-
PROHARDVER!
Ezt a topik azért került létrehozásra, hogy a fórumon megforduló elektroműszerészek és tápokkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberek megoszthassák értékes tapasztalatukat és szakmai, valamint magánvéleményüket az ebben a témában kevésbé járatos fórumtársaikkal.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
kts88
aktív tag
válasz
#68686080 #7293 üzenetére
Akkor neki kell esni
. Ha kiismerted és tudja a sávszélességkorlátot, megírhatnád. Bent a cégnél ugyanis a régi 20 éves gouldon kívül egyik sem tudja! Még az idén vásárolt 4 csatornás csoda agilent sem.
T. elektros méréseknél meg jól jön, ha nem egy egybefüggő zajtengert lát az ember. -
kts88
aktív tag
Olyanba nagyon nem akarok belemenni, nem is egyszerű, ha hosszú életet szeretnénk, meg nem is zavar ha elmegy az áram.
#7280 mr_ricsi Sajnos makacs vagyok mint egy öszvér, amit más már használ az nekem rossz
Mellesleg én azért nem félek, hogy rossz lenne a hatásfok. Mert lehet nyerek annyit a picit magasabb közbülső DC körrel és kisebb árammal, hogy megérje. Mivel hagyományosban gondolkodva a 12V-os kör egyenirányító diódáin, ha 100W TDP proci van a rendszerben folyik 10A . ÉS ez még a legjobb gyors/schotky diódán is 7-10W veszteség. Azt hűteni már nehéz kis helyen venti nélkül.
Nem rég építettem olyan tápot ami akkumlátort tudott tölteni. PFC-s bemenet, SLR rendszerű rezonáns fokozat meg adta az áramot. 10A-t tudott. És a legjobban a kimenő egyenirányító melegedett.
Példaként ami hűtötte (hűtőbordák hőellenállása):
PFC mosfete: 13K/W
Rezonáns kör: nevetségesen kicsi kb 20K/W
kimenő dióda: 5K/W !!!!!!Persze meghalt a táp, de nem a veszteségek miatt
-
építész
aktív tag
válasz
mr_ricsi #7280 üzenetére
Ha én valaha tápot építenék egy aksit is tennék mellé, úgy 4 óra backup időre méretezve. Vagyis akkutöltő, aksi, DC/DC konverterek lenne az összeállítás.
"A PFC pedig nincs előírva."
Erről megkérdeztem egy áramellátós ismerőst. Valami jó nagy számot említett, ami fölött kötelező hazánkban is. Mivel engem nem érint így nem jegyeztem meg a pontos értéket. Tán 700W-ot mondott vagy esetleg annál is nagyobbat. -
adax01
tag
Ez itt az én válaszom.
[link] -
mr_ricsi
veterán
Ennek nem lehet túl jó a hatásfoka, ha a 12V-ot dupla konverzióval állítanád elő.
Egyébként olvastam róla, hogy a tápoknak mostanában már úgy kellene kinézni, hogy van egy 230->12V-os konverzió, és a többi feszt a 12V-ból állítják elő.Ha saját célra készíted a tápot, akkor nem kell az ATX előírásait mindenben betartani. Például az ágak terhelhetőségeit. Az 5 és a 3,3V-nál elég lesz 5-5 amper, ha nem valami sok HDD-s szervergép készül. Az 5Vsb-nél 2-2,5A (az USB-re dugott dolgokat ez az ág hajtja több alaplapnál)
A PFC pedig nincs előírva.
-
kts88
aktív tag
Köszi, fentebb már linkeltem.
-
építész
aktív tag
Ajánlom szíves figyelmedbe a design guide-ot és az ATX12V specification -t ez utóbbinak most nem találom a linkjét, de keress rá.
-
adax01
tag
kts88 és tornas rakjatok még ki ilyen leírásokat amik pdf ben vannak mert kéne nekem az adatbázisom ba.
-
kts88
aktív tag
válasz
#68686080 #7274 üzenetére
[link] Közben megleltem az ötletadót. Ez egy kétfázisos pfc-vel kombinált led meghajtó. A rajz a pdf legalján van, látható a hatásfok se szörnyű mivel egy fokozaton belül megvan az átalakítás. De látható, hogy bár csak 3A a kimenő áram mégis 4000uF van beépítve. Annyi, hogy én szaggatott üzemben dolgoztatnám mivel akkor nincs bekapcsolási veszteség, de nagyobb vas kell hozzá. De még így is bőven elég egy ETD34.
-
kts88
aktív tag
válasz
#68686080 #7272 üzenetére
Nem vad elgondolás, azt hiszem láttam is a texas instrument oldalán ajánlást az. Gyakorlatilag hagyományos boost pfc-ként működne, annyi eltéréssel, hogy amikor kikapcsoljuk a tranzisztort akkor nem az van, hogy az induktivitás feszültsége addig, nő, hogy ki nyisson a dióda és töltse a kondenzátort, hanem a primer tekercs árama átugrik a szekunder oldalra és ott nyitja ki a diódát. Persze ehhez nem mindegy a tekercselés iránya, és nagyon szorosra kell tekercselni a transzformátort
Egyébként pfc ic-k adatlapján ott az elgondolás. [link] Ott az ic segédtápját állítják így elő. Vagy a linkelt ictől komolyabb pfc ic-t használok (az nem szépen működik, fix terhelésre jó csak) vagy sima current mode flybuck ic-vel is meg lehetne csinálni, csak a szabályzó rendelkező jelét meg kell szorozni egy szinuszosan változó jellel.Valószínűleg azért nem nagyon terjed mivel a szekunder oldalán 100Hz-re kell szűrni (ott már szép kondi kell, hogy teljesítsék az atx szabványt) A szabályzás lassul, a trafó sem használható ki teljes mértékben. Illetve kapásból 3 szinkron buck mudult kell a kimenetre rakni, ami szerintem jobban növeli a költségeket mint a külön pfc plusz félhidas transzformátor.
-
kts88
aktív tag
válasz
#68686080 #7270 üzenetére
Mondhatni igen.
Nagyon nem szokványos felépítésben gondolkodom. A bemeneten olyan pfc áramkör aminek a tekercse egy flybuck trafónak van elkészítve. Ennek köszönhetően rögtön megvan a feszültség csökkentés egy szükséges értékre (24V mondjuk mivel ipari szabvány). Hátránya, hogy bár nagyfrekis kapcsolóüzemű táp rész, de 50Hz-re kell a szűrést elvégezni. Ez a blokk önmagában alkalmas a fentebb említett egyéb feladatokra (plc táp, led táp, egyéb ipari berendezés). Erre pakolnék szinkron buck átalakítókat amik előállítanák a 12, 5, 3,3V-ot, illetve valami buck-boost áramkört ami -12V-ot. A készenléti körre valami önrezgő invertert gondoltam, főleg, hogy hamarosan hozzá tudok jutni nagy mennyiségű telítődő vasmaghoz.
Közben megleltem ezt Itt le van írva mekkorára kell méretezni -
kts88
aktív tag
válasz
#68686080 #7268 üzenetére
Köszi a két pdf-et, az on semiconductorral volt már dolgom buck, boost, illetve pfc és flybuck kapcsolások esetén, nem mindig tetszett, ahogy működött. Lehet mikrogépbe írok rutint, vagy texas félvezetőt alkalmazok.
Most nincs itt a gép, de meglesem, igzából az izgat, hogy megy-e negatív táp nélkül az rs232.közben meglett a 2.2 atx spec. Gyakorlatilag nem kell -5V, és 5 illetve 10% a tolerancia az ágak feszültségeiben. Azért ez nem egy megugorhatatlan dolog
-
kts88
aktív tag
válasz
#68686080 #7265 üzenetére
Gondolkodok már egy ideje ilyesmin, de mivel hobbiból lenne ezért nem releváns a költség. Mellesleg nem vágna földhöz, szerintem 10k körül megállna és ekkor még nem is kell spórolni az alkatrészekkel. Az első fokozat pedig egy pfc-s flybuck táp lenne ami amúgy is kellene egyéb célokra, mit plc táp, led meghajtó stb.
-
tornas
őstag
Egy újabb olvasnivaló:
[link]Esetleg, meg lehet próbálni megoldani a feladatokat is!
-
kts88
aktív tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni ATX tápegység építése ügyében. Kicsit meredeknek tűnhet, de nem kivitelezhetetlen mivel munkámból kifolyólag szoktam foglalkozni ilyesmivel csak ipari környezetbe.
Tisztán hobbiból építeném, mini itx gépbe (Llano 100W).Olyanok érdekelnének, hogy hogyan oszlik meg a terhelés a különböző ágakban. Mekkorára is kellene méretezni áramban.
Mekkora a feszültség tűrés, illetve mekkora hullámosság engedhető meg.
Szükségesek-e a - feszültségű ágak.
A készenléti kör terhelhetősége, hullámossága.
A bekapcsolás pontos menete (mármint az alaplap miképp húzza le a ps-ont)
Esetleg megengedett cosfi, bemeneti felharmonikus tartalom.Ilyesmi adatok érdekelnének, gyári kapcsolási rajz nem nagyon, mivel teljesen más elképzelésem van
Remélem tudtok segíteni
üdv.: kts88
-
tornas
őstag
A kapcsolási rajzokat a gugliban a SCHEMATIC szóval (pl. ATX schematic, PSU schematic stb. a fantáziátokra bízom) elég sokat lehet találni. Köztük azokat is, amiket a napokban eddig feltettetek. Plusz még ott van az elektrotanya is.
-
építész
aktív tag
válasz
andrade #7252 üzenetére
Igen teljesen jól látod.
Amikor bekapcsolod a tápot az elkók jól megszívják a hálózatot és nagy áram be tud huppanni. Erre megemelkedik a bemeneten lévő alkatrész hőmérséklete, ami korlátozza az áramot. Mivel így is gyorsan töltődik fel a kondi, nem lesz ideje szétégni de azért hatásosan korlátozza a bekapcsolási áramot.
A varisztor nyilván túlfeszültségre nyit néha napján. Viszont megint korlátozva lesz az áram, így kevésbé ég le a varisztor.
Ez egy régi kis táp, akkor még nem volt divat a ventit szabályozni. Örültek a huzatnak és elviselték a zajt. -
speeedyyy
tag
Megnéztem hátha befészkelt egy madár, de nem
-
speeedyyy
tag
Sziasztok !
Vásároltam a mai nap egy Chieftec GPS-400AA-101 A tápegységet. A problémám az hogy elég idegesítő sípoló hangja van működés közben. Ez miért van, mi lehet a baj?
-
speeedyyy
tag
Sziasztok !
Szerintetek Chieftec vagy FSP tápot vegyek?
-
tornas
őstag
Egy kis olvasnivaló.
Remélem, hasznosnak találjátok!
[link]
Új hozzászólás Aktív témák
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest