Új hozzászólás Aktív témák
-
Formaster
addikt
válasz Mikisys #1198 üzenetére
Elnézést, de úgy gondolom amennyire kell értek hozzá, egy egyszerű kérdést tettem fel, hogy van-e értelme jelerősítős elosztónak, ha az elosztónál foszlik el a jel és ha igen, akkor milyen messze lehet tőle, az első vételi egység.
Az Unicable (EN 50607) egy szabvány, bár a régi rókák nem ismerik (el) teljesen jól működik, 1 kábelen akár 32 vevővel.
A kábelezés high-end Kathrein A+ osztályos 130dB csillapítású 4x-es árnyékolású, Cabelcon kompressziós csatlakozókkal.
A tányér sajnos azért 75-ös, mert itt törvény szerint nem lehet nagyobb építési engedély nélkül, de ebből is Kathrein-ra esett a választás saját hozzá való LNB-vel.
3-as elosztás van egy 4-es elosztón, de az elosztó leront kb 10% jelet, nagyjából ennyi kellene, hogy vihar esetén ne essen le a két leggyengébb TP.
Műholdból nyilván a magyart sugárzó Thor 5/6-ra gondoltam (Intelsat 10-02)
-
Mikisys
őstag
válasz Formaster #1197 üzenetére
Nem bánnám, ha konkrét dolgokat írnál le és nem apránként adagolva, ja, hogy nem olyan, nem az, nem KábelTV, hanem....
-
Pontosan írd meg, hogy mennyi beltéri van rákötve a fejből jövő kábelre, vagy hány darab műholdas vételre is alkalmas TV, milyen az a kábel a készülékekbe megy.
Egyébként az már most megmondható, hogy 75cm-es tányér kevés ezen műholdakhoz(Thor). (Vajon melyik?)
Legalább 90cm-es offset, vagy 120cm-es méginkább ajánlható, ugyanis a nagyobb antenna, nagyobb, tisztább jelet ad le, pláne a zavarérzékeny digitális csatornákon. Ide a műholdas vételhez való koax-kábel szükséges, háromszoros árnyékolású.
Az Unicable az nem szabvány, hanem kábelgyártó cég, készülékekhez gyártanak hálózati kábeleket és ezek tartozékait, meg egyebet. Használja ezt a nevet más is, de másra.
Amit említettünk erősítőket nem erre a célra valók.
-
Szerintem fordulj inkább szakemberhez, aki megcsinálja a kívánságod szerint, amit szeretnél.
-
Üdv! -
Formaster
addikt
válasz Mikisys #1196 üzenetére
A lényeget nem említettem, szatellitről van szó, 75-ös tányérral, ami alapból nem acélos a Thor szegényes jeléhez. Unicable szabvány, mielőtt félreértene valaki, hogy mit szeretnék osztani. Nyilván, ha gyenge a jel, azon nem erősít semmit, de az elosztóból eredő veszteséget jó lenne pótolni.
[ Szerkesztve ]
-
Mikisys
őstag
válasz Formaster #1195 üzenetére
Nem igazán a távolság a lényeg az erősítő és a bemeneti pont között, hanem az, hogy mekkora a bejövő jel? - mert ha az nagy, akkor az erősítő túlvezérlődhet és rosszabb eredmény kapunk, mintha nem lenne.
Ha a bementi pont az utca túloldaláról jön a jel-leágazóból a házba, vagy lakásba, akkor célszerű az erősítőt a bejövő csatlakozási pontra beépíteni és onnan több helyre vezetni a kábeleket. Közvetlenül a TV készülék előtt nem jó az erősítő, mert gerjedhet, rosszabb lesz a kép és a hang, akár csatornák is hiányozhatnak.
Nagyjából az erősítő kimenetei 10-20m-nyi kábelt elviselnek különösebb minőségromlás nélkül, de ehhez mindennek passzolnia kell.
A többit már az előző hozzászólásokban megírtam.Üdv!
-
Mikisys
őstag
válasz Formaster #1193 üzenetére
"Mindenképp kell egy elosztó"? - Hová, hányfelé kell osztani a jelet?
Milyen hosszú a kábelezés a bejövő csatlakozóponttól?
-
Az osztópont a bemenetnél célszerűen elhelyezhető, onnan kell további kábelezéssel elvinni a jelet a készülékekhez, külön-külön.
Ha hosszú a kábel és sokfelé kell osztani, akkor célszerű jelosztóval egyben kivitelezett, erősítős-osztót felszerelni. Az erősítőt a bemenethez közel kell felszerelni, hogy az utána jövő kábeleket megfelelően nagy jellel tudja meghajtani.
Vannak By-Pass 2-es és hármas, négyes osztók, amelyeknek a By-Pass csatlakozója továbbadja a jelet osztás nélkül, ezt kell a legtávolabbi készülékhez alkalmazni, a közelebbiekhez pedig az osztott jel mehet. Minél kisebb csillapítású osztót használjunk, hogy maradjon elegendő nagyságú jel a legmesszebbi helyen is.
Volt már ilyenekről itt leírás, tessék visszanézni.Üdv!
-
Formaster
addikt
És mi a helyzet, ha mindenképp kell egy elosztó,ami lerontja a jelet? Érdemes lehet erősítőset venni? A gond, h a készülék közelében van az elosztó, ez tudtommal nem jó ómen az erősítésre.
-
Mikisys
őstag
válasz Predator2 #1191 üzenetére
Mit jelent az, hogy "az ő részük elméletileg rendben van"? Gyakorlatilag is jónak kell lennie!
A kábelezés lehetőleg egyetlen darabból legyen, akkor a legkisebb a kábelen és a csatlakozásokon jelentkező szintesés. A kábel ne legyen toldva, azt a szép fali-csatlakozódobozt tessék kihagyni, mert megeszi a jelet!
Mennyi készüléknek van szétosztva a jel? - mert egy készülék nem indokolja a plusz erősítő beépítését.
Az az erősítő jó, de igazán pontosan csak műszerrel lehet beállítani, hibás beállítás rosszabb eredményt ad, mintha nem lenne erősítő.
A koax-kábelnek egyenletes méretűnek és jó állapotúnak kell lennie, törés, derékszögű hajlítás már tönkreteheti a kábelt és a jel eltűnhet, ha a belső ér zárlatba kerül a külső árnyékolással, vagy megszakad a középső szál.Üdv!
-
Predator2
addikt
Helló
Kábeltévé jelének erősítésén dolgozok/dolgoznék, de teljesen amatőr vagyok a dologhoz.
A kábelszolgáltatóm nem tud segíteni, az ő részük elméletileg rendben van.
Kéne vennem egy jelerősítőt, erről mi a véleményetek? [link]
A Koax kábeleket mivel tesztelhetem, hogy meggyőződjek az állapotukról?THX
>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<
-
Degeczi
nagyúr
válasz partyzan12 #1189 üzenetére
Egyértelműen az antenna. A vevőeszköz érzékenysége nem szokott érzékelhető mértékben leromlani.
-
partyzan12
csendes tag
Hello érdekelne viharban RTL meg TV2 csíkos szaggat kép többi adás érdekes módon jó csak 1 tv-re megy az antenna boxon keresztül. Kérdés hogy antenna lenne gyenge vagy a box? Érdekes módon régen ilyet nem csinált
http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=partyzan12
-
BTom1970
aktív tag
válasz Mikisys #1180 üzenetére
Megoldódott a probléma. Kicseréltem a bolti kábelt egy régebbi bolti kábelre. Ez a kábelt talán az előző HDReady TV-hez adták. Nehezebben hajlítható, jobb lehet a szigetelése. Ebben talán fémháló is van.
Minden adó 100% jelminőségű, néhány 93%-96%. A jelerősség 90% mindenhol.
Ez a kábel közvetlenül a TV előtt volt. Minden maradt, a két elosztó, hosszú kábel, ami rézhálós azért.
A másik kábellel pár adó be se jött, sok 5-10%-os és 30%-os volt. Ennyit jelent egy kábel?Különben lenne még 1-2 kérdésem.
Mi a különbség a jelerősség és jelminőség között? Egy 100%-os minőség "szebb" mint egy 30%-os minőség?
Köszi!"Az élet az, ami velünk történik, miközben nekünk más terveink vannak" /John Lennon/
-
Formaster
addikt
Digihez az offset vagy a sima?Szerintem az offset antennán pont a horizontális sávok gyengébbek, amiből a diginek több van.
-
Mikisys
őstag
válasz Formaster #1181 üzenetére
Minél nagyobb az antenna, annál nagyobb a nyeresége.
A kapott jel minősége annál jobb, minél nagyobb és jó magasan van elhelyezve az antenna.
Az antennakábel ne legyen toldott, többféle és minél kevesebb osztó legyen a körbe beiktatva.
Kettes osztásnál több esetén, már használjunk erősítős osztót és ha a kábelezés hosszú, akkor is.Üdv!
-
Formaster
addikt
Keresem a legjobb nyereségű antennát, ami kis méret melett képes gond nélkül fogni minden magyar adót, időjárástól függetlenül. A legjobb lenne 60-70 centi körüli, de mindenképpen 80-as alatti. Van valakinek tapasztalata? Az ár nem számít a képletben.
-
Mikisys
őstag
válasz BTom1970 #1176 üzenetére
Ez így nem jó.
Osztott jelet tovább osztani nem szabad.
Megírtam, mi a jobb lehetőség és "Degeczi" barátunk is hasonlót javasolt.
Egy osztó a bementi jelnél és onnan megy a jel tovább, a többi készülékhez. Nyilván, ha több készülékünk van, akkor előbb a jelet fel kell erősíteni, hogy az osztás és a hosszú kábel végére maradjon jel, amit a készülékünk jónak is lát. Az antennakábelnél nem a szigetelés számít, hanem az, hogy több árnyékolása van, ami a digitális jelet jobban védi a zavaroktól és kisebb a kábel vesztesége is.
A mai újabb kábelek jók, de a vékony vacak összekötő-kábelt ne használjuk, az már magában megeszi a jelet.Kellemes Húsvéti ünnepet!
Üdv!
-
Degeczi
nagyúr
válasz BTom1970 #1178 üzenetére
Már írtam, h a hibák aránya. A jel szintje (erőssége) még megfelelő lenne a TV-dnek, de a vétel hiába kellően erős, ha a dekódolt adat tele van annyi hibával (rossz a jel minősége), ami már nem korrigálható, ezért nem tud képet megjeleníteni.
Ja, ha közvetlenül a TV-d előtt van még egy elosztó, mindenképpen próbáld ki anélkül, ne rontsd fölöslegesen a jelet.
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz BTom1970 #1176 üzenetére
Persze, az elosztó kb. felezi jelet (amit a következő még tovább felez) így a végére alig marad. A csatalakozó nem műanyag, csak a háza, azon nem múlik semmi. A jelminőség a hibák arányával van összefüggésben. Ha pl. a kábel későbbi szakaszára beraksz egy antennaerősítőt, a jelerősség biztosan tökéletes lesz, de a minőség jó eséllyel rossz, hiszen már egy gyenge, zajos jel került erősítésre.
A tökéletes megoldás az, ha már a bejövő kábel kerül rögtön szétosztásra, csillagpontszerűen haladva (külön kábellel minden TV-hez), nem pedig egymás után felfűzve.[ Szerkesztve ]
-
BTom1970
aktív tag
válasz Degeczi #1174 üzenetére
Kiépítés:
Jön a kábel a "falból". Elosztóval egyik ág egy TV-be. Másik ág kb 8-10m-es kábellel, egy másik elosztóba. (Rülstein 5-2400 MHz)
Itt ismét egyik ág az én TV-mbe, ahol gyenge a jel. Másik ág megint 8-10m-es kábellel egy analóg kis konyhai TV-be.
Vagyis a TV szerint a jelerősség 93-96% minden adónál. A jelminőség adónként különböző vannak 100%-osak, van 50-60%-os is jó pár, 35-25% is. Ami 5-10%-os az már nem is jön be.
Ez miért lehet? Jelerősség és jelminőség között mi a különbség?A 8-10m-es kábel vastag, nem én csináltam, 20-25 éve így lehet. Gondolom ez jól szigetelt.
Az én TV-mre leágazó kábel vékony bolti, műanyag dugós. Ez lehet baj?
A legelső TV-nél is ilyen bolti kábel van, de ott minden adó jól megy. A hosszú kábelnél veszik el a jel egy része?"Az élet az, ami velünk történik, miközben nekünk más terveink vannak" /John Lennon/
-
Mikisys
őstag
válasz BTom1970 #1173 üzenetére
Az antennakábelt lehetőleg minél távolabb kell minden egyéb áramot vezető kábeltől elhelyezni, mert okozhat zavarokat, pláne hosszan egymás mellett vezetve.
Az antennakábel legyen minél rövidebb, lehetőleg toldás nélkül, fali-csatlakozó-doboz nélkül, mert az is megeszi a jelet!
Ez az új, digitális technika kényesebb, mint a régi analóg volt, tehát ami ott, akkor jó volt, az most nem elég jó. Készeres-háromszoros árnyékolású antennakábel, minél kevesebb csatlakozási pont, lehetőleg alacsony csillapítású jelosztók használata indokolt, ha többfelé kell osztani az antenna jelét.
Jó minőségű csatlakozók, nem kell aranyozott, de stabil legyen a kötés, az érintkezés biztos legyen, meg a kábelre vigyázzunk, ne törjük meg, lehetőleg nagy ívben kanyarodjunk vele, hogy a belső szerkezete ne sérüljön, mert az is jelveszteséget okoz.Üdv!
-
BTom1970
aktív tag
válasz Mikisys #1172 üzenetére
220V -os kábel van az antennakábel közelében, ez baj lehet?
egy ideig az antennakábel együtt halad 2db USB hosszabbítóval és 1db fülhallgató hosszabbítóval.
össze is van "drótozva" a 4 db kábel, ez zavart okozhat?
különben egy bolti kábel, műanyag dugóval, nem én szereltem[ Szerkesztve ]
"Az élet az, ami velünk történik, miközben nekünk más terveink vannak" /John Lennon/
-
BTom1970
aktív tag
válasz Mikisys #1170 üzenetére
Ritkán van gyenge jel, hol ekkor, hol akkor. Van hogy 1-2 napig sincs. Amikor van, akkor kisebb időre csak.
KábelTV különben.
Csatornakeresésnél, szinte mindegyiket 100-as jelerősségűre értékelte a TV. Néhány volt 90-es."Az élet az, ami velünk történik, miközben nekünk más terveink vannak" /John Lennon/
-
Mikisys
őstag
válasz BTom1970 #1169 üzenetére
A ritkán az azonos időpontot jelöl, vagy véletlenszerűen hol ekkor, hol akkor?
Érdemes persze, az antennát pontosan irányba állítani és a csatlakozásokat átnézni, ami toldott, hibás, azt kijavítani, cserélni. Minél rövidebb antennakábel használata a célszerű, mert a kábel is megeszi a jelet.Üdv!
-
BTom1970
aktív tag
Kérdésem lenne, hogy néha a TV-n "gyenge jel" felirat van és a kép is szétesik. De csak néha. Antenna probléma miatt lehet? De miért csak ritkán fordul elő?
"Az élet az, ami velünk történik, miközben nekünk más terveink vannak" /John Lennon/
-
Mikisys
őstag
válasz Formaster #1167 üzenetére
Elvileg lehetséges, de ehhez nagyobb tányér kell (120cm-es legalább) és két jó minőségű fej, amit nagyon pontosan lehet beállítani a kívánt irányba. Még sok egyéb dolog is fontos, a fejek tápellátása, polar-feszültség kapcsolás, erősítés szabályozhatósága, - bár ez nem mind szükséges, de sok összetevője van a jó vételnek.
Üdv!
-
Mikisys
őstag
válasz BTom1970 #1163 üzenetére
Jobb lenne mindenféle toldás nélkül csatlakozni. Lehetőleg azonos minőségű kábellel végig.
Minden csatlakozó, minden forrasztásos-átmenet, vagy dugó-aljzat, egyéb, sajnos ront a jel minőségén, ez többnyire láthatóvá is válik.
Olyanhoz lehetne talán hasonlítani, mint a hosszú locsolócső: itt-ott toldva, itt-ott csöpög, netán spriccel a víz mindenfelé, de a végpontba már alig jut valami. Egy darab megfelelő csővel pedig, még a szomszédot is fürdethetjük- képletesen szólva.Üdv!
-
BTom1970
aktív tag
Következő kérdésem lenne:
TV - koax 2 Way splitter - be csatlakoztatnék egy 4K Panasonic TV-t.
Probléma, ha lesz a kábelezésnél egy pár toldás?Így nézne ki:
2way splitter ---> F csatlakozó átalakító ---> 1m koax kábel ---> 1m koax kábel ---> coax anya/apa átalakító ---> LCD TV
Nem lesz a képminőségnél a sok toldás probléma? Inkább egyszerűbb megoldás lenne jó?
Köszi!
-
Mikisys
őstag
válasz ZoltanRobi #1160 üzenetére
Ha négyfelé osztod a bejövő jelet, akkor eleve egy erősítő kell a bemenetre, amiben benne lehet a négyes osztó is és innen kell minden készülékhez elvezetni a jelet.
Nem kell semmilyen fali csatlakozó, véglezáró, meg egyéb, tessék szépen a kábelre az antennadugót rászerelni és bele a készülékbe! Lehetőleg minél rövidebb legyen minden kábel, mert az is megeszi a jelet, meg a fali csatlakozók valósággal megzabálják a jelet, tehát nem szükségesek.
Az internetet teljesen külön kell kezelni és vezetni.Üdv!
-
Mikisys
őstag
válasz Formaster #1159 üzenetére
Minél nagyobb az antenna, annál jobb a jel, mondhatni, az antenna ingyen erősít. A 120-as Offset antenna már jó. (Ez olyan ováldad, nem kerek kinézetű)
Tehát, ha van elég hely, akkor célszerű a legnagyobb antennát felszerelni és akkor stabil vételre számíthatunk, persze a fej is és a vevőkészülék is jó legyen.Üdv!
-
ZoltanRobi
tag
Sziasztok!
Budapesti társasház + kábeles UPC kombó van nálam, és lakásfelújítás / új koax kábelekhez szeretném kiválasztani a TV fali aljzatokat, de kicsit elbizonytalanodtam mi is kell nekem!?
A lakásba bejövő koaxot szétosztom egy 4-es splitterrel (1 modem + 3 TV).
A cél az lenne, hogy a lehető legjobb minőségű maradjon a jel, ezek a verziók vannak:CSILLAGPONTOS RENDSZERŰ TV ANTENNA ALJZAT (1,5 dB), SAT "F" típusú csatlakozó
VÉGZÁRÓ TÍPUSÚ ANTENNA ALJZAT (10 dB)
ÁTMENŐ TÍPUSÚ ANTENNA ALJZAT (14 dB)Azt tudom, hogy minél kisebb a csillapítás annál jobb marad a jel, de ezek a csillagpontos, végzáró és átmenő fogalmak kicsit megkavartak!
Melyiket válasszam?
-
Formaster
addikt
válasz Mikisys #1157 üzenetére
Köszi az infot, sajnos nem ez vágta le brutálisan, hanem az áthatolhatatlan jeges felhőréteg. Most csekkoltam, kb 3-4%-ot kap le, ennyivel még tudok élni, viszont a 60-as tányérral netovább Van valami ajánlott típus, márka amit érdemes? Méretben, ha jól tudom 90-től felfelé, de mennyi előnye van egy 100-120-asnak egy 90-essel szemben? Vagyy már az is bőven elég?
[ Szerkesztve ]
-
Mikisys
őstag
válasz Formaster #1156 üzenetére
Az is lehet, hogy arra a célra nem jó, az az osztó.
Be kell menni egy antennás szaküzletbe és ott segítenek erősítőt-osztót választani, de a hqelektronika.hu oldalon lehet erősítőt és osztót is találni, valamint rendelni, vagy megvenni az üzletben. E-mailben segítséget is nyújtanak, ha kérdez a vevő. Tessék szépen kérdezni, javaslatot kérni, esetleg szakember hathatós segítségét a kivitelezésben is.Üdv!
-
Formaster
addikt
Elég bánatos vagyok, megvettem az említett elosztót, de brutálisan levágja a jelet. Akkor most nézzek erősítő után igaz? Van ennek valami megkötése, hogy minimum milyen messze kell legyen a rendszertől?
-
Vityaa
tag
Sziasztok,
Samsung UE40 F6400 tv-be bedugom az antenna kábelt, talál a tv 24 csatornát, de a kép minősége sokkal rosszabb mint a HD ready tv-men. Elméletileg a TV-ben van DVB-C úgy hogy működnie kéne. Ha rádugok egy Thomson DVB-C tunert és összekötöm HDMI vel akkor tökéletes a kép. Mi lehet a baj?
-
Mikisys
őstag
válasz Mr.Manus #1152 üzenetére
Be kell állítani a menüjében, hogy DVB-T az antennajel és újra kell hangoltatni a szabadon fogható csatornákat.
Arra figyelni kell, hogy a STB érzékenyebb, mint az újabb TV-készülékeke beépített tunere, ez is lehet a jelenség oka.
Viszont minél rövidebb antennakábel és jó csatlakozók, valamint a tetőre, vagy erkélyre felszerelt és irányba állított antenna az szükséges a megfelelő vételhez.
Eddig gyorsan megoldható minden, viszont nem mindegy a vétel helye, hogy melyik MUX-csomagot fogja a készülék, mert több is van és arra kell beállni, amelyik csak az alap-csatornákat, azaz, az ingyeneseket adja, akkor a beállítás is sokkal könnyebb, gyorsabb.
Sok sikert!Üdv!
-
Mr.Manus
csendes tag
válasz Mikisys #1151 üzenetére
Sziasztok!
Vettem a szülőknek otthonra egy Thomson 32HC3101 típusú tv-t viszont akadt egy probléma.
Míg a régi Set-Top Box-ba dugva az adások szépen akadás mentesen jöttek, addig a tv-be dugva be se jönnek vagy csak az akadozó hangot hallani. A jelerősség 100% a jelminőség 0% volt, utána már a jelerősség is lement 0%-ra....
Valakinek van tippe, hogy hogyan tudnám megoldani, hogy a Set-Top Box-ot ne kelljen használni?
(Csak az ingyenes adások nézésére használják)Előre is köszi!
-
Formaster
addikt
válasz Mikisys #1149 üzenetére
Körülnéztem de nem lettem sokkal okosabb. A készülékek tudják az Unicable-t, LNB-ből megrendeltem ami kell, illetve az említett osztót, ez biztos tudja. A kérdés a jelerősítés, azt mondják 30 méteren nem kell, de attól szerintem több kábel megy a falban. Sajnos a kábel pontos típusa nem ismert. Ami nyitott az a hova és milyen erősítőt. A nappaliig biztosan jó vagyok, ott kellene a tv után egy erősítő, de milyen
-
Mikisys
őstag
válasz Formaster #1148 üzenetére
Ez némileg más, mint a KTV, de megoldható minden.
Javasolnám, hogy keress rá az interneten a sat.hu és egyéb weboldalakon.
Vannak készülékek, osztók, kábelek, illetve leírás, hogy mit hogyan célszerű megoldani. Figyelembe kell venni, hogy milyen készülékeid vannak, azok mit tudnak, alkalmasak-e egyáltalán arra, amit szeretnél.Üdv!
-
Formaster
addikt
Sziasztok!+++
DVB-S témában kérném a segítségeteket, azon belül is Unicable rendszerről van szó. Szóval 3 felé kellene osztani a jelet, ha jól tudom Unicable esetében bármilyen osztó szóba jöhet? Elsőre egy ilyet néztem ki, bár nem a legolcsóbb.
Aztán a másik, hogy elég messzire kellene vinni a jelet a lakásban. Az erkélyen lesz a tányér, innen bemegy a nappaliba és a lakás minden szobájába ki van alakítva a koaxiális kábelezés, ehhez van egy elosztó a villany szekrényben. Szóval az elosztó szekrénybe menne bemenetként a nappaliból érkező jel és ez menne tovább a szobákba. Első kérdésem, hogy a többi elektromos kábellel nem lesz-e gerjedés, a másik, hogy kell-e jelerősítés, ha igen akkor hova és mekkora/milyen egység. Megtippelni sem tudom hány méter vezetékezés mehet a falban, de mondanék saccra úgy 35-50 métert. Lehetséges ez Unicable-el?
[ Szerkesztve ]
-
Babetta-X
senior tag
Köszönöm! Visszaolvastam valamennyit, leheté n vagyok vak de nem találtam még ajánlott antenna típust. Közben még annyit sikerült nyerni a helyzeten, hogy a padlásról esetleg le tudok juttatni kábelt, így némileg feljebb (igaz tető alá) is tudnék antennát tenni, ha ezzel nyerek valamit az ügyön. Próbálok ajánlott antennát keresni, köszi a segítséget.
-
Mikisys
őstag
válasz Impair1980 #1143 üzenetére
Nem egyszerű, de megoldható.
Haladjunk visszafelé a TV-től az osztóig.
Minden készüléknél ellenőrizzük a csatlakozók állapotát, ha kell húzzuk meg, vagy csináljunk új-kötést.
A kábel olyan hosszú legyen, hogy elérjen biztonsággal a készülékhez, de ne legyen sokkal hosszabb, pláne ne tekerjük fel karikába, nagy veszteséget okoz.
Ha vissza tudunk húzni a kábeleken, hogy elégséges hossz maradjon, majd új kötéseket csinálunk, feljavítjuk a csatlakozókat, akkor máris nyerhetünk a jelszinteken!
A padláson lévő hosszú vezetékeket amennyire lehet, rövidítsük meg, kössük újra a csatlakozókat és máris javulást érhetünk el ezzel is. Ez a legolcsóbb módszer és először ezt csináljuk meg!
-
Az már nem a szolgáltató problémája, hogy négyfelé kellett osztani a jelet, mert egy ilyen osztó is lezabálja a jel nagy részét. (A szolgáltatók két készülékhez "garantálják" a minőséget.)
Itt annyit lehetne segíteni, hogy meg kell nézni, hova megy a leghosszabb kábel és ahhoz egy leágazós osztót kell feltenni a meglévő négyes osztó helyett. Ez a leágazó egy lyukon simán továbbengedi a jelet, a legtávolabbi készüléknek és három másik az leosztott kimenet, tehát ilyent kell venni, minél kisebb csillapításút, tehát a 8,5dB-es jobb a 12dB-es helyett, talán javulás is lehet az eredménye.
De lehet, hogy a bejövő kábelbe kellene egy erősítős osztót felszerelni, amelyiknek van négy kimenete és árammal megtáplálni, mert az erősítés-beállításával némileg kompenzálná a kábel és egyéb veszteségeket.
Sok sikert!BUÉK!
[ Szerkesztve ]
-
Impair1980
aktív tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretné kérni. Szüleimnél működik a Répcelaki Kábel TV hálózat. Jelenleg 4 TV van bekötve, amiből 3 DVB-C és egy sima TV!
Az oszlopról egy kábel jön be, amit a padláson elosztva jut el a 4 TV-hez.
A jelminőség a TV-n szinte mindenhol 100%-os, de a jelerősség nagyon változó 30-40% körül van! Ami sok esetben azt eredményezi, hogy akadozik, szemcsésedik a csatorna vagy egyáltalán nem is jön be a TV adás!
Mit tudunk tenni? Létezik olyan eszköz, ami a jelerősséget elfogadható állapotba tudja hozni?
vagy kell szólni a kábel szolgáltatónak?
Jelenleg ezek vannak a padláson! -
Ádámka91
újonc
Sziasztok,
Nagyon amatőr vagyok a témában és egy kis segítségre lenne szükségem.
Karácsonyra szeretnék venni édesapámnak egy TV-t a konyhába, hogy azon tv-zhessen főzés közben, viszont előre kiépíteném neki a rendszert, hogy neki ne legyen dolga vele. UPC van otthon két beltéri egységgel, valamint közvetlenül egy antenna kábel megy rá egy 3. TV-re. Így összesen az új TV-vel együtt 4 TV működne, amikre 2 modem jutna. A 4. TV-hez legközelebb az a TV van, amelybe közvetlenül az antenna kábel van bekötve, ám annak a képe sem olyan szép, mint a beltéri egységes TVk-é.
A kérdésem az lenne, hogy miket kéne elsősorban bevásárolnom ahoz, hogy össze tudjak hozni egy normális rendszert, aminél mind a 4 TV esetében élvezhető a képminőség. Gondolok itt Antenna jelerősítőre, kábelekre stb, valamint miként tudnám kiépíteni esetleg lépésről lépésre?!
A válaszokat előre is köszönöm! -
törölt tag
válasz Mikisys #1140 üzenetére
Jobban is jársz
A legegyszerűbb LG 720p tv, és valami antenna szerűséget szeretnék, amivel "fogom a levegőből" az adókat. Igazából csak M4 sport érdekel a Forma 1 miatt. Antenna nélkül is meglepően jó kép fogadott (M4 sport stream-hez képest), de hamar szétesik a kép.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Sziasztok!
Lassan 1 éves tévét rokoninvázió alatt sógornő az eredeti funkcióra használta volna, és meglepően jó volt az adás antenna nélkül egy rövid időre. Szóval arra gondoltam, hogy nem csak kijelzőként használnám. Milyen kábel kell hozzá, hogy használni lehessen? Alapvetően csak F1-et néznék, mert elég fos a netes stream.
Tippre azt gondolnám, hogy valami nagyon egyszerű antenna is megfelelne, mert anélkül is szép a kép amíg szét nem esik. Az első szériás valóságsokk óta nem nézek hagyományos tv adást, szóval van egy kis lemaradásom ilyen téren.Előre is köszönöm a válaszokat
[ Szerkesztve ]
-
róland
veterán
válasz Babetta-X #1137 üzenetére
A jelenlegi erősítős antennát felejtsd el. Visszaolvasva több ajánlott antennatípus is volt. A lényeg, hogy a passzív antennának minél nagyobb legyen a nyeresége (dB). Az antenna után még beköthető egy erősítő (akár erősítős elosztó) is.
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
Babetta-X
senior tag
Sziasztok! Érdeklődni szeretnék, Budapapesten a 18. kerületben lakom innen szeretném a 7 ingyenes alap csatornát befogni. Van egy TV aminek beépített digitális tunere van a másik külső dobozból van megoldva. Jelenleg egy régebbi Philips erősítős 230-ról menő antennával próbálkozom, de ezzel csak némelyik csatorna jön be (m1,m4,duna,duna world) a másik külső tuneres megoldással kockás tv2 és időnként rtl is bejön ha olyan kedve van.
Lehet valahogy ezt a beltéri megoldást tuningolni, esetleg létezik valami erősebb beltéri antenna, vagy felejtsem el ezt a megoldást? Digi van nálunk bent, de csak internetet rendeltem tőlük, és annyira nem is szeretnék többet mivel alig nézünk tv-t.
Válaszotokat, segítségeteket előre is nagyon köszönöm!
-
Degeczi
nagyúr
válasz lenkei83 #1132 üzenetére
("UPC Direct" a műholdas...)
Akkor ezt inkább hozzáértővel kellene átnézetni, mert így még mindig nem világos hogyan oldod meg a továbbítást, mert attól függ az is, milyen aljazoktra lesz szükséged (ideális megoldás a csillagpontszerű szétosztás, külön kábelekkel minden szobába - és akkor végcsatlakozók kellenek a falakba. Ha csak egyetlen kábelt vezetsz végig, akkor viszont átmenő aljzatokra van szükség - de számolni lehet jelgyengüléssel a vége felé, hiszen minden aljzat gyengíti a jelet. Ezért jobb a csillagpontos külön kábelezés)
-
lenkei83
tag
válasz Degeczi #1131 üzenetére
Jójó na! Igazad van.
UPC Direct és tyúkbélen jön, nem műholdas. Több szobába van kihúzva a kábel a továbbmenő felől, és a szobákban jelenleg csak be van lógatva a kábel egy-egy Cat5e-vel együtt. Egyelőre nem lesz mindenhol TV és most az ethernet kábel sem kell, ezeket szeretném esztétikai szempontból (vagy pl hogy a gyerek ne essen el a kábel miatt) berakni egy-egy fali aljzatba. Itt 3-4 méter kábelekről beszélünk szakaszonként, szóval nagy veszteség a kábel miatt nem lehet. Viszont a fali csatival sem szeretném rontani a jelet.
Decibel és jelveszteség meg ehhez hasonló dolgokban teljesen nulla a gyakorlati tapasztalatom. -
Degeczi
nagyúr
válasz lenkei83 #1130 üzenetére
Mondjuk ez sem tisztázza, mert a műholdas UPC Directnek is van beltérije, meg a digitális kábeltv-nek is, de gondolom utóbbi. Onnan viszont az nem világos, h ha a beltéri továbbmenő csatlakozójára kötsz rá egy saját koax kábelt, annak a végére minek fali aljzat? Mehet tovább a kábel közvetlenül a másik beltéribe/TV-be, és akkor csak a kábel/csatlakozó minimális veszteségével kell számolnod.
-
Degeczi
nagyúr
válasz lenkei83 #1128 üzenetére
Egyrészt nem írod, h műholdvevőd lenne, tehát olyan csatlakozó fölösleges rá, másrészt ha minél alacsonyabb csillapítás a lényeg, akkor létezik 1.5 dB-es típus is.
De kábeltv esetén jellemzően erős a jel, így valszeg nincs erre sem szükség.
-
lenkei83
tag
Szaisztok!
Tapasztalatokra és tanácsra lenne szükségem fali aljzattal kapcsolatosan.
Valami ilyesmit szeretnék berakni, de pár helyen olvastam, hogy kevés az a fali aljzat amit nem rontja a jelet:
[legrand]Szóval a kérdés amire választ szeretnék, hogy melyik az amit érdemes berakni? (UPC szolgáltat, ha esetleg ez információ értékű a döntésnél)
Köszi & üdv.:
P.[ Szerkesztve ]
-
Mikisys
őstag
válasz AndrewTdi #1123 üzenetére
Az az antenna, meg az erősítő elég kell, hogy legyen.
A lényeg az, hogy pontosan rálásson az antenna az adóra, ha több is elérhető a közelben, akkor a közelebbit érdemes megcélozni, ha a rálátás is biztosított.
A digitális adás minősége éppen olyan időjárásfüggő, mint az analóg adásé(volt), nálunk a jelszint a 0%-tól egészen a 98%-ig vándorol, a légköri és egyéb viszonyoktól (leterheltségtől) függően.
Szóval a pontos beállítása, megfelelő irányba állítása az antennának és a jó kábel, lehetőleg toldás nélkül, ezek a fontosak.Üdv!
-
Degeczi
nagyúr
válasz AndrewTdi #1121 üzenetére
Ha egyébként jó a vétel, minek vernéd magad költségekbe?
Amúgy valóban nem vmi jók ezek a "lepke antennák", de nem azért, mert régiek (a fizika semmit nem változott az utóbbi évtizedekben: a digitális adás nem igényel más antennát, mint korábban az analóg), hanem mert különösen magasabb frekvencián kicsi a nyereségük (távolabbi vételhez nem alkalmasak - de ha korábban ilyet raktak föl analóghoz, most is jó lehet), zavarokra érzényebbek a többinél, főként mert nem annyira irányítottak, mint egy hosszú yagi-antenna.
Van azonban, ahol pont ez a jó: pl. ahol régebben laktam, a környező házak miatt nem volt közvetlen rálátás az amúgy közeli adóra, csak a visszavert jelet lehetett fogni - és ahhoz jobban bevált egy ilyen lepke, mint egy irányérzékeny yagi...Mindenesetre az antenna ezért is mindig környezetfüggő (távolság az adótól, szabad rálátás), nem lehet általánosságban ajánlani.
-
Marhyas
csendes tag
Sziasztok!
Következő a problémám:
Bekötötték a Digit, ami optikán jön be.
A házban 5 helységbe lett kiépítve TV. A Digis szakemberek úgy csinálták, hogy a modem után egy 2 utas spittert kötöttek be, melynek egyik ága az egyik szobába megy, a másik pedig belemegy egy 4 utas splitterbe ahonnan megy a többi 4 helységbe.Jelen pillanatban még csak egy TV van üzemben, ami a 4 utas splitter után van bekötve. De a minőség kritikán aluli.
Kockás a kép, akad, stb...
A 4 utas splittert kivettem és egy toldót tettem be, így tökéletes a kép.Szerintem nem kellett volna nekik több splittert egymásba fűzni, hanem egy öt utast kellett volna betenni.
Nektek mi erről a szakmai véleményetek?
Hogy kellene ezt a hálózatot kiépíteni? Lehet ezt a rendszert erősíteni?
Tudtok típust (splitter, erősítő) ajánlani?[ Szerkesztve ]
-
fess
őstag
Sziasztok
Visszamondanám a kábel tv-t, elég lenne a mindigtv. A padlásról jön le a kábel, 1 tv-be közvetlenül, a másikba [link]ezen keresztül , a másik része megy tovább a modembe. Ki lehet váltani, 1 antennával, úgy hogy a net is megmaradjon, illetve a már behúzott kábeleken menjen a tv? -
bot1978
senior tag
válasz Degeczi #1091 üzenetére
USB bemenet viszont van a legtöbb TV-n és abban meg ott van a +5V tápfeszültség. Adta magát, hogy onnan lelopni. Nem nekem jutott az eszembe először.
Úgy éreztem ez beválhat mint a tápfeladás legolcsóbb módja.
Rendeltem egyet. Még nem érkezett meg.Az antennába épített erősítő is megy 5V-ról, emiatt lehet hogy ezt majd kénytelen leszek kibelezni, ha megjött, mert másképpen nem lesz jó.
Ördög tudja, viszont így 1000Ft alatt más módon szerintem nem lehet megoldani a tépfeladást a koaxra.Nem tudom, hogy két erősítő, hogy fog működni. Lehet, hogy a az antennában lévő erősítő kimenete túl fogja vezérelni ennek a kínai erősítőnek a bemenetét.
Vagy nem.
Igazából fingom sincs milyen alkatrész van ezekben.Viszont az antennába gyárirlag beépített legalább egy vastag alu falú kvázi dobozban van, ami egy tisztességesebb árnyékolás, így abban jobban bízom, szóval ha az egyiknek mennie kell, akkor nem az antennát fogom szétszedni, hanem ezt a kínait belezem inkább ki.
Ennél jobbat nem tudtam kitalálni. Egy adapteres tápfeladó többe kerül, mint egy antenna.
-
YxVs
senior tag
Sziasztok,
Nem tudom, hogy jó helyre írok-e.
Házfelújítás során történt kábelezés után a falból egy dobozból kijövő UTP, és 2 db koax (sat+tv) kábelekre szeretnék egy olyan végponti aljzatot tenni, amin van TV+SAT+RJ-45 csatlakozó.
Ki is néztem ezt:
[link]Ami elriaszt, hogy túl nagy a csillapítása az aljzatnak. 2-3 dB között az ott található leírás szerint.
Ennek a negatív hatását én a gyakorlatban tapasztalni fogom? Létezik esetleg másik hasonló aljzat, aminek kisebb a csillapítása, és mindhárom csatlakozóval rendelkezik?
Vagy milyen egyéb esztétikus megoldás létezik a kábelek elrejtésére?üdv,
YxVs -
Mikisys
őstag
válasz Bjørgersson #1111 üzenetére
Konkrétan az ANT-AMP AS038-as tipus az, amit tudok ajánlani. Szélessávú erősítésre alkalmas, négy kimenete van, 230V-os hálózat kell neki, állítható az erősítése, ára is kedvező, 7891.-Ft bruttó. A HQ-Elektronika üzletében Budapesten kapható, postai szállítással is lehet rendelni, nyilván a postaköltség az plusz.
Ismerem ezt a terméket, pár éve működik több darab is, beváltak, jók.Üdv!
-
Bjørgersson
félisten
válasz Mikisys #1110 üzenetére
Tudsz valami konkrét típust linkelni, hogy a hozzám hasonló, teljesen analfabéta ember jót vegyen?
As if all this was something more than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility... • Donner Dobuds ANC TWS eladó: https://tinyurl.com/2jhv79td
-
Mikisys
őstag
válasz Bjørgersson #1109 üzenetére
A hosszú kábel megeszi a jelet, a háromfelé osztás is, de ez, hogy osztva megy tovább és az is még osztva tovább, na, ez megzabálja a jelet rendesen.
Kell egy antenna-rősítő, ami kb. 7-8EFt-ból megvehető, (HQ-Elektronikánál van, 4-kimenettel) és annak a kimeneteire kell egyenként rákötni a TV-készülékeket, ez a korrekt megoldás.
A kábelezés tudom, nem egyszerű, pláne, ha nem szeretnénk látni a vezetékeket, de egy kis ötlettel, türelmes felméréssel, munkával megoldható, hogy a kecske is jól lakjon, meg a káposztát is megehessük a végén.
Sok sikert!Üdv!
-
Bjørgersson
félisten
válasz Degeczi #1108 üzenetére
Annyiból lenne nagyon kellemetlen az átkábelezés, hogy az első és harmadik TV a ház két legtávolabbi sarkában van, a második pedig kb. félúton közöttük, erősen megsokszorozódna a kábelmennyiség. De persze nem vetem el egyből az ötletet, mindenképpen megvitatjuk az itthoniakkal, köszönöm.
As if all this was something more than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility... • Donner Dobuds ANC TWS eladó: https://tinyurl.com/2jhv79td
-
Degeczi
nagyúr
válasz Bjørgersson #1107 üzenetére
Természetes, hiszen minden elosztó kb. a felére csökkenti a jelet.
A legjobb megoldás az átkábelezés, h ne egyre csökkenő jelre legyenek sorban fölfűzve a TV-k, hanem a bemenet legyen rögtön háromfelé osztva egy ehhez való splitterrel
Könnyen lehet, h már ez megoldja a problémát - ha pedig mégsem, erősítőt rárész akkor venni -
Bjørgersson
félisten
Sziasztok!
Adott három lapos TV: az elsőbe közvetlenül megy az antenna kábel, abból elosztón keresztül plusz kábellel át a másodikba, majd a másodikból szintén elosztón keresztül plusz kábellel át a harmadikba. A probléma pedig, hogy minden elosztó után egyre zajosabb a kép, már sokszor a második TV-n is nézhetetlen az adás, főleg ha az első TV be van kapcsolva. A kérdésem az lenne, hogy szerintetek milyen erősítővel kellene kiküszöbölni ezt a problémát?
A TV-k típusait jelenleg nem tudom, de ha számít, kiderítem őket.As if all this was something more than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility... • Donner Dobuds ANC TWS eladó: https://tinyurl.com/2jhv79td
-
Mikisys
őstag
válasz bence1885 #1104 üzenetére
Mit értsünk azon, hogy mindenütt splitterrel van bekötve minden?
Bejön egy kábel, azt kell négyfelé osztani, ehhez egy négyes osztó szükséges, minél kisebb csillapítással.
Ami döntően befolyásolja az eredményt, az az, hogy milyen hosszú az egyes készülékekhez menő antennakábel a bejövő osztótól? Esetleg olyan plusz erősítő szükséges a bejövő kábelhez, aminek eleve van négy kimenete és oda lehet csatlakoztatni a 4db. készüléket. (HQ-Elektronika)
Hosszú kábel is okozhat zavart, vagy többféle, eltérő minőségű kábel és gyenge csatlakozók is rontanak a jel minőségén, érdemes egyszer rendbetenni az egész hálózatot.
Esetleg felmerülhet valamelyik készüléknek a belső hibája, ami zavart okozhat a többi készüléken nézve a műsort, nyilván a hibás készüléket meg kell javíttatni, vagy ki kell cserélni újra, jóra.
Sok sikert!Üdv!
-
Degeczi
nagyúr
válasz bence1885 #1102 üzenetére
Valszeg szakszerűtlenül vannak bekötve az egyes TV-k, elválasztási csillapítás nélkül, ezért hatnak egymásra. Korrekt splitterrel kell bekötni ezeket (vagy már ilyen csillapítást tartalmazó fali aljzatokkal)
-
bence1885
tag
Sziasztok ! Kèrnèk egy kis segítséget, szolgáltató nem tudott mit mondani rá.
Kábel Tv van, ami 4 tvre van rákötve.
Miért van az hogy ha a 4 ből egy TV-t bekapcsolok, állandóan szétesik a kép kockásodik. Amint bekapcsolok egy második tv-t. A kép kitisztul és teljesen élvezhető minden, mindkét televízión. De így nem teljesen költséghatékony a dolog. Választ előre is köszönöm !
-
Mikisys
őstag
válasz E.Kaufmann #1100 üzenetére
Sajnos ma már nincs ilyen csatorna-antenna, meg csatorna-erősítő, legfeljebb építeni lehet, drágán.
Ráadásul annak a kimeneti jelét még össze kellene hozni a másik(!) antenna jelével, ami szélessávú és jó a többi csatornához.
Azt tapasztaltam Én egy STBox-TV-készülék pároson, hogy a MUX-A csoport csatornái (M1, M2, M4, Duna, DunaWorld) sokkal gyengébben jönnek, mint a MUX-C csoportban lévő többi csatorna jele. Nem tudom mi az oka, néha 98%-os a jel, majd egy pillanatra lefagy, kockás a kép, vagy nincs jel, majd megint 89%, vagy 74%, mikor hogy.
Nem fenékig tejföl ez a digitális TV vétel, azt már látom, sokkal több a buktatója.
Régen az analóg legfeljebb bezajosodott, egy-egy vihar-közben, vagy utána, de még nézhető volt az adás!
Most meg vagy van jel és az jó, vagy nincs jel, - eszed nem eszed, ez van.Üdv!