Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gerisz23
őstag
Nem azt írtad hogy kitakarították nemrég?
Ha a termofej állításával változik a hang akkor lehet hogy vízköves ,vagy valahol dugulás van a kazánban,útban van a vízáramnak valami.Nem vagyok kazán szerelő csak tippelek...Melegvíznél szerintem nem dolgozik a szvattyú,az csak a fűtő vizet keringeti,de ezt könnyen lel lehet ellenőrizni. -
Alice90
aktív tag
válasz
gerisz23 #697 üzenetére
Ami még érdekes,hogy ha elérte a megfelelő hőfokot és kialszik a láng még akkor is hallani pár másodpercig.
De hiába hajolok oda a grundfos szivattyúhoz nem érzem erősebbnek a hangot.
----------------
Olyan mintha a kazán leghátulján jönne ilyen hang.
Szerintetek ha a kazán vízköves adhat ilyen hangot?
-
Alice90
aktív tag
válasz
gerisz23 #697 üzenetére
Képzeld hívtam másik szerelőt és azt mondta szívesen kijön és levesz 15 ezer forinttal de nem fogja tudni megmondani mi a hiba.
Ez hihetetlen megfogtam mindent csőt csavart nem áll el a hang.
Az érdekes az ha a radiátor tekerőjét változtatom akkor van mikor gyengül a hang van mikor erősödik.
Lehetséges,hogy a szivattyú? De ha a szivattyú akkor melegvíz engedésénél is csinálná elvileg és ott semmi hangja nincs.
-
Alice90
aktív tag
Sziasztok,
Hátha valaki tud segíteni. Van egy FÉG KOMFORT 24 kazán ami fűtés közben ilyen fémes hangot ad.
Ezt kizárólag akkor csinálja amikor fűt és (50 fok felett)
Melegvíznél semmi hang. Kijött a szerelő szétszedte a kazánt és megse tudta mondani hol jön ez a hang.
Feltöltöttem egy videót a hanggal kapcsolatban. Esetleg tud valaki segíteni?
-
Illetve meg kellene nézni a bekötését. Eddig leállt? Sok esetben úgy csinálják meg ezeket, hogy fix tápra kötik, aztán had menjen. Esetemben pl. közölte a ház előző tulaja, hogy az a menet a padlófűtés keringetője kapcsán, hogy ott az a villásdugó, szeptemberben bedugom, áprilisban kihúzom. Elég gyorsan megoldottam, hogy ne így legyen
-
gerisz23
őstag
válasz
Intel fan11 #688 üzenetére
Katasztrófavédelemnek a kéményt átvenni,vagy a régit felülvizsgáltatni.Kelleni fog egy villanyszerelő aki az érintésvédelmi mérést,jegyzőkönyvet megcsinálja-kell Fi relé,eph ha régi kazánnak nem volt.
-
gery2123
őstag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a fűtési rendszerünkben található grundfos ups 25-60 keringető szivattyú folyamatosan megy... Hiába kapcsol le a gázkazán, az megy tovább. Találkozott már valaki ilyennel:?
Padlófűtés, radiátor és meleg víz tároló van a rendszeren.
Előre is köszönöm! -
Intel fan11
őstag
válasz
Intel fan11 #685 üzenetére
Erre tud vki vmit?
-
Rotyi
aktív tag
válasz
Intel fan11 #686 üzenetére
Ezt találtam:
[link] -
Intel fan11
őstag
qudriga t2 23 mi kombi kéményes gázkazánhoz tud vki linkelni műszaki adatlapot? gugliba nem találtam.
-
Intel fan11
őstag
Üdv. Olyan kérdésem lenne hogy egyszerűsített kazancseret szeretnék. Azonkívül H a beszerelés bejelenti a szolgáltató felé a cserét szólni kell még vkinek? A régi kazán bélelt keménynek van kötve a ház tetőt a keménynek látszik az a badog korona vagy mi! Illetve ez az egyszerűsített kazancsere milyen költséggel jár pluszba?
-
Matada2.3
veterán
Sziasztok van két Fég GF26 paraptes konvektor és az egyik fűtés közben fura hangot ad ki.
Kinyílik a mágneses relé és olyan mintha túl engedné a gázt, mert ilyen beomlés szerű hangok jönnek ki. Fűteni fűt, baj eddig nem volt még, viszont ikyenkor a parapseten is dupla meleg jön ki. Gázszag nincs.
Szerintetek mi lehet a baj? Tapasztalt már más hasonlót?
Előre is köszi!
-
gerisz23
őstag
válasz
Intel fan11 #681 üzenetére
Az nem műszaki ellenőr volt,ők megnéztek volna mindent.
-
válasz
Intel fan11 #679 üzenetére
A gázművektől bármikor kijöhetnek, hozzám is jöttek a tulajdonosváltás után 2 hónapon belül ellenőrizni illetve felülvizsgálni. Amúgy nem akartak bent körülnézni. De rákérdeztem, és azt mondta, hogy attól függ, hogy a műszak mit ír a munkalapra, ha úgy van, akkor be is kellene jönnie, ez esetben nem kellett. Azért egy kávéra csak bejött...
Persze lehet vele játszadozni, hogy nem engeded be, meg hasonlók, ideig óráig. Az meg hogy mit mondasz, egy dolog. A szerződés gyértelműen rendelkezik róla, hogy 30 napod van a múltban levő dolgokat (illegális vételezés, illegálisan felszerelt kazán stb..) jelezni/kezelni, utána nem hivatkozhatsz rá, hogy azt nem te csináltad, így hát nem ér a neved. És ugye ezt te aláírtad. Tudod, a rendőrrel is lehet vitatkozni, csak hát...
Amúgy ne érts félre, nem ijesztgetni akarlak, lehet hogy tök sima ügy lesz, és soha nem derül ki, illetve soha nem lesz belőle bajod. Én csupán csak azt a tévhitet szeretném eloszlatni, hogy márpedig elég mindenféle történetet előadni az előző tulajjal, "nem ér a nevem" alapon HA és amikor ellenőriznek, és akkor majd BIZTOS minden rendben lesz.
-
Intel fan11
őstag
De abban a mondatban, hogy én ezt így vettem. Nincs tudomásom semmiről! illetve a mostani kazánról sincs semmi papírom, hogy ki mikor mennyiért szerelte fel és, hogy hivatalos-e! Igazából régi házunknál is csak úgy fel lett rakva egy gázos tárolós bojler a régi átfolyós vízmelegítő melett. Volt kinn éves vizsgálaton kéményes és nem kérdezett semmit. Megnézte a kéményt rendben volt és már ment is. Más ki jönne ki bármiért is?
-
válasz
Intel fan11 #676 üzenetére
Ez a "nem vonhatnak felelősségre" szerintem egy urban legend. Én is nemrég (nincs 1 éve) vettem egy házat, a gázművekkel kötött szerződést elolvastam, amikor éppen volt 2 szabad órám a vízművek ügyfélszolgálatán
Szóval ez a szerződés feketén-fehéren tartalmazza, hogy összesen 30 naptári nap türelmi idő van a tulajdonosváltás napjától számítva, ami alatt ha bármilyen szabályszegést tapasztalsz amit az előző tulaj követett el ÉS BEJELENTED, akkor nem lesz csak a te felelősséged. Utána gyakorlatilag game over, akkor is a te sarad lesz, ha nyilvánvaló a dolog, csak a 30 nap számít.
Persze az elmélet és a gyakorlat egy dolog, de érdemes megnézni a szerződést, mert az egyetlen dolog amiben biztos lehetsz az az, ami abban le van írva. Minden más csak lutri, és szerencse kérdése.
-
Rotyi
aktív tag
válasz
Intel fan11 #676 üzenetére
A kéményes elnevezést a gravitációs kéménybe kötött készülékekre használják. A kondenzációsnak is el kell vezetni az égéstermékét, de azt kisebb keresztmetszetű, általában koaxális csővel oldják meg ami olyan mint a turbós kazánoké, csak a kondenzációsé sok esetben műanyag. Alapvetően minden tüzelőberendezés füstgázát a tetőhéjazat fölé kell vezetni, az ettől eltérő megoldások (pl. oldalfali) nagyon le vannak korlátozva.
-
Intel fan11
őstag
válasz
Misi1980 #674 üzenetére
Üdv!
[link]Ezt a kazánt néztük ki a gázszerelőmmel.
illetve
ez a termosztát jó hozzá?
[link]Azt mondta a gázos mivel most vettük a házat, ha ellenőrzés van azt kell mondani így vettük a házat. Így nem vonhatnak felelősségre.
Ugyanilyen kazán van kondenzációsba is. Nem sokkal drágább, Ahhoz minek kell megfelelni hogy felrakhassam. Illetve néztem az nem kéményes. hova meyg az égéstermék?
-
Rotyi
aktív tag
válasz
Intel fan11 #672 üzenetére
Ki tudja azt meddig engedik.
Alapvetően ha egy ugyanolyan kazánt raksz/rakatsz fel mint amilyen volt, abból szerintem nagy baj nem lehet. Ami miatt ezeknek egyeznie kell a gázterven lévővel az a gázfogyasztás mértéke és a füstgáz elvezetése szempontjából lényeges. -
Misi1980
senior tag
válasz
Intel fan11 #670 üzenetére
Nekem is úgy volt hogy vettem egy 80-ban épült házat amiben bent vokt a gáz és a gázkazánnal vokt fűtve. Elég régi szerelés volt a házban. A Tatabányai Égáz megszünt és régi papíralapon bejegyzett gázrendszernek az anyaga átkerült Győrbe. Ezt a nem kis papírhalmazt biztos hogy nem fogja senki átnyálazni és számítógépre vinni. Így amikor én kondis kazánt tettem fel akkor a helyi gázos olyan régi kazánt írt be amivel egyszerűsített készülékcserével le tudta papírozni. Nem kellett se új gázterv és nem is vitték el a gázórát.
-
Intel fan11
őstag
válasz
gerisz23 #671 üzenetére
Mivel most költöztünk elég sok költség volt. Nincs új kazánra keret. vmit meg csinálni kell, mert a jelenlegi kazán nem 1 életbiztosítás. Használt kazánra amúgy sincs gari. Ezért gondoltam használtam venni másik ugyanilyet. Ha még pár évig elszolgál jó lenne, aztán, majd cseréltetünk ezzel az egyszerűsített kazán cserével újra.
-
gerisz23
őstag
válasz
Intel fan11 #670 üzenetére
A gázműnél a terveken jegyzik milyen kazán lett felszerelve.Ha nagyon kötöd az ebet vegyél ugyanolyat amilyen van,de akkor se garanciád semmid nem lesz róla.Lehet hogy 2-3 év alatt kuka lesz az egész.
-
Intel fan11
őstag
De ha full ugyanolyan kazánt felrakatok ki mondja meg, hogy nem az volt fenn eredetileg? Mondhatom azt is, hogy szerviz alatt minden alkatrész cserélve volt
Amúgy is most vettük a házat semmilyen papírt nem kaptam ami igazolja, hogy ezzel a kazánnal lett eredetileg felszerelve. Ergo ha vennék 1 másik kazánt felrakatom. mondhatom, hogy én így vettem át a házat.
-
válasz
Intel fan11 #668 üzenetére
Én ugyanezt szerettem volna, de hálisten végül nem volt rá szükség (ugyanakkor donornak biztosan fogok venni egyet amit jön szembe jó áron). Én akkor józan paraszti ésszel arra jutottam, hogy nyilván ez megoldható, hiszen nem igazán van definíció arra, hogy mitől komplett egy kazán. Ha veszel egy ugyanolyat donornak, és mondjuk 10 év alatt minden alkatrészét "javítás" címszóval kicserélteted, akkor ugyanott vagy, csak a komplett cserét papíron nem teheted meg, a "javítást" meg igen.
Szóval kicsit szürkezóna ez, de nyilván bajod nem igen lehet belőle (ki, és hogy bizonyítja be?) Nekem amúgy a fűtésszerelőm vállalta volna, de végül találtunk megfelelő alkatrészeket, és tudta javítani a meglevő kazánt jó áron.
-
gerisz23
őstag
válasz
Intel fan11 #664 üzenetére
Ahogy Misi is írta le kell hivatalosan papírosozni is.Ha feketén rakatod fel,és kiderül (kifog) akkor leveszik a gázórát,megbüntetnek,ha vissza akarod köttetni meg újra kell terveztetni.
-
Misi1980
senior tag
válasz
Intel fan11 #664 üzenetére
Ha ügyessen lepapírozza a helyi gázos akkor letudod cserélni egyszerűsített készülékcserével. Ha feketén cseréled ki a kazánt akkor hivatalossan nem fogják beüzemelni és nem is lesz garancia a kazánra. Ha kapsz valamiért egy ellenőrzést akkor jól megbüntetnek.
-
Intel fan11
őstag
Üdv! Írtam én már a kazános problémámmal. Kaptam is válaszokat, de még mindig nem teljesen világos mit is kellene tennem. mi a helyes döntés. Összegezném újra a helyzetem. Nem rég költöztünk új házba, ahol egy quadriga t2 23 mi típusu kéményes kombi gázkazán van. Működik, de át van szakadva a hőcserélője és jelenleg a hálózati víz nyomása tartja fenn a fűtési rendszert. Drága hozzá a hőcserlő, ezt biztosan nem akarom felújítani. 10 éves kazán elvileg még sosem látta szervizes. Félek is tőle. Egyik lehetőség veszek ugyanilyen típusu kazánt jófogáson használtan és helyi gázossal felrakatom, de ez is zsákbamacska, meg hát nem mai kazánok ezek. Vagy veszek másik hasonló teljesítményű kazánt.
pl 1 ilyet.
[link]
Egyszerűsített cserével én ezt felrakathatom a régi kazán helyett? Vagy mi van, akkor ha fogom magam és a helyi gázossal csak úgy felrakatom?
Egyébként néztem Aristonba is van ilyen, hogy t2 23 mi meg olyan hogy t2 23 mffi. Mi a különbség az mi és mffi között?
Nem tudom mi a jó döntés, de vmit tennem kell, ami a legköltség hatékonyabb! Tud vki segíteni nekem? -
jansky1
senior tag
Sziasztok!
Kis tanácsot kérnék, hátha valaki rájön mi történik, mert én nem.
Ügy előzménye: (#473) (#478) (#480) A javasolt átmosást megcsináltuk, nem változott semmi. Nem volt leiszaposodva. A tavalyi szezont így végig is csináltuk, ezeken a körökön nem ment a fűtés.
Idei szezont elkezdve maradt a tavalyi állapot, egészen tegnapelőtt estig, mikor arra értünk haza, hogy a 2 beteg kör elindult, meleg volt a padló ezekben a helységekben. A kazánon vettem észre, hogy a nyomás 1,1 barról 1,5-re felment
Tegnap estére visszaállt. Se fűtés, nyomás 1,1.
Ötlete van valakinek, hogy mi történik? -
gerisz23
őstag
válasz
Intel fan11 #660 üzenetére
A beszerelhető kazánok köréről szóló EU-s jogszabály 2015-ben született meg (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX:32013R0813 ), aminek megfelelően 2016. július elsejével a magyar jogszabályt is szigorították.
A kondenzációs kazán rendelet életbe lépésétől csak olyan gázkazán beépítése engedélyezhető, aminek a szezonális hatásfoka minimum 86 százalék. Vagyis a jogszabály egyenesen nem köti ki a beépíthető kazánok típusát, mégis leszabályozza, mivel ennek a kitételnek igen kevés kazán tud megfelelni. Ezzel a beépíthető gázkazánok köre lényegében a kondenzációs kazánra szűkült. Ezek nagy előnye a korábbi típusokkal szemben, hogy hatékonyak, korszerűek és nem utolsó sorban biztonságosak. A régi gázkazán cseréje ezzel bár a felhasználók számára bonyolultabbá vált, de hosszú távon sokkal biztonságosabb és egészségesebb fűtést eredményez. -
gerisz23
őstag
válasz
sarkanyolo2 #659 üzenetére
Csak finoman,ha más lehetőség nincs.A másik oldalán nincs semmilyen csavar radiátornak?Ha van azt lenne szerencsésebb.
-
Intel fan11
őstag
Üdv. Meglévő kombi gázkazánt kellene cserélni quadriga t2 23 mi típusu kombi gázkazán van kéményes. Ezt mire tudom szabad cserélni, ami jó is?
-
gerisz23
őstag
válasz
sarkanyolo2 #657 üzenetére
A radiátor felső csatlakozási pontján,picit megnyitva a csavart míg levegőt hallasz kijönni,víz is jöhet! Az automata légtel nítőn is tudsz nyitni ha kevés a gyári beállítás-rendszerfeltöltésnél is ki kellett nyitnom.
-
sarkanyolo2
őstag
Sziasztok!
Radal radiátoraink vannak a panelban, elszórva kivezetett automata légtelenítővel. (4db)
Sajnos sípol a radiátor, estenként a cső. Nincs a hagyományos neten videókban látható légtelenítő kulccsal kinyitható "szelep". Mit gondoltok, hogy lehetne légteleníteni a rendszert?
-
válasz
Graphics #654 üzenetére
Visszaolvasva szerintem félreértettél, a lényeg persze az, hogy jöjjön a szerelő, de azért leírom újra, érthetőbben: van a kazánon belül egy váltószelep, ezt általában egy motor mozgatja. Ennek a szelepnek a kapcsolgatás dönti el, hogy az éppen melegített víz a fűtési körbe menjen e, vagy a HMV körbe. Gyakori hibajelenség, hogy a szelep letapad nyáron (vagy beszarik a motorja, stb...), hiszen sok hónapig HMV állásban van, a fűtés áll. Őszi indításkor hiba esetén az történik, hogy a kazán kiadja a szelepnek a parancsot, hogy kapcsolj át a fűtéskörre, ami persze a szelep/motor hibája miatt nem történik meg, így továbbra is a HMV kört fűti, ami persze gyorsan eléri a visszatérő hőfokot, és a kazán kikapcsol. Ezért írtam, hogy nézd meg a HMV előremenő csövét amikor a kazán azt állítja hogy fűtés módban dolgozik, ugyanis ha az a cső melegszik intenzíven, akkor ez LEHET a baj.
-
Graphics
Jómunkásember
Na hát eltelt 1 nap de semmi,jéghideg a padló...
Holnapra keresünk valami szakit, aki megnézi
-
válasz
Graphics #649 üzenetére
Nálam ugyanez a hibajelenség volt nemrég egy Vaillant kazánnal. Ott a váltószelep okozta a gondot. Van HMV tárolód? Ha igen, akkor figyeld mikor indul a kazán, és ellenőrizd le a tároló felé menő csövet (tapintással
), ha forrósodik, akkor egyértelműen az van, hogy nem kapcsolt át a szelep, és tárolót fűtené. Az egy kicsi/rövid kör, és gyorsan eléri a kért előremenő hőmérsékletet, ezért kapcsol le egyből.
Ne vedd készpénznek, nem vagyok egy nagy szaki, ezer oka lehet még nyilván a dolognak, csak gondoltam megosztom azt a kevés tapasztalatot ami nekem van hasonló hibajelenség kapcsán, hátha...
-
Graphics
Jómunkásember
Sziasztok!
Elindult a fűtési szezon, és kicsit gondban vagyunk a fűtéssel.
Ariston Genus one kazán van, ami a radiátor + padlófűtés + melegvíz ellátásért felel.
Computherm Q7RF vezérli a hőfokokat.
Mindkettő M/A-n van, piros LED világít
Külön van egy a radiátornak, és külön a padlófűtésnek.
Tegnap a padlófűtés vezerloje lefagyott, semmi reakció. Levettem majd visszatettem és elindult a padló is.
Viszont a kazán kb fűt 1-2 percet majd utána Fűtési szivattyú utankeringetest ír ki.
A padlófűtés ága nem akar 35 fok fölé menni.
A kazanon most 52-t állítottunk be.
Egy Grundfos szivattyú keringeti a padlófűtés ágat. Ezt 2-3-ason szokott lenni.
Az ESBE keverő 3-ason van elvileg.
Puffertartály nincs
Van valakinek ötlete. 2. éve használjuk, szóval kevés a tapasztalatunk.
Előre is köszönöm a tippeket
-
gerisz23
őstag
válasz
Intel fan11 #643 üzenetére
Tágulási lufijában van levegő?
-
Intel fan11
őstag
válasz
csemberlen #644 üzenetére
Ezt hogy tudom megtenni? Ezeknek a kazanoknak mennyi a normális nyomása? Ha így használom kárt csinálok benne? Egy szaki a hocserelot mondta telefonba ami 160ezer Ft, de őszintén nagyon nem szimpi H látatlanban teloba ekkora költségét mond. Ja és akkor hívjam ha érdekel a dolog
-
csemberlen
őstag
válasz
Intel fan11 #641 üzenetére
Tágulási tartály hibásodhatott meg. 20 fokos viznél engedd le a nyomást 1-re. Nézd meg 60 foknál mennyi.
-
Intel fan11
őstag
válasz
gerisz23 #642 üzenetére
Tágulási tartály van elzárva vagy kinyitva úgy tart nyomást 3 bár körül de az még magas. Őszintén meg azt néztem hogy vennék jófogáson másik ugyanilyen kazánt. Olcsón lehet kapni. Nincs 700ezrem új kazánt a. Amúgy is ha raadom a fejem kell plusz radiátor is. Szóval akk tuti kell majd a sok love de most nincs.
-
gerisz23
őstag
válasz
Intel fan11 #641 üzenetére
Szia!Én cseréltetném.Most csináltattam/csináltam új rendszert Immergas kazánt rakattam fel,ennek volt a közelben szerelője aki nagy szerencsémre felrakta.
Sztem menj be környékbeli vizes boltba-esetleg kérdezd meg a szakit aki kint volt megnézni-és keress helybeli embert aki relatív hamar kicseréli.Majd ő megmondja milyet épít be.Az ár sok minden függvénye,de olyan 700k körül szokott kijönni ahogy ismerősöktől hallom.
Ha minden igaz tudsz kérni egyszerűsített cserét.
Szerk Persze ha nincs rá keret akkor csere,ha tudod ellenőrizd hol veszik el a nyomás.
Uiem vagyok vizes csak lelkes amatőr
-
Intel fan11
őstag
Üdv, Van egy quadriga t2 23 mi típusú kombi gázkazánunk. Most költöztünk új helyre. Ismerős ránézett. Mondta fenn van a nyomás tágulási tartályát elzárta vagy kinyitotta , mert mondta az úgy jó, erre másnpra leesett a nyomás úgy h be se kapcsolt. Szoltam neki h mi történt azt mondta, akkor tekerjem vissza utána felment a nyomás 2,8 bár körül. 3tól pirosba van. Kerestem szervizest. Azt mondta hőcserélőt kell cserélni ami 160ezer ft. Ez kb 10 éves kazán. Érdemes erre költeni? Meg tényleg ez lehet a baj? Vagy ha kazánt cserélek, milyen márkát típust érdemes venni? Kazán cserénél milyen egyéb költségek vannak még? Lényeg a lényeg javíttasam ezt a kazánt vagy csere?
-
gerisz23
őstag
válasz
sarkanyolo2 #638 üzenetére
Én leszedném a forgató gombját,aztàn megpróbálnám gázlámpaval átmelegíteni hátha megindul.Ha nem akkor csere.
-
gerisz23
őstag
válasz
sarkanyolo2 #636 üzenetére
Berohadt
-
mefistofeles
veterán
Uraim! Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha egy törölköző szárítós radiátort leválasztok a rendszerről és elektromos fűtőszálas megoldásra állok át akkor a hőtágulás miatt, feltöltéskor kell e, szabd e levegős részt hagyni és ha igen mennyit? Magyarul, tökig töltsem vagy ne?
-
Ery
tag
Sziasztok,
jelenleg édesanyámnál egy régi termotéka 25 gázkazán üzemel. Egyre több probléma van vele és az üzemeltetése sem túl gazdaságos ezért szóba került a csere lehetősége. Egyáltalán nem értek a gázkazánokhoz és az lenne a kérdésem, hogy egyáltalán melyik kategóriában kell keresnek azt a cserekészüléket, ami a legkevesebb átalakítással ki tudná váltani a jelenlegi gázkazánt. A lakás ~95 m2, találtam néhány infót a kazánról:
Mik az ajánlott típusok és mire kell figyelni a választásnál?
Köszi
-
Tigi
őstag
Sziasztok
Új építésű ház, hideg burkolatok alatt padlófűtés, meleg burkolatoknál radiátor, külön termosztátokkal.
Az normális, hogy ha mind a két körön megy a fűtés, de a radiátoros kör hamarabb lekapcsol, akkor az a kazánt is lekapcsolja, de a padlófűtés még kéri a kazántól a fűtést, de az már nem kapcsol vissza?
A kazán egy Ariston Alteas One Net 24.Remélem érthető
-
FerNandor
őstag
Sziasztok,
Egy 20 négyzetméteres helyiség (könnyűszerkezetes hétvégi ház 5cm hungarocell-lel, kb 10cm-es kőzetgyapottal) fűtésére mit ajánlanátok?
Csak ebben az őszi időszakban egy-két éjszakára.Siesta? Esetleg valami elektromos hősugárzó?
Fontos, hogy minél olcsóbb legyen, mivel ritkán lenne használva, de azért hatékony is és lehessen mellette aludni is.
-
Visszatérve a váltószelepre: megvettem az újat, öröm, hogy jó volt a diagnózisom, mert így hogy kézben volt az új, szét mertem szedni a régit, és úgy be van szorulva a tengely, hogy fogóval sem lehet mozgatni. Illetve a motor is kerregő hangot ad, bár kiszerelve mozog azért. Az új motorja ugyanilyen, de teljesen halk, szépen egyenletesen mozog.
Viszont a régi szelepet nem tudom kiszerelni, órák óta ezzel szívok
A 3db becsatlakozásból az egyiknek a hollandija totál be van szorulva, fújom rá a csavarlazítót mintha nem lenne holnap, de meg se moccan
Van bárkinek ötletel, hogy mi a fenét kezdjek vele? Jobban nem merem megtépni, mert félek hogy meghajlítom a rézcsöveket, ugyanakkor így is brutális erővel próbálom, de nem mozdul...
-
válasz
Misi1980 #627 üzenetére
Köszi, egyelőre akkor megvárom hogy mit hoz, aztán megnézem majd a doksiját, utána maximum vitázunk egy jót annak függvényében hogy mit akar csinálni. Kurvára kellemetlen ez az egész sajnos, szinte csak ilyen szerelők jönnek szembe. Közben meg én is mérnök vagyok, és a saját szakterületemen a hátam közepére se kívánom a (hozzám hasonló
) okoskodó ügyfelet. Csak sajnos szerintem ennek a "profi mentalitásnak" van egy igen fontos alapfeltétele, mégpedig az, hogy értsünk ahhoz amit csinálni. Ha a szer nevét sem tudja, akkor honnét a búbánatból biztos benne, hogy nem kell kimosni? Nyilván ilyenkor nem bírok magammal, és utánajárok, kérdezek, akadékoskodok, és közben rosszul érzem magam
Nálam nincs sajnos mágneses ülepítő/szűrő, de nézegetem már a Fernox TF1-eket, fogok venni egyet. És ha így haladnak a dolgok, akkor beépítem én magam, nem tűnik űretchnikának a dolog.
-
szatocs1981
aktív tag
Sziasztok, FÉG V4 utódját keresem. Vaillant atmomag 114 vagy 144-et nézegetem. Megfelelő valasztas lenne vagy tudtok mást ajánlani? Őrlángos, elemes vagy generatoros a jobb?
Előre is köszönöm
-
Misi1980
senior tag
Van több féle rendszettisztító folyadék. Én használtam a fernoxnak is és a sentinelnek is termékét. Mind a két gyártónak van olyan folyadéka amit a rendszerben lehet hagyni és van olyan amit ki kell mosni. A fémdarabokat azt a mágneses iszapleválasztónak kell megfogni amit a visszatérőbe kell beépíteni hogy a kazánt védje. Az mágneses iszapleválasztónál fontos hogy jó erős mágnese legyen benne. A fernox tf1 az egy igen jó minőség. 16 radiátorra reális a 3 liter folyadék de az ár amit mobdott az egy kicsit sok.
-
Na közben kiokoskodtam, hogy váltószelep lesz, vagy annak a környéke. Gyakorlatilag fűtés módban is a HMV tartályba nyomja a melegvizet. A kazán menüjében kiolvasható a szelep státusza, az szépen változik ahogy átkapcsol HMV készítésről fűtésre (bár gondolom ez csak a szelepvezérlés állapota, hogy a szelep valójában hogy áll, azt nem tudja a kazán). A váltásnál egy hosszabb és két rövidebb kerregő hang hallatszik.
Viszont beszéltem egy szerelővel, mert én nem állnék neki kicserélni, vázoltam a helyzetet, a végleges döntést rábíznám (lehet hogy csak koszos, és attól szorult meg, más baja van, stb...). Közben azt is megtudtam, hogy utoljára 5 éve lett átmosva a rendszer, szóval eléggé időszerű lenne, ezt is kértem a szerelőtől. Jövő héten tudna jönni, a következő dolgokat mondta:
- tisztítófolyadékot töltene a rendszerbe, 3 litert (ezt a radiátorok száma alapján (16db) határozta meg)
- a termék nevét nem tudja, idézem: "valalmi cleaner van a nevében..."
- 50eFt lenne csak a folyadék (tehát ebben nincs munkadíj)
- szerinte nem kell utána kiöblíteni, elég csak beletölteni a rendszerbeEz így nekem egy kicsit meredeken hangzik, rövid keresgélés után úgy tippelem hogy valamelyik Fernox termék lehet, de ha jól látom mindegyiknél kifejezett előírás a kimosás, sőt, máshogy nincs is értelme, mert nagyobb kárt csinál mint hasznot, hiszen a leoldott dzsuva/iszap/darabok ott fognak keringeni. De gondolom ez az összes többi gyártó termékeire is igaz.
Szerintem keresnem kellene valaki mást, de kérlek erősítsétek meg vagy cáfoljatok rá.
-
Egy kis segítségre lenne szükségem (gondolom így a fűtési szezon előtt ez itt gyakori mondatkezdés..
). Van egy Vaillant VUW 282/2-5 zárt égésterű kombi kazánom (kb. 15 éves), szerettem volna ma egy tesztindítást a fűtéskörön, de nem nagyon akar összejönni a dolog.
Hibakód nincs, a kazán begyújt (a melegvizet amúgy is frankón gyártotta egész nyáron), viszont az előremenő cső hideg. A radiátorok nem levegősek. Előkotortam a telepítői doksit, annak alapján benéztem a diagnosztikai menübe, ott sem panaszkodik semmire. Ami még gyanús, az az, hogy az előremenő vízhőmérsékletet nagyon gyorsan eléri, így gyorsan ki is kapcsol.
Lehetséges, hogy a beépített keringetőszivattyú döglött meg (Vaillant VP5/2) ? A doksi alapján egyébként úgy értelmezem, hogy ugyanez a szivattyú dolgozik a használati melegvíz körben is (van egy 120 literes külső tartály hozzá), de lehet hogy ezt félreértem.
Egyébként a fent említett doksi alapján ilyen szinten tudja jelezni a szivattyú hibákat, de ezekből a hibakódokból egyetlen sincs jelen:
F.22 - Szárazégés túl kevés víz a készülékben; kábel a szivattyúhoz hibás; szivattyú tapad vagy hibás; szivattyúteljesítmény túl alacsony
F.23 - Vízhiány(előremenő/visszatérőkülönbsége) túlkevésvízakészülékben;légbuborékarendszerben;kábelaszivattyúhoz hibás; szivattyú tapad vagy hibás; szivattyúteljesítmény túl alacsony
F.24 - Vízhiány (előremenő gradiens túl meredek) túl kevés víz a készülékben; légbuborék a rendszerben; kábel a szivattyúhoz hibás; szivattyú tapad vagy hibás; szivattyúteljesítmény túl alacsony
Ezek közül a meredek gradiens gondolom azt jelenti, amit én is tapasztalok: kb. 15-20 sec alatt eléri a beállított előremenő hőfokot, aztán lekapcsol. Mégsem jelezi ki ezt a hibakódot
-
Rotyi
aktív tag
Computherm Q7RF termosztátot be lehet állítani programmentesen?
Tehát ne legyen előre eltárolt program, hanem mindig csak a +/- kapcsolókkal beállított értéket vegye figyelembe. -
grigo
őstag
Szisztok. Kikérhetem a véleményeteket? Padlófűtéshez kellene osztót cserélnünk. Régi rendszer és jó lenne okosan összehangolni és beállítani. Energetikus azt mondta áramlásmérős kellene hogy tudjuk mi hogy folyik, a szerelő meg le akar beszélni róla hogy drágább is meg könnyebben eltömődik és szét kell majd bontani. Ti mit ajánlanátok?
-
escsé
tag
Sziasztok!
Valami furcsa oknál fogva a konyhapúlt alá kerül a vízszintes bojler. Ez most mindegy is. A szerelő így (kép) helyezte el. Szerintem több okból is rossz:
- A szelep középen van, nem lehet leereszteni csak a felét. A leírásban alsó (nem oldalsó) szelepes.
- Szerintem mechanikailag is rossz, de azt nem tudom pontosan mi a probléma, vagy mivel indokolható. Gondolok itt a hideg-, melegvíz helyzete a bojlerben.Szerintem ezt a típust a felra kell szerelni. Az utolsó valóságos probléma-e? Mit gondoltok?
-
lemusz
addikt
Sziasztok! Junkers zwe 24-4 típusú fali gázkazánunk kb pár hónapja elkezdte azt csinálni, hogy túlfűti a melegvizet. Mindegy hogy csak kicsit vagy teljesen nyitjuk-e meg a csapot, felmegy 70 fok fölé, egyszer 78-on is láttam. Ilyenkor már annyira meleg a cső, hogy meg se lehet fogni. Kép: [link] Mit lehet kezdeni vele?
-
WaterWawe
őstag
válasz
Misi1980 #617 üzenetére
Köszönöm.
Azóta ment a melegvíz és nem aludt el, amíg nem zártam el a csapot. Akkor kilevegőzött a cső?Reméltem, hogy nincs nagy gond, elég új cucc ez, ha gondja lenne akkor az elektronika nem engedné begyúlni gondolom. Csak azért kicsit nyugtalanító, mert eddig ilyen nem volt.
-
WaterWawe
őstag
Üdv!
Gázórát cseréltek nálam. 2 napig gàz nélkül voltam. Mikor felszerelték az újat és visszakapcsoltam a kazánt, először “Nincs láng” majd “Lángszakadás hibát kaptam”. A harmadik próbàlkozásra működött, begyúlt rendesen és volt melegvíz. Azóta a többinél is ok minden. Kellene aggódnom ezek miatt, vagy ez ilyenkor természetes és ha gond lenne úgysem gyújtaná magát?
Az elkövető egy Ariston Genus One 24.
Válaszokat előre is köszönöm. -
dkaro
őstag
Sziasztok!
Tavaly felújítottuk a fürdőt. A kád helyett zuhanykabin lett esőztetos zuhanyfejjel. Mostanában azt csinálja hogy naponta 3-4-szer elkezd egy kicsit folyni 5-10 mp-re. Van ötletetek, hogy mitől lehet és hogy lehetne megakadályozni? Igazából hangos ha az éjszaka közepén elkezd kopogni a víz és felkelek rá. Más helyen nincs ilyen a lakásban. -
-
daninet
veterán
Sziasztok
Kutas téma de azért remélem befér ide.
Vettünk egy telket amin van egy kút. 3x3x6m épített akna alján van, valami prémium cucc lehetett a 90es években, acélcsőből van nem a mosogatócsőből ami jellemzően lenni szokott. Felhívtam egy rakás "szakembert" hogy javítsák meg, mindenki lerázott, hogy ilyet nem javít, fúr mellé nekem egy ujat 500ezer.Gondolom a sajátját sem javitja...
A gondom, hogy 2 perc után elejti a vizet. Hallom, ahogyan a pumpálós ágból elszívja a vizet, majd levegőt kap és nem megy többet.
Fogalmam sincs mi lehet a baja, de gyanítom itt a felső ágon valami. Adjatok tippet mit szedjek szét, nézzek meg, javítsak meg. -
Zozzant
addikt
válasz
dellfanboy #610 üzenetére
De külön van, a padlóból 2 cső vezet, az egyik az elmenő a másik a bejövő.
-
Ming Cseng
csendes tag
Köszönöm a gyors választ!
Komplett csapot akart velem cseréltetni, ezek szerint jól döntöttem, hogy elhajtottam!
Megnéztem mi az a termoelem, nekem fekete már és el is hajlott.
Ill. mikor elengedem a gombot kattan is valami mögötte, tehát a mágnes se az igazi.
Rendelek egyből 2 mágnest, mert a sütő gombot is rezegtetve lehet csak elengedni különben kialszik. Aztán majd beszereli olyan, aki látott már ilyet.... -
elessar
tag
válasz
Ming Cseng #607 üzenetére
Általában a termomágnes hibája okozza, de lehet, hogy a termoelem a rossz. Ha viszed a kiszerelt darabot, szerintem találnak neked megfelelőt, ha nem is típusazonosat.
-
Ming Cseng
csendes tag
Sziasztok!
Komfort ST tűzhely alkatrészt kapok még valahol?
A szerelő irreális árat mondott, 25 lenne csak az alkatrész, gondoltam megrendelem..
Nem marad égve az egyik rózsa, míg nyomom addig jó. Miket vegyek, mi a szokásos hibalehetőség ilyenkor? -
pataslogeza
aktív tag
Sziasztok,
Le kell szerelnem egy radiátort, mert mögötte vakolom a falat, ahhoz kellene kis segítség.
A leszereléshez gondolom le kell venni a két nagy hollandi anyát, leereszteni a vizet, majd a radiátor tartókat ki, és már jön is le a radiátor.
A visszaszerelést már nem gondolom ilyen egyszerűnek a csövek tömítése, és a radiátor feltöltése majd légtelenítése miatt.
Leírná valaki a visszaszerelés menetét lépésről lépésre? -
LanyUs
őstag
Viessmann Vitodens Touch 100-W 26 kW A linken leírtam laikus szemszögből mindent [link], majd teszteltem a fogyasztását is [link]. Meleg víz napi 0,2 m3 gázból is kijön. Nagyobb csobbanás esetén bele lehet kergetni 0,5 m3-be. Nagyon meg vagyok a készülékkel elégedve. Sőt kijelenthetem, hogy az egész rendszerrel is. Örülök, hogy megtartottam a túlméretezett radiátorokat is. Az új 2 soros radiátorok is szépen muzsikálnak. De jó, hogy túl vagyok rajta
Izgalmas október volt...
-
Hello,
Hülye kérdés. Valaki tud-e segíteni abban (gyakorlati tapasztalat is jöhet), hogy egy Mika 6E mini kazán (6KW) elbír-e 90m2 lakást (260cm belmagasság, 5 radiátor ) + melegvíz előállítást?
-
WaterWawe
őstag
Üdv!
Kicsit off téma, de használ valaki ilyen "lökésgátlót"?
[link]A szövegben említett probléma jelentkezik nálam, viszont nem a saját lakásban, hanem amikor más lakásban elzárják a vizet akkor lehet hallani. Érdemes lenne ilyet a vízóra mögé beszerelni, vagy teljesen felesleges?
-
mzso
veterán
Helló!
Az normális hogy nyomáscsökkentővel a nyomás felkúszik 6 bar közelébe hiába van lejjebb szabályozva. Mi után engedek vizet, beáll a kívánt ötre de ha úgy hagyom a rendszert megint felkúszik.
Sőt meg mernék esküdni, hogy tegnap is 5 barra lőttem be. Ma viszont engedés után is többre ált be. Azóta úgy működik ahogy fentebb írtam.
Más:
Hallottam olyan pletykát, hogy a szolgáltatónak kötelező lenne csökkenteni a nyomást ha túl nagy. Van ennek valóság alapja? (Alapból 10 bar fölött is szokott lenni nálunk nyomáscsökkentés előtt.)
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen videókártyát?
- Xbox Series X|S
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AliExpress tapasztalatok
- Egér probléma
- Gyúrósok ide!
- Battlefield 6 - Bemutatkozik a többjátékos mód
- TCL LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro Plusz
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Ventillátorok és tápkábel modding kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- DELL Precision 7730 i5-8400H Quadro P3200 16GB 512GB FHD 17 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest