Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
- Bluetooth hangszórók
- Az ASUS ROG Astral kártyák tájékoztatnak arról, ha épp megrogynának
- Olcsó "üvegkalitka" az Ocypus kínálatából
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házimozi belépő szinten
Aktív témák
-
rdi
veterán
hihi
egyet sem! De nem is kellett, csak egy csatit csinálnom, a többi gyári + átalakító volt . Egy gyári kábelt ki kellett b..sznom mert hibás volt, most három készülékem simán megy.
De azért 7 felé osztáshoz inkább az erősítő kellene.
Van egy érdekes kérdésem: ha van egy jeltovábbító antennám, akkor hogyan lehet kiszámolni, hogy hány fogadó egységet lehet ''ráállítani'' ? -
-
Flashy
veterán
akkor vegyél több kábelt hogy legyen mit elrontani :) de engem se kell félteni azért gányolásban :) a kábeltévében azt utálom, hogy ráz. viszont ezt ki is használja a szemét, mert gagyi csatlakozók rendszeresen lejönnek a kábelről amikor húzom ki, úgyhogy állandóan szerelni kell valahol.
-
Flashy
veterán
simán rámegy. F-csatiból is van többféle, bár igazából ehhez nem nagyon értek (mármint csati tipusokhoz. csak bementem, rámutattam hogy ilyet 5 darabot), de nekem saját kábelem van egész lakásban, az F-es meg a ''rendes'' része is házi készítésű. vegyél pár méter csatlakozó nélküli koaxot aztán lehet próbálkozni :)
-
rdi
veterán
sziasztok,
vettem splittert, F csaqtisat, csak azt nem tudom, hogy csatlakoztassam a műholdvevő antenna kimenetére, a tévék antenna bementére, mivel a F csatlakozók erre nem alkalmasak.
bocs a lámerkodásért, de nem vagyok kábelszerelő :) -
BLiNk3r
senior tag
basszus tegnap megvettem a tunerkarit, ma meg akartam venni csatlakozót meg osztót, és rájöttem, hogy munkaszüneti nap van :Y most várhatok hétfőig :Y
-
Sipi
addikt
Ha lehet, a T-elosztókat messziről kerüld el!
Csavaros osztót vegyél. Ez egy fémdoboz, egy pöcök a bemenet, meg a többi a kimenet. Csavarmenetes, a kábelt erre F-csatlakozóval tudod feltenni. Ebből van kettő fajta, az egyiknek csavaros a belseje, a másiknak nem.
A kábel végéről kb. 2 cm-en leszeded a külső (fehér v. fekete) műanyagot. Az alatta lévő fémharisnyát visszahajtod, a belső szálat övező borítást kb. félig leszeded. Ezután a csavaros belsejűt rácsavarozod a kábelre (aktuálisan, magára a fém árnyékolóharisnyára). Ez nekem szinte sosem sikerült, túl vékony az F-csatlakozó. Vagy én vagyok túl béna? :D
A ásik fajtát csak ráhúzod, és egy fogóval összenyomod a közepét, ettől rászorul, Leszedni nem lehet többé, csak levágni és kidobni, de könnyebb szerelni.
Utána pedig rácsavarozod az elosztód megfelelő lábaira.
Erősítő nem valószínű, hogy kell, mivel elég kevés helyre osztod szét. Max. akkor, ha eleve nagyon kicsi jel jön be. Ha ez lenne a helyzet, akkor meg ki kell hívni a UPC-t, mert olan 70dB-nek nem ártana bejönnie...
Sipi -
Sipi
addikt
Milyen konverter? Ami a UPC kábeltévés kábelről leválasztja a UPC kábelnetet? Mert az tutira nem. De a dekóder sem fog bekavarni.
Az a legjobb, ha a konverterből kijövő kábelt osztod x felé. Jelenleg elég kétfele osztani, hiszen video/TV egy szál, plusz a tuner lenne a második.
Kell egy kettes osztó. Ha azonban későbbi esetekre isfel akarsz készülni, vehetsz hármast is, hogy maradjon elég zsineged.
Sipi -
BLiNk3r
senior tag
Nekem egy olyan kérdésem lennne, hogy a UPC-s konverter bekavarhat a képbe? Nálunk a kábel a falból konverterbe, onnan a videóba megy. Aztán a videóból megy a tv-be. Most veszek TV tunert, most akkor mire is lesz szükségem? És melyik kábelt kell majd elosztanom? :F
-
Lala6
őstag
A vékonyabbat nehezebb szerelni, mert nem kompatibilis az egyszerű F csatikkal :)
Nekem otthon így néz ki a rendszer:
Bejön a kábel, bemegy 1db 2-es splitterbe, az egyik kimenet megy a 1TV-hez a másikból kijön a kábel ---> megy erősítőbe ---> kábel tovább a padlásra, ott megint egy elosztó ----> megy másik szobába 2TV+ harmadik szoba 3-as TV ---> ott mégegy elosztó és megy tovább a konyhába.
Mindezek mellett van egy TV tuner a gépemben a 2TV-nél :)
Mindenhol jó a kép. Ha kell akkor felírom este az erősítő típusát, nem volt olcsó, de tökéletessen működik. -
Sipi
addikt
Attól függ, mennyire vékony. :)
Nem a vastagság az elsődleges tényező, hanem a típus. Ha standard 75 ohmos kábel, akkor jó. Az árnyékolásra a ''vékonyabb'', 2-szeres árnyákolású is jó, a kábeltévések ilyet húznak ki automatikusan (gondolom, mert olcsóbb).
De én paranoiás vagyok, és legalább ezt be akartam biztosítani. :D
Sipi -
emre33
addikt
mivel nálunk most kötötték be a kábel TV vettem koax kábelt, két féle volt, vékony, és vastag ! Vékonyat vettem ! baj ? 20 métere van a másik TV ! Vékonyabb nak rosszab az árnyékolása?
-
Sipi
addikt
Báz2, annyira én sem vagyok benne! :D
Ha ráz, földeld! :)
De hogy hogyan...
Ha rendes fém elosztóba/ból toltad a kábeleket, azt esetleg megpróbálhatod a 220-as dugalj földjére vezetni. Az sem rossz, ha van egy TV-tuner a gépedben, mert az fémesen érintkezik a gépházzal, az pedig földelt.
A másik meg, hogy ha ráz, ne nagyon dugdosd semmibe (ha már benne van, hagyd úgy), mert egyes érzékenyebb eszközöket taccsra vághatsz vele. (Akár 40-50V feszültség is összejöhet így. Egy régebbi albérletben engem is rázott, de úgy, hogy elzsibbadt tőle a kezem.)
Sipi -
simonzé
addikt
Báz! Te otthon vagy a témában. :) Én csak tapasztalattal rendelkezem, tudással nem. Ezek a szakkifejezések nagyon tetszenek (F csatlakozó, kapacitív feszültség, stb.), akármit is mondanál, elhinném, mert nem tudom megcáfolni. :D
Egyébként nekem pár helyen ráz a fém kábelvég (ez a neve annak, amit a TV-be dugok?). Ezzel mit csinálhatok. -
Sipi
addikt
Hehe, akkor sorstársak vagyunk! :)
Én is nemrég végezem a lakás kábelezésével, szintén parketta szegőléce alatt bújtatva (plusz UTP-kábelezéssel).
Annyit tennék még hozzá, hogy érdemesebb már rögtön, ahogy bejön a kábel, a 2/3/4/5-ös osztóval megfelelő darabra osztani a drótokat, és ebből a közös ''patch-panelből'' továbbvinni a TV/video/PC felé. A dróton pedig a későbbiekben kerülni a dzsunka kétfele osztást.
A kábelek végére kétféle csatlakozót lehet venni. Mindkettő üres vége csavaros, a másik pedig vagy belül menetes, ezt a kábelre kell feltekerni (rohadt nehéz...), vagy kombinált fogóval össze kell nyomni (könnyen szerelhető, de csak egyszer használatos, ha leveszed, ki lehet dobni).
Az árnyékolóharisnyát be KELL fogatni a csatlakozó fémpáncélja alá, különben nemcsak a kép lesz rossz, de az esetleges kapacitív feszültségeket sem tudod elvezetni, és egyes helyeken rázni fog a drót. :)
Melyik a standard vastagság? Én úgy tudom, az 5mm-es, de ez csak kétszeresen árnyékolt. A 3-szorosan már 6mm...
Elosztóból fémházas kell, de szerintem igazán jót kissé drágában kapsz. Olyan a jó, ami csavaros, ehhez kell a kábelvégre F-csatlakozót tenni, ebből létezik a fent említett két fajta. Ezeknek kisebb a csillapítása, és jobb a frekvencia-átvitele. Nekem a kábeltévés szerelő adott el egy MATÁV-bennfentes darabot, valami állati átvitele van, nagyon kis csillapítással (olyan 7-8dB, és négyes osztó).
Jelenleg bejön a kábel, kb. 3 méter után egy négyes csavaros osztó, majd négy darab 3-szoros árnyékolású RG-6-os koax, 10 és 20 méteresek. A végén fali aljzat, Legrand TV/RF dugós, 1,5dB-es.
Ezekkel az a jó, hogy a Legrandhoz lehet alátétet kapni, így falon kívülre is szerelhető ugyanaz az egység, ami eredetileg falba süllyesztett. És nagyon szép. :)
Sipi
[Szerkesztve] -
simonzé
addikt
Bocs, de nincs időm végigolvasni a topicot, viszont vannak tapasztalataim, amik talán segítenek:
Nekem 4 db TV van a kábelre kötve, + egy számítógép TV tunerrel. Eleinte rengeteget szenvedtem a képminőséggel, valamelyik TV mindig szemcsés képet adott. Megoldás: Műanyag kábelcsatlakozók, elosztók, gagyi kábelek leselejtezése.
Komolyabb (hobbi)elektronikai szaküzletekben 100-120 Ft-ért fémházas csatlakozókat, 200-500 Ft-ért fémházas kettes/hármas/négyes elosztókat, 40-60 Ft-ért pedig az elsztókra csatlakozó kábelre szükséges fém kábelbefogató ''hollandereket'' kapsz. Minőségi koax kábelt standard vastagságban 60-80 Ft-ért vehetsz. egyszeri 5000 Ft-os kiadással az egész lakást bekábelezheted, de jól gondold át a leosztási pontokat, nehégy túl sok legyen belőlük, ráadásul azok eléggé rejtett helyen legyenek. A kábeleket lehetőleg elektromos kábelektől, konnektoroktól távol vidd, nekem a laminált padló szegőlécei alatti bújtatás nagyon bevált. Különösen fontos sok leosztásnál a következő: az árnyékoló kábeleket (a koax kábel sok szála a külső réteg alatt) próbáld nem levágni, hanem befogatni a (koaxra menetesen rögzülő) fém csatlakzók menete alá. Így az árnyékolás töretlen lesz, a leosztásoknál minimális zaj tud beszűrődni. Ez azért nagyon fontos, mert egy rosszul árnyékolt összeadási pont az egész rendszer képét elcseszi.
Ha valami nem tiszta, mailezzetek/hívjatok. Nem vagyok nagy ász, de nálam minden TV-n kristálytiszta a kép!
Ja, a jelet a videók erősítik, de csak akkor ha normális kábel van a videó és a TV között. Én 120 Ft-os darabáron vettem készre szerelt 120 cm-es összekötő kábelt, amely tökéletes képet visz át.
5000 Ft + egy végigszerelt délután soknak tűnhet, de megéri, ezt elhihetitek. -
Sipi
addikt
Az elosztóknál, erősítőknél fontos paraméter az, hogy milyen frekvenciákat tudnak átvinni. Érdemes minél nagyobbat tudót venni, mert pl. a UPC szívesen kever pár csatornát nagyon magas frekvenciákra, és ez lemaradhat...
Ha jól emlékszem, az enyém olyan 5-9MHz-től tud 1GHz-ig. Mármint az osztóm.
Erősítőből pedig a felhasználásod dönti el, mekora legyen. Amelyek nagyot erősítenek, elég drágák tudnak lenni, úgy értem, egy 13dB-eshez képest egy 20-as meglepően többe kerül.
Ha nem osztod sokfele a jelet, elég egy ilyen 13-15dB-es is. Ha kiszámolgatod, milyen eszközöket raksz a drótra, és azok mennyit csillapítanak, be tudod lőni a nagyságát. Az sem jó ugyanis, ha 80dB, vagy a fölé mész, mert akkor már torzul a jel.
Sipi -
Sultan
tag
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget!
Eldöntöttem veszek kb. 20m -er jó minőségű kábelt, meg egy erösítő!
(Ebből nemtudom hogy milyen márkát vegyek, meg hogy milyen értékekre kellene odafigyelnem.
Ha pontosan leírnátok hogy melyik lenne nekem jó annak nagyon örűlnék. Ja és persze aktív kell!)
Plusz még egy 4-es csavaros elosztót.
Ezeket példáúl betudom szerezni a MediaM.-be? -
spitál
csendes tag
Ha az egyik TV- n jó a kép, akkor a bejövőnek is jónak kell lennie!!!!!
Akt. osztó minden ant. szakboltban kapható kb. 3-4000 Ft -
Sipi
addikt
Legjobb eredmény: a közvetlenül az ajtón bejövő kábel végére egy akttív jelerősítő - ennek saját táp kell. Hátránya, hogy ha nincs bedugva a konnektorba, szinte semmilyen jel nem megy át rajta, de ez általában áramszünet idején fordul elő, akkor meg úgysem tudsz tévézni. :)
Innen viszed közvetlenül egy x-es osztóra - pl. 4-es csavaros elosztóra. Annyira osztod, amennyi kábelvég kell. Aranszabály: ezeket a Hama-s, stb. kettes elosztókat kerüld! Mérd fel, mennyi kábelvég kell, és ahanyas osztót vegyél, ha egy drótot utólag osztasz ketté, szétvered vele még az előző kábelek jelét is.
Pl. kell 4 eszköz (2 tévé, 1 video, 1 számítógép), akkor 4-es osztó. Olyan kell, ami fémtestű, akár falra is szerelhető. És lehetőleg ne tajvani dzsunka...
Ebből az osztóból mennek ki a kábelek. A kábel hossza nem annyira fontos, a végződéseken több esik, mint a kábelen, még ha az 20 méteres is... 3-as árnyékolású RG-6-os kábel jó. Vigyázz, ez 1mm-el vastagabb, mint a kábelesek által használt, így nagyob méretű F-csatlakozók kellenek. Én vettem egy rakat ötöst, amit sehogy sem tudtam rádugni...
Az erősítő 7-15 ezer között szokott lenni. A falra szerelhető kissé drágább.
Sipi
Ja: [L]http://prohardver.hu/rios3_forum.php?mod=40&id=92379&arc=f[/L]
[Szerkesztve] -
spitál
csendes tag
Erősítő helyett inkább aktív elosztót vennék, fele annyiba kerül, egyszerűbb használni - négy kimenet 0 dB csillapítás,''F'' es csati, no problem- egy kábeltv-s
-
PapaMaci
őstag
A splitter nem drága dolog. Pár száz forint. Érdemes F-csatisat venni! Minöségi kábel nem árt, de a profi splittereken is esik 3-4dB-t a jel. Igy ha két helyen szeretnéd elosztani, az 6-8dB, ami jocskán az élvezhetöség alá tudja vinni a jelszintet, ezért lehet, hogy érdemes megprobálkozni egy erösitövel. Ehhez a müvelethez elég egy 20dB-es erösitö is.
Alternativ megoldásként tudnám javasolni, hogy elöször kéne a videoba bevezetni, és az onnan kijövö kábelt lehetne szétosztani, mivel a videoban van egy nem tul nagy, de pár dB-es erösitö.
Ha ez nem hozza meg a várt eredményt, akkor az erösitöt az elsö osztás elé kell bekötni! (no persz igy még mindig elöfordulhat, a tul nagy bejövö jel miatt nem lesz élvezhetö a kép...)! -
gykarcsi
tag
csá! ezek a t alakú elosztók nem igazán jók. az elosztásra használj ún. splittert, ami lényegesen jobb. van belőle 2-es, hármas, négyes elosztású. és minőségi koax kábellel próbálkozzál. az erősítővel óvatosan kell bánni, mert a zajt is felerősíti, úgyhogy lehet, hogy nem ér semmit
-
Sultan
tag
Hy!
Valahol régebben olvastam itt a PH-en hogy, hasonló problémával küzködött valaki mint én.
De most nem találoma topikok!
Röviden hogy mit is akarok. Bejön a lakásba a kábel kb. 10 m mire elér a TV (1) -hez ott a matávosok felszereltek egy elosztót, amibe a bejövő kábel memegy, majd kb. 1 m-es kábel jön ki belőle és úgy megy a TV (1)-be. DE!!! A másik szobába is elekartam vinni a cuccost, ezért vettem 2 db T alakú Hama elosztót. Az 1-es TV -nél be van ez dugva majd onnan megit kb. 10 m kábel ott megit egy T elosztó ami a videóba megy onnan meg a PC-be. A TV (2) gyengébb a kép mint az 1-esen. Hogyan tudnám ezt megoldani hogy jó legyen, és mivel??
Előre is köszönök minden segítséget!
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / Line-interaktív / 2aksi / Schuko
- Intel Xeon Processzor E5-2680 v4
- HP Compaq 8000 Elite USDT Klasszikus teljesítmény, minimalista dizájn!
- FSP HEXA+ 400W Megbízható Erőforrás a Stabil PC Működéshez!
- Macbook pro 14" m1pro 16/512, szép állapotban,kiegészítőkkel, dobozával.
- Huawei Watch GT 4, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 480 SSD + 1 TB HDD
- Csere-Beszámítás! Samsung Odysseg G5! 32COL / 2560X1440P Monitor.
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660Ti 6GB Zalman S2 TG Zalman 500W
- Samsung Galaxy S22 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest