- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 3D nyomtatás
- Milyen TV-t vegyek?
- Zeneszerkesztő és DJ topic
-
PROHARDVER!
A Sony 2010. május 11-én bejelentette a MILC (tükörnélküli cserélhető lencsés) fényképezőgépcsaládjának első két tagját, a NEX-3, és NEX-5 gépeket, APS-C méretű szenzorral. A piaci várakozásnak megfelelően az APS-C vázak rövid, de gyors evolúciója után 2013.október 13-án megjelent az első full frame méretű érzékelővel szerelt Sony MILC ILCE-A7 néven. Az összefoglaló a rendszert átlátni próbál segítséget nyújtani.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
rumos14 #5348 üzenetére
"jól belecsaptál a lecsóba!"
Bele.
Nem tudom, mennyire figyeled az eseményeket, de fényképezésre nincs túl sok időm mostanában sajnos... Egyedül az időjárás milyensége vigasztal.
"a tükrös 50/1.8-nak nem igazán van értelme NEX-en, mivel a natív E bajonettes 50/1.8 is jó áron beszerezhető, anyagminősége kiváló, optikailag korrekt, és stabi is van benne."
Van az is, a gyakorlatban egyértelműen jobban vizsgázott, mint a tükrös változat. Ráadásul szebbek a színei és kontrasztosabb a képe, legalábbis az A6000-rel.
A 35-ös viszont így, hogy már próbáltam belőle a tükrös változatot, kevésbé érdekel. A 30mm-es számomra több lehetőséget tartogat (több minden belefér a képbe) és ez a 24 megapixeles szenzor olyan nagy felbontású képet ad, amiből könnyebben kivághat szükség esetén az ember. Hozzátenni viszont bonyolultabb egy kicsit.
"SAL55-200 tényleg jó üveg, én a Tamron változatát használtam sokáig, kár, hogy az E bajonettes változat nagyobb, drágább, fényerőtlenebb."
Valóban azt írják, hogy optikailag megegyezik a Tamron és a Sony változat. Fényerőben pedig tényleg nagy a különbség, a tükrös változat 90-100mm körül kétszer olyan fényerős, mint a SEL-55210. És még a képe is szebb... Amíg nincs hosszabb és fényerősebb fixem, addig jól elvagyok ezzel is.
-
haarmaan
tag
Most hogy nagyon gyorsan megváltam a Panasonic LX100-tól (óriási csalódás volt) Beruháztam egy akciós Sony A6000-re . A hétvégéig 199000ft a Sony szalonokban akcióban.
Egy-két dolog nem világos még a géppel kapcsolatban ami a korábbi Nex gépeimben nem volt (Nex5N, Nex-6,) Az egyik ilyen funkció az egyéni gombokra tehető Szem AF. Nem igazán értem hogy mit takar ez pontosan , és hogyan használható? -
rumos14
nagyúr
válasz
#31733248 #5345 üzenetére
jól belecsaptál a lecsóba!
a tükrös 50/1.8-nak nem igazán van értelme NEX-en, mivel a natív E bajonettes 50/1.8 is jó áron beszerezhető, anyagminősége kiváló, optikailag korrekt, és stabi is van benne.
a tükrös 35/1.8 is jó obi, ott már nagyobb az árkülönbség, az E bajonettes változat lényegesen drágább.
SAL55-200 tényleg jó üveg, én a Tamron változatát használtam sokáig, kár, hogy az E bajonettes változat nagyobb, drágább, fényerőtlenebb.5N -> A5000 csere némileg visszalépés, de akkor korrigáltad az A6000-rel
-
törölt tag
Csak jelzem a részetekre: az A5000 mellé vettem egy A6000-et is. Igazatok volt, amikor azt mondtátok, hogy nagyszerű gép, egyelőre a méretével vagyok bajban (remélem, megszokom) és a NEX-5N után azért hiányzik az érintős kijelző is.
Más: kipróbáltam a tükrös Sonykra gyártott 50mm-es f1.8 obit is. Elégedett voltam vele, de az E-re gyártott változat miatt mennie kell, így éppen árulom. A tükröshöz gyártott 35mm f1.8 is hasonlóan járt (pedig az is jó), ott az E-re gyártott Sigma 30mm-es f2.8 obi maradt meg. Nyilván ízlés és megszokás kérdése, de a 30mm-es után valahogy kényelmetlenül hosszú volt a 35mm-es.
Általános tapasztalat (különösen a tükrös 50mm-esénél): nem igényel extra figyelmet, de azért nem szabad elhanyagolni kézi fókuszálásnál a belenagyítást. A fókuszgyűrű kis úton jár és érzékeny, az E-s obik ilyen szempontból felhasználóbarátabbak, mint az említett fixek. A tükröshöz gyártott 55-200mm-es viszont iyen szempontból jól kezelhető. Ezt egyébként eléggé meg is kedveltem, 100mm-ig f4-gyel lehet vele dolgozni (150mm-ig f4.5), egészen jó minőségben.
Konyihoz hasonlóan nekem is hiányzik a hosszabb, fényerősebb fix, a tükrös 50mm-est ilyenre próbálom éppen elcserélni. Maximum használom adapterrel. Pótmegoldásként használom egyelőre az 55-200mm-es tükrös obit, bár az f4 és a bokeh sem az igazi.
-
lenan
aktív tag
válasz
konyi79 #5335 üzenetére
Ez állandóan előjön, de a bázistávnak semmi köze ehhez, nagy bázistávnál legfeljebb benyúlik hátra az obi ha felcsapva rögzitik a tükröt. Pl ez a 12-es heliar Nikon F-re tehető.
A hátsó lencsetag és szenzor távolság az érdekes, ill. a szenzor sarkain a beesési szög.
A sony kb 2mm vtg. üveget használ a szenzornál, ezért lilul, de ami a nagyobb baj, hogy csúnyán szét is kenődik a sarkokon a kép a nagyon benyúló obiknál - jellemzően a távmérős gépek nagylátszögűinél.
A leicákban 0,5 mm-es üveg van, ugyan lilul, de nem kenődik el a sarkoknál. Az eltolt mikrolencse bár mindkettőnél van valamilyen, a vastag üvegen nem segít eléggé.. (Jó lenne egy majdnem 0 vastag üveg, mint egy filmnél.) -
.mf
veterán
válasz
marcyman #5341 üzenetére
Mind különböző fajta hamisítvány
Az elsőhöz hasonló áron amit vettem, hamis volt (bár elég jó hamisítvány). A második féle csomagolással még nem is láttam. A harmadik ára vicc, besétálsz itt bármely Sony boltba és olcsóbban kapsz garantáltan eredetit, mint ez a drágább zsákbamacska.
Szvsz: akkuból inkább megbízható és jó utángyártott, mint eredetinek kikiáltott zsákbamacska. -
.mf
veterán
Az E-mount 46.1 mm.
A Leica M 44. A Nikon F szintén 44.
Nem itt van a gond. Hanem ha nagyon közel van a kilépő pupilla a szenzorhoz, a képszélek már nagyon extrém szögekben érkeznek a szenzorra, amit a mikrolencsék nem tudnak minden fénytartományban elnyelni / megfelelő szögben és mélységben a fotoziták felé irányítani.
A digitális Leicák is szenvednek a nem-retrofokális ultra-széleseknél a képszélen lilulástól.
Ez az obi optikai kialakításától függ, nem a bajonett méretétől (ebben az esetben). -
FEDman
addikt
Cserébe csak f4,5 a fényereje és még ezzel együtt eszméletlen nagyot vignettál.
Ettől független ez a Voigthlander obi egy igazi kis különlegesség.De most nem is a konkrét obi volt a lényeg, hanem az érzékeny digitális szenzorok.
Hiába relatíve kicsi a kép bal oldalán látható Viogthlander 15/4,5 legfrissebb digire áttervezett III kiadása, még itt is látszik, hogy a jobb oldalt látható még filmre tervezett 15/4,5 még ehhez képest is mennyivel kisebb volt.
Így ránézésre legalább a duplája az eredetinek. Most gondold el ugyanezt a szorzót egy elve nagyobb objektív esetén.
Erre trendre és ennek okaira akartam most csak rámutatni.
-
FEDman
addikt
Egy remek példa arra, hogy miért ilyen nagyok a modern mirrorless obik.
Még a Cuki kis 15mm-es Heliar obit is fel kellett ennyire hizlalni ahhoz, hogy legalább ne liluljon durván az érzékeny digitális szenzoron.
Éppen ezért méret szempontból akkor lesz majd igazi áttörés, ha sikerül végre olyan szenzort kifejleszteni, ami nem ennyire érzékeny a lapos szögben érkező fényre. Már régóta várok valami ilyesmit, de egyelőre jellemzően nem ez a fő csapásirány.
-
Ipadipad
tag
tudtok esetleg olyan milc gépet ami hasonló képességekkel rendelkezik mint a
nex 6 / a6000 -
Deadpapa
aktív tag
Sziasztok szeretnék egy kis helpet!!!Van egy Sony a6000 res kis masinám.Rendeltem hozzá egy NIssin i40 es kis csodavakut.Minden klappol HSS minden okés.1 valami viszont nincs.AF segédfény a vakun nem megy.Van e lehetőség beállitani hogy a vakun menjen.A vázon megy de a vakura is kiváncsi lennék.
-
fotobolond
tag
Sziasztok!
Aki esetleg válltáskát keress Sony Nex vázhoz amelyben elfér egy tartalék obi és a tartozékok, emellett aránylag kompakt méretű és mínőségi vessen egy pillantást az alábbi hirdetésemre.
Vanguard Up-Rise 18
http://hardverapro.hu/apro/vanguard_up-rise_18_valltaskaKöszönön, üdv:
-
konyi79
addikt
Keresek az túlzás, ha lenne natív elgondolkodnék rajta.
Inkább az piszkálja itt folyamatosan a csőrömet, úgy tűnik idén se nagyon jö ki aps-c obi sonytól. Bár elvagyok a jelenlegi obikkal, egy hosszabb fix, jobb fényerővel jólesne. 120mm az már megint annyival hosszabb 90-nél, mint 90 a 60-nál. 120 az szerintem már sok aps-c-n, oda már elég egy zoom (akár a 70-200f4g). Szerintem. -
konyi79
addikt
Kapják be az FE üvegeikkel.
Adják ki nekem a 90-es makrót aps-c-re, annyival legyen kisebb, mint aps-c a ff-nél. Optikailag meg hozza ugyanazt.Közben megjött a nissin i40-em, nem olyan szétverhetetlennek tűnik, mint az f43m, de korrekt, sokkal jobb, mint számítottam. Kiváncsi vagyok, hogyan szuperál majd a vázon.
-
FEDman
addikt
Átfutottam Huff írását. Az elején milyen szépen bemutatja már a párján, hogy az ilyen jellegű képekhez miért sokkal jobb a klasszikus 50mm, mint a 35.
Amúgy így elsőre elég rendben van ez a Zeiss FE 35/1,4. Az az igazi jó értelemeben vett kemény Zeiss.
Már-már azt mondanám hogy kéne, de azért ez a méret és ez a 630g ...
Ilyen paraméterek mellett szívesebben emelgetek valami olyasmit amiben sör van.
-
p_adam
addikt
Annyira nem meglepő, tekintve az EU árakat (a 28-ast leszámítva).
35/1.4 'SteveHype' teszt
Akinek már van egy jól működő Nikon/Canon rendszere 35/1.4-el (amikkel versenyez) nem biztos, hogy rohanni fog, hogy erre lecserélje. Az SAL35F14G-nek viszont ez az utóda (csak még sok más van pl. a 85 és 135, aminek nincs) -
.mf
veterán
Ejj, de nagy kihaltság és csönd van itt, miközben sorra jönnek az infók az új obikról.
Az optikai felépítésük egytől-egyig összetettebb és több speciális elemet tartalmaz, mint amire számítottam, az MTF ábráik is kecsegtetőek. A 28 f2 főleg tetszene (viszonylag kompakt, fényerős, ábra alapján egész éles, és árazása is egész korrekt a konkurens modellekhez képest), ha nem májusban jelenne meg... -
marcyman
aktív tag
Sziasztok!
Az mennyire normális, ha Sony A7 + 28-70kitobival fókuszálás közben (inkább előtt) "laggol" egyet a képernyő/EVF? Rákerestem neten, páran írták hogy nekik is, de normális választ nem találtam rá. Esetleg más gépnél is így működik? Nem annyira zavaró, csak ha ez hiba, akkor cseréltetném.
-
.mf
veterán
Akkor ezt benéztem...
Japánban a Loxia 35 drágább, mint a 16-35, de Európában nem. Itt a Loxia 35 1150 EUR, a 16-35 1350 EUR vs a Summarit 50 f2.5 1400 EUR.
De mindegy, a lényeg úgyis az, hogy elég drágán mérik egy 35 f2 manuál obi létére. Inkább vennék egy jobbféle régi filmes obit az árának a töredékéért, a maradékból pedig egy korrekt obi-sort fel lehetne építeni, és talán még maradna is... (akár még AF is: LAEA4, 20 f2.8, 35 f2, 50 f1.4, 85 f2.8, 135 f2.8... mind jó obik hírében állnak, és egy részük elég olcsón is megy)
Konyi: Jmakk eredeti kitétele "kicsi fényerős fix" volt
-
konyi79
addikt
Troll ON:
Jó, akkor ne legyen rendszerkompakt. Csak kompakt.
Mi nem fényerős neked a 35-ön?
35f1,4 =630g
Troll OFFA 90f2,8 viszont nekem valójában tetszik, remélem karcol majd.
-
.mf
veterán
"Van ott fényerős is, csak az meg nem autofókuszos, Loxia 35/2.
"
S emellett drágább a 16-35-ösnél is
némely Leica olcsóbb
"Fixek: főleg f2-esek és ilyen sorrendben hoztam volna ki:
35/2, 85/2, 50/2, 24/2, 135/2, 20/2. Aztán lehetett volna tölteni makróval (105/2.8), fényerősebb telével (300/4) stb."Maximálisan egyetértek a gyútávokkal. A blendével már nem teljesen mert pl. a 135/2-t a Samyang is kihozott közben, és elég nagy: 122 mm hosszú napellenző nélkül és 830 g... egy kevesebb, mint feleakkora tömegű és jóval rövidebb 2.8-as szimpatikusabb lenne. (Igaz, akkor már ott vannak a filmesek, olcsón, és 135-ösökből pont rengeteg is szokott lenni). A skála másik végén, a fényerős UWA-k is elég nagyok szoktak lenni, f2.8 szerintem ott sem világvége. Ellenben 50-esből filmesnél még az f1.4-esek sem voltak sokkal nagyobbak az f2-eseknél, talán ki lehet hozni kompakt méretben egy fényerős darabot.
Pedig de jó is lenne a fenti sorból egy 20 f2.8, 35 f2, 85 f2 sor... pont, amik nekem leginkább hiányoznak a mostani felállásból, sőt, nekem csak ennyi kéne... -
jmakk
őstag
Van ott fényerős is, csak az meg nem autofókuszos, Loxia 35/2.
Ennek a rendszernek én így kezdtem volna neki:
Zoomok: jó az f4 a méret miatt, jó sorrendben is hozták ki, de csiszolhattak volna még rajtuk képügyileg.
Fixek: főleg f2-esek és ilyen sorrendben hoztam volna ki:
35/2, 85/2, 50/2, 24/2, 135/2, 20/2. Aztán lehetett volna tölteni makróval (105/2.8), fényerősebb telével (300/4) stb.
De a sony másképp gondolkodik, nagyon... -
törölt tag
(#5289) .mf
"Egy volt főnököm mondta: "lassan nem lehet repülni"."
Manapság tényleg nem... Sokszor csak két véglet van: vagy nagyon sokat dolgozol, vagy semmit.
(#5295) rumos14
"ééés.... 780g az FE 24-240."
Ezért nem is fordul meg a fejemben FF.
(#5305) jmakk
"Nem tudom, én inkább mászkálnék egész nap egy darab kicsi fényerős fixszel, mint ezzel a behemóttal."
Én is így vagyok vele. Ha meg a kitobi mellett nálam van a 30mm f2.8 és az 50mm f1.8, akkor az igényeim jelentős része le is van fedve. Úgy hogy az egész csomag 1 kiló alatt marad.
-
.mf
veterán
válasz
konyi79 #5304 üzenetére
Trollolon
"Meg ez ügye rendszerkompakt"
Mi? Hol? Ahol nincs legalább az alap fix-Szentháromság meg (mászkálós kompakt 28-35 és 45-50 ~f1.8-f2, és fényerős portré 85-90 legalább f1.8-f2), az nem rendszer. A félkilós alapobik pedig nem kompaktak. Nemrendszernemkompakt
Jmakk: "Nem tudom, én inkább mászkálnék egész nap egy darab kicsi fényerős fixszel, mint ezzel a behemóttal. Persze az előbbi meg hiánycikk a rendszerben..."
Konkrétan nincs is
Az 55-ös nem kicsi, a 35-ös nem fényerős. A 28-as lesz majd az.
Ez az "egyetlen fix" meg "lábzúm" pedig... azért egy 35 vagy 50-essel nehéz hozni egy 135 vagy hosszabb tömörítését. Még ha lehet is közelebb menni (nem mindig lehetséges), más a perspektíva. Valami tele alternatíva szerintem nagyon hiányzik a rendszerből: jelenleg csak a 70-200 f4 van, ami nagy, nehéz és drága, jön a 24-240, ami ultrazoom, szintén nagy, nehéz és drága, borítékolhatóan gyengébb képminőséggel, és egy 90 makró, ami megintcsak nagy, nehéz és drága. Egyetlen kompakt kis- vagy közép-tele (pl. 90 f2-f2.8, 100 f2.8, 135 f2.8 vagy f3.5) sincsen natívban. -
.mf
veterán
válasz
rumos14 #5295 üzenetére
Reméljük cserébe az optikai minősége jó lesz.
Én is inkább kérnék egy 24-135 f3.5-4.5-öt fele tömeggel és alacsonyabb árral, ha választani lehetne.Konyi: "FF ultrazoom, szokni kell a gondolatot is."
Canon és Nikonra 28-300-akkal már rég Dunát lehet rekeszteni, már a filmes korszak végén megjelentek, sőt, Canonra még 28-300 L is van (magában másfél kiló)...
-
jjeahh
nagyúr
Leginkább 50mm-135mm között érdemes manuálok között nézelődni, de amúgy valszeg erre itt több választ kapsz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- gerner1
- Android szakmai topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Gyúrósok ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- EAFC 25
- Ukrajnai háború
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- További aktív témák...
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- ASUS TUF Gaming B760M-E D4 DDR4 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
- Windows! Logitech Mx Keys Magyar!
- Csúcsteljesítmény? Igen! Kattints és rendeld meg MOST! 0% THM-re is!
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest