- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
- Hobby elektronika
- Canon EOS DSLR topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Házimozi haladó szinten
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Megfizethető, Pulse szériás Sapphire alaplap DDR5-ös Ryzenek alá
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
"Ami a csomagkezelő."
Mivel a csomagkezelő nem talált Opera böngészőt frisset, ami nem csoda mert 18-04-re már nem fejlesztenek, a régi Operám meg bedobta a törölközőt H264 és egyéb vieóknál, így mentem Snapes Operára.
Működik. A többi meg, hogy mi van a háttérbe, mekkora helyet foglal 1 terából, nem is nagyon érdekel.
A cél szentesíti az eszközt.
Nem, nem vagyok Snap hívő és nem rohangálok a belvárosba Snapot mindenkinek! feliratú reklámtáblával, de engem most kihúzott a csávából. Használom.Ha jól tudom minen csomagba benne van az adott szoftver összes függősége, azaz a komplett futtatkörnyezet.
Ez így amúgy szuper, nem kell semmi neki. Gondolom így nem lesz törött csomag meg agyf@asz a átlausernek.
Példa, pár éve valamelyik frissített Viber deb, magával hozott egy már nem tudom mit, lib vagy afenetudja mi a neve amit a telepítő lecserélt, erre összedőlt a fél rendszer mert a többi szoftver meg csak a régebbivel volt hajlandó futni.
Snapnál ez nincs.4 nap kőkemény fórumozás, terminálozás brrrr.
, a rendszerem 3x lett visszaállítva Timeshifttel mert fel akartam erőltetni egy olyan Python verziót ami nem lehet, a rendszeren lévő viszont nem felelt meg a yt-dlp-nek.
Valahol kaptam egy ötetet, snap nem jó? Dehogynem, és 3 perc múlva hasított a yt-dlp. És azóta is hasít mivel a Python frissül szépen.
Nekem megfelel, a háttér meg mint írtam számomra (meg szerintem 10-100millió user számára) tökmindegy.
Fusson a szoftver és ennyi.
A 18.04-re vissztérve, 5 gépig ingyenes lett az Ubuntu Pro, beregeltem, azaz erre a verzióra szépen jönnek nekem a rendszer komponens frissítések is. Nem olyan öreg ez még -
válasz
ubyegon2 #41856 üzenetére
Jó Uby lassan mazsolázod át a hozzászólásokat
A Linuxekéző írásaim azért születtek mert 101% alapjuk volt az abban leírtaknak.
Írhatok Winekéző blogot is ha gondolod mert 4-5 oldalnyi hibája annak is van és ezt sose tagadtam.Snap meg azért nélkülözhtetlen számomra mert sajnos ugyanúgy öregszek mint te és ugyanúgy egyre maradibb leszek. Azaz szeretem a bevált és kezemreálló dolgokat.
Lassan eljutok oda ahová édesanyám idős korára, ha az Asztalon a Word véletlenül ikont arrébb tettem 3 pixellel akkor nem találta.
Ezokból a 18.04 elkezdte a haldoklását de Snap csomagos lélegeztetőgéppel még ki tudom tolni az életét 1-2 évvel.
Pl. debes Opera böngésző már 5 hónapja nem frissült, yt-dlp nem ment stb.
Ezért kell nekem a Snap, a 18.04 sajnos így visszasüllyedt alap futtatókörnyezetté de legalább működnek, és naprakészek a szoftvereim. És ez pl. egy böngészőnél nagyon nem mindegy.Csak van 1-2 szoftver Snap alatt ami nem tud menteni a home-n kívülre, sőt be se tudom tallózni a másodvinyómat.
Ezért volt a kérdés.
Szerk,
Hcl, nekem sokkalta szimpibb a konténer.
Winen anno odavoltm a portable szoftverekért mert nem rondít semmibe, nem ássa be magát reeditbe, 1 darab könyvtár ami mobilis, stb.
egyetlen hibája volt, nem frissült.
És most a Flatpak meg a Snap ezt is megoldotta.
Miért baj ez? -
válasz
daninet #41842 üzenetére
Szívemből szóltál,
annak dacára hogy 5 éve lelkes linux hívő lettem és tényleg egy überf@sza rendszer, úgy alakítgatom ahogy én akarom és még azt is csinálja amit én akarok.
A snapes csomaogok elvileg abszolút naprakészek, naponta többször is ellenőrzi.
Ha már itt, egy snap csomagnak hogyan lehet kitágítani a horizontot, a home mappán kívülre nem hajlandó menteni, se olvasni. -
-
válasz
ubyegon2 #41774 üzenetére
A szinoníma szótárban és az idegen szavak szótárában egyértelműen a "mazochista" a leginkább passzoló a tevékenységedre
Bár... többször elkövettem már én is ilyesmit és titkon élveztem. Hm.De a blog írást semmi nem szárnyalja túl, ott szinte azonnal megvan a visszacsatolás, röpke órák alatt jön az 50-100 negatív komment
Pláne ha darázsfészekbe nyúlok, legpregnánsabb a Lunux vs. Windows tartalmú cikkek.
Ott az a jó hogy mindkét tábor a negatív kritikákat domborítja ki. -
Én is ezerszer inkáb uefi párti vagyok mint mbr.
Sajnos Ubyt ezen a vonalon elvesztettük.. egy zseniális elme aki számtalanszor megmutatta, mit tud, ez a brilliáns géniusz sajnos nem akarja megtanulni az amúgy faék UEFI-t
Minden telepített OS létrehoz egy bejegyzést, ha van 10 OS akkor lesz 10.
Ezeket, ha nincs elsődleges indító, pl. Linux Grub, akkor a boot során kilistázza és így választható mit indítunk.
Nálam 3 van + a Boot az meghívja magát az uefi firmwaret. De ha nem tud elindítani semmit, amúgy is ezt dobja be.
Ebben ugyanúgy, ugyanolyan parancsokkal lehet lépkedni mint egy Linuxos mappaszerkezetbe. Ha megvan az elindítandó bejegyzés, grubx64.efi, bootmgfw.efi, enterre indul a kiválasztott OS.
Azaz ha a UEFI valamiért nem találja egyik indítórekordot sem, el lehet startoltatni bármelyiket kis gépészkedéssel, helyi lemezekről, pendrájvról, külső usb lemezről stb.
Maga az EFI partíció tokkal-vonóval másolható, visszaállítható, archiválható. Linuxoknál ha benne van a grub.cfg, az szerkeszthető, UUID alapján bármi indítható stb.search.fs_uuid 9a3fafb4-59de-4b39-a129-051f365cab30 root hd2,gpt2
set prefix=($root)'/boot/grub'
configfile $prefix/grub.cfg
Ezt átírom ha Timeshifttel klónozok és máris röffen a rendszer.
szerintem nagyon praktikus találmány. A MBR indításhoz képest pár fényévvel jobb.
Ennyire bonyolult -
-
-
válasz
kpityu2 #41740 üzenetére
Nem kell megtanulni.
Leírod a mia gond, ha tudunk segítünk, kopi-paste és mentés, ennyi.
Én is guibuzi vagyok de a customizer nem gyerebe. Régi, ha jól tudom nem nagyon fejlesztik, nem naprakész és kismillió fórumbejegyzés szól arről hogy amit elbaltázott, hogyan lehet helyrehozni. -
-
válasz
kpityu2 #41737 üzenetére
Dehogynincs,
úgy hívják szövegszerkesztő emelt joggal
Csak tudni kell mit hol írjon át a felhasználó.
Én nagyon terminál ellenes vagyok de a a grub annyira logikusan felépített (még az fstab is ilyen) hogy én mint láma ezeket csípőből írkálom át, a Customizert 1x próbáltam használni de akkora katyvaszt csinált hogy soha többet. -
-
-
válasz
Novics #41667 üzenetére
Nem megpoldása, de működő megkerülése a problémádnak,
Ha terminálból megy, mentsd el egy kis szkriptbe, és rendszer indításnál késleltetve indítsd a szkriptet.
Én kényszerből használom a sleep-et mert ha nem, akkor nálam indításkor katyvasz van. Oka ismertlen. Több saját szkriptem fut le így és évek óta tökéletes.
-
válasz
inf3rno #41624 üzenetére
Ehhez tök vagyok mert a mezei Timeshiftet használom menteni.
Az a ZSys csak nem annyira buta hogy mindenről külön mentést csinál hanem növekményes. Vagyis egyszer menti az egészet, utána csak a változásokat.A Timeshift ilyen, 3 éve menteget nálam egyik gépemen és a rendszer most 26GB, a 3 éve folyamatos mentés meg 27,2GB. -
válasz
razor1010 #41583 üzenetére
Pedig Ventoyjal elérnéd hogy bios és uefi környezetbe is elstartolna.
Remélem legalább efi telepítés a Win.
Live linux boot, gparteddel zsugorítasz majd a felszabadult helyre mehet a Linux.
Nem mindenható a gparted se, pláne hogy a Win nem viccből nem tudja zsugorítani, mekkora a pendrive, legalább 64GB kellene a két rendszernek és szigorúan gpt/efi mivel én hordozhatón nem logikaiznék, a 4 partíció meg kevés.
Hogy toltad fel a Wint usb külsőre, nem is engedi csak trükkökkel vagy ToGo módszerrel. -
-
-
Nem a fenét, arra gépre ami nálad volt javítani, igaz a leg-leg-legalja egy Cherrytrail Z8300 de pont azon frissítettem a 18.04-et a 20asra és sokkal lassabb lett. Vagy bebeszéltem magamnak
mert nekem se tetszett de én így láttam.
Lassan rá kéne röpennem a 22re, bár most meg mindjárt itt a 24 ha jól tudom. Ez a szerencsétlen 18.04 egyre macerásabb.
Lehet innen a legutolsóra frissíteni, vagy szűz install, az fájna nekem nagyon. -
-
-
válasz
urandom0 #41441 üzenetére
"Nekem a TP-Link DVR-em szoftvere Windows-only, Wine alatt elindul, de nem hozza be a kamerák képét..."
A többi 4 megoldhatatlan szoftver mellett nekem ez egy fájó pont mert ez az egy ami nagyon kéne bárhonnan elérhetően és sajnos több év vadászat után sem tudom életre kelteni se alternatívát nem találtam Linuxra.
Ez bizonyos Techson gyártmányok távoli felügyelete és pont ezekre van ráállva az öszes melőhelyem.
Van már webes böngészős elérésű dvr és nvr de ezek sajna igénylik a gyári szoftvert.
És bár nyögvenyelve de ezek is mentek Winows alatt böngészőből de miután kigyilkolták az Active-X vezérlők használatát (jogosan az szentigaz) csak a gyári szoftver használható.
És próbáltam Linux alatt azt is hogy egy ezeréves Mozillát ami még elfogadta az active-x telepítőket, direkt erre a célra tartani de Linux alatt elhasal az active-x telepítés mert nem tiszta Windows környezet, a Wine-nak is vannak korlátai.
A többi nem lényeg mert azokat a bennti Wines gépeken használom de az a DVR témakör is a megoldhatatlan kategóriát erősíti. Pedig rászántam soksok hosszú téli estét de nem megy. -
válasz
urandom0 #41425 üzenetére
Nemrég érdekes videóra bukkantam yutubon.
LinuxMind Zoli, a inux fogadatlan prókátora, nagykövete és védelmezője, valamint a Windows lefikázója egy számomra teljesen meglepő videót készített.
A videó apropója a Nobara Linux, nem írkálok itt mert minden benne van a YT. videóba.
[link]
Bár a munkássága nekem nagyon bejön, tetszik, amit eddig utáltam az eddigi LinuxMind bemutatókba az a Win állandó basztatása.
Ezzel a Nobarás videóval Zoli nálam előrelépett a közömbös emberek közül a szimpatikusok közé.
Mivel használnia kell a Wint, érdekes módod totál megváltozott a nézete és közel került ahhoz amit én itt és máshol is hangoztatok és amiért többször nekem letámadva.
Miszerint vannak szituációk, userek akiknél NEM lehet soha sehol sehogyse teljesen átállni Winről.
És totál értelmetlen hetekig reszelni egy rendszert ha az akkor se lesz olyan mint egy másik ami ráadásul out-the-box egyből.
Mégiscsak valami igazságom van hogy mindent a maga helyén, idejébe és módján kellene használni.I02S3F
tégy egy próbát game vonalon a Nobarával, egy kört még megérne. Én nem játszok, nem tudom letesztelni játék vonalon. -
Nálam nagyobb guifan ritka de a customizert nem használom, képes összekócolni sokmindent.
Vilmaboy,
az bootképernyőn megszámolod hányadik a Windows.
Az első rendszer az a nulladik!! így számolj.
Pl:
0-Linuxod
1-Linuxod recomenüje
2-memtest
3-WindowsMegnyitod szerkesztésre a /etc/default/grub fájlt, amivel akarod, amelyik szövegszerkesztő neked kedves és tud emelt joggal menteni.
Pl. terminálba Nano, KDE alatt Kate stb.Ilyesmit látsz:
GRUB_DEFAULT=0
GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden
GRUB_TIMEOUT=4
A legelső sorba kitörlöd a nullát és helyette beírod a Windows sorszámát, eggyel csökkentve ahogy az előbb leírtam.
Viszont. Ajánlanám azt hogy azzal a rendszerrel induljon amivel legutóbb, én azért használom ezt mert mikor a Linux volt az alapértelmezett, és a Wint használtam és altattam akkor nemegyszer ráindítottam az alvó W10-re, nem kevés kalamajkát okozva ezzel.
Ha így szerkeszted a fájlt akkor mindig az utoljára indított rendszered fog indulni következő bootoláskor, megjegyzi:GRUB_DEFAULT=saved
GRUB_SAVEDEFAULT=true
GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden
GRUB_TIMEOUT=4
ezután terminálba kell egy
sudo update-grub
mert ekkor érvényesíti a beállításaidat amiket az előbb beleírtál a fájlba. -
válasz
gyulank #41375 üzenetére
Pont ellentmondasz magadnak
Hiszen azzal indítottad a szálat hogy a 125 partíció közül már lassan neked is macerás mindent fejben tartani és ezért bonyolódik egy újratelepítés.
Az meg hogy fogy a hely a dokumentumokba az user beállítás hiba.
Minden passzív tartalmat át kell irányítani másodvinyóra és akkor lemezhiba esetén is megmarad a soksok adat.
Tényleg nem akarok dogmatikus lenni mert mi ketten máshogy élünk a pc-n, én ragaszkodok a bevált dolgokhoz Te meg hobbiszinten ad-hoc újratelepítgetsz.
Majd egyszer ha a hobbi helyett eljutsz egy évek alatt összerakott munkás gépig amit a nulláról felépíteni hetekig tartana akkor Te is elkezded majd mentegetni a komplett rendszert legalább 3 darab külső tárolóra.
Nálam ha átmegy a gépen az úthenger, veszek egy másikat és kb. másfél óra múlva ott folytatom ahol abbahagytam.
Nekem ez így összehasonlíthatatlanul praktikusabb mint egy 4 éves Linuxot meg egy 7 éves mindennel felszerelt melós Windowst a nulláról összerakni. Brrrr...
És ennyit megér nekem egy 25 meg egy 29 GB méretű mentés. -
válasz
urandom0 #41353 üzenetére
Félsiker.
Arcoskönyv linkjén, smb.conf-ba
client min protocol = SMB2
client max protocol = SMB3
meg egy sudo systemctl restart smbd.service
és ezután a Linux csontnélkül azonnal eléri a W10 megosztásait, de
fordítva meg nem megy. A Win nem is látja a helyi hálón a Linux megosztást, még a linuxos gépet se.
Ha a Winen engedélyezem a smb1-et akkor rögtön látja a Linux megosztásokat.
Vagyis még mindig van valami bibije.
smb3 van használatba a samba konf bizergálás után a terminál szerint,Samba version 4.7.6-Ubuntu
PID Username Group Machine Protocol Version Encryption Signing
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
12627 nobody nogroup tibixubuntu (ipv4:127.0.0.1:58074) NT1 - -
12809 tibi tibi fe80::734b:68e3:6ef3:6ebc (ipv6:fe80::734b:68e3:6ef3:6ebc:49793) SMB3_11 - partial(AES-128-CMA
-
Ubit hogyan tudnám rávenni samba megosztásnál és Wines gépre csatlakozásnál, tehát szerver és kliens módba is a legalább smb2 használatára?
-
-
válasz
tordaitibi #41300 üzenetére
Meg is volt a visszaállítás.
Onboard és a többi pythonos program működik, és egyelőre asszem letettem a YT. streamról.
Persze nyitott vagyok bármire, ha booképtelenné nyomkodjuk a rendszert se baj, pár perc alatt újra feltámasztom. -
-
válasz
tordaitibi #41296 üzenetére
Nem jött be.
Ez az Onboard hibaüzenete:tibi@TibiXubuntu:~$ onboard
Traceback (most recent call last):
File "/usr/bin/onboard", line 32, in <module>
from Onboard.Exceptions import chain_handler
File "/usr/lib/python3/dist-packages/Onboard/__init__.py", line 23, in <module>
from Onboard.utils import Translation
File "/usr/lib/python3/dist-packages/Onboard/utils.py", line 38, in <module>
from gi.repository import GLib
File "/usr/lib/python3/dist-packages/gi/__init__.py", line 42, in <module>
from . import _gi
ImportError: cannot import name '_gi' from 'gi' (/usr/lib/python3/dist-packages/gi/__init__.py)
Ennek most mi kellene, a sima python...?Vagy elment üdülni az egész pythonos szekció.
-
-
-
válasz
urandom0 #41286 üzenetére
Smplayer nem ppa hanem a legfrissebb verzió, tegnapelőtt töltöttem telepítettema oldalukról a Ubuntusat.
De itt most nemia a playerrel van a gond hanem a yt-dlp-vel! Annak kéne a 3.7 python, és bár ott van de ő nem tudja használni.
A symlinket hogyan, légyszi szájbarágósan. -
válasz
urandom0 #41267 üzenetére
Ha jól fordíttattam Guglival itt pont valami ilyet alkotott az emberke hogy csereberélni tudja a python verziókat.
Komment szekcióba jelezték hogy ezután valakinek annyira megborult a rendszer hogy be se bootolt, vagyis nem vaszélytelen.
[link]
Lehet lassan tényleg át kell állnom frissebb Ubira. -
válasz
arcoskönyv #41260 üzenetére
elértetted--->félreértetted így jó lesz?
Nagy nyelvtanbubus vagyok és nem is gondoltam hogy rosszul használom, mentségemre hogy sztem. kismillióan így használják a szót.
Valahol olvastam hogy sok ilyen, a köznyelvbe tévesen elterjedt kifejezés létezik és annyira sokan használják hogy elfogadott lett.
Nyelvújítás -
-
Van 3.7
tibi@TibiXubuntu:~$ which python
/usr/bin/python
tibi@TibiXubuntu:~$ cd /usr/bin
tibi@TibiXubuntu:/usr/bin$ ls -f *python*
dh_python2 python2 python3.6-config python3.7m x86_64-linux-gnu-python3.6-config
dh_python3 python2.7 python3.6m python3-config x86_64-linux-gnu-python3.6m-config
pybabel-python2 python3 python3.6m-config python3m x86_64-linux-gnu-python3-config
python python3.6 python3.7 python3m-config x86_64-linux-gnu-python3m-config
tibi@TibiXubuntu:/usr/bin$
-
-
Pár napja kérdeztem, elhasal az Smplayer ha kiküldöm rá a Youtube streamot.
A yt-dlp verzió Windowson és Kubuntun is ugyanaz, 2023.02.17
Winen megy a stream Kubuntun nem.
Utánajártam, megvan a baja de ettől méginkább bután bámulok.
Lekérdeztem terminálba mi a baja a yt-dlp-nek, ez anyűgje:Exception: You are using an unsupported version of Python. Only Python versions 3.7 and above are supported by yt-dlp
Vagyis nem jó már neki a régi python.
Synaptic-kal feltettem a 3.7-es pythont, eredmény semmi.
Lekérdeztem a píthon verziókat, és megpróbáltam terminálból is telepíteni a 3.7-est.
Eedmény:tibi@TibiXubuntu:~$ sudo apt install python3.7
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
python3.7 már a legújabb verzió (3.7.5-2ubuntu1~18.04.2).
tibi@TibiXubuntu:~$ python3 --version
Python 3.6.9
tibi@TibiXubuntu:
tibi@TibiXubuntu:~$ apt-cache policy python3
python3:
Telepítve: 3.6.7-1~18.04
Jelölt: 3.6.7-1~18.04
Verziótáblázat:
*** 3.6.7-1~18.04 500
500 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic-updates/main amd64 Packages
100 /var/lib/dpkg/status
3.6.5-3 500
500 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic/main amd64 Packages
Valaki segítene ezeket értelmezni, mot akkor a python 3.5 vagy 3.6.7 vagy 3.7 mert én elvesztem...
A yt-dlp változatlanul nem műküdik. -
-
válasz
urandom0 #41247 üzenetére
Teljesen értelek de az ellenvéleményemet valahogy úgy próbálom leírni hogy ne legyek ismét
támadás áldozata.
Saját laikus felhasználói véleményem hogy a Win, és az Android messze túlteljesíti a Linuxokat szoftverezhetőség, és visszafelé kompatibilitás tekintetében.
Ezzel jár a szerintem sokkalta egyszerűbb használhatóságuk.
Pl. felmegyek az Smplayer oldalára.
Van 1 darab Wines telepítő, a legfrissebb, de a nyakam rá hogy a W10-en elfut egy 10 évvel ezelőtti verzió is, persze a hiányosságaival, némely funkció nem lesz benne.
Ugyanakkor ott van az oldalon külön 4 vagy 5 féle Linux telepítő, Ubuntura külön, Fedora meg még másokra.
Akkor most melyik az egyszerűbb..? A fejlesztő részéről?
Nem tudom, nem vagyok tisztába sem a Windows Installer, sem a Windows programfuttatási megoldásaival.
De az biztos hogy 10-15 éves szoftvereket tudok portable módba ma is, akár W11-en is használni, és W10-en sok ilyet tudok akár telepíteni is a megfelelő kompatibilitási módba, W7, XP. És működnek.
Droid dettó, nemrégvéletlenül egy mentésből mellényomtam és feltelepítettem Android 8 alá egy 6 éves 4.4 appot, működött simán.
Nem vennék rá mérget hogy nemhogy Linuxokon keresztbe-kasul hanem egy adott pl. Ubuntu vonalon meglenne a 10-15 éves visszafelé kompatibilitás.
Ez tényleg a szőrszál hasogatása mert nem sokan akarnak ma használni egy 10-15 éves szoftvert.
De az én, a sima felhasználó számára a Linuxos megoldások sokkalta antifelhasználóbarátok mint a másik 2 rendszeré.
Az igaz hogy az teljesen átlagfelhasználónak simán megfelel szinte bármelyik modern disztró. Feltelepíti, áruházból (gyári tároló) szoftverezi és használja. Akkor én nem tudom magam hova sorolni, mégse átlagos vagyok? Passz. -
-
válasz
growler #41239 üzenetére
Errol meg nem is hallottam, koszi.
De ez megint csak felmegoldas ahogy elnezem amik bele vannak drotozva azokat frissiti. Ha jol ertelmezem.
A megoldas hogy maga az app frissitse magat.
Tudom ez itt ordogtol valo es a linuxos csomagkezelessel meg a biztonsaggal homlokegyenest szembemegy. Velemenyem hogy nem baj az ha egy app intezi a sajat naprakeszen tartasat. Mivel igy nem kell orrbaszajba ppa-t felvenni. A gyari tarolok meg, arch es aur kivetelevel finoman fogalmazva tetulassan kovetik a nagyvilagot. Nemegyszer tapasztalom ezt Ubuntun.En elitelem az Androidos csakis kizarolag PlayStore szemleletet is. Mivel en gapps mentesen elek egy custom romon, szamomra valami irgalmatlan tortura egy appot egyaltalan letolteni alternativ forrasbol. Fel nem fogom esszel miert nem lehet a fejlesztotol leszedni. Csak a Play. Szamomra ezert ez egy borton, egy ketrecbezart korlatozott rendszer.
Es igen, ezert kedvelem a mai napig a Windowst. Rakeresek, letoltom, vallalom a kockazatot es telepitem es hasznalom.
-
válasz
urandom0 #41237 üzenetére
Én a portable/appimage vonalat gondolom jónak.
Nem barmol bele registrybe /var /user stb. helyekre.
Ha jól van megcsinálva az app akkor csak a saját könyvtárát használja így a mentése, másik gépen használata, reinstall utáni hadrafogása zökkenőmentes.
A frissítése még nem megoldott.
Windowson mai napig használok 10-15 éves portable appokat, játékokat.
Hibátlanul futnak.
Viszont ez hogy Linux vonalon menne-e? azt nem tudom mennyit mibe változik ennyi idő alatt a környezet. És a disztrók sokszínűsége miatt sem tudom.
Ehhez közel járnak a konténeres megoldások az igaz ennek ellenére engem nem tudtak meggyőzni. -
válasz
inf3rno #41215 üzenetére
Irigyellek ezért.
Lehet én vagyok hiperérzékeny ezekre, már ugrok minden ilyenre.
Pl. asszony nagy háttértévés, beordítok neki a szobába hogy halkítsd már lejjebb mert üvölt a tévébe a eklám, mire visszaszól hogy nem ő hangosította fel hanem a filmnél sokkal hsngosabban adják le a reklámokat. És tényleg így van.
Ezért nem is rádiózok pedig a RockFM pontosan lefedné az érdeklődési körömet zeneileg de onnan, tv, web, vízcsapból mindenhonnan ömlik folyamatosan.
Legundorítóbb volt az Emag.
Rendeltem életembe ekőször
(és utoljára) tőlük, majd napi szinten elkezdtek szeméttel bombázni mailba.
Egyikne sem volt bene a leíratkozás lehetősége.
Írtam nekik mailtm válasz az Emag fiókomba tudom letiltani.
Visszaírtam, hé én NEM regeltem be, nem csináltam fiókot nálatok!
Válasz, dehogyem, a rendelés automatikusan létrehozza az Emag fiókot a mailcím alapján és lemondhatatlanul elkezd bombázni kilométer hoszú spamáradattal.
Viszakérdeztem, és ebbe hogyan lépek be mert ugye én NEM regeltem így nincs jelszavam.
Válasz, menjek fel az oldalukra és szabályosan regeljek be a maicímemmel adjak jelszót és így már le tudom lemondani a spamáradatot, majd szüntessem meg a fiókot.
Szerinted ez mennyire tolakodóan udorító megoldás?Én ezen annyira berágtam hogy nem a leírt procedúrát követtem hanem már eljutottam a külföldi vezetőségükh9z is, egy román genyacéghez ahol minden jogi lépést felvázoltam és erre nagy kegyesen hajlandók voltak megszüntetni a nemlétező regisztrációmat.
Mocskos eljárás ez véleményem szerint.
És ilyenkor hol a fogyadztó védelme, a magánszféra védelme, az agyonlihegett GDPR, aminek köszönhetően egy ügyfélszolgálat felhívásakrs 2 percig kell hallgatnom a védelmemről szóló litániát?Tényleg irigyellek hoy így tudod ignorálni ezeket, énnekem nem megy.
-
Főnököm most 1 hete cserélt telefont, Samu, azóta naponta kérdez hogy ez mi, ezt miért dobta fel, ez mi a sarokba (értesítési sáv
), milyen fotógalériát akar, milyen felhőbe mentsen, mit akar ez szinkronizálni, ez mi ami tisztító app, tárhelybizerga app, akar-e Samu reget meg egyebet.
Nem Gogle, ezek a Samu sajátjai. Eddig még csak jeleztek, lehet ezeket tiltani de 1x minimum feldobálja.
Lehet kifogott egy ilyet, nem hinném, amúgy az egyik legdrágább modell.
MIUI az a legjobb, abba szerencsére (még) ki lehet kapcsolni a rendszer saját ajánlót meg promóit meg apptelepítésre buzdító ablakait. -
válasz
PociAti #41207 üzenetére
Köszönöm hogy ennyi karaktert pazaroltál rám, ezért cserébe én is ilyen módon válaszolnék.
Itt a PH-n(és más fórumokon is) pár topikba már ismernek és ismerik a már unalomig többször kihangsúlyozott eletszemléletemet a kéretlen, ezért engem irritáló, zavaró tényezők tekintetében.
Lasan 60 leszek és agyf@szt kapok, idegesít és lassan már mániákusan küzdök ezek ellen, még akkor is ha cserébe egy vagon kényelmi szolgáltatásról le kell mondanom.Hagyományos kereskedelmi televíziót kb. 10 éve nem nézek.
Winen, Linuxon a legerősebben beállított reklámblokkolót használom de ez sem ment meg a beágyazott célzott és ad-hoc hirdetésektől, pl. Fb. hírfolyamba lehetetlen kivédeni a kb. 3 személyes hír/1reklám, promó, cégajánlat stb.stb. arányt. Ezokból van nekem Fészen összesn 31 darab ismerőöüm, és arra használom a Fészt hogy bemegyek és máris az engem érdeklő 3 szakmai csoportra lépek át.
Netes videókat úgy nézek full reklám nélkül hogy kiküldöm a linket a helyi mediaplayeremre, így abszolút reklámmentes. Ne próbálja nekem senki megmagyarázni hogy egy 2órás Yutubozás közben nekem kötelező 30-40 bevágott reklámot megnéznem!!!! Ez szerintem vérlázító.
A telefonom a legnagyobb odafigyelést és beleölt munkát kívánó eszköz.
mivel pár dologról nem mondanék le okostelefon vonalon, irgalmatlan melót feccöltem bele.
Először is totál Google mentes a telefonom, nincs a saját Google fiókomhoz kötve, nincs rajta fiók.
Másodszor a gyári romot azonnal gyalultam és prerootolt custom romot használok. Amibe nincs letilthatatlanul beledrótozva amllió gyári bloatware.
Ezek mivel járnak? Nagyon-nagyon sok komromisszummal.
Nem lehet banki appokat használnom, semmilyet ezért ami másnak egy utalásnál 5 másodperc az nekem webes felületen 6 perc.
Elvész a kéttapicskolásos GooglePlay app telepítés. Ezt hidd el nem sokan vállalnák mert egy vacak bármilyen appot nagyon nehéz levadászni alternatív appstorból úgy hogy jól múködjön. Másodszor ma már szinte minen app követeli a Google keretrendszert, anélkül fel se települ vagy nem indul el.
Ezokból napokig tartott míg működő Vibert, FB, Lite appot, navigációt, mailklienst stb.stb. sikerült a telefonra varázsolni.
De még mindig jobb mint a Samu, Xiaomi meg a MIUI, azok orrba-szájba tolják a Guglin kívül asaját törölhetetlen kéretlen ajánlataikat.
Például az én Viberem reklámmentes, az asszony telefonján meg naponta basssz...a be a szakmunkások, kőművesek, ételkihordó cégek, stb.stb. reklámját.
Van olyan amit nem is lehet törölni se tiltani!! csak szundiztatni pár napig. Erre nem is találok szavakat.Amit leírtam, ennek a hozadéka?
Csak az említett beágyazott, kikerülhetetlen promót kell elszenvednem.
12 éve 2 darab mailcímet használok és a spam mappák hónapok óta üresek.
Végg tudok nézni bármilyen filmet 1 reklám nélkül (nekem ez hatalmas sikerélmény).
Kis lelki béke hogy ha teljesen nem is de legalább keresztbeteszek ezeknek a számomra mérhetetlenül undorító visszataszító reklám és egyéb hadjáratoknak.Ezekután ha ENGEM akarsz meggyőzni hogy a reklám és egyéb cégek igenis jól teszik a dolgukat és hajrá, így tovább akkor nagyon-nagyon rossz helyen kopogtatsz mert én ezeket zsigerből utálom és mindent megteszek ellenük.
Amúgy még a nagyok közül szerintem a Microsoft a legnormálisab, van fiókom, több gép hozzákötve, Onedrive, mailfiók és még pár dolog és békénhagynak, nem spamolnak, nem keresnek, nem ajánlgatnak semmit évtizede. Évi 2-3 levelet küldenek ha valami épp lejár és snitt.
Bocs a hosszúért.Nem ellened irányult.
Ha félreértettelek és úgy érzed túlreagáltam akkor elnézésedet kérem de gondolom lejött hogy én utálom és undorodok mindentől amibe reklám szó egyáltalán előfordul. -
válasz
arcoskönyv #41183 üzenetére
Nyitott konyv az eletunk.
En Opera.bongeszot hasznalok 3 pc-n, Win es Linuxosok, es az en es az asszony telefonjan is ez fut es szinkronizalva vannak.
Barmelyiken rakeresek pl. motorolaj, 1-2 napon belul az osszes eszkozon az osszes bongeszo az osszes oldalon elkezdi szorni a motorolaj keszitmenyeket.
Hat kb. ennyi.
Amugy meg szerintem total baromsag ez a megoldas ami cookie as elozmenyek alapon mukodik. Ha en hetfon rakerestem egy termekre akkor azt val.szeg meg is vettem es felesleges hetekig mindenhol azzal bombazni de ezt a meglatasomat a nagy reklamcegek nem igy gondoljak. Ez zsakutca es raadasul rohadtul ertelmetlen es zavaro igy. -
válasz
lionhearted #41152 üzenetére
Eletembe 1x kellett, akkor azt a tanacsot kaptam hogy a sudoerst mokoljam.
Most mar hogy irtad, ez is opcio, megjegyeztem. Lehet sose kell de nem art. -
-
-
válasz
I02S3F #41137 üzenetére
Hajjaj, 9GB logfájlt is töröltem már.
Átmeneti megoldás, törölni,sudo find /var/log -type f -delete
majd beállítani kisebbre a maximumot,
/etc/systemd/journald.conf szerkesztese, ez így max 50megáig engedi hízni:SystemMaxUse=50M
Majd megkeresni mi szemeteli tele és megszüntetni az okot.
Nézd meg mi foglal, én erre a Filelight grafikus alkalmazást használom, látványosan mutatja a foglaltságot.
Ez egy 3 éves Kubuntu benne a home is, 26GB.
Én a Stacer appot használom takarítani néha, az is sokat felszabadít. -
válasz
vilmaboy #41130 üzenetére
Ez lesz a módi és amúgy jogosan, ha bárki bekapcsolja/hozzájut a gépedet, mindenhez hozzáfér.
Ez van Winen is ha autologin van, pl. a böngészőkbe nem tudod megjeleníteni a mentett jelszavaidat.
Ez van/lesz Droidon is ha nincs feloldóminta pin vagy valami biometrikus bejelentkezési procedúra mert nyitott könyv az eszköz bárkinek.
KDE alatt a KDE Wallet kikapcsolása, Ubuntu/Gnome alatt a Seahorse vagy mi a fene a neve, valami Keyring daemon tiltásával a funkció kikapcsolható. Ha jól emlékszek, rég volt és lehet az újabb rendszerekbe már ez sem járható út.
Ha egyik se vezet eredményre akkor együtt kell élned a login passworddel. -
válasz
vilmaboy #41121 üzenetére
Az a helyzet hogy (véleményem) kaotikus állapotok vannak ezen a nyomidriver fronton.
Nem az a neve vagy köze sincs hozzá és AZ kell neki amiről halandó nem is gondolja.
Eddig 2 ilyen volt nekem.
Az egyik a saját Samsung ML-1670 lézernyomim.
3 napig szívtam, féltucat fórumon érdeklődtem, a Samsung oldaláról már az Atyúristent is leszedtem mire egy külföldi oldalon volt a megoldás.
Miszerint ehhez se a Samu, se gyári Linux driver nemjó nembizony hanem egy olyan kell ami benne sincs a támogatottsági listába.
Ez a clp-210_foomatic_driver.
És azóta nyomtat.
Ilyen ez a popszakma -
-
X64, 3,5 éves telepítés.
Most néztem, 30 órás session után annyit csináltam hogy bezártam a böngészőket, minden más maradt.
943MB a ram. Tiszta boot után is meg fogom nézni és referálok neked
Jól saccoltam az 5-600megát egy szűz KDE plasmánál.
Most elindítottam egy Firefoxot, Operát, Edge böngészőt, összesen 6 tab van nyitva a böngészőkbe,
a TV alkalmazásomat, egy Smplayert és Libreoffiszt, fut a Viber, Megasync, 3 darab Wine alkalmazásom,
és így 4,2GB a ramhasználat.
Nem tudom te mit csinálsz -
Idézem Játékpartizánt,
Eeeeez hazugság..!
Nekem aztán tényleg minden létező effekt és csicsa be van kapcsolva és feláll 800 megával úgy hogy ebbe az autostartos Megasync, a Viber és még fél kamionnyi álladóan futó saját szkript van +KAlarm + asztali és panel widget hegyek.
Ha mindent kivennék autostartból 500 mega se lenne maga a DE. -
Nem volt szándékomban megbántani, vagy túl érzékeny vagy. Ha mégis így jött le elnézésedet kérem.
Valahogy úgy ahogyan leírtad, kell egy Windows10, csatlakoztasd a lemezt és futtass egy chkdsk-t a szóbanforgó lemezen.
Ha lefutott, úgy állítsd le a Wint hogy nyomvatartott Shift gomb mellett kattintasz a Leállításra.
Így egy szabályos leállás fut le, nem a Fast Startupos.
Így a lemez teljesen le lesz választva, lehet dugdosni bármilyen másik os alá. -
"Ubuntura létezik olyan kész megoldás, amivel egy adott mappa tartalmát előre beállított időpontban automatikusan át tudom másolni egy másik mappába?"
Free File Sync ha guiba jobban mozogsz.
2563módon paraméterezhető.
Sajnos tudomásom szerint snap vagy flatpakba létezik ami némi jogosultságmizériával járhat. Pl. nem látja a hálózati meghajtókat, ez gáz egy szinkron szoftvernél.
Winen ilyen nincs szerencsére, azon évek óta használom ilyesmire ami neked kell.
Ha szimpibb a saját rsync vagy más parancsoros megoldás+cron időzítés akkor valaki más segít mert én ahhoz tök vagyok. -
Nem érted az egészet.
Ha a Win gyors rendszerindításba van az pontosan olyan mintha hibernáltad volna.
Mivel fel van csatolva ilyenkor az adatlemezed, adatpartíciód, az összes leíró, minden a Windows alatt van, annak a tulajdonába. És erre te írni akarsz. Mintha egy élő, futó OS könyvtáraiba te csak úgy ad-hoc írogatnál, törölgetnél, esetleg eltávolítanád a futó rendszer alól azt a partíciót amiről épp fut.
Próbáld ki a fordítottját, hibernáld a Linuxodat, bootolj be Windowsba, vagy bármilyen más Linuxba és kezdd el fennhangon szidni a Linuxot is hogy mekkora f@stalicska mert rátelepedett az adatpartícióra.
Megértetted remélem hogy ez nem OS hiba hanem egy töklogikus következménye egy nemtudásos user errornak.
És lehet emiatt fröcsögni de előtte tessék kérdezni. -
válasz
BestofJAVA #40783 üzenetére
ARM?
Biztosan ez kell neked, nem x64? Mire tennéd?
Szerk,
Tárgytalan, Uby megválaszolta. -
válasz
s4hu|SyD^ #40713 üzenetére
Nem tudom milyen DE van neked, Filelight nevű KDE app, nagyon szépen megmutatja GUI alatt hogy mi mennyi helyet foglal. Nem tudom fut-e más DE alatt is.
Nálam is volt ilyen jajjjajj betelt a partíció, és a logfájlok híztak meg majdnem 10 gigára. A hiba orvosolva lett, a log jelenleg 210mega.
Vagy aktívan használod a /home tárhelyedet, akkor nem csoda hogy user adatokkal megtelik. Vagy swap fájlod is van.
Nekem 3,5 éves agyonnyúzott Kubuntu 21Gb. -
-
válasz
#63718632 #40682 üzenetére
Hasonlóval szívogattam, elég rég volt de talán jól emlékszak. Ventoy, az elindul mert vagy benne van a boootia32efi, vagy tölthető a Ventoy oldaláról. Azzal bootolni és azzal indítani az Ubi telepítőt. Az meg már települ X64 módba és asszem utána indítható is.
Ha jól emlékszek. -
-
-
válasz
I02S3F #40465 üzenetére
Bár nekem is egy relatíve vacak Intel j4125 soc dolgozik, de ugyanezek az eltérések vannak a másik, N3150 Inteles gépemnél és az bizony már 7 éves. Lassú az tény de mindennel lassú. Annak mindegy milyen os, ahhoz már türelem kell. A 10 éves AMD-s mini pc-m na az meg már tényleg csak azé van hogy legyen, az már mazochizmus.
Nincs atomerőművem, minden gépem mobile procis mini pc, 6-10W tdp-vel vagyis én sem tudok dicsekedni benchmark oldalakon -
Kéerdezném tisztelettel, miért nem reagál az etc/default/grub szerkesztésre,
GRUB_DEFAULT=saved GRUB_SAVEDEFAULT=true
Azt szeretném elérni hogy az utoljára indított OS induljon a következő bootnál. -
válasz
I02S3F #40461 üzenetére
"A windows azért lassú és bloat! "
Szimplán hamis.
Trialboot, legtetűbb a Kubuntu, ez tény.
A Manjaronak nagyon kell igyekeznie hogy behozza a w10-et, ez általában sikerül is neki, kb. egyformák.
Mindemellett az összes Linuxom eddig alulmaradt faék egyszerű műveletekbe a winnel szemben, pl. Fájlkezelő mgnyitása, pdf olvasó megnyitása, szövegszerkesztő stb.
Az tény hogy a W10 rendesen kiherélve, illetve ez se teljesen igaz, inkább manuálisan beállítva -
-
Bocs a mániám miatt, miyen gép? Az enyém 10-14 wattal elvan, ha tétlenség van akkor 5W alatt.
Ha van 1-2 router, ap, meg a modem, azok is sok.#!/bin/bash
sleep 12h ; poweroff
#!/bin/bash
sleep 12h ; shutdown -h now
Amelyik szimpatikusabb, elmented valami.sh néven, ami neked beszédes, futtathatóvá teszed és a szerver indításakor elindítod. Ehhez tök vagyok, gui alatt van az Automatikus indítás, nekem csak oda be kéne tenni. -
válasz
Dhampir #40406 üzenetére
Ezzel semmit nem kell foglalkozni, ezt maga a Timeshift megcsinálja.
Pl. van egy rendszered am 30GB méretű.
Beállítasz napi, tegnapi, heti, és havi mentést. Ez nem 4x30 azaz 120GB lesz hanem 31-35.
Az első mentés amikor a szoftver elndul, az 30Gb érthetően, majd csak a változásokat menti. Ha nagy változás volt, meghízik a mentés, majd az 1-2 nap, 1 hét, 1 hónap mlva visszacsökken mert a régi változásokat törli a backup szoftver.
Pl. nálam a rendszeren hónapok óta 24GB a backup mérete mert minimális változások vannak csak, nem telepítgetek, nem törlök, a home meg nálam nincs használva.
Ha valaki a home alá menteget mindent, és ezért hízik a rendszer, akkor természetesen a backup is ennek arányába növekszik.
Winen a saját beépített backup szoftver ugyanígy múködik. -
Még a disztróhopperkedéses időszakomban megfigyeltem hogy egységesség, na az nincs mount tekintetében.
Csatolta media vagy mount alá, csatolta automatikusan, vagy kétkattintásra, volt cserélhető tároló is, és volt hogy mindezeken túl rendszergazdai jelszót is kért. Ez ugyanaz a helyi lemezen lévő ártatlan NTFS partíció. -
válasz
inf3rno #40342 üzenetére
En nem jatszok szont napi hasznalatba vannak a gepeim, a Winen nopar celszoft. 2016-os telepites, minden frissites, verziofrissites megvolt es jelenleg 27GB amibol 4g a lapozo.
Tenyleg nem ertem akiknek semmi sincs a gepen (allitolag) es 100-200 giga egy Windows10. Ott valami nagyon nem gombolyu. Nem mondom hogy user error de kozel jar hozza.
A Linux nem szemetel, debogynem, nalam betelt a 40giga. Megallt mint a szog, konzolba kilepve kellett 14 giga logfajlt torolni, beallitani hogy ne hizzon 500 meganal nagyobbra es megszuntetni a hibat amit szorgalmasan logolt, 14 gigaig.
Ez is valahol user error volt. Nincs rendszer amit neha ne kene manualisan gatyaba razni. -
-
válasz
gyulank #40327 üzenetére
Ne így csináld. Legalábbis szerintem ez a home mizéria teljesen felesleges.
4 éves Ubuntum jelenleg 22,6GB. Nincs külön home, szinte nem is használom ezt. Hanem minden, de tényleg minden át van irányítva, symlinkelve, ikonozva egy 1 terás NTFS meghajtóra. Amit így az Ubi meg a Win közösen használ adatpartíciónak évek óta, a legteljesebb egyetértésben.
Felbecsülhetetlen előny ha a rendszermeghajtó elhullik, márpedig az fog előbb mert milliószor többet van írva-olvasva, az összes, ismétlem az összes, akár 5-10 év adata ott a háttértáron.
Amiről természetesen növekményes mentés készül külső usb-s hdd-re havonta.
Amin természetesen ott a Win és az Ubuntu napi-heti mentése is.
Azaz a teljes eddigi rendszer 1 bit adatvesztés nélkül visszaállítható, akár másik lemezekre, új lemezekre, elkerülve egy esetleges újratelepítés, testreszabás, hálózatba illesztés, nyomtatók etc. hetekig tartó folyamatát.Az meg hogy a home nélkül újratelepíteni egy Linuxot, ennek se sok értelme van. Maga a rendszer a legritkább esetben hal meg, a Windowssal szemben rendkívül jól, rugalmasan javítható. Valamint az esetleges anomáliákat inkább hibás beállítás okozza. Akkor meg, mivel ezek a home alatt vannak, 15 újratelepítés után se lesz jó hisz ráerőszakolod a rossz beállítást.
És mégegy, menteni. Napi , tegnapi és heti mentés, én a Timeshiftet ajánlom. Napi mert bármit elqurhaunk, heti meg azért mert a bármi bármije esetén 1 héttel visszaállni az nem sok adatvesztés.
Pl. régebben elbaltáztam a Pulseaudiót, de úgy istenigazából. Nekálltam fórumozni, órákig nyomtam a terminált, már hülyének néztek a fórumokon annyit szenvedtem. Persze nem sikerült visszacsinálni.
Timeshift indít, tegnapra visszaáll, kész. Lefutott 20 perc alatt, addig megkávéztam, egy cigi és ott volt a jó rendszerem.Én így csinálom, nem szentírás, nem kötelező, nem akarok dogmatikus lenni. Ennél jobb, kis helyigényű és abszolút biztonságos más megoldásokat nem tudok.
-
válasz
inf3rno #40302 üzenetére
KDE alatt ez annyi hogy tetszőleges mappát rárántasz a panelra, majd beállítod hogy lista, ikonnézet, cserélhetsz ikont, ha megnyitottad a panelról mit csináljon kékattra, menjen lejjebb a mappaszerkezetbe vagy nyissa meg a fájlkezelővel és még kismillió variáció.
A képen én egy NTFS partícióról, konkrétan a DESKTOP-631CR1A nevű pc-m Windows 10 backup mappáját rántottam le a panelre, adtam neki egy csókos száj ikont és beállíottam hogy kattintáskor az ikonos mappanézetet mutassa.
-
-
-
-
válasz
gyulank #40239 üzenetére
Oké csak azt értsd meg hogy az alap gombokra nem tudsz semmit programozni.
esc, F1-F12, del, start, alt up-down numlock shift stb.
Marad a betű és numerikus gombok. Ott meg hogy? S betűre beállítod hogy sleep pl. keymapperrel és írás közbe nem írsz S betűt? Ha véletlenül mégis, rögtön alvóba megy a gép.
Csak kombinációval megy.
Talán működhet ha megtalálod a sleep ascii vagy gépi kódját, amit a billentyűzet kiküld ha van dedikált gomb. Mint a hangerő, böngészőnyitás stb. De ez meg méginkább többkezes megoldás lesz. -
válasz
gyulank #40227 üzenetére
En szinten a pc-re alszok el, plane a melohelyen.
Energiabeallitasokba beallithato hogy mennyi tetlenseg utan aludjon, kikapcsoljon.
Van tobb idozito program ami guis, faek egyszeruen beallithato hogy mennyi ido mulva mit csinaljon, sleep, poweroff, hibernate egyebek.
En egy ilyet hasznalok, a panelen rakattintok amikor elalmosodok es 30 perc mulva lelovi a gepet. Ez barmennyi idore beallithato.Gyorsgombokkal ovatosan, ha egyszeruen beallitod a (szerinted) sose hasznalt gombot, az ongyilkossag, talan a scrolllock amit szerintem elo ember sose hasznal. De veletlenul megnyomhato, ez igazan kellemes egy melo vagy barmibe nyakig benne es putty leall a gep.
Bill. kombinaciot mar erdemes, nekem is sok van, en a ctrl+numerikus gombokt favorizalom. De ez ket kezes. -
-
Emlékeim szerint a W2000 felállt 90-100, az xp-sp2 felállt 130-140 mega körül. A programoknak meg elég volt a maradék a 256-ból. Lehet tévedek, rég volt.
Android, tényleg igazad van viszont találkoztam olyan telefonnal aminek a 32G tárhelyén user adat szinte semmi mégis alig volt hely. Ez mondjuk valami hiba volt mert FR után használható lett.
Azért egy stock rom sokkal kövérebb. -
A méreten én már nem lepődök meg, egy Android rom mire felmászik lesz 10-12giga, mire felszoftverezem lesz 30. Egy asztali os-t lever. Brutál mammut méretű lett minden.
Emlékszel az xp-re? telepítve felcicomázva 5,4Gb.... és 128 rammal megelégedett., 256-on hasított. Skype meg 6mega volt telepítve -
A saját farkába harapó kígyó, avagy a kör bezárult.
Ubuntun használom a Edge böngészőt, deb telepítő vagyis nem frissül.
Most szólt az Edge hogy van frissebb, telepíteni kéne. Oké, rányomtam, Microsoft oldalon ott a friss deb. Rányomok letöltés, és erre:
Az ilyen típusú fájlok, Microsoft-edge.deb kárt tehetnek a számítógépébe....
Hát ez óriási. -
válasz
Rick3D #40158 üzenetére
" kiszedem a wines ssdt majd rábootolok a linuxra és utólag rakom be mintha egy külső driveot csatlakoztatnék."
Ha az van amire tippelünk akkor így se megy.
Képzeld el hogy elidítasz egy oprendszert.
Majd leállítod, de az os nem leáll hanem pl. hibernált állapotban van. Azaz addig amíg fel nem ébred, a lemez leírók, rekordok, megnyitott könyvtárak, a fájlok, minden az OS tulajdonában van, ő használja. Hogy hibernált ez ezen semmit nem változtat.
Gondolj bele mi lenne ha egy működő, élő oprendszer fájljaiba elkezdenél valahogyan turkálni egy másik OS alól. A legdurvább káosz.
Mintha egy autót ketten akarnátok vezetni, csak te éppen Szegedre, a társad meg Győrbe akarna eljutni. Összeakadnátok rendesen.
És nálad is ez lenne ezért a Linuxod, nagyon okosan nem is enged ebbe belenyúlni. Csak olvassa mert azal kárt nem tehet. -
-
válasz
Rick3D #40153 üzenetére
Oké.
Olvasni tudod a Windowsos lemezt. De írni meg nem.
Pedig EZT 101% hogy a Windows okozza mert vagy hibernálva van, vagy altatva vagy fagyasztva vagy mittudomén vagy a fene tudja mi, vagy mégsincs kikapcsolva a fast tartup, a gyors rendszerindítás.
Erre a lemezre nemhogy bármilyen Linux de az égvilágon semmi nem fog írni 1 bájtot sem mert jelenleg a Windows fogja, annak a tulajdonába van, jelenleg is a Win alá van csatolva.
Hogy miért, erre kéne rájönni és akkor megoldódik. -
válasz
Rick3D #40150 üzenetére
Ne csüggedj. Nem tudom mi van nálad, énnekem van hordozható Ubuntum és eddig miden Windowsba simán belemásztam vel, a legkisebb gond nélkül.
Van dualbootos gépem nem is egy és azokon is a Linuxok alól vajsimán kezelem a Wines partíciókat.Winből semmit nem tudsz viszafelé mert nem ismeri az EXT fájlrendszert, ami a Linuxok fájlrendszere. Csak fat, fat32, exfat és ntfs-t tud kezelni.
Vannak megoldások erre de szerintem felejtős.A képen amit mutattál, nehogy elkezdjél itt a Win jogosultságokkal meg a felhasználókkal matatni mert ha az egész C-re megadod a guest meg az everyone, mindenki meg a vendég jogot akkor lesz csak hacacáré. nem is lehet de ezt nehogy.
Légyszi kezdjük az elejéről.
Linux boot, Fájlkezelő, ott látszik a Windows?
Ha igen, rákkantintasz és ekkor mi történik? -
válasz
andatti #40146 üzenetére
A felbontas az a kijelzo nativ felbontasa, azon nem lehet se valtoztatni sem megnovelni. Fhd kijelzo se lesz sose 4k.
Amugy ezzel az oskovulettel mi a szandekod mert sokra nem mesz vele barmilyen minimal Linuxszal se. Normal hasznalat ugymind net, FB, Yt felejtos, mostani kodolasu videok, H264, HEVC is.
-
-
-
-
-
válasz
ubyegon2 #40062 üzenetére
Nem tudod téglázni.
Ha fennt van a TWRP, onnantól nem tudod téglásítani.
Bármit újra tudsz flesselni, a komplett romot, a systemet,stb.
Visszateheted a gyárit, kísérletezhetsz custom romokkal, visszazárhatod a bootloadert stb.
Többször belefutottam féltéglába, mindig vissza tudtam hozni. -
-
válasz
urandom0 #40058 üzenetére
[link]
Itt nézelődj, arra nagyon figyelj hogy a telefon pontos neve és alias neve megegyezzen. Az oldalon Gingko rom van.
Nekem
Redmi Note 4 Mido van, teljesen ugyanígy kinéző a
Redmi Note 4 Nikel. Csak a hardver totál más benne, a soc Snapdragon kontra MTK. Nem kell mondanom hogy ezzel óriásit lehet szívni.
Ha nem PONT rávaló a rom akkor lehet fejvakarászni.
Gondolom TWRP vonalon tudod a teendőket, ha nem, az oldalon nagyon részletes, linkekkel megtámogatott leírás van, pl. a bootloader nyitás menetét is leírja, ahhoz kell egy Xiaomi reg. -
válasz
urandom0 #40056 üzenetére
Maximálisan elégedett vagyok vele.
Eddig (több mint 3 éve használom) 2 bugot tapasztaltam.
Egyik hogy random nem talál GPS-t amikor ezt használó appot indítok, ilyenkor gps ki majd bekapcsol és megjavul,
a másik meg néha beragad az értesítési led és akkor is jelez ha már elolvastam vagy töröltem az adott értesítést.
A rom hihetetlen kánaánja a beállításoknak, a legeldugottabb, talán átlagember által sose használt funkciókat is aprólékosan be lehet állítani.
Belaknom, mindent beállítgatnom több hét volt és azóta teszi a dolgát.
Aki még sose használt ilyet csak a stock romos telefont, legyen az bármilyen cég gyártása és fusson rajta bármilyen moddolt os, akár a Samué, Sony vagy Huawei vagy a MIUI vagy bármi, az el se tudja képzelni mennyire jól használható egy ilyen prerootolt custom rom. Szó szerint a szabaságot hozza el a felhasználónak. Azt csinálok vele amit én akarok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- Apple iPhone SE 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest