- Azonnali informatikai kérdések órája
- OLED TV topic
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Léghűtés topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Asztrofotózás
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
BB9000
senior tag
válasz
stickermajom #748 üzenetére
Igen. A led szalag hosszú vezetéke összeszedett némi indukált feszültséget a villámlásból és az villantotta ki a ledeket. Ilyenkor az is számít, hogy milyen messze csapott be a villám és hogy a becsapódás helyétől érkező mágneses hullámok milyen szögben érték az egyes vezetékszakaszokat.
Nálunk a villámok a kb 120-140 méterre lévő GSM sugárzókat védő villámhárítóba szoktak becsapni. (átlagosan 2-3 évente ) Az érkező hullámok a ház és a benne lévő hosszú vezetékszakaszok elhelyezkedése nem a legrosszabb, kb 15 fokban érkezik a hullám, de még így is veszélyes lehet. Kb 200 méter az a távolság, ahol már nem okoz kárt.
A tegnapi viharban nálunk is csapkodtak a villámok a közelben, de egyik sem volt olyan közel, hogy a túlfeszvédő elosztóim védelme bekapcsolt volna. Pár hónapja volt egy olyan nagy villám a közelben, amitől életbe lépett a védelem és azonnal kinyomta a Fi relét. ( Olyankor ugyanis a túlfeszt az elosztó a védőföldre vezeti és az ott megjelenő áramtól old ki a Fi relé.) Amíg nem voltak túlfeszvédő elosztóim, addig egy tévét és egy vidoeomagnót tett tönkre a "villámcsapás másodlagos hatása" nálam. -
stickermajom
addikt
Félig off, de releváns. Tegnapi vihar minket is eléggé elkapott. Épp egy sötét szobába mentem át ahol rejtett LED szalagos világítás is van tizenpár méter hosszan körbe. Sercegést hallottam, a kikapcsolt szalag kivilágosodott, és jött a robaj. Jól sejtem, hogy ez azt jelenti, hogy a közvetlen szomszédságban betalált a lecsapó? Semmi nem ment tönkre, az IT eszközök alapból is védve vannak pl APC PM6-osokkal, de a háztartási nagygépeknek sem lett baja.
-
BB9000
senior tag
válasz
toushiro18 #746 üzenetére
Ajánlott termék: APC-PM6-GR. Éppen 10 000 Ft alatt kapható pl. a Bestbyte teréz körúti üzletében. További APC túlfeszvédő elosztók és árak az Árukeresőn
-
toushiro18
csendes tag
Üdvözletem!
10000ft-ig tudtok mondani egy jó elosztót amit Pesten megvehetné?
UPS-re is gondoltam de az jóval efeletti árkategória úgyhogy későbbre marad. -
malacka87
őstag
Üdv! 5 méteres hosszabbító kellene 5v6 aljzatos tudnátok ajánlani valamit?
Eddig ezt néztem. -
Piftuka
veterán
"Hogy ez mikor következik be, az attól függ, hogy mennyi energiát nyelt már el. Az eltelt idő nem mérvadó. 2 év, 2 nap, vagy akár 20 év is lehet."
Világos. Ez megmagyarázza, hogy a 20 éves Belkin elosztómon miért világít még mindig a "Protected" LED.
"Az Emos cimkéjű Philips kinézetű elosztó hátterében nem tudom mi áll."
Megkérdeztem a hivatalos képviseletet.
A Philips felhagyott ezeknek a termékeknek a gyártásával a régióban. Az EMOS volt az elmúlt 10 évben a importőr partnerük (ezért van fent a honlapjukon még 2 régebbi termék Philips néven), átvették a teljes technológiát, gyártási apparátust.
A most elérhető 8-as Schuko, koax védett elosztót már ők gyártják.
(És akkor ezek szerint ezért lehet már csak néhány helyen kapni ilyen Philips elosztókat...)
A LED pedig valóban kialszik 2 évvel az első beüzemelés után. (A rádugott termék-garancia 2 éves vállalt időtartama miatt volt erre szükség.)
Ami nyilván nem szerencsés, mert onnantól kezdve nincsen visszajelzés. De hát ez van.
Ha a termék kívül-belül, és minőségre azonos, az jó dolog.
-
BB9000
senior tag
Nem mindegyik túlfesz védőben van visszajelzés a védelem működésére. Az APC-kben és a Philipsekben van. Amikor azt jelzi, hogy kimerült a védelem, onnantól kezdve már nem véd. Hogy ez mikor következik be, az attól függ, hogy mennyi energiát nyelt már el. Az eltelt idő nem mérvadó. 2 év, 2 nap, vagy akár 20 év is lehet.
Az Emos cimkéjű Philips kinézetű elosztó hátterében nem tudom mi áll. -
Piftuka
veterán
- Az EMOS számára a PHILIPS gyárt OEM-ként túlfeszvédett elosztókat?
Csak mert a név EMOS, de a dizájn le sem tagadható.
Egyébként a cseh és nemzetközi oldalon "PHILIPS Surge Protector"-ként hivatkozik rá, még a honlapon található kézikönyvekben is.
Ezek szerint EMOS márkázással is minden további nélkül megvásárolható, ugye?
- Még egy dolog... a magyar útmutató azt írja a garanciális feltételeknél, hogy 2 évet követően a túlfeszvédelemre utaló LED elalszik. Ott véget ér a garancia, és a termék "nem használható tovább túlfeszültség védelemre".
Ez mindegyik túlfeszvédett elosztóra igaz?
-
Piftuka
veterán
Értelek, és köszi az info-t.
Csak tudod, ha a magamfajta "laikus" már nem hihet az APC Magyarország, Eaton Magyarország, Fortron Magyarország, stb. szervizes alkalmazottainak, akkor ott komoly problémák vannak a rendszerben az ő oldalukon!
Persze miért lepődöm meg... pár hete merülőszivattyú témában ugyanígy körbetelefonáltam az ismert, erre szakosodott, "menő" brand-ek hazai képviseleteit.
Amit az EINHELL kapcsán tapasztaltam, az kritikán aluli. Többet tudtam a kiszemelt eszközeikről, mint a szervizes szakértő.
A FIELDMANN esetében is a "majd hívjon újra, majd megint, és talán majd huszonhatodik hívásra találunk Önnek a cégünknél egyetlen olyan embert, aki ért azokhoz a termékekhez, amelyeknek a hivatalos hazai disztribúciója, importőrei vagyunk"....
Katasztrófa... -
Piftuka
veterán
" Bármilyen túlfeszvédő elosztó kizárólag a villámcsapás másodlagos hatását képes kivédeni."
Nyilván arra gondoltam én is.Azért ne a szakértőt kárhoztassuk, hogy én nem megfelelő kifejezést használtam.
Nem vagyok villamossági szakember, bár gondolom, ez nyilvánvaló. A hasznos olvasmányt köszönöm! Végig fogom olvasni.
Viszont ezek alapján tényleg teljesen mindegy, hogy melyik elosztót vásárolom meg a kettő közül. Marad a fekete, mert fehéret már nem szeretnék.
Egyébként mi ez a "mánia", hogy miközben az otthoni "home cinema, home audio" berendezések már "ezer éve" szürke, vagy fekete színűek, ahogyan minden részegységük, kábelük is, az elosztók zöme még mindig csak fehér színben kapható!?
Ráadásul régi, telefon csatlakozókkal szerelik az elosztókat... Az ugyan kinek kell?
Jó, tudom... irodákba. De akkor legalább az otthoni, "consumer" vonalon legyen, koax, RJ45, USB csati a fekete színű elosztókon.
Nálam számít. Közel 20 éve bámulom a tévém mellett a hófehér Belkin elosztót. (Abban természetesen minden eszköz kábele fekete.)
Elrejteni nem lehet, olyan a tévé és a lakás elrendezése... a fehér szinte "világít". Magára vonzza a tekintetet. Fekete lenne ideális.
(Amúgy az otthoni felhasználásra szánt UPS-eket is ilyen elavult gondolkodásmóddal építik. Már ami a csatlakozók típusát illeti...) -
BB9000
senior tag
Bizonyára nagyon érti a szakmáját akivel beszélgettél, de ne higgyél el minden h*lyeséget! A házba közvetlenül becsapó villám ellen a villámhárító véd. Bármilyen túlfeszvédő elosztó kizárólag a villámcsapás másodlagos hatását képes kivédeni. Hasznos olvasmány a témában: Link
Az Alzáról simán el tudom képzelni, hogy nem csak a termék nevét nem képes pontosan leírni, de a képét is felcserélte és nem is a képen látható terméket árulja. -
Piftuka
veterán
Még egy érdekesség... Tegnap beszéltem az APC magyarországi képviselete szervizes szakértőjével.
Hasznos beszélgetés volt, nagyon érti a dolgát az illető...
Elmondta, hogy az APC Essential Surge Arrest 8, és az APC Performance Surge Arrest 8 között egyetlen lényeges különbség van:
- Előbbi a közvetlenül a házba becsapó villám ellen hatékonyabban véd, míg utóbbi a "szomszédságban" becsapó, a saját házban a hálózatra bejutó kisebb, ~500-600 Volt-os túlfeszültségek ellen hatékonyabb.
Ezek tükrében melyik jobban ajánlott a kettő közül?
És még egy kérdés:
- Az APC honlapján ez a termék ugyanaz, mint a fenti ALZA-s "régi", csak az ALZA hibásan tüntette fel a nevét ("Essential"...)? -
Piftuka
veterán
Ez nem az a CyberPower(PC).
Hanem az "eredeti", a CyberPower(Systems).
A két cégnek semmi köze egymáshoz. A "Systems" egy ugyanolyan régi, hálózati megoldásokra specializálódott (ráadásul amcsi/kanadai) vállalat, mint az FSP/Fortron, APC, MGE/Eaton. Professzionális és "consumer" piacra is gyártanak termékeket.
Bitang jó UPS megoldásai vannak, ezért merem remélni, hogy a túlfeszvédett elosztói is hasonlóan magas minőséget képviselnek.
Itt egy érdekes összehasonlítás APC vs. CyberPower hasonló UPS-eire....
-
BB9000
senior tag
Cyberpower ajánlott? Ki ajánlotta? Én biztosan nem tettem ilyet! Lehet, hogy vannak használható termékei, de nem bízom a cégben. Ez a személyes véleményem. Ettől még akár jó is lehet az a túlfeszvédő.
-
Piftuka
veterán
Köszi!
Tehát a "Slave" aljzatba csak akkor van értelme csatlakoztatnom bármit is, miután már a "Master"-be csatlakoztattam egy eszközt...
Milyen eszközöket szoktak ezekbe csatlakoztatni? Milyen tipikus példák léteznek? (Mondjuk a fentebb említett setup-ommal kapcsolatban.) -
-
Piftuka
veterán
Köszönöm az újabb info-kat!
- Azt meg tudod mondani kérlek, hogy ez a régebbi APC elosztó miben különbözik (a dizájnon kívül) a fehér színű újtól, amit ajánlottál?
- Garancia kapcsán örömmel látom, hogy végre valaki tisztában van a fogyasztóvédelmi jogszabályokkal!(Én is, mert fogyasztóvédelmi szaktanácsadó végzettségem van, bár jelenleg nem ezen a területen dolgozom, ez az egyik hobbim, ismerem a törvényi hátteret, követem a változásokat, és tudatos vásárló vagyok.
)
A Philips kapcsán itt most tényleg a szervizre gondoltam. Ha esetleg javítani kell az eszközt...
No, de legyünk pozitívak! Nem lesz rá szükség. Végül is a jelenlgi Belkin is immár közel 20 éve üzemel nálam.
Amúgy pedig dizájnra ez a legklasszabb, nekem legalábbis tetszik. A Te értékítéletedben pedig bízom, szóval egy Philips-et mindenképpen veszek.
Viszont mivel a háztartásba többet is keresek, és nem csak magam részére, találtam még ezeket:
CYBERPOWER hálózati elosztó 7x Schuko
--> Verhetetlen áron
AEG Protect Entertainment 6 ajzat + Antenna védelem
--> 10 év garancia, jó ár, sok funkció, és érdekes kialakítás
--> A "Master", "Slave" és "Always On" csatlakozók melyike milyen eszköz csatlakoztatására szolgál? Mi a különbség ezek között?
--> Mindegyik Schuko aljzata túlfeszvédett?
--> Ráadásul jól látom, hogy masszív, csavaros kivitelűek a koax csatlakozói?
Mi a véleményed a fenti két termékről? -
BB9000
senior tag
Az általad linkelt APC túlfeszvédőt kb 5 éve nem gyártják. Legalább 3-4 éve nem kapható itthon. Egyébként jó cucc, nem elmaradott technológia. Megvehető. Valami elfekvő készletet találhatott az Alza egy raktár felszámolásánál és azt árulják most.
Ha ilyen problémás a TV kábel az utcában, akkor nem javaslom a villámvédő közbeiktatását. Helyette inkább köss olyan lakásbiztosítást, ami megtéríti a villámcsapás következtében tönkrement készülékek pótlásának költségeit.
Ha bejelentesz egy hibát a tv szolgáltatónál és kijönnek, az első dolog amibe belekapaszkodnak, hogy - Ó, Ó, itt egy "felesleges" eszköz! Biztos az gyengíti a jelet.
Kiiktatják és máris megoldottnak tekintik a problémát. Kiszámlázzák a kiszállást, hiszen a problémát az előfizető berendezésében találták meg és elmennek. Ne adj nekik ilyen magas labdát.Az általam linkelt APC is jó és a Philips is. Nekem van APC is és Philips is. Mindkét gyártó túlfeszvédő termékeiről jó véleménnyel vagyok. A márkaszervizre neked nem nagyon lesz szükséged. Ha gariidőn belül bedöglik, akkor visszaviszed a boltba ahol vetted és ők intézik. Kötelező nekik elintézni. Persze megpróbálhatnak rávenni, hogy vidd el te a márkaszervizbe. Van akit le lehet így rázni, de aki ismeri a jogait, az tudja, hogy a bolt köteles a gari időn belül a termék garanciális ügyintézésére, ugyanis a vásárló a bolttal köt szerződést minden vásárláskor, nem pedig a gyártóval.
-
Piftuka
veterán
Nagyon köszönöm az ajánlatot, és a részletes választ Mindkettőtöknek!
- Mennyire régi az általam kiszemelt elosztó? ~1-2 éves termékről van szó, vagy 10-15 éves, nagyon régi modell. (Előbbi eset nyilván nem probléma, utóbbi esetben viszont feltételezem, hogy messze nem a legmodernebb technológiát tartalmazza.)
- A koax kapcsán is köszi az info-t... Amúgy "Igen, lehet gyengülés a jelben, de általában nem szokott problémát okozni. "Éppen az a probléma, hogy immár ~2 éve küzdök a UPC-vel, azaz immár Vodafone-nal. Az elmúlt időszakban is volt már vagy 8-10 szervizes kiszállásuk... az utolsó 4 alkalommal akármelyik járt nálunk, kicserélte a komplett jelcsökkentő-osztó csatlakozókat... mindig más méretezésűre, típusúra...
De a digitális adás időnként még mindig pixelesedik, "összeesik". A jelerősség a tévéken ~60 körül van. (A jelminőség jobb pillanatokban 100, rosszabbakban az is "padlózik" 60-ig.)
Látom, a téma hozzáértője vagy... Az utcánkban végig még a régi, ~40 éves Kábelkom-os alu kábelhálózat van kiépítve. Szerintem nem kell jobban ecsetelnem...
Ha az ország másik felében a viharfelhő "szellent" egyet, mi már akkor észrevesszük, mert azonnal romlik az adás minősége.
Szóval ilyen körülmények között várhatóan mit jelent majd, ha használom a koax védemlet is az elosztón?
- A porszívó nem gond. Szerencsére van elég konnektor. Szóval marad a direkt konnektorba csatlakoztatás.
- "Alternatívák: APC PMF83VT-GR vagy Philips SPN5085B/10."Mindkettő szimpatikus. Az APC jobb bármiben, mint amit fentebb linkeltem?
A Philips kapcsán a fekete szín külön jópont. A fehér elosztó helyett most már feketét vennék. Kevésbé van "szem előtt"...
Viszont őket tévék és pár háztartási berendezés, ill. a borzalmas minőségű hazai szervizhálózatuk és szolgáltatásuk miatt kerülöm, ha egy mód van rá.
Amúgy milyen minőséget képvisel ez az elosztó az APC-vel összehasonlítva? -
BB9000
senior tag
Szia,
A kinézett Alzás eszköz egy régebbi termék. Máshol már nem kapható. Ez nem jelenti azt, hogy nem jó. Szerintem megvehető. Csodálom, hogy újra előkerült néhány darab valahonnan.
Igen, lehet gyengülés a jelben, de általában nem szokott problémát okozni.
Nem felesleges, mert a másik védelmi eszköz is véd valamennyit. Mindkettőt lehet használni egyidőben.
Az általad felsorolt eszközök együtt is bőven 10A alatti áramerősséget jelentenek, tehát megvehető a 10A-es max terhelhetőségű elosztó is. Nem lesz kevés.
Nem javaslom a porszívó rákötését a túlfeszvédős elosztóra, mert a poszívóban lévő elektromotor esetleges hibás működésekor, vagy ki és bekapcsoláskor áramtüskéket generálhat, amit a túlfeszvédő ugyan lesimít, de ezzel a benne lévő védelem gyengül. Ez azért van így, mert a túlfeszvédelem teljes élettartama során elnyelni képes energia mennyisége állandó. Ez a mennyiség pl. a PMF83VT-GR esetében 2690Joule. Lásd a műszaki információknál. Ebből lejöhet minden porszívózáskor akár 1-200 Joule is és néhány hónap/év után már nem véd semmit. Akkor kialszik rajta a védelem led. Inkább használd a porszívót másik aljzatból.
Alternatívák: APC PMF83VT-GR vagy Philips SPN5085B/10. -
Piftuka
veterán
Sziasztok!
A hozzáértők segítségét kérem!
A szórakoztató elektronikai berendezéseimnek keresek egy jó minőségű, túlfeszvédett elosztót. A közel 20 éves Belkin elosztó teszi a dolgát hűséggel, de "kinőttem". És fontos volna a koaxiális védelem is. Ahogyan a legalább 2 méteres tápkábel is.
Televízió, Blu-ray lejátszó, házimozi rendszer (erősítő, plusz hangfalszett), VHS recorder, esetleg később CD lejátszó, és lemezjátszó lesz rákötve állandó jelleggel.
A kérdéseim:
- Az APC Essential SurgeArrest, 8 aljzat koaxiális vonalvédelemmel és RJ11 megfelel a célnak?- Az ilyen módon csatlakoztatott koax kábel eredményez bármiféle jelminőség, és/vagy jelerősség romlást a televízió adásoknál? (UPC, azaz Vodafone kábel tévém van...)
- Ha használok ilyen eszközt, akkor felesleges az elosztóba is a koaxiális védelem?
- Az elérhető kínálatban 10 Amper, és 16 Amper áramterhelésű elosztókat látok. Milyen jelentősége van ennek?
- Takarítás idejére ráköthetek nyugodtan egy nagy teljesítményű porszívót?
- A fenti APC elosztó mellett milyen ajánlott alternatívák vannak még? (Ebben a max. ~15.000 forintos árkategóriában.)
Köszönöm előre is!
Üdv: Piftuka
-
8
senior tag
Van itt valakinek aldis túlfesz védős elosztója? van néhány kérdésem
-
BB9000
senior tag
válasz
stickermajom #718 üzenetére
Én nem tennék elé elosztóba épített védelmet, mert az UPS-be beépített túlfesz védelem védi a rá kapcsolt fogyasztóidat és védi magát az UPS-t is.
-
stickermajom
addikt
Sziasztok!
TV-hez kötött soundbar mellé tervezek venni egy túlfesz védelmes elosztót, PM6-GR vagy PM8-GR lesz.
Minden más eszköz abban a sarokban egy APC Back-UPS950-ről megy, annál adott két schukon a védelem. Ennek ellenére érdemes lehet a UPS-t magát is majd erre kötni?
-
BB9000
senior tag
válasz
Elemental #715 üzenetére
A koax-on jelentkező túlfeszt csökkentheti, de teljes védelmet nem nyújt, mivel nincs bekötve a védőföldre. Helyette inkább egy koax-védelemmel kiegészített elosztó használatát javaslom.
Pl. ezt: PMH63VT-GR -
Elemental
addikt
Szevasztok!
Ennek a koaksz túlfesz védőnek van értelme?
-
BB9000
senior tag
válasz
Taposzeb #712 üzenetére
A szolgáltató hálózatába nem nyúlhatsz bele. A koax még a szolgáltató aktív eszköze előtt (ami egy modem, vagy egy modem és router kombó) jön be a házba. A szolgáltató ki fogja cserélni az aktív eszközét, ha azt egy villámcsapás tönkrevágja. Tehát azt nem kell védened. Másik oldal: ha a szolgáltató hálózatát megbontod és beteszel oda bármit is, akkor a szolgáltató nem fogja tudni garantálni a szolgáltatása minőségét. Ha észreveszi, hogy amiatt nem működik valami amit hibára jelentettél neki, akkor a kiszállás és hibaelhárítás költségeit rád is terhelheti. A szolgáltatás átadási pontja a szolgáltató eszközének a te saját eszközöd felé mutató portja. Csak az után lehet védelmet beépíteni. Ezt már korábban is leírtam. - erről ennyi -
Leválasztóhoz: Aki javasolta az bizonyára meg tudja neked indokolni miért kell. Szerintem ha minden földelés jó, akkor nincs rá szükség. A szolgáltató a bejövő koax árnyékoló vezetékét a bejöveteli ponton is le kellene földelje. Ha ezt nem tette meg, akkor lehet potenciálkülönbség föld és föld között. Én ezt nem hívnám földhuroknak. A leválasztó a túlfeszvédelem után kell, hogy legyen és akkor nem szól bele a védelem működésébe. A földhurokról és a potenciálkülönbségekről bővebben itt olvashatsz: Link -
Taposzeb
csendes tag
Szia! Többször írtad, hogy ne a router elé, hanem utána rakjuk a túlfeszvédelmet. Ezt praktikus okokból nem értem. Bejön a házba a koax kábel, onnan megy a routerbe, amiből a gépembe megy 1 LAN kábel, illetve a másik szobába egy 1 LAN és egy antenna kábel. Miért ne a forrást zárjuk le, közvetlenül a router előtti védelemmel? Illetve nemrég tönkrement a TV-m, a szerelő földhurokkal ijesztgetett, úgyhogy gondoltam veszek egy leválasztót. Ez az eszköz használható párhuzamosan túlfeszültség védőkkel? Köszi, ha segítesz!
-
BB9000
senior tag
Az APC PM6 os is jó cucc, de inkább egy PM8-ast javasolnék. Link. Abban erősebb védelem van. 2-3 ezressel drágább csak, és lesz további 2 aljzatod is. Az mindig kell.
Nekem is PM8-asok vannak. (vannak még PM5-ösök is) Saját tapasztalat, hogy a fénykép alapján megrendelt áru megérkezésekor igencsak meglepődtem, mert rettentő nagy a PM8-as! A PM5-ös majdnem pont akkora, mint egy hagyományos elosztó, de a PM8-as olyan, mintha két 4-es elosztót elfordítva egymás mellé tennél és összeragasztanád. Idétlen forma. A fényképeken ez nem tűnik fel, mert úgy fotózzák, hogy karcsúnak látszódjon, de nem az!
Vásárlás előtt javaslom megtekinteni ezeknek a videóknak egy-egy részletét: Link Link2
A PM6-os is pont ugyanolyan idétlen formájú, csak gyengébb védelemmel.
De nem a formája miatt vettem őket, hanem a védelem miatt. Elhelyeztem őket úgy, hogy ne látszódjanak és azóta teszik a dolgukat. -
BB9000
senior tag
válasz
shouryuken #708 üzenetére
Amint azt már írtam, azt a kis zöld vezetéket a számítógép házához kell rögzíteni. Mivel a számítógép háza a védőföldre van kötve, a kis zöld vezeték hossza szabja meg, hogy hová tudod bekötni. A számítógépház bármely pontjához be lehet, ahol a fémes érintkezés biztosított.
Koax védelem elosztón belül is létezik. pl. ebben: PMF83VT-GR. Most a Rufusz-nál 13 000 Ft alatt van egy picivel. -
myl
csendes tag
Sziasztok,
Abszolút laikusként és kicsit beleolvasva a topikba egy APC PM6U-GR-t néztem ki elosztónak. Amihez kellene most, az egy 65"-es OLED tv, Playstation, router, soundbar, később pluszban bejöhet egy NAS és Nintendo Switch is, amivel kitölteném az összes foglalatot, de ennél több úgysem menne bele, ha meg igen, akkor azon ráérek később agyalni.
Őszintén szólva nincs szükségem a 2 USB portra, de az Aqua-nál 300 forinttal drágább csak, mint a APC PM6-GR, szóval inkább ezt venném. Mi a véleményetek, tapasztalatotok róla?
Előre is köszi!
-
shouryuken
senior tag
Köszi a választ!
Hát, hogy őszinte legyek, annyira nem érdekel, hogy a szolgáltató mit gondol, ha a router és a koax közé kötök egy eszközt - ha ez nem befolyásolja a net sebességét, hidegen hagy, ha igen, marad a másik megoldás.
A legegyszerűbb azon a ponton megfogni a túláramot, és akkor nem kell egyesével a rákötött eszközök LAN portjait védeni. Az adatokat nyilván mentem, nem is adatvesztéstől tartok, inkább a drága eszközök sérülésétől.
Az apc eszközön amit csatoltál - a lógó kábelt (gondolom földelés) hova érdemes kötni házon belül? Amúgy létezik koax túláram ellen védő eszköz?
Köszi mégegyszer! -
BB9000
senior tag
válasz
shouryuken #706 üzenetére
A bejövő internet koax kábele a szolgáltató eszközében végződik. A koax kábel és az eszköz a szolgáltató tulajdona. Ott a kábelt nem bonthatod meg és nem iktathatsz közbe túláramvédelmet. Nem is szükséges, mert egy esetleges áramlökés a szolgáltatód eszközét fogja tönkretenni, a szolgáltatód pedig ki fogja cserélni azt a saját költségén.
A házon belül vezetett UTP LAN kábelen közeli villámláskor keletkező másodlagos feszültség valóban jelenthet veszélyt. A veszély nagyságának felmérésekor elsősorban a kábel végeire kapcsolt eszközök és azok alkatrészeinek értékét kell figyelembe venni. Nem érdektelen továbbá az azokon tárolt adatok "értéke" és a villámlások várható gyakorisága sem. A pótolhatatlan adatokat rendszeresen külső adathordozó(k)ra kell menteni a túláramvédelemtől függetlenül is. Ha az előbbi "kockázatértékelés" alapján szükségesnek látod túlfeszvédelem alkalmazását, akkor a számítógép LAN portjához közel helyezd el ezt a védelmi eszközt: APC PNET1GB. Kb 10 ezer ft. A kis zöld vezetéket a számítógép házához kell rögzíteni. A védelem működéséhez elengedhetetlen a számítógép megfelelő védőföldelése. Ez sok esetben nem tökéletes. Három dologra kell külön odafigyelni:
1. A betáp hálózat legyen rendben. A konnektorban (és a betáp kábelben) legyen bekötve a védőföld vezeték (sárga-zöld) , legyen a hálózaton fi relé és működjön is, a földszonda legyen megfelelő állapotban,
2. A Pc tápegységén belül a védőföld vezeték legyen bekötve a tápegység külső burkolatára,
3. A PC tápegysége és a számítógépház közt legyen meg a fémes kontaktus. -
shouryuken
senior tag
Sziasztok!
A gépem ugyan ups-en van, de koaxon jön hozzánk az internet, +van egy lan kábel ami a rés a pajzson. Van megoldás mondjuk villám túláram ellen védeni ezeket is (esetleg egy eszközben a kettőt?), vagy marad a preventív "kihúzás"?
Köszönöm! -
BB9000
senior tag
Az amit te megrázásnak érzel egy elektromos kisülés. Az az oka, hogy a tested sztatikusan feltöltődött állapotban a számítógép védőfölddel ellátott fém burkolatához ér. A sztatikus feltöltődés leggyakrabban amiatt alakul ki, amit írtál te is: műanyag alapanyagú ruha, nem megfelelő szék. A géped kikapcsolása pedig amiatt történik, mivel a túlfesz védős elosztó ezt a kisülést túlfeszültségnek érzékeli és kis időre leválasztja a hálózatról.
Életvédelmi szempontból nincs ok az aggodalomra. Az ilyesfajta sztatikus kisülések az emberi szervezetre ártalmatlanok. A védőföld problématikusságára egyáltalán nem utal a tapasztalt jelenség. Egy értelmes cikk a témában itt: Link -
jeni
félisten
Már az is baj ha rázz a géped megérintve a külső házat,sőt ha újra indul még inkább!
Valami nem stimmel ott nálad!
Érintésvédelmi szempontból nagy a gond ott!
A földeléseket,fázist,nullát ellenőrizted?
Biztos,hogy földelt csatlakozó és földelt falikonnektorba van csatlakoztatva az elosztó?
Tuti ott lesz a gebasz!
Ellenőriztessed le a hálózatot egy szakival és a gépedet egy hozzáértővel.
Muszájból emeltem ki a betűket vastagon!
Rendesen össze van rakva a PC cuccaid? -
Fboy
aktív tag
Sziasztok,
Előfordul, hogy 'megrázom' a gépet, amikor hozzáérek. (szerintem ahogy a széken csúszkálok, az feltölt)
A napokban vettem egy EATON Protection Strip 6 FR-t, azonban mióta ebbe átdugtam a gépet és 'megrázom', akkor újraindul a gép. Korábban egy sima IKEA-s elosztóba volt dugva a táp, azzal sosem indult újra, ha megráztam.
Ez az újraindulás lehet az elosztó miatt? -
BB9000
senior tag
Semmiképpen ne barkácsoljon. Az elektromos áram nem játék. A zöld-sárga kábel meglétének ellenőrzése nem túl bonyolult feladat. Ezt áramtalanítás után meg tudja csinálni egy átlagember. Ha mégse érzi magát képesnek rá, akkor úgyse kezd bele. Ez egyáltalán nem barkácsolás.
A barkácsolás pont az, amire te bíztadod, hogy fúrja át a falat és vezessen át kábelt ide-oda. az MTK-ba, a Vasas-ba, meg még Újpestre.Véleményem szerint ezt inkább szakemberre kellene bíznia.
-
jeni
félisten
szerintem ne barkácsoljon ilyennel a konnektornál,mert akkor nem tenné fel a kérdést ilyen formán!
én is laktam panelben és tudván a szobai helységben a konnektorokban csak 2 szálas kábelek vannak/voltak.
Inkább megfelelő helyen fúrja át a falat azon átvezetve a fal mentén vezesse el a 3x1,5mm MTK kábelt megfelelő hosszban.
elvileg mehet kisebb kábellel is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- One mobilszolgáltatások
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- OLED TV topic
- Óvodások homokozója
- Ukrajnai háború
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5g 8/256gb - Szép állapot, akár beszámítással
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB RAM / 1 TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest