsolódási pont, a szülők ugyanabba a bárba járnak, mint Mattia egyik futópartnere. Így rendelték el a környék tíz településére a karantént Lodi megyében."
Komoly premisszák mentén történt a karantén több hét után... A futóversenyekre nem érkeztek sehonnan máshonnan?
Összesen több mint 250 embert kell(ene) monitorozni a hatóságoknak.
De sokaknál máris késő: mostanra kiderült, Mattia megfertőzte a feleségét, szerencsére úgy néz ki, a nyolcadik hónapban lévő várandós nő tünetek nélkül megúszta. Megfertőzött rajta kívül a focicsapatából legalább 6 embert, aztán azt a két orvost, akik intubálták őt, amikor lélegeztetőgépre tették, és még hat embert a kórházban, orvosokat és betegeket. Megfertőzte a fent említett futótársát is, a bár három törzsvendégét, és a tulaj fiát. Eddig.
Ez biztos? és a futóversenyek pl? -
Soulfly842
addikt
Olaszok 888 eset... több, mint 230-val nőtt ma.De persze, mehet akár Milánóba is bárki, nyugodtan... és késő este is várható még frissülés.
-
inf3rno
nagyúr
Itt lehet nézni a hajót. [link] Igazából az lenne a jó, ha valami életkor eloszlást, nem szerinti eloszlást, ilyesmit is lehetne találni a hajó utasairól, de gondolom azt majd csak a WHO kapja meg.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
forceberg #434 üzenetére
Dehogynem, meg kell inni, és meglátod mire jó.
Amúgy babér olaj, eukaliptusz olaj, teafa olaj, amiket érdemes párologtatni, tisztításhoz, kézmosáshoz meg bármilyen zsíroldó szer megfelel, vagy ha nincs víz, akkor lehet kapni kézfertőtlenítő géleket. Nem valami jó túlélő gazdatesten kívül, de gondolom már alacsony dózisban is képes megfertőzni vagy sokat ürítenek a fertőzöttek, azért ennyire ragályos.
Amúgy én a hajón lévőket nézném. Bár nem reprezentatív minta, de azért sokat elmond a halálozási rátáról, többet, mint a kínai statisztikák, mert a hajón gondolom mindenkit teszteltek, még azokat is, akik nem mutattak tüneteket.
-
törölt tag
Valaki aggódott a hasáért. Reggel az egyik diszkontban a tegnapi üresség után betankoltak tartósból. 3 raklap 3 féle zsírtartalmú UHT tej(lejárat: július). 2 raklap búzafinomliszt.Szóval lehet költeni....
Dél-Koreát nem rázta még meg a koronavírus, ahogy a februári hónapot elnézem(autóipar 2020 termelés felfuttatás). Eddig, mindig fizettek... ki kell várni ezt a hónapot . És dolgoznak Koreában is mert érkezett koreai alapanyag az EU-s mellett.
-
-
Snowy_owl
őstag
Aszondják a vason nem áll meg a vírus, érdemes lenne rézveretes lovagi páncélba öltözni?
-
válasz
Soulfly842 #451 üzenetére
A kicsi svájc duplázott 8ról 15re, nem tudom arrafelé mennyire tesztelgetnek - kizártnak tartom, hogy mindenkinél kopogtatna a tesztelőember... A németek is törtetnek, már 60db-nál járnak.
Ami pozitív, hogy az olaszokon kívül öszvissz 2 súlyos eset van (németek). Ami viszont húzós, hogy az olaszoknál törtet előre a súlyos-kritikus esetek száma, tegnap még csak 35 volt, ma már 56-ot írnak. Ráadásul ahogy a fertőzöttek száma, valszleg ez is le van maradva és többen is lehetnek.
-
Soulfly842
addikt
Jogos, 5-6-kor és késő este lesz frissítés. De nap közben is odacsúszott 20 fő. Skandináv országokban, északon is megjelent... Svájc után Norvégiában, Svédországban, Hollandiában, finnországban, belgiumban az észteknél is megjelent... ott ugyebár később lesz jó idő... s nincs is mindenhol amolyan klasszikus nyár.. (de az még nem megerősített, hogy a jó idő kinyírja a vírust, inkább csak erős gyanú, mert általában úgy szokott lenni... )
A spanyoloknál egyébként volt ugyebár tenerife, meg valencia... elszigetelten voltak az esetek vagy ott megjelent más területen is? Nem néztem át az eseteket teljesen.. ha már jóidő és terjed...
ezeken a helyeken is 22-23 fok van... ha ott terjedni tud...
Apropó, írtam, hogy a dél koreaiaknál tömegesek az ellenőrzések és azért érdekesek a számok. Hamarabb diagnosztizálnak sok esetben és kezelik, de azért ott is fentebb csúszott ma 3 halottal a halálesetek száma (ott még korai ezért kijelenteni, hogy kisebb az elhalálozási mutató, amég nem lesz tömeges a felépültek száma is)
-
-
-
Egyelőre állnak a számok mindenhol, nagy a csend.
-
válasz
Graphics #442 üzenetére
Mármint rápakolta a szalagra
? Nagyész/ Tipikus kisszatyorral vásárló bemajrézott...
Mivel utálok boltba menni, csak 2hetente járok, de akkor mindenféle armageddon nélkül púposra pakolok a családnak egy kocsit - viszont ha van köztük tucatáru, pl 20kiló liszt, abból 1 zacsi megy a szalagra - a kasszás nem kap hordárbónuszt a fizuja mellé + én sem.
Ma egyébként megejtettem a "nagy pánikbevásárlást" - de a végterméken végignézve alig több a szokásosnál...
Ez a köhögés jó 5let, hétfőn fogok vonatozni - már megvan hogy csinálok magamnak helyet
#439: sztem ezt közölnöd kéne a WHO-val. Az a szer kb 100m sugarú körben minden vírust kiöl telepatikus úton
-
"Tibor TeplánTegnap, 4:56
Sorban állok a pénztárnál, előttem egy mami kb. 40 kiló cukorral és legalább 60 kiló liszttel a szalagon várja, hogy sorra kerüljön. Büszkén néz körbe, ő már betárazott. Hátra szól nekem:
- Fiatalember, ha fizettem, segít betenni a
bevásárlókocsibba a csomagokat.Volt a hangjában valami parancsoló, nem kérés volt, kijelentés, de természetesen igent mondtam rá.
Mami következik, fizet, én kettőt köhögtem, erre mami rám néz, de olyan tekintettel, hogy ha szemmel lehetne ölni, minden bizonnyal ott rogyok össze holtan. A pénztáros hölgy figyelmét nem kerüli el az epizód, rám pillant. Az ő tekintetéből kitűnik a sokadik óra minden megpróbáltatás, cinkosan, kis mosollyal rákacsintok, parírzsepit fogva jobb kezemet a szám elé tartva ismét köhintek kettőt, majd két apró lépést teszek előre. Valószínűleg toló mágnes van bennem, mert mami egy fürge ugrással távolodik tőlem.
A pénztáros szeme könnybe lábad, látom, hogy kezdi nehezen tartani magát. Én elfúló hangon, arcomon a halálos kór tudtával, szinte suttogva mondom magam elé:
- Hát, sajnos ez van.
A pénztáros hölgy feje lehajtva, válla reszket.Mondom a maminak, hogy akkor pakolnám a cuccait, ő viszont hevesen tiltakozik és profi árufeltöltőket megszégyenítő gyorsasággal rámolja be a túlélő készletet a bevásárlókocsiba. Eddigre a sorban mögöttem állóknak is elesett a sztori, egy fiatal anyuka a gyerek kezét elengedve, a röhögéstől nyüszítve fúrta párja vállába a fejét.
Mami viharos pakolás után, a bevásárlókocsiból kiiktatva a kipörgésgátlót, állóról százra két másodperc alatt gyorsítva eliramodott a kijárat felé. Közben gyilkos tekinteteket lövelt vissza, felém és esküszöm, mozgott a szája.
Gondolom, több száz éves, boszorkány őseitől örökölt átkokat zúdította rám mormolva.
Szóval, elátkoztattam, megbélyegeztettem, a Gyehenna legforróbb bugyrában fogok kerülni.
Csak azt nem tudom, hogy mi történik majd akkor, ha ne adja a Sors, de tényleg komolyra fordul a dolog.
Tényleg hülyék az emberek?" -
-
-
blu79
addikt
Újabb 2 román allampolgár pozitív lett ... és nem a mostani (román) karantén zónából hanem egyik Temesvár a másik Máramaros ... a máramarosi férfi febr 25-én olaszba elment orvoshoz mert betegnek érezte magát .. ott írtak receptet tüneti kezelésre (influenza) aztán hazament Romaniaba ... ott belázasodott elment dokihoz ... kapott valami gyogyszereket (tünetibkezelés) közben meg mintát vettek .... pozitív lett .. koronavírus ...
-
Soulfly842
addikt
válasz
Soulfly842 #429 üzenetére
[...]
A tüdejükbe, a veséjükbe látok!
-
Soulfly842
addikt
válasz
Graphics #428 üzenetére
Ahogy a vírusnak, az ilyen pi'áknak is meg van a maguk burka
Ugyanúgy férkőznek be... a burok védi őket, s ezzel álcázzák is magukat általános immunrendszerrel, az emberi szervezettel (ez esetben az emberekkel) szemben
De a Lényeg ugyanaz, az álcával be akarnak férkőzni (átakarják adni az álokosságot
- Lehet ezért nem férnek a vírustól?
) A burkukok nélkül már védtelenek, s könnyen átláthatóak! Lehet el is pusztulnának - ugyanúgy, mint a vírusok!
Na jó, talán egy kicst
de a lényegen nem változtat!
-
válasz
Soulfly842 #426 üzenetére
Most mindenféle bántás nélkül, nem tolod túl ezt?
-
törölt tag
válasz
Soulfly842 #426 üzenetére
nem csak a Te véleményed
+1
-
Soulfly842
addikt
válasz
Graphics #425 üzenetére
Nem a többi alanyra vonatkozott. Az érdekes volt.
A két magyar csaj: Jajj, olyan jó, hogy aggódnak értünk ez jóól esik, szerepelünk a tv-ben is belemosolygunk, mert átgondoltuk, s milyen jó hogy így döntöttünk... aztán jövünk haza potenciális vírusgazdaként, de olyan jó, hogy nem mondtuk le, mert mi okosabbak voltunk... Aztán nem kell kínlódni se munkába járással, mert jajj, akkor kapok legalább egy otthoni nyugodt fizetett hóm' óffiszt is...
Tipikus, okosabb vagyok (meeert csaak) jellegű: megfontoltnak, okosnak tűnni akaró csapongó hölgyek
Ez az én véleményem.
-
válasz
Soulfly842 #424 üzenetére
Ezt most nem értem, szerintem itt megkérdeztek embereket, ha jól látom Olaszországban.
Ebben mi a hírnév?
Tök logikus az, ha hazaérkezik, akkor nem megy be a munkahelyére... Én se mennék be.
A többi alany, akikkel beszélgettek, ők mit akartak? Hírnév? Kicsit túlreagálod.
-
Soulfly842
addikt
Ez a két picsa csak annyit akart, hogy mindenki aggódjon értük, 1 perc hírnév + home office egy jó ideig.... kész
Nem véletlen bújtak szemüveg mögé...
-
Tetsuo
őstag
válasz
Soulfly842 #421 üzenetére
Európában semmilyen alkalmi szervezés nem hatékony... ami előny itt van, az a pénz.
-
Soulfly842
addikt
Ez igaz, de az is igaz, hogy ilyen szinten leszervezve azért hatékonynak is bizonyult a megoldás.
Bár hozzátenném, hogy ideológiai/politikai és kultúrális háttere is van. Az európai kultúrkörben, az ÉN-kép, ÉN-központú szerepe mindig sokkal inkább előretolt volt. Az általános gondolkodásban is.
De ugyanígy kínai vallás, a taoizmus, ami a kínai filozófiával, a kínai hozzállással is összefüg ott elemeiben teljesen más és töredékeiben sem olyan én-központú, mint az euróapai. Jobban bele van ivódva az emberekbe, hogy nem ellenállva kell ÉN-né vállni, hanem a világot mozgásban tartó erőknek kell megfelelni, a cselekedeinket a világhoz igazítani. Bár ez magával vonzza azt is, hogy a poltikai hátteret és az ideológiát is jobban betudták fogadni, de ott nincsenek az egyes területek között olyan elkülönülések, mint európában. Minden mindennel összefügg
-
Tetsuo
őstag
válasz
Soulfly842 #418 üzenetére
Ennek politikai/ideológiai háttere is van. Egy liberális demokráciában nem lehet lezárni egy várost úgy, hogy mindenkit kötelezel a szigorú szabályok betartására (eleve a bürokrácián mire végigmegy...), míg ez Kínában simán megy, ott az emberek el is fogadják, meg is értik.
-
Soulfly842
addikt
válasz
Soulfly842 #416 üzenetére
Az egyébként, hogy a kínaiak (több hónap után) úgy néz ki pozitívabbra tudják fordítani a számokat több hónap brutális odafigyelés és hihetetlen rendszer szintű precizitás eredménye... amin egy egész ország dolgozott. Ők karantén alá tudtak vonni egy 11 milliós nagyvárost, de az olaszok meg sem próbálják ezt pl. egy sokkal csekélyebb méretű várossal sem (Milánó pl.) - inkább védik a gazdaságukat.
Ezt pl. egy politikailag instabil ország esetében, ahol széthúzás van nem fog menni semmilyen összefogás...
És csak, hogy értsük az arányokat: Kínában 1,3 Milliárd ember megoldotta, hogy egy 11 milliós várost karanténba helyezzenek, s mindenhol máshol meglegyenek az óvintézkedések.
Irán esetében egy széthúzásokkal teli, politikailag instabil országnak kellene megoldani azt, hogy egy 77 milliós ország megakadályozza a brutális népsűrűségű 8 milliós város ( agglomerációval együtt 14 milliós) városban ugyanezt.
Németország autógyártás ha leállna, skandináv országokban ha elburjánzik a város, ott vannak azért olyan északi részek, ahol az eddigi 'hőmérsékleteket' akár egész évben elviselje ez a vírus - ha nem lesz rá közvetlen ellenszer.
-
törölt tag
válasz
Soulfly842 #416 üzenetére
megint tanultam
-
Soulfly842
addikt
válasz
#73959936 #415 üzenetére
Igen, de statisztikailag akkor is jelentősen javítja az esélyeket, ami a tovább NEM terjedést jelenti - ez meg magával vonja a terjedés százalékos esélyeinek csökkenését is. És ezt nem értik meg sokan... sem az olaszoknál, sem itt Magyarországon. A kínai ezzel szemben, ha bárkit meglátott maszk nélkül a tömeg azonnal szólt neki, hogy ne, ne tedd ezt - azonnal vegyél fel egyet. Egyszerűen, javítottak az esélyeiken. A magyar erre azt fogja mondani, hogy nem azon az egy emberen fog múlni, én meg úgyis kiheverem, mert egészséges vagyok. A sok egyes esetből meg tömeg lehet és még erősebb fertőzöttség. De nem csak a magyarokra, hanem úgy általánosságban igaz ez.
Az ázsiai emberek higéniája sok szempontból azért sokkal jobb (azon kívül, hogy az izzadás, testszag genetikából adódóan nem intenzív náluk), mert ők eleve a privát (intim) zónát is máshogy kezelik, nagyobb távolságságtartás, más az érintés kultúrális szerepe. Ugyanígy ösztön szinten jobban odatudtak figyelni szerintem arra is, hogy a tömeg odafigyeljen ezekre a részletekre...
Ha jártál már dél-olasz, vagy olasz WC-kben (nem egy felsőkategóriás Ristorante-ben, hanem egy általános olasz családias étteremkben, vagy étkezdében), akkor ezzel szemben az olasz higéniát nem kell magyaráznom. másak a személyes terek is, sokkal jobb melegágy a terjedéshez. És az olasz jellemzően nem vesz fel maszkot, mert nem azon fog múlni..
Azok, akik azt mondtják, hogy nem kell maszk (senkinek!), mert rá úgysem köhögnek közvetlenül elemzzék magukat kb. egy napig, de szerintem pár óra is elég - hogy hányszor nyúlnak ösztönösen az arcukhoz, szemükhöz... és gondolják át egy kicsit.
Arról nem is beszélve, hogy a tünet nélküli fertőzött, vagy a lappangási idő alatt lévő ugyanúgy fertőzhet.
Bár hozzá teszem: én sem vagyok a félős fajtából való. Az erősebb, vírusos lebetegedést, influenzát (amitől más másfél hétre kidől) is 2-3 nap alatt ki szoktam heverni.
Sőt tegnap tárgyaltam egy olasz cégvezetővel, aki most jött haza Olaszországból. 1000* elmondtam magamnak, hogy kézfogás, bemutatkozást követően, ne nyúljak az arcomhoz, de zsigeri szinten ezt az ember nem tudja átkódolni magában. Ösztönösen félig ökölbe szorítva a kezemet, tárgyaló pozícióba 'gondolkodó kéztartássel' 'az államhoz értem és tetten értem magamat, hogy a számhoz is.
Kézfertőtlenítőt egy órás tárgyalás után használtam a kocsiban, 'félnedvesen' inkább még az arcomat is áttöröltem, hazaérve meg egy szájöblögető. Ez van. Azért jobb most óvatosnak lenni.
-
törölt tag
válasz
Soulfly842 #414 üzenetére
Á - tökéletesen igazad van, azonban elég egyetlen "rövidzárlat" egy átlagos embernél....és ha levette - már meg is ette a fene az egészet, ha pont akkor kapja el, mert a fertőzést követően már nem kell kezet fertőtlenítenie
-
Soulfly842
addikt
válasz
#73959936 #413 üzenetére
Á, de ez nem így megy... Marika néni, aki a szociális készségeit figyelembe véve jobban hisz a beidegződésnek, belső (őszinte!) hangoknak, mint a kívülről jövő ingereknek, megtévesztéseknek - szüksége van arra, hogy legyen egy ilyen otthon biztonságba helyezve.
"Marika nénikből" meg tömeg, van, akik ott csörtetnek.Egyébként a legfontosabb funkciója nem is a közvetlen védelem, hanem a beidegződések, spontán reakciók elkerülése....
Egy átlagos ember rengetegszer ér óvatlanul az orrához, szájához... Legalább akkor, amikor ilyen van az arcán felfogja, hogy ha leveszi, fertőtlenítse a kezét.Így közvetlenül nem, de közvetetten szerintem jelentős védelmet jelent.
A legtöbb ilyen fertőzés nem abból ered, hogy az arcodra köhécsel valaki, hanem abból, hogy megfogsz valamit az utcán, vagy bárhol s utána az arcodhoz, érsz pl ösztönösen.
Az egy dolog, hogy a már ferőzötnél javasolt, hogy ne adja tovább, de a már fertőzött - legtöbbször nem tud róla, hogy fertőzött, mert enyhébb a lefolyása. Emiatt egyébként a kínaiak jól csinálták, hogy tömegesen mindenkire ráparanyoltak, hogy hordja!
-
törölt tag
válasz
Soulfly842 #412 üzenetére
A tömeg megnyugtatására elég lenni annyi, hogy a média nem minden másodpercben ezt szajkózná, csak mondjuk naponta 1x, este 10 kor 10 percben....
-
törölt tag
válasz
Soulfly842 #410 üzenetére
orvosi szájmaszk (vagy papír ?)
minek ?
nem várok választ...
még az ffp3-as sem 100 %-os védelem
-
törölt tag
Vélemény, mert vki kérdezte.-
Mivel tegnapra minden valamirevaló (és semmirevaló) szájmaszk elfogyott itthon és egész eu-ban vagy 10x áron kapható, ha kapható - pánik van.
Én is azt gondolom itthon van már, csak még kell neki kicsi idő, amíg bizonyítsák.
A véleményem pedig: őrület, hogy azt hiszi mindenki, hogy itt a világvége és mindenki megy a levesbe. Nem tartom valószínűnek, hogy ez visz el, de ha tévednék akkor sem tudnék tenni a már megírt sors ellen. Úh.:
-
Soulfly842
addikt
válasz
Graphics #406 üzenetére
Igen, azt olvashattuk, csak eddig ennyire számszerűen nem láttam még az adatokat leírva, s ezek még csak a nagyobb események, tények kapcsán a számok. A teljes képnek csak a töredékét jelentik. Ez az olasz gazdaságnak kemény tö'ön rúgás lesz... és Európa top 5 országának egyikéről beszélünk.
Hogy fogja ez érinteni a gyengébb gazdaságokat???
Vagy, ha pl. németországban leáll az autógyártás és az ipar?
-
válasz
Soulfly842 #405 üzenetére
Igen, ez már az első hírek kapcsán is megjelent, hogy az olasz gazdaságnak nem fog jót tenni, mert azokon a területeken jelentős a gazdaság.
-
Soulfly842
addikt
Basszus, spanyol fordításban kell megértenem, hogy az olaszok miért vannak annyira kétségbe esve.... Nagyon nem jött ez jókor nekik.
Lombardia és Veneto tartomány a nemzeti vagyon kb 30%-át teszi ki és az ország teljes exportjának a 40%-át. Abban az esetben, ha tavaszig kitart a korona vírus, akkor is minimum 5000-7000 millió EUR veszteséget becsül a Confcommercio (az olaszországi kereskedők fő szövetsége).
Az idegenforgalom a teljes bevételek 13%-át képviseli, ami éves szinten ~ 146 millió EUR forgalmat generál (közvetetten ugye ettől sokkal többet). Csak ebben a két régióban évente ~ 15 milliót EUR-t otthagynak a turisták...
~ 200 millió helyfoglalást mondtak fel Olaszországban márciusra. Ez az általános közvélemény szerint egy olyan sötét pillanat volt, amihez még a 09.11-et se lehet igazán hasonlítani.Nápolyban a foglalások 30%-át azonnal lemondták, Torinóban 50%-ot, de általános a vélekedések, hogy márciusra a 90%-ot biztosan elérik. Milánóban a szállodák kihasználtsága azonnal 20%-ra csökkent. Az az éves rendkívül fontos bútorvásár, ami tradícionálisan Milánóban zajlik évről évre, évi 400.000 látogatót vonz és kb 350 millió EUR bevételt generál. A milanoi divathét ~1000 kínai munkavállalót szokott jelenteni, aki megfordul olaszorszában... (sanszos, hogy ez volt a katalizátor)
Nevetséges az, hogy pl. egy külügyminiszter arra buzdítsa az európaikat (Luigi Di Maio), hogy látogassák akár nyugodtan Lombardiát és Veneto régiót is, hiszen csak 0,05% a fertőzött... Ez a része kész vicc... (lombardiai vezetéstől is érkeztek hasonló nyilatkozatok)
-
-
Rendo84
senior tag
Híres román orvos: „Önként fertőzöm meg magam a koronavírussal, hogy bebizonyítsam: ez a járvány a hisztérikus, és buta emberek járványa!” [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Információk, statisztikák:
● koronavirus.gov.hu
● vakcinainfo.gov.hu
● vakcina kisokos
● minden fontos információ a vakcinákról
● dunántúli kórházi oltópontok
● EU vaccine tracker oldal
● pandemia.hu - megyei statisztikával
● gisanddata.maps.arcgis.com
● worldometers.info