Hirdetés
- Riasztó topik
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
CyberPower P0820SUF0-DE
Ilyet nézek most éppen. Vélemények? CyberPower VP1200ELCD az egyik UPS-em is. 1050J-t ír. -
BB9000
senior tag
válasz
KisZozó #1193 üzenetére
Kép nincs fent. Link nemjó.
Mi történt a kapcsolóval? Mi a hosszabbító előélete?
Hosszabbítót javítgatni általánosságban nem éri meg. Ennek két fő oka van:
1./ A szakszerű javítást végző szervizben elvégzett javítási munka díja könnyen több lehet, mint egy új hosszabbító/elosztó ára.
2./ A szakszerűtlenül megjavított hosszabbító pedig még költségesebb, mert akár a beledugott eszközök meghibásodását is okozhatja. -
garga01
őstag
Közvetlen villámcsapás ellen egyik túlfesz se véd, de ezt aki kicsit utána olvas tudja, vagy ha elolvassa a használatiját.
Viszont villám másodlagos hatása ellen és esetlegesen hálózatban lévő ingadozások ellen már tud védeni.
@Hancur: Nem tudom mi a baj az APC-vel, szerintem az egyik legjobb márka. Nekem APC és Belkin túlfesz védős elosztóim vannak.
Ellenben Philipset nem vennék, a márka mögött már alig van saját gyártás, nagy része el van adva mindenfelé... -
törölt tag
Van érezhető haszna az apc-k zajcsökkentésének mert mióta ezeket az apc ket nézegetem olvastam egy csomó negatív hozzászólást és már lassan a kedvem is elmegy tőlük. A philipseket nézegetem most.
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #1188 üzenetére
Akkor mi tévő legyek szted? Kössek biztosítást ingóságra?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#57433555 #1187 üzenetére
Pár hete a szubládám erősítője égett rommá egy ingadozástól.
Ingadozás önmagában nem ártalmas, hacsak nem túlfeszültségben nyilvánul meg, viszont vannak például kapcsolóüzemű tápegységek (is), ami szép csendben elhasználódik, de akkor száll el, amikor jön egy áramszünet, lehűl, majd ismét bekapcsolják és akkor pukkan el.
Laikus szinten ez úgy jön le, hogy az áramszünet okozta, holott egy nagytakarítás is okoz ilyet (kihúzzák, visszadugják, csodálkoznak).
Csak egy példát említettem szerviztapasztalatok alapján, hogy érthetőbb legyen, de sokféle eset lehetséges természetesen.
-
törölt tag
Sziasztok.
Segítség kellene mert olvastam egy villanyszerelős oldalon, hogy ezek a túlfeszültség védett aljzatok, elosztók amiket itt is megosztottatok nem igazán jók csak a villámcsapás ellen. Ami véd az egy szünetmentes tápegység. Akkor így mire invesztáljak? Pár hete a szubládám erősítője égett rommá egy ingadozástól. -
blp85
senior tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, mivel cserélném a túlfeszültség védő elosztómat, nevezetesen egy [APC SurgeArrest - PM5-FR] , mivel 2,5 éves, de múltkor a számítógép nem akart bekapcsolni, és ennek a kapcsolójával van valami, mivel sercegő hangot hallatott, ami nem nagyon biztató, garanciája viszont már nincs. Korábban egy Belkin túlfeszültségvédőm volt, az közel 10 évig szolgált, mire csereérett lett, de annak a kábelelvezetése körülményes.
Amiket néztem:
[EMOS Túlfeszültségvédő 1800J, 4 csatlakozóaljzat] elsősorban ezt néztem, de a márkát nem ismerem, leírása szerint egész jónak tűnik.
[Philips SPN3140A/60] ennél a szín nem feltétlenül ez lenne.Amennyiben tudtok ajánlani kb. 12 ezer forintig bezárólag megbízható elosztót azt is köszönöm!
Illetve egy olyan kérdésem is lenne, hogy beledugtak egy nem nem földelt asztali lámpát, ez okozhat e kárt a túlfeszültség védő elosztóban?
-
Calogero
addikt
válasz
petivagyok #1183 üzenetére
Így most hirtelen a Philips ugrik be mint fekete színű [link]
-
heavygrip
senior tag
Sziasztok.
Az elosztom túlfeszültség védő vissza jelző led fénye össze vissza világít.
Van hogy foylmatosna világít órákig aztán hirtelen ki alszik.
Okozhat ez bármi gondot a továbbiakban?
Erről lenne szó
Egyébként ez alapból egy túlfeszültség védőbe van rá dugvaElőre is köszi
-
petivagyok
tag
Sziasztok,
Milyen tulfesz ellen vedo elosztot/hosszabbitot ajanlanatok ami megbizhato? 2m koruli kellene meg lehetoleg fekete szinben
-
BTom1970
aktív tag
pjen garga01 Dr. Szilikát
Csak a hangrendszer lehet most fordítva bedugva a hosszabbítóba, mert most nem villog. Figyeltem 2x egy ideig. (hosszabbítót majd valamikor, ahhoz sokat kell pakolni)
Különben 2022-ben is ugyanez volt itt valakinek a problémája, most láttam csak. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
BTom1970 #1176 üzenetére
Ha nem fordítod meg a betápot, továbbra is a nullát szakítja meg a kapcsoló és nem változik semmi. A készülékek hálózati bemenete pedig áramkörileg szimmetrikus felépítésű, azt hiába forgatod, ilyen tekintetben. Már attól eltekintve, ha van a készülékben is egy mechanikus kapcsoló, egy ágon.
Ez nem ugyanaz, mint a hifisek dugóforgató mániája, ahol bizonyos impedanciás asszimmetria a földhöz képest, okozhat egyik állásban nagyobb brummot, de azt is csak nyitott bemenetnél, amibe ők belemagyaráznak mindenféle látomásokat (pontosabban hallomásokat), aminek sokszor nincs is fizikai / mérhető alapja (normál üzemben, azaz nem nyitott bemenetnél), csak beképzelik a fejükbe.
A jelenség az eszközökben kárt nem okoz gyakorlatilag, vagy nem is mindegyik képes ennyitől elindulgatni (mint a laptop is), az nem csinál semmit.
-
garga01
őstag
válasz
BTom1970 #1176 üzenetére
- Elég ha fordítva bedugod, annyi h más eszköznél előjöhet még a gond ha az elosztó dugóját nem fordítod meg.
-Nagy gondot sztem nem okoz, persze jobb ha nincs fesz. alatt.
-Laptopnál nincs jelentősége sztem, ha terhelve van (bedugva a töltő másik vége a laptopba) akkor úgysem tud elindulni a táp. Ha meg nincs a laptopba dugva a töltő másik vége, kb. mindegy. -
BTom1970
aktív tag
Köszi! pjen garga01 Zozzant Dr. Szilikát
- De ha az eszközt dugom be fordítva a hosszabbítóba az is megoldás? A hosszabbító nehezen hozzáférhető helyen van bedugva. (Figyeltem pár percig most nem villant fel, tehát akkor most fordítva lehet.)
- Különben ez kb fél éve már így lehetetett, hogy felvillant a hangrendszer. De nem látni rá onnan ahol a legtöbbet tartózkodok a szobában és nyár is volt, állandóan világos. Nem lehetett látni. Nem rontja ez el az adott eszközöket?Hangrendszer, laptop, LEDsor (ami szinte állandóan világított, amíg ki nem égett benne sok).
- Laptopnál pl. hogyan tudom meg, hogy fordítva van-e bedugva? -
garga01
őstag
válasz
Dr. Szilikát #1174 üzenetére
TV-nél még segíthet a galvanikus (földhurok) leválasztó.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #1173 üzenetére
Illetve ennek lehet még olyan trükkje is, hogy az adott készülék csak földeletlen, lapos villásdugóval szerelt, viszont például a központi antenna koax. kábele irányából kap földpotenciált, vagy egy RCA / Jack kábelen keresztül a PC-ház útvonalon. Utóbbi szintén védővezetőre kapcsolódik.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
BTom1970 #1167 üzenetére
Tapasztaltam ilyet magam is egy TV-nél, amit fel is vázoltam akkoriban. Ez egy kapcsolóüzemű tápegység egyszerűsített vázlata, ami védővezetős bekötésű, az ilyenkor szokásos zavarszűrő kapacitásokkal.
Az ábrán a nullát szakítom meg egy kapcsolóval. Ekkor a piros nyíllal jelölt útvonalon, a kondenzátoron keresztül kap egy kis áramot az egyenirányító, amitől a puffer lassan feltöltődik. Amikor elér egy feszültséget, a tápegység elindul, de mivel kevés a bemenő áram, rögtön le is szívja a puffert, így leáll, majd ez ismétlődik.
Az említett kapcsolóknál ránézésre is lehet tudni, hogy a keskeny változat egy ágat szakít meg, a szélesebb fajta kettőt.
-
garga01
őstag
válasz
Amerigo57 #1154 üzenetére
Szia!
Bár régi hsz, a pontosítás miatt írom.
Régen voltak olyan ébresztőórák, amikben nem volt quartz vagy más rezgőkör és az idő "haladását" a hálózati 50 Hz-ből számolták, szerintem ezzel keverted (De azokat kézzel kellett beállítani). És mivel nem mindig pont 50 Hz a freki, idővel szépen elkezdenek késni/sietni -
garga01
őstag
válasz
Mega Bass #1166 üzenetére
Nálam a fő router után vagy egyből egy hasonló védő, majd egy hosszabb kábel megy a padlásra a switchbe, onnan meg a fali aljzatokba. Az a gond, hogy minél hosszabb egy vezeték, annál nagyobb áram indukálóik benne. Ugye ez villámcsapásnál kimondottan nem szerencsés. Ezért amúgy minden védendő eszköz elé kellene rakni ilyet. Nálam a switch a padláson a "feláldozható" eszköz, az nincs ott külön védve, a fali aljzatokból meg kihúzom viharnál vagy ha elmegyek azt a pár dolgot.
-
garga01
őstag
válasz
BTom1970 #1167 üzenetére
Ezek az olcsóbb hosszabbítók csak az egyik ágat szakítják meg. Azért villog a cucc valszeg, mert pont úgy van bedugva, hogy a nullát szakítja meg a kapcsoló, a fázis "körbemegy" a cuccon és a kapcsolónál szakad csak meg az áramkör.
Sajnos az olcsóbb elosztók mind ilyenek, ez a steck amúgy sem egy komoly márka. -
BTom1970
aktív tag
Van egy ilyen hosszabbítóm.
Azt vettem észre, hogy a rádugott hangrendszert fel-fel kapcsolja 1-1mp-re. Pedig a hosszabbítón az aljzat melletti kapcsoló le van kapcsolva. A mély hangszóró felvillan kb fél percenként. Mert kéken világítós.
Ha másik aljzatban dugom be a hangrendszert a három közül, ott is ez a helyzet.
Mitől lehet ez? Köszi! -
Mega Bass
tag
Sziasztok! Vásároltam egy LAN túlfeszültség védőt. Amiket olvastam, hogy a kimenteni kábel minél rövidebb legyen ami a védendő eszközhöz megy. Milyen tapasztalatok vannak ezzel kapcsolatban? Ha van mondjuk egy switch vagy egy router akkor nem elég ha annak a bemenetére kötöm és az utána lévő hálózati eszközöket védi. Vagy minden egyes LAN csatlakozású eszköz elé kellene egyet külön kötni?
-
Anubis_9
addikt
válasz
Dr. Szilikát #1164 üzenetére
Most megnéztem kevesebb fénynél: világít rajta mindkettő fény, de nagyon halványan. Alig láthatóan. Biztos, hogy glimmlámpás. A másik Belkin-en sokkal erősebb a fénye.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Anubis_9 #1163 üzenetére
Ha glimmlámpás (nem LED-es), azok le tudnak így halni, egyik videóban érdekesen, kétféle hiba is.
Egyik feketére égett, a másik elvileg azért fehér, mert elszökött belőle a neongáz, illetve levegőt kapott gondolom. Régen az elektroncsövek (ami vákuumos) is kifehéredtek, ha levegős lett:
Holott a normál állapota:
A túlfeszültségvédő varisztorok általában csak túlfeszültség hatására sérülnek, szét is robbanhatnak. Ha anyagfáradás miatt, akkor is eldurranhat, vagy minimum erősen melegedni kezd, a normál hálózati feszültségtől is.
Amíg szépen egyben van, addig jó.
-
Anubis_9
addikt
válasz
Dr. Szilikát #1161 üzenetére
Akkor ezért lehet, hogy a kb. 15 éves Belkin SurgeMaster F9S623EN2M túlfeszültség védőm egyik "égője" sem világít? Van egy ugyanilyen típusú, 1-2 évvel fiatalabb másik túlfeszvédőm is, azon minden szépen világít. Amúgy ezeknek a készülékeknek van egy éllettartama, ami alatt elfáradnak egyes alkatrészek? Gondolok itt arra, hogy, mint írta, 15 éves az enyém...
-
Zοltta
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #1161 üzenetére
Rendben köszönöm a segítséget
-
Dr. Szilikát
őstag
Noha zöld kapcsolót még nem szedtem szét és a glimmlámpa narancs fényt ad, de valószínűleg ezt megoldja a zöld műanyag.
Vibrálás a glimmlámpák tulajdonsága, amikor meghibásodik, de az erősebb pislákolásban nyilvánul meg, kialszik, újragyújt. Ugyanakkor képes követni a hálózati 50 Hz-et is, ami 100 Hz vibrálásnak felel meg.
A periférikus látás evolúciós okból érzékenyebb a finom változásokra (leselkedő veszély elhárítása), ezért van olyan, hogy a szemünk sarkából észleljük még a 100 Hz vibrálást is, ami soha nem is volt hiba. A glimmlámpa vibrálással működik.
De ha zöld LED volna, az is tud ilyet.
-
Zοltta
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #1159 üzenetére
Linkelek egy képet [link]
Amin van az új az a kapcsoló világít zölden és esténként látom, hogy mintha vibrálnaApc márkán kívül még melyik ajánlott?
-
Dr. Szilikát
őstag
Fotón nem látom, de ha a tiéden egy glimmlámpás világító kapcsoló van, annak nincs jelentősége, mivel a neongázzal töltött glimmlámpák néha elfáradnak, ami a működést semmiben nem befolyásolja.
-
Zοltta
senior tag
Sziasztok!
Pár napja vettem észre ,hogy ennek az elosztónak elkezdett vibrálni a főkapcsoló gombja és ezzel azt akarom kérdezni ,hogy lehet vele valamit tenni?
Vagy azt jelzi ,hogy kezdi megadni magát?Tudnátok helyette ajánlani másik elosztót ami túlfesz. védett és rá lehet bizni 1 számitógépet?
köszi.
-
BB9000
senior tag
válasz
Amerigo57 #1154 üzenetére
Nem a túlfeszvédelem miatt nem találja a jelet az órád! A jel ugyanis rádiófrekvencián érkezik. Itt olvashatsz róla: DCF77 - Wiki
Van több ilyen órám is. Az elsőt még 1998-ban próbáltam ki az akkori cégemnél. Van, hogy napokig nem tud szinkronizálni, aztán van olyan is, hogy pár perc alatt beáll a pontos időre. Nagyritkán az is előfordul, hogy teljesen rossz időre áll rá. Türelem kell hozzá. Olyan is előfordul, hogy pár méterrel arrébb kell tenni a lakáson belül és ott sokkal jobban veszi a jelet. -
Amerigo57
őstag
BB9000 .
Vettem egy rádióvezérléses kis ébresztőórát, melynek az adapterét az APC PM8-GR túlfeszültség ellen védő egyik aljzatába dugtam be.
Link:
A rádióvezérlés keresi az óra beállítást, de nem találja.
Kérdésem volna feléd, illetve azokhoz, akik értenek a rádió vezérelt órákhoz, hogy az
APC PM8-GR -be zavarszűrő is van beépítve, nem ez akadályozza-e, hogy a rádióvezérlést betudja önmaga állítani az óra ? -
Menotti
aktív tag
válasz
abrtom87 #1150 üzenetére
*Telekom router,box a faliba* teljesen jó gondolat,a biztosítód ezekre úgyse fizet.Ha elszállnak a szolgáltató cseréli ingyen.
Az oled tv már régen nem a nagyfogyasztásu termékek kategóriájába tartozik..:-),nyugodtan mehet a hosszabítóba
Nyugi az elosztód max.16 A,3680W terhelésre van méretezve,te ennek a közelében sem vagy...(az én 65 colos LG oledemnek kb 130W a fogyasztása) -
abrtom87
tag
Köszi. Megrendeltem az eszközt és az ajánlott hosszabbítót is.
Kérdés: 7db eszközöm van, 3db konnektor. Az egyikbe megy a hosszabbító, így pont kijövök majd. Az eszközök: OLED TV, sound bar, mac mini, Telekom box, Telekom router, nyomtató, robotporszívó.
Melyik eszközt érdemes a 2db falban megmaradt helyre bedugni? Azért gondolkodom, mert az OLED TV elvileg nagy fogyasztású, nem tudom, hogy nem lesz-e baj, ha minden értékesebb, nagyfogyasztású eszköz a hosszabbítóban lesz? Mert eredetileg azokat dugtam volna oda, amiket védenék mert értékesek. A 2 faliba meg ment volna a Telekom router és box. Mit gondoltok? -
BB9000
senior tag
válasz
Amerigo57 #1148 üzenetére
A PME5B-GR adatlapja szerint 680 J energiát képes elnyelni,
míg a PM5-GR adatlapja szerint 918 J energiát képes elnyelni.
A legerősebb védelemmel rendelkező APC a PM8-GR, ami 2690 J energiát képes elnyelni. Nekem ebből van kettő a nagyon féltett elektromos eszközeim előtt, mert ebben bízom.
Nincsenek belső információim a termékváltással kapcsolatosan, de a honlapon én is észrevettem, hogy a PM5-GR-t 2024 aug.6-ig forgalmazza a gyártó, a másik kettőhöz azt írja, hogy a termék forgalmazása megszűnt 2024 04.30-án. Remélem kijönnek egy újabb generációval, ami mégjobb lesz. -
BB9000
senior tag
válasz
abrtom87 #1146 üzenetére
A konnektor megfelelő bekötésének egyszerű, gyors ellenőrzésére szolgáló tesztelő eszköz: UNI-T UT07B- dugalj (konnektor) teszter
Ilyen -vagy hasonló- tesztert nem láttam még hosszabbítókba beépített változatban. -
BB9000
senior tag
válasz
abrtom87 #1143 üzenetére
Szia,
Ez az APC PME5B-GR most a Lumenet-nél kifejezetten jó árban van: 5042 Ft.
Az általad elvárt "földelés led" nem tudom mi lehet, de ezen az APC-n mint a többi APC túlfeszvédős elosztón is van led, ami azt mutatja, hogy működik-e a védelem benne. A védelem nem működésének egyik oka lehet, ha nincs bekötve a konnektorba a védőföld, másik oka lehet, ha az eszközben lévő varisztor már elhasználódott. -
Kristo
tag
Nem ide szerettem volna írni, bocsánat csak ez a topik is olvasás alatt van
Sziasztok !A monitorom leginkább youtube és néha-néha twitch nézés közben ( Amikor nincs full screenen a kép ) időnként be-be villan ilyen fekete szögletes foltok, fotóm felvételem sajnos nincs róla, mert teljesen random. Sem játék közben sem ha full screenen nézem a videót nincs ilyen hiba jelenség. Ötlet, hogy mitől lehet ? Bár az is lehet nem monitor hiba... Ötleteket előre is köszönöm srácok !!
Kristo
-
abrtom87
tag
Sziasztok. Mi a legolcsóbb elosztó, amin van földelés led is? 1 méteres kellene, de nem baj ha 1.5-2. Köszi!
-
Amerigo57
őstag
Sziasztok.
Mi a különbség a két APC túlfeszültség védő tekintetéében?
Melyiket érdemesebb megvásárolni ?
Válaszokat előre is köszönöm.
-
Arkana
csendes tag
A szünetmentes táp egy jó lenne, ha lenne dolog, de nem prioritás.
Az előző válaszomban nem gondoltam arra, hogy az ethernet kábel a falból jön. -
Arkana
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát #1136 üzenetére
Köszi a választ! Pozitívnak vettem.
Nem a villámcsapások kivédése a prioritás, hanem a kisebb-nagyobb hálózati feszültségingadozások okozta esetleges problémák megelőzése. Az elektromos hálózat a környéken és az épületben sajna nem az igazi.
A gép nem önmagában van, monitorok, hangfal + perifériák csatlakoznak hozzá, amik a dolgozóasztalon vannak. -
Dr. Szilikát
őstag
Varisztoros, illetve szikraközös védelmek, ami nem csak a védővezetőhöz képest igyekszik rövidre zárni, hanem a fázis-nulla között is. Tehát ez a része megvédi a tápegységet (próbálja, de az energiától függ, mennyit képes elnyelni), hogy lehetőleg ne kapjon túlfeszültséget.
De ilyen szempontból nem mindegy, hogy egy számítógép csak önmagában létezik (ami jobbik eset a gép szempontjából), vagy további csatlakozói vezetnek valahová, amin keresztül halad a föld felé a túláram és agyonvág bármilyen érzékeny részeket.
Ha nem vezet sehová, akkor is megeshetne elvben olyan, hogy a villámlás pillanatában ív húz át a gépet kezelő ember felé, hogy az ember levezesse a feszültséget a föld felé.
https://components101.com/articles/metal-oxide-varistor-mov-overview
-
Arkana
csendes tag
Sziasztok!
Nem vagyok otthon villany témában, ezért biztosan banális a kérdés, de visszakeresve sem találtam rá egyértelmű választ, ezért megkérdezem.
Tehát ha földeletlen aljzatba dugom be valamelyik közismert túlfeszültség védő elosztót (pl APC Essential SurgeArrest), akkor az ténylegesen működni fog és megvédi a mögötte lévő cuccokat? Egy PC védelme lenne kiemelt fontosságú. Esetleg védi, csak nem olyan hatékonyan vagy ez teljesen kiszámíthatatlan? (A gyártók gondolom nem ajánlják, hogy földeletlen aljzatba legyenek bedugva, de most egyelőre kényszerít a körülmény.) -
Amerigo57
őstag
1970 vagy 1971-ben voltam még gyerekként Esztergomban rokonoknál, az akkori "ELMŰ ", véletlenül , a 220 V helyett, ipari áramot engedett a lakossági hálózat egy részére.
Több ház is kigyulladt, a rokonomnál az összes vezeték , illetve az elektromos bekapcsolt készülékek kiégtek, tönkre mentek.
Az ELMŰ már másnap rendezte a károkat, ez kb 150 lakást érintett akkor..
-
BB9000
senior tag
További tanulságos elmélkedés a túlfeszültségvédelem témában Varsányi Péter tollából: https://varsanyipeter.hu/tulfesz.pdf
(elég a harmadik oldaltól elolvasni) -
Menotti
aktív tag
Ez alapján ha nincs villám védelem akkor is van értelme a túlfeszültség levezetőknek:
[link]A pár ezer forintos elosztók mellé mindenképp látom értelmét a T1,T2 túlfeszvédőknek.Ezek azért még nem aranyárban vannak,beszerelésük sem jár óriási fúrás-faragással....
(50 éves társasházban lakom ,van rajta villámvédelem) -
BB9000
senior tag
válasz
Menotti #1127 üzenetére
Abban igazad van, hogy ez a topik nem ad átfogó képet a túlfeszülségvédelemről. Már a címében is csak annyi szerepel, hogy " Túlfeszültség ellen védő elosztó".
A témakör tágabb értelmezéséhez hasznos olvasnivaló lehet ez a 2020-ban megjelent cikk a Villanylap.hu -n. -
Menotti
aktív tag
válasz
Eversmann #1122 üzenetére
Szerintem az igazi egy ilyen lenne a kismegszakitók elé:
[link]Ezekről senki nem irogat...
Sőt mindenki aki védeni akarja a különféle villamos berendezéseit (Én is ebben a cipőben vagyok jelenleg...) egy ilyennel kellene kezdeni(nyilván ezekből is amit a pénztárca megenged...)Ha összesen csak egy konnektorba dughatót használunk az csak hamis biztonság érzetet fog adni (az első közelben lecsapó villámig)
-
Dr. Szilikát
őstag
Bizonyára van benne a szokásos varisztoros védelem, illetve szikraközös kiképzések és akkor mégis több a semminél, vagy akár nem is gyengébb (energiaelnyelőképesség szempontjából), mint más társai.
De ha senki nem szedi szét és teszi fel a netre a belsejét, akkor csak a vak bizalom marad.
-
flash-
veterán
ez véd bármit ha a pc-t,tv-t szeretném "valamivel " védeni az elektromos gondok ellen?
vagy ha nem akarok szunetmentes tapot de valami védelmet mégis akkor mit vegyek?
-
Eversmann
aktív tag
Sziasztok
Lenne otthon egy mosógép (2200 watt) és egy hősugárzó (2400 watt) fürdőszobába. Nyilván ritka, hogy a kettő egyszerre megy.
Mit ajánlatok hozzá? Nézzek egy 2500 wattos bemeneti teljesítményű túlfeszültségvédőt pl APC, 1 aljzatost, és mikor kell, cseréljem ki mindig arra, amelyik kell?
Köszi
-
ricsip
addikt
sub
-
BB9000
senior tag
Egy normális UPS elé nem kell túlfeszvédős elosztót beiktatni, mert abba már amúgy is be van építve.
Az APC indoklása az általad linkelt oldalról:
"Plugging your UPS into a surge protector:
In order for your UPS to get the best power available, you should plug your UPS directly into the wall receptacle. Plugging your UPS into a surge protector may cause the UPS to go to battery often when it normally should remain online. This is because other, more powerful equipment may draw necessary voltage away from the UPS which it requires to remain online. In addition, it may compromise the ground connection which the UPS needs in order to provide adequate surge protection. All APC Back-UPS and Smart-UPS products provide proper surge suppression for power lines without the need of additional protection." -
Vege
csendes tag
Sziasztok!
Mi a véleményetek, ups elé szabad-e túlfesz védő elosztót berakni? Mert itt azt javasolják, hogy nem:
https://www.se.com/us/en/faqs/FA158852/ -
BB9000
senior tag
Jó cucc! Ajánlott! Nekem is van egy koax védelem nélküli változatban. Megvásárlás előtt vedd figyelembe, hogy elég "szokatlan" formája van. A képeken nem is tűnik fel, de amikor először megkaptam, akkor meglepődtem a formáján. (neten rendeltem meg ezt is.) Nem egy szép darab, de a védelme jó. Itt egy kicsomagolós videó, ezen jobban látszik: YT
-
Frenk
aktív tag
Sziasztok,
[APC PMF83VT-GR] túlfesz védelmi elosztó most "nagyon" akciósan az EMAG-on: 11.490-Ft. [EMAG, -67%]
Akit esetleg érdekel. -
Dapro
senior tag
hi, na ennek is van topikja, úgyhogy lássuk
túlfeszültség, túlmelegedés stb ellen védő elosztót keresek PChez. viszont jó lenne ha lenne rajta USB-nek is hely valami fast chargeos. de ha ezek nem érik meg akkor vmi egyszerűbbet ajánljatok pls, 6-8 aljzatos. ty -
Bane.Davids.
lelkes újonc
válasz
Dr. Szilikát #1112 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a hozzáertő választ! Ezek szerint nagy valószínűséggel a másik tv-n és a Playstation 5-ön nem fog kijönni a későbbiekben semmilyen hiba utólagosan amiatt a vihar miatt és ennek nagyon örülök!
Megnyugtatott, hálás vagyok érte! -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Bane.Davids. #1111 üzenetére
Nagyon ritka az utólagos meghibásodás, sőt régebben ilyennel nem is találkoztunk szervizben egyáltalán.
A LCD-kijelzők egy speciális eset. Van egy nagy felület, vezetőszálakkal behálózva. A villámláskor fellépő elektromágneses térerőváltozás ezekben a vezetőszálakban valószínűleg káros mértékű feszültséget indukál, amiatt szoktak ezek is néha meghibásodni ilyenkor. De a kár itt is azonnali szokott lenni. Elképzelhető azonban, hogy esetben csak később jelentkezett a probléma, a korábbi sérülés miatt.
Feltehetően nincs köze a HDMI-hez, vagy akkor más forrásokról lehetne jó kép. Szerintem elképzelhető, hogy a "csak" a kijelző kapott.
Gondoljunk bele, volt olyan eset, amikor az említett térerőváltozás falnak lökte az embert. Ezt konkrétan egyik ügyfél adta elő, életszerűen, hihetően. Ott is elszállt a házban sok dolog. Ha jól rémlik, még egy LCD kijelző is.
-
Bane.Davids.
lelkes újonc
Üdv!
Nem teljesen idevágó a történetem, de szeretném, ha a hozzáértőktől kielégítő és remélhetőleg megnyugtató válszokat kapnék laikusként.
Sztorim a következő:
Több, mint egy hónapja (július 21-én) hatalmas vihar volt településünkön és nagy valószínűséggel a Telekom rendszerén keresztül túlfeszültséget kaptunk. Sajnos nem tartózkodtunk itthon, hogy áramtalanítsunk. Munkából hazaérve azt tapasztaltuk, hogy a routerhez Ethernet kábellel csatlakoztatott laptop nem kapcsol be, illetve a két set top boxunk sem kapcsolt be. A Laptopba beletörődtünk, szegény egyébként is öreg volt, a set top boxokat pedig cserélte a Telekom pár napon belül. (A viharban egyébként a közelben sok set top box és router elszállt, a Mi routerünk egyébként túlélte.)
A vihar után kb. 10nappal pedig a fiatalabb, alig 3éves 4k philips UHD tv-énknek kezdett el villogni és random becsíkozódni a kijelzője pár perc bemelegedés után. Ez a tv abban a nappaliban volt, ahol a set top box és a laptop is. Itt már fel is vettük a kapcsolatot a biztosítóval, mert ez már sokkal érzékenyebben érintett bennünket, mint az öreg kis laptopunk...
Ekkor mondta a szervíz szakembere, hogy a tv valószínüleg alaplap vagy kijelző hibás lett és a 10nappal korábbi túlfeszültség okozta benne, mivel hdmi-vel csatlakozott a tönkrement set top box-hoz.
Ehhez a meghibásodott nappaliban lévő tv-hez csatlakoztatva volt a vihar idején is egy vadiúj Playstation 5, illetve a hálószobában a másik tönkrement set top box is csatlakoztatva volt egy másik ugyancsak 4K UHD philips tv-vel. A Playstation 5 és a hálószobai tv azóta is tökéletesen működik.
És itt kezdődik a kérdésem, amire választ szeretnék.
Lehetséges, hogy a Playstation 5 és a tv a későbbiekben meghibásodik emiatt az egy hónappal ezelőtti túlfeszültség miatt?
Vagy megnyugodhatok és ezek túlélték, nem fog kijönni rajtuk semmi hiba a jövőben?
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat előre is! -
garga01
őstag
válasz
Firehand #1105 üzenetére
Nálam Digi optika van, de a router és ONT is egy Belkin túlfesz. védős elosztóban van.
Az optikán nem jöhet semmi, de pl. nálunk fém feszítő drót van mellette, ami bejön az optikai kábellel együtt a lakásba, csak a dugó előtti pár cm hiányzik. A padláson van egy 10-es gigabites switch, annak a kábele és a router közé kötöttem be egy APC protectnet LAN védőt. Egy ilyet be tudsz akár kötni a T-home-os eszköz és a saját routered közé. Én egy darab réz kábelt közöttem hozzá egy villásdugóval csak a földeslébe kötve, amit a fali konnektorba dugtam a túlfesz védős elosztó elé (tehát nem bele). -
Firehand
tag
Sziasztok.
Szeretnék venni egy túlfeszültség ellen védő elosztót, kellene benne egy kis segítség.
Tudnátok nekem ajánlani ilyet, a Tv+beltéri+router lenne rádugva, illetve esetleg később egy konzol is.
Ha jól olvastam a fórumon ez nem csodaszer és viszonylag csak "kis" védelmet nyújt, és ugye illik mellé a lakásbiztosítás is.
Kellene egy 4-6 dugaljzatú amibe a fenti készülékeket be tudom dugni, illetve ha létezik olyan is ami mondjuk konnektorba bedugható és mondjuk tud 2 dugaljt is befogadni, arra is kérnék ötletet ha esetleg van.Illetve még egy kérdés a Telekom bejövő vonalát is lehet védeni valahogyan?
Előre is köszönöm -
pjen
félisten
Teljesen igazad van, én azért írom mindíg a biztosítást, mert sokan megpróbálják az aránylag drága biztosítást egyéb megoldásokkal kiváltani. Vagy mindíg, ha kettőt villámlik, mindent kihúznak, áramtalanítanak. A Tv azért van, hogy nézzem, a biztosítás meg azért, hogy fizessen, ha a túlfesz védő konnektoron átballag a villám.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E540 - i5-4GEN I 8GB I 128SSD I DVDRW I 15,6" FHD I CAM I W10 I Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest