-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
Mivel a 18.04.1LTS-ből hiányzik a home mappa titkosításának lehetősége, azt választottam, hogy az egész lemezt titkosítsa. +Nem a live rendszert indítottam, és onnan a telepítőt, hanem a boot menüben a 2. pontot választottam, a telepítést. Látszólag szépen végigmegy minden, aztán közli hogy készen van, lehet újraindítani. Ekkor jön a meglepetés. Kidob konzolra, ahol kéri, hogy távolítsam el a telepítő médiát, majd nem történik (látszólag) semmi. A merevlemez használatot jelző LED nem villog, de nem fagyott le, ha nyomok egy ENTER-t ,átdob egy új sorba, és ott villog a kurzor. Ha kihúzom a pendrive-ot , ha nem kínosan sokáig (15 percen át!!!)nem csinál semmit, aztán hisztizik:
Első körben azt hittem azért, mert kihúztam a pendrive-ot, de nem. Ha benne hagyom, akkor is vár negyed órát, majd újabb 16 perc elteltével újraindul.
Ez egy dokumentált hiba, vagy csak engem tisztel meg ezzel? -
cigam
titán
válasz
#68216320 #34163 üzenetére
Azért annyira nincs is eldugva, fél perc alatt megtaláltam. Beállítások -» Akadálymentesítés -» Billentyűk ismétlése.
Ez is olyan rejtett kapcsolós popup menüs megoldás, mint az Energiagazdálkodáson belül az "Automatikus felfüggesztés menüpont)El kell fogadni, hogy ez nem Unity, ez Gnome. Ahogy anno az Unity-t tanulni kellett, úgy ezt is.
-
cigam
titán
válasz
Core2duo6600 #34119 üzenetére
A legegyszerűbb, ha megnézed ,hogy a /var/www milyen csoportnak van kiadva, és a csoport tagjai tudnak-e bele írni. Ha minden oké akkor a web user-t add hozzá ahhoz a csoporthoz.
-
cigam
titán
válasz
Core2duo6600 #34117 üzenetére
A web felhasználónak állítsd be, hogy a /var/www legyen a home könyvtára.
sudo usermod -d /var/www -m webA vsftpd configban pedig local_enable=YES legyen. Ekkor minden helyi felhasználót a home mappájába dobja belejelntkezés után.
-
cigam
titán
válasz
lev258 #34041 üzenetére
Nem rémlik, ki írta le, hogy "Már kicsit unom ezt a témát"? És még te vagy szomorú? Szóltam egy szót is, vagy bárki más, mikor az EFI vagy éppen bármi más őt nem érdeklő témáról megy a beszélgetés?
Mert ha topikgazda lennél, már mennék büntire, meg törölnéd? Keress egy modit, aztán hajrá! -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #34029 üzenetére
De hisz írtam az előnyeit is, és nem csak az, hogy a Fedora alapból így csinálja. Most kipróbáltam Ubuntu alatt, titkosított fájlrendszert választva. LVM-et készített, és abba tette a / és a swap partíciókat. De jajj minő rettenet... Készített egy különáló /boot partíciót
Az egész piszkálódás arra ment ki, hogy a Fedora-t leradírozva Ubuntu legyen a gépen
Nem is értem a többiek miért nem írják le a tapasztalataikat(tisztelet a kivételeknek), hogy mit hogyan tudtak megoldani. Én pl. gyakran megnézem, hogy anno mit hogyan csináltam, gyakran elfelejtek részleteket, vagy éppen csekkolom, hogy még mindég úgy működik-e. Így aztán (remélem) nem csak nekem mutat utat.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #34026 üzenetére
Az LVM-et már írtam, ha jól tudom LVM-et nem lehet bootolhatóvá tenni, kell egy rendszer ami berántja maga alá.(Bár a grub2 mintha be tudná röffenteni...)
Namost ha hazavitte a leselejtezett 40GB-os winyókat...+ írtam, de nem erősítették meg, és nem is cáfolták, hogy a titkosított rendszer kiválasztásakor is van egy külön /boot
Szerintem pont egy kezdő nem fog belebonyolódni a particionálásba(mert minek?), hanem hagyja alapon, amit a rendszer felajánl.
Pl. ha van /boot partíció, akkor megoldható, hogy a rendszerindításhoz szükséges fájlok a meghajtó elejére kerüljenek.
Az előnye az hogy nincs hátránya. Engem eddig semmiben nem korlátozott, 25% a telítettsége. -
-
cigam
titán
válasz
Core2duo6600 #33796 üzenetére
Harmadszor is megkérdem, hátha megnézed, válaszolsz: A hálózatot beállítottad privátra?
Nem tettél fel semmi más programot?(Víruskergető, egyéb biztonsági/optimalizáló herkentyű) -
cigam
titán
válasz
Core2duo6600 #33793 üzenetére
A hálózatot beállítottad privátra?
Pingre válaszol?
A többi gép megosztását eléred? -
cigam
titán
válasz
Core2duo6600 #33788 üzenetére
A hálózatot beállítottad privátra? Ez inkább W10 topikba való.
-
cigam
titán
válasz
Ducati916 #33784 üzenetére
Csak annyi a trükkje, hogy még W10 alatt lecsípsz neki xGB-ot. Nekem egy 120-as SSD-n volt a W10. Lemezkezelővel a "C:"-ből lecsíptem 64GB-ot. A linux telepítő észrevette, hogy a W10 mellett van egy üres lemezterület, és már fel is ajánlotta, hogy a W10 mellé telepíti.
-
cigam
titán
1 hónapja bejelentettem hibára a telepítő média grub-jának CASP-lock-al kapcsolatos hibáját. Értem én, hogy csak szépséghiba, de attól még hiba. Annyit sem mondtak rá, hogy bakfity(confirmed). Miért reagálnak ilyen lassan?
taki01
Mert dinamikus lemez?! -
cigam
titán
Szerintem ha már terminálba bejut, nem kell "kimenni" a grafikus felületre, elég a sudo nano /etc/default/grub. CTRL+O-val menti, CTRL+X-el kilép.
Amúgy mi a difi a grub-update, és az grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg között?
-
cigam
titán
Ubuntu grub(?) hibát találtam. Az induláskor előhívom a menüt, és a "Beállítások"ban (F6) bekapcsolom a "Szakértő mód"-ot. A gépemnek szüksége van a video=SVIDEO-1:d paraméterre, és gondoltam a capslock segít nagybetüsen beírni az SVIDEO-t. Hát nem. svidEo lesz belőle. Nem kellene szólni valakinek?
-
-
cigam
titán
??
"Budgie, started porting to Qt" ez a QT wiki oldalán szerepel.
+
"Budgie 10.3 is the last incarnation of the 10.x series, with only minor updates to the 10.3 releases being planned, and opening the door for development of the Qt 5-based Budgie 11." ez pedig a https://budgie-desktop.org/blog/ oldalon olvasható.Ezek alapján elég egyértelműnek tűnik.
-
cigam
titán
válasz
Regirck #33403 üzenetére
Arra az MX linux alkalmasabb. Eleve fel van készítve arra, hogy elmentse a beállításokat, és a telepített programokat. Ugyanakkor csak pár kattintás, hogy egy pendrive-ra telepíts egy rendszert.
Joker88
A rendszer betöltésének az elején nyomj F2-t, majd azF6-al előhívott menüben ott lesz a "nomodeset" beállítási lehetőség. -
cigam
titán
válasz
bogil99 #33310 üzenetére
Nincs ebben semmi meglepő. Sima jogosultság probléma. ahova töltene, oda nincs joga írni. Nézd meg hogy tudsz-e oda fájlokat másolni ahova ő töltene. (Ne csak a download, hanem az incomplete könyvtárat is ellenőrizd, hogy ha be van állítva.)
Ha pedig daemon-ként fut, olvasd el ezt.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #33263 üzenetére
Hamár froclizásnál tartunk: Szólj a Mint doski készítőinek, hogy a FreeBSD-t egybe írjuk és nagy F-el.
-
cigam
titán
Én még mindég "keresem az igazit". Most éppen a MATE van terítéken és meglepően jó(és szép pl. egy alap Fedora MATE-hoz képest). Pl. az Üdvözöljük programban leírtakat is átfutom, nem csak simán bezártam. Érdekes, és kissé elfogult. Itt van egy kis szépséghiba, de nem tudom kik készítik a magyar fordítását (A Mint-esek veszik át az Ubuntu-tól, vagy fordítva?).
Ugyanis a Jellemzők menüpontban a Rhythmbox leírásának végéről hiányzik a pont. -
cigam
titán
válasz
#61392896 #32677 üzenetére
Pontosan mit akarsz eltekerni? Amúgy meg grub customizer a barátod.
-
cigam
titán
válasz
lev258 #32657 üzenetére
De ki tudja mi az ami beavatkozást igényel, és mi az ami figyelmen kívül hagyható? pl. ez is írja, hogy valahova tegyek be egy "video.allow_duplicates=1" paramétert.
Más.
Az ubuntu.hu csapatból kifogyott a lelkesedés? Március elején jelent meg a 4. javított kiadás, de az oldalon, még mindég 16.04.3-as felirat, és link szerepel, pedig már hónap vége van..
-
cigam
titán
válasz
lev258 #32654 üzenetére
Fogalmam nincs(azóta nem próbáltam a videó kimenetet, időhiány miatt felfüggesztve), csak zavar. Ez éppen olyan, mint amikor a Windows eseménynaplóban piros felkiáltójeles hibát találok, és rákeresve találok egy MS leírást, hogy ez tulajdonképpen nem is hiba, még a bejelentkezés előtt történik, és nem befolyásolja a rendszer használatát.
-
cigam
titán
[Firmware Bug]: Duplicate ACPI video bus devices for the same VGA controller, please try module parameter "video.allow_duplicates=1"if the current driver doesn't work.
i915 0000:00:02.0: BAR 6: [??? 0x00000000 flags 0x2] has bogus alignment
lpc_ich 0000:00:1f.0: BAR 13: [io size 0x0080] has bogus alignmentÚgy tűnik el vagyok átkozva ezzel a VGA-val.
Hiába használok "régi" kernelt, nem segít, csak másképpen jön elő.
-
cigam
titán
válasz
lev258 #32597 üzenetére
Csak kísérletezgetek egy "régi" GM965 VGA-val szerelt laptopon. Valamikor 4.7-8 környékén történt valami a kernel környékén, ami persze lehet driver is. A lényege, az, hogy az analóg videó kimenet valamilyen időzítési problémát okoz, ettől pedig fejre áll a kernel, és 5-10mp-ig tartó mikro fagyásokat produkál.(vblank wait timed out on crtc 0)
Még anno segítettetek kisakkozni, hogy a video=SVIDEO-1:d kernel paraméter segít a problémán. Pontosabban eliminálja, mert kikapcsolja azt a kimenetet, így az általa okozott hiba is megszűnik. Legalábbis a gyenge angol tudásommal ezt raktam össze a fórumok bejegyzései alapján.Tehát egy olyan rendszert(kernel/driver verziót?) keresek, ami(re épített rendszer) még évekig támogatva lesz, de nincs "belefejlesztve" ez a hiba.
Pl. Ma próbáltam ki a CentOS7-el, amibe bár 3.10-es kernel van, ezt a hibát is backportolták bele.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #32591 üzenetére
Érdekes módon magát ejtette ki. Mivel kubuntu, xubuntu,... alatt simán ment a 16.04.1-es kiadás. Futottam egy kört a gubuntuval is (érdekes hogy a gnome verziót nem így hívják, csak én neveztem el így) ugyanúgy letöltöttem a 16.04.1-es kiadást, de ezzel már előjött a hiba.
Elképzelhető, hogy ők más paraméterekkel (más verziójú modulokkal (driverekkel) bővítve) fordítják/csomagolják? Milyen difi lehet köztük?
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #32588 üzenetére
Neked is köszönöm!
Hasznos ez az apt hold parancs. ma is tanultam valamit.Sajna mát 18-as Mint sem működik, hiába 4.4, kernel pánicra fut, míg a 16.0.4.1 szintén 4.4-el simán fut. Futok még egy kört a 17.3-assal, hátha... bár az csak 2019-ig lesz támogatva.
Más.
A Gnome-os átállás üteméről lehet valahol olvasni? Pl. a 16-os sorozatot 2021-ig végigviszik Unity-vel, vagy valamelyik frissítés átköltözteti az egészet Gnomre-ra?
Esetleg lenne abban ráció, hogy a 16.0.4 Gnome-os kiadását telepítem? -
cigam
titán
Köszi a válaszokat! Igen, valószínű hogy bug(feature
), de évek óta nem változott ez a része, szóval úgy tűnik ez már ilyen marad.
Tehát Ubuntu-n, ha a 16.04.1-vel még jó, akkor azt telepítsem, és nyugodtan hagyhatom automatikusan a frissítéseket, a kernel nem fog verziót ugrani (pl. 4.4-ről 4.10-re)
Mint-en pedig pipa kérdése, hogy frissül-e. Az utolsó link érdekes. Utólag is feketelistázhatom a kernelt? Tehát hagyom hogy frissüljön, de ha nem jön be, mert már problémás, akkor berakhatom ide? Leveszi, és visszatér az előzőleg használt verzióra? (Oké ez már a Mint topikba való, de hamár meg lett említve...)
Köszi!
-
cigam
titán
Létezik leírás, cikk arról, hogy az LTS kiadások 16.0.4.0 ->16.0.4.4 közötti lépcsőfokokban pontosan mi változik?
Konkrétan a kernel verzióval van problémám, hogy egy szint felet már nem szereti a régi gépemet, ezért keresek egy olyan kiadást, ami még problémamentesen fut nálam, még több évig támogatva lesz, és ezalatt nem fog frissülni a kernel verziószáma, max. a hozzá kapcsolódó (biztonsági) frissítéseket (backports?) kapja csak meg. -
cigam
titán
Adott egy 16.04LTS Ubuntu+Blender(a szoftverboltból), a kollégám gépe(HP laptop integrált Intel VGA-val). Amint elindul a Blender, szétesik a kép mintha hibás lenne a VGA RAM-ja. Nagy cirádás kockák jelennek meg a Blender felületének nagy részén. Más programmal nem csinálja. Sajna nem értek a Blenderhez (se), így azt sem tudom, hogy a kijelzőre vonatkozó beállításait merre keressem.
Elkezdtem visszafele bootolgatni régebbi kerneleket, hátha. Az utolsó ami még megvan, azzal nem megy natív felbontással a kijelző(1024x768-ra áll be), viszont itt nem lesz "cirádás" a Blender.Hogyan tudnám az aktuális kernellel is natív felbontásban használni a Blender-t?
-
cigam
titán
válasz
30z.Samu #31494 üzenetére
apt-get clean
apt-get autoremovesegíteni szokott.
Régi leírás, de lehet még aktuális, a nálamnál gyakorlottab Mint/wine használók majd kijavítanak. Amúgy nincs benne az áruházban?
-
cigam
titán
Persze lehet külön virtuális gépen futtatni, de minek? Csak feleslegesen visszi az erőforrásokat.
A samba-t fel lehet konfigolni PDC-nek+ beállítod rajta a fájlmegosztásokat. A WEBlap is csak egy felkonfigurált apache/nixcraft/... A hogy a levelező(postfix) és a VPN(openvpn) is.Szóval miért jó hogy ezek külön-külön egy virtuális gépen futnak ugyanazon a gépen?
Amúgy mit értesz fejlesztő szerveren? Az mit ud?
-
cigam
titán
válasz
warren #30889 üzenetére
Ha csal LE kell, miért szopatod magad linux-al? Miért nem teszed fel közvetlenül, csak az LE-t?
-
cigam
titán
válasz
lev258 #30026 üzenetére
Nem is nekem kell, hanem egy Vista-s kollégának. A --reinstall-on túl vagyok, de nem segített.
Állítólag lightworks telepítése után romlott el. Ugyanakkor tuti piszkált valami mást is, mert a hwe kernel is települt. -
-
cigam
titán
Kollega 1 hete ismerkedik az ubuntu-val, de ár sikerült elrontani a szofver boltot. Egy darabig gondolkodik, aztán feladja.
A --verbose-al indított terminál kimenete itt van, de nekem semmit nem mond. A vége olyan mintha menet közben kirántották volna alóla a talajt, a teljes sort sem írja ki.
Az apt-get install --reinstall ubuntu-software nem segített.
Merre kutakodjak, mit nézzek meg? -
cigam
titán
válasz
#93794560 #29928 üzenetére
Személyreszabhatod, mit és hogyan tegyen fel. Beállíthatod az alap környezetet, a drivereket programokat stb. Aztán ha végeztél, egy kattintás, és a következő boot-kor már csak az új usernek pár paramétert kell megadni (nyelv, felhasználónév, jelszó), és már használatba is veheti a rendszert (pl. a laptop esetén már telepítve van az összes szükséges driver, cég esetén az összes program amit majd használnia kell)
-
cigam
titán
Sőt! ezen belül egy könyvtárat is megadhatsz. Tehát attól függetlenül hogy az egész merevlemez van megosztva, egy alkönyvtárát is felcsatolhatod. Pl. a merevlemez /képek/kamera/ könyvtárába akarsz menteni, akkor a //192.168.0.102/HTPC/képek/kamera útvonalat add meg. Ekkor nem az egész merevlemez csatolódik fel, hanem csak a kamera könyvtára.
-
cigam
titán
válasz
Prosectura2 #29908 üzenetére
Jogos, mert nem a megosztási nevet írtam be be.
Szóval a jó parancs így néz ki
mount -t cifs -o user=név,password=jelszó //192.168.0.102/HTPC /a/képek/könyvtáraVagyis a megosztás nevét kell beírni, nem azt ami azon a gépen az elérési útja.
-
cigam
titán
válasz
Prosectura2 #29906 üzenetére
Igen, ezért kérdeztem rá. Szóval a Pi-n kiadod a
mount -t cifs -o user=név,password=jelszó //192.168.0.102/mnt/HDD /a/képek/könyvtáraHa nem kell user/pass páros, azt értelemszerűen kihagyhatod. az fstab-ot kell szerkesztened, ha azt szeretnéd, hogy minden induláskor felcsatolja:
//192.168.0.102/mnt/HDD /a/képek/könyvtára cifs username=név,password=jelszó,iocharset=utf8 0 0 -
cigam
titán
válasz
Prosectura2 #29901 üzenetére
A htpc-t már most is eléred a tv-vel számítógéppel? Azt hogyan állítottad be (samba,nfs,ftp)?
Első körben meg kell osztanod azt a partíciót(könyvtárat) a htpc-n. Csak ezután tudod a Pi-re felmountolni. -
cigam
titán
válasz
hódmaci #29889 üzenetére
dd if=/dev/sdc of=/ahova/menteni/akarod/kártyaképfájl
Ahol a kártyád a /dev/sdc és ez egy az egyben lemásolja a a kártyát egy 32GB-os fájlba. Nem túl praktikus, mert az üres területeket is másolja, de a dd mindég kéznél van
Grafikus megoldás pl. a lemez kezelő.
-
cigam
titán
válasz
lev258 #29732 üzenetére
Egy D630-as laptop integrált Intel GMA X3100(GM965 chipset). Nem mai gyerek, de eddig nem volt vele gondom. Pontosabban a Solus pont ugyanilyen mikro/végleges fagyásokat produkált. Eddig azt hittem ők kalapáltak el valamit, de most a 16.04.2LTS is is ugyanúgy viselkedik.
A HWE frissítés az micsuda? -
cigam
titán
Találkozott valaki ilyen összeomással?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Milyen légkondit a lakásba?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Goddess of Victory: Nikke
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kompakt vízhűtés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Dell notebook topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest