Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Peterhappy

őstag

válasz Fecdzo #7803 üzenetére

Ja, én csak azért írtam ekkora mennyiséget, mert az már talán valóban kihat(na) az aktuális árra. És az olajat is csak ex has gondoltam.
    Én sajnos kisstílű vagyok, aprópénzzel gurigázok pl. 15, esetleg 30 hordós ügyletekkel (pl. az olajat illetően).

Igen, jó lenne látni egy könyvet. Sajnos régen sokkal jobban értettem a piacot (BÉT-et legalábbis), a működését, de rettentően sokat felejtettem; sokkal hamarabb kellett volna belevágnom a kereskedésbe.

• Peterhappy

őstag

válasz Ferdzsoo #7795 üzenetére

Igen, úgy hiszem, igazad van, de legalábbis PONTOSAN így gondolom én is.

(#7797) Fecdzo: Talán érdemes lenne a legjobb hozzászólásokat, gondolatokat kigyűjteni egy topic összefoglalóba, de ez csak ötlet :) Én elkezdtem, de a 400. hozzászólásra megtöltöttem két lapnyi Excelt, így szerintem az elgondolásom jó volt, de soha nem értem volna így a topic végére - sőt megkockáztatom, épp emiatt nem is haladtam mostanság azok végigolvasásával. De holnaptól kissé több időm lesz, lezárult ma egy igen nagy, éves projektem, az így felszabaduló időm egy részét szeretném a fórumba, és általában a kereskedés tanulásába "fektetni".

(#7801) VikMorroHun: Nem fogalmaztam jól.
    HA jól értettem és értelmeztem, az egyik nagy különbség egy MM felületen, hogy ott ha 242.516 hordó olajat szeretnék eladni pl. 58 dolláron, akkor az az utolsó hordóig ennyiért fog leteljesülni, majd az árfolyam felugrik pl. 58,60-ra, mert addig felfelé teljesül le ennyi darab vétel (de a vételi megbízás teljesülése nem jelenti azt, hogy pontosan ennyi eladó hordó lett volna, ugyanezen az áron. Míg ez classic tőzsdei keretek között azt jelentené, hogy pl. 100k darab teljesül 58 dolláron, 80k darab 58,20-on, 120k pl. 58,40-en és a maradék pl. 58,60-on - függően attól, melyik árfolyamon mennyi vevői opció van beállítva.
    De lehet, hogy rosszul értem.
    Holnaptól lesz időm alaposabban utánanézni mindennek :) Főleg, hogy a kávé miatt továbbra is totál meg van kötve a kezem :(

• Peterhappy

őstag

válasz Ferdzsoo #7790 üzenetére

Köszönöm! Ki kellett nekem csomagolni, mi az az MM, de így már értem! Legalábbis azt hiszem, értem így, két, angol nyelvű YT videót ledarálva.
    Megmondom őszintén, én azt hittem, minden bróker így működik - csak egyiknél alacsonyabb a spread, másiknál magasabb. És persze mások az alapfeltételek és a platform. De alapvetően azt hittem, a működés kvázi azonos, de így értem, azt hiszem megvilágosodtam :) És ez meg is magyarázza, miért volt nekem mindvégig homályos az elszámolás mikéntje és kezdtem sejteni, hogy hasonló típusú elszámolás lehet a háttérben (nem létezik, hogy valaki épp annyi darab pl. hordó olajat akar eladni, mint amennyit én venni szeretnék!), de nem értem soha a gondolat végére.

Nem vagyok jó kereskedő, legalábbis egyelőre nem. Elkövettem egy kezdő összes alaphibáját és megannyit azok közül, amiket talán még egy kezdő sem tenne. A nagyobbik gond, hogy mostanság nagyon kevés időm volt foglalkozni a papírjaimmal és bizony elszálltak, elveszítettem a kontrollt a számok felett. Úgyhogy most várakozó állásponton vagyok. És ha egyszer sikerül nagyjából utólérnem magam, akkor új alapokra helyezve a kereskedést, stratégiákon alapulva, akár tényleg pl. ezen az Interactive Brokers-en újra nekiveselkedem "nulláról".

@Fecdzo: Először is hálás köszönetem a topicért :) Örömteli, hogy még mindig itt vagy és aktív vagy. Részint épp miattad, miattatok, az első pár száz hozzászóláson alapulva mertem beleugrani a dologba - és eleinte igen szép sikereket értem el, nem meglepő módon a demóban.
    Másrészről "sajnos" épp az a bajom, hogy túl régi a topic és én az alapokról, az első hozzászólástól akartam azt feldolgozni, ami - továbbra is fenntartom - szerintem jó ötlet, de iszonyatosan lassan haladtam, és az akkor linkelt-megosztott tartalmak és gondolatok javarészt már nem elérhetőek. Viszont az alapgondolatok már akkor is nagyon ülhettek és ülnek most is, mert addig minden a legnagyobb rendben volt, míg azokhoz tartottam magam.
    Leszámítva a stopokat - míg nem alkalmaztam SL-eket, döntő többségben pluszosan zártam, gyakorlatilag nem volt veszteséges zárásom, miután elkezdtem SL-eket használni, sorra jöttek a piros számok. Úgyhogy szépen elhagytam, jöttek ismét a sikerek, majd.... majd nem. Úgyhogy most nem őszinte a mosolyom és kicsit kilátástalannak is érzem a helyzetet, úgyhogy immáron sokadik napja hete fohászkodom a kávék istenéhez, hogy ugyan nyomja már le egy jó húsz dollárral az árfolyamot...

A másik "tipikus". A stratégiám ugye nagyjából annyi, mint hozzám hasonlóan sok aranyeszűnek. Fent eladni, lent venni. És persze ideig-óráig ez működött is, csak hát azok az idők már elmúltak. Pechemre sorra jöttek a kezdeti sikerek és úgy voltam vele, míg stratégiákat tanulok ki, esetleg alakítok ki, addig sem árt, ha pénzt csinálok. Hát, bilibe lógott a kezem. Ez így most eléggé fájdalmas, de minden másodpercét tanulópénzként könyvelem el.
    Könyveim már vannak, jegyzeteket is készítettem, már csak idő kellene ahhoz, hogy végre érdemben is aktív részese lehessek mind a piacnak, mind esetleg a Topicnak. Most egyelőre csak várakozás és a szegénységi bizonyítvány kimagyarázása jut osztályrészül... :B

A tippet köszönöm, mindenképp rá fogok nézni az Interactive Brokers-re. Illetve annak lite változatára, vagy valamelyik "leányára". A 10k USD-t egyelőre nem tudnám prezentálni, de a havi 10 USD már egyáltalán nem egetrengető összeg, viszont jó lenne, ha lehetne alszámlát is nyitni - szeretem/szeretném külön kezelni a DT és a swing ügyleteimet.

Nagyon hirtelen ennyi, szép kis bemutatkozás kerekedett belőle, röstellem is, de hátha másis okulhat a bizonyítványomból. Aztán reméljük, idővel már sikerekről is tudok posztolni és nem csak számszerű tényekről, hanem pl. működő, elsajátított stratégiákról is - mert olyanról itt egyelőre nincs szó...

További sikeres hetet kívánok :)

• Peterhappy

őstag

válasz Ferdzsoo #7788 üzenetére

Ha megteszed, hogy ezt kicsit kifejted bővebben, azt nagyon megköszönném!
    Merthogy frankón ezt szoktam érezni, de betudtam eddig az üldözési mániámnak meg annak, hogy aprópénzzel nem lehet csodákat elérni (barátom jóval nagyobb tőkével garázdálkodik és Ő azért szépen keres is vele).
    Van erre létező hozzászólás vagy "szakkifejezés"? És akkor utánajárok magam, nem akarok nagyon fárasztó lenni így, első nekifutásra :)

Mit javasolnátok helyette, mik a top oldalak pl. árucikkek esetében?
    Magyar nyelv előny, de nem feltétel. Ha értelmes árfolyamon "váltanak", akkor az sem gond, ha nem forint alapon megy (Oandán kimondottan azért nyitottam, hogy EUR-ban kereskedhessek).

Köszönöm a segítséget előre is :R

• Peterhappy

őstag

válasz Fecdzo #7782 üzenetére

Hűha, akkor hol érdemes?

Megmondom őszintén, egy barátom kacérkodott a kereskedés gondolatával és "rángatott bele". Ő itt demozott akkor már, így én is itt nyitottam demot, illetve az Oandán is.
    Aztán Ő itt nyitott élest is, így nem akartam én sem variálni, én is itt ragadtam.

Elkezdtem visszaolvasni a fórumot a legelső hozzászólástól, de alig haladtam, kb. a 400. hozzászólásnál tarthatok, addig sok jót írtak az Oandráról (de annak már 10+ éve).

Lényeg, így lett ez a két platform.
    A +500 elsőre nekem sem volt túl szimpatikus, de tény hogy a felülete nagyon megtetszett, a spread-ek jók, a "Bevétel: 720,4 millió USD (2018.)" meg nekem azért megnyugtatónak bizonyult. :B + a bevét/kivét eddig elég korrekt volt és ingyenes.
    Az Oandával csak szívtam, ott is volt éles számlám pár napig, de olyan nonszensz éjszakai finanszírozási díjakat terheltek rám, hogy azt már be is zártam.

Árucikkekkel, ritkán valutával és országindex-szel szoktam kereskedni. Most arany, földgáz, olaj és (sajnos) kávé ügyletem vannak. Korábban búza, cukor, DAX + GBP és CHF párok.

Programozott kereskedéssel egyelőre egyáltalán nem foglalkozom, talán téli szünetbe lesz időm utánajárni, az mi fán terem, de releváns informatikai tudással egyáltalán nem rendelkezem.

• Peterhappy

őstag

válasz Fecdzo #7777 üzenetére

Szia, sziasztok,

Ez a demo vs. éles Plus500-ra mennyire lehet igaz? Te próbáltad azt a platformot?
    Demo-n hülyére kerestem magamat, míg élesben - nos, hát élesben meg nagyon nem...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés