- Androidos tablet topic
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- Azonnali informatikai kérdések órája
- OLED TV topic
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Léghűtés topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Asztrofotózás
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolee3000
tag
Köszi, ez megnyugtató. Nem is vettem észre különösebb változást a toldás után sem.
Igen, már beiktattam az elosztót is. Lehet, hogy méréssel kimutatható lenne valami jelerősség/-tisztaság csökkenés, de szabad szemmel nekem nem tűnt fel. Igaz, elég messziről nézem, mert a csatornák többsége SD digitális műsoradás, és az csak úgy nem fáj. Pedig sima FHD tévém van csak, igaz 55 inch-es. -
zolee3000
tag
Köszönöm a választ!
Kicsit szerintem felnagyítva adták elő nekem a problémát: mintha konkrétan valami kárt is okozhatnék egy ilyen megoldással az eszközökben. Ha tényleg "csak" ennyi negatív hozadéka lehet esetlegesen, hogy ront a kép minőségén, akkor nem értem, hogy a szolgáltatót miért zavarja: nem neki kell nézni. Ha nekem úgyis megfelel a nagyobb biztonságért cserébe, az hadd legyen már az én döntésem. Nyilván ha így kötöm be, és a kép szignifikánsan rosszabb lesz, nem fogok a szolgáltatónál reklamálni, hogy "nem ilyen minőséget ígértetek". Gondolom alapból a legrosszabbat feltételezik a fogyasztóról, hogy ti. mindenért reklamál (ha jogos, ha nem), ezért védik le magukat ennyire.
Még egy kérdés merült fel bennem: volt már korábban rá példa, hogy a régi helyétől távolabb került a TV, és a kiépített antenna kábel már nem ért el odáig, ezért toldottunk rajta. (Merthogy egyszerűbb volt így, mint három emeletnyit a falban újrahúzni, teljesen újrakötni egy hosszabb kábellel). Ilyenkor a toldásnál szintén nincs/gyengébb az árnyékolás? Ez is okozhat minőségromlást?
-
BB9000
senior tag
válasz
zolee3000 #644 üzenetére
A szerelőnek igaza is van, meg nem is.
A "sok szemetet összeszed" az t úgy kell elképzelned, hogy azon a szakaszon, ahol az elosztóban a villámvédelem van, ott tényleg nincs árnyékolva a jelvivő kábelszakasz. Ott antennaként működik az a szakasz. A gyakorlatban azonban ezek a zavarok nem szabad, hogy olyan erősek legyenek, hogy észrevehető minőségromlást okozzanak a tévé képében.
Minden helyszín más és elképzelhető, hogy van olyan hely, ahol erős a zavarás. A szerelőnek nem számít a védelem, csak a jel számít. Neked már mindkettő fontos. Te már nyugodtan bekötheted a villámvédős elosztót. Ha nálad kivételesen látható minőségromlást okozna, akkor legfeljebb kiiktatod. -
zolee3000
tag
Üdv,
Ment már tönkre eszközöm villámcsapás miatt, ezért az új TV-t már szerettem volna némileg bebiztosítani. Egy APC PM5V-GR aljazott vettem hozzá, direkt azért, mert ennek antennakálbel csatlakoztatási lehetősége is van, hogy azt az ágat is "levédjem". A szolgáltató szerelője viszont nem volt hajlandó a koax kábelt azon átvezetni (céges policy), merthogy nem biztonságos, mivel ezek az aljatok sok "mikrohullámú szemetet összeszednek". Igaz, én laikus vagyok, de ezen akkor is meglepődtem. Tényleg így van? És ha igen, ez mit, milyen kárt okozhat? Zizis lesz a kép, vagy bekokszosodik a kábel vagy mi? Mármint, ha ez annyira szart sem érő dolog, akkor egyáltalán minek készítenek ilyen aljzatokat az elvileg hálózatvédelemben jártas nagyobb gyártók is?
Előre is köszönöm, ha valaki fel tud homályosítani. -
marquuard
veterán
Sziasztok. Vásárolnék egy SurgeArrest 5-öt a gépasztalhoz. Így nézne ki a dolog: APC -> hosszabbító -> gép+monitor+nyomtató. Itt beszélhetünk olyanról, hogy csökken a hatásfoka a védelemnek egy beiktatott hosszabbítóval, vagy egyáltalán befolyásol valamit a rá kötött hosszabbító, amire az eszközök kerülnek?
Vagy talán direktebb a kérdés így: köthetek rá több hosszabbítót?
-
BB9000
senior tag
Ha az elosztó utáni vezetékszakaszok rövidek, akkor villámvédelem szempontjából ok. Azt kell kipróbálni, hogy az elosztó után működik-e a modem. Előfordulhat, hogy az elosztóban lévő elektronika kiszűri/gyengíti a jelet is és emiatt nem fog működni. Ha működik, akkor inkább így kösd be.
Arra elég kicsi az esély, hogy a modembe coax-on érkező túlfesz megjelenjen az ethernet lábán. Itt nem a villámról beszélünk, hanem a villám által a vezetékekben keltett áramtüskéről.
Ha mégnagyobb biztonságban szeretnéd tudni az új tévét, akkor egészítsd ki a lakásbiztosításod egy "villámcsapás másodlagos hatása által az elektromos berendezésekben okozott kár" nevű opcióval. Van ahol ez alapból benne van a lakásbiztosítás káreseményei között. -
obre
csendes tag
Sziasztok,
nézegetem az APC elosztóit és tervezek venni olyat amiben coax védelem van. Nem igazán értek a témához de próbáltam azért utána olvasgatni (itt is).
A kérdésem a következő lenne: miután kijönne a coax kábel az APC elosztóból széjjel osztanám egy splitterrel, egyik coax megy a wifi modembe, a másik a TV-be (mind2 kábel kb 50 centi). Mennyire befolyásolja ez a védelmet? Az is egy megoldás, hogy a wifi modemet a coax felől védtelenül hagyom, de az meg utána ethernettel rá van kötve a TV-re, ergó akkor lehet hagynék egy kiskaput...? Amúgy a TV-t igyekszem védeni, mert új és drága volt, a UPC wifi modem pusztulhat
Köszi előre is!
-
BB9000
senior tag
válasz
Calogero #635 üzenetére
1./ Az általad linkelt termékek helyett javaslom hasonló árban az APC PM1V-GR terméket.
Ha a hűtő, mosógép és a tűzhely egymáshoz közel helyezkednek el, akkor javaslom inkább egy több aljzatos elosztó választását, amelyikben erősebb védelem van. Pl: APC PM6-GR2./ A túlfeszülségvédelmi eszközökbe épített védelmi megoldások megbízhatóságát és tényleges védelmét összehasonlító tesztet megbízható forrásból nem olvastam még a neten. Ezért inkább bizalmi kérdésként kezelem ezt. Az APC jó nevű, megbízható cég. Termékeiben sosem csalódtam. Otthon is ezeket használom. Az általuk közölt műszaki adatok közül az energiaelnyelési képesség Joule-ban kifejezett értéke mutatja azt, hogy a gyakorlatban mire képes egy-egy eszköz. A Philips is és más jobb nevű gyártók is közölnek ilyen adatot. Az általad linkelt eszközök adatlapján ilyen adat nem olvasható. Ebből arra következtetek, hogy ez az érték ezeknél olyan alacsony lenne, hogy ha közölnék, akkor senki nem venné meg ezeket a teremékeket, mert alulmaradnának egy összehasonlításban. Valami technikai adatot közölni kell, tehát az adatlapra odatesznek néhány teljesen érdektelen és értelmezhetetlen értéket.
-
Calogero
addikt
Sziasztok!
Hűtő/mosógép/ kombinált tűzhely elé ezeket néztem ki, csak nem tudok választaniIlletve egy 6-os elosztóra lenne szükségem, első sorban ezt néztem ki
[link] (STI043)Illetve valaki eltudná nekem ezt a sort magyarázni, hogy mi mit jelent?
Túlfeszültség-védelem jellemzők :Up 1.8KV; Uc 250V-; Uoc 3KVElőre is köszönöm.
-
PrometheusX
aktív tag
válasz
sambenez #610 üzenetére
Csak hogy megjegyezzem - nekem is ilyen típusú túlfeszültség védett elosztóm van. A kék POWER led általában nem világít - az esetek 90%-ban mikor néztem, nem világított, viszont sikerült egy-két alkalmat elcsípnem mikor világított. Szóval úgy tűnik hogy nekem a POWER led nem halott, csak nem világít. Ezzel ellentétben a PROTECTING piros ledje folyamatosan világít, nincs vele semmi baj. Ahogy néztem ez nem befolyásolja a működését, de mégiscsak jó lenne tudni hogy miért csinálja ezt.
Annyi kérdésem lenne, hogy ha körülbelül öt-hat éves az elosztóm, akkor érdemes lecserélem vagy pedig nem lesz gond amíg működik? Köszi előre is!
Szerk.: illetve annyiban szeretnék segítséget kérni tőletek, hogy 5 eszköz számára keresnék túlfeszültség védett elosztót. A következő eszközök lennének rajta: PS4 Pro, PS3 Slim, LG 43LH630V televízió, és egy telefontöltőt használnék rajta (plusz maradna egy szabad aljzat szükség esetén). Milyen elosztót ajánlanátok?
-
Teaway
veterán
1. Igen, de a túlfeszültségvédő aljzat nem jelzi, ha az előtte lévő vezetékszakaszon (konnektor vagy hosszabbító) nincs, vagy megszakad a védőföld. Márpedig védőföld nélkül nem működik a védelem.
2. Persze, neki tökmindegy, hogy a konnektor, amihez csatlakozik, az a falban van, vagy egy hosszabbító végén
De ha azt látod, hogy a Földelés OK jelző nem világít annak ellenére, hogy pl. a fali konnektorban tökéletesen színhelyesen van bekötve a fekete, kék, és zöld/sárga vezeték és a bekötési csavarok is meg vannak húzva, akkor nyilván a fali konnektor előtti vezetékszakaszokban/kötésekben lesz a hiba.
-
Köszi az információt.
Ami most eszembe jutott kérdés, az az, hogy a hosszabbító végére tett túlfeszültségvédő elosztó hosszabbítóval olyan védelmet fog nyújtani, mintha csak túlfeszültségvédő aljzatot használnék?
Ha a hosszabbítóra van rákötve a túlfeszültségvédő elosztó hosszabbítóval, akkor jelzi a védőföld meglétét a konnektorban, amire a hosszabbító csatlakozik? -
Teaway
veterán
Általában igen, de nézzünk egy ellenpéldát az APC-től:
A legegyszerűbb eszköz az egy be- és egy kimenettel rendelkező, kábel nélküli PM1W-GR.
Csak a védelmi áramkör működő állapotát mutatja egy db zöld LED-del, de a védőföld (zöld/sárga) meglétét a konnektorban nem! Valamint visszakapcsolható túlterhelés (overload) elleni védelem sincs benne, így ehhez jelzőfény sem tartozik.A legjobban felszerelt hosszabbítós elosztójuk a PM6-GR. Ennek mindössze 6 kimenete van, és a vezetéke is csak 180 cm körüli, de van neki pluszban Földelés OK jelzőfénye, és visszakapcsolható túlterhelés védelme van, jelzőfénnyel.
-
Sziasztok!
Azt az információt szeretném megtudni, hogy lehet-e túlfeszültségvédő aljzatra hosszabbítót kötni?
APC Essential SurgeArrest 1 230 V aljzat + pl. 10 méter hosszabbító vagy elosztó hosszabbítóval. -
Sanyi.mTs
addikt
Túlfeszültség ellen védő elosztót keresek:
- 2,5 vagy 3m hosszú kábel,
- lekapcsolható elosztó,
- 1 csatlakozó elég, ezért jobb lenne minél kevesebb,
- minőségi legyen az eszköz,
- max. 5-7ktudtok eszközt ajánlani a fentiek alapján?
-
Amerigo57
őstag
Egy érdekesség:
APC PM5-GR Surge Arrest
Garancia: 99999 hónap
Frissítés utoljára: 2019.08.03. 20:58:21 óra
Gyártó: APC
Gyártói cikkszám: PM5-GR
Kategória: Számítógép > Túlfeszültség védő
Súly: 0.62 kg
5 700 Ft
Link: -
Teaway
veterán
válasz
sambenez #622 üzenetére
Hát ennyit a Philips-ről...
Bezzeg az APC túlfeszültség-védős elosztói korrekt leírással rendelkeznek:Védelemjelző (7): Amikor az egység be van dugva és be van kapcsolva, a Védelemjelző világít (zöld), ezzel jelezve, hogy a túlfeszültség-védő alkalmas a berendezés védelmének ellátására a káros elektromos túlfeszültségekkel szemben. Ha a Védelemjelző nem világít, amikor az egység be van dugva és be van kapcsolva, akkor az egység tartósan sérült és nem képes megvédeni a berendezést. Ebben az esetben vissza kell küldeni az ATC Műszaki ügyfélszolgálata által adott utasításoknak megfelelően.
Földelés rendben jelző (8): Amikor az egység be van dugva és be van kapcsolva, a Földelés rendben jelző világít (zöld) ezzel jelezve, hogy a hálózati kimenet megfelelően földelve van. Ha a Földelés rendben jelző nem világít, amikor az egység be van dugva és be van kapcsolva, valami probléma van az épület vezetékeivel és/vagy a fali aljzattal. Hívjon szakképzett villanyszerelőt a probléma kijavítására.
-
sambenez
addikt
-
Televan74
nagyúr
Nálam egy Home NV MS 2+6 van két éve vettem,előtte elszenvedett a gépem egy másodlagos villámcsapást.
Master -re van kötve a gép,Slave -re a monitor és a külső meghajtó. Normal -ra meg a többi készülék egy hatos elosztó keresztül, ami jó ha megy a számítógép bekapcsolása nélkül is.
Jót választottam annak idején? Vagy ez a szódával elmegy kategória. -
sambenez
addikt
-
BB9000
senior tag
Nekem is van ilyen Philips elosztóm. Nem villog. Se akkor, ha működnek a bedugott eszközök, se akkor ha kihúzok mindent. Folyamatosan világít a led. Alul, felül kék, piros. Lehet, hogy külön van bekötve és két led van mögötte, de egyik se villog soha nálam.
-
Zοltta
senior tag
válasz
sambenez #616 üzenetére
[link] itt irj nekik valahova
elvileg 15 percen belül válaszolnak..
Dobozán sincs sok infó róla mi ? Én sem találtam róla semmit. csak hogy a LED jelzőfények tájékoztatnak a túlfeszültségvédő megfelelő működéséről...
Én arra gondolok ,hogy mikor villog nincs használva az eszkőz és mikor nem villog akkor használva van.
Vagy forditva.. -
sambenez
addikt
Sziasztok!
Van egy Philips SPN5085B túlfesz védő elosztóm. Az lenne a kérdésem valaki tudja mit jelent ha a közepén lévő félig piros félig kék kör alakú fénynek a kék fele néha elalszik? Jelez ez a fény egyáltalán valamit?
Köszi. -
Teaway
veterán
APC PMF83VT-XX és társai közti különbségek a hálózati csatlakozóaljzatok típusa szerint:
-GR/-RS: Schuko CEE7
-FR: French CEE 7/5
-IT: Europlug CEE7/16
-UK: BS1363gMagyarországon általában a -GR végű használatos.
-
BB9000
senior tag
válasz
fireman123 #606 üzenetére
Jól számoltad. Az 1500W 230 Volton 6.52A-t jelent.
Ez nem probléma a PM6-GR-nek, még akkor se, ha folyamatos a terhelés. -
fireman123
őstag
Sziasztok,
A vásárolni szeretnék a [linken] lévő túlfeszültség védős elosztót, ami 10A-es,
összesen jellemzően kb. 900-1000 watt teljesítmény megy át rajta, de ez esetleg felmehet max. 1500 wattra, ez még belefér ugye? (ha jól számolom az 1500 watt az 6,5A-t eredményez), ez az érték gondolom még jó a 10A-hez képest, ...... az esetleg probléma-e, hogy ez a terhelés gyakorlatilag folyamatos (0-24-ben) heteken (vagy akár több hónapon) keresztül, minimális megszakításokkal? -
demmer123
őstag
Sziasztok tanácsot kérnék.Most hogy itt a viharos időszak gondolkodom egy komolyabb túlfeszültség védő elosztón.
Családi házba élünk csak egy kismegszakító van a villanyórában (nincs túlfeszültség levezető,sem FI-Relé)
Érdemes még akkor is egy komolyabb elosztó?
Jelenleg egy ilyent használok
Ebbe gondolkodom
OLED TV,Hangprojektor,Médialejátszó lenne rá csatlakoztatva
-
BB9000
senior tag
válasz
Mr Bond 007 #601 üzenetére
Nekem is van, de azzal semmi gond nincs. Lehet hogy hibás volt a tied. Érvényesítetted a garanciát ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xbox tulajok OFF topicja
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Gumi és felni topik
- Androidos tablet topic
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- Ukrajnai háború
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5g 8/256gb - Szép állapot, akár beszámítással
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 512GB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Acer Nitro 5 AN515 - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD - RTX 3050 - Win11
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest