- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen egeret válasszak?
- Videós, mozgóképes topik
- Pendrive irás-olvasás sebesség
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen monitort vegyek?
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
joecontra
addikt
válasz
eternam #12857 üzenetére
Azért ne minket hibáztass mert elsz@rtad a jelszavadat vagy mert más gépére akarsz jogosulatlanul bejutni és nem sikerül.
Nekünk nem kötelező segítséget nyújtani, szívességből tesszük azoknak akik szépen kérnek.Egyébként hogy raktad fel az Ubuntut ha azt sem tudod mi az a LiveCD?
Az a média (CD/DVD/USB KEY) amire kiírtad a telepítő ISO-t és amiről ha bootolsz bejutsz a rendszeredbe.Amúgy azt csinálsz amit akarsz, tőlem le is törölheted.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
#41635072 #12698 üzenetére
nem jelenik meg az az opció, hogy telepítés win 8 mellé
Lehet, hogy jobb is. Mindig a kézi particionálást válaszd 'Valami más' így hivatkozik rá. Az automata particionáló könnyen megszabadíthat az adataidtól, ezért válaszd a kézit ott te döntöd el hogy mi legyen.Üdv,
J -
joecontra
addikt
Kipróbáltam (vonlna) a 13.10-t megint de ahogy live módban bejött az asztal máris beállt mint a szög és szétesett a kép.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
superTibcsi #10707 üzenetére
NTFS-t írni, olvasni is tud.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
Köszönöm a sört, jól fog esni.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
A logokat már nem tudom megnézni mert mint mondtam repült a gépről.
Ha összeadjuk a Linux Mint 13 (ami ha jól tudom az Ubuntu 12.04-re épül) és az Ubuntu 12.04 mutatványait, akkor féltucat esetnél már biztos tartunk (vagy több).Meg ami azt illeti, nem is lenne kedvem utánajárni. Ez annyira alap dolog egy OS-nél amit közreadnak, hogy szerintem nem az én tisztem ezzel vesződni.
Inkább keresek egy olyat aminél egy restart nem jelent kihívást. Elsőként a Fedora-t szeretném kipróbálni, aztán majd meglátjuk.
Szerk.:
10KÜdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
joecontra #9977 üzenetére
Úgy tűnik, elkiabáltam.
Ma is előfordult, hogy nem fejezte be a restart-ot, hanem a köztes állapotban beragadt ("No signal" a monitoron, pörgő ventik, etc).Ezért szépen ajtót mutattam neki és kivágtam a gépről. Nekem ez így nem járja. A közeljövőben szerintem teszek egy próbát a Fedora-val.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
joecontra #9919 üzenetére
A Mint-hez (13 LTS MATE 32-bit): újraindításkor leveszi a jelet a monitorról és nem teszi vissza még bootolás után sem. Ez szarvas hiba, ezért mennie kellett.
Az Ubuntu 12.04-ben is előjött a hiba. Restart nem fejeződik be. Mondom neki, hogy reboot. Kilép stb. de amikor be kéne lépnie akkor elakad a folyamat: a monitoron nincs kép (OSD szerint nem kap jelet a PC-ről), és nem is bippen a gép.
A ventik pörögnek, minden megy csak kép nincs a monitoron és az újraindulás van elakadva.Erre rákerestem és találtam egy bejegyzést miszerint az /etc/default/grub fájlt kell szerkeszteni a következőképpen.
Ezt a sort kell átírni:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"erre:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="reboot=pci quiet splash".Majd mentés, ezután a terminálból sudo update-grub és újraindítás.
Nem akarom elkiabálni, idáig működni látszik. Gondoltam beírom hátha hasznos lehet valakinek.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
Látom sokáig bírta a Debian.
Nem sikerült összebarátkoznunk.Más vonalat miért nem nézel meg? pl.: Fedora, CentOS, Gentoo, Arch , stb.
Arch-t még tervezem kipróbálni a jövőben, érdekel az is.HuMarc
Igen, tudom még nem álltam neki hátterek után keresni.
Azért amit belinkeltél már be is állítottam:Az oldalsó menüvel az a gondom, hogyha auto-ra állítom a megjelenést/eltűnést akkor nem tudom egérrel előhívni. Ha kiviszem szélre az egérmutatót, akkor csak egy fekete árnyék jön be.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
Közben rápróbáltam a Debian 7 Gnome-ra.
Pár dolog nem úgy, meg nem ott van mint ahogy az Ubuntu-ban, Linux Mint-ben van de azért lehet, hogy hosszú távon jóban leszünk.
A Mint-hez (13 LTS MATE 32-bit): újraindításkor leveszi a jelet a monitorról és nem teszi vissza még bootolás után sem. Ez szarvas hiba, ezért mennie kellett.
A Debian-t még kell szoknom, de stabilabbnak látszik e rövid ismeretség tükrében is.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
God Vazzeg #9877 üzenetére
-
joecontra
addikt
válasz
donceleger8 #9850 üzenetére
Az Ubuntu 13.04 nálam már telepítés közben produkált hibát. A hardver felderítése rész közben dobott egy BSOD-t (Black Screen of ...).
Persze újraindítás után betöltődött a rendszer (valami firmware hiba ellenére is) de a netet nem sikerült beállítani rajta.
Én ezért váltam meg tőle.A Linux Mint 13 MATE 32-bit idáig jól teljesít (kopp-kopp).
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
God Vazzeg #9802 üzenetére
Ami a Mint 13 LTS-t illeti, meg tudom erősíteni. Nálam teljesen stabil és jól megy (MATE 32-bit).
Üdv,
J -
joecontra
addikt
Én az NVIDIA drivert nem a repóból, hanem az NVIDIA oldaláról töltöttem le és telepítettem (304.88).
A repós driverrel voltak akadások, de a letöltött driverrel minden jól megy.Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
God Vazzeg #9786 üzenetére
Ez jó hír.
És köszönjük a jelentést.Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
God Vazzeg #9763 üzenetére
Kösz!
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
joecontra #9758 üzenetére
Közben rájöttem, de leírom hátha másnak is hasznos lehet. Szóval:
Az /etc/default/grub fájlban kikommenteltem (elvettem előle a #-t) GRUB_GFXMODE= kezdetű sort, majd kiegészítettem egy 800x600 32 bites móddal így ez a sor így néz ki most:
GRUB_GFXMODE=800x600x32
Majd update-grub (mivel rendszergazdaként ténykedtem, így nem kellett elé a sudo) és reboot.
A GRUB 800x600-ban jelenik meg, így nekem már megfelelő.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
Hali!
Akkor most én kérdezek. Linux Mint 13 LTS MATE 32-bit.
Boot után amikor bejön a GRUB, akkor valami nagy felbontáson jön be a frekvencia értékek alapján 2048x1536, 58 Hz (nem értem, honnan szedte amúgy). Így a GRUB nekem alig olvasható, nagyon pici betűkkel szerepel a monitoron.
Nyilván tudom, hogy az első sorra kell ENTER-t ütni de akkor is, engem egy kicsit zavar. Bár az /etc/default/grub-ban 640x480 szerepel, de valamiért mégis azt a nagy felbontást erőlteti.
Ha valakinek lenne tippje, azt megköszönöm.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
God Vazzeg #9751 üzenetére
Jól néz ki.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
God Vazzeg #9652 üzenetére
Örülj neki, hogy ennyiből megúszod.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
God Vazzeg #9649 üzenetére
Ha jól emlékszem, akkor bekötöd a stick-et bekéri a pin-t és akkor a hálózati kapcsolatoknál a Mobile Broadband fülön klikk az Add... gombra majd kiválasztod az országot, majd a szolgáltatót stb-stb.
Értelemszerűen.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
joecontra #9420 üzenetére
Üdv!
Feltelepítettem a Linux Mint-et. Igaz, nem a 15-t, hanem a 13 LTS MATE 32-bit verziót. Amit tapasztaltam:
A telepítő összeomlik a lemezterület kiválasztása és továbblépés után. Utánanéztem, erre a megoldás:
sudo apt-get remove ubiquity-slideshow-mint
Ezután felment további gondok nélkül. Indításkor felkinálta a zárt NVIDIA drivert, amit fel is tettem. A videók jók voltak, de a játékok szaggattak vele.
Leszedtem, a nyílt driverben hozzáadtam a 100 Hz módot és most már jó. Mennek a videók is, játékok is ahogy kell.A Vodafone USB modem sticket felismeri, jól kezeli. A mobilkapcsolat fő paramétereinek beállítása után a netkapcsolat is tökéletes.
A kezdeti incidenstől eltekintve szépen felment, fel is ismert mindent (hangkártyát is) és stabil is idáig.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
God Vazzeg #9629 üzenetére
A Vodafone USB stick-kel nem lesz gond. Az enyémet felismerte és jól is kezelte az Ubuntu (12.10).
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
God Vazzeg #9419 üzenetére
Puding próbája...
De azért meglesznek a fenntartások.Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
God Vazzeg #9417 üzenetére
Kösz a linket, kipróbálós lesz.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
Sikerült!
1024x768 85 Hz-en indul. Volt egy minta xorg fájlom egy korábbi NVIDIA driver telepítésből. Ezt szerkesztettem át és írtam bele a meglévő modeline-t.
A xrandr parancsokkal is próbálkoztam. Mindenesetre érdekelne, hogy ez a xinit megoldás hogyan néz ki ill. hogyan kell megcsinálni.
A /etc/X11/xinit mappában jártam is, de hogy ott mit merre azt nem tudtam.Leírnád nekem? Hátha kellhet még, nem árt ha tudom.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
-
joecontra
addikt
Üdv!
Először leírok néhány paramétert mielőtt kitérnék a tulajdonképpeni kérdésre.
CPU: AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5000+
VGA: NVIDIA GeForce 6150SE nForce 430
Ubuntu: ubuntu-12.10-desktop-i386A nyílt forráskódú grafikus kártya driverrel nem szaggatnak a videók és a desktop is gördülékeny. Viszont a 1024x768-t csak 60 Hz-re lehet állítani, ami egy idő után elég bántó a szemnek.
A zárt NVIDIA driverrel be tudom állítani az 1024x768-t 85 Hz-re, de a videók szaggatnak és a desktop is egy kicsit lassabb.
Van arra valami megoldás, hogy a nyílt driverben átállítsam 85 Hz-re a képfrissítést?
Illetve az alapból elérhető (amikor nincs fent zárt driver) felbontásokat és képfrissítési értékeket hol tárolja az Ubuntu (pl. 1024x768_60, amit át lehetne írni)?Előre is köszönöm annak aki válaszol.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
Én USB-ről telepítettem fel. Megadtam neki a nevet, jelszót, időzónát stb.
Ment szépen a telepítés de aztán a hardverkörnyezet felderítése (valami ilyesmi volt) közben/után teljes képernyős konzolfelületen felsorolta hardvereket meg egyéb paramétereket, line-okat stb. Agyalt egy darabig majd semerre tovább.
Enter-t nyomtam neki, aztán bármit nyomtam egy animált Ubuntu "töltő logo" jelent meg. Tehát e között és terminál felület között tudtam ugrálni de percekig nem történt semmi érdemleges.
Ezután újra nekikezdtem a telepítésnek, ugyanott akadt el. Nyomtam neki egy restart-ot, szépen elindul csak előtte egy pillanatra valami .fw-re panaszkodott hogy nem tudta befordítani vagy ilyesmi.
De ettől függetlenül ment szépen.Utána terminálból paranccsal kértem frissítéseket, ez a művelet mintha megoldotta volna a gondot. Azóta kopp-kopp megy rendesen ahogy kell.
Csak a videók és egyes játékok szaggatnak, arra még keresem a megoldást. Megvagyok így is vele, de ha ezt is sikerülne megoldani akkor az nagy királyság lenne.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
joecontra #8684 üzenetére
Fejlemények.
A wubi-s Ubuntut leszedtem, helyette USB-ről feltelepítettem "rendesen".
A 3G USB modem problémája magától megoldódott, a zárt NVIDIA drivert pedig felraktam (mennyit google-ztam meg szívtam vele mire sikerült felrakni, de sikerült).
Meg mire rábeszéltem az 1024x768 85 Hz-re az se volt kevés idő. De sikerült.Ezt a hozzászólást Ubuntu alól írom, tehát van net, feltelepült zárt NVIDIA driver és a felbontás/képfrissítés is jó (nekem).
Eddig tehát oké.Üdv,
J -
joecontra
addikt
Sziasztok!
Most ismerkedek az Ubuntu-val és barátságosnak tűnik.
Egyelőre a wubi.exe Windows installer-rel telepítettem fel egy különálló particióra.Gondom máris akadt vele.
Első kérdés az internetkapcsolat kérdése. Vodafone mobilinternetet használok, amit látszólag fel is ismer a PIN kódot is bekéri. Internet és Broadband kapcsolatok engedélyezve, még a vodafone-os beállításokat is (APN) stb. sikerült beállítani, de mégis Modem status offline üzenetekkel zaklat és működő internetkapcsolat persze nincs.
A másik a grafikus kártya kimenet. Alapból 1024x768 és 800x600 van benne. Nekem vannak linux modeline-jaim, ezeket szeretném elfogadtatni vele valahogy. Illetve ha a második megjelenítő aktiválásban is tudnátok segíteni, nagyon megköszönném.
Na ezekre kérnék szépen tippeket, ötleteket szájbarágósan mert abszolút kezdő vagyok Linux-ban úgy egyáltalán.
Köszi előre is annak aki válaszol.
Üdv,
J
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Samsung Galaxy A04s 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi 12T Pro 5G 256GB // Számla+Garancia//
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest