Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• toximaxi

újonc

Sziasztok!

Van egy Chieftec GPS-550AB A tápom, nem egy mai csirke. A korábban használt konfigom egy AM3-mas volt, és többször előfordult (kb heti szinten), hogy alvó módból random időközönként felébredt, és olyan is előfordult, hogy csak újraindítás után reagált bármire is (ilyenkor gyanítom, hogy csak a ventik pörögtek fel, mindenesetre furcsálltam az ingadozást). A legutolsó ilyen eset után már a reset és az áramtalanítás sem segített, azóta se kép, se hang (nincs boot, nincs beep, és POST sincs). Kivettem a házból és lecsupaszítottam, csak MOBO-CPU-RAM-GPU kombóval nekiláttam hibát detektálni:

- CMOS reset megvolt, elemmel és jumperrel is,
    - RAM tesztelve,
    - GPU tesztelve (akkor sem volt csipogás, ha RAM vagy GPU nem volt benne),
    - Monitor most is használatban van.

Minden esetben a speaker néma, kép nincs, csak a ventik pörögnek.
    Itt jött az ötlet, hogy be kéne mérni a tápot (paperclip technika). Minden 3.3, 5 és 12 voltos ág ref. tartományon belül volt (3% eltérés volt a max, 3.3 ágon), és nagyon stabil értékeket mértem, kétszer is.

Mit volt mit tenni, eltemettem az alaplapot, és szereztem egy másikat, itt is végig ment a fenti menü. Ábrándjaim hiúnak bizonyultak, ugyanazt produkálta. Ezen a ponton begurultam, és elvittem egy PC-boltba, ott az új alaplappal megnézték a konfigot, másik RAM-mal, másik videókarival, végig másik táppal, ugyanaz a hibajelenség. :DDD

Feltételezem, hogy a CPU még rendben van, mert ugyanaz a hibajelenség akkor is, ha nincs benne a foglalatban. Az új lapban még melegszik, a régiben már hideg maradt indítás után. Továbbá feltételezem azt, hogy az új alaplap működőképes volt, és a multiméteres bemérés önmagában, terhelés nélkül nem mérvadó. Ha bagóért tudok szerezni másik CPU-t, akkor futok egy utolsó kört, de legszívesebben már inkább felgyújtanám, és elásnám az egészet. :((

Létezhet az, hogy a tápom csendben az új lapot is a sírba küldte az első próbálkozásnál? :))

Előre is köszi! :R

Új hozzászólás Aktív témák