- Videós, mozgóképes topik
- Mac Mini M4 SSD bővítés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- CES 2025: társnak tervezett robotokat prezentált a Realbotix
- AI-ban gyengébb GeForce RTX 5090D-t kap Kína
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hobby elektronika
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Bluetooth hangszórók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz floatr #28433 üzenetére
Az elmúlt napokban próbálkoztam egy "fresh" disztró összehozásával 16.04 alapon, friss kernellel és grafikus csomagokkal. Sajnos sikertelenül. Az ilyen telepítő valamiért nem eszi meg az olyan kernelt, ami nincs benn eleve a csomagok között, gondolom valami még hiányzik neki.
Így aztán csak azt tudom tanácsolni, várj türelemmel, idővel talán a 16.10-es kernelén is lesznek még szükséges javítások.
Illetve valószínűleg év végén kijön a 17.04 első fejlesztői verziója, azt érdemes lehet megnézned.
(Másképp csak úgy tudsz frissebb kernelt használni, ha előbb lesz valahogy egy működő rendszered.)
Megpróbálkozhatsz még Arch vonalon is.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz floatr #28427 üzenetére
Na most az infók alapján az AMD videókártyával is rendben vannak a dolgok, de ez nem is számít, mivel az Intel-t használja. Nálam is Haswell van, bár egy kicsit eltérő típus. A 16.04.1-et próbálod? Az ISO-t ellenőrizted már?
Ha van kedved/időd, ránézhetsz a 16.10-re is Live-ban.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz floatr #28421 üzenetére
Egyszerre csak egy videókártyát használ. Dinamikus váltás pedig nincs, csak manuálisan lehet váltani. Nézz szét a te oldaladon, mert valami nem kerek.
A 16.04 mérföldkő az AMD Linuxos stratégiájában és egyben átmenet is a régi és az új között. Arch vonalon (ahol igen sűrűn frissül minden komponens) már az előnyei is vitathatatlanok a fejlesztésnek.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Tutu7030 #28395 üzenetére
A HWE frissíti a Xorg-ot is. Az fglrx viszont nem működik friss Xorg-gal.
Cinnamon esetén én is találkoztam olyannal, hogy pl. "visszacsináláskor" az egész grafikus felületet le akarja rántani, meg pár programot. Ez szerintem se normális viselkedés. Más grafikus felületnél még nem volt ilyen bajom. Ha le tudod követni, mit szed le, és azokat is telepíted még újraindítás előtt (kivéve a friss összetevőket), akkor elvileg helyreáll a rend. Bár a kezemben egy Linux Mint egy ilyen során halt meg, akkor tértem vissza Ubuntu vonalra.
Másik lehetőség, hogy frissebb kerneleket is megnézel.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz RaZroX #28373 üzenetére
Windows alól frissítsd a BIOS-át.
Ubuntu alatt valószínűleg azért kapcsolt le, mert volt egy BIOS bug, ami miatt nem megy a hűtés és túlhevül. Ezt idővel javították. Tudom, mert kitartott mellettem pár évig egy ilyen gép. Egyszer télen kinn az udvaron telepítettem fel (garantált hűtés ).
(Megjegyzem, ugyanez XP alatt is előfordult, ha nem volt telepítve az Acer saját energiakezelő alkalmazása.)
Egyébként Ubuntu Mate, Xubuntu, Lubuntu, esetleg Linux Mint mehet rá.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Neil Watts #28305 üzenetére
Mi lenne?
Inkább az most megint a gond, hogy az Nvidia-nak a Wayland-féle driver-kezelés megoldása sem tetszik, jelenleg is csak speciális patch-ekkel tud működni valahogy. Saját ötletük van, ami viszont mindenki másnak problémás lenne. Állítólag most elindult valami kompromisszum, de az meg egy harmadik megoldás fele húz.
Szóval köszönjük, Nvidia.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz God Vazzeg #28179 üzenetére
Te szerencsés vagy, de a tényeken nem változtat. Remélem, hogy ez csak valami átmeneti fennakadás az Intel részéről.
-
lev258
veterán
válasz ampulla #28137 üzenetére
Akkor valami nagyon félresiklott, mert 512 MB-os partíció nincs. Live alól úgy alakítod, ahogy akarod, aztán majd az éles rendszer alól swap-pá teszed, amit szeretnél. Érdemes mindezek előtt kikommentelni az fstab swap-ra vonatkozó részét.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz zoltanz #28101 üzenetére
A nyílt Nvidia teljesítményétől még egy jó ideig nem lehet sokat elvárni. Mivel gyártói segítséget nem kapnak, és lényegében "reverse-engineering"-et csinálnak, így messze vannak még a gyártói drivertől. Tudtommal a kártyák többségén nem is érhetőek el vele a kártya magasabb teljesítményszintjei, mindig alapjáraton működteti.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz gordonfreemN #28086 üzenetére
Ha megfelel a 6-os, akkor jó lesz az neked. Egyébként első körben nem nevezném át a fájlt, másrészt nálam a .run-hoz a Szövegszerkesztő van társítva alapból. Persze azzal nem indítom, mert meghalna tőle.
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz gordonfreemN #28079 üzenetére
Milyen verzió ez? Hivatalos helyről származik?
Kezdd az elejéről az egészet, a letöltéstől kezdve.
Két kattra nálam is gondolkozik egy kicsit a Terminál, de aztán feldobja a grafikus telepítőt.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz gordonfreemN #28077 üzenetére
Honnan szedted azt a telepítőt?
Nálam egy fájl van, még zipp-elve sincs.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz lev258 #28075 üzenetére
Kíváncsiságból letöltöttem a 7.2-es verzió .run fájlját. Jobb gomb/Tulajdonságok/Jogosultságok/Fájl végrehajtásának engedélyezése programként. Ezután két katt és rögtön kérdi, hogy futtatni akarom-e Terminálban. Ezután bejön a grafikus telepítő. sudo-t, root jogot sehol nem használtam.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz gordonfreemN #28074 üzenetére
Szerintem kezdjük az elejéről, ott, amikor letöltöd. Nekem úgy tűnt, hogy talán root jog nem is kell hozzá.
Ahogy látom, a rendszer tárolóiban a 6.6-os verziója megvan.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
-
lev258
veterán
Én inkább a Haladó topikot javasolnám. Mostanság egyre gyakoribb, hogy az Ubuntu is sokak tudtán kívül lvm-be települ. Én ilyenkor mindig rendes újratelepítést javaslok, egyszerűen azért, mert nem értek az lvm-hez. Hasonlóan a Windows-os dinamikus lemezhez.
-
lev258
veterán
válasz szezso15 #28039 üzenetére
A probléma gyökere, hogy nem rendes partíciók vannak, hanem LDM (dinamikus lemez). Ez kvázi azt jelenti, hogy rendszertől függetlenül csak azt látod, amit a Gparted mutat, az összes többi "virtuálisan" létezik, csak a Windows alatt. Bár van Ubuntura ldmtool, ami talán képes kezelni, de nem javításra van kitalálva. Ezt Windows alól kellene megjavítani valahogy. Ha a merevlemez kibírja, alaplemezzé lenne érdemes alakítani, csak ki tudja, meddig bírja még.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz zoltanz #28004 üzenetére
Én teljes mértékben Linuxos megoldást javasoltam.
megema: Teljesen jól kell működnie, esetleg érdemes ellenőrizni a dmesg-ben pár dolgot. Persze váltani csak manuálisan tudsz.
Aflamin: Most melyik van fenn? 14.04.3, 14.04.4, ...
Új kernelre és Mesa-ra lehet frissíteni anélkül, hogy teljesen a 16.04-re frissülne.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Aflamin #28002 üzenetére
HWE
LTS-eknél az egyes alverziók olyan komponensekkel rendelkeznek, amelyeket a 9 hónapos támogatású frissebb köztes verziókból integrálnak. Csak azt jelzi, hogy ezekhez (kernel és mesa) már nem lesznek frissítéseid. Természetesen megteheted, hogy frissítesz a következő ilyenre, újabb 9 hónap támogatással.
Ha nem csinálsz vele semmit, akkor sem kell félni ettől.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz megema #27995 üzenetére
Nem akartam belefolyni a témába, de itt álljunk meg.
Az Optimus egy specifikusan Windows-ra készült, szoftveres megoldás. Linux alatt csak próbálkozások voltak a megvalósításra, az sem az Nvidia segítségével történt. Szóval a gyártó (nem a számítógépé, hanem a videókártyáé) a felelős. Ha az Nvidia másképp állna hozzá, már régen elérhető lenne és működne.
A videókártya váltás problematikája is megint csak az Nvidia driver hatásköre. A többi driverrel ilyen gond nincs, a váltás is rendben működik.
Jelenleg az AMD az a cég, ami a legkomolyabban megcélozza a Linuxos videókártya támogatást, lassan már az Intel-nél is jobban. Csak jelenleg épp az átmeneti időszakban tartunk.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz brickm #27986 üzenetére
Függetlenül a te problémádtól, vagy mások javaslataitól.
A Dell valóban az egyik olyan nagy cég, amely előtelepített Ubuntuval is ad el gépeket. Ez jelenthetne dicséretet a pingvin rajongóktól, de sajnos nem érdemlik meg. Nemcsak az általuk módosított, tesztelés nélküli rendszer a probléma, hanem a hardverek alapvető működésével sem foglalkoznak. Én épp ezért nem kedvelem a céget és nem támogatom, ha van beleszólásom.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz AlBundy #27940 üzenetére
A Grub-ban tudod megtenni. Ha indításkor nem jelenik meg, akkor bekapcsolás után közvetlenül kezdd el nyomogatni a Shift-et.
Csak az elejét sikerült felraknod. Mentsd ki fájlba a teljes dmesg-et és annak tartalmát másold oda.
dmesg > fajl.txt[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz zoltanz #27855 üzenetére
Ezzel talán előrébb juthatsz. Írnak valami olyat, hogy a zártból ki kell szedni a szükséges firmware fájlt/fájlokat.
Többet én nem tudok segíteni.
Illetve még ez van.
Az Nvidia nyílt helyzete általában véve rossz.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz gyulank #27831 üzenetére
A low-latency kernel szándékos?
Úgy láttam, volt egy felfüggesztés is menet közben.
Mivel az ifconfig szerint továbbra is volt IP címed, így nyugodtan kijelenthető, hogy nem a rendszer szakítja meg a kapcsolatot, mivel az nem szakad meg. A kapcsolat él, csak a másik oldal nem kommunikál. Ez lehet a router, vagy épp az AP-d.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz gyulank #27829 üzenetére
"de ha fel megyek a szöveg elejére nincs ott, amit beírtam, és közte sincs"
Nem értem, mit akarsz ezzel mondani. Amennyiben nem használtad még az említett parancsokat, illetve nem tudod, mit csinálnak, hogyan kell értelmezni, akkor mondd azt. Mert akkor tisztázzuk.
Live próba volt már?[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Mr Dini #27810 üzenetére
Én a Remmina-t szoktam használni és rémlik, hogy fel kell tenni még egy csomagot, hogy működjön. Legalábbis távoli Windows vezérléshez kellett. A tűzfallal kapcsolatban nem tudom, megfogja-e.
Ha csak kikapcsoltad, meg vissza, akkor pontosan az eredeti állapotban van jelenleg. A GUFW-vel grafikusan is megnézheted az aktuális állapotát, beállításokat.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
Van egy olyan menüpont, hogy További/Egyéb illesztőprogramok. Ott felajánlja automatikusan, ha már legalább egyszer lefutott egy frissítés. A xorg-os jelöli a nyílt driver-t, az Nvidia-s számozott pedig értelemszerűen a zártat.
Ha változtatsz rajta, kell egy újraindítás is. Secure boot ugye nem aktív?[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz gyulank #27777 üzenetére
Én valószínűleg tudom (évekig ment egy ilyen alaplap testvére nálunk, azonos chipset-tel és valószínűleg azonos hálókártyával is). Baja nem volt semelyik Linux-szal, csak pár év múlva meghalt, sajnos a garancia lejárta után.
Ha akarod, bejelentheted, de ők nálunk is több információt fognak kérni ahhoz, hogy érdemben foglalkozzanak vele. Te pedig nekünk még a legalapvetőbbeket sem adtad meg.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz gyulank #27775 üzenetére
"Tehát érdemes lenne megnézni router nélkül kezdetnek. Aztán lehet nézni ifconfig-ot, dmesg-et, ..."
Csak úgy van értelme jelenteni, ha tudsz róla információkat adni (lehetőleg a megszakadás után közvetlenül).
Mi még azt sem tudjuk, miféle hálókártyád van. Akkor ők mit kezdjenek a problémáddal.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz gyulank #27754 üzenetére
Semmi sem biztos. Pár éve egy kolléga úgy járt, hogy a router-e időnként eldobálta a Linuxos kapcsolatot, de csak azt. Lecserélte, és mindjárt jó lett. Nem állítom, hogy nálad ez van, de azóta bármit elhiszek lehetségesnek.
Tehát érdemes lenne megnézni router nélkül kezdetnek. Aztán lehet nézni ifconfig-ot, dmesg-et, ...[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Videós, mozgóképes topik
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Autós topik
- Mac Mini M4 SSD bővítés
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Napelem
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- EREDETI JÁTÉK KULCSOK - STEAM, EA, UBISOFT, EPIC GAMES - LEGJOBB ÁRON
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.