Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• martonx

veterán

válasz modder #2095 üzenetére

- az egyik, amiből az egész kiindult, hogy ha a lekérdezéseket szerkesztem valamilyen kliens programban, akkor jobban esik az agyamnak, ha a konkrét információt látom a mezőben, ha ellenőrzöm, jó lekérdezést írtam-e meg. Ide tartozik még, ha valaki (vagy én) évek múlva hozzá akar nyúlni a szoftverhez és adatbázishoz, leegyszerűsödik a dolga.
    Ez evidens, de ha ez így lenne, akkor mindjárt eljutunk oda is, hogy minek relációs adatbázist használni. Ennyi erővel eltárolod egy text file-ban az egészet, és nincs is miről beszélnünk.

- a városos példánál maradva nincsen szükség joinra, ami egy kicsit le tudja egyszerűsíteni a lekérdezést, ha egyébként az nagyon összetett; sok másik jointot is tartalmaz.
    Erre lennének valóak a view-k, tárolt eljárások.

- ha szoftverben valamilyen ORM frameworkot használunk, közvetlenül benne lehet a város neve a személyek entitásban, ahelyett, hogy egy varos entitason keresztül kéne hozzáférnem az értékhez. (Elképzelhető, hogy egy-egy kapcsolatnál be lehet süllyeszteni a személy entitásba a várost, de most nem jut eszembe, hogy pl. JPA-nál lehet-e)
    Hogy jön ide az ORM? Olyan view-t, vagy selectet, vagy tárolt eljárást írsz, amilyet akarsz, és az lesz benne, amit akarsz. Végül az ORM-et arra húzod rá, amire jólesik (legalábbis NHibernate, Entity Framework-ös tapasztalataim alapján).

Szerintem maga a kérdés feltevés értelmetlen volt, hiszen ha ilyen bagatell a dolog a részedről, ilyen pici a projekt, ilyen minimális adattal, meg különben is ennyire értesz hozzá, akkor minek kérdezted meg? Úgy kókányolsz vele, ahogy akarsz. Ha viszont igényes munkára törekszel, akkor meg miért nem fogadod meg a tanácsokat?

Új hozzászólás Aktív témák