- Milyen TV-t vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Videós, mozgóképes topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Bluetooth hangszórók
- Eldurvul a Nova Lake-kel az Intel-féle hibrid dizájn
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- TCL LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
Greyfoot
tag
válasz
darál0w #31746 üzenetére
Nézd, nem hinném, hogy egy kétmagos proci jelentős előnyt kovácsolna abból ha 3,6 ról 4Ghz közelébe húzod, ha így is agyon van terhelve. Nyilván gyorsabban szalad a cumó L1 meg L2 ből ki-be de végsősoron nem fog érezni belőle semmit a plusz hőn kívül.
Ez volt a mondatom lényege.
-
Greyfoot
tag
válasz
Bali27 #31742 üzenetére
Fölösleges feljebbhúzni, a sebessége nem fogja befolyásolni, hogy mennyire terheli le a két magot szvsz. Jobban jársz egy proci cserével vagy teljes konfig cserével anyagi lehetőségedhez mérten. Egy 45nm quad core proci már jelentős teljesítmény többletet fog nyújtani és ha a saját procid el tudod passzolni jó áron akkor nem is olyan vészes a csere.
Ramokkal ne törődj... -
Greyfoot
tag
válasz
Szabikaa20 #22069 üzenetére
Tökéletes, az a nyolcvan akárhány mhz nem éri meg a szenvedést. ha így stabil kis FFT vel prime-on akkor minden f@*za
-
Greyfoot
tag
válasz
Szabikaa20 #22065 üzenetére
Így van, egyik ismerősömnek egy crossahair 3-ban zörög a 965 BE és 4ghz nem volt probléma neki, alig kellett feszkót tolni...
-
Greyfoot
tag
Várj csak egy pillanatot, a ramjaid most maxon futnak jól látom? Megérne egy próbát lehúzni őket pár mhz-el.
Szerk: Már csak össze-vissza beszélek, fáradt vagyok, meg túl sok infót olvastam túl rövid idő alatt...
-
Greyfoot
tag
válasz
Szabikaa20 #22051 üzenetére
Mára kikészültem, még azt olvastam overclock.net-en hogy cool and quiet opciót ki kell iktatni BIOS-ban.
Jó éjt
-
Greyfoot
tag
válasz
Szabikaa20 #22049 üzenetére
A PCIe frekvencia itt "nálunk" Inteleseknél megy felfele ha emeljük az fsb-t ami könnyen hazavágja a vidókártyát
Teljesen paffon vagyok, hogy miért ugrál a feszkód, azt tanácsolom vedd fel a kapcsolatot azzal aki azt a profi átfogó cikket írta az AMD chipekről.
Szerk: Addig is mentsd le az OC profilt BIOS-ban ha tudod aztán load default.
-
Greyfoot
tag
válasz
Szabikaa20 #22041 üzenetére
Chipset az kábé a déli híd lesz..
Hogy a repedt f@*zba ugrik fel neked a feszkó, azt nem értem, nekem 1.35V az mindig annyi ha itt írogatok meg ha prime fut akkor sem mozdul meg. -
Greyfoot
tag
válasz
Szabikaa20 #22027 üzenetére
Húzd le 0% ra mindenképpen. Sajnos nem volt AMD-hez szerencsém ahogyan írtam, de a BIOS-ban biztos van színskála a feszkó értékekre, sárga még jó, piros már nem annyira, stb...
A lényeg a türelem, tudom idegesítő is lehet ha nem megy, de próbálj meg egyenként kipróbálni mindent. Ha sok dolgot állítasz és mégis összejön a dolog, nem tudod majd mit kellett változtatnod-ezzel értékes tapasztalatot veszítesz.
-
Greyfoot
tag
Nem kevés olvasás után a következőt szűrtem le.
A feszkó mire a procihoz jut, csökken az alaplap limitációainak köszönhetően, a feszültség egy része gyakorlatilag "elveszik" útközben. Ez a jelenség a Vdroop.
A Load Line Calibration azt hivatott szolgáltatni, hogy ezt a Vdroop-ot csökkentse, amolyan utánalövés szerűen, pontosan emiatt alakulhat ki az, amikor hirtelen terhelés után a proci teljesítménye lemegy nullára, de az LLC még küldi neki a feszkót így az átlépheti a max értéket.
Több fórumon olvastam, hogy OC nélkül jobb ha rajtamarad auton, de ha felhúzod a procit, úgy nem árt levenni az eleve megemelt feszkó miatt-könyebben átlépheti a max értéket.Úgy érzem, mint majdnem minden tuningot illetően, ezt mindenkinek maga kell kipróbálnia a saját prociján. Attól még, hogy használ valakinek nem biztos, hogy használni fog másnak, akár ugyanolyan cuccokkal, ugyanolyan körülmények között.
-
Greyfoot
tag
Mennem kell, de jövök hamarosan, valami itt el van kutyulva szerintem....
-
Greyfoot
tag
válasz
Szabikaa20 #22013 üzenetére
Valóban fordítva írtad, a lényeg hogy amelyiknél közelebb áll a beállított érték a hardware monitorban is arrafele van kiiktatva az LLC mivel a proci pihen a BIOS-ban
-
Greyfoot
tag
Tehát tulajdonképpen az LLC egy beépített funkció ami "megóvja" a procikat a túlfeszültségtől akkor amikor nincs a chipnek amúgy szüksége rá.
-
Greyfoot
tag
válasz
Szabikaa20 #22000 üzenetére
Akkor egyértelmű, hogy 0%-on nem avatkozik bele a dologba a feszkó ugyanannyi marad amit beállítasz, függetlenül a terheléstől, ami ugye nem feltétlenül jó egyesek szerint.(ami 1ébként igaz a cpu pll értékre is)
Amit ajánlani tudok, hogy emeld a feszt(bár azt sem tudom milyen procid van)és hagyd az LLC-t autón egyenlőre. Ha észnélküli feszkónál sem bootol, akkor ess neki indulva 1,4625-ről felfele 0% LLC-vel. Sajnos nem tudom az AMD-k hogyan mennek, nekem Intelnél FSB-t emelnem kellett olykor hogy elinduljon a gép rendesen.
Következtetés: 0% LLC= Disabled
0%<LLC=Enabled -
Greyfoot
tag
válasz
Szabikaa20 #21986 üzenetére
Az egész cikk azt jelenti hogy lényegében a LLC-t ha megemeled akkor korrigálja a feszkót ha a proci teljesítménye leesne. Végülis ha a feszkót emeled, de a proci nem dolgozik akkor azzal megrövidíted az élettartamát, tehát a cél hogy a feszkónövelés többé kevésbé rugalmas legyen. Itt jön képbe az LLC, azonban a második angol írás azt mondja, hogy igazából amikor az LLC beavatkozott és csökkentette a feszkót, az alaplap nem tudott elég gyorsan reagálni így a proci kapott egy egy nagyobb pofont, akkor is maxon futott amikor már nem kellett volna. Értelemszerűen ez is csökkenti a proci élettartalmát. Én azonban, személy szerint kiiktatnám, mert inkább elviselem hogy állandóan emelt feszkót kapjon a proci, bár én lecsiszoltam illetve políroztam az enyém, így nem produkál túl magas értékeket egyik mag sem.
-
Greyfoot
tag
válasz
Szabikaa20 #21979 üzenetére
Valóban, a vdroop-ot befolyásolja, semmi értelme hozzányúlnod ha a procid hozza azt amit tőle vársz, az ECC-t meg végképp, szerintem a géped nem is POST-olna
Azonban ha nem tudsz stabil OC-t elérni csak a feszkó emelésével, akkor valszeg az LLC-t állítanod kell. Szerintem 0%-on kapcsol ki teljesen, akkor jelez majd CPUz ugyanazt amit BIOS-ban állítasz be, bár AMD-vel nekem sincs nagy tapasztalatom.
-
Greyfoot
tag
válasz
Szabikaa20 #21968 üzenetére
Az ECC az RAM parity check asszem, egy ellenőrző értéket küld minden adattal együtt majd megnézi hogy stimmelt e az adatátvitel. Ez szervereknél alkalmazott technológia, az asztali gépek jelentős többsége nem is támogatja az ECC memória modulokat.
Ami a Load Line Calibrationt illeti, az ha jól tudom egy olyan érték amely közvetlenül befolyásolja a processzorodra beállított Vcore feszkó értéket, azaz ha auto-n hagyod hiába tolod fel a feszkót mondjuk 1.5V-re az LLC le fogja neked szabályozni vissza. Biztos vagy benne amúgy, hogy az értékei %-ban vannak megadva? Ha jól emlékszem nekem, auto, manual, performance van, ebből az utóbbi ami legjobban engedi a feszkót felhúzni. Egy régebbi ASUS lapomon asszem ki lehetett iktatni teljesen és a CPUZ azt az értéket mutatta ponosan amit BIOS-ban belőttem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS Z97-A Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest