- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- iPad topik
- Projektor topic
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Mini-ITX
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
toximaxi
újonc
Sziasztok!
Van egy Chieftec GPS-550AB A tápom, nem egy mai csirke. A korábban használt konfigom egy AM3-mas volt, és többször előfordult (kb heti szinten), hogy alvó módból random időközönként felébredt, és olyan is előfordult, hogy csak újraindítás után reagált bármire is (ilyenkor gyanítom, hogy csak a ventik pörögtek fel, mindenesetre furcsálltam az ingadozást). A legutolsó ilyen eset után már a reset és az áramtalanítás sem segített, azóta se kép, se hang (nincs boot, nincs beep, és POST sincs). Kivettem a házból és lecsupaszítottam, csak MOBO-CPU-RAM-GPU kombóval nekiláttam hibát detektálni:
- CMOS reset megvolt, elemmel és jumperrel is,
- RAM tesztelve,
- GPU tesztelve (akkor sem volt csipogás, ha RAM vagy GPU nem volt benne),
- Monitor most is használatban van.Minden esetben a speaker néma, kép nincs, csak a ventik pörögnek.
Itt jött az ötlet, hogy be kéne mérni a tápot (paperclip technika). Minden 3.3, 5 és 12 voltos ág ref. tartományon belül volt (3% eltérés volt a max, 3.3 ágon), és nagyon stabil értékeket mértem, kétszer is.Mit volt mit tenni, eltemettem az alaplapot, és szereztem egy másikat, itt is végig ment a fenti menü. Ábrándjaim hiúnak bizonyultak, ugyanazt produkálta. Ezen a ponton begurultam, és elvittem egy PC-boltba, ott az új alaplappal megnézték a konfigot, másik RAM-mal, másik videókarival, végig másik táppal, ugyanaz a hibajelenség.
Feltételezem, hogy a CPU még rendben van, mert ugyanaz a hibajelenség akkor is, ha nincs benne a foglalatban. Az új lapban még melegszik, a régiben már hideg maradt indítás után. Továbbá feltételezem azt, hogy az új alaplap működőképes volt, és a multiméteres bemérés önmagában, terhelés nélkül nem mérvadó. Ha bagóért tudok szerezni másik CPU-t, akkor futok egy utolsó kört, de legszívesebben már inkább felgyújtanám, és elásnám az egészet.
Létezhet az, hogy a tápom csendben az új lapot is a sírba küldte az első próbálkozásnál?
Előre is köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- Thermaltake Toughpower 1200W Gold Hibátlan Gamer Tápegység 6 hó garancia
- Seasonic Vertex GX-1000 Gold - Új
- Cooler Master H500P Mesh Fekete eladó
- szünetmentes táp / NJoy Cadu 2000VA / 1200Watt / 2025.11.21 garancia/ Usb management / 2db új aksi
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION + 2 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H170M i7 6700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB KOLINK Observatory Lite TT 500W
- Samsung Galaxy A15, 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest